Επικοινωνήστε μαζί μας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Λέα Φόιτελ: Οι μοναδικές διακοπές της στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Νεαρή Γερμανίδα με κινητικά προβλήματα περιγράφει τις μοναδικές διακοπές της στην Ελλάδα

Η 21χρονη Λέα Φόιτελ, που είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο περιγράφει στον γερμανικό ιστότοπο Kobinet Nachrichten τις διακοπές της το περσινό καλοκαίρι στην Ελλάδα μαζί με δύο φίλους της που επίσης αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα σε ένα ξενοδοχείο στην Κατερίνη.  

Όπως αναφέρει η Φόιτελ, έπειτα από ένα κάπως δύσκολο ταξίδι, καθώς αντιμετώπισαν προβλήματα επικοινωνίας, οι τρεις φίλοι έζησαν μοναδικές στιγμές, είδαν εκπληκτικά μέρη και τοπία, έφαγαν νόστιμο φαγητό και έκαναν φίλους.

Το ξενοδοχείο αυτό της Κατερίνης διαθέτει εξοπλισμό ώστε τα άτομα με κινητικά προβλήματα να μπορούν να έχουν πρόσβαση παντού και να μπορούν να χρησιμοποιούν όλες τις εγκαταστάσεις του, εξήγησε η νεαρή Γερμανίδα  

Σύμφωνα με τη Φόιτελ, το ξενοδοχείο διέθετε ακόμη και «εσωτερική πισίνα». Όμως το αγαπημένο της μέρος ήταν «η ταράτσα, όπου γευτήκαμε μερικά ποτήρια ελληνικό κρασί», θυμάται η ίδια. 

Το μοναδικό μειονέκτημα που βρήκε η 21χρονη ήταν το γεγονός ότι το ξενοδοχείο ήταν «μακριά από τον πολιτισμό». Ωστόσο διοργανώνονταν εκδρομές για τους ενοίκους του ξενοδοχείου, κι έτσι η Φόιτελ κατάφερε να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τον εθνικό δρυμό του Ολύμπου.

Η Φόιτελ καταλήγει τη διήγησή της τονίζοντας: «Τι ωραίο ταξίδι! Δεν περίμενα να ζήσω τόσο ωραίες ημέρες γεμάτες με τόσο ωραίες εμπειρίες! Για ένα μικρό χρονικό διάστημα βρέθηκα στον προσωπικό μου παράδεισο». 

Πηγή: Kobinet Nachrichten

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανικά παιχνίδια με κάρτες – Πώς παίζονται

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Γερμανία έχει μεγάλη παράδοση στα παιχνίδια με κάρτες (χαρτιά). Βέβαια, από περιοχή σε περιοχή τα είδη των παιχνιδιών αυτών μπορεί να παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις.

Τα Skat, Doppelkopf και Schafkopf είναι από τα πιο δημοφιλή. Είναι παρόμοια μεταξύ τους και απαιτούν στρατηγική. Το Schafkopf παίζεται παραδοσιακά στη Βαυαρία (Νοτιοανατολικά), το Doppelkopf είναι πιο δημοφιλές στη Δύση και το Βορρά και το Skat προέρχεται από την Ανατολή, αν και έχει κερδίσει πολλούς φανατικούς οπαδούς από διάφορες περιοχές αφού είναι το πιο απαιτητικό από άποψη στρατηγικής και συχνά παίζεται ανταγωνιστικά.

Το Mau Mau είναι ένα πολύ απλό παιχνίδι το οποίο είναι επίσης δημοφιλές σε όλη τη Γερμανία, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών. Το UNO είναι ουσιαστικά η εμπορική του έκδοση.

Υπάρχουν πολλά περισσότερα παιχνίδια καρτών που απολαμβάνουν να παίζουν οι Γερμανοί αλλά μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστά. Όπως για παράδειγμα τα Binokel, Watten, 66 (Schnapsen) και Gaigel.

Γερμανικά παιχνίδια με κάρτες – Πώς παίζονται

Ξέρετε τα σύμβολα των χαρτιών στα γερμανικά; Αν όχι, τότε ρίξτε μια ματιά εδώ!

• Karo (Καρό)

• Herz (κούπα)

• Pik (Μπαστούνι)

• Kreuz (Σπαθί)

Το «ace» είναι ο άσσος. Ο «Βαλές» ονομάζεται Bube – μια παλιομοδίτικη γερμανική λέξη για το «αγόρι». Η βασίλισσα ονομάζεται dame (μεταφράζεται ως «κυρία») και ο βασιλιάς είναι ο König. Η λέξη Spieler αναφέρεται στον «παίκτη» στα γερμανικά (είναι επίσης η λέξη για τον «χαρτοπαίκτη»). Du bist dran σημαίνει… «η σειρά σου». Είναι κάποιος που παίζει βρώμικα στο παιχνίδι; Τότε φωνάξτε, «Hey, du schummelst!» (Ει, μας κλέβεις!).

Για έναν παίκτη

Auf Wiedersehen

Εάν είστε μόνοι σας, αλλά έχετε τη διάθεση για ένα καλό παιχνίδι καρτών, παίξτε μερικούς γύρους του γερμανικού παιχνιδιού πασιέντζα Auf Wiedersehen (Farewell).

Για να παίξετε αυτό το παιχνίδι, χρειάζεστε μία τράπουλα 52 καρτών. Ξεκινήστε με 12 κάρτες που είναι με την μπροστινή πλευρά σε τρεις σειρές των τεσσάρων. Τέσσερις επιπλέον κάρτες τοποθετούνται ανάποδα στο τραπέζι.

Γερμανικά παιχνίδια με κάρτες – Πώς παίζονται

Θα πρέπει να αναδιατάξετε τις κάρτες κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να «τρέχουν» από άσσο σε Βασιλιά. Τοποθετήστε τις πρόσθετες κάρτες κάτω από τις σωστές φιγούρες με τη σειρά. Τώρα τραβήξτε μια κάρτα από την τράπουλα και τοποθετήστε την όπου ανήκει, αν αυτό είναι εφικτό. Εάν τραβήξετε ένα βασιλιά, μπορείτε να ξεκινήσετε μια νέα σειρά. Μόλις τελειώσετε να βάζετε όλες τις κάρτες που μπορείτε, γυρίστε τις τέσσερις κάρτες που βρίσκονται ακόμα ανάποδα στο τραπέζι. Αν κάποια από αυτές τις κάρτες είναι ένας άσσος ή ένας βασιλιάς που ταιριάζει με την κορυφαία κάρτα στις σειρές, έχετε χάσει.

Die Farbenelf

Το επόμενο γερμανικό παιχνίδι καρτών που μπορείτε να παίξετε μόνοι σας λέγετε Die Farbenelf («τα πολύχρωμα έντεκα»).

Για να παίξετε αυτό το παιχνίδι, ανακατέψτε μία τράπουλα 52 φύλλων και στη συνέχεια τοποθετήστε τέσσερις σειρές τεσσάρων φύλλων να κοιτούν προς τα πάνω. Σε αυτά τα 16 φύλλα, ψάχνετε για δύο φύλλα του ίδιου συμβόλου με συνολικό άθροισμα 11. Αυτά τα ζεύγη μπορούν πλέον να παραμείνουν στην άκρη και τα κενά γεμίζουν με νέες κάρτες που λαμβάνονται από την τράπουλα.

Ο Βαλές, ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα μπορούν να απομακρυνθούν μόνο αν ληφθούν ταυτόχρονα από την τράπουλα και έχουν το ίδιο σύμβολο. Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να χρησιμοποιήσετε όλη την τράπουλα και να απαλλαγείτε από όλες τις κάρτες.

Γερμανικά παιχνίδια καρτών για ομάδες

Σε κάθε ένα από τα παιχνίδια που αναφέρονται εδώ μπορούν να συμμετέχουν έως πέντε παίκτες.

Quartett

Το Κουαρτέτο (Quartet) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια καρτών για παιδιά στη Γερμανία εδώ και πολύ καιρό. Αυτό το παιχνίδι βασικά παίζεται το ίδιο με το Go Fish.

Ο στόχος είναι να αποκτήσετε τέσσερις κάρτες ίδιου τύπου (τέσσερα έξι σε όλα τα σύμβολα, για παράδειγμα). Κάθε παίκτης ζητά από έναν άλλο παίκτη μια κάρτα που πρέπει να κάνει ένα σύνολο τεσσάρων. Εάν ο παίκτης έχει την κάρτα, πρέπει να την παραδώσει. Εάν δεν έχουν την κάρτα, οι αντίπαλοι είναι η σειρά τους να ρωτήσουν.

Παρόλο που μπορείτε να παίξετε το Quartett με μία τράπουλα των 52 φύλλων, τα περισσότερα παιδιά παίζουν με μία ειδική τράπουλα που περιέχει στοιχεία για τα ζώα, τρένα, αεροπλάνα και αυτοκίνητα, γνωστούς αστέρες των σπορ κλπ. Αυτά κάνουν το Quartett το τέλειο παιχνίδι για την εκμάθηση ή την άσκηση βασικού γερμανικού λεξιλογίου.

Γερμανικά παιχνίδια με κάρτες – Πώς παίζονται

Mau-Mau

Το γερμανικό παιχνίδι καρτών Mau-Mau είναι παρόμοιο με το Uno. Σε κάθε παίκτη μοιράζονται πέντε έως έξι φύλλα. Στη συνέχεια, η επάνω κάρτα της συγκεντρωμένης τράπουλας γυρίζει. Ο παίκτης μπορεί είτε να βάλει μια κάρτα του ίδιου χρώματος ή τον ίδιο αριθμό – για παράδειγμα, ένα 10 από τα καρό στην κορυφή ενός 10 σπαθί.

Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να απαλλαγείτε από όλες τις κάρτες σας. Αν ένας παίκτης καθορίσει την τελική του κάρτα, πρέπει να πει το Mau, αλλά αν η τελευταία κάρτα του είναι ο βαλές, πρέπει να πει Mau-Mau.

Böse Dame

Το Böse Dame (Evil Queen) είναι παρόμοιο με το παιχνίδι Hearts, μόνο που θέλετε να τερματίσετε το παιχνίδι με υψηλό σκορ, όχι το αντίστροφο.

Αυτό το παιχνίδι παίζεται μόνο με άσσους, βασιλιάδες, βασίλισσες, Βαλέδες, Δεκάρια, εννιάρια, οχτάρια και εφτάρια. Οι πόντοι που παίρνετε για τις κάρτες είναι οι εξής:

• άσσος (11 πόντοι)

• Δέκα (10 πόντοι)

• Βασιλιάς (τέσσερις πόντοι)

• Βασίλισσα (τρεις πόντοι)

• Βαλές (δύο πόντοι)

• Εννέα, Οκτώ και Επτά (0 πόντοι)

Όπως οι καρδιές, η Pik Dame (Βασίλισσα των Σπαθιών) είναι η κακή βασίλισσα. Αν καταλήξετε με αυτή την κάρτα στο τέλος, θα βρεθείτε με -50 βαθμούς!

Βάζετε κάρτες του ίδιου χρώματος και ο παίκτης με την υψηλότερη κάρτα παίρνει το σωρό. Αν δεν έχετε το σχετικό σύμβολο, αλλά έχετε τη Βασίλισσα των Σπαθιών, μπορείτε να την παίξετε και να την «περάσετε» σε έναν άλλο παίκτη. Αν η Βασίλισσα των Σπαθιών παιχτεί, μπορείτε να την “μαχαιρώσετε” με τον Βασιλιά ή τον Άσσο σπαθί. Παίξτε αυτήν την κάρτα και θα πάει πίσω στο άτομο που την έβαλε κάτω.

Γερμανικά παιχνίδια με κάρτες – Πώς παίζονται

Doppelkopf

Το Doppelkopf είναι ένα παιχνίδι για τέσσερις παίκτες σε ομάδες των δύο. Ωστόσο, δεν ξέρετε ποιος είναι ο συμπαίκτης σας μέχρι να προχωρήσει αρκετά το παιχνίδι.

Το παιχνίδι παίζεται με 48 έως 40 κάρτες και μερικές φορές παίζεται με κάρτες με γερμανικά χρώματα που φέρουν Μπάλες, Καρδιές, Φύλλα και Βελανίδια αντί για τις τυποποιημένες κλασικές κάρτες. Οι κανόνες για το Doppelkopf είναι αρκετά περίπλοκοι γι’ αυτό μπορείτε να συμβουλευτείτε το ακόλουθο λινκ (https://www.pagat.com/schafkopf/doko.html).

Skat

Ο άλλος … «παππούς» των γερμανικών καρτών είναι σίγουρα το Skat. Πρόκειται για ένα παιχνίδι για τρεις παίκτες και παίζεται με μία τράπουλα 32 φύλλων, είτε γαλλική είτε γερμανική. Τα σύμβολα έχουν διαφορετικούς πόντους. Οι κανόνες για το Skat είναι ακόμα πιο περίπλοκοι από το Doppelkopf, αλλά μπορείτε να μάθετε περισσότερα σε αυτόν τον ιστότοπο (https://www.pagat.com/schafkopf/skat.html).

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Γερμανία ολοένα και πιο ελκυστική για ξένους φοιτητές

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Σπουδές στο εξωτερικό; Η απάντηση για πολλούς μελλοντικούς φοιτητές είναι μία: στη Γερμανία. Οι λόγοι είναι πολλοί, όπως για παράδειγμα ότι δεν υπάρχουν δίδακτρα και προστέθηκαν μεταπτυχιακοί κύκλοι σπουδών στα αγγλικά.

Η Γερμανία είναι μια χώρα που επιλέγεται από ολοένα και περισσότερους νέους ως τόπος σπουδών και επιμόρφωσης. Ανάμεσα στις μη αγγλόφωνες χώρες είναι αυτή που προσελκύει τους περισσότερους φοιτητές. Μετά τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία, το 2016 η Γερμανία ήταν η χώρα με τις περισσότερες εγγραφές νέων από το εξωτερικό στα πανεπιστήμιά της ξεπερνώντας ακόμη και τη Γαλλία που μέχρι τότε προπορευόταν.

Στην πρώτη θέση Κινέζοι φοιτητές

Πρόκειται για ευρήματα επιστημονικής τεκμηρίωσης (Wissenschaft weltoffen 2019) που παρουσίασε η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών DAAD και το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και την Επιστήμη DZHW.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα δεδομένα του 2016, 252.000 νέοι που δεν πήραν απολυτήριο λυκείου από γερμανικό σχολείο, ενεγράφησαν σε γερμανικά πανεπιστήμια. Πρόκειται για μια αύξηση 16.000 εγγραφών σε σχέση με το 2015 και με την τάση να είναι συνεχώς ανοδική. Για παράδειγμα, στο χειμερινό εξάμηνο 2017/2018 οι εγγραφές ανήλθαν στις 282.000.

«Οι λόγοι αυτής της προτίμησης για τη Γερμανία ως τόπος σπουδών είναι πολλοί και ποικίλοι», λέει η Γιούλια Χίλμαν, στέλεχος της DAAD. «Οι πολυτεχνικές σχολές προσφέρουν στους μηχανικούς καλές πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι σπουδές για την απόκτηση μάστερ στα αγγλικά».

Στα δημόσια πανεπιστήμια υπάρχουν 800 τέτοιοι κύκλοι σπουδών, στα δημόσια ανώτερα επαγγελματικά ιδρύματα 250. Έτσι εκλείπει ένα σημαντικό εμπόδιο, αυτό της γλώσσας. Οι φοιτητές δεν χρειάζεται να μάθουν πρώτα γερμανικά αλλά μπορούν να συνεχίσουν αμέσως τις σπουδές τους.

«Αυτός είναι αναμφισβήτητα ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Στα περισσότερα ομόσπονδα κρατίδια δεν υπάρχουν δίδακτρα κι αυτό σε σύγκριση με άλλες δημοφιλείς χώρες που ζητούν υψηλά δίδακτρα σε μελλοντικούς φοιτητές, είναι ένας αποφασιστικής σημασίας παράγοντας για πολλούς» παραδέχεται η Γιούλια Χίλμαν.

Οικονομικές δυσκολίες

Την πρώτη θέση ανάμεσα στους ξένους φοιτητές καταλαμβάνουν οι Κινέζοι, με εγγραφές το 2018 που έφτασαν τις 37.000. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν φοιτητές από την Ινδία και στη συνέχεια από την Αυστρία. Ακολουθούν φοιτητές από τη Ρωσία, την Ιταλία και τη Συρία.

Οι περισσότεροι δείχνουν ικανοποιημένοι από την επιλογή τους. Πάνω από το 80% θα συνιστούσε σε φίλους και γνωστούς στη χώρα καταγωγής του να σπουδάσουν στη Γερμανία. Υπάρχει όμως και ένα πρόβλημα που προσπαθούν οι αρχές να το αντιμετωπίσουν.

«Στους ξένους φοιτητές ποσοστό 45% διακόπτουν τις σπουδές τους πριν πάρουν το πτυχίο τους σε σχέση με τους γερμανούς συμφοιτητές τους» επισημαίνει η Γιούλια Χίλμαν. «Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις μας υπάρχουν προβλήματα γλώσσας, αλλά οι ξένοι φοιτητές έχουν και μια διαφορετική μαθησιακή και παιδαγωγική κουλτούρα. Υπάρχουν βέβαια και τα οικονομικά προβλήματα που εμποδίζουν τους ξένους φοιτητές να τελειώσουν τις σπουδές τους».

Πηγή: dw.com

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Η νεολαία θεωρεί όλοι είναι υπεύθυνοι για το περιβάλλον

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο καθένας μας ξεχωριστά είναι υπεύθυνος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι η άποψη που συμμερίζεται η μεγάλη πλειονότητα των νέων ανθρώπων στη Γερμανία.

Αυτό πιστεύει περίπου το 61% των ερωτηθέντων ηλικίας 14 ως 22 ετών στη Γερμανία όπως έδειξε δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του ομοσπονδιακού υπουργείου Περιβάλλοντος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα παρουσιάσει αύριο Σάββατο στο Βερολίνο η υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε.

Την ίδια ώρα στην ερώτηση ποιος μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, περίπου οι μισοί που ρωτήθηκαν απάντησαν η βιομηχανία και το 48% η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Αυτών των δύο ακολουθούν οι πόλεις, τα μέσα ενημέρωσης, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι επενδυτές και η επιστημονική κοινότητα, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η οποία επέτρεπε στους ερωτηθέντες να επιλέξουν τρεις απαντήσεις.

Τα περιβαλλοντικά ζητήματα και οι αλλαγές στο κλίμα αντιμετωπίζονται ως θέματα μεγάλης προτεραιότητας μεταξύ των νέων στη Γερμανία, με το 45% από αυτούς να θεωρεί “πολύ σημαντικά” τα προβλήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και το κλίμα και ένα περαιτέρω 33% να τα θεωρεί “αρκετά σημαντικά” σε σύνολο 78%.

Την ίδια ώρα αυτοί που ρωτήθηκαν δεν έχουν καλή γνώμη για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, οι πολιτικοί και οι ιδιώτες όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Μόνον ένα 15% δήλωσε ότι η βιομηχανία κάνει “αρκετά”, ενώ το 22% δήλωσε το ίδιο για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το 21% για τους ιδιώτες εν γένει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Βερολίνο: Το ξενοδοχείο του Κιμ Γιονγκ Ουν προκαλεί αμηχανία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η τοποθεσία του είναι «τέλεια», το προσωπικό «υποδειγματικό», η καθαριότητα «άψογη», τονίζεται στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου City Hostel στο κέντρο του Βερολίνου και τα σχόλια των πελατών του το επικυρώνουν. Η κίνηση των πελατών, ακόμη και στις βροχερές ημέρες της γερμανικής πρωτεύουσας, είναι μεγάλη, χάρη και στη χαμηλή τιμή των δωματίων του, περί τα 30 ευρώ.

Ωστόσο, σχεδόν κανείς από τους πελάτες δεν φαίνεται να εντυπωσιάζεται από τη μεγάλη φωτογραφία του Νοτιοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να σφίγγει το χέρι του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν, που κοσμεί την υποδοχή του ξενοδοχείου. Κανέναν δεν μοιάζει να απασχολεί το γεγονός ότι το υποδειγματικό τούτο ξενοδοχείο ανήκει σε ένα από τα χαρακτηρισμένα πιο επικίνδυνα καθεστώτα στον κόσμο.

Για την γερμανική καγκελαρία, τη δημαρχία του Βερολίνου και τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών, η ύπαρξη του City Hostel με τα μεγάλα δωμάτια, σοσιαλιστικού ύφους, και τα πλουσιοπάροχα πρωινά, προκαλεί μεγάλη αμηχανία σε διεθνές επίπεδο. Ιδίως μετά την απόφαση του ΟΗΕ, που απαγορεύει σε όλες τις χώρες να ενοικιάζει κτίρια στην Πιονγκγιάνγκ, ή να επιτρέπει την εκμετάλλευσή τους προς όφελος της Βορείου Κορέας. Στόχος των κυρώσεων είναι να μη διευκολυνθεί η χρηματοδότηση του πυρηνικού προγράμματος του Κιμ.

Όμως τι κάνει, και πως είναι δυνατόν να υπάρχει, ένα βορειοκορεατικό ξενοδοχείο στην καρδιά του διοικητικού κέντρου της γερμανικής πρωτεύουσας;

Το ξενοδοχείο βρίσκεται μεταξύ της Πύλης του Βραδεμβούργου και το ιστορικό συνοριακό φυλάκιο Checkpoint Charlie, σε οικόπεδα που ανήκουν στην πρεσβεία της Βορείου Κορέας. Μετά την πτώση του Τείχους, η πρεσβεία έχει αρχίσει να νοικιάζει τμήμα των περιουσιακών της στοιχείων. Και με τα 40.000 ευρώ που εισπράττει κάθε μήνα από το City Hostel, η Πιονγκγιάνγκ διατηρεί τις πρεσβείες της στο Λονδίνο και στο Παρίσι και στέλνει στη χώρα τεράστια κιβώτια με προμήθειες από Nutella, προϊόντα κοσμητικής, μπύρες και άλλα καταναλωτικά αγαθά και είδη, που προορίζονται για την «νομενκλατούρα» της χώρας.

Παρ’όλο που το γερμανικό ΥΠΕΞ έχει διατάξει από το 2018 την εκκένωση του ξενοδοχείου (που εν τούτοις συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του), μολονότι το Βερολίνο έχει αξιώσει την επιστροφή των εσόδων του (που δεδομένου ότι η Πιονγκγιάνγκ ούτε έχει απαντήσει η διαδικασία έχει σταματήσει), μόλο που η γερμανική εφορία περιμένει ακόμη να καταβληθούν εκατομμύρια ευρώ σε φόρους που ποτέ δεν έχουν πληρωθεί, παρ΄ότι τα γερμανικά τελωνεία έχουν προσπαθήσει να ασκήσουν δίωξη στους διαχειριστές του ξενοδοχείου για παράβαση των εμπορικών κυρώσεων, όλες οι προσπάθειες έχουν αποτύχει οικτρά – και ως εκ τούτου όλοι σιωπούν.

Η βορειοκορεατική πρεσβεία περιορίζεται στο να εκδίδει απαντήσεις στις αξιώσεις των Γερμανών, ή να τις αγνοεί τελείως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Προς απαγόρευση της πλαστικής σακούλας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η χρέωση της πλαστικής σακούλας έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε δραστική μείωση της χρήσης της. Η γερμανική κυβέρνηση προχωρά τώρα στο επόμενο βήμα και την πλήρη κατάργησή της.

Τα σχέδιά της για την οριστική απαγόρευση της πλαστικής σακούλας αποκαλύπτει η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild της Κυριακής η Σβένγια Σούλτσε επισημαίνει ότι το υπουργείο της «προετοιμάζει αυτό το διάστημα τη σχετική νομοθετική ρύθμιση».

Από το 2016 άρχισε να περιορίζεται σταδιακά στη Γερμανία η χρήση της πλαστικής σακούλας, στη βάση εθελοντικής συνεργασίας με το εμπόριο που άρχισε να χρεώνει όλες τις σακούλες από πλαστικό. Η συνεργασία αυτή είναι ιδιαίτερα επιτυχής, τονίζει η υπουργός, προσθέτοντας ότι έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση της χρήσης. «Με την απαγόρευση διασφαλίζουμε αυτή την εξέλιξη». Το υπουργείο της σκοπεύει να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο «σύντομα», όπως διευκρινίζει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν η προερχόμενη από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Σούλτσε ήταν αρκετά επιφυλακτική ως προς το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης της πλαστικής σακούλας. Μόλις τον περασμένο Μάιο εκπρόσωπός του υπουργείου Περιβάλλοντος απέρριπτε σχετικά αιτήματα με το επιχείρημα ότι οι πλαστικές σακούλες αντιστοιχούν μόλις στο 1% επί του συνόλου των πλαστικών συσκευασιών και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αποτελούν το μέτρο. Ο ίδιος υποστήριζε ότι η χρέωση της πλαστικής σακούλας έχει οδηγήσει ήδη σε κατακόρυφη μείωση της χρήσης της κατά 60%.

Στο -64% η χρήση πλαστικής σακούλας από το 2015

Τα νεότερα στοιχεία του υπουργείου επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Σε σημερινό του tweet ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρει ότι το 2018 αγοράστηκαν στα ταμεία των γερμανικών σούπερ μάρκετ δύο δισεκατομμύρια σακούλες από πλαστικό. Σε κάθε πολίτη αντιστοιχούν έτσι κατά μέσο όρο 24 σακούλες το χρόνο. Σε σχέση με το 2015 η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 64%.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας της Γερμανίας Γκερντ Μύλερ ζητά να σταματήσουν οι εξαγωγές πλαστικών σκουπιδιών σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η ΕΕ θα πρέπει να παραδειγματιστεί από την αυστραλιανή κυβέρνηση, επισήμανε ο χριστιανοκοινωνιστής υπουργός. «Οι Αυστραλοί μας δείχνουν το δρόμο και αποφάσισαν να μην εξάγουν πλέον σκουπίδια από πλαστικά, χαρτί και γυαλί».

Πηγή: dw.com

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

10 λόγοι για να επισκεφθείτε το ιστορικό και γραφικό Quedlinburg

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το Quedlinburg είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες πόλεις με σπίτια κατασκευασμένα από ξύλο στη Γερμανία. Η πόλη κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, άνω των 1000 ετών, έχει «δει» βασιλιάδες και αυτοκράτορες, επιβίωσε από μία απειλητική αποσύνθεση, ενώ από το 1994 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Κολλεγιακή εκκλησία και κάστρο

Το κέντρο και οι ρίζες του Quedlinburg βρίσκονται στο λόφο με το κάστρο και την κολλεγιακή εκκλησία. Το τμήμα των κοσμικών κειμηλίων δημιουργήθηκε από τον μελλοντικό αυτοκράτορα Όθωνα Ι για τον εορτασμό του αείμνηστου πατέρα του, του Ερρίκου Α, και το παρέδωσε στη χήρα του Mathilde και τις άγαμες κόρες της. Η πόλη που προέκυψε παρέμεινε μια σημαντική προσωρινή κατοικία για τους πλανόδιους ηγεμόνες για δύο αιώνες.

10 λόγοι για να επισκεφθείτε το ιστορικό και γραφικό Quedlinburg

Μια κρύπτη για το βασιλικό ζευγάρι

Το έτος 919, 1100 χρόνια πριν, ο Henry the Fowler, Δούκας της Σαξονίας, έγινε ο πρώτος Γερμανός βασιλιάς. Σύμφωνα με το μύθο, ήταν σε κυνήγι πουλιών στο Quedlinburg όταν συνέβη. Στην κρύπτη της Κολλεγιακής Εκκλησίας του Αγίου Σερβέτιου, έχουν θαφτεί η Mathilde και ο Henry, το πρώτο γερμανικό βασιλικό ζευγάρι. Με την απλότητα και τις στρογγυλές καμάρες της αρχαίας ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής, το δωμάτιο είναι πολύ εντυπωσιακό.

Βασιλική κατοικία

Κάθε χρόνο μια ιστορική πομπή το Πάσχα τιμά την παράδοση του Quedlinburg ως κατοικία των αυτοκρατόρων και βασιλιάδων του Μεσαίωνα. Υπήρχαν προσωρινά ανάκτορα σε όλη τη Γερμανία, περίπου μια μέρα διαδρομή από το ένα στο άλλο, αλλά το Quedlinburg ήταν ο προτιμώμενος προορισμός για τον εορτασμό του σημαντικού φεστιβάλ του Πάσχα.

10 λόγοι για να επισκεφθείτε το ιστορικό και γραφικό Quedlinburg

Μεσαιωνικό μνημείο

Το Quedlinburg παρέμεινε ως επί το πλείστον αλώβητο κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και επειδή στα κομμουνιστικά προγράμματα της Ανατολικής Γερμανίας δεν υλοποιήθηκαν τα σχέδια κατεδάφισης, η πόλη είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα σύνολα με ημι- ξύλινα σπίτια στη Γερμανία. Από τη δεκαετία του 1990 πολλά κτίρια που ήταν υπό κατάρρευση έχουν αποκατασταθεί. Το 1994, η UNESCO κήρυξε την περιοχή της Παλιάς Πόλης σε τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς.

Πλατεία αγοράς

Η πλατεία της αγοράς αναδιαμορφώθηκε γύρω στο 2013. Βρίσκεται στη λεγόμενη Νέα πόλη, η οποία είναι πραγματικά αρκετά παλιά, καθώς ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα. Στα τέλη του Μεσαίωνα, το Quedlinburg έγινε μια οικονομική δύναμη μέσω μεταξύ άλλων, των μηχανικών και των εμπόρων υφασμάτων της, ως μέλος της Χανσεατικής Ένωσης.

10 λόγοι για να επισκεφθείτε το ιστορικό και γραφικό Quedlinburg

Δημαρχείο

Μέρη αυτού του γοτθικού πέτρινου κτιρίου χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα και είναι μια από τις παλαιότερες δημαρχίες στην κεντρική Γερμανία. Το κτίριο όχι μόνο στέγαζε τη διοίκηση της πόλης, χρησίμευσε επίσης ως χώρος για ειδικές εκδηλώσεις, από θεολογικές συζητήσεις μετά την προτεσταντική αναμόρφωση μέχρι ασυνήθιστες παρουσιάσεις.

Το 1645, για παράδειγμα, μια πηγή αναφέρει την έκθεση ενός λιονταριού από την Αίγυπτο.

Το Ständerbau

Τα 1200 ιστορικά διατηρημένα κτίρια στο Quedlinburg περιλαμβάνουν ξυλόγλυπτα σπίτια από έξι αιώνες. Ένα από τα παλαιότερα από αυτά, μία δομή με ψηλά, κάθετα υποστηρίγματα (Ständerbau), χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Στεγάζει το Μουσείο της πόλης για την αρχιτεκτονική των ημι- ξύλινων σπιτιών, το οποίο παρέχει πληροφορίες για την ιστορία αυτής της μεθόδου οικοδόμησης.

Γκαλερί Lyonel Feininger

Αυτή η γκαλερί παρουσιάζει έργα του Γερμανο-Αμερικανικού καλλιτέχνη Bauhaus Lyonel Feininger, ο οποίος έζησε στη Γερμανία μέχρι το 1937. Λίγο πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ, ο Feininger άφησε μεγάλο αριθμό έργων του σε έναν φίλο του στο Quedlinburg, ο οποίος τα έσωσε από καταστροφή από τους Ναζί. Η γκαλερί είναι το μοναδικό μουσείο στην Ευρώπη που αφιερώνεται στον Feininger.

10 λόγοι για να επισκεφθείτε το ιστορικό και γραφικό Quedlinburg

Χριστουγεννιάτικη αγορά

Φυσικά, ένα τέτοιο φιλόδοξο σκηνικό δεν μπορεί να είναι χωρίς Χριστουγεννιάτικη αγορά. Έχει ήδη τιμηθεί δύο φορές ως η πιο όμορφη στην πολιτεία της Σαξονίας-Άνχαλτ. Επιπλέον, για την “Advent in the Courtyards”, οι κλειστές ιστορικές εσωτερικές αυλές είναι ανοιχτές στο κοινό, προσφέροντας στους επισκέπτες τα πάντα, από τα χειροτεχνήματα μέχρι την κουζίνα.

Σιδηρόδρομος Harz Narrow Gauge

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Harz Narrow Gauge είναι ο ιδανικός τρόπος για να ταξιδέψετε από και προς το Quedlinburg. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή ο χώρος στάθμευσης για λεωφορεία και αυτοκίνητα είναι περιορισμένος στην πόλη και επίσης επειδή το τρένο ατμού ταιριάζει τέλεια σε αυτό το ιστορικό περιβάλλον.

 

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
Advertisement Europolitis
Advertisement