Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Εσείς πόσα «πουσάπ» μπορείτε να κάνετε;

Published

on

Όσα λιγότερα «πουσάπ» μπορεί να κάνει κάποιος, ιδίως κάτω από δέκα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος

Θέλεις κανείς να πάρει μια -κατά προσέγγιση- ιδέα για το πόσο μεγάλος είναι ο μελλοντικός καρδιαγγειακός κίνδυνος στη ζωή του; Δεν έχει παρά να πέσει στο έδαφος και να μετρήσει τον αριθμό των κάμψεων (πουσάπ) που μπορεί να κάνει.
Όσα λιγότερα, τόσο πιο πολύ κινδυνεύει να εμφανίσει κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα και να πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Είναι η πρώτη μελέτη που αναδεικνύει το πουσάπ ως «εργαλείο» ιατρικής πρόγνωσης – κάτι που πάντως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από μελλοντικές έρευνες.

Οι ερευνητές, μελέτησαν στοιχεία για 1.104 άνδρες πυροσβέστες των ΗΠΑ, με μέση ηλικία 40 ετών, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε διάφορες ιατρικές εξετάσεις και παράλληλα είχαν κάνει πουσάπ (στο γραφείο του γιατρού, οπότε δεν ετίθετο θέμα να «κλέβουν»…).

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν σε βάθος δεκαετίας και σε αυτό το διάστημα υπήρξαν 37 καρδιαγγειακά περιστατικά (εμφράγματα, εγκεφαλικά κ.α.). Διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των πουσάπ ήταν πολύ καλός προγνωστικός δείκτης για τα μελλοντικά καρδιαγγειακά προβλήματα, ακόμη καλύτερος και από το τυπικό τεστ κόπωσης σε διάδρομο.

Ο κίνδυνος αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακού περιστατικού μέσα στην επόμενη δεκαετία ήταν κατά μέσο όρο 96% μικρότερος μεταξύ των ανδρών που μπορούσαν να κάνουν περισσότερα από 40 πουσάπ, σε σχέση με όσους δεν μπορούσαν να κάνουν πάνω από δέκα. Για όσους έκαναν 11 ως 20 πουσάπ, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας ήταν μικρότερος κατά 64%. Ενώ όσοι μπορούσαν να κάνουν 21 έως 30 πουσάπ, είχαν περίπου το ένα τέταρτο του κινδύνου για στεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια, σε σχέση με όσους έκαναν λιγότερα από δέκα.
«Η χρήση των πουσάπ μπορεί να αποτελέσει μια δωρεάν και απλή μέθοδο για να αξιολογηθεί η λειτουργική ικανότητα κάποιου και να προβλεφθεί ο κίνδυνος ενός μελλοντικού καρδιαγγειακού επεισοδίου. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό, επειδή πολλά τεστ διαφέρουν στα αποτελέσματα τους και είναι πολύ ακριβά και χρονοβόρα, ενώ τα πουσάπ μπορούν να γίνουν μέσα σε ένα λεπτό», δήλωσε ο Γιανγκ.
Πηγή: ΑΜΠΕ

ΥΓΕΙΑ

Η ημικρανία επηρεάζει δραματικά την ποιότητα ζωής πολλών ασθενών

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η ημικρανία επηρεάζει δραματικά την ποιότητα ζωής των ασθενών σε οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο, ωστόσο οι επιπτώσεις της ασθένειας συχνά δεν γίνονται κατανοητές από το περιβάλλον των ασθενών.

Αυτό αναδεικνύει πανελλαδική έρευνα που διεξήγε πρόσφατα ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδας και θα παρουσιάσει σε σχετική εκδήλωση.

Η έρευνα διεξήχθη τον Ιούνιο του 2023 υπό τη μορφή διαδικτυακού ερωτηματολογίου σε περισσότερους από 2.500 συμμετέχοντες σε όλη την Ελλάδα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες.

Το 74% είναι ηλικίας 36-55 ετών, βρίσκονται δηλαδή στην πλέον παραγωγική ηλικία τους.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 79,1% των συμμετεχόντων υποφέρει από ημικρανία περισσότερα από δέκα χρόνια. Τρεις στους τέσσερις έχουν πάνω από πέντε ημέρες ημικρανία το μήνα, ενώ το 24,6% των συμμετεχόντων βιώνει 15-31 κρίσεις ημικρανίας το μήνα, δηλαδή ανήκει στο φάσμα της χρόνιας ημικρανίας.

Το 42% δήλωσε ότι έχει χρειαστεί να επισκεφθεί νοσοκομείο λόγω σοβαρής κρίσης ημικρανίας και 12% από αυτούς έχει νοσηλευθεί.

Η έρευνα αναδεικνύει τις επιπτώσεις της ημικρανίας στην καθημερινότητα των ασθενών. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους ότι η ημικρανία επηρεάζει αρκετά ή πάρα πολύ την καθημερινότητά τους.

«Στην έρευνα αποτυπώνεται ότι η ημικρανία δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος, αλλά μια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει πολύ σημαντικά τη ζωή πολλών ασθενών», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νευρολόγος Μιχάλης Βικελής, ο οποίος είχε την επιστημονική επιμέλεια της έρευνας, μαζί με τον νευρολόγο Μανώλη Δερμιτζάκη.

Περίπου το 83% των συμμετεχόντων χάνει πάνω από μία ημέρα τον μήνα από οικογενειακές υποχρεώσεις, ενώ το 9% εξ αυτών χάνει πάνω από δέκα ημέρες τον μήνα. Αν και στον τομέα της εργασίας τα ποσοστά είναι μικρότερα (το 54% χάνει μία ή περισσότερες ημέρες δουλειάς και το 6,9% χάνει περισσότερες από πέντε ημέρες κάθε μήνα), ωστόσο πάνω από το 90% των συμμετεχόντων αναφέρει μειωμένη συγκέντρωση και απόδοση στην εργασία για μία ή περισσότερες κάθε μήνα.

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι το 26,6% δήλωσε ότι εξαιτίας της ημικρανίας άλλαξε αντικείμενο εργασίας, μείωσε τις ώρες εργασίας, πήρε μακροχρόνια άδεια ή έχασε τη δουλειά του.

Ο κ. Βικελής υπενθυμίζει ότι «η κρίση ημικρανίας δεν είναι κάτι που συμβαίνει μια φορά το χρόνο. Είναι μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση που δημιουργεί πρόβλημα στους ίδιους τους ανθρώπους και τον περίγυρό τους» και προσθέτει ότι «το κόστος για το κράτος είναι πραγματικά τεράστιο. Σε υπολογισμό που είχε γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαινόταν ότι η ημικρανία είναι από τις πιο κοστοβόρες παθήσεις συνολικά, με το κόστος να αφορά κυρίως σε απώλεια παραγωγικότητας ή χαμένες ημέρες εργασίας».

Αν και οι επιπτώσεις της ημικρανίας στη ζωή των ασθενών είναι τόσο μεγάλες, εννιά στους δέκα συμμετέχοντες πιστεύουν ότι το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει/κατανοεί καλά ή δεν γνωρίζει καθόλου τι είναι οι ημικρανίες ως ασθένεια.

Το 75% δηλώνει ότι τα μέλη της οικογένειάς του δεν κατανοούν το πρόβλημα, τους κοιτούν καχύποπτα ή λένε συχνά τη φράση «Πάλι πονάς;». Επίσης, το 74% αναφέρει πως το επαγγελματικό του περιβάλλον δεν κατανοεί το μέγεθος του προβλήματος, ενώ το 10% δεν έχει αναφέρει στο χώρο εργασίας του πως πάσχει από ημικρανίες. Μάλιστα, ένας στους πέντε αισθάνεται άβολα να πει σε διευθυντή ή προϊστάμενο ότι πάσχει από ημικρανίες και το 43% εκτιμά ότι η πάθηση επηρεάζει μερικές φορές, συχνά ή πάντα τον τρόπο με τον οποίο αξιολογείται από τον προϊστάμενο.

Οι διαθέσιμες θεραπείες

Επτά στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν ότι ενημερώνονται από τον γιατρό, αν και δύο στους δέκα δεν έχουν επισκεφθεί γιατρό τον τελευταίο χρόνο. Στην κατεύθυνση της συχνότερης ενημέρωσης από τον γιατρό, πάντως, έχουν βοηθήσει τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία έχουν ενταχθεί στη θετική λίστα θεραπειών που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ τα τελευταία δύο χρόνια.

«Τα μονοκλωνικά έδωσαν μια μεγάλη περαιτέρω δυνατότητα στις υπάρχουσες λύσεις για τις ημικρανίες. Πέρα από το ότι είναι μια θεραπεία με πολύ καλό αποτέλεσμα και ελάχιστες παρενέργειες, είναι και μια αφορμή για πολλούς ασθενείς που δεν είχαν επισκεφθεί το γιατρό τα τελευταία χρόνια, να ξαναπάνε στα ιατρεία κεφαλαλγίας για να ενημερωθούν. Ακόμα και να μην πληρούν τις προϋποθέσεις για χορήγησή τους από τον ΕΟΠΥΥ, είναι και πάλι κερδισμένοι γιατί έχουμε και άλλες θεραπευτικές λύσεις», εξηγεί ο κ. Βικελής και στέλνει το μήνυμα ότι «η ημικρανία είναι μια πάθηση για την οποία έχουμε πολλά εφόδια για να την αντιμετωπίσουμε».

Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για την ημικρανία με παρουσίαση της έρευνας θα γίνει την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, στις 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρου του δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, Αθήνα).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».

Η μετα-ανάλυση περιελάμβανε την ανασκόπηση 110 μελετών που αφορούσαν σε περισσότερες από 18 εκατομμύρια περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις από ρύπους, όπως το διοξείδιο του αζώτου, το μονοξείδιο του άνθρακα και το διοξείδιο του θείου.

Επίσης, εξέτασαν διάφορα μεγέθη αιωρούμενων σωματιδίων, που προέρχονται από τη βιομηχανική ρύπανση (PM1), τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, την καύση καυσίμων από σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τις πυρκαγιές δασών και χόρτων (PM2,5), όπως και τη σκόνη από δρόμους και εργοτάξια (PM10).

Τα άτομα που εκτέθηκαν σε υψηλότερη συγκέντρωση διαφόρων τύπων ατμοσφαιρικής ρύπανσης είχαν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου συνδέονταν με 28% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, τα υψηλότερα επίπεδα όζοντος με 5% αύξηση, το μονοξείδιο του άνθρακα με 26% αύξηση και το διοξείδιο του θείου με 15% αύξηση.

Η υψηλότερη συγκέντρωση σωματιδίων PM1 συνδέθηκε με 9% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, τα PM2,5 με 15% αυξημένο κίνδυνο και τα PM10 με 14%.

«Υπάρχει ισχυρή και σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και του θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο εντός πέντε ημερών από την έκθεση», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης, Αχμάντ Τουμπάσι από το Πανεπιστήμιο της Ιορδανίας στο Αμμάν.

«Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία των παγκόσμιων προσπαθειών να δημιουργήσουν πολιτικές που μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Κάτι τέτοιο μπορεί να μειώσει τον αριθμό των εγκεφαλικών επεισοδίων και τις συνέπειές τους», προσθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Μελέτη: Τα εμπόδια των γυναικών στην πρόσβασή τους στην καρδιαγγειακή αποκατάσταση

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Στοιχεία για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην πρόσβασή τους σε προγράμματα καρδιαγγειακής αποκατάστασης παρουσιάζει παγκόσμια μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Canadian Journal of Cardiology».

Οι γυναίκες συχνά δεν γνωρίζουν την ύπαρξη των προγραμμάτων αυτών, βρίσκουν το κόστος σημαντικά υψηλό ή θεωρούν την άσκηση κουραστική ή επώδυνη.

Ακόμα και όσες εγγράφονται σε προγράμματα καρδιαγγειακής αποκατάστασης δεν μπορούν να τηρήσουν τις συνεδρίες εξαιτίας παραγόντων όπως οι οικογενειακές υποχρεώσεις ή οι δυσκολίες πρόσβασης και μεταφοράς όταν απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία.

Η καρδιαγγειακή αποκατάσταση (CR) είναι ένα πρόγραμμα διαχείρισης χρόνιων ασθενειών, όπου οι ασθενείς υποστηρίζονται από μια ομάδα επαγγελματιών υγείας για αρκετούς μήνες μέσω της διαχείρισης ιατρικών παραγόντων κινδύνου, της δομημένης άσκησης, της εκπαίδευσης και της συμβουλευτικής.

Βελτιώνει τα αποτελέσματα της υγείας και μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θανάτου και επανανοσηλείας κατά 20%.

Ωστόσο, τα προγράμματα δεν αξιοποιούνται επαρκώς και οι γυναίκες έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να συμμετάσχουν σε σχέση με τους άνδρες, με αποτέλεσμα να μην αποκομίζουν αυτά τα οφέλη.

Για τη μελέτη, την πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο για τα εμπόδια πρόσβασης σε προγράμματα CR, έγινε διαδικτυακή έρευνα σε περισσότερους από 2.000 ασθενείς από 16 χώρες και από τις έξι περιφέρειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Περίπου το 42% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Η συγγραφική ομάδα, μεταξύ των οποίων και η καθηγήτρια Αθλητιατρικής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Ευαγγελία Κουίδη, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες καρδιοπαθείς έχουν μεγαλύτερο φορτίο εμποδίων στον δυτικό Ειρηνικό και την Αμερική από ό,τι οι άνδρες, ωστόσο άνδρες και γυναίκες έχουν σημαντικά εμπόδια στις περιοχές αυτές.

Τα εμπόδια των γυναικών ήταν μεγαλύτερα στις περιοχές του δυτικού Ειρηνικού και της νοτιοανατολικής Ασίας σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές.

Στην Ευρώπη οι γυναίκες ανέφεραν ως κύρια εμπόδια το ότι αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα υγείας, ότι δυσκολεύονται με την απόσταση προκειμένου να φτάσουν στους χώρους διεξαγωγής των προγραμμάτων ή ότι δεν γνωρίζουν για τα προγράμματα CR.

Στην ανατολική Μεσόγειο τα κυριότερα εμπόδια είναι ότι δεν γνωρίζουν για τα προγράμματα αυτά, ότι δυσκολεύονται με τις αποστάσεις και με το κόστος του προγράμματος.

Συνολικά πάντως εντοπίστηκε ότι και οι γυναίκες και οι άνδρες αντιμετωπίζουν ορισμένα κοινά, αλλά και πολλά διαφορετικά εμπόδια, τα οποία διαφέρουν ανά παγκόσμια περιοχή. Μάλιστα, οι άνδρες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ανέφεραν μεγαλύτερα εμπόδια από ό,τι οι γυναίκες.

Τέλος, τα περισσότερα εμπόδια ανέφεραν οι άνεργες γυναίκες σε σχέση με εκείνες που εργάζονταν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Η σωματική δραστηριότητα νωρίς το πρωί επηρεάζει τη διαχείριση του βάρους

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τις πρωινές ώρες, από τις 7 έως τις 9 π.μ., φαίνεται ότι είναι η πιο ευνοϊκή για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Εταιρείας Παχυσαρκίας «Obesity».

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι προηγούμενες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, αλλά λίγες έχουν διερευνήσει το ημερήσιο μοτίβο της σωματικής δραστηριότητας που μετράται με επιταχυνσιόμετρο για να ταξινομήσουν την ώρα της ημέρας κατά την οποία γίνεται η ανθρώπινη κίνηση.

Στην παρούσα έρευνα οι επιστήμονες διερεύνησαν κατά πόσον το ημερήσιο μοτίβο της μετρηθείσας με επιταχυνσιόμετρο μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας επηρεάζει τη συσχέτιση μεταξύ της ανθρώπινης κίνησης και της παχυσαρκίας.

Χρησιμοποίησαν δεδομένα από 5.285 συμμετέχοντες και η σωματική δραστηριότητα ταξινομήθηκε σε τρεις κατηγορίες, πρωινή, μεσημεριανή, βραδινή.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της δραστηριότητας και της παχυσαρκίας στην πρωινή ομάδα.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα αυτή είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και περιφέρεια μέσης από εκείνους στις άλλες ομάδες. Επίσης, είχαν πιο υγιεινή διατροφή και λιγότερη ημερήσια πρόσληψη ενέργειας ανά μονάδα σωματικού βάρους σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.

Συνολικά οι συμμετέχοντες στην πρωινή ομάδα ήταν 10-13 χρόνια μεγαλύτεροι από τις δύο άλλες ομάδες. Επίσης, είχαν το υψηλότερο ποσοστό γυναικών, ήταν στην πλειονότητά τους μη ισπανόφωνοι λευκοί, είχαν κολεγιακή ή ανώτερη εκπαίδευση και δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση καπνού ή αλκοόλ.

Η κλινική ψυχολόγος, Ρεμπέκα Κρουκόφσκι, διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «δεν είναι γνωστό αν οι άνθρωποι που ασκούνται συστηματικά το πρωί μπορεί να διαφέρουν συστηματικά από εκείνους που ασκούνται σε άλλες ώρες, με τρόπους που δεν μετρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη». Όπως προσθέτει, όσοι ξυπνούν σταθερά αρκετά νωρίς για την πρωινή άσκηση «μπορεί να είναι βιολογικά διαφορετικοί από τα “νυχτοπούλια”».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Τα χόμπι σχετίζονται με καλύτερη ψυχική ευεξία των ατόμων άνω των 65 ετών

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Τα χόμπι προσφέρουν καλύτερη ψυχική ευεξία στα άτομα άνω των 65 ετών, όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Medicine».

Οι ερευνητές προχώρησαν σε μετά-ανάλυση πέντε μελετών, οι οποίες εξέταζαν την ενασχόληση με ψυχαγωγικές δραστηριότητες 93.263 ατόμων άνω των 65 ετών σε 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιαπωνίας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι δραστηριότητες με τις οποίες οι άνθρωποι ασχολούνται κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους μειώνουν τη μοναξιά και προστατεύουν από τα συμπτώματα κατάθλιψης. Ωστόσο, εστιάζονταν σε μία χώρα μόνο.

Η συγκεκριμένη μελέτη καλύπτει γεωγραφικά 16 χώρες σε τρεις ηπείρους.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν μεταξύ 71,7 και 75,9 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενασχόληση με ένα χόμπι σχετιζόταν με καλύτερη αυτοαναφερόμενη υγεία, μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή, υψηλότερο επίπεδο ευτυχίας και λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα από ό,τι η μη ενασχόληση με κάποιο χόμπι.

Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια ακόμη και μετά την ενσωμάτωση άλλων παραγόντων, όπως η κατάσταση συμβίωσης, η απασχόληση και το εισόδημα του νοικοκυριού.

Οι χώρες με υψηλή βαθμολογία του παγκόσμιου δείκτη ευτυχίας και του προσδόκιμου ζωής, όπως η Δανία, η Σουηδία και η Ελβετία είχαν επίσης υψηλή ενασχόληση με χόμπι με περισσότερο από το 90% των συμμετεχόντων στην έρευνα να έχει κάποια δραστηριότητα.

Συνολικά πάντως η συσχέτιση μεταξύ της ενασχόλησης με χόμπι και της ψυχικής ευημερίας ήταν σχετικά καθολική σε όλες τις χώρες, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα αποτελέσματά τους βασίζονται σε παρατηρήσεις και δεν αποδεικνύουν αιτιότητα.

Ωστόσο, εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη προγραμμάτων για τη βελτίωση της πρόσβασης σε χόμπι σε όλες τις ηλικίες και τις χώρες, ώστε να ενισχυθούν οι εμπειρίες υγιούς γήρανσης και η ψυχική ευημερία των ηλικιωμένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Οι ανδρικοί νεφροί είναι πιο ευάλωτοι και η αιτία βρίσκεται στην τεστοστερόνη

Published

on

Από

Δύο από τα γονίδια (με κόκκινο και πράσινο) που είναι πιο ενεργά στους νεφρούς θηλυκών ποντικών (μπλε). Πηγή φωτογραφίας: Jing Liu / McMahon Lab

Οι ανδρικοί νεφροί είναι πιο ευάλωτοι σε ασθένειες από τους γυναικείους και μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Developmental Cell» δείχνει ως υπαίτια την τεστοστερόνη.

Οι γυναικείοι νεφροί είναι πιο ανθεκτικοί στις ασθένειες και τους τραυματισμούς και όπως περιγράφεται σε έρευνα της Ιατρικής Σχολής Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας οι ορμόνες του φύλου καθοδηγούν αυτές τις διαφορές στους νεφρούς των αρσενικών και θηλυκών ποντικιών.

Οι ερευνητές εντόπισαν περισσότερα από 1.000 γονίδια με διαφορετικά επίπεδα δραστηριότητας στους νεφρούς αρσενικών και θηλυκών ποντικών και οι διαφορές ήταν πιο εμφανείς στο τμήμα της μονάδας φιλτραρίσματος του νεφρού, που είναι γνωστό ως εγγύς σωληνάριο και είναι υπεύθυνο για την επαναρρόφηση των περισσότερων θρεπτικών συστατικών, όπως η γλυκόζη και τα αμινοξέα, πίσω στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι περισσότερες από τις διαφορές φύλου στη γονιδιακή δραστηριότητα εμφανίστηκαν όταν τα ποντίκια μπήκαν στην εφηβεία και έγιναν ακόμα πιο έντονες όταν έφτασαν στη σεξουαλική ωριμότητα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η μείωση της τεστοστερόνης μπορεί να βελτιώσει την ανθεκτικότητα αυτού του οργάνου.

Για να εξετάσουν αν τα ίδια γονίδια εμπλέκονται στις διαφορές μεταξύ των ανθρώπινων νεφρών, οι επιστήμονες ανέλυσαν έναν περιορισμένο αριθμό νεφρών και βιοψιών ανδρών και γυναικών δοτών. Ωστόσο, σημειώνουν ότι «πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη δουλειά για τη μελέτη των διαφορών που σχετίζονται με το φύλο στους φυσιολογικούς ανθρώπινους νεφρούς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ19 λεπτά ago

Σε ενίσχυση και διεύρυνση των διμερών σχέσεων στοχεύει ο νέος πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ17 ώρες ago

Νέο Χειμερινό Πρόγραμμα με 9 νέα δρομολόγια και 3 νέες χώρες από την AEGEAN

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ19 ώρες ago

Έλληνες του εξωτερικού: Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για εγγραφή σε ΑΕΙ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ21 ώρες ago

Düsseldorf: Eκθεση τέχνης “Πατριδογνωσία του Πόντου – Η Ρωμιοσύνη της Ανατολής” της Σοφίας Αμπερίδου

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ21 ώρες ago

Η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει στην έκθεση τροφίμων και ποτών «ANUGA 2023».

Deutsch21 ώρες ago

Die einzigartigen Produkte der Region Attika werden auf der weltweit größten Messe für Lebensmittel und Getränke – “ANUGA 2023” – hervorgehoben.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ23 ώρες ago

Γερμανία: Επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2024 προβλέπουν οικονομικά ινστιτούτα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Περαιτέρω μείωση κατά 10,3% σημείωσαν οι γεννήσεις στην Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Το ΑΠΘ ανέπτυξε σύστημα τηλεμετρίας που προβλέπει σε πραγματικό χρόνο την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ2 ημέρες ago

Οι TIMES προτείνουν την Ελλάδα ως φθινοπωρινό προορισμό

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Πυροβολισμοί στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βούπερταλ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Από το 2024 η απαγόρευση θέρμανσης με φυσικό αέριο και πετρέλαιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν αύριο οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus για την αποτύπωση των πλημμυρών στη Θεσσαλία

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Ένα ανοιχτό γεωπάρκο ενταγμένο στην UNESCO επιχειρεί να γίνει η Χίος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Κατατέθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: «Ναι» στην ενίσχυση της οικονομίας, «όχι» στη λιτότητα λέει η κυβέρνηση

Διατροφή4 εβδομάδες ago

Κυδώνια: τα χρυσά μήλα του Φθινοπώρου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Τα άτομα με παθήσεις των πνευμόνων αντιμετωπίζουν επιπλέον κινδύνους από την κλιματική αλλαγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Παγκόσμιο ρεκόρ: Βέλγος κολύμπησε 131χλμ χωρίς διακοπή στον Κορινθιακό

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis