Επικοινωνήστε μαζί μας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Aπαγόρευση δύο ειδησεογραφικών ομίλων που συνδέονται με το PKK

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι γερμανικές αρχές απαγόρευσαν δύο ειδησεογραφικούς ομίλους που συνδέονται με το PKK

Οι γερμανικές αρχές απαγόρευσαν δύο ειδησεογραφικούς ομίλους, οι οποίοι συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ και την Τουρκία, έπειτα από έρευνες της αστυνομίας στα γραφεία τους νωρίς σήμερα το πρωί.

Η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία των ομίλων Mesopotamia Publishing House και MIR Multimedia στα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας και Κάτω Σαξονίας και κατέσχεσε υλικό, ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών.

«Καθώς το PKK εξακολουθεί να είναι ενεργό παρότι έχει απαγορευθεί στη Γερμανία, είναι απαραίτητο να περιοριστούν (οι δραστηριότητές του) και να τηρηθεί το νομικό μας σύστημα», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι δύο όμιλοι εμφανίζονταν ως ειδησεογραφικοί, όμως στην πραγματικότητα μοναδικός τους στόχος ήταν να στηρίζουν την οργανωτική δομή του PKK, στο οποίο έδιναν αποκλειστικά τα έσοδά τους.

Με περίπου 14.500 υποστηρικτές το PKK είναι η μεγαλύτερη ξένη οργάνωση στη Γερμανία, χώρα που χρησιμοποιεί ως βάση για τη χρηματοδότησή της και τη στρατολόγηση μελών. Το PKK είναι παράνομο στη Γερμανία από το 1993. Περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής ζουν στη χώρα, με μεγάλο ποσοστό από αυτούς να είναι Κούρδοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- DPA

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Υποτονικές παραμένουν οι αναπτυξιακές προοπτικές της Γερμανίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Οι οικονομικές προοπτικές της Γερμανίας παραμένουν αδύναμες παρά τη μικρή βελτίωση στο επενδυτικό κλίμα τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ινστιτούτο ZEW, καταδεικνύοντας την αναιμική ζήτηση από το εξωτερικό και την ασθενή βιομηχανική παραγωγή.

Η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, κατάφερε να αποφύγει την ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, καθώς ο αντίκτυπος από τη διαμάχη για το παγκόσμιο εμπόριο και η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ φρέναρε μια δεκαετία ανάπτυξης.

«Αυτή τη στιγμή δεν αναμένουμε ταχεία ανάκαμψη της επιβραδυνόμενης γερμανικής οικονομίας. Η οικονομική κατάσταση στη Γερμανία είναι αδύναμη ιδιαίτερα στον μεταποιητικό κλάδο», δήλωσε ο πρόεδρος του ινστιτούτου Άχιμ Βάμπαχ.

Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στις -13,4 μονάδες από τις -15,0 μονάδες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του ινστιτούτου ZEW. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις -14,0 μονάδες. Ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 15,0 μονάδες από τις 27,6 τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να υποχωρήσει στις 23,0.

Η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε αδύναμη και οι παραγγελίες από το εξωτερικό στάσιμες, δήλωσε ο Βάμπαχ, το οποίο σημαίνει ότι η ζήτηση από το εξωτερικό δεν προσφέρει νέα ώθηση στην οικονομία. «Για τους επόμενους έξι μήνες, οι ειδικοί της χρηματοπιστωτικής αγοράς στην έρευνά μας δεν αναμένουν κάποια βελτίωση», δήλωσε ο Βάμπαχ.

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει η εγχώρια ζήτηση να είναι ο μοναδικός κινητήριος παράγοντας ανάπτυξης φέτος, προβλέποντας ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα αυξηθεί κατά 1,0%.

Σε μια ένδειξη ότι η αγορά εργασίας της Γερμανίας παραμένει εύρωστη παρά την επιβράδυνση της οικονομίας, έρευνα του ερευνητικού ινστιτούτου IAB έδειξε οι κενές θέσεις εργασίας έφθασαν στο επίπεδο ρεκόρ του 1,46 εκατ. το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.

«Οι προοπτικές για την αγορά εργασίας συνεχίζουν να είναι θετικές»,δήλωσε ο ερευνητής του IAB Αλεξάντερ Κούμπις. Το επίπεδο ρεκόρ της απασχόλησης, η αύξηση των πραγματικών μισθών και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού αναμένεται να στηρίξουν τις καταναλωτικές δαπάνες τους επόμενους μήνες. Αυτό αναμένεται να προσφέρει προστασία απέναντι στους εξωτερικούς κινδύνους, όπως το να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία και οι ΗΠΑ να επιβάλουν υψηλότερους δασμούς στα οχήματα από την Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Είναι ακριβή χώρα η Γερμανία; Ε, δεν είναι και Ελβετία…

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Ελβετία είναι και επίσημα η πιο ακριβή χώρα στη γη για να ζήσει κάποιος, σύμφωνα με την κατάταξη του περιοδικού CEOWORLD. Η Γερμανία; Αν και δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας, ωστόσο είναι αρκετά υψηλά στην κατάταξη

Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην 23η θέση, μετά από την Αμερική, τη Σιγκαπούρη και την Ιταλία. Επίσης, πιο πάνω από τη Γερμανία βρίσκεται η Σουηδία, η Αυστραλία και το Βέλγιο. 

Η Ευρώπη κυριαρχεί στη λίστα του περιοδικού με τις πιο ακριβές χώρες για να ζήσει κάποιος το 2019 αφού συγκεντρώνει τις περισσότερες χώρες όπου οι συνθήκες διαβίωσης συνεπάγονται ένα … φουσκωμένο πορτοφόλι. 

Στην εικοσάδα των πιο ακριβών χωρών για να ζήσει κάποιος, οι δώδεκα είναι στην Ευρώπη, τέσσερις στην Ασία, μία στη Βόρεια Αμερική, μία στην Καραϊβική και δύο στην Ωκεανία.

Η Ισλανδία κατέχει τη δεύτερη θέση στον κατάλογο των πιο ακριβών χωρών στον κόσμο, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία, τις Μπαχάμες, το Λουξεμβούργο, την Ιαπωνία, τη Δανία, το Χονγκ Κονγκ, τη Νότια Κορέα και την Ιρλανδία.

Η άλλη όψη του νομίσματος θέλει την Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν να είναι η πιο προσιτή χώρα στον κόσμο για να ζήσει κάποιος, ακολουθούμενη από την Τυνησία, την Ινδία, τη Βενεζουέλα, την Αίγυπτο, το Ουζμπεκιστάν και την Ουκρανία.

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση μετά από το Λίβανο, την Ουρουγουάη και το Μπαχρέιν. Λίγο πιο κάτω στη λίστα θα δείτε το Μεξικό (97η θέση), την Αργεντινή (96η θέση), τις Φιλιππίνες (91η θέση), τη Ρωσία (88η θέση) και την Ινδονησία (84η θέση).

Για να συντάξει τη λίστα με τις πιο ακριβές χώρες στον κόσμο το περιοδικό CEOWORLD συγκέντρωσε στοιχεία για το κόστος ζωής συμπεριλαμβάνοντας τις τιμές ενοικίασης κατοικιών, τα ψώνια για το σούπερ μάρκετ, τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις εξόδους σε εστιατόρια και καφέ.

Στη συνέχεια, αυτά τα δεδομένα αξιοποιήθηκαν σε ένα ευρετήριο με σημείο αναφοράς την περίφημη ακριβή πόλη της Νέας Υόρκης. Η Νέα Υόρκη έλαβε βαθμολογία 100.

Έτσι, μια χώρα με βαθμολογία υψηλότερη από 100 είναι πιο ακριβή από τη Νέα Υόρκη. Η μέση βαθμολογία για τη Γερμανία ήταν 67,62, καθιστώντας την ως την 23η πιο ακριβή χώρα.

Αν λοιπόν, το πορτοφόλι σας δεν είναι για τις πιο ακριβές χώρες, ίσως η Γερμανία είναι μια καλή επιλογή αφού φαίνεται ως ενδιάμεση λύση από την άποψη του κόστους ζωής. 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

O Γερμανικός Τύπος για την 55η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

«H Αμερική πρέπει να μάθει ότι το να ηγείσαι δεν σημαίνει να διατάζεις» – O Γερμανικός Τύπος για την 55η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

Το σύνολο των γερμανικών μέσων ενημέρωσης δημοσιεύουν σήμερα άρθρα και σχόλια για τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να διατηρηθεί ως στρατιωτική συμμαχία. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνει και πιο πολιτική: να εξελιχθεί σε ένα «φόρουμ», στο οποίο οι διατλαντικές δημοκρατίες θα συζητούν τα μεγάλα ζητήματα και θα συντονίζουν την πολιτική τους, θα αντέχουν τη διαφωνία και θα την ξεπερνούν» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Η Αμερική από την άλλη θα πρέπει να μάθει ότι το να ηγείσαι δεν σημαίνει να διατάζεις» τονίζει η γερμανική εφημερίδα σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εργασιών της 55ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

«Κάτι τέτοιο δεν λειτουργεί πια, ακόμα κι αν η ασφάλεια της Ευρώπης συνεχίζει να εξαρτάται από τις εγγυήσεις της Αμερικής. Παραμένει κάτι περισσότερο από εξοργιστικό το γεγονός ότι ο Τραμπ αισθάνεται να έλκεται περισσότερο από δικτάτορες παρά από δημοκρατικούς εταίρους. Αν η διατλαντική κοινότητα καταρρεύσει, θα σημάνει η ώρα των αυταρχικών. Κι αυτό δεν μπορεί να το θέλουμε»,προσθέτει η εφημερίδα.

 Το τηλεοπτικό δίκτυο ARD και η ιστοσελίδα Τagesschau.de

Με τίτλο «Τι απομένει από τη Διάσκεψη Ασφαλείας» γράφουν ότι «ο Πρόεδρος της Διάσκεψης, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ εκτιμά ότι σε όλα σχεδόν τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα οι διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης ήρθαν με σαφήνεια στο προσκήνιο». Όπως δήλωσε ο Ίσινγκερ, ο απολογισμός της 55ης Διάσκεψης δεν είναι ακριβώς ευχάριστος. «Αν πέρσι υπήρχαν αμφιβολίες, μετά από αυτήν τη Διάσκεψη δεν πρέπει να υπάρχουν πια αμφιβολίες για το ότι το διεθνές σύστημα και η διεθνής τάξη δέχονται ισχυρά πυρά. Έχουμε πρόβλημα, Χιούστον!». Πολλά προβλήματα για να ακριβολογούμε, τα οποία η Καγκελάριος Ά. Μέρκελ έθιξε στην ομιλία της, η οποία ολοκληρώθηκε με standing ovations.

Η Μέρκελ μίλησε έξω από τα δόντια, απευθύνοντας ταυτόχρονα και μια έκκληση ενάντια στους εθνικούς μοναχικούς δρόμους, αλλά και ένα μήνυμα στον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ. «Ότι η πολυμέρεια δεν είναι θαύμα, είναι δύσκολη, είναι αργή, είναι σύνθετη, αλλά το να μπαίνεις στη θέση του άλλου, να κοιτάς πέρα από τη μύτη σου και να αποκτάς εικόνα, να φτάνω σε λύσεις win-win, είναι καλύτερο όπως πιστεύω ακράδαντα, από την άποψη ότι μπορεί κανείς να λύσει μόνος του όλα τα θέματα», δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ.

«Έβαλε το δάχτυλο «επί των τύπων των ήλων», που είναι πολλοί προς το παρόν. Όπως σχολιάζει η εκπρόσωπος επί θεμάτων αμυντικής πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του FDP, Μαρί Ανιές Στρακ Τσίμερμαν «η Μέρκελ – κι αυτό το θεωρώ αξιοσημείωτο – έθιξε τα «καυτά» ζητήματα: τη σχέση με τη Ρωσία, τη σχέση με τις ΗΠΑ, το θέμα της αντιμετώπισης του Ιράν, τον Nord Stream 2. Τίποτε δεν άφησε απέξω. Κι αυτό ήταν σημαντικό και σωστό που έγινε», δήλωσε η πολιτικός των γερμανών Φιλελευθέρων.

Die Welt 

Μια γεμάτη πάθος ομιλία της Μέρκελ υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας «Στη δύση της καριέρας της η Καγκελάριος έκανε στο Μόναχο μια γεμάτη πάθος ομιλία υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας» γράφει η Die Welt και προσθέτει: «Όμως, παρ’ όλη τη διάθεση ευφορίας, παραθεωρείται το γεγονός ότι η πολιτική της Μέρκελ για την ασφάλεια δεν συμβαδίζει πάντοτε με τα κριτήρια που η ίδια θέτει. Η Γερμανία εμμένει ακλόνητα στην πρόθεσή της να κατασκευάσει έναν αγωγό που θα περνάει από τη Βαλτική, αν και οι Αμερικανοί, οι Ανατολικο-ευρωπαίοι και η Γαλλία είναι αντίθετοι.

Τρεις φορές υποσχέθηκε η Γερμανία ότι θα δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα, όμως δεν θα έχει πετύχει αυτόν τον στόχο ούτε το 2024. Και χρόνια τώρα η Γερμανία πιέζεται από τους συμμάχους της να διαθέσει περισσότερη hard power σε αποστολές αντιμετώπισης κρίσεων – μάταια τις περισσότερες φορές. Αλλά και η άρνηση μπορεί να θεωρηθεί μονομέρεια».

Frankfurter Rundschau

Η Frankfurter Rundschau εκτιμά ότι «η Άγγελα Μέρκελ εκμεταλλεύτηκε το «εντός έδρας»: Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου έβγαλε έναν πύρινο και πολύ-παινεμένο λόγο για την πολυμερή συνεργασία. Ωστόσο, ο αμερικανός Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δεν έδειξε να εντυπωσιάζεται. Ούτως ή άλλως, ο λόγος της Μέρκελ θα ήταν πειστικότερος, αν τα προηγούμενα δύο χρόνια είχε δουλέψει πιο ένθερμα μαζί και με άλλους πρόθυμους συμμάχους της γηραιάς ηπείρου για τη μετεξέλιξη της ΕΕ. Ποιος ξέρει τι θα είχε υλοποηθεί, αν η κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Καγκελαρίου είχε αγκαλιάσει πιο νωρίς και πιο ενεργά τις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Αλλά ό,τι δεν είναι μπορεί ακόμα να γίνει. Γιατί δεν μένει τίποτα άλλο στους Ευρωπαίους από το να συνεννοηθούν επιτέλους πολύ εντονότερα από ό,τι μέχρι τώρα για τους κοινούς στόχους».

Westfälische Nachrichten

«Μεγάλη ανασφάλεια – βαθιά δυσπιστία: Μετά τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ανοίγουν άβυσσοι» γράφει η Westfälische Nachrichten. «Δεν μπορεί πια να γίνει λόγος μόνο για ατμοσφαιρικές ενοχλήσεις όσον αφορά τις σχέσεις της Ευρώπης με την Ουάσιγκτον. Ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε – όπως στην αρχαία Ρώμη – τον ανθύπατό του Μάικ Πενς στη Γερμανία για να αναγγείλει τι περιμένει ο Λευκός Οίκος: υποταγή άνευ όρων. Εταιρικό πνεύμα, διάλογος; Όχι. Για την Αμερική του Τραμπ η Ευρώπη είναι στο τέλος της πολιτικής τροφικής αλυσίδας».

Der Spiegel

Το περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα γράφει ότι «η εμφάνιση της Μέρκελ ήταν αγόρευση υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας. «Μόνο όλοι μαζί», έτσι έκλεισε την ομιλία της, απαντώντας στο ερώτημα ποιος άραγε θα συνθέσει και πάλι τα κομμάτια του «παζλ», στα οποία διαλύεται ο κόσμος. Οι ακροατές χειροκρότησαν ασυνήθιστα για πολλή ώρα και με μεγάλο ενθουσιασμό. Αλλά τι αξίζει αυτή η συναίνεση; Τι έχει η Ευρώπη να αντιπροτείνει στον Τραμπ; Μπορεί να είναι ενωμένη στην άρνηση της πολιτικής του με μότο «Η Αμερική Πρώτα» – αλλά τίποτα άλλο. Οι Βρετανοί θέλουν να βγουν από την ΕΕ, σε πολλά κράτη προελαύνουν λαϊκιστές δεξιοί και αριστεροί, τριβές υπάρχουν μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας. Η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί κυρίως με τον εαυτό της. Έτσι, πολλοί παρατηρητές θα δουν τα πράγματα όπως ο Norbert Röttgen.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, κομματικός φίλος αλλά και επικριτής της Μέρκελ της πίστωσε μια «παθιασμένη» ομιλία. «Αλλά ένας σπουδαίος λόγος δεν σημαίνει αυτόματα και μια πολιτική»… Ενθαρρυντική ήταν η παρουσία των αντιπάλων του Τραμπ, στη μεγάλη αποστολή του αμερικανικού Κογκρέσου στο Μόναχο. Ένας από αυτούς, που θα μπορούσε να απειλήσει τον Τραμπ, παρακάλεσε τους Ευρωπαίους να μην ξεγράψουν τη χώρα του, παρά τις δυσκολίες στις διατλαντικές σχέσεις: Ο Τζο Μπάιντεν, αντιπρόεδρος επί προεδρίας Ομπάμα και πιθανός υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις αμερικανικές εκλογές του 2020. «Η Αμερική δεν θα αφήσει μόνους τους συμμάχους της και ελπίζω να μη μας αφήσετε κι εσείς μόνους μας», δήλωσε ο 76χρονος Μπάιντεν. «Σας υπόσχομαι ότι κι αυτό θα περάσει. Θα επιστρέψουμε»».

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Bild: Δεύτερο κόμμα για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο το SPD

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

 Δημοσκόπηση Bild: Δεύτερο κόμμα για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο το SPD. Τρίτο κόμμα οι Πράσινοι και πρώτοι οι Χριστιανοδημοκράτες

Για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο το Σοσιαλδημοκρατικό Kόμμα της Γερμανίας (SPD) προηγείται των Πρασίνων (Die Gruenen) στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. To SPD επανέρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 19%, ενισχυόμενο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με δημοσκόπηση την οποία διεξήγαγε το Iνστιτούτο Emnid για λογαριασμό της εφημερίδας Bild.
Oι Πράσινοι υποχωρούν επίσης κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και καταλαμβάνουν πλέον με 15% την τρίτη θέση. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση τα δύο αυτά κόμματα ισοψηφούσαν με 17%.
Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται και πάλι το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) με 30%. Τέταρτο κόμμα είναι η -παραμένουσα στάσιμη- «Εναλλακτική για την Γερμανία» (ΑfD) με 13%. Ακολουθούν η γερμανική Αριστερά (Die Linke) με 10% (+1% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση και το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) με 8% (-1%).
Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα εμφανίζει για πρώτη φορά αυξητική τάση σε εθνικό επίπεδο μετά το ιστορικό χαμηλό των περασμένων εθνικών εκλογών το 2017, οπότε είχε λάβει 20,5%, κάτι το οποίο ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα των ευεργετικών μέτρων για τους συνταξιούχους, τα οποία εξήγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ και της απόφασης του SPD να εγκαταλείψει άλλα, ταπεινωτικά για τους πολίτες, μέτρα της ατζέντας Σρέντερ, καθώς και της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Τα μέτρα αυτά επικρίθηκαν όμως από τους κυβερνητικούς συντηρητικούς εταίρους και θεωρήθηκαν από ορισμένους αναλυτές προάγγελος αποχώρησης του SPD από την κυβέρνηση.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

SPD: Κοινωνικό Kράτος 2025 κατά Ατζέντας 2010

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Foto: Knoll/Quelle:spd.de

Το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα προσπαθεί να κόψει τα δεσμά της Ατζέντας 2010 του πρώην καγκελάριου και να επιστρέψει στις σοσιαλδημοκρατικές καταβολές του

Στόχος η αναστροφή των πτωτικών δημοσκοπήσεων

Λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές το SPD επιχειρεί να επαναχαράξει το κοινωνικό του προφίλ με ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους που παρουσίασε τις προάλλες, περιχαρής, η πρόεδρός του Αντρέα Νάλες. Περιχαρής, διότι τους τελευταίους μήνες έχει δεχθεί ισχυρό «σφυροκόπημα» από τους συντρόφους της για το ταπεινωτικό ποσοστό του 13% με 14% που παίρνει σταθερά στις δημοσκοπήσεις το άλλοτε κραταιό κόμμα των Βίλι Μπραντ και Χέλμουτ Σμιτ.

Κοινωνικό Kράτος 2025 κατά Ατζέντας 2010

Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα; Όπως είπε και στη συνέντευξη τύπου η Αντρέα Νάλες, στο επίκεντρο βρίσκεται η κοινωνική συνοχή. Κυρίως το τελευταίο είναι ζήτημα καίριας σημασίας για τους Σοσιαλδημοκράτες που αποδίδουν τις εκλογικές ήττες και τη δημοσκοπική καθίζηση στον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και την περίφημη Ατζέντα 2010.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το κοινωνικό επίδομα Hartz IV, που αποτελεί τον πυρήνα της Ατζέντας 2010, η Νάλες υποσχέθηκε όχι μόνο απάλειψη του ονόματος, αλλά και αλλαγή του περιεχομένου του με τη χορήγηση του λεγόμενου επιδόματος πολιτών (Bürgergeld).

Όλες οι κυρώσεις και οι ταπεινωτικοί όροι που συνδέονται με αυτό το βοήθημα καταργούνται πλήρως τα δύο πρώτα χρόνια. Μέχρι τώρα ο άνεργος έπρεπε να χρησιμοποιήσει όλες τις αποταμιεύσεις του και ενδεχομένως να βρει ένα πιο μικρό σπίτι, εάν το Κέντρο Εργασίας θεωρούσε ότι ήταν μεγάλο και ακριβό.

«Αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους με μεγάλη εμπιστοσύνη και θέλουμε να έχουν χρόνο για αναζήτηση εργασίας και όχι να κουράζονται με ερωτήσεις για το πόσο μεγάλο είναι το σπίτι τους», υπογράμμισε η πρόεδρος του SPD, η οποία είπε ότι στο εξής το νέο σχέδιο φιλοδοξεί να είναι πιο δίκαιο με βάση τις μέχρι τώρα εισφορές του ανέργου. Δηλαδή, όποιος εισέφερε περισσότερα χρόνια στο κοινωνικό σύστημα, θα μπορεί να λαμβάνει και για μεγαλύτερο διάστημα επίδομα ανεργίας. Όποιος απειλείται με απώλεια της θέσης εργασίας του ή πρόκειται να απολυθεί, θα έχει δικαίωμα μετεκπαίδευσης.

Ανοιχτό το θέμα χρηματοδότησης

Άλλα σημαντικά σημεία του προγράμματος είναι η εξασφάλιση βασικών προϋποθέσεων για τα παιδιά, έτσι ώστε να μην φέρουν το «στίγμα» του ταπεινωτικού συστήματος του Hartz IV. Προβλέπεται επίσης δικαίωμα στο λεγόμενο home office, στη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι, έτσι ώστε να μπορεί να αυξηθεί το κατώτατο ωρομίσθιο από 9 ευρώ που ισχύει σήμερα, στα 12 ευρώ.

Το SPD επιχειρεί να τονίσει ακόμη περισσότερο το αριστερό προφίλ με αύξηση της βασικής σύνταξης για ασφαλισμένους επί πολλά χρόνια, έτσι ώστε να περιοριστεί η φτώχεια σε μεγάλη ηλικία

Ανοιχτό παραμένει ωστόσο το θέμα χρηματοδότησης αυτών των φιλόδοξων σχεδίων. Σε σχετική ερώτηση η Αντρέα Νάλες αρκέστηκε να πει ότι «δεν είναι θέμα εάν μπορεί, αλλά εάν θέλει η Γερμανία να το χρηματοδοτήσει». Πιθανό μεσοπρόθεσμα είναι το ενδεχόμενο αύξησης του ανώτατου ορίου φορολόγησης και η επαναφορά του φόρου για πλούσιους. «Προς το παρόν αρκούν τα φορολογικά μας έσοδα», υπενθύμισε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ μιλώντας στο δεύτερο δημόσιο κανάλι ZDF.

«Για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους θα πρέπει να συμβάλλουν και οι εκατομμυριούχοι».

«Κίνηση λύτρωσης»

Η Αντρέα Νάλες φιλοδοξεί να υλοποιήσει τμήμα του σχεδίου μέχρι το 2021. Η σπουδή της αιτιολογείται. Εν όψει των ευρωεκλογών και των τοπικών αναμετρήσεων του ερχόμενου φθινοπώρου θέλει να αποσυνδέσει τη ρότα του κόμματός της από την Ατζέντα 2010 του Γκέρχαρντ Σρέντερ και να εξουδετερώσει τις πισώπλατες μαχαιριές εναντίον της από τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρώην προέδρου του SPD, στον οποίοι ορισμένοι διακρίνουν τάσεις επιστροφής στο ανώτατο κομματικό αξίωμα.

Με αυτόν τον τρόπο διασώζεται, έστω και προσωρινά, στη θέση της, ενώ δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί ο «νέος σοσιαλδημοκρατικός άνεμος» και στις δημοσκοπήσεις. Εκτός αυτού, οι προσπάθειές της ενδέχεται να συμβάλουν και στην επούλωση των τραυμάτων ανάμεσα στις δύο πτέρυγες του SPD. Ο επικεφαλής της νεολαίας Jusos Κέβιν Κίνερτ αποκάλεσε ήδη τη στροφή στις κομματικές ρίζες ως «κίνηση λύτρωσης» 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

«Τρομακτική» αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών το 2018

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

«Τρομακτική» αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών καταγράφηκε πέρυσι στη Γερμανία, καθώς ήταν οι περισσότερες που έχουν σημειωθεί εδώ και δέκα χρόνια, γεγονός που ανησυχεί την κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει μια άνοδο της άκρας δεξιάς

Αυτή η ενίσχυση του αντισημιτισμού σημειώνεται την ώρα που και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιο φαινόμενο, ιδιαίτερα η Γαλλία όπου η εβραϊκή κοινότητα κάλεσε χθες, Τρίτη, σε «εθνική αφύπνιση».

Στη Γερμανία, χώρα η ταυτότητα της οποίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μεταμέλεια για το Ολοκαύτωμα, 1.646 αντισημιτικές ενέργειες καταγράφηκαν το 2018, σημειώνοντας αύξηση 9,4% σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα της γερμανικής αστυνομίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα έπειτα από αίτημα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ντι Λίνκε.

Οι αντισημιτικές βιαιότητες αυξήθηκαν από 37 σε 62 πέρυσι και είχαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό 43 ανθρώπων, σύμφωνα μ’ αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα, καθώς οι οριστικές στατιστικές δημοσιεύονται τον Μάιο

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου της Γερμανίας Γιόζεφ Σούστερ κατήγγειλε σήμερα «μια τρομακτική τάση» και κάλεσε σε «ισχυρότερη και πιο επείγουσα δέσμευση εναντίον του αντισημιτισμού των πολιτικών, της αστυνομίας και της δικαιοσύνης». Και «αν σκεφτούμε όλες τις ενέργειες που δεν είναι ποινικές, τα πράγματα είναι ακόμη πιο ανησυχητικά», πρόσθεσε ο υπεύθυνος της κοινότητας αυτής που αριθμεί περίπου 200.000 ανθρώπους στη Γερμανία.

Η αντισημιτική εγκληματικότητα βρίσκεται στο απόγειό της μετά το 2009 (1.690 ενέργειες), ενώ θα πρέπει να πάει κανείς πίσω στο 2007 για να βρει αντίστοιχο αριθμό αντιεβραϊκών βιαιοτήτων (64). Η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε το 2018 πως αντιμετωπίζει δύο μορφές αντισημιτισμού, αυτόν που συνδέεται με την άκρα δεξιά, αλλά και αυτόν που αποδίδεται στη συρροή εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών από τον αραβομουσουλμανικό κόσμο το 2015-2016.

Το κόμμα της άκρας δεξιάς «Εναλλακτική για τη Γερμανία», το οποίο πραγματοποίησε στα τέλη του 2017 μια ιστορική είσοδο στο κοινοβούλιο, βρέθηκε στο κέντρο πολυάριθμων πολεμικών που συνδέονταν με τον ναζισμό

Τον Ιανουάριο, μια σημαντική προσωπικότητα της εβραϊκής κοινότητας της Γερμανίας, η Σαρλότε Κνόμπλοχ, σε ομιλία της στο βαυαρικό κοινοβούλιο με την ευκαιρία της επετείου της απελευθέρωσης του Άουσβιτς, είχε καταγγείλει την AfD «που σχετικοποιεί τα εγκλήματα των ναζί». Μεγάλο μέρος των βουλευτών αυτού του ακροδεξιού σχηματισμού είχε αποχωρήσει από την αίθουσα και λίγο μετά η 86χρονη γυναίκα έλεγε πως δέχεται «κάθε λεπτό βάναυσες προσβολές, απειλές και ύβρεις». Στο πλαίσιο αυτό, η Άγγελα Μέρκελ αποφάσισε το 2018 να διορίσει για πρώτη φορά έναν κυβερνητικό επιτετραμμένο για τη μάχη εναντίον του αντισημιτισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Χειμώνας Γερμανία:Φράσεις που πρέπει να ξέρετε για να«επιβιώσετε»

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Εύκολα και ανέξοδα: Απλοί τρόποι για να μάθετε γερμανικά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες πριν

Πρόστιμο ρεκόρ, 50 εκατ.ευρώ στην Google για παραβίαση του GDPR

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Επίθεση στον I. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Esslingen (VIDEO)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανικά μέσα για το συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών

Europolitis TV4 εβδομάδες πριν

Γενικό Προξενείο του Ντύσσελντορφ Αγιασμός και κοπή Βασιλόπιτας

ΥΓΕΙΑ3 εβδομάδες πριν

Πετσέτα μπάνιου: πόσες φορές μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Μόνο στα Προξενεία εξουσιοδοτήσεις και το γνήσιο υπογραφής

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Άτακτο Brexit: Έως και 100.000 θέσεις εργασίας θα κινδυνεύσουν

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Είναι ακριβή χώρα η Γερμανία; Ε, δεν είναι και Ελβετία…

Europolitis TV3 εβδομάδες πριν

Η Στεπάνοβα διχάζει γυμνή ή όχι; (Video)

Europolitis TV4 εβδομάδες πριν

Γενικό Προξενείο του Ντύσσελντορφ Αγιασμός και κοπή Βασιλόπιτας

Europolitis TV4 εβδομάδες πριν

Συναυλίες στην Γερμανία για τα Καλάβρυτα Κολωνία,23.01.2019 VIDEO

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Επίθεση στον I. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Esslingen (VIDEO)

Europolitis TV4 εβδομάδες πριν

Düsseldorf: Οι GreekBASKETS πετάνε προς τον τίτλο (VIDEO)

Europolitis TV3 μήνες πριν

Νέοι στόχοι της ΕΕ για την ανανεώσιμη ενέργεια με κάλυψη του 32% των αναγκών έως το 2030

Europolitis TV4 μήνες πριν

Πίστη, Αγάπη, Αρετή το μήνυμα του Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Europolitis TV4 μήνες πριν

Οι Ριζίτες του Μονάχου τιμήσανε την «Ημέρα του Βοσκού»

Europolitis TV4 μήνες πριν

Δυνατοί γυναικείοι χαρακτήρες διαγωνίζονται για το Κινηματογραφικό βραβείο LUX

Europolitis TV4 μήνες πριν

H 23η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας Ευρώπης (VID)

Advertisement Europolitis
Advertisement