Connect with us

ΕΥΡΩΠΗ

Γαλλία: Αύξηση μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Μακρόν

Published

on

Την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε “δικαιολογημένη” και “βαθιά” την οργή που εκφράζουν τα “κίτρινα γιλέκα” με τις κινητοποιήσεις τους, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Τόνισε ότι γνωρίζει πως κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα “πλήγωσαν” τους ανθρώπους. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ότι θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή αλλά δεν θα επαναφέρει τον “φόρο πλούτου”.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθεί το μέτρο της αύξησης στον φόρο κοινωνικών ασφαλίσεων για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Εκτός από την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ τον μήνα, που όπως είπε δεν θα στοιχίσει τίποτα στην εργοδοσία, κάλεσε εκείνες τις επιχειρήσεις που μπορούν να το κάνουν, να χορηγήσουν στους εργαζομένους τους ένα “επίδομα” στο τέλος του έτους.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση δεν θα υπόκειται σε φόρους από το 2019.

Τέλος, ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τους δημάρχους όλης της χώρας.

“Θα απαντήσουμε στην οικονομική και κοινωνική επείγουσα κατάσταση με ισχυρά μέτρα, μειώνοντας τους φόρους πιο γρήγορα, διατηρώντας υπό έλεγχο τις δαπάνες μας, όχι όμως κάνοντας αναστροφή” στην ακολουθούμενη πολιτική, τόνισε.

Φ.Γ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σπάνιο σεληνιακό γεγονός ίσως ρίξει φως στη σχέση του Στόουνχεντζ με το φεγγάρι

Published

on

Από

Photo credits: sciencefreak / pixabay

Η ανατολή και η δύση του ηλίου στο Στόουνχεντζ, ειδικά κατά τα θερινά και χειμερινά ηλιοστάσια, συνεχίζει να προκαλεί χαρά, γοητεία ακόμη και θρησκευτική αφοσίωση.

Τώρα έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο για την εμβάθυνση στους λιγότερο κατανοητούς δεσμούς που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ του μνημείου και της σελήνης κατά τη διάρκεια ενός σεληνιακού γεγονότος που συμβαίνει μια φορά σε μια γενιά.

Μια «μείζονα σεληνιακή στάση», η οποία λαμβάνει χώρα μία φορά κάθε 18,6 χρόνια, όταν η ανατολή και η δύση του φεγγαριού φτάνουν στα πιο απομακρυσμένα σημεία τους κατά μήκος του ορίζοντα, θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο του 2025.

Αυτό θα δώσει σε αρχαιολόγους, αστρονόμους και αρχαιοαστρονόμους μια σπάνια ευκαιρία να εξερευνήσουν θεωρίες γύρω από το γεγονός και τους αρχαίους ανθρώπους του Στόουνχετζ, αναφέρει ο Guardian.



Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που κατασκεύασαν το μνημείο γνώριζαν τη μεγάλη σεληνιακή στάση και μπορεί να έθαψαν τους νεκρούς τους σε ένα συγκεκριμένο σημείο της τοποθεσίας λόγω της σχέσης του με το φαινόμενο.

Το English Heritage σχεδιάζει να μεταδώσει ζωντανά τη νοτιότερη ανατολή του φεγγαριού και να φιλοξενήσει μια σειρά από εκδηλώσεις καθ′ όλη τη διάρκεια της περιόδου αναμονής, συμπεριλαμβανομένων ομιλιών, ενός αναδυόμενου πλανητάριου, συνεδρίες παρατήρησης άστρων και αφήγησης και μια νέα προβολή στον εκθεσιακό χώρο.

Ο Clive Ruggles, ομότιμος καθηγητής αρχαιοαστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, είπε ότι η ευθυγράμμιση του μνημείου με τον ήλιο στα μέσα του καλοκαιριού και στα μέσα του χειμώνα σήμαινε ότι δεν υπήρχε αμφιβολία για τη σημασία του για τους κατασκευαστές του Στόουνχεντζ.



Οι πέτρες σταθμοί πιθανότατα τοποθετήθηκαν περίπου την ίδια εποχή με τις μεγάλες πέτρες καθώς προέρχονταν από το ίδιο σημείο, το West Woods στο Μάλμπορο.

Ο Ruggles είπε ότι δεν θα ήταν έκπληξη αν οι αρχαίοι άνθρωποι πρόσεχαν το φεγγάρι.

Η Amanda Chadburn, αρχαιολόγος και μέλος του Kellogg College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε: «Η παρατήρηση αυτής της σύνδεσης το 2024 και το 2025 είναι ζωτικής σημασίας. Η παρακολούθηση του φεγγαριού δεν είναι απλή, απαιτεί συγκεκριμένο χρόνο και καιρικές συνθήκες».

Πηγή: huffingtonpost.gr


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

EASA: Συστάσεις στις αεροπορικές εταιρείες για προσοχή στον ισραηλινό και τον ιρανικό εναέριο χώρο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο Οργανισμός της ΕΕ για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) ανακοίνωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να συνιστά στις αεροπορικές εταιρείες να είναι προσεκτικές στον εναέριο χώρο του Ιράν και του Ισραήλ και σε απόσταση περίπου 100 ναυτικών μιλίων γύρω από το Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία υπερπτήση της πολιτικής αεροπορίας δεν κινδύνευσε στη διάρκεια των εντάσεων του σαββατοκύριακου σε σχέση με την ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους στο Ισραήλ.

Ο EASA σημείωσε ότι ο ίδιος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση για να αξιολογούν τυχόν δυνητικούς κινδύνους για την ασφάλεια των αερομεταφορέων της ΕΕ και θα είναι έτοιμοι να ενεργήσουν όπως αρμόζει”.

Η οδηγία του EASA, που έχει ήδη εκδοθεί για τις αεροπορικές εταιρείες όσον αφορά το Ισραήλ και το Ιράν, παραμένει σε ισχύ, διευκρίνισε ο οργανισμός σε σημείωμά του που απεστάλη με email.

Στην οδηγία περιλαμβάνεται η σύσταση για προσοχή και παρακολούθηση όλων των διαθέσιμων αεροναυτικών δημοσιεύσεων για το Ισραήλ και τον γειτονικό εναέριο χώρο ως τα 100 ναυτικά μίλια γύρω από τη χώρα.

Για το Ιράν, ο EASA συνέστησε προσοχή και σημείωσε ότι “εκεί εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εσφαλμένου υπολογισμού και/ή εσφαλμένης αναγνώρισης” στον εναέριο χώρο πάνω από την ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη.



Παράλληλα η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM ματαίωσε όλες τις πτήσεις της από και προς το Τελ Αβίβ ως αύριο, Τρίτη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ολλανδικής πτέρυγας του αεροπορικού ομίλου Air France KLM.

Αντίστοιχα και ο γερμανικός όμιλος Lufthansa ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις προς το Αμάν (Ιορδανία) τη Βηρυτό (Λίβανος), το Ερμπίλ (βόρειο Ιράκ) και το Τελ Αβίβ (Ισραήλ) τουλάχιστον μέχρι και σήμερα, Δευτέρα, μετά την τελευταία αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

Ο όμιλος στον οποίο ανήκουν η γερμανική αεροπορική εταιρία καθώς και οι ελβετικές και οι αυστριακές αερογραμμές (SWISS και Austrian airlines) θα διασφαλίσει επίσης ότι οι πτήσεις του θα αποφύγουν τον εναέριο χώρο πάνω από το Ισραήλ, την Ιορδανία και το Ιράκ στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η εταιρία είχε ήδη ανακοινώσει την Παρασκευή ότι αναστέλλει τις πτήσεις από και προς την Τεχεράνη μέχρι τις 18 Απριλίου και ότι δεν θα χρησιμοποιεί τον ιρανικό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με πάνω από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους, που καταρρίφθηκαν κυρίως από το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα του Ισραήλ ή από τους συμμάχους του προτού φτάσουν στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Η επίθεση αυτή έγινε σε αντίποινα για αποδιδόμενη στο Ισραήλ επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Συρία την 1η Απριλίου, στην οποία σκοτώθηκαν 7 μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων δύο διοικητές.



O EASA σημείωσε εξάλλου ότι όλοι οι επηρεαζόμενοι εναέριοι χώροι – Ισραήλ, Λίβανος, Ιορδανία, Ιράκ και Ιράν – έκλεισαν από τις αρμόδιες αρχές στη διάρκεια της σχετικής χρονικής περιόδου.

“Δεν υπήρξε σε καμία στιγμή κίνδυνος για υπερπτήση της πολιτικής αεροπορίας”, υπογράμμισε.

Χθες, Κυριακή, εξέπνευσε η ισχύς του κλεισίματος όλων των εναέριων χώρων, που είχε επιβληθεί το σαββατοκύριακο, κατέληξε ο EASA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μηδενικές εκπομπές ρύπων στα νέα φορτηγά που θα πωλούνται από το 2040 στην ΕΕ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Κανονισμό που θα απαιτεί σχεδόν όλα τα νέα φορτηγά που θα πωλούνται από το 2040 να έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτό θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους κατασκευαστές να ανταγωνιστούν άλλους κατασκευαστές από άλλες ηπείρους, σύμφωνα με τον κανονισμό.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα μειώσει τις ετήσιες εκπομπές CO2 από βαρέα οχήματα κατά 62% έως το 2050 σε σχέση με τις τιμές που υπήρχαν το 1990.

Ο κανονισμός εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πλέον, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από μεγάλα φορτηγά (συμπεριλαμβανομένων επαγγελματικών οχημάτων, όπως απορριμματοφόρα, ανατρεπόμενα οχήματα ή αναμεικτήρες σκυροδέματος) και λεωφορεία θα πρέπει να μειωθούν κατά 45% για το διάστημα 2030-2034, 65% για το 2035-2039 και 90% από το 2040 και έπειτα.



Έως το 2030, τα νέα αστικά λεωφορεία θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 90% και να μετατραπούν σε οχήματα μηδενικών εκπομπών έως το 2035.

Τίθενται, επίσης, στόχοι μείωσης των εκπομπών για τα ρυμουλκούμενα (7,5%) και τα ημιρυμουλκούμενα (10%) από το 2030. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επανεξετάσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων έως το 2027.

Ο κανονισμός απαιτεί επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τα συνθετικά καύσιμα για φορτηγά. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει την υποβολή πρότασης για την εγγραφή βαρέων επαγγελματικών οχημάτων που θα λειτουργούν μόνο με ηλεκτρονικά καύσιμα εντός του επόμενου έτους.

«Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές φορτηγών έχουν τώρα έναν σαφή οδικό χάρτη προς την παραγωγή μόνον οχημάτων μηδενικών εκπομπών. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ήδη στόχους χρέωσης που θα επιτρέψουν τη μετάβαση. Ο κανονισμός είναι ένας συμβιβασμός που δίνει την ευκαιρία σε ένα κλάδο που ρυπαίνει να γίνει πράσινος.

Η μακροπρόθεσμη επενδυτική βεβαιότητα θα βοηθήσει τους κατασκευαστές να αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό. Δεν πρέπει να εκτρέπονται σε αδιέξοδες τεχνολογίες για φορτηγά, όπως τα βιοκαύσιμα και τα ηλεκτρονικά καύσιμα, που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν ως προς την απόδοση και το κόστος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο διευθυντής του τμήματος βαρέων οχημάτων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος (T&E), Fedor Unterlohner.



Η T&E εκτιμά ότι οι στόχοι της ΕΕ θα έχουν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον το 31% των νέων φορτηγών και λεωφορείων που πωλούνται το 2030 να έχουν μηδενικές εκπομπές και περισσότερα από τα τρία τέταρτα (77%) το 2040.

Εξετάζοντας τον συνολικό στόλο, προβλέπεται ότι το 30% από τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα στην Ευρώπη θα έχουν μηδενικές εκπομπές έως το 2040.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το Μόναχο, η πιο φιλική για τους πεζούς ευρωπαϊκή πόλη

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Νέα μελέτη αποκάλυψε ότι οι ευρωπαϊκές πόλεις είναι από τις πιο προσβάσιμες στον κόσμο, ιδανικές για διακοπές χωρίς αυτοκίνητο.

Η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι εννέα από τις δέκα πόλεις με τις καλύτερες υποδομές “περιπάτου” βρίσκονται στην Ευρώπη, με το Μόναχο να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενο στενά από το Μιλάνο, τη Βαρσοβία και το Ελσίνκι.

Έκθεση της ιστοσελίδας σύγκρισης τιμών “Compare the Market Australia” ανέλυσε τις αποστάσεις, βαθμολόγησε την ασφάλεια, το κόστος των δημόσιων συγκοινωνιών, καθώς και άλλους παράγοντες για να εντοπίσει τις καλύτερες πόλεις για να κυκλοφορήσει κανείς χωρίς αυτοκίνητο.

Εκτός Ευρώπης, μόνο το Τόκιο μπήκε στη λίστα με τις 10 καλύτερες πόλεις, ακριβώς πάνω από τη Μαδρίτη, το Όσλο, την Κοπεγχάγη και το Άμστερνταμ, οι οποίες συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία.

Οι ευρωπαϊκές πόλεις βρέθηκαν στην κορυφή για τους “περιπάτους”, τον καιρό και την ασφάλεια.

Σε ορισμένες πόλεις, η οδήγηση είναι η μόνη επιλογή για να μετακινηθείτε. Σε άλλες, είναι πιο εύκολο να περπατήσετε, να κάνετε ποδήλατο ή να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.



Για να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν την ιδανική πόλη που είναι φιλική προς τους πεζούς, η “Compare the Market Australia” εξέτασε οκτώ επιμέρους παράγοντες για να βρει ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές.

Εξέτασαν 53 τοποθεσίες, κατατάσσοντάς τες ανάλογα με το πόσο φιλικές είναι προς τους πεζούς.

Το πιο σημαντικό είναι ότι λήφθηκε υπόψη ο αριθμός των μονοπατιών πεζοπορίας, που αναγράφεται στην εφαρμογή AllTrails για διαδρομές πεζοπορίας. Το Άμστερνταμ, το Όσλο και το Ελσίνκι σημείωσαν ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία εδώ.

Επίσης, ελήφθησαν υπόψη το επίπεδο ασφάλειας σε μια πόλη, η μέση μηνιαία βροχόπτωση, οι πεζόδρομοι και το ποσοστό των κατοίκων που ζουν σε απόσταση 1 χλμ. με τα πόδια από χώρους υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης.

Η εστίαση στους πεζόδρομους ήταν επίσης μέρος της έρευνας, με τη διαθεσιμότητα και το κόστος των δημόσιων συγκοινωνιών και των ποδηλατοδρόμων να παίζουν ρόλο.

Τελικά, το Μόναχο βγήκε πρώτο, χάρη στο σε μεγάλο βαθμό φιλικό προς τους πεζούς κέντρο της πόλης, τη γοητεία των δημόσιων κτιρίων και τα μεγάλα πάρκα.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ καλή θέση συνολικά, με την ήπειρο να καταλαμβάνει 20 θέσεις από τις 53 πόλεις που αναλύθηκαν σε όλο τον κόσμο.



Πηγή: euronews.gr


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρίσι: Το ποδήλατο ξεπέρασε το αυτοκίνητο ως μέσο μετακίνησης

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το ποδήλατο ξεπέρασε το αυτοκίνητο ως μέσο μετακίνησης στο Παρίσι και βρίσκεται πλέον πίσω από το περπάτημα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δήλωσε με ικανοποίηση ο αντιδήμαρχος κινητικότητας της γαλλικής πρωτεύουσας Νταβίντ Μπεγιάρ.

«Πριν από 10 χρόνια, ποιος θα μπορούσε να προβλέψει ότι στο Παρίσι, το ποδήλατο θα ξεπερνούσε το αυτοκίνητο; Κι όμως αυτό έγινε», σχολίασε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Χ.

Σύμφωνα με μια έρευνα του Ινστιτούτου Paris Région (IPR), που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα περίπου 15 κρατικών και ιδιωτικών οργανισμών (κράτος, περιφέρεια, δημοτική αρχή, αρχή συγκοινωνιών, εταιρεία σιδηροδρόμων…), «οι Παριζιάνοι χρησιμοποιούν περισσότερο το ποδήλατο», το οποίο επιλέγουν για το 11,2% των μετακινήσεων “εντός των τειχών” «σε σύγκριση με το αυτοκίνητο» που συγκεντρώνει ποσοστό 4,3%.



Το περπάτημα συνεχίζει, εντούτοις, να κυριαρχεί (53,5%), μπροστά από τα μέσα μαζικής μεταφοράς (30%).

Τα τελευταία χρόνια ο χώρος που αφιερώνεται στα αυτοκίνητα μειώθηκε στο Παρίσι, προκειμένου να ευνοηθεί η κυκλοφορία των πεζών και η κυκλοφορία των ποδηλάτων, για τα οποία το δίκτυο των χωριστών ποδηλατόδρομων έχει σε μεγάλο βαθμό επεκταθεί.

Κατά τη διάρκεια του Covid οι Παριζιάνοι ενθαρρύνονταν να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους το ποδήλατο και να αποφεύγουν με αυτόν τον τρόπο τον συνωστισμό των μέσων μαζικής μεταφοράς, κάτι που έδωσε ώθηση στη χρήση του ποδηλάτου.



Η έρευνα, που διεξήχθη το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου του 2022 και Απριλίου του 2023, συγκέντρωσε τα δεδομένα 3.337 κατοίκων της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς, ηλικίας 16-80 ετών, οι οποίοι δέχθηκαν να παρακολουθούνται για μία εβδομάδα από δορυφόρο, να συμπληρώνουν ένα ημερολόγιο και να απαντούν τηλεφωνικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με επείγουσα διαδικασία η ψήφιση για την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε επείγουσα διαδικασία που του επιτρέπει να ψηφίσει στο τέλος του Απριλίου για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με την απάλειψη ορισμένων περιβαλλοντικών κανόνων απέναντι στην οργή του αγροτικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με ισχυρή πλειοψηφία (432 ψήφους υπέρ, 155 κατά, 13 αποχές) την προσφυγή στην ταχεία διαδικασία για την ψήφιση του κειμένου κατά την διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο (22-25 Απριλίου), την τελευταία πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.

Εγκατάλειψη της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, της διατήρησης μη παραγωγικών επιφανειών και των ελέγχων…

Προς μεγάλη δυσαρέσκεια των οικολογικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στα μέσα του Μαρτίου την άμβλυνση, έως και κατάργηση, μέρους των «πράσινων» κριτηρίων της νέας ΚΑΠ που εφαρμόσθηκε από το 2023 για τους αγρότες.



Αυτές οι νομοθετικές αλλαγές, που ζητήθηκαν από τους 27 όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις από τα μέσα Ιανουαρίου, εγκρίθηκαν από τα κράτη μέλη χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις στις 26 Μαρτίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για το θέμα στο τέλος του Απριλίου, σύμφωνα με την έγκριση της επείγουσας διαδικασίας.

Το κείμενο προβλέπει την καθολική κατάργηση της υποχρέωσης εφαρμογής αγρανάπαυσης ή διατήρησης μη παραγωγικών χαρακτηριστικών (φρακτών, δενδροστοιχιών, υγρότοπων…) στο τουλάχιστον 4% των αρόσιμων εδαφών. Μίας υποχρέωσης που περιλαμβανόταν στα «πράσινα» κριτήρια τα οποία θεωρήθηκαν ανεφάρμοστα από τις αγροτικές ενώσεις.

Η υποχρέωση εναλλαγής των καλλιεργειών προβλέπεται να αντικατασταθεί από μία απλή «διαφοροποίηση», η υποχρέωση διατήρησης των χορτολιβαδικών εκτάσεων θα αμβλυνθεί, όπως και οι περίοδοι υποχρεωτικής κάλυψης των εδαφών.

Σε περίπτωση ακραίων μετεωρολογικών επεισοδίων, θα προβλέπονται εξαιρέσεις για να αποφευχθούν οι κυρώσεις – και οι καλλιέργειες έκτασης κάτω των 10 εκταρίων θα εξαιρούνται από τους ελέγχους που συνδέονται με την τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων.



Η ομάδα των Πράσινων «καταδίκασε ως αβάσιμη και αντιδημοκρατική πρωτοβουλία την ταχεία διαδικασία που γελοιοποιεί τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως συννομοθέτη» και αυτό «χωρίς ανάλυση των επιπτώσεων».

«Οχι μόνο δεν θα επιλύσει το πραγματικό πρόβλημα των εισοδημάτων των αγροτών, αλλά θα βλάψει σοβαρά τους περιβαλλοντικούς στόχους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προς μεγάλη ικανοποίηση της αγροτοδιατροφικής βιομηχανίας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Μπας Άικχουτ.

«Η κατάργηση των τελευταίων πράσινων μέτρων προστασίας θα ήταν δηλητηριασμένο δώρο στους αγρότες, καταδικάζοντάς τους να υφίστανται ακόμη περισσότερο τις επιπτώσεις της ξηρασίας, των πλημμυρών, του παγετού», δήλωσε η Συζάν Ντάλ της Greenpeace που διαδήλωσε μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ομοσπονδία της βιολογικής γεωργίας (Ifoam) και η διεθνής αγροτική οργάνωση Via Campesina διαμαρτυρήθηκαν επίσης για την μεταρρύθμιση, που «αγνοεί τις ανησυχίες (τους)» για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ11 λεπτά ago

Γερμανία: Επιφυλακτική η κυβέρνηση περί νομιμοποίησης της άμβλωσης εντός των πρώτων 12 εβδομάδων κύησης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ώρες ago

Σε εξέλιξη η “Εβδομάδα Ταχύτητας” στη Γερμανία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 ώρες ago

Διάκριση φοιτητικής ομάδας του ΑΠΘ για καινοτόμα συσκευή προστασίας θαλάσσιων ειδών

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ13 ώρες ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ17 ώρες ago

Σπάνιο σεληνιακό γεγονός ίσως ρίξει φως στη σχέση του Στόουνχεντζ με το φεγγάρι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ20 ώρες ago

Ιστορικό ρεκόρ ζέστης για την εποχή στον ιαπωνικό βορρά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ23 ώρες ago

EASA: Συστάσεις στις αεροπορικές εταιρείες για προσοχή στον ισραηλινό και τον ιρανικό εναέριο χώρο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Στην Αθήνα η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

Η καρδιά του ελληνισμού χτύπησε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Προβολή της Μήλου σε Βρετανία και Αυστραλία

ΑΡΘΡΑ3 εβδομάδες ago

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΒΙΝΤΕΟ3 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΑΡΘΡΑ4 εβδομάδες ago

Απογοητευτικά τα νούμερα συμμέτοχής μέχρι τώρα από τους απόδημους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Η νομιμοποίηση της κάνναβης πέρασε και από την Bundestag

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Συμφωνία Deutsche Bahn – μηχανοδηγών για μείωση των ωρών εργασίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Το προφίλ της παγκόσμιας αυτοκίνησης το 2023

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Το πείραμα της εβδομάδας τεσσάρων ημερών εργασίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Μήνυμα ΠτΔ Κατ. Σακελλαροπούλου προς τον Απόδημο Ελληνισμό για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου

ΒΙΝΤΕΟ3 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV3 έτη ago

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis