ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Υψηλά τα ποσοστά ρατσιστικού λόγου στην Ελλάδα σε παραδοσιακά μέσα και σόσιαλ μίντια
Ήταν Ιανουάριος του 2014 όταν, με αφορμή την υπόθεση της 4χρονης Μαρίας που θεωρήθηκε αυθαίρετα ότι είχε απαχθεί από Ρομά, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωνε ότι τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα μας αναπαράγουν στερεότυπα και γεννούν φοβίες και ρατσισμό. Το ζήτημα επανήλθε πριν από μερικές ημέρες όταν από τηλεοπτική εκπομπή μεταδόθηκαν ρατσιστικοί χαρακτηρισμοί σε βάρος του μπασκετμπολίστα Θανάση Αντετοκούμπο.
Την υπόθεση θα εξετάσει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: Πρόκειται για μεμονωμένα κρούσματα ή για πάγιο χαρακτηριστικό των μέσων ενημέρωσης στη Ελλάδα; Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναλυτής των ΜΜΕ Μάξιμος Αλιμπέρτης υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ευρωβαρόμετρου, η Ελλάδα ανήκει δυστυχώς στις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ρατσισμού στην Ευρώπη – ανάλογα ποσοστά εμφανίζουν η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, οι Βαλτικές χώρες, καθώς επίσης η Τσεχία και η Σλοβακία. «Όπως είναι αναμενόμενο», προσθέτει, «η ρατσιστική ιδεολογία που κυκλοφορεί στην κοινωνία, τους θεσμούς και τις οργανώσεις της, διαπερνά και τα τείχη των ΜΜΕ, όπως και τα τείχη του σχολείου, της αστυνομίας, του στρατού, της εκκλησίας κοκ, ιδιαίτερα των πιο συντηρητικών θεσμών».
Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ερευνητές λένε ότι στόχος του ρατσιστικού δημοσιογραφικού λόγου γίνονται τελευταία οι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και τη διακοπή της μετακίνησής τους προς τις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης. «Οι έρευνες κατέγραψαν υψηλά ποσοστά ρατσιστικού λόγου στις εφημερίδες, τους τηλεοπτικούς σταθμούς, και πλέον στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου δραστηριοποιούνται έντονα και με πολλά πρόσωπα ρατσιστικές και φασιστικές οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή, αλλά και πολλές άλλες» εξηγεί ο Μάξιμος Αλιμπέρτης.
Ο ίδιος επισημαίνει πως ο ρατσιστικός λόγος διαχέεται από τα μμε με διάφορους τρόπους. Ένας τέτοιος τρόπος είναι η επιμονή στην εθνοτική ταυτότητα ενός ατόμου που έχει τελέσει κακουργηματικές πράξεις. Διακρίνεται όμως ακόμη κι όταν «οι δημοσιογράφοι απροβλημάτιστοι στέκονται απέναντι στο ρατσιστικό λόγο των καλεσμένων τους, αν δεν τον υποθάλπτουν κιόλας, ή όταν συγκαλύπτουν τις ρατσιστικές ενέργειες» – ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η δράση της Χρυσής Αυγής στον Αγιο Παντελεήμονα.
Υπάρχει όμως και μια φωτεινή πλευρά; Με άλλα λόγια, τα ΜΜΕ αναπαράγουν μόνο τα αρνητικά στερεότυπα ή μπορεί να τους πιστωθεί και η αναπαραγωγή ενός λόγου που «εκπαιδεύει» την κοινωνία αντιρατσιστικά; «Το πρόβλημα είναι σύνθετο» απαντά ο Μάξιμος Αλιμπέρτης. «Οσο πιο παραδοσιακή είναι μια κοινωνία τόσο πιο ρατσιστική είναι ή μπορεί να γίνει όταν έρθει σε επαφή, και μάλιστα ανταγωνιστική επαφή, όπως για παράδειγμα στην επαφή που έχουν εργοδότης – εργαζόμενος, ιδιοκτήτης – ενοικιαστής κ.λπ., με το διαφορετικό.
Και η Ελλάδα είναι μια χώρα σε μεγάλο βαθμό ακόμα παραδοσιακή. Αυτό μεταξύ άλλων συνεπάγεται ότι η ρατσιστική νοοτροπία και ιδεολογία έχει αποτυπωθεί στη γλώσσα που μιλάμε, στα λεκτικά σχήματα που χρησιμοποιούμε, στις λέξεις που χρησιμοποιούμε, στις στερεότυπες ερμηνείες που χρησιμοποιούμε για να εξηγήσουμε κάποια περιστατικά».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το Βρετανικό Μουσείο ζητά τη βοήθεια του… κοινού για να βρεθούν οι κλεμμένες αρχαιότητες

Το Βρετανικό Μουσείο ανάρτησε στο διαδίκτυο φωτογραφίες αντικειμένων που μοιάζουν με ορισμένα από τα εκατοντάδες τα οποία κλάπηκαν από τις συλλογές του και έκανε… έκκληση στο κοινό να βοηθήσει για τον εντοπισμό τους.
«Περίπου 2.000 αντικείμενα» κλάπηκαν από τις συλλογές του περίβλεπτου βρετανικού ιδρύματος τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Τζορτζ Όσμπορν.
Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε στην παραίτηση του διευθυντή του μουσείου, Χάρτγουικ Φίσερ, φέτος το καλοκαίρι.
Τα κλεμμένα αντικείμενα δεν παρουσιάζονταν στο κοινό αλλά φυλάσσονταν στις αποθήκες του μουσείου.
Τα περισσότερα από αυτά ήταν αρχαιότητες από την Ελλάδα και τη Ρώμη. Πρόκειται κυρίως για κοσμήματα, ημιπολύτιμους λίθους και υαλικά όμως, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών το μουσείο δεν τα περιγράφει με ακρίβεια.
Για να ξαναβρεθούν οι κλεμμένες αρχαιότητες, το μουσείο έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες παρόμοιων αντικειμένων, από αυτά που έχει στις συλλογές του, όπως για παράδειγμα ένα χρυσό βραχιόλι, έναν σφραγιδόλιθο ή ένα περιδέραιο διακοσμημένο με αγκράφες σε σχήμα λεοντοκεφαλής.
Ζητά από όποιον «νομίζει ότι έχει ή είχε στην κατοχή του αντικείμενα που ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο ή όποιον διαθέτει οποιαδήποτε πληροφορία» που θα βοηθούσε στην ανάκτησή τους, να επικοινωνήσει με το ίδρυμα.
Μέχρι στιγμής «ανακτήθηκαν 60 αντικείμενα και άλλα 300 εντοπίστηκαν και πρόκειται να επιστραφούν σύντομα», υποστηρίζει το Βρετανικό Μουσείο στην ανακοίνωσή του. Ανέφερε επίσης ότι τα κλεμμένα αντικείμενα καταγράφηκαν στον Κατάλογο των απολεσθέντων έργων τέχνης, μια διεθνή βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται από συλλέκτες, ασφαλιστικές εταιρείες ή ακόμη και αστυνομικές αρχές.
Στα μέσα Αυγούστου το Μουσείο ανέφερε ότι απέλυσε έναν υπάλληλό του. Η βρετανική αστυνομία ανέκρινε έναν άνδρα, τον οποίο δεν κατονόμασε, αλλά προς το παρόν δεν έχει ασκήσει διώξεις για την υπόθεση αυτή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ελεγκτικό Συνέδριο: Οι οινοπαραγωγοί στην ΕΕ λαμβάνουν σημαντική στήριξη, χωρίς αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα

Η πολιτική της ΕΕ στον τομέα του κρασιού δεν βοηθάει ευθέως την ανταγωνιστικότητα των καλλιεργητών και δεν ανταποκρίνεται στους περιβαλλοντικούς στόχους. Αυτό επισημαίνεται σε έκθεση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ).
Ο τομέας του κρασιού της ΕΕ υπόκειται σε αυστηρή ρύθμιση και λαμβάνει σημαντική στήριξη.
Οι αμπελοκαλλιεργητές λαμβάνουν από την ΕΕ περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων τους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Από το 2016, έχουν επίσης τη δυνατότητα να ζητούν άδεια για φύτευση επιπλέον αμπελώνων. Σκοπός του καθεστώτος αυτού είναι να καταστήσει δυνατή την ελεγχόμενη ανάπτυξη του παραγωγικού δυναμικού (με μέγιστη ετήσια αύξηση 1%), αποτρέποντας παράλληλα την υπερπροσφορά.
Το ΕΕΣ εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι, παρά το ύψος της σχετικής χρηματοδότησης, η πολιτική της ΕΕ για τον αμπελοοινικό τομέα ελάχιστα ευνόησε το περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, το μέτρο της αναδιάρθρωσης δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τους πράσινους στόχους. Στην πράξη, τα κονδύλια της ΕΕ δεν διοχετεύονται σε έργα που επιδιώκουν τη μείωση των επιπτώσεων της αμπελοκαλλιέργειας στο κλίμα ή/και στο περιβάλλον.
Μάλιστα, θα μπορούσαν να έχουν ακόμη και το αντίθετο αποτέλεσμα, όπως τη μεταστροφή σε ποικιλίες αμπέλου που χρειάζονται περισσότερο νερό. Ομοίως, η ετήσια αύξηση κατά 1% των αμπελουργικών εκτάσεων, η οποία παρατάθηκε κατά 15 επιπλέον χρόνια (μέχρι το 2045), δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από περιβαλλοντικής άποψης.
Επιπλέον, στη νέα κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ), οι περιβαλλοντικές φιλοδοξίες για τον αμπελοοινικό τομέα παραμένουν περιορισμένες.
Στο παρελθόν, το ΕΕΣ είχε εισηγηθεί οι ενισχύσεις προς τους γεωργούς – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που καταβάλλονται στους αμπελοκαλλιεργητές – να συνδέονται ρητά με περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Ωστόσο, υπό τη νέα ΚΓΠ, η χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης δεν εξαρτάται πλέον από τέτοιους όρους.
Επίσης, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον το 5% των κονδυλίων που προορίζονται για τον αμπελοοινικό τομέα σε δράσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα.
Το ΕΕΣ θεωρεί το ποσοστό αυτό μάλλον χαμηλό, αν ληφθεί υπόψη ότι, στο πλαίσιο μιας περισσότερο οικολογικής ΚΓΠ, το 40% του συνόλου των γεωργικών δαπανών αναμένεται να εξυπηρετεί την επίτευξη στόχων που σχετίζονται με το κλίμα.
Όσον αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αμπελοκαλλιεργητών, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΕΣ, η πολιτική της ΕΕ δεν είναι επιτυχημένη. Στις πέντε χώρες στις οποίες πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι, τα σχετικά έργα χρηματοδοτούνται ανεξάρτητα από το περιεχόμενο ή τις φιλοδοξίες τους και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη κριτήρια για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας.
Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός, καταναλωτής και εξαγωγέας οίνου παγκοσμίως. Το 2020, στην ΕΕ υπήρχαν 2,2 εκατομμύρια αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις και οι αμπελώνες κάλυπταν περίπου το 2% των καλλιεργούμενων γεωργικών εκτάσεων.
Περί το 80% του οίνου που παράγεται στην ΕΕ προέρχεται από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.
Οι αμπελοκαλλιεργητές και οι οινοποιοί είναι επιλέξιμοι για χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο της ΚΓΠ. Η χρηματοδότηση αυτή μπορεί να λαμβάνει τη μορφή ειδικής στήριξης στο πλαίσιο της κοινής οργάνωσης αγοράς του οίνου (κυρίως μέσω εθνικών προγραμμάτων στήριξης), αλλά και μέσω άμεσων ενισχύσεων, στήριξης μέτρων αγροτικής ανάπτυξης ή/και οριζόντιων μέτρων προώθησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Περικοπή των πόρων των κρατιδίων για κάλυψη των αναγκών των προσφύγων

Η Γερμανία σχεδιάζει να περικόψει στο μισό την ομοσπονδιακή βοήθεια που παρέχει στα κρατίδια για να καλύπτουν τις δαπάνες τους όσον αφορά την υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων, στο πλαίσιο του σφιχτού προϋπολογισμού για το 2024, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλό πληθωρισμό έπειτα από χρόνια γενναιόδωρων παροχών, ανέφεραν πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.
Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο στη Γερμανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η στήριξή τους επιβαρύνει τους δήμους και τα 16 κρατίδια ζητούν περισσότερους ομοσπονδιακούς πόρους για να καλύψουν τις ανάγκες των προσφύγων την επόμενη χρονιά.
Δύο κυβερνητικές πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, είπαν ότι το Βερολίνο ενημέρωσε τα κρατίδια ότι θα χορηγήσει το μέγιστο 1,7 δισεκ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων το 2024, από 3,75 εκατ. ευρώ που έδωσε φέτος. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν υποσχέθηκε εξάλλου ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξήσει το ποσό στα επίπεδα του 2023.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα στη συνάντηση που είχαν αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων για το θέμα αυτό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ
Ελλάδα: Οδηγίες προστασίας από καταιγίδα της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει τους πολίτες τι θα πρέπει να κάνουν κατά την διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων και πως να προστατεύονται από καταιγίδες.
Οδηγίες προστασίας
ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ
Πώς να εκτιμήσετε την απόσταση από μια καταιγίδα
- Μετρήστε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αστραπής και της βροντής σε δευτερόλεπτα. Διαιρέστε το χρόνο που μετρήσατε με το 3 ώστε να υπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα.
- Λάβετε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, πριν η καταιγίδα σας πλησιάσει. Η απόσταση είναι ενδεικτική καθώς η καταιγίδα μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ
Αν βρίσκεστε στο σπίτι
- Ασφαλίστε αντικείμενα, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
- Ελέγξτε τον τρόπο στερέωσης διαφημιστικών πινακίδων που τυχόν έχετε αναρτήσει.
- Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.
- Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο
- Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
- Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
- Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
- Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.
Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο
- Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
- Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
- Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
- Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
- Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
- Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
- Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
- Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
- Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.
Κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης
- Προφυλαχθείτε αμέσως. Μην εγκαταλείψετε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
0030 2431020000 – 0030 2431076711, 12, 13, 15
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αυστηρές οδηγίες για τις άδειες οδήγησης από την ΕΕ, αντιδρά η Γερμανία

Η ΕΕ αναθεωρεί τους κανόνες της για τις άδειες οδήγησης και οι αρχικές προτάσεις προκαλούν αντιδράσεις. Η Επιτροπή Μεταφορών παρουσίασε ένα προσχέδιο για τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, για τις άδειες οδήγησης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το προσχέδιο περιλαμβάνει νέες αυστηρές προτάσεις – οδηγίες, όπως χορήγηση ειδικής άδειας οδήγησης για τα SUV, περιορισμό στο όριο ταχύτητας για άπειρους οδηγούς (έως 90 χιλιόμετρα), τακτικότεροι ιατρικοί έλεγχοι σε ηλικιωμένους, ακόμα και απαγόρευση της νυχτερινής οδήγησης στις δύο αυτές κατηγορίες (νέοι οδηγοί και ηλικιωμένοι).
Τίποτα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται απόψεις στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο και κυκλοφορούν… προτάσεις. Η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν πρόκειται να συζητήσει το θέμα πριν από τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.
Τον περασμένο Μάρτιο, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αναθεωρηθεί η υφιστάμενη οδηγία, για ενιαίους κανόνες σε επίπεδο ΕΕ, σχετικά με τις άδειες οδήγησης.
Στόχος είναι ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα θα πρέπει να μειωθεί από 20.000 πέρυσι, σε μηδέν έως το 2050.
Η ψηφιακή άδεια οδήγησης και οι διασυνοριακοί έλεγχοι για παραβάσεις, αποτελούν επίσης μέρος του πακέτου.
Πάντως, δεν λείπουν οι έντονες αντιδράσεις για τις προτάσεις της αρμόδιας Επιτροπής, με πιο σοβαρές αυτές που διατύπωσε ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών, Φόλκερ Βίσινγκ: «Η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει με τις προτάσεις με αυτή τη μορφή. Ορισμένες προτάσεις είναι εξωφρενικές και παρεμβαίνουν στην ελευθερία των πολιτών».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι σκύλοι Αγίου Βερνάρδου αναλαμβάνουν νέο κοινωνικό ρόλο στην Ελβετία

Οι σκύλοι Αγίου Βερνάρδου, ένα από τα εθνικά σύμβολα της Ελβετίας και διεθνώς γνωστοί επειδή βοηθούν σε διασώσεις ορειβατών, σώζουν πλέον ανθρώπους και με άλλους τρόπους.
Το Ίδρυμα Μπάρι (Barry Foundation), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που το 2005 ανέλαβε την εκτροφή των σκύλων αυτών, από τα παλαιότερα κυνοτροφεία του Αγίου Βερνάρδου ψηλά στα ελβετικά βουνά, έχει βοηθήσει στη μετεξέλιξή τους σ’ ένα νέο ρόλο ως σκύλων θεραπευτικής και εκπαιδευτικής υποστήριξης ευάλωτων ανθρώπων.
«Οι σκύλοι Αγίου Βερνάρδου είναι σήμερα μια φυλή που εργάζεται στο κοινωνικό μέτωπο», λέει η Αντρέα Τσόλινγκερ, εκπρόσωπος του ιδρύματος, στη διάρκεια επίσκεψης στα κυνοτροφεία του στην πόλη Μαρτινί, κοντά στα σύνορα με την Ιταλία και τη Γαλλία.
«Οι σκύλοι εργάζονται σε νοσοκομεία, σε οίκους ευγηρίας με ηλικιωμένους πολίτες. Βοηθούν ανθρώπους που υποβάλλονται σε θεραπεία, συναντώνται με παιδιά και φυλακισμένους. Κάνουν θαύματα».
Οι σκύλοι συμμετέχουν κάθε χρόνο σε περίπου 600 αποστολές σε όλη την Ελβετία. Υποστηρίζουν την ευζωία ανθρώπων με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού και άλλες ειδικές ανάγκες και βοηθούν τους επαγγελματίες στο έργο της ψυχοσωματικής και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
«Συμμετέχουν με χαρά», λέει η Τσόλινγκερ. «Τους αρέσει».
Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να βλέπουν τους σκύλους στο Barryland, ένα θεματικό πάρκο που έχει μουσείο και εγκαταστάσεις για τους σκύλους.

«Ένα ισχυρό σύμβολο»
Στις 28 Αυγούστου επτά κουτάβια, πέντε θηλυκά και δύο αρσενικά, γεννήθηκαν από ένα από τα σκυλιά του Ιδρύματος Μπάρι, την Ρόξι.
Τα κουτάβια μόλις που έχουν αρχίσει να εξερευνούν τον περιβάλλοντα χώρο τους, παίζοντας στο γρασίδι και αρχίζοντας να τρώνε από ταΐστρες.
Είναι απόγονοι του Barry I, ενός σκύλου Αγίου Βερνάρδου που στις αρχές του 19ου αιώνα είχε σώσει τη ζωή περισσότερων από 40 ανθρώπων στο Μεγάλο Πέρασμα του Αγίου Βερνάρδου.
Όπως και οι προκάτοχοί του, ο Barry I έζησε στο καταφύγιο που είχαν ιδρύσει τον 11ο αιώνα μοναχοί για να βοηθούν προσκυνητές και άλλους ταξιδιώτες που έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι μέσω των Άλπεων.
Χρονικά ταξιδιωτών και ιστορίες από στρατιώτες που διέσχισαν το πέρασμα το 1800 με τον Ναπολέοντα βοήθησαν να καθιερωθεί η φήμη των σκύλων αυτών ως πιστών συντρόφων με εξαιρετικές δυνατότητες για διασώσεις.
«Έχουν σπουδαία όσφρηση», λέει η Αν Χόλτσερ, επικεφαλής της εκπαίδευσης στο Ίδρυμα Μπάρι. «Δεδομένου ότι είναι ψηλοί και μεγαλόσωμοι, οι σκύλοι χρησιμοποιούνταν για να καθαρίζουν για τους διασώστες το χιόνι από το διάδρομο στο πέρασμα».
Σήμερα οι διασώσεις στις Άλπεις γίνονται με τη βοήθεια μικρότερων σκύλων, οι οποίοι μπορούν να μεταφέρονται ευκολότερα με ελικόπτερο, σε σύγκριση με τους σκύλους Αγίου Βερνάρδου.
Όμως η Ελβετία παραμένει εξίσου προσκολλημένη στον αγαπημένο της σκύλο.
«Είναι ένα πολύ ισχυρό σύμβολο της Ελβετίας», λέει η Τσόλινγκερ. «Πιστεύω ότι πολλοί είναι αυτοί που είναι προσηλωμένοι στη διατήρηση του σκύλου αυτού σε καλή φόρμα και σύμφωνα με τις προδιαγραφές της φυλής».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters