Επικοινωνήστε μαζί μας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κινέζος επιστήμονας ισχυρίζεται ότι δημιούργησε γενετικά τροποποιημένα μωρά

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένας Κινέζος επιστήμονας ισχυρίζεται ότι βοήθησε να έλθουν στον κόσμο τα πρώτα στον κόσμο γενετικά τροποποιημένα μωρά, δίδυμα κορίτσια που γεννήθηκαν αυτό τον μήνα και των οποίων το DNA ο ίδιος είχε προηγουμένως τροποποιήσει στο στάδιο του εμβρύου.

 

Η ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου γενετικής στο Χονγκ Κονγκ, μία μέρα πριν την επίσημη έναρξή του, καθώς και σε αποκλειστική συνέντευξή του στο πρακτορείο Associated Press.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση των ισχυρισμών του, ούτε σχετική επιστημονική δημοσίευση, συνεπώς είναι δύσκολο να υπάρξει επαλήθευση των ισχυρισμών του. Αν όμως είναι αληθινοί, τότε θα πρόκειται για σημαντική επιστημονική εξέλιξη, με «παρενέργειες» στο πεδίο της βιοηθικής.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα μέχρι σήμερα θεωρεί πρόωρη μια τέτοια τροποποίηση σε ανθρώπους, γι’ αυτό περιορίζεται σε πειραματόζωα, καθώς υπάρχει κίνδυνος η γενετική τροποποίηση να περάσει σε μελλοντικές γενιές και να έχει αρνητική επίδραση σε άλλα γονίδια.

Ο Κινέζος ερευνητής Χε Τζιανκούι, ο οποίος έχει σπουδάσει σε αμερικανικά πανεπιστήμια και σήμερα είναι ερευνητής στο Νότιο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στη Σεντσέν, καθώς επίσης ιδρυτής δύο εταιρειών γενετικής, δήλωσε ότι, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ακριβείας CRISPR-Cas9, τροποποίησε γενετικά τα έμβρυα επτά ζευγαριών που είχαν κάνει εξωσωματική σε κλινική γονιμότητας. Μέχρι σήμερα, έχει γεννήσει ένα από αυτά τα ζευγάρια (τα δίδυμα κορίτσια).

Στόχος της γενετικής τροποποίησης δεν ήταν η πρόληψη ή η θεραπεία κάποιας γενετικής πάθησης, αλλά η επέμβαση στο γονιδίωμα του εμβρύου, ώστε να αποκτήσει ένα χαρακτηριστικό που ελάχιστοι άνθρωποι έχουν: τη φυσική ικανότητα να αναπτύσσουν αντίσταση σε μια πιθανή μελλοντική μόλυνση από τον ιό HIV του AIDS.

Ο Χε ανέφερε ότι οι γονείς των τροποποιημένων εμβρύων αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους ή να παραχωρήσουν συνέντευξη και ο ίδιος δεν αποκάλυψε ούτε πού ζουν, ούτε πού έγινε η γενετική τροποποίηση. Όπως είπε, «νιώθω μεγάλη ευθύνη» και τόνισε ότι «η κοινωνία θα αποφασίσει τι θα κάνει από δω και πέρα», κατά πόσο δηλαδή θα επιτρέψει ή όχι τέτοιες επεμβάσεις στο εμβρυικό DNA.

Μερικοί άλλοι επιστήμονες δήλωσαν έκπληκτοι από τους ισχυρισμούς του Χε και καταδίκασαν την πρωτοβουλία του.

Όμως ο επιφανής γενετιστής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Τζορτζ Τσερτς δήλωσε σύμφωνος με τέτοια πειράματα, εφόσον αφορούν τον ιό HIV που αποτελεί μεγάλη απειλή δημόσιας υγείας.

Ο Χε, ο οποίος συνεργάζεται με τον Αμερικανό καθηγητή Μάικλ Ντιμ του Πανεπιστημίου Ράις, είχε πειραματισθεί για αρκετά χρόνια σε ζώα και σε ανθρώπινα έμβρυα στο εργαστήριό του, προτού επιχειρήσει να κάνει γενετική τροποποίηση σε έμβρυα που επρόκειτο να γεννηθούν. Δήλωσε ότι, επειδή το AIDS εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα στην Κίνα, επέλεξε να απενεργοποιήσει το γονίδιο CCR5 που μέσω μιας πρωτεΐνης βοηθά τον ιό HIV να μολύνει τα κύτταρα.

Είπε ότι στόχος του είναι να προσφέρει σε ζευγάρια που έχουν μολυνθεί από τον HIV, την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα παιδί, το οποίο θα έχει πλέον φυσική αντίσταση έναντι του ιού. Βρήκε έτσι ζευγάρια εθελοντές για τη γενετική τροποποίηση μέσω μιας οργάνωσης του Πεκίνου για το AIDS, αλλά δεν είναι σαφές κατά πόσο οι συμμετέχοντες έλαβαν πλήρη γνώση των πιθανών κινδύνων (ο ίδιος ο Χε διαβεβαιώνει ότι αυτό συνέβη).

Η δωρεάν γενετική τροποποίηση έγινε κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση και αφότου τα γονιμοποιημένα έμβρυα ήσαν τριών έως πέντε ημερών. Τα ζευγάρια είχαν την επιλογή να προχωρήσουν στην εμφύτευση τροποποιημένου ή μη εμβρύου. Συνολικά, τροποποιήθηκαν 16 έμβρυα και, από αυτά, 11 εμφυτεύθηκαν, εωσότου υπάρξει η πρώτη επιτυχής κύηση.

ΠΔΡ

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς οι Γερμανίδες μαμάδες μεγαλώνουν ανεξάρτητα παιδιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Τι κάνουν οι Γερμανοί και διευκολύνουν τα παιδιά τους να ανεξαρτητοποιηθούν από πολύ μικρή ηλικία και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση;

Αρχικά, δώσαμε τα εύσημα στις Γαλλίδες μητέρες για την ικανότητά τους να λένε «μη» στα παιδιά τους. Στη συνέχεια μάθαμε για τις μητέρες στην Ολλανδία, τη χώρα με τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο. Μετά, διαβάσαμε ορισμένα καινούρια βιβλία με τους ειδικούς να μας συμβουλεύουν να αφήσουμε τα παιδιά μας να παίξουν έξω από το σπίτι ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, όπως συμβαίνει στη Σουηδία.  Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τις μαμάδες και τους μπαμπάδες στη Γερμανία, οι οποίοι έχουν τελειοποιήσει την … «τέχνη» της ανατροφής ανεξάρτητων παιδιών. Σε αυτό το συμπέρασμα έχει καταλήξει η Sara Zaske, συγγραφέας του βιβλίου Achtung Baby.

Η Zaske είναι Αμερικανίδα, η οποία βρέθηκε στο Βερολίνο και πραγματικά εντυπωσιάστηκε από τις μεγάλες διαφορές μεταξύ του πώς μεγαλώνουν τα παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σύγκριση με τη Γερμανία. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε είναι ότι οι αμερικανοί περιορίζουν την ανεξαρτησία των παιδιών τους σε ανησυχητικό και καταστρεπτικό βαθμό.

1. Οι Γερμανοί γονείς δεν είναι πάντα αρκετά στοργικοί 

Εξαντλημένη η Zaske όταν ο γιος της ηλικίας 12 μηνών αρνιόταν να κοιμηθεί τα βράδια απευθύνθηκε σε μία σύμβουλο ύπνου. Η ειδικός ενθάρρυνε την Zaske να δώσει στον γιο της περισσότερο χρόνο για να ηρεμήσει πριν πέσει για ύπνο και να  χωρίσει σε στάδια τη διαδικασία ώστε να τον κάνει να κοιμηθεί μόνος του. Επίσης, την ενθάρρυνε να του δώσει περισσότερο χρόνο για να διασκεδάσει και να θέσει σταθερά όρια (για παράδειγμα να διακόψει το θηλασμό κατά τη διάρκεια της νύχτας). Οι Γερμανοί, όπως παρατήρησε, υιοθετούν μια πρακτική και μετρημένη προσέγγιση για τη γονική μέριμνα, η οποία ενθαρρύνει την ανεξαρτησία ακόμη και από την παιδική ηλικία.

2. Τα παιδιά αρχίζουν νωρίς το νηπιαγωγείο

Οι μητέρες στη Γερμανία δεν αγωνιούν ούτε αισθάνονται ένοχες για το γεγονός ότι στέλνουν τα παιδιά τους από πολύ μικρά σε κάποια μορφή πρωτοβάθμιας παιδικής εκπαίδευσης. Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους… Το 59% των 2χρονων και το 92% των παιδιών ηλικίας 3 ετών προσαρμόζονται στη σχολική κοινότητα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι κάθε παιδί στη Γερμανία δικαιούται μία θέση σε ένα κέντρο παιδικής μέριμνας, ενώ συνήθως τα συγκεκριμένα κέντρα συχνά επιδοτούνται από την κυβέρνηση.

3. Τα παιδιά «δουλεύουν» μόνα τους τα προβλήματα

Η Zaske, προς έκπληξή της διαπίστωσε ότι οι δάσκαλοι προσχολικής ηλικίας στη Γερμανία δεν αναγκάζουν ποτέ τα παιδιά να παίζουν μεταξύ τους εάν δεν θέλουν. Τα παιδιά θεωρούνται ότι είναι ικανά να επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες και να λύσουν τις δικές τους συγκρούσεις. Στη Γερμανία πιστεύουν ότι τα παιδιά θα μάθουν πολύτιμες κοινωνικές δεξιότητες απλά και μόνο μέσα από την ίδια την εμπειρία – αν δεν έχεις καλούς τρόπους κανείς δεν θα παίξει μαζί σου.

4. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω του παιχνιδιού

Αυτή η φιλοσοφία υφίσταται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά είναι σχεδόν ανύπαρκτη στις Η.Π.Α. Στη Γερμανία, οι προσχολικοί εκπαιδευτές στηρίζουν το αδόμητο παιχνίδι, συχνά σε εξωτερικούς χώρους – ακόμη και σε άστατο καιρό. Όπως και οι Σουηδοί, πιστεύουν ότι «δεν υπάρχει κακός καιρός, μόνο κακά ρούχα». Και όπως στην Ολλανδία, οι Γερμανοί γονείς δεν αγχώνονται αν τα παιδιά τους δεν διαβάζουν ή δεν παίρνουν επαίνους στο σχολείο. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσουν ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνει όλη η μελέτη των μαθημάτων  στο σχολείο, οπότε να έχουν ελεύθερο χρόνο στο σπίτι. 

5. Τα παιδιά πηγαίνουν με τα πόδια ή με το ποδήλατο στο σχολείο

Όταν η κόρη της μπήκε στην πρώτη τάξη, η Zaske συνειδητοποίησε ότι το παιδί της μπορούσε να περπατήσει ή να πάει με το ποδήλατο στο σχολείο. Μέχρι την ηλικία των 8 ετών, ο φίλος της κόρης της ποδηλατούσε σε πολυσύχναστα πεζοδρόμια και μεγάλες διασταυρώσεις. Οι γονείς στη Γερμανία εξακολουθούν να ανησυχούν για τα παιδιά τους, αλλά η επιθυμία να τους διδάξουν ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση αντισταθμίζει τις ανησυχίες τους. 

6. Τα παιδιά παίζουν σε πάρκα χωρίς επίβλεψη

Αυτό περιλαμβάνει τις “παιδικές χαρές περιπέτειας”, σχεδιασμένες για παιδιά 7 ετών και άνω, όπου μπορούν να χτίσουν οχυρά και δεντρόσπιτα, να μαγειρεύουν φαγητά σε ανοιχτές φωτιές και να δοκιμάζουν διάφορα εργαλεία. 

7. Οι Γερμανοί γονείς δεν φοβούνται να αντιμετωπίσουν σκληρά θέματα

Οι Γερμανοί γονείς δεν αποφεύγουν να μιλάνε για θέματα όπως ο θάνατος και το σεξ στα παιδιά τους. Στην τάξη της κόρης της Zaske, ζητήθηκε από τα παιδιά κατά τη διάρκεια ενός εκπαιδευτικού προγράμματος να ζωγραφίσουν κάποιον που ήξεραν και έχει πεθάνει. Και στο Βερολίνο, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αρχίζει συνήθως στην πρώτη και στη δεύτερη τάξη, με τους δασκάλους να ξεκινούν με τη βασική βιολογία, τις σωματικές διαφορές και την πρόληψη των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης.  

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Γερμανία:Νέο παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη συνάθροιση Στρουμφ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το παγκόσμιο ρεκόρ της μεγαλύτερης συνάθροισης Στρουμφ καταρρίφθηκε σήμερα σε μια μικρή κοινότητα στη νότια Γερμανία, τρία χρόνια έπειτα από μια πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια

Στη συγκέντρωση στην πόλη Λόχρινγκεν, στα γερμανοελβετικά σύνορα, συμμετείχαν 2.762 άνθρωποι, φορώντας μπλε μακιγιάζ και λευκά ή κόκκινα καπέλα, όπως ανακοίνωσε στο Facebook η ομάδα “D? Traditionsverein”, που ανέλαβε την όλη πρωτοβουλία.

Το ρεκόρ αυτό διατηρούσαν, έως σήμερα, μια ομάδα φοιτητών από την Ουαλία, που είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν 2.510 συμμετέχοντες το 2009 στο Σουόνσι, σύμφωνα με τον ιστότοπο των ρεκόρ Γκίνες.

Οι κανόνες ήταν αυστηροί και πολύ συγκεκριμένοι στον ιστότοπο της ομάδας: για να μπορέσει κάποιος να καταμετρηθεί ως συμμετέχοντας, έπρεπε κάθε εκατοστό του δέρματός του, που ήταν ορατό, να είναι μακιγιαρισμένο μπλε και να φοράει τη κλασική στολή των Στρουμφ.

Η ομάδα “D? Traditionsverein”, που απαρτίζεται από παιδικούς φίλους από το Λόχρινγκεν, είχε επιχειρήσει για πρώτη φορά να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ τον Φεβρουάριο του 2016 σε μια γειτονική πόλη, χωρίς το επιχείρημα να στεφθεί με επιτυχία συγκεντρώνοντας μονάχα 2.149 συμμετέχοντες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Βερολίνο: Πέντε ξενοδοχεία για να απολαύσετε τη διαμονή σας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το Βερολίνο- η πόλη με την έντονη νυχτερινή ζωή, τον πολιτισμό αιχμής και τις λογικές τιμές- προσφέρεται για ένα υπέροχο διάλειμμα

Αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για τους τουρίστες και όχι μόνο. Αρκεί να αναφέρουμε ότι φιλοξένησε σχεδόν 13 εκατομμύρια επισκέπτες το 2017. Κατά την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των ξενοδοχείων στη γερμανική πρωτεύουσα έχει διπλασιαστεί και οι επιλογές είναι τόσες πολλές και δυναμικές όσο και οι ρυθμοί της πόλης. Αν ψάχνετε ξενοδοχείο για να διανυκτερεύσετε στο Βερολίνο, σας έχουμε μερικές προτάσεις. 

Nhow Berlin (Friedrichshain-Kreuzberg)

Αυτό το ξενοδοχείο 304 δωματίων βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από τα μπαρ και τα κλαμπ του Kreuzberg – Friedrichshain (προσευχηθείτε να σας αφήσουν οι πορτιέρηδες να περάσετε στο Watergate και το Berghain). Το ξενοδοχείο περιβάλλεται από μία πανδαισία χρωμάτων. Η υπηρεσία δωματίου είναι διαθέσιμη όλο το εικοσιτετράωρο, ενώ αργά το βράδυ μπορείτε να απολαύσετε μουσική από κάποιον επαγγελματία DJ. Παράλληλα, υπάρχει μια βεράντα δίπλα στο ποτάμι για να πιείτε το κοκτέιλ σας κοιτάζοντας το ηλιοβασίλεμα. Μπορείτε επίσης να κάνετε σάουνα, ενώ το check-out τις Κυριακές είναι στις 5 το απόγευμα.

Orania.Berlin (Kreuzberg)

Σε κοντινή απόσταση από τα πιο διάσημα πανκ κλαμπ του Βερολίνου, αυτό το boutique ξενοδοχείο κάνει τη διαφορά στο Kreuzberg. Θα βρείτε ένα εκλεπτυσμένο ισόγειο lounge με ζωντανή τζαζ, κοκτέιλς και σύγχρονη κουζίνα από τον σεφ Philipp Vogel, βραβευμένο με Michelin. Σε ένα νεόκτιστο κτίριο που παλαιότερα φιλοξενούσε καμπαρέ shows, υπάρχουν συνολικά 41 δωμάτια σε αποχρώσεις του κόκκινου και του χρυσού, δρύινα πατώματα, χειροποίητα χαλιά και εξαιρετικά άνετα κρεβάτια. Επίσης, μπορείτε να εξασφαλίσετε δωρεάν εισιτήρια για κλασικές συναυλίες, οι οποίες πραγματοποιούνται στο σαλόνι του τελευταίου ορόφου.

Hotel Adlon Kempinski (Unter den Linden, Mitte)

Με θέα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, ήταν το αγαπημένο μέρος πολλών διασημοτήτων. Από τον Albert Einstein μέχρι τον Michael Jackson.  Το ξενοδοχείο άνοιξε το 1907. Αν και «επέζησε» από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο,  χτυπήθηκε τυχαία από Σοβιετικούς στρατιώτες που επιτέθηκαν στο κελάρι κρασιών. Ανακατασκευάστηκε το 1997, με τη σημερινή του μορφή να περιλαμβάνει ένα εστιατόριο με δύο αστέρια Michelin, ένα τριών επιπέδων σπα και 385 δωμάτια διακοσμημένα σε κομψό στιλ. Σκεφτείτε έπιπλα από μαόνι και μεταξωτά υφάσματα. Σημαντικά αξιοθέατα όπως το κτίριο του Ράιχσταγκ και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος βρίσκονται σε μικρή απόσταση.

Motel One Berlin (Alexanderplatz)

Έκανε το … «ντεμπούτο» του το Δεκέμβριο του 2017. Είναι ένα ξενοδοχείο 708 δωματίων. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Το lobby-lounge έχει μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα με τοιχογραφίες τέχνης και ζωηρόχρωμες πολυθρόνες Moroso. Τα δωμάτια είναι άνετα με διπλά ή υπέρδιπλα κρεβάτια ντυμένα με σεντόνια από αιγυπτιακό βαμβάκι και τεχνολογία που περιλαμβάνει ντους ψιλής βροχής. Υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν πρωινού και check-out αργά τις Κυριακές.

SO Berlin Das Stue (Tiergarten)

Στην άκρη του Tiergarten – το αντίστοιχο του Hyde Park στο Βερολίνο – αυτό το ξενοδοχείο με 78 δωμάτια φιλοξενούσε κάποτε την πρεσβεία της Δανίας στο κέντρο της πόλης. Ο χώρος είναι παιχνιδιάρικος με πολύχρωμα έπιπλα, αποτέλεσμα της αισθητικής της ισπανίδας σχεδιάστριας Patricia Urquiola. Τα δωμάτια διαθέτουν ψηλά ταβάνια, καρέκλες Arne Jacobsen και συστήματα ψυχαγωγίας υψηλής τεχνολογίας, ενώ οι πολυτελείς σουίτες Stue διαθέτουν ανεξάρτητες ασημένιες μπανιέρες. Στον κάτω όροφο υπάρχει ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin υπό τον σεφ Paco Pérez και ένα σπα Susanne Kaufmann με θεραπείες βοτάνων.

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κρήτη μέσα στους 5 δημοφιλέστερους παγκόσμιους προορισμούς

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Την Κρήτη ανέδειξαν ως πέμπτο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό (Best Destinations in the World – Travelers Choice Awards), οι χρήστες της διεθνούς εμβέλειας τουριστικής πλατφόρμας «trip advisor», αποτέλεσμα που αποδεικνύει πως το νησί αποτελεί κορυφαίο διεθνή προορισμό για το 2019

Η Κρήτη καταλαμβάνει, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μια θέση πάνω από τη Νέα Υόρκη, την Κωνσταντινούπολη και τη Βαρκελώνη, αλλά κι απ’ όλους τους νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μαζί με το Μπαλί της Ινδονησίας, τα μοναδικά νησιά που είναι στην πρώτη δεκάδα των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών της υφηλίου.

«Ασφαλώς πρόκειται για μια διάκριση που αποδεικνύει πως το τουριστικό όνομα της Κρήτης είναι πολύ ισχυρό», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης και πρόσθεσε πως, ως Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με όλους τους φορείς του τουρισμού του νησιού, τους δήμους και το αρμόδιο υπουργείο, θα συνεχιστεί η προώθηση της Κρήτης ως ξεχωριστού και ασφαλούς τουριστικού προορισμού, ο οποίος διαθέτει «πλούσιο φυσικό περιβάλλον, πολιτισμό, μοναδική διατροφή και προϊόντα».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρώτη θέση της κατάταξης είναι το Παρίσι και ακολουθούν το Λονδίνο και η Ρώμη. Ο κ. Αρναουτάκης έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους ανθρώπους του τουρισμού, επισημαίνοντας πως «η διάκριση αυτή αναδεικνύει το έργο που επιτελούν. Εμείς θα λειτουργούμε πάντα υποστηρικτικά σε κάθε πρωτοβουλία, προβολής, ανάδειξης και στήριξης του νησιού μας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρήση κάνναβης από τους εφήβους αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η χρήση κάνναβης από τους εφήβους αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης μετά την ενηλικίωση τους σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική μελέτη

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μία στις 14 περιπτώσεις κατάθλιψης σε άτομα κάτω των 35 ετών (το 7% αυτών των περιστατικών) θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν δεν είχαν κάνει χρήση κάνναβης σε μικρότερη ηλικία.

Ενώ μέχρι πρόσφατα η προσοχή των επιστημόνων είχε εστιαστεί στο ρόλο που παίζει η κάνναβη στην ψύχωση, πολύ λιγότερα πράγματα είναι γνωστά για το κατά πόσο η χρήση της αυξάνει την πιθανότητα πιο κοινών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Η χρήση κάνναβης από τους εφήβους αυξάνει σημαντικά (κατά 37%) τον κίνδυνο κατάθλιψης και αυτοκτονικής τάσης, αλλά όχι άγχους, όταν έχουν ενηλικιωθεί. Μολονότι ο κίνδυνος σε προσωπικό επίπεδο είναι σχετικά περιορισμένος, αν ληφθεί υπόψη η ολοένα αυξανόμενη χρήση κάνναβης (μαριχουάνας) διεθνώς, τότε το μέγεθος του προβλήματος γίνεται περισσότερο αισθητό και ανησυχητικό, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, πάνω από το 17 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 15 έως 34 ετών (το 14,1% αυτής της ηλικιακής ομάδας), έκαναν χρήση κάνναβης το 2018, μολονότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές από χώρα σε χώρα της Ευρώπης

«Αν και το μέγεθος των αρνητικών επιπτώσεων της κάνναβης μπορεί να ποικίλει ανάμεσα στους εφήβους, δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί ο ακριβής κίνδυνος για τον κάθε έφηβο. Παρόλα αυτά, η ευρεία χρήση της κάνναβης από τις νέες γενιές δημιουργεί ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

«Η συχνή χρήση κάνναβης στη διάρκεια της εφηβείας σχετίζεται με χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο, εθισμό, ψύχωση, νευροψυχολογικά προβλήματα, αυξημένο κίνδυνο τροχαίων, καθώς επίσης αναπνευστικά προβλήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα», πρόσθεσε.

Το πιο δραστικό συστατικό της κάνναβης, η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), ευθύνεται για τις περισσότερες επιπτώσεις στον ψυχισμό, ενώ έχει και εθιστικές ιδιότητες. Πιστεύεται ότι η κάνναβη μπορεί να αλλάξει τη φυσιολογική νευροανάπτυξη του εφηβικού εγκεφάλου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωματική εμπειρία με επίκεντρο τη σοκολάτα σε νέο μουσείο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ένα νέο Μουσείο αφιερωμένο στη βελγική σοκολάτα άνοιξε τις πύλες του στην Αμβέρσα

Το όνομα του Μουσείου «Chocolate Nation- The Belgian Chocolate Experience» (Έθνος Σοκολάτας – Η Εμπειρία της Βελγικής Σοκολάτας) προϊδεάζει τους επισκέπτες για τα όσα θα δουν στον εντυπωσιακό χώρο.

«Ο σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα brand γύρω από τη βελγική σοκολάτα και να της δοθεί η εξέχουσα θέση που της αξίζει ως κομμάτι της βελγικής κληρονομιάς στην Αμβέρσα», σύμφωνα με το sogoodmagazine.

Το πρώτο εργοστάσιο σοκολάτας στη χώρα εγκαινιάστηκε το 1831 στην πόλη αυτή και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην περιοχή της Φλάνδρας. Η σοκολάτα πωλείται πρακτικά σε κάθε γωνιά, και το λιμάνι της είναι ένα από τα κύρια λιμάνια εισόδου για τους κόκκους κακάο στον κόσμο.

Με το Μουσείο «Chocolate Nation- The Belgian Chocolate Experience», η τουριστική πρόταση της πόλης όχι μόνο διευρύνεται, αλλά γίνεται και πιο ελκυστική για μια νέα ομάδα τουριστών, ανέφερε ο δήμαρχος, Μπαρτ Ντε Βέβερ

Στο μουσείο δεν θα εκτίθενται μόνον οι γνωστές εμπορικές μάρκες, αλλά και οι τοπικοί παραγωγοί. Ο chocolatier Patrick Aubrion, ο οποίος έχει λάβει πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία, ηγείται του τμήματος σοκολάτας.  Το Μουσείο αποτελούμενο από 14 θεματικούς χώρους έχει κατάστημα πώλησης σοκολάτας, περίπτερο και εστιατόριο.

Από το Βέλγιο ξεκίνησε μία σειρά εφευρέσεων που συνδέονται με τη σοκολάτα, η πραλίνα σοκολάτας, το ballotin – το κομψό κουτί στο οποίο συσκευάζονται οι πραλίνες, οι γεμιστές σοκολάτες και το παγκοσμίως γνωστό παγωτό «Magnum».

Ο επισκέπτης του Μουσείου αρχίζει τη βιωματική εμπειρία από τη ζούγκλα, στη συνέχεια φθάνει στο λιμάνι της Αμβέρσας, μαθαίνει πώς φτιάχνεται η σοκολάτα και ανακαλύπτει γιατί η βελγική έχει γίνει τόσο διάσημη σε όλο τον κόσμο.  Πάνω από οκτώ εκατομμύρια ευρώ επενδύθηκαν για να δοθεί στη βελγική σοκολάτα η θέση που της αξίζει σε έναν χώρο γεμάτο εμπειρία και νόστιμες γευστικές δοκιμές. Βελγική πολιτιστική κληρονομιά για ένα εθνικό και διεθνές ακροατήριο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Χειμώνας Γερμανία:Φράσεις που πρέπει να ξέρετε για να«επιβιώσετε»

ΓΕΡΜΑΝΙΑ9 ώρες πριν

Νέος προορισμός από την Aegean Airlines στη Γερμανία

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Εύκολα και ανέξοδα: Απλοί τρόποι για να μάθετε γερμανικά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες πριν

Πρόστιμο ρεκόρ, 50 εκατ.ευρώ στην Google για παραβίαση του GDPR

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Επίθεση στον I. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Esslingen (VIDEO)

Europolitis TV4 εβδομάδες πριν

Γενικό Προξενείο του Ντύσσελντορφ Αγιασμός και κοπή Βασιλόπιτας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα πριν

Η Ιστορία των Ελληνίδων και Ελλήνων του Κάστροπ-Ράουξελ

ΥΓΕΙΑ3 εβδομάδες πριν

Πετσέτα μπάνιου: πόσες φορές μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 ημέρες πριν

Είναι ακριβή χώρα η Γερμανία; Ε, δεν είναι και Ελβετία…

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Μόνο στα Προξενεία εξουσιοδοτήσεις και το γνήσιο υπογραφής

Europolitis TV3 εβδομάδες πριν

Η Στεπάνοβα διχάζει γυμνή ή όχι; (Video)

Europolitis TV4 εβδομάδες πριν

Γενικό Προξενείο του Ντύσσελντορφ Αγιασμός και κοπή Βασιλόπιτας

Europolitis TV4 εβδομάδες πριν

Συναυλίες στην Γερμανία για τα Καλάβρυτα Κολωνία,23.01.2019 VIDEO

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Επίθεση στον I. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Esslingen (VIDEO)

Europolitis TV4 εβδομάδες πριν

Düsseldorf: Οι GreekBASKETS πετάνε προς τον τίτλο (VIDEO)

Europolitis TV4 μήνες πριν

Νέοι στόχοι της ΕΕ για την ανανεώσιμη ενέργεια με κάλυψη του 32% των αναγκών έως το 2030

Europolitis TV4 μήνες πριν

Πίστη, Αγάπη, Αρετή το μήνυμα του Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Europolitis TV4 μήνες πριν

Οι Ριζίτες του Μονάχου τιμήσανε την «Ημέρα του Βοσκού»

Europolitis TV4 μήνες πριν

Δυνατοί γυναικείοι χαρακτήρες διαγωνίζονται για το Κινηματογραφικό βραβείο LUX

Europolitis TV4 μήνες πριν

H 23η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας Ευρώπης (VID)

Advertisement Europolitis
Advertisement