Επικοινωνήστε μαζί μας

ΕΛΛΑΔΑ

DBRS: Ενδείξεις ανάκαμψης της αγοράς κατοικίας στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενδείξεις ανάκαμψης της αγοράς κατοικίας στην Ελλάδα βλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS

Αρχίζουν να εμφανίζονται ενδείξεις ανάκαμψης της στεγαστικής αγοράς στην Ελλάδα, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS. «Οι τιμές των κατοικιών τελικά αυξήθηκαν οριακά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018, μετά τη μείωσή τους από το 2008», σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας ότι η ελληνική οικονομία, επίσης, αναπτύχθηκε το 2017 και το 2018.

«Μία πολύ σημαντική συμβολή από την ανάκαμψη του στεγαστικού τομέα θα είναι η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, που αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης ιστορικά για την Ελλάδα», σημειώνει ο οίκος.

«Οι αγορές χρέους είναι επίσης πιθανό να ωφεληθούν, καθώς η ανάκαμψη της στεγαστικής αγοράς στηρίζει καλύτερες επιδόσεις των στεγαστικών δανείων και των καλυμμένων ομολόγων (σ.σ.: που εκδίδουν οι τράπεζες με βάση τα στεγαστικά δάνεια)».

Σύμφωνα με τον οίκο, «μετωπικός άνεμος» για την ανάκαμψη της στεγαστικής αγοράς είναι η αυξημένη φορολογία της περιουσίας. «Οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές και η πιο αποτελεσματική είσπραξη (των φόρων) έχουν αυξήσει τα έσοδα, αλλά έχουν αυξήσει και το κόστος ιδιοκτησίας κατοικίας», αναφέρει.

Ωστόσο, προσθέτει, «η στεγαστική αγορά πιθανόν να έχει ήδη απορροφήσει την αρνητική επίπτωση των πρόσφατων αλλαγών». Ο οίκος αναμένει ότι η ανάκαμψη της στεγαστικής αγοράς θα είναι σταδιακή, λόγω των πιεσμένων από τη φορολογία ελληνικών νοικοκυριών, των υποτονικών χορηγήσεων στεγαστικών δανείων, της επιδείνωση των δημογραφικών στοιχείων και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

«Ο ρυθμός της ανάκαμψης θα βασισθεί στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, τη μείωση της ανεργίας, τη διάρκεια της ανάπτυξης και την απλοποίηση του φορολογικού καθεστώτος», σημειώνει.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΕΛΛΑΔΑ

Να κατακτήσουν το Έβερεστ ευελπιστούν δύο Ελληνίδες

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Σχεδόν 50 ημέρες χωρίζουν τις δύο Ελληνίδες από το ταξίδι τους στο Νεπάλ όπου θα βρεθούν στις αρχές του Απρίλη και θα καταβάλλουν την τελική τους προσπάθεια για να ανέβουν στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ

Ο λόγος για τη Βανέσα Αρχοντίδου και τη Χριστίνα Φλαμπούρη, δυο Ελληνίδες αλπινίστριες οι οποίες στις 5 Απριλίου θα αναχωρήσουν για τη χώρα της Ασίας ευελπιστώντας να ανεβάσουν την ελληνική σημαία στη «Στέγη του Κόσμου», που βρίσκεται 8.848 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Αποστολή που μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με την κ. Αρχοντίδου να δηλώνει στο ΑΜΠΕ: «Νομίζω ότι η στιγμή που το συνειδητοποιήσαμε ήταν την ώρα που το ανακοινώναμε στη συνέντευξη Τύπου», προσθέτοντας: «Σε μένα δυστυχώς υπερισχύει το άγχος σε τέτοιες στιγμές λόγω της δυσκολίας του εγχειρήματος και δεν μπορώ να χαρώ απόλυτα τη στιγμή. Ευτυχώς υπάρχει και η Χριστίνα για να με ισορροπεί (γέλιο)».

Τα εμπόδια για αυτή την αποστολή πολλά. Όμως, το μεγαλύτερο «βουνό» που είχαν να ανέβουν προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι ήταν το οικονομικό κομμάτι

Μάλιστα, οι δυο γυναίκες είχαν προσπαθήσει και παλαιότερα να βρουν τους οικονομικούς πόρους για κάτι τέτοιο αλλά όπως σημειώνουν: «Στην Ελλάδα ακόμη και οι Ολυμπιονίκες μας δυσκολεύονται να βρουν στήριξη, πόσο μάλλον εμείς που δεν είμαστε επαγγελματίες αθλήτριες αλλά δύο συνηθισμένες γυναίκες με ένα ασυνήθιστο όνειρο, όπως… συνηθίζουμε να λέμε…».

Όμως, όπως υπογραμμίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το κίνητρο μας είναι η ευτυχία. Ανεβαίνουμε στα βουνά γιατί αυτό μας κάνει ευτυχισμένες και μας δίνει έμπνευση και λόγο να σηκωνόμαστε το πρωί από το κρεβάτι μας με όρεξη. Ο καθένας πρέπει να ψάξει και να βρει αυτό τον λόγο για τον εαυτό του γιατί μόνο έτσι μπορεί να αισθανθεί πλήρης και να γίνει καλύτερος για τον ίδιο αλλά και για το κοινωνικό σύνολο».

Χρειάζεται καλή οργάνωση, υπομονή και επιμονή

Μερικά από τα συστατικά που χρειάζονται, προκειμένου κάποιος να βρεθεί έστω και στην κατασκήνωση βάσης (base camp) είναι χρήματα, συγκέντρωση, οργάνωση, υπομονή και επιμονή. Μέρος, που για τουλάχιστον ένα μήνα θα αποτελέσει το σπίτι των δυο γυναικών. Το ταξίδι τους θα ξεκινήσει από την πρωτεύουσα του Νεπάλ, το Κατμαντου. Εκεί θα διευθετηθούν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, και σύντομα θα πετάξουν προς τη Λούκλα (Lukla) και το μικρό της αεροδρόμιο, το οποίο έχει και χαρακτηριστεί ως το πιο επικίνδυνο αεροδρόμιο του κόσμου, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 2.860 μέτρων. Από εκεί, θα ξεκινήσει ένα ολιγοήμερο ταξίδι που θα τις οδηγήσει στο Everest basecamp.

Βανέσα Αρχοντίδου και Χριστίνα Φλαμπούρη Πηγή: ΑΜΠΕ

«Το Everest basecamp θα είναι το σπίτι μας για τον επόμενο μήνα τουλάχιστον, καθώς θα πρέπει να κάνουμε τον κατάλληλο “εγκλιματισμό” (σ.σ. η διαδικασία που χρειάζεται ο οργανισμός για να συνηθίσει το υψηλό υψόμετρο) και να φτάσουμε στα μέσα Μαΐου όπου θα γίνει και η τελική προσπάθεια ανάβασης», υπογραμμίζουν. Εκεί, τελειώνουν τα εύκολα και ξεκινούν τα δύσκολα καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.

«Χρειάζεται καλή οργάνωση, υπομονή και επιμονή» λένε και επισημαίνουν πως «εκτός από καλή φυσική κατάσταση απαιτεί και μεγάλα αποθέματα ψυχικής δύναμης αφού καλούμαστε να είμαστε μακριά από το σπίτι και τους δικούς μας ανθρώπους για 2 περίπου μήνες»

«Όσον αφορά την επικινδυνότητα σίγουρα ένα ψηλό βουνό χρειάζεται σεβασμό… ο καιρός, η καλή εκτίμηση των δυνάμεων μας την κάθε στιγμή, η προσοχή για την αποφυγή ατυχημάτων είναι παράγοντες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής». Η κατασκήνωση βάσης (base camp) βρίσκεται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 5.500 μέτρων και καθώς ανεβαίνουν προς την κορυφή, τόσο μεγαλύτερη είναι η καταπόνηση που δέχεται το ανθρώπινο σώμα.

«Στα υψηλά υψόμετρα ο οργανισμός μας χρειάζεται πολύ περισσότερη ενέργεια, ο αέρας έχει λιγότερο οξυγόνο και η αναπνοή είναι δύσκολη, συνεπώς το κάθε βήμα είναι ένας μικρός άθλος. Από ένα σημείο και πάνω βέβαια, ο οργανισμός μας πραγματικά νοσεί για αυτό και η ζώνη πάνω από τα 8000 μέτρα ονομάζεται death zone» λένε οι δυο Ελληνίδες αλπινίστριες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 “A woman can be”

Η όλη προσπάθεια γίνεται κάτω από την «ομπρέλα» του φορέα “A woman can be”, το οποίο πλαισιώνει και το 7 Summits project. Πρόκειται για την ανάβαση στις επτά υψηλότερες κορυφές της κάθε ηπείρου*. Μάλιστα, αποτελούν και τις πρώτες Ελληνίδες οι οποίες κατάφεραν να πατήσουν στηn υψηλότερη κορυφή της Αλάσκας.

 Τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν οι δυο γυναίκες είναι:

-Να θέτουμε προσωπικά όνειρα και στόχους και να μην τα εγκαταλείπουμε στον βωμό επαγγελματικών ή οικογενειακών υποχρεώσεων.

-Να αγαπάμε τη φύση και τη δια βίου άθληση -Να δουλεύουμε με αλληλεγγύη όχι μόνο για την αντιμετώπιση αναγκών αλλά και για την εκπλήρωση των «ονείρων που μας εμπνέουν»

 Το προφίλ των δυο Ελληνίδων

Η Βανέσα Αρχοντίδου είναι μητέρα δυο παιδικών και είναι διευθύντρια Μάρκετινγκ σε πολυεθνική εταιρεία. Ασχολείται με την ορειβασία εδώ και 15 χρόνια, όταν έγινε μέλος του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου (ΑΟΣ), όπου περιστασιακά βοηθά ως αρχηγός σε αναβάσεις στα ελληνικά βουνά. Ολοκλήρωσε το 2006 τη Σχολή Αναρρίχησης και Χειμερινού Βουνού του ΑΟΣ και από τότε έχει ανέβει στην πλειονότητα των ελληνικών βουνών. Επίσης, έχει βρεθεί στην κορυφή της Αφρικανικής Ηπείρου (Kilimanjaro, 5.895μ) και έχει συμμετάσχει σε εμπορικές αποστολές στο Νεπάλ, τη Μαλαισία και τις Ελβετικές Άλπεις.

Η Χριστίνα Φλαμπούρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και εργάζεται σε μεγάλη πολυεθνική εταιρία. Η αγάπη της για τη φύση την οδήγησε στη θάλασσα και στην ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης, ενώ το 2014 η επιθυμία της να ξεπεράσει τους φόβους της, την οδήγησε στα βουνά και σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής της, να εξοικειωθεί με το ύψος και την αίσθηση του απέραντου κενού. Σύντομα τα βουνά σταμάτησαν να είναι απλώς μια πρόκληση αλλά τρόπος ζωής και από τότε έχει σκαρφαλώσει τα περισσότερα βουνά της Ελλάδας, έχει συμμετάσχει σε αποστολές στις Άλπεις, σκαρφάλωσε στο Mt Κinabalu και στην ψηλότερη κορυφή της Αφρικής, το Kilimanjaro (5895m).

Πηγή: ΑΜΠΕ

Και οι δύο αθλήτριες τονίζουν ότι αυτό που έχουν αναλάβει «είναι μεγάλη ευθύνη, κυρίως προς τους ανθρώπους και τις εταιρείες που μας στηρίζουν». Και συμπληρώνουν ότι «Η Cardlink, η Edenred, η KPMG, η Vichy και η Samsung Hellas είναι οι ήρωες μας, χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε βήμα. Η θετική απάντηση αυτών των εταιρειών να μας στηρίξουν, ήταν για μας αφετηρία για την εκπλήρωση ενός άπιαστου φαινομενικά ονείρου και πηγή ανείπωτης χαράς και αισιοδοξίας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΕΛΛΑΔΑ

Α. Τσίπρας: Βάλαμε τις βάσεις για ένα νέο μέλλον στα Βαλκάνια

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

«Σήμερα γιορτάζουμε την ελπίδα». «Αυτό το βραβείο δεν ανήκει σε εμάς αλλά στους λαούς μας και στο μέλλον των λαών μας»

Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στον σύντομο ευχαριστήριο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την αποδοχή του βραβείου «Ewald von Kleist», με το οποίο τιμήθηκαν από κοινού με τον Ζόραν Ζάεφ, για την προσφορά τους στην διεθνή ειρήνη και την ειρηνική επίλυση διαφορών, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι γιορτάζουμε την ελπίδα, όχι ως αφηρημένη έννοια, αλλά ως συγκεκριμένη προοπτική, «βασισμένη σε ρεαλιστικές λύσεις και συμβιβασμούς, βασισμένη σε μια κοινή ευρωπαϊκή προοπτική που χτίζουμε με έναν συνεργάτη, έναν γείτονα και έναν φίλο».

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμφωνίας για τις σχέσεις των δύο χωρών, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «ο μόνος τρόπος για να τιμήσουμε το παρελθόν μας είναι να οικοδομήσουμε ένα μέλλον αμοιβαίου σεβασμού». «Η Ευρώπη και τα Βαλκάνια σήμερα γίνονται ένα. Τα Βαλκάνια ως ένας νέος τόπος ελπίδας, σταθερότητας, συνεργασίας», σημείωσε από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ.

Η απονομή έγινε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των συμμετεχόντων στην Διάσκεψη ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, στην «Κατοικία του Μονάχου», που αποτελεί την έδρα της Βαυαρικής κυβέρνησης.

Τους δυο ηγέτες βράβευσαν ο Βαυαρός πρωθυπουργός, ο πρέσβης και επικεφαλής της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μαας, σε μια τελετή από την οποία δεν έλειπε ο ενθουσιασμός αλλά και η συγκίνηση των πρωταγωνιστών.

Αλ. Τσίπρας: «Σήμερα γιορτάζουμε την ελπίδα»

“Ποτέ δεν πίστευα και ιδίως στις δύσκολες εποχές του 2015 ότι 4 χρόνια μετά θα βρισκόμουν εδώ σε αυτό το μέγαρο και θα παραλάμβανα ένα Βραβείο από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας. Αυτή όμως είναι η ζωή. Ποτέ μην λες ποτέ. Οι καιροί αλλάζουν και εμείς αλλάξαμε πράγματα προς το καλύτερο για τους λαούς μας”, ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά την απονομή στον ίδιο και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ του Βραβείου.

Επισήμανε ότι πίσω από ένα βραβείο υπάρχουν πάντα άνθρωποι που δουλεύουν επισταμένα για να δρομολογηθεί και να υλοποιηθεί αυτή η εξέλιξη. Εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη στον Ζόραν Ζάεφ «γιατί για εκείνον ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση στην αρχή, όπως και για μένα το ίδιο».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα του ΑΠΘ για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Έρευνα του ΑΠΘ για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών έδειξε ότι στο 93% των περιπτώσεων δράστης ήταν γνωστός του θύματος

Συνολικά 229 παιδιά, ηλικίας από τριών μηνών έως και 17 ετών (μέσος όρος ηλικίας 11,25 έτη), που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση στην δεκαετία 2005-2015, εντοπίστηκαν από καταγγελίες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους νομούς, στο πλαίσιο έρευνας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

Σχεδόν τα μισά θύματα (49,8%) ήταν ηλικίας 13-18 ετών, ενώ το 36,3% ήταν ηλικίας έξι ως 12 ετών και το 13,9% παιδιά προσχολικής ηλικίας (πέντε ετών ή και μικρότερα).

Δράστης στο 93% των περιπτώσεων ήταν κάποιος τον οποίο γνώριζε το θύμα και ο οποίος το προσέγγισε είτε αναπτύσσοντας σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης είτε δωροδοκώντας το.

Καταγγέλλουσες στο 59% των περιπτώσεων ήταν η μητέρα, η γιαγιά και η αδελφή του θύματος, ενώ πολύ πολύ συχνά (24,7%) η καταγγελία έγινε από το νοσηλευτικό ή εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο φρόντισε για οποιοδήποτε λόγο το παιδί και στο 15,2% περιπτώσεων η καταγγελία έγινε από το ίδιο το παιδί

Επειδή όμως οι καταγγελίες δεν έγιναν άμεσα, σε μεγάλο ποσοστό απέβη αρνητική η ιατροδικαστική εξέταση των παιδιών για σωματικές κακώσεις και για τυχόν ευρήματα ενδεικτικά σεξουαλικής κακοποίησης οποιασδήποτε μορφής.

Επισημαίνοντας την ανάγκη της πρόληψης της παιδικής σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης, αλλά και της παραμέλησης του παιδιού,  η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας θα ξεκινήσει από τον προσεχή Μάρτιο μια σειρά δράσεων ουσιαστικής ενημέρωσης για τα θέματα αυτά σε Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και σε αθλητικούς συλλόγους που εκπαιδεύουν παιδιά.

“Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά που κακοποιούνται, δυστυχώς στην ενήλικη ζωή πολλά από αυτά κακοποιούν με τη σειρά τους. Είναι ίσως ένας ψυχολογικός φαύλος κύκλος αλλά είναι μια διάσταση που πραγματικά έχει μία τραγικότητα. Γι’ αυτό και τέτοια περιστατικά θα πρέπει να καταγγέλλονται άμεσα”.

Αποφεύγεται η καταγγελία αν δεν έχει ολοκληρωθεί η πράξη  

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ο μεγαλύτερος όγκος των καταγγελιών κακοποίησης (65,2%) αφορά σε περιστατικά, στα οποία τα θύματα ή οι φροντιστές τους ισχυρίζονται ότι είχε πραγματοποιηθεί, με κάποιο τρόπο, ολοκληρωμένη σεξουαλική πράξη με το δράστη, ενώ σε μικρότερο ποσοστό (34,8%) αυτές αφορούν σε θωπείες, φιλιά κ.ά. Σε 18,3% περιπτώσεις οι καταγγελίες ήταν συγκεχυμένες και λιγότερο σαφείς.

Ειδικότερα, η κατά φύση και παρά φύση συνουσία υποστηρίχθηκε στο 30,1% και 17,9% των καταγγελιών αντίστοιχα, ενώ υπήρξε και ένα ποσοστό 5,2% στο οποίο τα θύματα ισχυρίζονται ότι είχαν υποστεί και τις δύο μορφές κακοποίησης.

Το προφίλ του δράστη που είναι συνήθως γνώριμος του θύματος  

Στη συντριπτική πλειονότητα τα παιδιά γνώριζαν τον δράστη (93,0%) και μόνο στο 7% των περιπτώσεων ο δράστης τους ήταν άγνωστος. Στο 38,2% των καταγγελιών ο υπαίτιος της κακοποίησης φαίνεται να είχε σχέση συγγένειας με το παιδί. Ειδικότερα, ως δράστης παρουσιάζεται ο πατέρας του παιδιού (15,1%) και στο 19,6% κάποιος άλλος συγγενής του (θείος, ξάδερφος κ.ά.).

Ορισμένες καταγγελίες κακοποίησης αφορούν στη μητέρα του παιδιού ως δράστη (1,5%).  Στο σύνολό τους οι δράστες είναι άντρες (98%) και στο 14,6% των περιπτώσεων ο υπαίτιος της κακοποίησης είναι ανήλικος. Οι καταγγελίες αφορούν σε δράστες ενήλικες, που είχαν αναπτύξει σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης με το παιδί (41,7%) και μόνο 7,5% των καταγγελιών σχετίζονται με ενήλικα άτομα, τα οποία ήταν άγνωστα στο παιδί. Σε 17,6% περιπτώσεις οι δράστες είναι περισσότεροι του ενός, ενώ σε 13,1% η πληροφορία αυτή είναι άγνωστη.

Τρόποι προσέγγισης του θύματος

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, συχνότερο τρόπο προσέγγισης του θύματος αποτελεί η εκμετάλλευση της εμπιστοσύνης του παιδιού (47,3%) από συγγενικά του άτομα (πατέρας, θείος, νονός) ή άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντός του (πατριός, φίλος γονέων). Άλλος τρόπος, που φαίνεται να εφαρμόζουν οι δράστες είναι η αρχική γνωριμία του παιδιού με οποιονδήποτε τρόπο και στη συνέχεια η κακοποίησή του με την άσκηση σωματικής βίας ή με τη χρήση κατασταλτικών ουσιών, όπως είναι η αλκοόλη και οι ναρκωτικές ουσίες (18,8%).

Ο βιασμός του παιδιού με την άσκηση σωματικής βίας παρατηρήθηκε λιγότερο συχνά, ενώ στο 11,8% και το 5,4% των περιπτώσεων η συναίνεση του θύματος εξασφαλίσθηκε με τη σύναψη σχέσης και την εξαγορά του, αντίστοιχα.

Τέλος, υπάρχουν και ένα 18,8% περιπτώσεων, στις οποίες δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης των δραστών. Παιδιά τα οποία κακοποιούνταν κατ’ επανάληψη φαίνεται να καθυστερούσαν να αποκαλύψουν το συμβάν, σε σχέση με εκείνα που κακοποιήθηκαν μία φορά. Επίσης, τα περισσότερα παιδιά, που δεν γνώριζαν και δεν είχαν αναπτύξει προηγουμένως σχέσεις με το δράστη, κατήγγειλαν άμεσα το γεγονός (76,9%).

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια

ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημα υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 Α. Τσίπρας – Ζ. Ζάεφ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

DPA: Επίσημα υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 οι Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ

Οι υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 είναι πάνω από 300, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή που εδρεύει στη Νορβηγία.

Μεταξύ των υποψηφίων είναι η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ καθώς και οι ηγέτες της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι κατάφεραν να λήξουν τη διαμάχη για την ονομασία της πΓΔΜ, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ορίστηκαν υποψήφιοι από ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς πέτυχαν να τερματίσουν μια διαμάχη πολλών ετών με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια

ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα: Το ζιζανιοκτόνο που σπέρνει…ζιζάνια

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

 Σύμβουλος βιολογικής γεωργίας και αειφόρου ανάπτυξης περιγράφει στην έρευνα πώς βρέθηκε «γλυφοσάτη σε 12 γερμανικές μπύρες»

Η χρήση του glyphosate απασχολεί άμεσα τον αγροτικό πληθυσμό του πλανήτη καθώς το συγκεκριμένο προϊόν της Monsanto-Bayer έχει χαρακτηρισθεί από το 2015 «πιθανό καρκινογόνο» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να απαγορευθεί το ζιζανιοκτόνο roundup που περιέχει τη δραστική ουσία γλυφοσάτη μέσα στο 2021.

Roundup: Η ναυαρχίδα της Monsanto-Bayer

Το Roundup αποτελεί τη ναυαρχίδα των προϊόντων της Monsanto με τζίρο εκατοντάδων εκατομμυρίων στην Ευρώπη. Είναι το πιο διαδεδομένο στον πλανήτη, και με μεγάλη χρήση σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζεται ότι το περιθώριο κέρδους στην Ελλάδα είναι διπλάσιο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αγγίζει το 30%

Η υπεύθυνη της Greenpeace για την εκστρατεία της βιώσιμης γεωργίας, επιβεβαιώνει τα «μεγάλα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το προϊόν «που χαρακτηρίζει «δηλητήριο».

Από την πλευρά του ο γεωπόνος Ηλίας Κάνταρος, σύμβουλος βιολογικής γεωργίας και αειφόρου ανάπτυξης περιγράφει στην έρευνα πώς βρέθηκε «γλυφοσάτη σε 12 γερμανικές μπύρες».

«Βρέθηκαν ίχνη glyphosate, κάτω βέβαια από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, αλλά σε κάποιες μπύρες, ήταν 300 φορές από ό,τι επιτρέπεται στο πόσιμο νερό». Το γεγονός αυτό, όπως και η καταδίκη της Monsanto τον περασμένο Αύγουστο στο Σαν Φραντζίσκο να πληρώσει περίπου 290 εκατομμύρια δολάρια στον κηπουρό Ντίγουιντ Τζόνσον καθώς αναγνωρίσθηκε από τους ένορκους ότι το glyphosate ήταν βασικά υπεύθυνο για τον καρκίνο που προσβλήθηκε ο άτυχος αμερικανός, έφεραν σε δύσκολη θέση την εταιρεία.

Παρόλα αυτά η δεσπόζουσα άποψη, τουλάχιστον σε μια σειρά χώρες της ΕΕ είναι ότι δεν αποδεικνύεται επαρκώς καθώς συνεχίζουν οι αντικρουόμενες απόψεις των εμπειρογνωμόνων.

Σύγκρουση συμφερόντων

«Εγώ εδώ και τριάντα χρόνια έρχομαι σε επαφή με φυτοφάρμακα, μεταξύ αυτών και το glyphosate και είμαι πολύ χαρούμενος να βρίσκομαι στην σημερινή κατάσταση. Είμαι ακόμη εδώ, συνεπώς δεν είναι τόσο επικίνδυνο.» υποστήριξε ο βρετανός ευρωβουλευτής ‘Αγκνιου ενώ η βελγίδα των πρασίνων Φρεντερίκ Ράϊς δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το 46% των εμπειρογνωμόνων σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και φόρα που καλούνται να δώσουν έγκυρες απαντήσεις βρέθηκαν μια ή περισσότερες φορές με αντικρουόμενα συμφέροντα.

Στην έρευνα του ΑΠΕ καταγράφεται η περίπτωση του φημισμένου παγκοσμίως επιστήμονα Νταίηβηντ Κίρκλαντ ο οποίος εκπόνησε έκθεση υπέρ του glyphosate, η οποία όμως, όπως αποδείχθηκε, ήταν παραγγελία της Monsanto και πληρώθηκε με 18.000 ευρώ.

Η έντονη παρουσία του Ντ.Κίρκλαντ αλλά και του Στιούαρτ ‘Αγκνιου στις συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου υπέρ της γλυφοσάτης δείχνει πάντως γιατί η Μονσάντο περιφρονεί τέτοιες συζητήσεις και προτιμά να δηλώνει απών.

Η Ελλάδα υπέρ της κατάργησης με περίοδο προσαρμογής

Στην τηλεοπτική έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ μιλάει για το glyphosate και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αναχωρίτης. «Η θέση της χώρας είπε είναι ξεκάθαρη. Ζητάμε την κατάργησή του, αλλά με μία περίοδο προσαρμογής μία 5ετία».

Ο υπουργός τόνισε ότι είναι ευρέως διαδεδομένο προϊόν στους αγρότες ως «καθολικό ζιζανιοκτόνο, το οποίο είναι οικονομικό», κάτι που σημαίνει ότι δεν αυξάνει το κόστος καλλιέργειας για το οποίο έχουμε πρόβλημα στην Ελλάδα. Από την άλλη, ως εμπορικό σκεύασμα έχει κατηγορηθεί ότι «αφήνει μια υπολειμματικότητα στα προϊόντα και έχει σχετισθεί με διάφορες επιπτώσεις στην υγεία τού καταναλωτή.

Οι μελέτες δεν δίνουν ξεκάθαρη απάντηση για να μπορέσουν να αποφασίσουν οι χώρες. Γιατί, κάποιες μελέτες κατηγορούν ένα μόριο συνοδευτικό του glyphosate, άλλες φορές το ίδιο το glyphosate και κάποιες για τον τρόπο που μπαίνει στην αλυσίδα».

Ο κ. Αναχωρίτης επισημαίνει τις διαφωνίες που υπάρχουν αλλά υπογραμμίζει ότι από τη στιγμή που υπάρχουν έστω και υποψίες, σε κάθε περίπτωση «οφείλουμε σαν πολιτική ηγεσία εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του καταναλωτή, να είμαστε προσεκτικοί και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Γι αυτό και η χώρα προτείνει την κατάργηση του, με την 5ετή μεταβατική περίοδο». Σε ερώτηση για τα συμφέροντα πίσω από το προϊόν και τη δράση των λόμπι ο κ Αναχωρίτης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η μεγαλύτερη πίεση είναι από τους ίδιους τους αγρότες, τους παραγωγούς. Γιατί θεωρείται ένα καλό μόριο για την καλλιέργεια.»

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια

ΕΛΛΑΔΑ

Το 85% των Ελλήνων φοβούνται την έκθεσή τους σε ακτινοβολίες

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Οι περισσότεροι Έλληνες δηλώνουν ότι τους απασχολεί η έκθεσή τους σε ακτινοβολία (85%). Ο βασικός λόγος που επικαλούνται είναι ο φόβος για τις πιθανές συνέπειες στην υγεία τους (79%)

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας (59%) και τα κινητά τηλέφωνα (57%) είναι οι δύο πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία. Επίσης, τρεις στους τέσσερις Έλληνες (74%) δηλώνουν ότι είναι κατά της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, ενώ μόνο ένας στους πέντε είναι υπέρ.
Αυτά προκύπτουν από την πρώτη πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης για τις ακτινοβολίες που διενεργήθηκε από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) στο πλαίσιο του προγράμματος «Αξιολόγηση των δραστηριοτήτων σε εθνικό επίπεδο για την προστασία από τις ιοντίζουσες και τις μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες – Δράσεις ευαισθητοποίησης», με την κωδική ονομασία «ΑΥΡΑ».
Στοιχεία για την Ελλάδα από έρευνες κοινής γνώμης αναφορικά με ζητήματα ακτινοβολιών ήταν διαθέσιμα μέχρι σήμερα μόνο αποσπασματικά και μόνο για συγκεκριμένα θέματα, με κύρια πηγή το Ευρωβαρόμετρο. Σε εθνικό επίπεδο δεν είχε πραγματοποιηθεί ποτέ πριν μια έρευνα για όλο το φάσμα των ακτινοβολιών, την αντίληψη του κινδύνου και τις στάσεις της ελληνικής κοινής γνώμης έναντι κρίσιμων ζητημάτων που άπτονται της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μεταξύ άλλων ευρημάτων:

• Οι εννέα στους δέκα ερωτώμενους δηλώνουν ότι έχουν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις ή θεραπείες με χρήση κάποιας μορφής ακτινοβολιών. Η ακτινογραφία θώρακος είναι η πιο διαδεδομένη εξέταση με χρήση ακτινοβολιών (90%).
• Το 89% δεν έχει ζητήσει ποτέ από τον γιατρό του να υποβληθεί σε κάποια εξέταση με χρήση ακτινοβολίας με δική του πρωτοβουλία.
• Περίπου οι μισοί από τους ερωτώμενους δηλώνουν ότι τους απασχολεί «πολύ» ή «αρκετά» η έκθεσή τους σε ακτινοβολία από ιατρικές εξετάσεις.
• Το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού (97%) εμφανίζεται να γνωρίζει ότι δεχόμαστε ακτινοβολία στο φυσικό περιβάλλον που ζούμε και κινούμαστε.
• Ο Ήλιος (55%) και οι κεραίες (39%) είναι οι βασικές αυθόρμητες αναφορές από τους ερωτώμενους ως πηγές έκθεσης σε ακτινοβολία από το περιβάλλον.
• Τα ραδιενεργά απόβλητα, το ραδόνιο, τα μηχανήματα σολάριουμ και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας αξιολογούνται κατά σειρά ως οι πλέον επικίνδυνες πηγές ακτινοβολίας.
• Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας (59%) και τα κινητά τηλέφωνα (57%) είναι οι δύο πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που ανησυχούν περισσότερο τους ερωτώμενους.
• Οι επτά στους δέκα δηλώνουν ότι θα ανησυχούσαν και θα αντιδρούσαν ενεργά σε περίπτωση εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας κοντά στην κατοικία τους.

Πυρηνική ενέργεια

• Οι τρεις στους τέσσερις (74%) δηλώνουν ότι είναι κατά της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ σχεδόν ο ένας στους πέντε (18%) δηλώνει ότι είναι υπέρ.
• Οι οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι τους απασχολεί «πολύ» ή «αρκετά» η πιθανότητα ενός πυρηνικού ατυχήματος στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας με ενδεχόμενες συνέπειες από τη ραδιενέργεια στην Ελλάδα, ενώ μόλις ένας στους δέκα δηλώνει ότι τον απασχολεί «λίγο» ή «καθόλου».
• Tο 37% δηλώνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η επίδραση στις επόμενες γενιές, λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής των ραδιενεργών αποβλήτων, και το 33% αναφέρει την πιθανότητα ατυχήματος κατά τη διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων. Σε μικρότερο ποσοστό αναφέρεται το μεγάλο οικονομικό κόστος της διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων (15%) και η πολυπλοκότητα των τεχνικών λύσεων για τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων (8%).

Έλλειμμα εμπιστοσύνης

• Έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στις δημόσιες αρχές για θέματα ακτινοβολίας και ακτινοπροστασίας καταγράφεται στην έρευνα: Το 40% δηλώνει ότι δεν τις εμπιστεύεται «καθόλου», το 25% τις εμπιστεύεται «λίγο», το 14% «πολύ» ή «αρκετά» και το 20% είναι ουδέτεροι.
• Το 64% θεωρεί ότι τα ζητήματα της ακτινοπροστασίας και της πυρηνικής ασφάλειας δεν αντιμετωπίζονται με διαφάνεια από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα.
• Το 96% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ποια είναι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή για την
ασφάλεια των ακτινοβολιών στη χώρα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Χειμώνας Γερμανία:Φράσεις που πρέπει να ξέρετε για να«επιβιώσετε»

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Εύκολα και ανέξοδα: Απλοί τρόποι για να μάθετε γερμανικά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες πριν

Πρόστιμο ρεκόρ, 50 εκατ.ευρώ στην Google για παραβίαση του GDPR

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Επίθεση στον I. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Esslingen (VIDEO)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανικά μέσα για το συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών

Europolitis TV4 εβδομάδες πριν

Γενικό Προξενείο του Ντύσσελντορφ Αγιασμός και κοπή Βασιλόπιτας

ΥΓΕΙΑ3 εβδομάδες πριν

Πετσέτα μπάνιου: πόσες φορές μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Μόνο στα Προξενεία εξουσιοδοτήσεις και το γνήσιο υπογραφής

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Άτακτο Brexit: Έως και 100.000 θέσεις εργασίας θα κινδυνεύσουν

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Είναι ακριβή χώρα η Γερμανία; Ε, δεν είναι και Ελβετία…

Europolitis TV3 εβδομάδες πριν

Η Στεπάνοβα διχάζει γυμνή ή όχι; (Video)

Europolitis TV4 εβδομάδες πριν

Γενικό Προξενείο του Ντύσσελντορφ Αγιασμός και κοπή Βασιλόπιτας

Europolitis TV4 εβδομάδες πριν

Συναυλίες στην Γερμανία για τα Καλάβρυτα Κολωνία,23.01.2019 VIDEO

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Επίθεση στον I. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Esslingen (VIDEO)

Europolitis TV4 εβδομάδες πριν

Düsseldorf: Οι GreekBASKETS πετάνε προς τον τίτλο (VIDEO)

Europolitis TV3 μήνες πριν

Νέοι στόχοι της ΕΕ για την ανανεώσιμη ενέργεια με κάλυψη του 32% των αναγκών έως το 2030

Europolitis TV4 μήνες πριν

Πίστη, Αγάπη, Αρετή το μήνυμα του Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Europolitis TV4 μήνες πριν

Οι Ριζίτες του Μονάχου τιμήσανε την «Ημέρα του Βοσκού»

Europolitis TV4 μήνες πριν

Δυνατοί γυναικείοι χαρακτήρες διαγωνίζονται για το Κινηματογραφικό βραβείο LUX

Europolitis TV4 μήνες πριν

H 23η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας Ευρώπης (VID)

Advertisement Europolitis
Advertisement