ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Σπουδαία διάκριση για ελληνική ομάδα φοιτητών
Δημοσιεύθηκε
2 εβδομάδες πρινστις
Σπουδαία διάκριση κατάφερε να πετύχει μια ομάδα Ελλήνων φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ελληνική ομάδα επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στο διαπανεπιστημιακό έργο IGLUNA
Η ομάδα «CYCLAMINA» (Cybernetic Companion pLAnts to Mitigate Insufficient iNteraction with nAture), όπως είναι και το όνομά της, έλαβε μέρος σε ένα πρότζεκτ του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (ESA) και του Ελβετικού Κέντρου Διαστήματος (Swiss Space Center), αποστέλλοντας την πρότασή της, η οποία μετά από το Critical Design Review που πραγματοποιήθηκε στο CERN, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στον κόσμο, κατάφερε να περάσει και στην τελική φάση του διαγωνισμού.
Το «ΙGLUNA» είναι ένα διαπανεπιστημιακό πρότζεκτ το οποίο έχει ως στόχο την ανάδειξη τεχνολογιών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μία μελλοντική βάση στη Σελήνη και οι οποίες αναπτύσσονται αποκλειστικά από φοιτητές 19 Πανεπιστημίων από 14 χώρες της Ευρώπης.
Η τελική φάση του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, στο εσωτερικό ενός παγετώνα στην κορυφή Μάτερχορν, στις Άλπεις, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 3.883 μέτρων και θα έχει διάρκεια 15 ημερών. Μάλιστα, όπως τόνισαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο μέλη της ομάδας θα γίνει «με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την πρώτη επανδρωμένη αποστολή, που κατάφερε να πατήσει στη Σελήνη, το Apollo 11».
Η ομάδα CYCLAMINA θα διερευνήσει με μια πρωτότυπη πειραματική διάταξη το ζήτημα της αλληλεπίδρασης φυτών, ανθρώπων και μηχανής
Απώτερος σκοπός είναι η τεχνολογική επαύξηση ενός φυσιολογικού φυτού για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και συντροφικότητας σε έναν αστροναύτη. Μολονότι διεπαφές φυτών-υπολογιστή έχουν παρουσιαστεί στη βιβλιογραφία, το προτεινόμενο πείραμα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και ανοίγει τον δρόμο για το μέλλον της επανδρωμένης διαστημικής στην Ελλάδα.
Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ
H συγκεκριμένη ιδέα έχει ως στόχο την καταπολέμηση του Συνδρόμου Ανεπαρκούς Αλληλεπίδρασης (Nature Deficit Disorder), το οποίο και αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στο μέλλον οι αστροναύτες, συμμετέχοντας σε διαστημικές αποστολές μεγάλης διάρκειας.
Βασική υπόθεση πίσω από την πρόταση CYCLAMINA είναι η ιδέα ότι η τεχνολογική επαύξηση φυσιολογικών φυτών θα μπορούσε να ενισχύσει και να εμβαθύνει το δέσιμο μεταξύ αυτών και των αστροναυτών που θα τα φροντίζουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στον Άρη. Έτσι θα παρέχουν στο πλήρωμα μια σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον της Γης μέσα από μια ενισχυμένη εμπειρία κηπουρικής και γεωργίας με τη διαμεσολάβηση υπολογιστή.
Εμπνευστής της ιδέας είναι ο υποψήφιος διδάκτορας της Μονάδας Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΜΠ Γιώργος Προφητηλίωτης
Την επίβλεψη και την υλοποίηση του έχουν αναλάβει οι καθηγητές Κωστής Ουγκρίνης (αναπληρωτής καθηγητής Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων -TUC TIE Lab- Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης) και ο Θωμάς Μπαρτζάνας (αναπληρωτής καθηγητής, Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών, τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είναι οι: Αυγουστίνος Πανταζίδης, Γιώργος Καλλέργης, Μαριάνθη Λιάπη, Μαρία Κοντογιάννη, Ελένη Διγαλάκη, Λάμπρος Βενέτης και Κώστας Αναστασάκης.
Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ
«Η ερευνητική μας ομάδα διερευνά τις δυνατότητες για την κατασκευή βιώσιμων συστημάτων παραγωγής τροφής στο διάστημα, προσπαθώντας να συνδυάσει τη γνώση, τις εμπειρίες και τη σχετική τεχνολογία με την παραγωγή τροφίμων και σε επίγειες εφαρμογές (δυσμενή περιβάλλοντα, αστική γεωργία)» δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωργικών Κατασκευών, Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θωμάς Μπαρτζάνας και συνεχίζει: «Πιστεύουμε πως με την ολοκλήρωση της αποστολής IGLUNA θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε καλύτερα όχι μόνο τις συνθήκες ανάπτυξης φυτών σε πολύ αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες (extreme environmental conditions) αλλά και τη θετική και αμφίδρομη αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και φυτού κάτι που μπορεί να ενισχύσει και να βελτιώσει την ψυχολογία των ατόμων που εργάζονται σε τέτοιες, περιβαλλοντικά, αντίξοες, συνθήκες».
Από την πλευρά του ο Αυγουστίνος Πανταζίδης, που συμμετέχει στην αποστολή ως ανάλογος αστροναύτης και στον οποίο θα δοκιμαστεί το όλο σύστημα, υπογραμμίζει:
«Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα που έχω επιλεγεί από την ομάδα να συμμετέχω ως πειραματικό υποκείμενο στην συγκεκριμένη αποστολή. Αυτή η πρώτη συνεργασία των δύο πανεπιστημίων θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για ακόμη μεγαλύτερα συνεργατικά εγχειρήματα που θα αφορούν τις επανδρωμένες διαστημικές αποστολές στο μέλλον με την συμμετοχή ακόμα περισσότερων ελληνικών εργαστηρίων».
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ο κ. Πανταζίδης στηρίζεται από καθηγητές του ΤΕΕΦΑ Αθηνών και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «για εμάς, μεγάλη ηθική ανταμοιβή για την αναγνώριση της ιδέα μας αποτελεί επίσης η πρόκρισή της στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού Safe Passage to Mars, του Αμερικάνικου οργανισμού ISSF» και συμπληρώνει:
«Στο πλαίσιο αυτού του διαγωνισμού θα λάβουμε καθοδήγηση από ειδικούς της NASA οι οποίοι θα μας βοηθήσουν στην ανάπτυξη και στην τελική υλοποίηση της ιδέας»
Παράλληλα, αναφέρει πως πολλά από τα μέλη της αποστολής δουλεύουν εθελοντικά «επειδή όμως ο μεγάλος μας στόχος είναι το συγκεκριμένο έργο να συνεχιστεί σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα μετά την αποστολή στην Ελβετία, βρισκόμαστε στην αναζήτηση χορηγών οι οποίοι θα υποστηρίξουν τη συνέχεια της έρευνας μας».
Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ
Για ένα «καινοτόμο project με πολλές προοπτικές, τις οποίες για να αναδείξουμε, το προσεγγίζουμε ολιστικά και γι’ αυτό έχουμε τόσες ειδικότητες στην ομάδα μας, όπως ψυχολόγους, αρχιτέκτονες, γεωπόνους, μηχανικούς κα» κάνει λόγο ο Γιώργος Καλλέργης, υπεύθυνος Ανάλυσης Βιοϊατρικών Σημάτων για το project CYCLAMINA.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Προτεινόμενα
Ελληνικά αρωματικά φυτά: υπερτροφές στη μεσογειακή διατροφή
Σκύλοι βοηθοί στην υπηρεσία ατόμων με άνοια ή Alzheimer
Να κατακτήσουν το Έβερεστ ευελπιστούν δύο Ελληνίδες
Α. Τσίπρας: Βάλαμε τις βάσεις για ένα νέο μέλλον στα Βαλκάνια
Η Κρήτη μέσα στους 5 δημοφιλέστερους παγκόσμιους προορισμούς
ΠΟΥ: Πρόσφυγες και μετανάστες το ίδιο υγιείς με τους Ευρωπαίους
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Φοιτητής του ΕΜΠ σχεδιάζει κατοικίες για τη Σελήνη
Δημοσιεύθηκε
6 ημέρες πρινστις
14 Φεβρουαρίου 2019Φοιτητής αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ σχεδιάζει κατοικίες στη Σελήνη για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει διάγνωση παιδικών ασθενειών
Δημοσιεύθηκε
7 ημέρες πρινστις
13 Φεβρουαρίου 2019Το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που κάνει διαγνώσεις παιδικών ασθενειών καλύτερα και από παιδίατρους
Επιστήμονες από την Κίνα και τις ΗΠΑ δημιούργησαν το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο είναι ικανό να κάνει διαγνώσεις κοινών παιδικών ασθενειών με ακρίβεια ανάλογη ενός έμπειρου παιδίατρου ή ακόμη καλύτερα.
Το σύστημα προορίζεται να βοηθήσει τους γιατρούς που έχουν μεγάλο όγκο εργασίας, «πνίγονται» από μεγάλες ποσότητες ιατρικών δεδομένων ή έχουν αμφιβολίες για την ακρίβεια της διάγνωσης τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής Κανγκ Ζανγκ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, χρησιμοποίησαν στοιχεία από περίπου 1,36 εκατομμύρια επισκέψεις ασθενών κάτω των 18 ετών σε παιδιάτρους στην Κίνα για να «εκπαιδεύσουν» τους αλγόριθμους του «έξυπνου» συστήματός τους.
Το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης για να εντοπίζει κλινικά σημαντικές πληροφορίες στα ιατρικά δεδομένα
Ανατρέχοντας σε ένα μεγάλο όγκο ηλεκτρονικών ιατρικών ιστορικών και αποτελεσμάτων διαγνωστικών εξετάσεων (απεικονιστικές, αίματος κ.α.), το σύστημα μαθαίνει να εντοπίσει παθήσεις που ακόμη και ένας παιδίατρος μπορεί να παραβλέψει. Είναι σε θέση π.χ. να διαγνώσει -με ακρίβεια 90% έως 97%- ένα κοινό κρυολόγημα, μια γρίπη, μια οξεία κρίση άσθματος, μια μονοπυρήνωση, μια ανεμοβλογιά, μια ιγμορίτιδα ή μια μηνιγγίτιδα.
Οι ερευνητές σύγκριναν τις επιδόσεις του συστήματος με τις διαγνώσεις 20 παιδιάτρων. Το σύστημα τα κατάφερε σε γενικές γραμμές καλύτερα από αυτούς με τη λιγότερη εμπειρία, αλλά χειρότερα σε σχέση με τους πολύ έμπειρους γιατρούς. Οι ερευνητές ήδη ξεκίνησαν να εκπαιδεύουν το σύστημα για να διαγιγνώσκει και άλλες ασθένειες πέρα από τις παιδικές.
«Πιστεύω ότι θα μπορεί να κάνει τελικά τις περισσότερες από τις δουλειές που σήμερα κάνει ένας γιατρός. Όμως η τεχνητή νοημοσύνη ποτέ δεν θα αντικαταστήσει ένα γιατρό. Απλώς θα επιτρέπει στους γιατρούς να κάνουν καλύτερη δουλειά σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερο κόστος», δήλωσε ο Ζανγκ.
Πηγή: ΑΜΠΕ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Δημιουργήθηκε ύφασμα που δροσίζει ή ζεσταίνει αυτόν που το φορά
Δημοσιεύθηκε
1 εβδομάδα πρινστις
11 Φεβρουαρίου 2019Δημιουργήθηκε το πρώτο ύφασμα που αυτόματα δροσίζει ή ζεσταίνει αυτόν που το φορά, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες
Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν το πρώτο ύφασμα, το οποίο αλλάζει αυτόματα τις μονωτικές ιδιότητές του, ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος, έτσι ώστε είτε να δροσίζει είτε να ζεσταίνει αυτόν που το φορά.
Παρόλο που, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν υπάρξει αρκετές καινοτομίες στα υφάσματα, προκειμένου να αποκτήσουν βελτιωμένες θερμικές ιδιότητες, οι οποίες π.χ. επιτρέπουν να δροσίζεται ένας μαραθωνοδρόμος ή να διατηρείται ζεστός ένας ορειβάτης, δεν είχε υπάρξει έως τώρα ένα ύφασμα που να αλλάζει μόνο του, ανταποκρινόμενο στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιουχουάνγκ Γουάνγκ του Τμήματος Χημείας και Βιοχημείας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, δημιούργησαν το πρώτο ύφασμα που αυτόματα ρυθμίζει πόση θερμότητα περνά διαμέσου αυτού.
Όταν ο καιρός είναι ζεστός και υγρός, οπότε το σώμα ιδρώνει, το ύφασμα επιτρέπει στην υπέρυθρη ακτινοβολία (θερμότητα) του σώματος να το διαπερνά και να διαφεύγει στο περιβάλλον, οπότε το σώμα δροσίζεται. Αντίθετα, όταν ο καιρός είναι κρύος και ξηρός, το ύφασμα μειώνει τη θερμότητα που δραπετεύει στο περιβάλλον, οπότε το σώμα ζεσταίνεται.
Τη βάση του υφάσματος αποτελεί ένα νήμα από δύο διαφορετικά συνθετικά υλικά, από τα οποία το ένα απορροφά το νερό και το άλλο το απωθεί. Το νήμα είναι επικαλυμμένο με νανοσωλήνες άνθρακα, ένα μέταλλο που είναι καλός αγωγός της θερμότητας.
Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το νέο ύφασμα χρειάζεται περισσότερη δουλειά, προτού αξιοποιηθεί εμπορικά, όμως όλα τα υλικά του είναι ήδη διαθέσιμα στην αγορά, ενώ ούτε η παραγωγή του δεν θα αντιμετωπίσει τεχνικές δυσκολίες.
Πηγή: ΑΜΠΕ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Ηλεκτρονικό τσιγάρο εξερράγη και σκότωσε 24χρονο Αμερικανό
Δημοσιεύθηκε
2 εβδομάδες πρινστις
7 Φεβρουαρίου 2019Ηλεκτρονικό τσιγάρο εξερράγη και σκότωσε 24χρονο Αμερικανό, το δεύτερο τέτοιο θανατηφόρο περιστατικό στις ΗΠΑ
Ένας 24χρονος Αμερικανός σκοτώθηκε, όταν προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει τη συσκευή του ηλεκτρονικού τσιγάρου του, εξερράγη η μπαταρία που αυτό περιέχει, με συνέπεια θραύσματα μετάλλου να σφηνωθούν στο πρόσωπο και στο λαιμό του και να κόψουν την αρτηρία της καρωτίδας του.
Το περιστατικό συνέβη μέσα στο αυτοκίνητό του άτυχου άνδρα στο πάρκινγκ ενός καταστήματος με είδη για καπνιστές και ατμιστές στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας. Ο Ουίλιαμ Μπράουν, ο οποίος είχε επισκεφθεί το κατάστημα, προκειμένου να ζητήσει βοήθεια για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου Mechanical Mod, έφυγε άπρακτος, επειδή το κατάστημα δεν πουλούσε τη συγκεκριμένη μάρκα και αμέσως μετά προσπάθησε να το χρησιμοποιήσει μόνος του.
Έπαθε σοβαρό εγκεφαλικό μετά την έκρηξη και πέθανε μετά από δύο μέρες στο νοσοκομείο.
Είναι το δεύτερο θανατηφόρο περιστατικό μετά από έκρηξη ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενώ έχουν συμβεί εκατοντάδες έως χιλιάδες παρόμοιοι τραυματισμοί εξαιτίας δυσλειτουργίας της μπαταρίας ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ».
Ο 24χρονος, που ήταν ηλεκτρολόγος και περιστασιακός καπνιστής, δεν είχε ξαναδοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο στο παρελθόν, όπως ανέφερε η γιαγιά του, η οποία δήλωσε ότι αυτό που συνέβη στον εγγονό της, θα πρέπει να κάνει άλλους να το σκεφτούν ξανά προτού δοκιμάσουν ηλεκτρονικό τσιγάρο. «Αν μη τι άλλο», είπε, «ελπίζω ότι το περιστατικό θα σταματήσει κάποιον. Δεν ξέρω πόσοι ακόμη άνθρωποι θα πρέπει να πεθάνουν».
Πέρυσι το Μάιο, ένας 38χρονος από τη Φλόριντα είχε επίσης σκοτωθεί μετά από έκρηξη ηλεκτρονικού τσιγάρου, εξαιτίας της οποίας μεταλλικά θραύσματα και τότε είχαν σφηνωθεί στο κρανίο του.
Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, μεταξύ 2009-2016 καταγράφηκαν επισήμως 195 περιπτώσεις εκρήξεων ηλεκτρονικών τσιγάρων και στο ένα τρίτο σχεδόν των περιστατικών υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί. Μια άλλη όμως έκθεση από το Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου του Βορείου Τέξας βρήκε ότι μεταξύ 2015-2017 στα τμήματα επειγόντων των αμερικανικών νοσοκομείων υπήρξαν 2.025 περιπτώσεις τραυματισμών και εγκαυμάτων λόγω έκρηξης ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Πηγή: ΑΜΠΕ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: 5 συμβουλές για ασφαλή «πλοήγηση»
Δημοσιεύθηκε
2 εβδομάδες πρινστις
5 Φεβρουαρίου 2019Συμβουλές της Google για ασφαλή «πλοήγηση» με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου
Συμβουλές ασφάλειας της Google
1. Ενημερώστε το λογισμικό σας
2. Χρησιμοποιείτε μοναδικούς, ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης
3. Κάντε έναν έλεγχο ασφαλείας
4. Ορίστε και διατηρήστε ενημερωμένο έναν αριθμό τηλεφώνου ή ένα email ανάκτησης
5. Ορίστε επαλήθευση σε δύο βήματα
Αν έχετε παιδιά, μιλήστε τους από νωρίς για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και ρυθμίστε τους ψηφιακούς κανόνες για το σπίτι σας.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Παρά τα σκάνδαλα, το Facebook αύξησε χρήστες και κέρδη το 2018
Δημοσιεύθηκε
2 εβδομάδες πρινστις
4 Φεβρουαρίου 2019Παρά τα σκάνδαλα, το Facebook αύξησε τόσο τους χρήστες του στα 2,32 δισεκατομμύρια, όσο και τα κέρδη του, στο τέταρτο τρίμηνο του 2018
Παρά τη διαδεδομένη διεθνώς εντύπωση ότι το Facebook περνάει κρίση, οι αριθμοί δείχνουν το ακριβώς αντίθετο, τόσο όσον αφορά τον αριθμό των χρηστών του, όσο και την οικονομική κατάστασή του.
Στην πραγματικότητα ούτε οι χρήστες, ούτε οι διαφημιστές και οι διαφημιζόμενοι έχουν εγκαταλείψει – κάθε άλλο – το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Οι μηνιαίοι χρήστες του Facebook -όσοι το χρησιμοποιούν έστω μια φορά μέσα στο μήνα- έφθασαν τα 2,32 δισεκατομμύρια στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, εμφανίζοντας αύξηση 9% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017, ενώ οι καθημερινοί χρήστες έφθασαν τα 1,52 δισεκατομμύρια.
Επιπλέον, παρά τα σκάνδαλα και τις εναντίον του συνεχείς επικρίσεις, τα οικονομικά αποτελέσματά του Facebook ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών και των επενδυτών.
Τα έσοδα του (σχεδόν όλα από διαφήμιση) στο τέταρτο τετράμηνο του 2018 αυξήθηκαν κατά 30%, φθάνοντας τα 16,9 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα κέρδη του διαμορφώθηκαν σε 6,88 δισ. ευρώ ή 2,38 δολάρια ανά μετοχή (έναντι 1,44 δολαρίου ανά μετοχή πριν ένα χρόνο). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το BBC και τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», οι μετοχές του Facebook -οι οποίες είχαν χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας από πέρυσι τον Ιούλιο- να κινηθούν έντονα ανοδικά μετά την ανακοίνωση, κερδίζοντας σχεδόν 12%.
Η αύξηση των χρηστών ήταν σημαντική σε μερικές χώρες (ιδίως σε Ινδία, Ινδονησία και Φιλιππίνες), αλλά πολύ πιο μικρή σε άλλες (ΗΠΑ), ενώ στην Ευρώπη, όπου οι μηνιαίοι χρήστες είχαν εμφανίσει μείωση σε δύο διαδοχικά τρίμηνα του 2018, ανέκαμψαν φθάνοντας στον αριθμό ρεκόρ των 381 εκατομμυρίων στο τελευταίο τρίμηνο του 2018.
Σε νέα σημαντική πηγή διαφημιστικών εσόδων εξελίσσεται το Instagram, το οποίο ανήκει στο Facebook, ενώ ο αριθμός εργαζομένων στο Facebook έφθασε τους 35.587 στο τέλος του 2018, αυξημένος κατά 42% σε σχέση με το τέλος του 2017.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Like us on Facebook
Für mehr
Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.
Danke fürs Abonnieren.
Something went wrong.
Wir respektieren Ihre Privatsphäre und natürlich sind wir gegen Spam!