Επικοινωνήστε μαζί μας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γκαίτε: Η Νοτιοανατολική Ευρώπη και ο ρόλος της Γερμανίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ζητήματα που άπτονται της κατάστασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σήμερα, αλλά και τον ρόλο της Γερμανίας στην περιοχή βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης που διεξάγεται από το πρωί στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιείται το συμπόσιο με θέμα: «Νοτιοανατολική Ευρώπη και Γερμανία στον 21ο αιώνα: Νέοι ρόλοι και αφηγήσεις για μια νέα εποχή» (South East Europe and Germany in the 21st Century: New Roles and Narratives for a New Era).

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη και το Ίδρυμα Friedrich Naumann για την Ελευθερία.

Τα Βαλκάνια είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης κι αυτό βρίσκεται στον πυρήνα της προσπάθειας για ενσωμάτωσή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Βάλτερ Στέχελ (Walter Stechel), στην τοποθέτησή του στο πρώτο πάνελ του συμποσίου, όπου συζητήθηκαν οι στρατηγικές και πολιτικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τη συζήτηση συντόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σπύρος Λίτσας, τον οποίο ο Γερμανός πρόξενος ευχαρίστησε νωρίτερα για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του συμποσίου.

Ο κ. Στέχελ αναφέρθηκε στην πλούσια και πολυποίκιλη ιστορία των Βαλκανίων, επισήμανε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν κάνει πρόοδο σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις αλλά απομένουν κι άλλα να γίνουν, σημείωσε ότι η γεωγραφική τους θέση καθιστά τα Βαλκάνια σημαντικά για μια σειρά από ζητήματα (π.χ. Μεταναστευτικό), ενώ υπογράμμισε και τη σημασία της «Ατζέντας της Θεσσαλονίκης» (2003) για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γερμανός πρόξενος επισήμανε ότι θα πρέπει αφενός μεν να υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις, αφετέρου δε θα πρέπει η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις να σημαίνει και πρόοδο στην προσέγγιση των χωρών αυτών στην Ένωση. Τόνισε, ωστόσο, πως δεν μπορούμε να εισαγάγουμε ανεπίλυτα προβλήματα στην ΕΕ και δεν μπορούμε να επαφιόμαστε στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων μετά την ένταξη.

Ο Γερμανός πρόξενος αναφέρθηκε και στον ρόλο της Ελλάδας ως πολύτιμου εταίρου στην περιοχή αλλά και ως λύτη προβλημάτων, επισημαίνοντας τις προοπτικές που ανοίγει η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, παρά την όποια διστακτικότητα και τις αντιθέσεις, όπως σημείωσε.

Στη σημασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε, από την πλευρά του, και ο βουλευτής Κορινθίας της Νέας Δημοκρατίας, αν. τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης του κόμματος, Χρίστος Δήμας, μιλώντας στο ίδιο πάνελ.

Η ευρωπαϊκή ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων και βαλκανικών χωρών όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία στο παρελθόν είναι μια επένδυση στην ασφάλεια της Ένωσης, είπε -μεταξύ άλλων- ο κ. Δήμας, ο οποίος επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο τόσο της Ελλάδας όσο και της Γερμανίας στη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Βαλκανίων αλλά και στη σημασία της «Ατζέντας της Θεσσαλονίκης», ενώ σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό υπογράμμισε την ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Δήμας είπε πως δεν είναι αποδεκτή από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού, επισημαίνοντας πως σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις η μη αποδοχή φτάνει στο 70%, σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή δεν εξαλείφει τον αλυτρωτισμό και αποτελεί, όπως τόνισε, έναν μη ικανοποιητικό συμβιβασμό.

Στον αντίποδα, η βουλευτής Τζουλιάνα Νικόλοβα (Juliana Nikolova) από το κόμμα LDP (Liberal Democratic Party) της Βόρειας Μακεδονίας υπογράμμισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ σημαντική και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι «το αποτέλεσμα της ικανότητας και της καλής βούλησης των ηγετών των δύο χωρών (Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ)».

«Σε αυτό το περιβάλλον, του αυξανόμενου λαϊκισμού και εθνικισμού ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί κάτι σαν τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε η κ. Νικόλοβα, επισημαίνοντας πως επιδείχθηκε και από τις δύο πλευρές καλή πίστη και βούληση να εντοπιστούν τα σημεία εκείνα, πάνω στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει κοινή εμπιστοσύνη και προοπτική.

Τα επόμενα βήματα, όπως είπε, είναι η ενίσχυση της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, όπως ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η οικονομία, ενώ υπογράμμισε τον ρόλο της Γερμανίας με τη «Διαδικασία του Βερολίνου», την οποία και χαρακτήρισε ως «ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής».

Μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται στο συμπόσιο είναι η Γερμανία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στην εποχή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι οικονομικές προοπτικές της περιοχής σε σχέση (και) με τη Γερμανία, οι προκλήσεις ασφαλείας για το ΝΑΤΟ και η γερμανική προοπτική κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η ΠΚΜ στη Διεθνή Έκθεση Κρασιού «Prowein 2019» στη Γερμανία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει για τρίτη συνεχή χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών PROWEIN 2019, που πραγματοποιείται από τις 17 έως και τις 19 Μαρτίου 2019 στη Γερμανία, στο εκθεσιακό κέντρο Düsseldorf Exhibition Centre στο Ντύσελντορφ. (περισσότερα…)

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Δείτε πως χάθηκε το ακίνητο στο Μόναχο όπου θα έχτιζαν σχολείο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

ια συγκλονιστική ιστορία, δείγμα της ελληνικής παρακμής, της ανοργανωσιάς και της έλλειψης σοβαρού σχεδίου για την πορεία της χώρας διαχρονικά, παρουσίασαν τα «Νέα Σαββατοκύριακο». Στο ρεπορτάζ του Γιώργου Παππά από τη Γερμανία καταγράφηκε η ιστορία ενός ελληνικού σχολείου στο Μόναχο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και που τελικώς χάνεται για το ελληνικό δημόσιο. (περισσότερα…)

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Βερολίνο: Καμία πίεση σε Deutsche Bank- Commerzbank

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων Deutsche Bank- Commerzbank είναι ανοιχτό, όπως είπε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, θέλοντας να στείλει το μήνυμα πως ο γάμος δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιος. Παράλληλα θέλησε να διαψεύσει πως οι διαπραγματεύσεις έρχονται ύστερα από πίεση της γερμανικής κυβέρνησης, όπως μεταδίδουν γερμανικά μέσα και διεθνή πρακτορεία. (περισσότερα…)

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Νέα επεισόδια στον άγνωστο «πόλεμο του κρασιού» με τα Σκόπια

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

«Πεδίο μάχης» μεταξύ ημών και των γειτόνων και φέτος η κορυφαία ετήσια έκθεση οίνου στον κόσμο, η ProWein, που ολοκληρώνεται την Τρίτη στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Τον μακροχρόνιο και εν πολλοίς άγνωστο “πόλεμο του κρασιού” Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, πραγματεύεται με δημοσίευμα της η Καθημερινή.

Συγκεκριμένα, το αρχαίο ρητό οίνος ευφραίνει καρδίαν, μάλλον δεν βρήκε «πεδίο εφαρμογής» αφού «Πεδίο μάχης» μεταξύ ημών και των γειτόνων και φέτος ήταν η κορυφαία ετήσια έκθεση οίνου στον κόσμο, η ProWein, που ολοκληρώνεται την Τρίτη στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Σε αυτήν τη φημισμένη συνάντηση οινοπαραγωγών απ’ όλον τον πλανήτη, τα Σκόπια παρουσίασαν υπερηφάνως κρασιά με ετικέτες «Wines of Macedonia», παρά το γεγονός ότι πλέον η χώρα έχει αλλάξει όνομα και η Ελλάδα έχει κατοχυρωμένο προ πολλού τον «μακεδονικό οίνο», ως Προϊόν Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ), στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι διαμαρτυρίες της ελληνικής πλευράς, με παρεμβάσεις της Ενωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ), του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), αλλά και της ελληνικής διπλωματίας προς τους οργανωτές της έκθεσης, δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν την παρουσία πλάι στον προερχόμενο από την Ελλάδα «μακεδονικό οίνο» κρασιών προέλευσης (σκέτης) Μακεδονίας.

Το αδιέξοδο

«Μέτα τις Πρέσπες στείλαμε στην ProWein επιστολή και τους είπαμε ότι, εφόσον τώρα υπάρχει συμφωνία πρέπει να γραφτεί στις ταμπέλες του περιπτέρου, και όπου αυτό χρειάζεται, κρασιά “Βόρειας Μακεδονίας”.

Τους υπογραμμίσαμε ότι τα κρασιά Μακεδονίας με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη (ΠΓΕ) είναι κατοχυρωμένα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Ε.Ε. στην Ελλάδα. Απάντηση δεν πήραμε», είπε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΝΟΑΒΕ Στέλιος Μπουτάρης και προσέθεσε: «Πέρυσι στην ίδια έκθεση είχαν ένα μεγάλο περίπτερο με “Κρασιά Μακεδονίας”. Διαμαρτυρηθήκαμε λέγοντας πως δεν είναι κρασιά Μακεδονίας αλλά FYROM. Μας είπαν τότε ότι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Μία ακόμα μάχη για ποιας χώρας (πρέπει να) είναι το προερχόμενο από την πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου κρασί που ευφραίνει ολοένα και περισσότερους Ευρωπαίους (κυρίως) και Αμερικανούς καταναλωτές χάθηκε για την ελληνική πλευρά, αλλά δεν είναι η μόνη «ήττα» μας.

Η διαμάχη πάει πίσω στον χρόνο, με κατ’ εξοχήν πεδίο σύγκρουσης, από τη δεκαετία του 1970 μάλιστα, όταν στις αγορές έκανε την εμφάνισή του ελληνικό κρασί του οινοπαραγωγού κ. Γιώργου Τσάνταλη –ακολούθησαν και άλλα– με την ονομασία «μακεδονικός οίνος», στη Γερμανία και στη συνέχεια σε Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλία, Πολωνία και Αυστρία.

«Την εποχή εκείνη δεν ήταν τόσο έντονο το πρόβλημα γιατί τα κρασιά στις ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως στη Γερμανία, που είναι μακράν η μεγαλύτερη, τα ξεχώριζαν με βάση τη χώρα προέλευσης, για παράδειγμα έλεγαν κρασί από την Ελλάδα ή κρασί από τη Γιουγκοσλαβία», θυμάται ο κ. Τσάνταλης.

«Οταν στη συνέχεια εντάθηκε ο ανταγωνισμός με την είσοδο στη γερμανική αγορά και αργότερα σε αυτές και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και πολλών άλλων κρασιών, τότε τα κράτη εξαγωγείς άρχισαν να αναδεικνύουν την τοπική προέλευση του προϊόντος τους. Οι Γιουγκοσλάβοι διαφήμιζαν την εντοπιότητα του κρασιού που προερχόταν από την περιοχή της Μακεδονίας, που ανήκε στην επικράτειά τους».

Ακόμα όμως και έτσι ο εμπορικός ανταγωνισμός δεν είχε εξελιχθεί σε «εθνικό διαγκωνισμό». Τα πράγματα άρχισαν να αγριεύουν και το κρασί να γίνεται αντικείμενο σύγκρουσης, με ισχυρή γεύση Ιστορίας πλέον, σε ξένα πεδία μάχης (αγορές), μετά τη συγκρότηση ανεξάρτητου κράτους με την επωνυμία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το 1991.

Ετσι, παρότι, όπως λέει ο διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Θεόδωρος Γεωργόπουλος, από το 2008 ενοποιήθηκαν τα ευρωπαϊκά νομικά καθεστώτα προστασίας οίνων με γεωγραφική ένδειξη, η διελκυστίνδα μεταξύ Ελλάδας και FYROM συνεχιζόταν με αμείωτη ένταση στις διεθνείς αγορές. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ήταν υποχρεωμένοι πλέον να παρέχουν πλήρη προστασία στο έδαφος της Ε.Ε. των κρασιών ΠΓΕ, μεταξύ αυτών και του μακεδονικού οίνου», εξηγεί.

Τι γινόταν όμως στην πράξη; Ο κ. Τσάνταλης λέει: «Η Γερμανία καταναλώνει πολύ ελληνικό κρασί αλλά και κρασί από τα Σκόπια. Το κρασί από τη γειτονική χώρα πήγαινε και εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να πηγαίνει χύμα στη Γερμανία, όπου εμφιαλώνεται από Γερμανούς οινοποιούς.

Αλλά οι οινοποιοί αυτοί ήθελαν και θέλουν να κερδίσουν και να πουλήσουν πιο εύκολα το κρασί, και έτσι έβαζαν και την προέλευσή του, Μακεδονία δηλαδή, στην ετικέτα. Πολλοί εξ αυτών δεν ήταν σύννομοι γιατί έγραφαν στην ετικέτα ότι ήταν κρασί από τη Μακεδονία. Βέβαια οι περισσότεροι ήξεραν ως Μακεδονία τα Σκόπια, τη Μακεδονία της Ελλάδας δεν την ήξεραν».

Οι Ελληνες παραγωγοί διαμαρτύρονταν στους Γερμανούς οινοποιούς που προσπαθούσαν να παρακάμψουν την ελληνική «πολιορκία», με διάφορα τεχνάσματα. «Δεν έγραφαν οίνος από την ΠΓΔΜ, αλλά οίνος από τη Μακεδονία, ακόμα έγραφαν με πολύ μικρά γράμματα το “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία” και με κεφαλαίο το “Μακεδονία”.

Αυτό δημιουργούσε σύγχυση στον καταναλωτή που δεν ήξερε αν το κρασί ήταν από τη Μακεδονία της Ελλάδας ή της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Δεν ξέρω και αν τον ενδιέφερε κιόλας. Πολλοί από αυτούς τους οινοποιούς συμμορφώθηκαν, όχι όμως όλοι».

Μάχες «εκτός έδρας»

Καθώς οι εξαγωγές των ελληνικών κρασιών, μεταξύ αυτών σε υψηλή θέση εκείνα με μακεδονική ένδειξη, εξαπλώνοταν στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής, η αντιπαράθεση μεταφερόταν σε άλλα, μακρινά «ουδέτερα γήπεδα», λαμβάνοντας μερικές φορές εθνικά χαρακτηριστικά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία, όπου και οι δύο πλευρές έχουν ισχυρές ομογένειες.
Νικητές και ηττημένοι σε αυτόν τον «πόλεμο» δεν ξεχωρίζουν.

Σίγουρα όμως η σύγχυση δεν ευνόησε καμία πλευρά, κυρίως την ελληνική, που εμφανίζεται πιο δυναμική στις αγορές. «Μη γελιόμαστε, το θέμα σέρνεται εδώ και είκοσι χρόνια. Δυστυχώς, όταν πας στο εξωτερικό και λες κρασί από τη Μακεδονία, θεωρούν ότι είναι από τα Σκόπια. Αυτό το έχουμε χάσει εδώ και καιρό, παρότι το είχαμε κατοχυρώσει ως ΠΓΕ.

Παρ’ όλα αυτά, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, συνεχίσουμε να το παλεύουμε», τόνισε στην «Κ» γνωστός οινοπαραγωγός της Μακεδονίας.

Τώρα με τη συμφωνία των Πρεσπών ίσως είναι ευκαιρία οι οινοπαραγωγοί ένθεν κακείθεν να «τσουγκρίσουν» εις υγείαν της «ειρήνης». Πώς θα επιτευχθεί αυτή; Το άρθρο 7 της συμφωνίας των Πρεσπών προβλέπει περαιτέρω διαπραγμάτευση για τα εμπορικά σήματα στα προϊόντα.

«Εκεί πρέπει να φαίνεται ότι και τα κρασιά των γειτόνων θα αναγράφουν ξεκάθαρα στις ετικέτες ότι είναι προϊόντα από τη Βόρεια Μακεδονία», τονίζει ο κ. Μπουτάρης. Φτάνει το «Βόρεια» να μην εμφανίζεται με γράμματα-ψείρες και το «Μακεδονία» με κεφαλαία ή να μοστράρεται στην ετικέτα ο Μέγας Αλέξανδρος με μια κούπα κρασί στο χέρι. Γιατί εν τοιαύτη περιπτώσει πιθανότατα θα ηχήσουν και πάλι κλαγγές «μακεδονικής σάρισας».

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Νέα κριτική της Die Welt στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Τρία χρόνια μετά την αποκαλούμενη «Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί έντονη κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα. Αυτό υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, στην κυριακάτικη έκδοσή της, επικαλούμενη έγγραφο της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα. (περισσότερα…)

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία-Τουρκία: Συνεργασία δήμων σε δύσκολους καιρούς

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Σε μια εποχή που σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Τουρκίας δεν φαίνονται διατεθειμένες να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις, εναπόκειται στους αδελφοποιημένους δήμους των δύο χωρών να συνεχίσουν τη συνεργασία τους σε τοπικό επίπεδο. (περισσότερα…)

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Πώς οι Γερμανίδες μαμάδες μεγαλώνουν ανεξάρτητα παιδιά

Χωρίς κατηγορία5 ημέρες πριν

Βιογραφικό σημείωμα: Eτσι το θέλουν οι Γερμανοί εργοδότες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Νέος προορισμός από την Aegean Airlines στη Γερμανία

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

«Πρωτάρης» στη Γερμανία- Τα dos και don’ts

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Πήρα την απόφαση να αφήσω την Ελλάδα και να μετακομίσω στο Μόναχο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Το σχέδιο του Βερολίνου για να σταματήσει την άνοδο των ενοικίων

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Ποια πόλη της Γερμανίας είναι η πιο ασφαλής για να ζήσει κάποιος;

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

4+1 πράγματα που αλλάζουν στην Γερμανία τον Μάρτιο

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γενικό Προξενείο Ντύσσελντορφ:Ανακοίνωση για Δευτέρα 4 Μαρτίου

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Επτά events που δεν πρέπει να χάσετε τον Μάρτιο στη Γερμανία

Advertisement Europolitis
Advertisement