Επικοινωνήστε μαζί μας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Δείτε πως χάθηκε το ακίνητο στο Μόναχο όπου θα έχτιζαν σχολείο

Δημοσιεύθηκε

στις

ια συγκλονιστική ιστορία, δείγμα της ελληνικής παρακμής, της ανοργανωσιάς και της έλλειψης σοβαρού σχεδίου για την πορεία της χώρας διαχρονικά, παρουσίασαν τα «Νέα Σαββατοκύριακο». Στο ρεπορτάζ του Γιώργου Παππά από τη Γερμανία καταγράφηκε η ιστορία ενός ελληνικού σχολείου στο Μόναχο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και που τελικώς χάνεται για το ελληνικό δημόσιο.

Πρόκειται για το ακίνητο στη Hachinger Bach Str., στη συνοικία Berg am Laim στο ανατολικό Μόναχο. Οι εργασίες για την κατασκευή του έργου σταμάτησαν πριν από τρία χρόνια, το ημιτελές κτίριο θα κατεδαφιστεί και το οικόπεδο που αγόρασε η Ελλάδα το 2001 επιστρέφει στον Δήμο Μονάχου.

«Oι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν την 1.03.2019 και υπήρξε συμφωνία των δύο πλευρών στο οικονομικό σκέλος και στον τρόπο εξυπηρέτησης των αναγκών στη βάση των δεδομένων που είχαν προκύψει», λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Παυσανίας Παπαγεωργίου.

Η εκπρόσωπος του Δήμου Μονάχου, Κριστίνε Φρανκ, επιλέγει προσεκτικότερη διατύπωση. «Οι εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και Δήμου Μονάχου, ιδίως για την επαναγορά του οικοπέδου στη Hachinger-Bach-Straße δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως», λέει η κ. Φρανκ στα «ΝΕΑ». Εννοεί ότι συμβολαιογραφικά δεν μπήκαν ακόμα οι υπογραφές. Αυτό πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Μαρτίου. Αλλά η εξωδικαστική συμφωνία είναι έτοιμη ύστερα από εντατική διαπραγμάτευση από το περασμένο φθινόπωρο. Γνώστης της λύσης είναι και ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Σίγουρο είναι ότι το ημιτελές κτίριο πρέπει να κατεδαφιστεί, προκειμένου να κατασκευαστεί ένα νέο, μεγαλύτερο σχολικό κτίριο από την πόλη του Μονάχου», λέει η Κριστίνα Φρανκ. Πρόκειται για μεγάλη νίκη για τον Δήμο Μονάχου, ο οποίος δεν φείδεται χρημάτων για την επαναγορά του οικοπέδου και την κατεδάφιση του κτιρίου. Η θέση του οικοπέδου, μεταξύ ενός νηπιαγωγείου και του Γυμνασίου «Μichaeligymnasium», είναι επίζηλη για τον Δήμο Μονάχου που έχει αυξημένες ανάγκες σχολικής στέγης. «Στο κτίριο αυτό, η πόλη του Μονάχου μπορεί να θέσει στη διάθεση της Ελληνικής Δημοκρατίας χώρους για ελληνικά σχολεία μέχρι 500 μαθητών», εξηγεί η κ. Φρανκ. Δηλαδή, λιγότερους από τους μισούς σημερινούς μαθητές στα τέσσερα ελληνικά σχολεία του Μονάχου.

Το χρονικό
Το οικόπεδο είχε αγοραστεί από την Ελλάδα το 2001, αλλά αντιδράσεις και προσφυγές περιοίκων και τοπικών παραγόντων καθυστέρησαν την έναρξη οικοδομικών εργασιών – η πρώτη πολεοδομική άδεια εκδόθηκε το 2008. Ωστόσο οι προθεσμίες δεν τηρήθηκαν από την ελληνική πλευρά, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η ρήτρα επιστροφής του οικοπέδου ύστερα από αγωγή του Δήμου Μονάχου το 2013.

Η τροποποιητική σύμβαση της 12.08.2015, που υπεγράφη επί υπουργού Γιώργου Πελεγρίνη και αρμόδιου υφυπουργού Κώστα Ζουράρι περιλάμβανε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την κατασκευή ενός κλειστού οικοδομήματος και μάλιστα με χρονοβόρες και κοστοβόρες αντισεισμικές προδιαγραφές και ενδοδαπέδια θέρμανση. Ο κ. Παπαγεωργίου μιλάει για «αμφισβητήσιμης αποτελεσματικότητας χειρισμούς κατά την περίοδο 2001-2005» που οδήγησαν σε «δυσμενή έκβαση» και η ελληνική πλευρά «κατάφερε να ανατρέψει στις διαπραγματεύσεις από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι το Φεβρουάριο του 2019. «Καταβάλαμε προσπάθειες», λέει στα «ΝΕΑ» η γενική πρόξενος Μονάχου, Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, «προκειμένου να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή λύση για τη στέγαση των ελλήνων μαθητών, μέσα στα υφιστάμενα συμβατικά πλαίσια». Συμμετείχε στις προσπάθειες και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος που συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μονάχου, Ντίτερ Ράιτερ.

Το ζήτημα δεν έμεινε μόνον σε δημοτικό επίπεδο, καθώς η ελληνική πλευρά μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια για την προστασία ελληνικής περιουσίας επί γερμανικού εδάφους. Η κυβέρνηση του Βερολίνου δεν ήθελε επ’ ουδενί να δοθεί εικόνα μιας Γερμανίας που στην κρίση πιέζει την Ελλάδα για περικοπές, αλλά ταυτόχρονα παίρνει πίσω οικόπεδο σχολείου για τα Ελληνόπουλα στο Μόναχο. Το θέμα είχε συζητήσει και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρώην υπουργό και νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου 2016. Μία μακροχρόνια δικαστική διαμάχη και την εικόνα της Γερμανίας θα έβλαπτε και την Ελλάδα χωρίς το σχολείο θα άφηνε.

Με τη λύση που δίνεται τώρα, εξηγεί ο κ. Παπαγεωργίου, «το ιδιοκτησιακό καθεστώς ορίζεται από τη σύμβαση αγοράς του 2001 (URNr. 1551/2001), την τροποποιητική του 2015 (URNr. 2079/2015), η οποία υπεγράφη στο πλαίσιο εξωδικαστικής συμβιβαστικής λύσης μετά την κατάθεση της από 12.12.2013 αγωγής του Δήμου Μονάχου ενώπιον του Πρωτοδικείου του Μονάχου». Πρακτικά η ελληνική πλευρά μένει χωρίς οικόπεδο και μισθώνει μακροχρόνια το σχολικό κτίριο που θα χτίσει ο Δήμος Μονάχου. Το χάπι «χρυσώνεται» με το αντίτιμο της επαναγοράς του οικοπέδου από τον Δήμο Μονάχου, το οποίο αθροιστικά με το κόστος κατεδάφισης του υπάρχοντος κτιρίου αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ.

«Ο ελληνισμός του Μονάχου αποκτά ένα κέντρο εκπαίδευσης στο σημείο που του το υπόσχονταν από την αρχή της χιλιετίας» λέει ο κ.Παπαγεωργίου, «ο τρόπος και το κόστος έχει συμφωνηθεί να γίνει με τους καλύτερους όρους και εξ ολοκλήρου από τον Δήμο του Μονάχου».

Αλλά ο Δήμος δεν θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τα δικά του ταμεία. Το κόστος υπολογίζεται ότι θα καλυφθεί από την επιδότηση της κυβέρνησης Ανω Βαυαρίας που καλύπτει μέχρι τώρα το 70% του λειτουργικού κόστους των ελληνικών σχολείων υποχρεωτικής φοίτησης στο Μόναχο. Μόλις εγκριθεί από την κυβέρνηση της Ανω Βαυαρίας, θα πέσουν και οι συμβολαιογραφικές υπογραφές.

Πηγή: tovima.gr

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Βερολίνο: Κινητοποίηση των νέων για το Κλίμα, ζήτησε ο Ομπάμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Έκκληση προς τους νέους να αναλάβουν δράση για τα θέματα που τους αφορούν, όπως το περιβάλλον και η παιδεία, απηύθυνε ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από το Βερολίνο, μιλώντας σε 300 νέους ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη

«Αλλάξτε τον κόσμο!», παρότρυνε ο Μπαράκ Ομπάμα τους συνομιλητές του στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Οικονομικών και Τεχνολογικών Σπουδών του Βερολίνου, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο του Κρατικού Συμβουλίου της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

«Ναι, μπορείτε!», είπε κατ΄επανάληψη και περιέγραψε την κλιματική αλλαγή ως «υπαρξιακή πρόκληση», τονίζοντας ότι «τα πράγματα αλλάζουν, όταν κινητοποιούμαστε μαζικά». «Δεν θα καταφέρουμε τίποτα με το να καθόμαστε και να περιμένουμε κάποιον άλλον να το κάνει», πρόσθεσε και επαίνεσε το κίνημα «Παρασκευές για το Μέλλον», με τις διαδηλώσεις μαθητών για το κλίμα.

Επισήμανε δε ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες δεν έχουν καν δικαίωμα ψήφου, αλλά «δημιουργούν αλλαγή», η οποία θα επηρεάσει αργότερα τη ζωή τους. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Βερολίνο ο κ. Ομπάμα συναντήθηκε μάλιστα με εκπροσώπους του κινήματος και ενημερώθηκε για την δράση τους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς μπορούν οι νέοι να προκαλέσουν αλλαγές, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι εκτός από τις κινητοποιήσεις, ιδιαίτερη σημασία έχει η συμμετοχή στις εκλογές, αλλά και η εκλογή των σωστών πολιτικών. Ζήτησε μάλιστα από τους Ευρωπαίους να προσέλθουν οπωσδήποτε στις κάλπες των ευρωεκλογών, επισημαίνοντας ότι μπορεί η Ευρώπη να μην ήταν ποτέ σε καλύτερη κατάσταση από άποψη ειρήνης, ελευθερίας, οικονομίας και τρόπου ζωής, αλλά υπάρχουν πάντα ισχυρές δυνάμεις που θέλουν όλα αυτά να τα καταστρέψουν, όπως ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός, «ιδιαίτερα η ακροδεξιά», η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή.

 Η σημασία της οργανωμένης, όχι βεβιασμένης, δράσης

Ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ έφερε ως παράδειγμα το κοινωνικό σύστημα των σκανδιναβικών χωρών. «Δεν εξάλειψε αυτομάτως τις ανισότητες, αλλά είναι στην σωστή κατεύθυνση», ανέφερε, για να τονίσει ότι οι αλλαγές δεν γίνονται ριζοσπαστικά, αλλά βήμα-βήμα, καθώς «στις δημοκρατίες δεν υπάρχει το 100%, αλλά διαφορετικά συμφέροντα και αντιλήψεις».

Ο Μπαράκ Ομπάμα απέφυγε πάντως και στο Βερολίνο, όπως και στην Κολωνία, να αναφερθεί άμεσα στο διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, αν και άφησε αιχμές ειδικά για την απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από την Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα. «Υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί στους οποίους θα έκανε καλό λίγος διαλογισμός. Θα έβρισκαν την εσωτερική γαλήνη τους», είπε με νόημα.

Ο ίδιος μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς αντιμετώπιζε τις προσωπικές επιθέσεις, αποκάλυψε ότι δεν διάβαζε τίποτα σχετικό και δεν έβλεπε τα δελτία ειδήσεων.

Ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ έγινε για μία ακόμη φορά δεκτός ως «ροκ σταρ» στο Βερολίνο

Οι συμμετέχοντες, «αυριανοί ηγέτες» της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να θέσουν τις ερωτήσεις τους, επελέγησαν με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια, ενημερώθηκαν για τη συνάντηση πριν από λίγες εβδομάδες, ενώ τους ζητήθηκε να μην αποκαλύψουν τον χρόνο και τον τόπο παρά μόνο λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι τους στην γερμανική πρωτεύουσα.

Γερμανικά μέσα για την επίσκεψη Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ιδιωτική συνάντηση με την Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, από την οποία διέρρευσαν μόνο οι φωτογραφίες με τον θερμό εναγκαλισμό τους. Δεν λείπουν ωστόσο τα επικριτικά, σε μερικές περιπτώσεις και ειρωνικά, σχόλια του γερμανικού Τύπου για την υποδοχή που του επεφύλαξαν τόσο η κυρία Μέρκελ όσο και η γερμανική κοινή γνώμη.

«Η γερμανική οπτική για τους αμερικανούς Προέδρους είναι κάπως υπεραπλουστευτική: αυτός είναι ο καλός Ομπάμα και άλλος ο κακός Τραμπ. Η “Ομπαμανοσταλγία” των Γερμανών επισκιάζει το γεγονός ότι η θητεία του Ομπάμα ήταν γεμάτη σκιές – τις μαζικές επιθέσεις με drones, τους νεκρούς, την απαθή στάση στον πόλεμο της Συρίας που προκάλεσε την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη», γράφει η «Tagesspiegel», ενώ η Bild υπενθυμίζει ότι επί Ομπάμα ξεκίνησε και ο εμπορικός πόλεμος εναντίον των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Επισημαίνεται ακόμη ότι ίσως τα μηνύματα της συνάντησης με την κυρία Μέρκελ να αποδειχθούν λανθασμένα, καθώς επίκειται η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρώπη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Χιλιάδες Γερμανοί αναμένεται να κατέβουν στο δρόμο για τα ενοίκια

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αναμένονται σήμερα στη Γερμανία για να καταγγείλουν «την τρέλα των ενοικίων». Και έχουν εντοπίσει τους ενόχους για το πρόβλημα: οι κερδοσκόποι της αγοράς ακινήτων

Στο Βερολίνο τα ενοίκια έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μία δεκαετία και οι διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν κατά εκατοντάδες το μεσημέρι στην Αλεξάντερπλατς για να καταγγείλουν εταιρείες όπως η Deutsche Wohnen και η Vonovia, οι οποίες έχουν αγοράσει χιλιάδες κτίρια εκμεταλλευόμενες τις χαμηλές τιμές.

«Ο νέος ιδιοκτήτης είναι γνωστός εδώ, διαθέτει περισσότερα από 1.500 διαμερίσματα και πρόκειται ξεκάθαρα για επιχείρηση (…) αγοράζει και πουλά με τα χρήματα επενδυτών, οι οποίοι φυσικά επιθυμούν τη μέγιστη δυνατή απόδοση», εξηγεί ο 75χρονος Χανς φον Μέιντελ. Ο φον Μέιντελ ζει εδώ και 45 χρόνια στο ίδιο σπίτι στην οδό Χάζενχάιντε. Τώρα όμως το κτίριο στο οποίο μένει άλλαξε ιδιοκτήτη και ο ηλικιωμένος άνδρας φοβάται ότι θα του συμβεί αυτό που έχουν πάθει ήδη χιλιάδες Βερολινέζοι: ακύρωση του μισθωτηρίου του, ανακαίνιση του κτιρίου και στη συνέχεια νέα εκμίσθωσή του με μεγάλη αύξηση στο ενοίκιο.

Το 2018 η Vonovia αύξησε το μέσο ενοίκιό της κατά 4,2%. Η εταιρεία διαθέτει σχεδόν 350.000 διαμερίσματα

Η αύξηση των τιμών των ενοικίων ενισχύεται από τη δημοφιλία που γνωρίζουν οι μεγάλες πόλεις, όπου Γερμανοί και Ευρωπαίοι εγκαθίστανται κατά χιλιάδες κάθε χρόνο, αυξάνοντας τη ζήτηση για κατοικίες χωρίς ωστόσο να αυξάνεται αντίστοιχα και η προσφορά.

«Εδώ και πέντε χρόνια υπάρχει αύξηση στις κατασκευές νέων κατοικιών, όμως αυτό δεν καλύπτει τις ελλείψεις, καθώς κατασκευάζονται πολύ λίγες κοινωνικές κατοικίες ή κατοικίες σε προσιτές τιμές», εξηγεί ο Ούλριχ Ρόπερτς, εκπρόσωπος της γερμανικής ένωσης ενοικιαστών

Εξάλλου ο Ρόπερτς εκτιμά ότι εταιρείες όπως η Deutsche Wohnen και η Vonovia έχουν «πολιτική επιρροή σε εθνικό επίπεδο», γεγονός που εμποδίζει την υιοθέτηση πραγματικών μέτρων για τον έλεγχο των τιμών των ενοικίων. Συχνά οι κανόνες ισχύουν σε τοπικό επίπεδο και έχουν στόχο να προστατεύουν συνοικίες από την αλλαγή του ύφους τους και από τους επενδυτές, περιορίζοντας τις ανακαινίσεις που επιτρέπονται. Όμως αυτό «δεν μπορεί παρά να καθυστερήσει το φαινόμενο», σημειώνει ο ίδιος.

Στο μεταξύ οργανώνεται μια εκστρατεία προκειμένου να πειστεί η δημαρχία του Βερολίνου να απαλλοτριώνει τις εταιρείες που διαθέτουν περισσότερες από 3.000 κατοικίες, σημειώνει η Ρούζμπεχ Ταχέρι εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας αυτής.

Η αίτησή της πρέπει να συγκεντρώσει επαρκή αριθμό υπογραφών –αρχικά 20.000 και στη συνέχεια 170.000—για να διεξαχθεί τοπικό δημοψήφισμα. Η Ταχέρι εκτιμά ότι πρόκειται για μια «μάχη των τάξεων». Όμως ο οικονομολόγος Χάραλντ Ζίμονς πιστεύει ότι το σχέδιό της είναι «εντελώς παράλογο», διότι εταιρείες όπως η Deutsche Wohnen και η Vonovia κατέχουν μόλις του 5% με 6% των κατοικιών. Το να επιτεθεί κανείς μόνο στις μεγάλες εταιρείες σημαίνει ότι «το 5% των Βερολινέζων δεν θα είναι αναγκασμένο να πληρώνει μεγάλα ενοίκια, την ώρα που οι υπόλοιποι θα πληρώνουν τα ίδια», εξηγεί.

«Ο τυπικός μισθωτής στη Γερμανία είναι μικρός, διαθέτει δύο, τρία, τέσσερα έως και 20 διαμερίσματα. Αυτό ισχύει για το 70% των μισθωτηρίων», προσθέτει ο Ζίμονς.

Ως λύση μένει λοιπόν η αγορά κτιρίων από την πόλη –η οποία κυβερνάται από έναν συνασπισμό της αριστεράς με την άκρα αριστερά και τους Πράσινου– ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη άνοδος των ενοικίων. Αυτή η λύση αναφέρεται εδώ και μερικούς μήνες, αν τα οικονομικά του Βερολίνου είναι σε οικτρή κατάσταση και η τιμή του τετραγωνικού στην πόλη έχει εκτοξευθεί.

«Οι τιμές πώλησης έχουν αυξηθεί δύο φορές περισσότερο σε σχέση με τα ενοίκια, αυτό θα ήταν καλή ιδέα πριν 8 χρόνια», σχολιάζει ο Ζίμονς. «Όταν οι άνθρωποι μάθουν πόσα δισεκατομμύρια χρειάζονται, πολλοί θα δουν τα πράγματα αλλιώς», παραδέχθηκε και ο δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μούλερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

100 χρόνια Μπάουχαους: Η Σχολή σχεδίου στοχεύει την άκρα δεξιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

100 χρόνια Μπάουχαους: Η Σχολή σχεδίου εγκαινιάζει ένα μουσείο – πρόκληση για την άκρα δεξιά

Η σχολή Μπάουχαους, καλλιτεχνικό ρεύμα που αποτέλεσε θεμέλιο λίθο κυρίως για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, γιορτάζει τα 100 της χρόνια στη Γερμανία με τα εγκαίνια αυτή την εβδομάδα ενός νέου μουσείου άκρως πολιτικού, που βάζει στο στόχαστρο την άκρα δεξιά του χθες και του σήμερα.

Η σχολή σχεδίου Bauhaus που ιδρύθηκε την 1η Απριλίου 1919 και εκδιώχθηκε από τη ναζιστική Γερμανία της δεκαετίας του 1930, από σήμερα έχει τον ναό της στη Βαϊμάρη, την κωμόπολη όπου γεννήθηκε το καλλιτεχνικό αυτό κίνημα και που έδωσε το όνομά της στη βραχύβια γερμανική δημοκρατία του μεσοπολέμου

“Δεν μπορείτε να δείτε αυτά τα εγκαίνια χωριστά από το πολιτικό τους περιβάλλον”, εξηγεί στο AFP ο Βόλφγκανγκ Χόλερ, διευθυντής των μουσείων της Βαϊμάρης. Πολύ περισσότερο που η πόλη αυτή που βρίσκεται στο κρατίδιο της Θουριγγίας, στην πρώην Ανατολική Γερμανία, έγινε προπύργιο του ακροδεξιού κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Το AfD ποντάρει σε διψήφιο ποσοστό στις ευρωεκλογές του Μαΐου και στις περιφερειακές εκλογές το φθινόπωρο.

“Το Μπάουχαους ήταν από την αρχή έντονα πολιτικό. Είναι συνεπώς ένα υπέροχο μέρος για να αρχίσει μια συζήτηση, κυρίως με τους νέους”, είπε ο Χόλερ που αναμένει 100.000 επισκέπτες κάθε χρόνο

Γοητευτικές αντιπαραθέσεις

Το ίδιο το μουσείο κτίστηκε μέσα στο ιστορικό του πλαίσιο. Η αρχιτέκτονας Χάικε Χανάντα το ύψωσε ανάμεσα σε έναν χώρο που χρονολογείται από τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, ένα κτίριο των ναζί και κτίρια που κατασκευάστηκαν επί κομμουνιστικής εποχής.

“Πέτυχα τον βασικό μου στόχο, που ήταν το μουσείο να μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με τη ναζιστική αρχιτεκτονική”, εξήγησε η 55χρονη Χανάντα στην τοπική εφημερίδα Thuringer Allgemeine. “Αυτές οι γοητευτικές αντιθέσεις διηγούνται τόσα για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα αυτή βλέπει τον εαυτό της”, τονίζει ο Βόλφγκανγκ Χόλερ.

Ένα παράθυρο επίσης τοποθετήθηκε ειδικά στον πρώτο όροφο του μουσείου ώστε να είναι ορατό το μνημείο του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ

Πελώρια σύγχρονα πορτραίτα επιζώντων του στρατοπέδου στολίζουν εξάλλου αυτή την εβδομάδα τις προσόψεις κτιρίων που οδηγούν από τον σταθμό της Βαϊμάρης έως το μουσείο. Ο φωτογράφος Τόμας Μίλερ εξήγησε μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι στόχος των φωτογραφιών αυτών είναι να προκαλέσουν το AfD, του οποίου η ηγεσία αυξάνει τις επίμαχες δηλώσεις για τον ναζισμό και το Ολοκαύτωμα.

“Ενόψει των περιφερειακών εκλογών στη Θουριγγία, πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με την ιστορία μας με υπευθυνότητα”, εξήγησε την ώρα που η άκρα δεξιά λαμβάνει 20% στις δημοσκοπήσεις.

Ο διωγμός του Μπάουχαους έχει περίοπτη θέση μέσα στο μουσείο που διηγείται πώς η σχολή και ο ιδρυτής της Βάλτερ Γκρόπιους διέφυγαν από τη Βαϊμάρη στο Ντεσάου της κεντρικής Γερμανίας το 1925, μετά στο Βερολίνο το 1930, προτού το κίνημα τεθεί εκτός νόμου από το ναζιστικό καθεστώς το 1933.

“Εκεί μαθαίνουμε πόσο δύσκολα μπορεί να είναι γι’ αυτούς που είναι πιο μπροστά από την εποχή τους”, θυμίζει ο διευθυντής των μουσείων της Βαϊμάρης. Ωστόσο αυτή ακριβώς η αναγκαστική εξορία του, επέτρεψε στο ρεύμα του Bauhaus να κατακτήσει τον κόσμο με την ιδέα της πρακτικής, απλής και ωραίας δημιουργίας, την οποία σήμερα συναντάμε στα iPhones και στα έπιπλα του Ikea.

Εμβληματικά έργα σχεδίου εκτίθενται επίσης στο νέο μουσείο, όπως οι ανατρεπτικές καρέκλες του Μαρσέλ Μπρόιερ ή η τσαγιέρα της Μαριάνε Μπραντ

Σύμφωνα με τους επικριτές, το κτίριο του μουσείου της Βαϊμάρης, ένας γκρίζος κύβος, πολύ λιτός που στοίχισε 27 εκατομμύρια ευρώ, μοιάζει περισσότερο με στρατιωτικό μπούνκερ παρά με έναν εμβληματικό τόπο της αρχιτεκτονικής. “Ορισμένοι το συνέκριναν με το Wolfsschanze (Βόλφς-σάντσε/ το λημέρι του λύκου), όπως ονομαζόταν το αρχηγείο του Χίτλερ στην Πολωνία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παραδέχτηκε ο Χόλερ. “Αλλά εμείς θέλαμε κάτι που να λέει: ‘Δεν κρυβόμαστε'”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Παιδιά Γερμανών τζιχαντιστών επαναπατρίστηκαν από το Ιράκ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Δύο εβδομάδες μετά την εξάλειψη του αυτοαποκαλούμενου “χαλιφάτου” του Ισλαμικού Κράτος στη Συρία παιδιά Γερμανών τζιχαντιστών επαναπατρίστηκαν από το Ιράκ

Η Γερμανία επαναπάτρισε από το Ιράκ παιδιά τζιχαντιστών μαχητών, δήλωσαν σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών και ένας δικηγόρος, την ώρα που αυτό το ακανθώδες θέμα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη διεθνούς συνάντησης που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

Ο επαναπατρισμός των παιδιών αυτών είναι ο πρώτος επαναπατρισμός αυτού του είδους στη Γερμανία, δύο εβδομάδες μετά την εξάλειψη του αυτοααποκαλούμενου «χαλιφάτου» του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία. Πρόκειται για περίπου δέκα παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών. Η φροντίδα τους ανατέθηκε σε συγγενείς.

Ανάμεσα στους ανηλίκους αυτούς είναι και τρία παιδιά, που έφθασαν χθες βράδυ με τη μητέρα τους, 31 ετών, «στη Στουτγάρδη προερχόμενα από την Τουρκία και συνελήφθησαν αμέσως κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο», σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγόρου τους Μαχμούτ Ερντέμ.

«Το αίτημά μου προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση εισακούστηκε», δήλωσε ο δικηγόρος, ο οποίος είπε πως «πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι επαναπατατρισμοί».

Αυτή τη στιγμή, το Βερολίνο είναι σε επαφή με άλλους οκτώ Γερμανούς υπηκόους που έχουν φυλακιστεί στο Ιράκ. «Τα παιδιά τους, που κρατούνται επίσης στη φυλακή, μπορούν να μεταφερθούν στη Γερμανία σε συγγενείς που θα είναι διατεθειμένοι να τα υποδεχθούν, εφόσον οι γονείς τους δώσουν τη συγκατάθεσή τους», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως και σε άλλες δυτικές χώρες, στη Γερμανία διεξάγεται έντονη δημόσια συζήτηση για το θέμα της τύχης αυτών των παιδιών

Οι οικογένειες καταβάλλουν προσπάθειες για την επιστροφή τους, υποστηρίζοντας ότι είναι θύματα μιας κατάστασης την οποία δεν επέλεξαν, ενώ οι αρχές παραμένουν πιο επιφυλακτικές.

Ο υπουργός Εσωτερικών εκτίμησε ωστόσο χθες πως τα παιδιά αυτά είναι «θύματα». Αν τα παιδιά έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί, θα πρέπει να τεθούν υπό την παρακολούθηση ενός ειδικού οργανισμού, όμως «δεν θα εγκλειστούν», διευκρίνισε το υπουργείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον 59 παιδιά Γερμανών τζιχαντιστών του ΙΚ βρίσκονταν ακόμη στα τέλη Μαρτίου στη Συρία

Πρόσφατα πολλαπλασιάστηκαν οι πρωτοβουλίες υπέρ των παιδιών των τζιχαντιστών, τον αριθμό των οποίων κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα. Θα είναι τουλάχιστον 3.500 από περίπου 30 χώρες που βρίσκονται σε καταυλισμούς εκτοπισμένων, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Save The Children. Όσον αφορά τους ενήλικες, το Βερολίνο όπως και το Παρίσι θέλουν όσοι διέπραξαν εγκλήματα στην περιοχή να δικαστούν επί τόπου. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον 66 Γερμανοί μαχητές του ΙΚ κρατούνται αυτή τη στιγμή από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7), που συνεδριάζουν από χθες στο Παρίσι, συζητούν για το πώς θα διαχειριστούν το θέμα των τζιχαντιστών και των οικογενειών τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Βερολίνο: Ζητά συνεργασία στη φορολόγηση και διαφάνεια στο χρέος

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το Βερολίνο θα πιέσει για συνεργασία στη φορολόγηση και διαφάνεια στο χρέος στις συνόδους των οικονομικών ηγετών την επόμενη εβδομάδα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς θα παροτρύνει τους οικονομικούς ηγέτες την επόμενη εβδομάδα να προσπαθήσουν να επιτύχουν ένα ελάχιστο παγκόσμιο επίπεδο φορολόγησης των επιχειρήσεων και να αυξήσουν τη διαφάνεια χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.

Στις συνομιλίες στην Ουάσινγκτον θα κυριαρχήσουν οι πολιτικοί κίνδυνοι, όπως οι εμπορικές διαμάχες και η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο Σολτς θα δηλώσει στους συμμάχους της χώρας του ότι το μεγάλο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας θα συρρικνωθεί σταδιακά χάρη στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση, τους αυξανόμενους πραγματικούς μισθούς και τις υψηλές κρατικές δαπάνες, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Αυτό δεν θα συμβεί γρήγορα, θα γίνει βήμα-βήμα»

Υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αναμένεται να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα, με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και τους πολιτικούς κινδύνους για την ανάπτυξη να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Σε μια προκαταρκτική παρουσίαση ενόψει των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (12-14 Απριλίου), η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Τρίτη πως η παγκόσμια ανάπτυξη έχει χάσει τη δυναμική της εν μέσω κλιμακούμενων εμπορικών εντάσεων και πιο σφιχτών χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Ο Σολτς θεωρεί ότι ένα ελάχιστο επίπεδο φορολόγησης των επιχειρήσεων παγκοσμίως είναι ένα σημαντικό βήμα για να αποτραπούν ψηφιακοί κολοσσοί, όπως η Google, η Facebook και η Amazon, από το να εγγράφουν κέρδη σε χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή αντί εκεί όπου βρίσκονται οι πελάτες τους.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συνομιλίες στην Ουάσινγκτον αναμένεται να φέρουν πρόοδο σε αυτό το μέτωπο και ότι ο Σολτς ελπίζει σε μία συμφωνία μεταξύ των μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έως τα μέσα του 2020. Ο Σολτς αναμένεται επίσης να παροτρύνει την Κίνα και άλλες χώρες να μοιραστούν περισσότερες πληροφορίες για τον δανεισμό τους σε άλλες χώρες προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια του χρέους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Απέτυχε και πάλι η AfD να εκλέξει αντιπρόεδρο στη Bundestag

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Για πέμπτη φορά απέτυχε σήμερα η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) να εκλέξει αντιπρόεδρο στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, καθώς και η δεύτερη υποψήφια δεν κατάφερε, σε τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες, να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους

Η Μαριάνα Χάρντερ-Κιούνελ έλαβε νωρίτερα σήμερα 199 θετικές ψήφους, αλλά 423 αρνητικές και 43 αποχές και η θέση αντιπροέδρου που δικαιούται το κόμμα της θα παραμείνει και πάλι κενή.
Η υποψήφια είχε απευθύνει έκκληση προς τους συναδέλφους της των άλλων κομμάτων να επιλέξουν την αποχή, καθώς στην τρίτη ψηφοφορία δεν απαιτείται η πλειοψηφία της ολομέλειας, αλλά μόνο περισσότερες θετικές ψήφοι, αλλά προφανώς δεν εισακούσθηκε. Το σημερινό αποτέλεσμα είναι μάλιστα ακόμη χειρότερο από εκείνο της προηγούμενης ψηφοφορίας, στις 13 Δεκεμβρίου του 2018.
Από την πλευρά της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), ο γενικός διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ τόνισε ωστόσο ότι η AfD δικαιούται μια θέση στο προεδρείο της Bundestag και ζήτησε από τους βουλευτές να μην επιτρέψουν στην AfD να παριστάνει τον «μάρτυρα». Εκτιμά ότι είναι «σωστό να αναλάβει και αυτό το κόμμα ευθύνες ώστε να μην εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να κλαψουρίζει».
Πριν από την ψηφοφορία, ο εκπρόσωπος της AfD Κρίστιαν Λουτ είχε προειδοποιήσει ότι το κόμμα του είναι διατεθειμένο να φέρνει κάθε εβδομάδα έναν νέο υποψήφιο προκειμένου να καταδείξει στην κοινή γνώμη «πόσο αντιδημοκρατικά» τους μεταχειρίζονται τα άλλα κόμματα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ5 ημέρες πριν

Απλά μην το κάνετε! Όλα όσα πρέπει να αποφεύγετε στη Γερμανία

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία:Σε ποιες περιπτώσεις κινδυνεύετε να βρεθείτε μπλεγμένοι

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ1 εβδομάδα πριν

Επτά πόλεις στη Γερμανία για ρομαντικούς ταξιδιώτες

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Ένα πλήρες γερμανικό λεξικό στο κινητό σας δωρεάν

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Οι Γερμανοί σπάνεπλάκα:Κρύο χιούμορ ή να…κατουρηθείς απ’τα γέλια;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 ημέρες πριν

Ο γερμανικός τύπος χθες για το θέμα των αποζημιώσεων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 εβδομάδα πριν

Πότε θα αρχίσουν να εκδίδονται οι νέες αστυνομικές ταυτότητες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Βερολίνο: Νέα προβλήματα στην κατασκευή του αεροδρομίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Οι εμπορικοί δρόμοι με τη μεγαλύτερη κίνηση στη Γερμανία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Χιλιάδες Γερμανοί αναμένεται να κατέβουν στο δρόμο για τα ενοίκια

Advertisement Europolitis
Advertisement