Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Έφυγε από τη ζωή ο «ήρωας του Αιγαίου»

Published

on

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες το βράδυ,  ο ήρωας του Αιγαίου Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο οποίος ως κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 στη Λέσβο έσωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που περνούσαν στα ελληνικά νησιά την περίοδο 2015 – 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος 44χρονος έφυγε από την ζωή από ανακοπή καρδιάς. Ως κεντρικός ήρωας του ντοκιμαντέρ «4.1 miles» που περιέγραφε μια μέρα από τη ζωή των στελεχών του λιμενικού σώματος που βρέθηκαν στη μέση της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο, τιμήθηκε με το Όσκαρ το 2017 από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

Ο ελληνικός και διεθνής Τύπος τον είχε χαρακτηρίσει «φύλακα άγγελο» των προσφύγων.

Γέννημα θρέμμα μιας προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια, παιδί μαστόρων της μεταλλοτεχνίας που περηφανεύονται πως σμίλεψαν τις μεταλλικές δάφνες στο άγαλμα της ελευθερίας της Μυτιλήνης, το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Μεγαλωμένος από εργάτες γονείς σε έναν λαϊκό μαχαλά της Μυτιλήνης, τη Λαγκάδα, αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών, ναυτολογήθηκε πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος αφήνει πίσω του δυο ανήλικα κορίτσια ενώ η οικογένεια του, οι συνάδελφοί του και όλη η τοπική κοινωνία θα τον αποχαιρετίσουν αύριο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με προβλήματα η εφαρμογή του νέου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Published

on

Από

Σύμφωνα με τους παθολόγους, η νέα πλατφόρμα δεν απλοποίησε καμία διαδικασία, αντίθετα στην μεταφορά χάθηκαν διαδικασίες που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν ευεργετικές για τους χρήστες - ιατρούς. Photo credits: Free-Photos / pixabay

Τεχνικά προβλήματα αντιμετώπισε το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, πρώτη μέρα λειτουργίας του, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, που ζητούσε παράταση για την εφαρμογή του ώστε να εκπαιδευτούν οι γιατροί στα νέα δεδομένα.

«Το σύστημα συνταγογράφησης δεν λειτουργεί. Οι φόβοι μας επαληθεύθηκαν. Aναμένουμε απάντηση και οδηγίες από την ΗΔΙΚΑ για την επίλυση του», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ.

Η ΗΔΙΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες σύνδεσης στη νέα εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

«Σας ενημερώνουμε πως σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε πρόβλημα κατά την είσοδό σας στην νέα εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα στον φυλλομετρητή που χρησιμοποιείτε: Διαγραφή ιστορικού περιήγησηςΔιαγραφή Cookies.

Συνδεθείτε εκ νέου στο https://www.e-prescription.gr/portal/ και επιλέξτε από το μενού αριστερά την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση».



Ο ΙΣΑ έχει αναδείξει τα προβλήματα δυσλειτουργίας του συστήματος, ωστόσο «η ΗΔΙΚΑ επιμένει στην άμεση εφαρμογή του, θέτοντας την 9η Φεβρουαρίου ως καταληκτική ημερομηνία διασύνδεσης με το ευρωπαϊκό σύστημα. Ωστόσο εύλογα αναρωτιόμαστε γιατί καθυστέρησε η ολοκλήρωση του προγράμματος που εκκρεμεί εδώ και μια διετία και δεν εδόθη το περιθώριο για την εκπαίδευση του ιατρικού κόσμου», σημειώνει ο ΙΣΑ, τονίζοντας ότι οι γιατροί δεν φέρουν καμία ευθύνη για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας, από την πλευρά της, θεωρεί ότι είναι «ένα ανούσιο και σπάταλο εγχείρημα, το οποίο εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και την σκοπιμότητα της. Παρά την αρχική παρουσίαση της αλλαγής ως μια κίνηση εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών υγείας, η πραγματικότητα δείχνει ότι το νέο σύστημα είναι όχι μόνο περιττό, αλλά και πηγή κατευθυνόμενης σπατάλης πόρων».



Σύμφωνα με τους παθολόγους, η νέα πλατφόρμα δεν απλοποίησε καμία διαδικασία, αντίθετα στην μεταφορά χάθηκαν διαδικασίες που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν ευεργετικές για τους χρήστες – ιατρούς.

«Οι διαχρονικές ελλείψεις στην τεχνική υποστήριξη και η μη επαρκής εξοικείωση, δημιουργούν αχρείαστη σύγχυση και πολλαπλές καθυστερήσεις. Η αντικατάσταση ενός λειτουργικού συστήματος, με ένα όμοιο αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, φανερώνει έλλειψη στρατηγικής και ορθολογικής διαχείρισης δημόσιων πόρων. Αν μάλιστα συνδυαστεί με την υποχρεωτική χρήση του συστήματος των ηλεκτρονικών ραντεβού, πλήττει σοβαρά την καθημερινότητα ιατρών και ασθενών», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι παθολόγοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Θέματα οικονομίας και ανταγωνιστικότητας της ΕΕ στη συνάντηση Μητσοτάκη – Merz

Published

on

Από

Photo credits: Dimitris Papamitsos Press Photographer

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο περιθώριο της συνάντησης ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βερολίνο, με τον επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Γερμανίας και υποψήφιο Καγκελάριο Friedrich Merz.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με έμφαση στην οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

Συζητήθηκε ακόμα το προεκλογικό πρόγραμμα του CDU – το οποίο έχει αρκετά κοινά σημεία με το πρόγραμμα που υλοποιεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη -, όπως και η δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Photo credits: Dimitris Papamitsos Press Photographer

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της ψηφιοποίησης του κράτους και την ελληνική επιτυχία σε αυτόν τον τομέα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Friedrich Merz αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για την ευρωπαϊκή άμυνα. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για σημαντικά αμυντικά πρότζεκτ κοινού ενδιαφέροντος για την ΕΕ, όπως η ευρωπαϊκή αεράμυνα.


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Tον Τάσο Γιαννίτση προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Published

on

Από

Συνάντηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ κ. Νίκου Ανδρουλάκη με τον κ. Τάσο Γιαννίτση Πηγή: Γραφείο τύπου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

16.01.2025

Νίκος Ανδρουλάκης: «Στο πρόσωπο του Τάσου Γιαννίτση συμβολίζουμε την Ελλάδα της προόδου, της προνοητικότητας, της ευθύνης και της συνέπειας»

Συνάντηση Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με τον Τάσο Γιαννίτση, υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Ακολουθεί ο διάλογος των δύο ανδρών:

Νίκος Ανδρουλάκης: Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τον Τάσο Γιαννίτση για την τιμή που μας κάνει, αποδεχόμενος την πρότασή μας για την Προεδρία της Δημοκρατίας.  Τιμά την παράταξη. 

Στο πρόσωπό του συμβολίζουμε την Ελλάδα της προόδου, την Ελλάδα της προνοητικότητας, την Ελλάδα της ευθύνης, την Ελλάδα της συνέπειας. 

Έχουμε χρέος να στείλουμε ένα μήνυμα, ότι μαζί με τη βιώσιμη ανάπτυξη χρειάζεται και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, με υπηρεσίες που θα μειώσουν τις ανισότητες και θα βελτιώσουν ραγδαία τη ζωή των πολιτών.



Τάσος Γιαννίτσης: Θέλω και εγώ να ευχαριστήσω εσένα Πρόεδρε και την Κοινοβουλευτική Ομάδα για την εξαιρετικά τιμητική πρόταση να είμαι υποψήφιος για την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας.  Οφείλω να πω ότι το χρωστάω σε μια παράταξη, την οποία υπηρέτησα σε πολλές τιμητικές θέσεις.

Το χρωστάω, καταρχάς, στον Κώστα Σημίτη που έφυγε πρόσφατα και αυτό ήταν πολύ οδυνηρό για πολύ κόσμο.

Το χρωστάω στον Ανδρέα Παπανδρέου με τον οποίο συνεργάστηκα.

Το χρωστάω στον Γιώργο Γεννηματά και πολλούς άλλους.

Και το χρωστάω στον εαυτό μου, γιατί όλο αυτό το διάστημα και ως πανεπιστημιακός και όχι ως πολιτικός, ήμουν δημόσιο πρόσωπο σε πολιτικές θέσεις, αλλά δεν είχα πολιτική καριέρα. Παρόλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ με τίμησε και μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω ό,τι μπορούσα και εγώ για να τιμήσω και το ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως τον χώρο των ανθρώπων που θέλουν και προσβλέπουν σε μια Ελλάδα και σε κάτι καλύτερο.

Πηγή: Γραφείο τύπου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΞ και ΕΚΠΑ για την εκπαίδευση και τη διασύνδεση με την ελληνική Διασπορά

Published

on

Από

Σύμφωνα με τον κ. Κώτσηρα, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό και αποτελεί συνέχεια σειράς δράσεων για ενίσχυση των ελληνικών σπουδών, προσέγγιση της νέας γενιάς και της ελληνικής διασποράς. Πηγή φωτογραφίας: Διπλωματικό Γραφείο Υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Κώτσηρα

Πρωτόκολλο συνεργασίας, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού και την από κοινού προσέγγιση της ελληνικής Διασποράς, με έμφαση στη νέα γενιά, υπέγραψαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, και ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Σιάσος.

«Μέσω της συνεργασίας μας με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έναν κορυφαίο εκπαιδευτικό φορέα, και αξιοποιώντας το δίκτυο των διπλωματικών και προξενικών μας αρχών ανά τον κόσμο, επεκτείνουμε τις δράσεις μας για την προώθηση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού στο εξωτερικό και για την προσέλκυση των νέων της Διασποράς και των Ελλήνων επιστημόνων που εργάζονται εκτός συνόρων», δήλωσε ο κ. Κώτσηρας.



Όπως εξήγησε, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό και αποτελεί συνέχεια σειράς δράσεων για την ενίσχυση των ελληνικών σπουδών, την προσέγγιση της νέας γενιάς και της ελληνικής διασποράς.

«Ενώνοντας τις δυνάμεις μας με ακαδημαϊκούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αξιοποιώντας σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, στηρίζουμε ενεργά την ελληνομάθεια και φέρνουμε πιο κοντά στην Ελλάδα τους νέους και τους επιστήμονες της Διασποράς. Κάνουμε ένα σημαντικό θεσμικό βήμα, προκειμένου να αναπτύξουμε μια συνεργασία η οποία θα είναι επ’ ωφελείας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος της χώρας μας, της ελληνικής Διασποράς και της πατρίδας μας συνολικά», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.



Από την πλευρά του, ο κ. Σιάσος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «πρόκειται για μία πολύ σημαντική συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία θα προωθήσει από κοινού δράσεις της Πολιτείας με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού τόσο στους Έλληνες της διασποράς όσο και σε φιλέλληνες. Επιπλέον θα συμβάλει στη διασύνδεση των Εδρών και των Κέντρων Ελληνικών Σπουδών του εξωτερικού με το Πανεπιστήμιο για την προώθηση συνεργιών στον τομέα των Ελληνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών».

Όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, επιδιώκεται η ενδυνάμωση της σχέσης της επιστημονικής Διασποράς με την Ελλάδα μέσω της δημιουργίας ψηφιακής πλατφόρμας για τη διασύνδεση των αποφοίτων του ΕΚΠΑ που εργάζονται και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, τη δικτύωση Ελλήνων επιστημόνων εκτός Ελλάδας με την επιστημονική κοινότητα του ΕΚΠΑ και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας, των εμπειριών και των δεξιοτήτων τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Βουλή το θέμα της κάλυψης των κενών στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Published

on

Από

Οι εκπαιδευτικοί, πρώην και νυν αποσπασμένοι στο εξωτερικό, με οικογένεια, απέστειλαν επιστολή στην αρμόδια Διεύθυνση με σημαντικές παρατηρήσεις σχετικά με την προκήρυξη για τη συμπληρωματική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόσπαση στο Εξωτερικό από το σχολικό έτος 2024-2025. Photo credits: Pexels / pixabay

Ερώτηση σχετικά με την κάλυψη των κενών στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού κατέθεσε η Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου, στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Η Βουλευτής αναφέρει ότι “οι εκπαιδευτικοί, πρώην και νυν αποσπασμένοι στο εξωτερικό, με οικογένεια, απέστειλαν επιστολή στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας (Ομογενών Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων – ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.Ξ.Μ.Σ.) με σημαντικές παρατηρήσεις σχετικά με την προκήρυξη, με αρ. πρωτ. 134483/Η2, για τη συμπληρωματική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος Εκπαιδευτικών για απόσπαση στο Εξωτερικό από το σχολικό έτος 2024-2025 και από το Ημερολογιακό έτος 2025 Ν. Ημισφαιρίου.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται στην επιστολή, ανακοινώσατε δεκαοχτώ (18) χώρες με κενά εκπαιδευτικών, χωρίς να έχετε δημοσιοποιήσει ανοιχτά τον αριθμό των κενών ανά χώρα και ανά περιοχή (παρ. 6, άρθρου 4, ν. 4415/2016).



Σύμφωνα με την, με αρ. πρωτ. 153934/Η2/23-12-2024 Υ.Α. «Κύρωση των τελικών πινάκων αξιολόγησης υποψήφιων εκπαιδευτικών προς απόσπαση στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού σχολικού έτους 2024-2025 Συμπληρωματική πρόσκληση», για δέκα (10) χώρες, (Καζακστάν, Αρμενία, Ν. Αφρική, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ουρουγουάη, Βραζιλία, Καναδά), δεν υπήρξε καμία απολύτως αίτηση ενώ για τις υπόλοιπες οχτώ (8), έκαναν αίτηση μόλις και μετά βίας είκοσι ένας (21) εκπαιδευτικοί, δηλαδή προφανώς λιγότεροι από τα υπάρχοντα κενά.

Επισημαίνουν επίσης ότι, τα κενά αυξήθηκαν σε μια σειρά από χώρες και προστέθηκαν και επιπλέον χώρες με κενά πέρα από όσες περιείχε η Συμπληρωματική πρόσκληση, όπως προκύπτει από την, με Αρ. πρωτ 120483/Η2 – 14/10/2024, απόφαση, με τίτλο: «Διαπίστωση λήξης απόσπασης εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες των περιοχών ευθύνης των γραφείων συντονιστών εκπαίδευσης στο εξωτερικό», σύμφωνα με την οποία έληξε η απόσπαση πενήντα επτά (57) εκπαιδευτικών, καθώς και τις δεκάδες ανακλήσεις που δημοσιεύονται καθημερινά στη «Διαύγεια», από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα.



Επιπλέον, θεωρούν άκρως προκλητικό και παράλογο, να υπάρχουν εκπαιδευτικοί με άδειες άνευ αποδοχών στη χώρα που ήταν αποσπασμένοι, για να μείνουν με τις οικογένειές τους ή να βρίσκονται στην Ελλάδα μακριά από την οικογένεια περιμένοντας μια Ειδική πρόσκληση για να υποβάλουν αίτηση και την ίδια στιγμή, το Ελληνικό δημόσιο, να επιβαρύνεται με το ποσό των 576.178,07€, σύμφωνα με την, με αριθ. πρωτ. 133794/Β2 – 8/11/2024 Υ.Α., για την πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στα Ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, ενώ τα κενά θα μπορούσαν να καλυφθούν, με πολύ μικρότερο κόστος, με την κατ’ εξαίρεση απόσπαση εκπαιδευτικών, όπως προβλέπεται, με την Υ. Α. 83046/Η2/2020 – 30/06/2020 (παρ. 9, άρ. 6)”.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, η κ. Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου ρώτα τον αρμόδιο Υπουργό:

– Σκοπεύετε να παρέμβετε, ώστε να εκδοθεί άμεσα η ειδική πρόσκληση για την κατ’ εξαίρεση απόσπαση εκπαιδευτικών, όπως προβλέπεται από την παρ. 9, του άρθρου 6, της Υ. Α. 83046/Η2/2020, ώστε να καλυφθούν τα κενά που δεν καλύφθηκαν ως τώρα;

– Πώς σκοπεύετε να παρέμβετε, ώστε οι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται στις θέσεις τους κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς του Νότιου Ημισφαιρίου και να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις σε σχολεία του Βορείου Ημισφαιρίου;

– Σκοπεύετε να παρέμβετε, ώστε να δημοσιοποιούνται ανοιχτά και να είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο, ο αριθμός των κενών, ανά χώρα και ανά περιοχή εντός αυτής;


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κωνσταντίνος Τασούλας:  Η πρόταση  της Ν.Δ για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Published

on

Από

©Πηγή Ελληνική Βουλή / κ.Κωνσταντίνος Τασούλας

Μοιράζομαι σήμερα μαζί σας τις σκέψεις μου για τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό. Και, ταυτόχρονα, ανακοινώνω την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το πρόσωπο που θα κληθεί να τον υπηρετήσει. Γιατί οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν, να κρίνουν επιχειρήματα και να γίνονται, έτσι, μέτοχοι σε όλες τις εξελίξεις της δημόσιας ζωής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να διαθέτει υψηλό κύρος, ευρύτερη αποδοχή και, ασφαλώς, εμπειρία, γνώση και έμπρακτο σεβασμό στους θεσμούς. Η ευρύτερη αποδοχή, ωστόσο, δεν σημαίνει αναγκαστικά κάποια πρόταση πέραν της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αντίθετα, σηματοδοτεί ένα πρόσωπο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, που θα έχει τη δυνατότητα να συνθέτει και να ενώνει.

Γιατί ο αρχηγός του κράτους μπορεί μεν να έχει περιορισμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες, όμως αποτελεί το σύμβολο του έθνους. Σε σχέση, συνεπώς, με την υψηλή του αποστολή, η πολιτική του αφετηρία έχει μικρότερη σημασία. Από την άλλη πλευρά, ούτε η διαφορετική προέλευση Προέδρου και Πρωθυπουργού εγγυάται την πολιτειακή ισορροπία, ούτε η πολιτική τους σύμπτωση δημιουργεί εξ ορισμού θεσμικό κίνδυνο. Το Σύνταγμά μας παρέχει όλες τις εγγυήσεις, ενώ και η Ιστορία δείχνει ότι τα πρόσωπα είναι εκείνα που τελικά δίνουν αξία στους θεσμούς.



Με δεδομένη, μάλιστα, την ενοποιητική αποστολή που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι θα έπρεπε να ψηφίζεται για μία και μόνη 6ετή θητεία. Έτσι, η συζήτηση για ανανέωση της παραμονής του στο αξίωμα δεν θα άνοιγε, κάθε τόσο, τον χορό των αντιπαραθέσεων. Και ο θεσμός θα έμενε μακριά από τις κομματικές σκοπιμότητες. Πρόκειται για θέση που θα εισηγηθούμε στη Βουλή κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Με αίσθημα ευθύνης, ανακοινώνω ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο νυν Πρόεδρος της Βουλής και τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων της χώρας. Η ευρεία αποδοχή του προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση: με 283, 270 και 249 ψήφους. Ενώ το ενωτικό πνεύμα και οι συνθετικές του αρετές έχουν, νομίζω, αποδειχθεί και από τον άψογο, κατά γενική ομολογία, τρόπο με τον οποίο διηύθυνε, έως τώρα, τις εργασίες της Βουλής σε ένα πολύ δύσκολο κομματικό τοπίο.

Ο Κώστας Τασούλας έχει επίσης υπηρετήσει τον τόπο ως Δήμαρχος, ως Βουλευτής επί 25 χρόνια, και ως Υπουργός. Γνωρίζει, λοιπόν, καλά το βάρος της ευθύνης που καλείται να αναλάβει. Ταυτόχρονα, η ηπειρώτικη καταγωγή του αλλά και τα μαθητικά του χρόνια στο Ίδρυμα Τοσίτσα, τον όπλισαν με τη δύναμη του αυτοδημιούργητου. Όπως πυροδότησαν και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική περιφέρεια, για τον κάθε πολίτη, στην κάθε γωνιά της επικράτειας.

Διαθέτει, ακόμη, μία πλούσια καλλιέργεια και βαθιά γνώση της ελληνικής Ιστορίας, αληθινό πατριωτισμό και έναν χαρακτήρα ακέραιο, με κοινωνική ευαισθησία και μία γνήσια απλότητα και σεμνότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι, αν και επί χρόνια παρών στην πρώτη γραμμή, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να φιλοτεχνήσει το δικό του επικοινωνιακό προφίλ. Όλα αυτά, συνεπώς, αποτελούν εγγυήσεις για μία εξαιρετική θητεία.



Κωνσταντίνος Τασούλας: «Κορυφαία τιμή όσο και ευθύνη»

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του από τον Πρόεδρο της ΝΔ και τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πρόταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί για μένα μια κορυφαία τιμή όσο και ευθύνη.

Καθώς έχουμε ήδη μπει σε επίμονα ταραγμένους και αβέβαιους καιρούς, το βλέπουμε αυτό και κοντά μας αλλά και ευρύτερα στον κόσμο, η διαφύλαξη της εθνικής μας ενότητας και η αρμονική λειτουργία των εξουσιών της Πολιτείας γίνονται ακόμη πιο πολύτιμες προϋποθέσεις για τη σταθερότητα και για την προκοπή της χώρας μας. Και αυτές ακριβώς οι προϋποθέσεις ανάγονται κυρίως στην αποστολή που το Σύνταγμα αναθέτει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και ο όρκος που δίδει περιλαμβάνει και αυτά, αλλά και την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και των δικαιωμάτων των Ελλήνων.

Τώρα όμως το λόγο έχει η Εθνική Αντιπροσωπεία. Γι’ αυτό και ως Πρόεδρος της Βουλής θέτω άμεσα σε κίνηση τις προβλεπόμενες διαδικασίες εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με πρώτη ημερομηνία ονομαστικής ψηφοφορίας το Σάββατο 25 Ιανουαρίου. Σας ευχαριστώ.»

Πηγή: Μέγαρο Μαξίμου- Ελληνική Βουλή

Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis