Επικοινωνήστε μαζί μας

ΥΓΕΙΑ

Ένα πειραματικό τεστ αίματος ανιχνεύει το DNA από οκτώ διαφορετικά είδη καρκίνου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ευρωπαίοι επιστήμονες – μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας ερευνητής της διασποράς- ανέπτυξαν ένα απλό τεστ αίματος που μπορεί να διαγνώσει οκτώ διαφορετικές μορφές καρκίνου, ανιχνεύοντας πολλαπλά μικρά τμήματα του DNA των καρκινικών όγκων που κυκλοφορούν στον οργανισμό.

Μέχρι σήμερα οι περισσότερες διαγνωστικές μέθοδοι περιορίζονται στο να εντοπίζουν τον καρκίνο σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, για παράδειγμα στον μαστό, στον προστάτη ή στο έντερο. Οι μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες είναι σε θέση να εντοπίσουν όγκους σε πολλαπλά σημεία, αλλά μόνο εφόσον αυτοί έχουν μεγαλώσει αρκετά. Το ζητούμενο είναι συνεπώς να αναπτυχθούν τεστ αίματος που να ανιχνεύουν πολλαπλούς καρκίνους, όταν ακόμη αυτοί βρίσκονται στο αρχικό -και πιο θεραπεύσιμο- στάδιο.

Μια μέθοδος είναι η γενετική ανάλυση του αίματος, μήπως ανιχνευθεί καρκινικό DNA, όμως είναι σαν να ψάχνει κανείς «βελόνα στα άχυρα» λόγω του μεγάλου όγκου του μη καρκινικού DNA που επίσης κυκλοφορεί στο αίμα. Το νέο τεστ δεν απαιτεί χρονοβόρα γενετική αλληλούχιση του αίματος και είναι πιο ακριβές. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φλοράν Μουλιέρ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”, σύμφωνα με το “New Scientist”, ανακάλυψαν ότι τα μικροσκοπικά τμήματα του γενετικού υλικού που αποσπώνται από τους καρκινικούς όγκους, έχουν συχνά διαφορετικά μεγέθη από τα τμήματα του μη καρκινικού DNA μέσα στο αίμα.

Όπως έδειξαν οι δοκιμές, το νέο τεστ -που διακρίνει τα διαφορετικά μεγέθη του καρκινικού DNA- μπόρεσε να ανιχνεύσει το 94% των περιστατικών καρκίνου μαστού, εντέρου, ωοθηκών, δέρματος και χολής σε 68 ασθενείς (με μόνο 2,5% ψευδώς θετικά αποτελέσματα). Ανίχνευσε επίσης το 65% των περιπτώσεων καρκίνου παγκρέατος, νεφρών και εγκεφάλου σε άλλους 57 ασθενείς. Συγκριτικά, το υπάρχουν τεστ αίματος CancerSEEK, που ανιχνεύει γενετικούς και πρωτεϊνικούς δείκτες του όγκου στο αίμα, «πιάνει» κατά μέσο όρο το 70% των κοινών καρκίνων.

Θεωρητικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, το νέο τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση όλων των ειδών καρκίνου, ενώ είναι απλό στη χρήση του. Θα ακολουθήσουν νέες κλινικές δοκιμές του, ώστε κάποια στιγμή να γίνει διαθέσιμο στο κοινό.

Στην ανάπτυξη του τεστ συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής Ιωάννης Γούναρης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1999), ο οποίος έχει ειδικευθεί στην ογκολογία και στη βιολογία του καρκίνου.

ΠΔΡ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΥΓΕΙΑ

Ελληνικά αρωματικά φυτά: υπερτροφές στη μεσογειακή διατροφή

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ελληνικά αρωματικά- φαρμακευτικά φυτά: Από κομπάρσοι στο μαγείρεμα, υπερτροφές στη μεσογειακή διατροφή

Το χαρουπάλευρο διαθέτει δεκαπλάσια ωφέλιμα σάκχαρα απ΄ όσα διαθέτει η φέτα. Η μαραθόριζα, που στην Ελλάδα δεν την προτιμάμε, περιέχει περισσότερο κάλιο απ΄ το μπρόκολο που θεωρείται υπερτροφή, ενώ το μαρούλι μπροστά στο μελισσόχορτο “ωχριά” σε περιεκτικότητα ασβεστίου και καλίου.

Χαρούπι, μάραθος και μελισσόχορτο, τρία είδη από τον μεγάλο ελληνικό κατάλογο των αρωματικών- φαρμακευτικών φυτών, επέλεξε ο δρ Νίκος Κρίγκας, βιολόγος- ταξινόμος φυτών και ερευνητής του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” για να τονίσει ότι τα ελληνικά αρωματικά- φαρμακευτικά φυτά είναι σύγχρονες υπερτροφές τουλάχιστον εφάμιλλες αν όχι καλύτερες των ξενικών super foods με τις οποίες “βομβαρδίζεται” τα τελευταία χρόνια η ελληνική αγορά και το διαδίκτυο.

«Οι συνταγές με αρωματικά φυτά αναδεικνύουν ένα νέο γαστρονομικό ορίζοντα στη μεσογειακή διατροφή με ευφάνταστους και πρωτότυπους συνδυασμούς ευεργετικών πρώτων υλών, ελληνικής προέλευσης, που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα αρώματα και γεύσεις κι ενισχυμένη διατροφική αξία. Είναι ένα πρωτότυπο και πολύπλευρο εγχείρημα που αποσκοπεί την ευεξία μας: από κομπάρσοι τα ελληνικά αρωματικά- φαρμακευτικά φυτά- υπερτροφές γίνονται οι πρωταγωνιστές στην καθημερινή μας διατροφή και στο οικιακό μας περιβάλλον», είπε, μιλώντας στα ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κρίγκας.

Ο ίδιος τόνισε ότι «η υπεύθυνη έρευνα- καινοτομία, ο παραγωγικός μεταποιητικός- τομέας, η βιομηχανία, η πολιτική βούληση και οι καταναλωτικές οργανώσεις έχουν την ευκαιρία σήμερα να διαμορφώσουν όλοι μαζί ένα νέο παραγωγικό χάρτη ελληνικών υπερτροφών με εξαγωγικό προσανατολισμό».

Η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, εξακολουθεί να είναι ο «παράδεισος των φυτών της Ευρώπης».

Αν και κατέχει το 6% της Μεσογείου, φιλοξενεί το 26% της μεσογειακής χλωρίδας. Κατέχει μαζί με τις όμορες χώρες της Βαλκανικής το 50% της φυτικής ποικιλότητας της Ευρώπης (6.700 είδη και υποείδη). Από την μέχρι τώρα έρευνα στο φυτικό βασίλειο της χώρας», έχουν προσδιοριστεί 1.683 είδη και υποείδη των αρωματικών- φαρμακευτικών φυτών (25% της ελληνικής χλωρίδας) για τα οποία υπάρχουν δημοσιευμένες φαρμακογνωστικές έρευνες ή και εθνοβοτανικές χρήσεις.

Απ΄ αυτά, τα 234 είναι ενδημικά είδη- υποείδη (δεν υπάρχουν πουθενά αλλού) και τα 75 είναι χαρακτηρισμένα ως σπάνια- απειλούμενα. Είναι δε, τέτοιος ο φυτικός …πλουραλισμός της Ελλάδα που η χώρα διαθέτει 5 είδη ρίγανης κι άλλα 10 που μυρίζουν και χρησιμοποιούνται όπως η ρίγανη, 10 είδη και υποείδη μέντας, πάνω από 30 είδη- υποείδη θυμαριού, 4 φασκόμηλου και τουλάχιστον 10 διαφορετικά είδη ελληνικού τσαγιού, 5 εκ των οποίων ενδημικά και 4 εξ αυτών να απειλούνται με εξαφάνιση λόγω υπερ-συλλογής.

Χαρούπι, κάππαρη, κρίταμο, μαστίχα Χίου, μάραθος, ορεινό θρούμπι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, δίκταμος, κρόκος Κοζάνης, σατουρέγια ορέων, μαντζουράνα, ρούδι, κράνα, κυνόροδα (καρποί του άγριου τριαντάφυλλου) είναι τα ελληνικά αρωματικά- φαρμακευτικά φυτά τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν υπερτροφές.

Τα δυνατά τους σημεία (ποια είναι δηλαδή πλούσια σε αιθέρια έλαια – υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις – μέταλλα και ιχνοστοιχεία – υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες – ωφέλιμα λιπαρά οξέα) ενώ ταυτόχρονα, όπως επισήμανε, αποτελούν παραδοσιακά φάρμακα φυτικής προέλευσης, 7 εκ των οποίων με εγκεκριμένη χρήση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων (δίκταμος Κρήτης, μάραθος, μαντζουράνα, μαστίχα Χίου, μελισσόχορτο, φαρμακευτικό φασκόμηλο, τσάι βουνού).

Μικρά μυστικά με χρηστική αξία

Τα κράνα έχουν το υψηλότερο αντιοξειδωτικό φορτίο απ΄ όλους τους καρπούς, ενώ η χρήση φασκόμηλου στο μαγείρεμα της φασολάδας είναι το αντίδοτο στο “φούσκωμα” που συχνά προκαλεί το συγκεκριμένο φαγητό.

«Θα πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα αρωματικά- φαρμακευτικά φυτά όχι ως βότανα που θεραπεύουν αλλά περισσότερο ως προληπτικά μέσα, τα αντιοξειδωτικά των οποίων θωρακίζουν την καλή υγεία».

Επίσης, η εργαστηριακή σύγκριση μεταξύ 200 γρ. χαρουπάλευρου και 200 γρ. φέτας, έδειξε ότι το χαρούπι υπερτερεί μεν σε ωφέλιμα σάκχαρα και σε χαμηλά λιπαρά, αλλά δεν υστερεί και σε άλλα συστατικά, όπως πχ στο ασβέστιο, 348 mg έναντι 493 mg της φέτας, βιταμίνες και ενέργεια, 222 kcal το χαρουπάλευρο και 264 kcal η φέτα.

Στο παρελθόν, πάντως, σε αντίστοιχο κατάλογο ελληνικών υπερτροφών έχουν συμπεριληφθεί από διατροφολόγους τα αμύγδαλα, φακές, καρύδια, προϊόντα τυρογάλακτος, τραχανάς, μέλι, αυγοτάραχο, ελαιόλαδο, σύκα, κορινθιακή σταφίδα, μήλα, φυστίκια Αιγίνης, κ.ά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΥΓΕΙΑ

Σημαντική χημική ρύπανση δημιουργούν οι δουλειές του νοικοκυριού

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

 Το μαγείρεμα και η «φασίνα» αποτελούν σημαντικές πηγές κρυφής ρύπανσης μέσα και έξω από το σπίτι, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Οι δουλειές του νοικοκυριού όπως το μαγείρεμα και η «φασίνα» δημιουργούν σημαντική χημική ρύπανση, καθώς αυξάνουν τα επίπεδα πτητικών ουσιών και μικροσωματιδίων μέσα στο σπίτι, με συνέπεια η ποιότητα του αέρα μέσα σε αυτό να είναι χειρότερη μερικές φορές και από εκείνη σε μια μολυσμένη πόλη, σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών επιστημόνων.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τόσο ολοκληρωμένη μελέτη για την εσωτερική ρύπανση από τις καθημερινές οικιακές δουλειές μέσα σε ένα σπίτι. Επιπλέον, πολλά από αυτά τα αερολύματα, που προέρχονται από προϊόντα όπως τα σαμπουάν, τα αρώματα, τα απορρυπαντικά και οι μπογιές, τελικά δραπετεύουν από τον κλειστό χώρο και καταλήγουν στο περιβάλλον, όπου συμβάλλουν στη ρύπανση της ατμόσφαιρας ακόμη περισσότερο από ό,τι τα οχήματα.

«Τα σπίτια ποτέ δεν είχαν έως τώρα θεωρηθεί σημαντική πηγή ρύπανσης του αέρα στην ατμόσφαιρα και είναι πλέον η ώρα να αρχίσουμε να το μελετάμε αυτό»

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εξελιγμένους αισθητήρες και κάμερες για να αναλύσουν την ποιότητα του αέρα σε ένα σπίτι στη διάρκεια ενός μηνός. Όπως είπαν, είναι φανερό από τα ευρήματά τους ότι τα σπίτια πρέπει να αερίζονται καλά, με ανοιχτά παράθυρα και μπαλκονόπορτες, όταν κανείς μαγειρεύει ή κάνει γενική καθαριότητα, επειδή ακόμη και απλά πράγματα όπως το βράσιμο του νερού μπορεί να αυξήσει τα επιβλαβή για την υγεία σωματίδια.

Επίσης, συμβούλευσε να γίνεται συχνής χρήση του απορροφητήρα, καθώς και κατά προτίμηση ηλεκτρικής κουζίνας που προκαλεί μικρότερη ρύπανση του χώρου, επειδή δεν έχει φλόγα.

«Αρκεί να φτιάξει κανείς ένα τοστ για να αυξηθούν τα επίπεδα των σωματιδίων πολύ περισσότερο του αναμενομένου», δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας. Από την άλλη, το ψήσιμο κρέας και λαχανικών σε κουζίνα με αέριο υπολογίσθηκε ότι μπορεί να απελευθερώσει τόσα πολλά σωματίδια, ώστε ο αέρας του σπιτιού να γίνει πιο επιβαρυμένος και από το…Δελχί (την έκτη πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο) ή να είναι 13 φορές μεγαλύτερος από ό,τι στο κέντρο του Λονδίνου.

Η κατακόρυφη αύξηση της εσωτερικής ρύπανσης μετά από το μαγείρεμα διαρκεί περίπου μια ώρα.

Τα μικροσκοπικά σωματίδια ΡΜ2,5 (με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα ή εκατομμυριοστά του μέτρου) διεισδύουν στους πνεύμονες και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει παθήσεις των πνευμόνων, καρδιοπάθειες, επιβάρυνση διαφόρων οργάνων (εγκεφάλου, ήπατος κ.α.), ακόμη και επιδείνωση των ψυχικών διαταραχών.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το επίπεδο των σωματιδίων ΡΜ2,5 δεν πρέπει να ξεπερνά τα δέκα μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Όμως, σύμφωνα με τις μετρήσεις των ερευνητών, το ψήσιμο ενός τοστ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των σωματιδίων αυτών σε 30 μικρογραμμάρια/κυβικό μέτρο.

Το κανονικό μαγείρεμα του φαγητού μπορεί να εκτινάξει τα σωματίδια μέσα στο σπίτι σε πάνω από 200 μικρογραμμάρια για τουλάχιστον μια ώρα, έναντι 143 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα κατά μέσο όρο στο Δελχί και 15 μικρογραμμαρίων στο κεντρικό Λονδίνο. Τα σωματίδια προέρχονται από τη φλόγα του αερίου, την αιθάλη του ψητού, τα ζωικά λίπη, τα μαγειρικά έλαια, τη λίγδα του φούρνου, τα μαγειρικά σκεύη, ακόμη και το δέρμα και τα ρούχα αυτού που μαγειρεύει.

Όταν κανείς μαγειρεύει, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα επίπεδα σωματιδιακής ρύπανσης μέσα στο σπίτι μπορούν να αυξηθούν κατά 30 φορές σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα στον αέρα έξω από το σπίτι.

Οι επιστήμονες δεν είναι πάντως βέβαιοι ακόμη πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι αυτή η προσωρινή αύξηση των μικροσωματιδίων μέσα στο σπίτι, η οποία διαρκεί σχετικά λίγο, περίπου όσο κρατά το μαγείρεμα ή η φασίνα, σε αντίθεση με την εξωτερική ρύπανση του αέρα στις πόλεις, που είναι πιο μόνιμη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΥΓΕΙΑ

Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά όταν ο γονιός διαγνωστεί με καρκίνο;

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο αγώνας κατά του καρκίνου είναι δύσκολος τόσο για τον ίδιο τον ασθενή όσο και για την οικογένειά του ιδίως όταν υπάρχουν παιδιά που γεμάτα ανησυχία και άγχος

Οι έρευνες και η κλινική εμπειρία δείχνουν ότι τα παιδιά που είναι ενημερωμένα για την αρρώστια ενός αγαπημένου προσώπου εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά άγχους, από τα παιδιά τα οποία δεν έχουν ενημερωθεί. Και αυτό, διότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται και αισθάνονται πολύ περισσότερα απ όσα πιστεύουν οι ενήλικες.

 “Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά όταν ο γονιός διαγνωστεί με καρκίνο”

Η “μυστικότητα” μεγεθύνει τους φόβους του παιδιού «Η διάγνωση του καρκίνου στον ένα γονέα επηρεάζει όλη την οικογένεια, τόσο σε συναισθηματικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο διαχείρισης των νέων δεδομένων της καθημερινότητας. Το να μιλήσουμε στα παιδιά για τον καρκίνο φορτίζει συναισθηματικά πρωτίστως εμάς τους ενήλικες, δεν είναι λίγες οι φορές όπου αφήνουμε τα παιδιά “έξω” από αυτή την πραγματικότητα είτε γιατί θεωρούμε ότι “δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει” είτε επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να τα προστατέψουμε από κάτι τόσο δυσάρεστο.

Τα παιδιά όμως αντιλαμβάνονται το κλίμα που επικρατεί στην οικογένεια, τα συναισθήματα άγχους και φόβου που “αιωρούνται” μετά από τη διάγνωση του καρκίνου, ενδεχομένως να βιώσουν αλλαγές στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Αυτή η μυστικότητα μεγεθύνει τους φόβους και τις ανησυχίες των παιδιών, τους προκαλεί σύγχυση και στην προσπάθειά τους να καταλάβουν τι συμβαίνει πλάθουν με τη φαντασία τους σενάρια που μπορεί να είναι πολύ πιο τρομακτικά από την πραγματικότητα.

Πιθανόν να νιώσουν πληγωμένα και παραγκωνισμένα, όταν κανείς δεν τους μιλάει για κάτι τόσο σημαντικό που βιώνει όλη η οικογένεια. Κάποια παιδιά, νιώθουν ένοχα, επειδή πιστεύουν ότι είναι υπεύθυνα για την αρρώστια του γονέα. Συχνά η ενοχή μπορεί να τα οδηγήσει να αναλάβουν έναν “ενήλικο”, υπερπροστατευτικό ρόλο προς τον ασθενή γονέα ή και προς τον άλλο γονέα, αν τον αισθάνονται αδύναμο».

Δεν υπάρχει γενική συνταγή ούτε μαγικές φράσεις για το πώς να μιλήσουμε στο παιδί δεδομένου του ότι κάθε παιδί και κάθε οικογένεια είναι διαφορετική, όπως και κάθε περίπτωση καρκίνου είναι διαφορετική

Ως μία γενική αρχή, η ειλικρινής και αμφίδρομη επικοινωνία με τα παιδιά είναι απαραίτητη. Κάποια «εργαλεία» που μπορεί να επιστρατεύσει ο γονιός όταν μιλάει στα παιδιά για τον καρκίνο αναφέρει τα εξής:

– Να επιλέξει μια στιγμή που θα είναι ήρεμος και ο ίδιος και τα παιδιά.

-Να περιγράψει την ασθένεια με γλώσσα απλή και κατανοητή για την ηλικία του παιδιού, δίνοντας σταδιακά πληροφορίες, χωρίς λεπτομέρειες που δεν χρειάζονται εκείνη τη στιγμή. Κατά τη διάρκεια του καρκίνου λόγω των θεραπειών, το άτομο μπορεί να αλλάξει (π.χ.απώλεια βάρους, μαλλιών). Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνονται τα παιδιά καθόλη τη διάρκεια για τις πιθανές αλλαγές.

-Να καθησυχάσει τα παιδιά ότι δεν έκαναν τίποτα που να προκάλεσε τον καρκίνο.

-Να τα ενθαρρύνει να κάνουν ερωτήσεις και να μοιραστούν τα συναισθήματα τους. Μπορεί και ο ίδιος ο ενήλικας να εκφράσει τα συναισθήματά του, εφόσον παραμένει ψύχραιμος και δεν τον κατακλύζουν.

-Να εξηγήσει στα παιδιά με ποιο τρόπο μπορεί να αλλάξει η καθημερινότητά τους, π.χ. κάποιες συνήθειές τους μπορεί να διακοπούν για ένα διάστημα.

-Εάν δεν γνωρίζει την απάντηση σε κάτι που το παιδί θα ρωτήσει, ας μη διστάσει να του πει να πει «δεν ξέρω».

-Να μη διστάσει να ζητήσει επαγγελματική ψυχολογική βοήθεια, εφόσον το έχει ανάγκη, προκειμένου να διαχειριστεί τόσο τα δύσκολα συναισθήματα των παιδιών όσο και τα δικά του.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά αποτελούν αναπόσπαστο μέλος μιας οικογένειας, ότι η αρρώστια του γονέα τα αφορά άμεσα και είναι σημαντικό να είναι ενημερωμένα.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, τα παιδιά έχουν ανάγκη να τα “αγκαλιάσουμε”, να τα ακούσουμε και να τους μιλήσουμε ανοιχτά. Με αυτό τον τρόπο τους ενισχύουμε την εμπιστοσύνη, την αίσθηση ασφάλειας και τους παρέχουμε μία στέρεη βάση για το πώς να διαχειρίζονται και να παραμένουν ανθεκτικά σε δύσκολες εμπειρίες στο μέλλον».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια

ΥΓΕΙΑ

Τα περιστατικά ιλαράς υπερτριπλασιάστηκαν στην Ευρώπη το 2018

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Ελλάδα όγδοη με 2.193 κρούσματα και έβδομη σε αναλογία κρουσμάτων στον πληθυσμό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Τα περιστατικά ιλαράς στην Ευρώπη έφθασαν τα 82.596, υπερτριπλάσια από ό,τι το 2017 (25.863) και τα περισσότερα της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η Ελλάδα υπήρξε ανάμεσα στις δέκα ευρωπαϊκές χώρες με τα περισσότερα κρούσματα, καθώς ήταν πέρυσι όγδοη σε αριθμό περιστατικών (2.193), ενώ ήταν έβδομη σε αναλογία κρουσμάτων στο σύνολο του πληθυσμού, με 197 περιστατικά ιλαράς ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων. Αυξημένοι ήσαν και οι θάνατοι λόγω της ιλαράς στην Ευρώπη, σε 72 το 2018 από 42 το 2017. Η ιλαρά είναι μια άκρως ιογενής μεταδοτική νόσος που μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές (απώλεια ακοής, εγκεφαλική βλάβη κ.α.), ακόμη και θανατηφόρες.

Συνολικά, τα ποσοστά εμβολιασμών εμφανίζουν βελτίωση στην Ευρώπη.

Το ποσοστό των παιδιών που λαμβάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου έφθασε κατά μέσο όρο το 95%, ενώ τη δεύτερη δόση το 90%. Από την άλλη, όμως, αυξάνονται οι θύλακες αντίστασης στον εμβολιασμό, ιδίως σε ορισμένες χώρες, όπου ολοένα περισσότεροι γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, συνήθως φοβούμενοι τις υποτιθέμενες παρενέργειες, παρά τις επιστημονικές διαβεβαιώσεις ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Στην Ιταλία π.χ. το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που συγκυβερνά, έχει δημοσίως εκφράσει αμφιβολίες για την ασφάλεια ορισμένων εμβολίων και έχει ταχθεί κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Πέρυσι, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, πάνω από το 90% των περιστατικών στην Ευρώπη καταγράφηκαν σε δέκα χώρες, με πρώτη -και με διαφορά- την Ουκρανία (53.218), ενώ ακολούθησαν Σερβία (5.076), Ισραήλ (2.919 – η χώρα περιλαμβάνεται στις ευρωπαϊκές στατιστικές), Γαλλία (2.913), Ιταλία (2.517), Ρωσία (2.256), Γεωργία (2.203), Ελλάδα (2.193), Αλβανία (1.466) και Ρουμανία (1.087).

Ο ΠΟΥ ελπίζει ότι η αύξηση των περιστατικών στην Ευρώπη θα αποδειχθεί παροδική, αν και η τωρινή εμβολιαστική κάλυψη δεν φαίνεται αρκετά υψηλή, ώστε να εμποδίσει την κυκλοφορία του ιού σε αρκετές χώρες. «Η εικόνα για το 2018 καθιστά σαφές ότι ο τωρινός ρυθμός προόδου, όσον αφορά την αύξηση των ποσοστών ανοσοποίησης, θα είναι ανεπαρκής για να σταματήσει την μετάδοση της ιλαράς. Κενά σε τοπικό επίπεδο προσφέρουν μια ανοιχτή πόρτα στον ιό», δήλωσε η δρ Σουζάνα Γιάκαμπ, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια

ΥΓΕΙΑ

Tαξίδια και θρομβοεμβολικό επεισόδιο: Τι να προσέξετε

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Μήπως ανήκετε στους λάτρεις των ταξιδιών και είστε συνεχώς με τη βαλίτσα στο χέρι προς αναζήτηση νέων εμπειριών;

Αν ναι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε άτομο που πραγματοποιεί πολύωρο ταξίδι με αεροπλάνο, αυτοκίνητο λεωφορείο, τρένο ή πλοίο, κινδυνεύει από θρομβοεμβολικό επεισόδιο, ειδικά αν το ταξίδι υπερβαίνει τις τέσσερις ώρες.

Τι είναι θρομβοεμβολική νόσος και γιατί θεωρείται επικίνδυνη;

Είναι η πήξη του αίματος εντός του ανθρωπίνου σώματος και η πνευμονική εμβολή. Ο θρόμβος, δηλαδή το «στερεό» «πηγμένο αίμα» μέσα στις φλέβες των ποδιών- σπανιότερα και των άνω άκρων- μπορεί να μετακινηθεί προς τον θώρακα, να φράξει σημαντικά αγγεία στον πνεύμονα και να απειλήσει τη ζωή.

Με ποιο μηχανισμό προκαλεί θρόμβωση ένα πολύωρο ταξίδι;

Σε κάθε κατάσταση περιορισμένης κινητικότητας ή παρατεταμένης ακινησίας, όπως σε πολύωρα ταξίδια με διάρκεια που συνήθως υπερβαίνει τις τέσσερις ώρες, το αίμα ειδικότερα από τις φλέβες των ποδιών δυσκολεύεται να επιστρέψει στο θώρακα. Αυτή η δυσκολία, προκαλεί αργή ροή, στάση του αίματος, που μπορεί να εξελιχθεί σε θρόμβωση μέσα στις φλέβες των ποδιών.

Πόσο συχνό είναι ένα θρομβοεμβολικό επεισόδιο;

Εκτιμάται ότι ο κίνδυνος να συμβεί ένα τέτοιο επεισόδιο, κατά τη διάρκεια ενός πολύωρου ταξιδιού είναι 3-5%, χωρίς να έχουμε διεθνώς ακριβή στοιχεία.

Ποια είναι τα συμπτώματα που θα μας ανησυχήσουν;

Δυστυχώς σε μεγάλο ποσοστό που πλησιάζει και το ήμισυ των πασχόντων, μπορεί η θρόμβωση των φλεβών ενός κάτω ή και άνω άκρου να είναι ασυμπτωματική. Ωστόσο το οίδημα του άκρου, o πόνος και η τάση που δεν εξηγούνται, καθώς και το ερυθρό και ζεστό στην αφή δέρμα, είναι ανησυχητικά. Κάποιες φορές μπορεί να έχει δημιουργηθεί θρόμβος σε φλέβα του ποδιού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, και να έχει ήδη αποσπασθεί και προωθηθεί προς τον πνεύμονα, οπότε μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα πνευμονικής εμβολής, όπως ανεξήγητη δυσκολία στην αναπνοή, ανωμαλία του καρδιακού ρυθμού, θωρακικός πόνος, δυσανεξία που μπορεί να επιδεινώνεται με τον βήχα ή με τη βαθιά εισπνοή, βήχας με εξαγωγή αίματος, αγωνία, ζάλη ή τάση για λιποθυμία. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει άμεσα ο πάσχων να εξετασθεί από γιατρό.

Πόσο καιρό μετά το ταξίδι μπορεί να εκδηλωθεί ένα θρομβοεμβολικό επεισόδιο;

Μπορεί να παρουσιασθεί αμέσως μετά από κάποιες ώρες του ταξιδιού, αλλά και αρκετές ώρες και ημέρες μετά.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Ο ατομικός κίνδυνος να αναπτύξει κάποιος θρόμβωση ή πνευμονική εμβολή αυξάνεται με τις ώρες του ταξιδιού, καθώς επίσης και αν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο του ιδίου, ή κάποιου συγγενούς του, ή έχει κάποια γνωστή κληρονομική διαταραχή πηκτικότητας. Ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης στα άτομα άνω των 40, στους υπέρβαρους, στην κύηση, όταν έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση ή τραύμα εντός των τελευταίων 3 μηνών, όταν λαμβάνονται αντισυλληπτικά ή ακολουθείται θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, στους ογκολογικούς ασθενείς, σε όσους έχουν νάρθηκα ή γύψινο επίδεσμο σε κάποιο άκρο, στα άτομα με κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες, και σε όσους έχουν κιρσούς.

Υπάρχουν μέτρα πρόληψης και αποφυγής της θρόμβωσης;

Αν κάποιος ανήκει σε αυτές τις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει πριν το ταξίδι να ενημερωθεί από τον ειδικό για τα μέτρα πρόληψης, τα οποία ανάλογα με την εκτίμηση του κινδύνου μπορεί να περιλαμβάνουν από απλά μέτρα και χρήση ελαστικών καλτσών, μέχρι και τη χορήγηση προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής. Ειδικά τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί στην αναγνώριση των συμπτωμάτων, έτσι ώστε να απευθύνονται άμεσα στο γιατρό. Στα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνεται η καλή ενυδάτωση, η αποφυγή αλκοόλ, και η κίνηση των ποδιών κατά διαστήματα, στη διάρκεια του ταξιδιού.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια

ΥΓΕΙΑ

Nέα μέθοδος εμποδίζει την απώλεια μαλλιών σε ασθενείς με καρκίνο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Μια νέα μέθοδος εμποδίζει την απώλεια μαλλιών σε ασθενείς με καρκίνο κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας

Μια νέα μέθοδος, που εμποδίζει την απώλεια μαλλιών σε ασθενείς με καρκίνο κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βουλγαρία. Ο διευθυντής του νοσοκομείου όπου εφαρμόζεται η μέθοδος, Μεθόδι Γιάνκοφ, εξήγησε ότι η θεραπεία είναι ακίνδυνη και δοκιμάστηκε με ποσοστό επιτυχίας 85%, όπως μετέδωσε η βουλγαρική ραδιοφωνία.
Η θεραπεία εφαρμόστηκε παράλληλα με τη χημειοθεραπεία. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με αυτή την τεχνολογία, με ποσοστό επιτυχίας 85% πλήρους κατακράτησης μαλλιών, σημείωσε ο κ.Γιάνκοφ.
Η ειδική συσκευή για τη θεραπεία χρησιμοποιείται κυρίως σε γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Χειμώνας Γερμανία:Φράσεις που πρέπει να ξέρετε για να«επιβιώσετε»

ΓΕΡΜΑΝΙΑ10 ώρες πριν

Νέος προορισμός από την Aegean Airlines στη Γερμανία

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Εύκολα και ανέξοδα: Απλοί τρόποι για να μάθετε γερμανικά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες πριν

Πρόστιμο ρεκόρ, 50 εκατ.ευρώ στην Google για παραβίαση του GDPR

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Επίθεση στον I. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Esslingen (VIDEO)

Europolitis TV4 εβδομάδες πριν

Γενικό Προξενείο του Ντύσσελντορφ Αγιασμός και κοπή Βασιλόπιτας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα πριν

Η Ιστορία των Ελληνίδων και Ελλήνων του Κάστροπ-Ράουξελ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 ώρες πριν

Πώς οι Γερμανίδες μαμάδες μεγαλώνουν ανεξάρτητα παιδιά

ΥΓΕΙΑ3 εβδομάδες πριν

Πετσέτα μπάνιου: πόσες φορές μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 ημέρες πριν

Είναι ακριβή χώρα η Γερμανία; Ε, δεν είναι και Ελβετία…

Europolitis TV3 εβδομάδες πριν

Η Στεπάνοβα διχάζει γυμνή ή όχι; (Video)

Europolitis TV4 εβδομάδες πριν

Γενικό Προξενείο του Ντύσσελντορφ Αγιασμός και κοπή Βασιλόπιτας

Europolitis TV4 εβδομάδες πριν

Συναυλίες στην Γερμανία για τα Καλάβρυτα Κολωνία,23.01.2019 VIDEO

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Επίθεση στον I. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Esslingen (VIDEO)

Europolitis TV4 εβδομάδες πριν

Düsseldorf: Οι GreekBASKETS πετάνε προς τον τίτλο (VIDEO)

Europolitis TV4 μήνες πριν

Νέοι στόχοι της ΕΕ για την ανανεώσιμη ενέργεια με κάλυψη του 32% των αναγκών έως το 2030

Europolitis TV4 μήνες πριν

Πίστη, Αγάπη, Αρετή το μήνυμα του Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Europolitis TV4 μήνες πριν

Οι Ριζίτες του Μονάχου τιμήσανε την «Ημέρα του Βοσκού»

Europolitis TV4 μήνες πριν

Δυνατοί γυναικείοι χαρακτήρες διαγωνίζονται για το Κινηματογραφικό βραβείο LUX

Europolitis TV5 μήνες πριν

H 23η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας Ευρώπης (VID)

Advertisement Europolitis
Advertisement