Επικοινωνήστε μαζί μας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Waibligen: «Ταξιδεύοντας στον Πόντο – Τουρισμός της νοσταλγίας»

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρουσίαση βιβλίου: «Ταξιδεύοντας στον Πόντο - Τουρισμός της νοσταλγίας»

“O σύλλογος Ποντίων Waibligen «Οι Αργοναύτες» με ανοικτά τα πανιά του ταξιδεύουν στους ωκεανούς της γνώσης και της δημιουργίας.
Αλλο ένα ταξίδι τελείωσε μέχρι το επόμενο, με την παρουσίαση του πονήματος της Μυροφόρας Ευσταθιάδου «Ταξιδεύοντας στον Πόντο – Τουρισμός της νοσταλγίας»”

                             Δ.Τ 09.Νοεμβρίου 2018

 

Κάθε ταξίδι βοηθάει στην αυτογνωσία… ανακαλύπτουμε τις πτυχές του εαυτού μας. Για τους νεότερους, ένα ταξίδι αποτελεί είδος μόρφωσης. Για τους μεγαλύτερους αποτελεί εμπειρία. Γενικά, τα ταξίδια μας «ανοίγουν» το μυαλό, χαρίζουν φως σε αυτό. Με συνοδοιπόρο τη γνώση γκρεμίζουν τοίχους… χτίζουν γέφυρες… διευρύνουν τους ορίζοντες της σκέψης μας: μας κάνουν πλούσιους.

Με την κα. Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Διδάκτωρ Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάναμε αρκετά «ταξίδια» στο παρελθόν. Συχνά-πυκνά την υποδεχόμαστε στην «Αργώ» μας. Ένα ακόμα ταξίδι πραγματοποιήθηκε μαζί της το απόγευμα του Σαββάτου, 27 Οκτωβρίου 2018, στον πολύ φιλόξενο χώρο της Ελληνικής Κοινότητας Waiblingen. Αιτία… το βιβλίο της, το πρώτο πνευματικό της «παιδί», «Ταξιδεύοντας στον Πόντο – Τουρισμός της νοσταλγίας», το οποίο κυκλοφόρησε προσφάτως από τις Εκδόσεις Μένανδρος.

Την εκδήλωση άνοιξε η χορωδία του συλλόγου μας, με χοράρχη τον Παύλο Ιντζέ και το Γιάννη Ευθυμιάδη στη λύρα, απαγγέλλοντας το ακριτικό άσμα «Ακρίτας όντες έλαμνεν».

Η συγγραφέας, αρχικά, εξέφρασε το θαυμασμό της σε όλους τους Πόντιους που ζουν εκτός Ελλάδας, καθώς βρίσκουν χρόνο και έχουν τη δύναμη νανοσταλγούν δύο πάτριδες: τον Πόντο και την Ελλάδα.

Σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα παρουσίασε στο κοινό ηχητικά αποσπάσματα από το αρχείο του πατέρα της, Στάθη Ευσταθιάδη, διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο και διηγήθηκε προσωπικές εμπειρίες από τα ταξίδια της στον Πόντο.

Το κοινό παρακακολουθούσε προσηλωμένο… «ταξίδευε». Η εκδήλωση έκλεισε με το τραγούδι «Απάν’ σ’ όρος του Μελά». Ερωτήσεις προς τη συγγραφέα, οι οποίες εξελίχθηκαν σε εποικοδομητική συζήτηση, έριξαν την άγκυρα και το «ταξίδι» ολοκληρώθηκε.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: η κα. Ελένη Ραφαηλίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Waiblingen όπως και μέλη του Δ.Σ., ο κ. Γεώργιος Μιχαηλίδης, πρόεδρος της τοπικής ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας «Ηρακλής»,  ο κ. Δημήτριος Λαμπρόπουλος, πρόεδρος του Ποντιακού Σύλλογου Νυρεμβέργης, όπως και φίλοι και μέλη του συλλόγου μας.

Τελικά… το ταξίδι είναι που μετράει, και όχι η άφιξη στον προορισμό. Κι εμείς θα συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε… με πυξίδα την καρδιά μας… αναζητώντας πάντα τη δική μας «Ιθάκη».

το Δ.Σ.

Europolitis TV

1ος Χορός Κρητικού Συλλόγου Μπήλεφελντ 11 Μάϊου 2019

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Κρητική λεβεντιά στο Μπήλεφελντ με όλο τον ελληνισμό της πόλης παρών.

Τι και εάν είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο τους, τι και  εάν τους χωρίζου βουνά και θάλασσες η ψυχή και η καρδιά είναι γεμάτη Κρήτη, με αγάπη και υπερηφάνεια για τον τόπο τους.

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μόναχο:Το Χαμόγελο του Παιδιού ενημερώνει ελληνικά σχολεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποίησε με επιτυχία παρεμβάσεις Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης σε ελληνικές σχολικές κοινότητες της Γερμανίας πηγή;Χαμόγελο του Παιδιού

Για μια ακόμη χρόνια «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποίησε με επιτυχία παρεμβάσεις Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης σε ελληνικές σχολικές κοινότητες της Γερμανίας

 

Επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποίησε παρεμβάσεις πρόληψης με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων του 5ου Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Μονάχου-Σωκράτης.

 

Οι διαδραστικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στις 2-3 Μαΐου 2019, κατόπιν αιτήματος του σχολείου και η ενημέρωση περιελάμβανε σειρά από διαφορετικές ενότητες και συγκεκριμένα την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό, την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τα δικαιώματα των παιδιών, τον εθελοντισμό και τις εξαφανίσεις. Τις παρεμβάσεις ακολούθησε συζήτηση, με έντονο ενδιαφέρον από όλους τους συμμετέχοντες.

 

Στη διάρκεια της επίσκεψης, η Ομάδα του Οργανισμού, ενημέρωσε τους Έλληνες Ομογενείς για τις δράσεις που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ελλάδα, για τα εργαλεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που χρησιμοποιεί, τις καλές πρακτικές που μοιράζεται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και τα προβλήματα και τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν σήμερα τα παιδιά και οι οικογένειες στη χώρα μας.

 

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η υποδοχή από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς ήταν θερμή για ακόμη μία χρονιά και εκφράστηκε η αμοιβαία επιθυμία για τη συνέχιση της συνεργασίας προς όφελος των σχολικών κοινοτήτων. Διοργανωτές της παρουσίας του Οργανισμού στο Μόναχο ήταν η κυρία Δήμα Ευθυμία, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου αλλά και η κυρία Βάσω Μπουλουμπάση, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, τις οποίες και ευχαριστεί θερμά «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

 

Η παρουσία του Οργανισμού στο Μόναχο ήταν γεμάτη από έντονα συναισθήματα και δυνατές εμπειρίες. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς μάς εξέφρασαν πολλές φορές τη χαρά και την ευγνωμοσύνη τους που βρεθήκαμε κοντά τους. Τα μάτια των ελληνόπουλων πρόδιδαν τον ενθουσιασμό και τη δίψα τους να συναναστραφούν την ομάδα μας, ενώ η μοναδική τους ανησυχία ήταν πότε θα τους επισκεφτούμε ξανά.

 

Να σημειώσουμε ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία τα τελευταία χρόνια σειρά παρεμβάσεων πρόληψης σε ελληνικά σχολεία της Γερμανίας και συγκεκριμένα του ελληνικού σχολείου Αριστοτέλης του Μονάχου και του Ολοήμερου Ελληνικού Σχολείου στη Νυρεμβέργη. Οι παρεμβάσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις Ελληνικές Κοινότητες, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Μόναχο και τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

 

Επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού (Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί) βρίσκονται καθημερινά δίπλα στις σχολικές κοινότητες πανελλαδικά και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας υλοποιώντας διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.

 

Το 2018 πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης σε 35.275 παιδιά στο πλαίσιο 806 επισκέψεων πανελλαδικά με τη συμμετοχή μαθητών, 969 εκπαιδευτικών και 6.319 γονέων και κηδεμόνων και ελεύθερου κοινού.

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συντονίζει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (ΕΑΝ), ενώ μέσα από το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο Yousmile προωθεί τις εθελοντικές πρωτοβουλίες μαθητών εθελοντών σε όλη την Ευρώπη.

 

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νεανικό και φιλόδοξο το νέο Δ.Σ των Ηπειρωτών του Μπήλεφελντ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το νέο Δ.Σ. από αριστερά προς δεξιά: Γόγολου Δήμητρα, Κουτσοκέρης Γεώργιος, Γόγολου Ελένη, Χριστοδούλου Αγγελίνα, Γκούβα Πολυξένη, Γιώτης Κωνσταντίνος, Λιολής Σπυρίδων. Πηγή: FB Συλλόγου

Την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 και ώρα 6 μμ. στο κτήριο του ενοριακού κέντρου του ιερού ναού Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Weisenburgerstr. 10, 33607 Bielefeld. Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Ηπειρώτικου συλλόγου Bielefeld, η οποία ήταν και εκλογική.

Υστερα από τις καθιερωμένες διαδικασίες και ακολουθώντας πιστά την ημερήσια διάταξη. Μετά από μια σύντομη ομιλία, από τον απερχόμενο Πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου κύριο Ντόκο και την Πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου νεολαίας κυρία Μεσημέρη και στην συνέχεια την ενημέρωση για τα οικονομικά στοιχεία του συλλόγου από την ταμία κυρία Δράκου, το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο έκλεισε την θητεία του με την απονομή αναμνηστικής πλακέτας με το έμβλημα του συλλόγου στον κύριο Ντάφλο Ευάγγελο, για την μέχρι τώρα προσφορά του στον σύλλογο.

Ο κύριος Ντάφλος ως πρόεδρος της εξελεγκτικής επιτροπής, αφού ευχαρίστησε τα απερχόμενα συμβούλια για την καλή συνεργασία, της μεταξύ τους μέχρι τώρα πορείας, έδωσε το έναυσμα για την αρχή των αρχαιρεσιών.

 

Μετά την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής από το σώμα της Γενικής Συνέλευσης, αποτελούμενη από τα εξής άτομα, ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία.

  • Πρόεδρος: Ζουμπάκης Ευστάθιος
    • Γραμματέας: Γιάνναρου Πολυάνθη
    • Μέλος: Βαγγέλη Παναγιώτα

Τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας έχουν ως εξής:

Διοικητικό συμβούλιο

Πρόεδρος: Χριστοδούλου Αγγελίνα
Αντιπρόεδρος: Γόγολου Ελένη
Ταμίας: Γιώτης Κωνσταντίνος
Γραμματέας: Κουτσοκέρης Γεώργιος
Μέλος: Γόγολου Δήμητρα

Αναπληρωματικοί

Ταμίας: Λιολής Σπυρίδων
Υπ. Δημ. Σχέσεων: Γκούβα Πολυξένη

Εξελεγκτική Επιτροπή

Πρόεδρος: Κολιούσης Βασίλειος
Γραμματέας: Χαραλάμπους Χρήστος
Μέλος: Φαρμάκης Δονάτος
Αν. Μέλος: Τσικουράς Κωνσταντίνος

Εξελεγκτική επιτροπή.
Από αριστερά: Κολιούσης Βασίλειος, Τσικουράς Κωνσταντίνος, Χαραλάμπους

 

Διοικητικό Συμβούλιο Νεολαίας

Πρόεδρος: Μπότσιου Ματίνα
Αντιπρόεδρος: Μεσημέρη Δέσποινα
Ταμίας: Σταμάτης Ηλίας
Γραμματέας: Κολιούση Ελένη
Βοηθ. Γραμματέα: Γόγολου Σοφία
Μέλος: Höner Σάρα

Αντιπρόσωποι για την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης

Ντόκος Δημήτριος
Χριστοδούλου Αγγελίνα
Κουτσοκέρης Γεώργιος
Γόγολου Ελένη
Δράκου Ελένη

Ευχόμαστε από καρδιάς τα καλύτερα στα απερχόμενα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και ιδιαίτερα στην ταμία κυρία Δράκου Ελένη για την μέχρι τώρα προσφορά της στον σύλλογο, και στην πρόεδρο της νεολαίας κυρία Μεσημέρη Ευαγγελία, ευχόμενοι ένα καλό ξεκίνημα στην νέα της θέση ως πρόεδρος του Θρακιώτικου συλλόγου Bielefeld.

Μα πάνω από όλα ένα μεγάλο ευχαριστώ στον επί πολλά έτη πρόεδρο του συλλόγου μας, κύριο Ντόκο Δημήτριο για τα όσα έχει προσφέρει στην μέχρι τώρα πορεία του συλλόγου, ευελπιστώντας σε μια μελλοντική στήριξη και συνεργασία, αφού ο ίδιος κατέχει το αξίωμα της θέσης του πρόεδρου την Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης.

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου, που με την αθρόα προσέλευση τους διετέλεσαν στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Καλή δύναμη και καλή συνεργασία στα νεοεκλεγέντα μέλη των διοικητικών συμβουλίων

Η Πρόεδρος Χριστοδούλου Αγγελίνα      Ο Γραμματέας Κουτσοκέρης Γεώργιος

Απονομή αναμνηστικής πλακέτας από τον κ. Ντόκο Δημήτριο (δεξιά) στον κ. Ντάφλο Ευάγγελο (αριστερά

 

Πηγή: FB Συλλόγου

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΠΣΚ: Προσφορά αγάπης από του Κρήτες της διασποράς

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

To Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών: Δώρισαν ένα φορτηγό γεμάτο φαρμακευτικό υλικό Πηγή: neakriti.gr

Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών: Δώρισαν ένα φορτηγό γεμάτο φαρμακευτικό υλικό

 

Οι Κρήτες όπου γης στηρίζουν τον τόπο τους – Δε ξεχνούν την πατρίδα και το αποδεικνύουν έμπρακτα

Ένα ακόμα φορτηγάκι γεμάτο φαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμα, απαραίτητα σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, δώρισε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών στο Κοινωνικό Φαρμακείο Μαλεβιζίου, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι οι Κρήτες όπου γης όχι μόνο δεν ξεχνούν, αλλά υποστηρίζουν με κάθε ευκαιρία τους αδύναμους συμπολίτες μας.

Ειδικότερα, το μεσημέρι της Παρασκευή ο αδερφός του Προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανώλη Κουγιουμουτζή, Ζαχαρίας, παρέδωσε στον Δήμαρχο Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη το νέο υλικό που συγκέντρωσε το Συμβούλιο, με σκοπό να διατεθεί στους ωφελούμενους των κοινωνικών δομών του Δήμου.

Πηγή: neakriti.gr

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019: ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019

“Καθορισμός εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας στα λοιπά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης για τις εκλογές ανάδειξης των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 25ης Μαΐου 2019”.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019: ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

 

 

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΟΣΕΠΕ: Προβληματισμοί και στόχοι στο κοινοβούλιο της NRW

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Από αριστερά ο Αντιπρόεδρος Κώστας Απατσίδης, ο Βουλευτής (CDU NRW) Χρήστος Κατσίδης και ο Πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Ανέστης Οσιπίδης Foto: OSEPE

Μια ιδιαίτερη προγραμματισμένη συνάντηση είχαν στις 07 Μαΐου 2019 οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συλλογών Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη στο τοπικό κοινοβούλιο της Ρηνανίας Βεστφαλίας.

 

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ανέστης Οσιπίδης και ο Αντιπρόεδρος Κώστας Απατσίδης συναντήθηκαν με τον βουλευτή  του τοπικού κοινοβουλίου κύριο Χρήστο Κατσίδη ο οποίος είναι και αυτός ποντιακής καταγωγής.

 

Ο κύριος Κατσίδης ο οποίος είναι εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), υποδέχθηκε τους αντιπροσώπους της Ομοσπονδίας μας στο τοπικό κοινοβούλιο της Ρηνανίας Βεστφαλίας σε μια προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας.

 

Τα θέματα που αφορούσαν την συνάντη προώθηση θεμάτων που αφορούν την ελληνική νεολαία στην Γερμανία και την Ελλάδα, εκπαιδευτικά θέματα, όπως επίσης και δράσεις που αφορούν την προώθηση του δικαιου αιτήματος μας για την αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

 

Οι εκπρόσωποι της ΟΣΕΠΕ προσκάλεσαν τον κύριο Κατσίδη στο 38ο πανευρωπαϊκό φεστιβάλ ποντιακών χορών που θα γίνει στο Bietigheim της Βάδης Βυδεμβεργης.

 

Επίσης ο κύριος Κατσίδης ενημερώθηκε για την προγραμματισμένη πατριαρχική θεία λειτουργία 15 Αυγούστου 2019 και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να συμμετέχει σε αυτήν. Η συνάντηση έκλεισε με την δέσμευση και από τις δυο πλευρές να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία και συνεργασία ώστε να αναπτυχθούν δράσεις που θα στηρίξουν τους συλλόγους Ποντίων στην Γερμανία αλλά και την  ελληνική νεολαία

 

Το Δ.Σ της ΟΣΕΠΕ

Το Δελτίο Τύπου της ΟΣΕΠΕ 07 Μάϊου 2019

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
Advertisement Europolitis
Advertisement