ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Υπεύθυνη συμπεριφορά και προστασία από τον ήλιο
«Η χρήση αντηλιακών είναι απαραίτητη για την προστασία από τον ήλιο και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να σταματήσουμε να τα χρησιμοποιούμε» απαντά με κατηγορηματικό τρόπο ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, με αφορμή δημοσιεύματα για πρόσφατη αμερικανική έρευνα που αφορούσε έξι άτομα, τα οποία χρησιμοποίησαν κάποιο αντηλιακό και βρέθηκε ότι τα συστατικά του εισχώρησαν στο αίμα.
Ο κ. Ρηγόπουλος με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει λόγο για «παραπληροφόρηση» υπογραμμίζοντας ότι «στην έρευνα πουθενά δεν αναφέρεται ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αντηλιακά, αντίθετα αναφέρεται ότι θα πρέπει να γίνουν μελέτες για να αξιολογηθεί το εύρημα, σημειώνοντας ότι αντηλιακά χρησιμοποιούνται από την δεκαετία του 1970 και δεν έχουμε δει ποτέ βλάβες από αυτά».
Κινδυνεύουμε από τον ήλιο τονίζουν οι επιστήμονες, όταν δεν τον αντιμετωπίζουμε με προσοχή και θα πρέπει να έχουμε υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι του.
Τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα. Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μελάνωμα.
Ο κ. Ρηγόπουλος εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν μελάνωμα έχουν οι άνθρωποι με μεγάλη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ όσοι εκτίθενται χρονίως κινδυνεύουν από καρκίνο του δέρματος και προκαρκινικές καταστάσεις».
Ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει επίσης φωτογήρανση, ηλιακά εγκαύματα και διάφορα δερματικά προβλήματα. Οι καρκίνοι του δέρματος και γενικότερα οι επιπτώσεις από την έκθεσή στον ήλιο, είναι βλάβες που χρειάζονται χρόνια για να εμφανιστούν γι’ αυτό οι επιστήμονες εστιάζουν στην πρωτογενή πρόληψη από νεαρή ηλικία.
Σωστή χρήση του αντηλιακού
Ασπίδα προστασίας από τον ήλιο αποτελεί το αντηλιακό, για όλες τις ηλικίες και ο κ. Ρηγόπουλος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η σωστή χρήση του δεν είναι απλό πράγμα. Εμπεριέχει την επιλογή του σωστού αντηλιακού, το δείκτη προστασίας, αλλά και την συχνότητα με την οποία το χρησιμοποιούμε».
Τα παιδιά πάνω από 6 μηνών (παιδιά μέχρι 6 μηνών δεν πρέπει να βγαίνουν στον ήλιο), καλό είναι να χρησιμοποιούν «ενισχυμένα» αντηλιακά με συστατικά όπως (υαλουρονικό, βιταμίνη Ε & προβιταμίνη Β5), με ανακλαστικά και 100% φυσικά φίλτρα, να φοράνε καπέλο και να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο τις «κακές» ώρες 12:00 με 17:00, ακόμα και με την χρήση αντηλιακού.
Οι ενήλικες μπορούν να χρησιμοποιούν αντηλιακά που περιέχουν ανακλαστικά και απορροφητικά φίλτρα, αλλά έχουν και αντιγηραντική δράση. Κάθε δυο ώρες ακόμα και όταν αναγράφεται ότι είναι αδιάβροχο, θα πρέπει να το ανανεώνουν – όσο χαμηλότερο δείκτη προστασίας έχει ένα αντηλιακό τόσο συχνότερα χρειάζεται ανανέωση – και για να έχει δράση θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε ιδανική ποσότητα, 2 mg ανά τετραγωνικό εκατοστό. Το βασικό είναι να μάθουν οι άνθρωποι να «σέβονται την επικινδυνότητα του ήλιου», δηλαδή να αποφεύγουν να εκτεθούν τις ώρες 12:00 με 17:00 και να βγαίνουν χωρίς προστασία.
Ευαισθητοποίηση και προστασία
Ευαισθητοποίηση και προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία είναι οι στόχοι των εκστρατειών ενημέρωσης επιστημονικών φορέων που πραγματοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια με ενθαρρυντικά αποτελέσματα ανταπόκρισης.
«Από την καμπάνια που κάνουμε εδώ και 20 χρόνια έχουμε διαπιστώσει ότι πράγματι διαγιγνώσκονται πολύ πιο συχνά μελανώματα, διότι ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί και έρχεται στο γιατρό, ξέρει πλέον τι είναι το μελάνωμα, ξέρει τι είναι ο καρκίνος του δέρματος ξέρει τι είναι οι προκαρκινικές καταστάσεις, άρα η όποια αλλαγή στο δέρμα του τον κινητοποιεί και αυτή είναι η ουσιαστική μας προσπάθεια, να φέρουμε τον ασθενή έγκαιρα στο γιατρό, για σωστή διάγνωση», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ρηγόπουλος.
Προσθέτει ότι υπάρχουν και άνθρωποι που δεν αξιολογούν τις όποιες αλλαγές «και εκεί στοχεύουμε, αυτός είναι ο άνθρωπος που πρέπει να ενημερωθεί». Αναφέρει ως παράδειγμα πρόσφατο περιστατικό, όπου πριν ένα μήνα 58χρονος επισκέφτηκε το δερματολογικό τμήμα του νοσοκομείου και εντελώς συμπωματικά έδειξε στον δερματολόγο ένα τεράστιο μελάνωμα που είχε στην κοιλιά και το οποίο δεν είχε αξιολογήσει ποτέ στη ζωή του.
Οι καμπάνιες ενημέρωσης οδηγούν περισσότερο κόσμο κοντά στον δερματολόγο, άρα, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για διάγνωση και αυτή είναι η θετική ανάγνωση. «Η αρνητική έγκειται στο γεγονός ότι η βλάβη από τον ήλιο είναι μακροπρόθεσμη. Ένας νεαρός 20 χρόνων εκτίθεται στον ήλιο απροστάτευτος, ακατάλληλες και πολλές ώρες χωρίς να αναλογίζεται ότι μπορεί να κάνει ένα μελάνωμα μετά την τέταρτη δεκαετία της ζωής του».
Όπως επισημαίνει ο κ. Ρηγόπουλος «η προστασία από τον ήλιο δεν είναι μονομερής. Το αντηλιακό από μόνο του δεν λύνει το πρόβλημα. Δεν σημαίνει ότι μπορούμε να βάλουμε αντηλιακό και στις 2:00 το μεσημέρι να καθίσουμε στον ήλιο τρεις ώρες. Η προστασία είναι συνολική, και μιλάμε για αλλαγή συμπεριφοράς και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εκπαιδευτούμε».
Αντηλιακά και βιταμίνη D
«Χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση αναφέρεται ότι η χρήση αντηλιακών εμποδίζει την σύνθεση της βιταμίνης D. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αντηλιακά είναι ανεπαρκείς στην βιταμίνη D», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ρηγόπουλος.
Μάλιστα αναφέρεται σε μια μελέτη σε 16χρονα παιδιά στην Ιταλία, στην περιοχή του Μιλάνο, όπου όπως λέει, «βρέθηκαν ανεπαρκείς στην βιταμίνη D, ενώ δεν είχαν καμία σχέση με την χρήση του ήλιου. Ήταν παχύσαρκα και καθόντουσαν ώρες μέσα στο σπίτι. Επομένως αν θέλουμε να κοιτάξουμε τα πράγματα στα μάτια θα πρέπει να δούμε την συνολική συμπεριφορά των ανθρώπων.
Εξάλλου κανένας δεν ξέρει ποιος είναι ο χρόνος που χρειάζεται ένας άνθρωπος να μείνει στον ήλιο για να συνθέσει απαραίτητη βιταμίνη D και ακόμα δεν ξέρουμε και την έκταση του ανθρώπινου σώματος. Τα αντηλιακά χρησιμοποιούνται κατεξοχήν στο πρόσωπο, υπάρχουν επομένως τα χέρια, ο λαιμός, τα πόδια που εκτίθενται στην ακτινοβολία χωρίς να βάζουμε αντηλιακό, επομένως πώς μπορεί να αιτιολογηθεί αυτό το πράγμα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Προβλήματα λόγω ομίχλης στο αεροδρόμιο Μακεδονία
Προβλήματα παρουσιάστηκαν σήμερα το πρωί λόγω πυκνής ομίχλης στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.
Μια πτήση ακυρώθηκε ενώ σε οκτώ περιπτώσεις τα αεροπλάνα προσγειώθηκαν στην Αθήνα.
Αργότερα η ομίχλη διαλύθηκε, η ορατότητα αποκαταστάθηκε και η κατάσταση επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα. Οι πτήσεις πλέον πραγματοποιούνται κανονικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Νέα δρομολόγια προς Βρετανία και Ισπανία από την easyJet
Με την προσθήκη δύο νέων δρομολογίων προς Λονδίνο, Λούτον και Αλικάντε, που θα ξεκινήσουν από το καλοκαίρι του 2025, ενισχύει την παρουσία της στην Αθήνα, η αεροπορική εταιρεία easyJet.
Με βάση την πρόσφατη επέκταση της εταιρείας το καλοκαίρι του 2024, όπου εισήγαγε πέντε νέα δρομολόγια από την Αθήνα προς Λυών, Νίκαια, Μπορντό, Μάλαγα και Μαγιόρκα, και την προσθήκη των δύο νέων δρομολογίων, ο συνολικός αριθμός των δρομολογίων της από την Αθήνα για το καλοκαίρι του 2025 ανέρχεται σε δεκαεπτά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Νέα δρομολόγια και προορισμούς προσθέτει η AEGEAN από το 2025
Δυο νέοι προορισμοί εξωτερικού από Αθήνα και επτά νέες απευθείας πτήσεις εσωτερικού από περιφερειακές βάσεις αποτελούν τις πλέον πρόσφατες προσθήκες του δικτύου της AEGEAN για το 2025.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας από τις αρχές του νέου έτους η AEGEAN θα συνδέει την Αθήνα με το Ιράκ, με τις απευθείας πτήσεις από το Αεροδρόμιο της Αθήνας προς το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ερμπίλ να ξεκινούν στις 23 Φεβρουαρίου και να εκτελούνται δυο φορές την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη και Κυριακή.
Λίγο αργότερα, και συγκεκριμένα στις 14 Απριλίου 2025, θα επανεκκινήσουν και οι απευθείας πτήσεις της εταιρείας από την Αθήνα προς το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες θα εκτελούνται κάθε Δευτέρα και Παρασκευή με αεροσκάφη τύπου Airbus 320neo.
Στο δίκτυο εσωτερικού, η AEGEAN προχωρά στην προσθήκη τεσσάρων νέων απευθείας δρομολογίων από το Ηράκλειο προς τη Ρόδο, τη Νάξο, την Κέρκυρα και την Κω, ενώ από το νησί της Ρόδου θα εκτελούνται από τον Ιούνιο του 2025 και ακόμα δυο νέες απευθείας πτήσεις προς τα Χανιά και τη Σαντορίνη.
Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και οι νέες απευθείας πτήσεις της εταιρείας από την Αθήνα προς το Λας Πάλμας, ενώ από τις αρχές Ιουνίου, το Ηράκλειο θα συνδέεται απευθείας με το Μετς της Γαλλίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΑΑΔΕ: Προσοχή σε παραπλανητικά μηνύματα SMS για δήθεν επιστροφή φόρου
Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι κακόβουλες ενέργειες αποστολής παραπλανητικών μηνυμάτων SMS σε κινητές συσκευές (SMISHING), με στόχο την υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και στοιχείων τραπεζικών καρτών
H ΑΑΔΕ επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε και προσθέτει:
“Εφιστούμε ιδιαίτερη προσοχή καθώς τα παραπλανητικά μηνύματα
• Φαίνεται ότι αποστέλλονται από την ΑΑΔΕ ή κάποια άλλη αξιόπιστη οντότητα, όπως το gov.gr.
• Ισχυρίζονται ότι ο παραλήπτης δικαιούται επιδότηση ή επιστροφή φόρου.
• Παροτρύνουν την σύνδεση μέσω link σε πλαστή ιστοσελίδα.
Εάν οι παραλήπτες πατήσουν τον σύνδεσμο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκληθούν προβλήματα ασφαλείας ή να αλιευθούν προσωπικές ή και τραπεζικές τους πληροφορίες. Για την προστασία τους, οι πολίτες πρέπει να μην κάνουν click ή tap σε κανένα σύνδεσμο και να διαγράψουν αμέσως το μήνυμα.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΑΑΔΕ δεν ζητά ποτέ και για κανένα λόγο από τους φορολογούμενους, να αποκαλύψουν προσωπικά τους στοιχεία (όνομα, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, τραπεζικούς λογαριασμούς ή κωδικούς πρόσβασης (Username ή Password) μέσω μηνύματος SMS ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Οι πολίτες πρέπει να συνδέονται στην ψηφιακή πύλη myAADE μόνο από τη διεύθυνση myaade.gov.gr, ή μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr ή να χρησιμοποιούν την επίσημη ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ για φορητές συσκευές myAADEapp“.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εντυπωσιακά ευρήματα σε ανασκαφές στην Τραπεζά Αιγίου
Εντυπωσιακά ευρήματα έδωσε η φετινή συστηματική ανασκαφή στο πλάτωμα της Τραπεζάς, οκτώ χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αιγίου, η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, αυτή η θέση ταυτίζεται με τις Ρύπες, πόλη της Αχαΐας που άκμασε κατά τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους και μετείχε στον αποικισμό ιδρύοντας τον Κρότωνα στην Μεγάλη Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου, η φετινή ανασκαφή επικεντρώθηκε κυρίως στην έρευνα του κτιρίου Γ νοτιοανατολικά του ανδήρου των ναών, το οποίο ανήκε στη δημόσια σφαίρα των λειτουργιών της πόλης.
Το κτίριο κάλυπτε η ερείπωση της ανωδομής του αποτελούμενη από ασβεστολιθικές και κροκαλοπαγείς λιθοπλίνθους. Μετά την αποτύπωση, την αρίθμηση και την απομάκρυνσή τους, αποκαλύφθηκε πλήρως η κρηπίδα τής κύριας, νότιας μακράς του πλευράς με τον στυλοβάτη, μήκους 16,80μ.
Οι σύνδεσμοι σχήματος Η και Ζ στην κρηπίδα και τα στοιχεία της ανωδομής συστήνουν χρονολόγηση πριν το 300 π.Χ. Σε αυτήν την πρόσοψη αποκαθίστανται κορινθιακοί ημικίονες. Επάνω τους έτρεχε αδιάρθρωτος θριγκός με ταινία επιστυλίου που είχε κατατομή δωρικού ράμφους.
Η διάμετρος των ημικιόνων και το ολικό ύψος του κίονα έχουν ως αποτέλεσμα κορινθιακό κίονα με τις χαμηλότερες αναλογίες όλων των εποχών. Οι σιγμοειδούς κατατομής βάσεις των ημικιόνων είναι Πελοποννησιακού τύπου, όπως αυτοί που βρίσκονται στον ναό του Απόλλωνα στις Βάσσες.
Τα μέχρι τώρα ανασκαφικά δεδομένα ανασυνθέτουν μνημειακή όψη τριών μέτρων.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα μετακιόνια διαστήματα ανάμεσα στους σύνθετους στύλους καλύπτονταν από ορθοστατικές πλάκες-θωρακεία.
Στους λιθοπλίνθους του ερειπιώνα περιλαμβάνονται και αρχιτεκτονικά μέλη που δεν προέρχονται από το κορινθιακό οικοδόμημα. Πρόκειται, κυρίως, για μέλη ενιαίου ιωνικού θριγκού με επιστύλιο και συνδυασμό ζωφόρου και οδόντων, θραύσματα κιόνων, αετωματικούς λίθους και ιωνικό κιονόκρανο που συνέχεται με ημικίονες συμφυείς σε σύνθετες λιθοπλίνθους. Προέρχονται από κτίριο το οποίο θα αναζητηθεί πολύ κοντά στο υπό έρευνα μνημείο.
Η έως τώρα έρευνα του κτιρίου Γ μαρτυρά την αναγνώρισή του ως του Ηρώου τής αρχαίας πόλης. Κάτω από τον ερειπιώνα που κάλυπτε την πρόσοψή του βρέθηκαν πεσμένα από την αρχική θέση τους μαρμάρινος λέοντας σε οκλάζουσα στάση, μικρότερος του φυσικού μεγέθους με την πλίνθο του, ένας δεύτερος μεγαλύτερος λέοντας με τμήμα τής πλίνθου του επίσης σε οκλάζουσα στάση με ανατομικές λεπτομέρειες και χαίτη σε απαλό ανάγλυφο, κεφαλή μικρότερου μαρμάρινου λέοντα με τη χαίτη του, καθώς και το άνω μέρος μεγάλης, μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης νεανικής ανδρικής μορφής.
Όλα τα γλυπτά είναι λαξευμένα σε πεντελικό μάρμαρο. Οι λέοντες ήταν ένθετοι σε ξεχωριστές λίθινες βάσεις.
Στο εσωτερικό τού μνημείου και σε μεταγενέστερη φάση της χρήσης του βρέθηκαν και ερευνήθηκαν ασύλητες ταφές σε κιβωτιόσχημους τάφους και σε μία σαρκοφάγο, οι οποίες απέδωσαν πολύτιμα κτερίσματα, ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας. Μεταξύ άλλων, ζεύγος χρυσών ενωτίων με κεφαλές λεόντων στην κορυφή τους, ένα συμπαγές ενώτιο γυμνού φτερωτού έρωτα με σκήπτρο στο δεξιό και στεφάνι στο αριστερό χέρι του, χρυσό περιδέραιο με τα άκρα του να απολήγουν σε συμπαγείς προτομές λεόντων, χρυσό δαχτυλίδι, χρυσή δανάκη, χαρώνειο οβολό με χελώνα στον εμπροσθότυπο, δύο σιδερένια κομβία που περιβάλλονται με ύφασμα και σιδερένια στλεγγίδα.
Μικρή ερευνητική τομή κάτω και εξωτερικά τής όψης του μνημείου απέδωσε αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και κεραμική του 8ου αι.π.Χ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Βρετανία: Νεκρούς και προβλήματα άφησε πίσω της η καταιγίδα Ντάρα
Δυο νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της καταιγίδας Ντάρα που πλήττει τις τελευταίες μέρες το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.
Ένας άντρας 40 ετών έχασε τη ζωή του όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω στο όχημα που οδηγούσε στην περιοχή Πρέστον, της βορειοδυτικής Αγγλίας, περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια του Μάντσεστερ, ενώ νοτιότερα σε περιοχή έξω από το Μπέρμιγχαμ ένας ακόμη σκοτώθηκε ενώ οδηγούσε κάτω από παρόμοιες συνθήκες.
Ο άνεμος σε ορισμένες περιοχές έφτασε τα 149 χιλιόμετρα την ώρα δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε όλα τα μέσα συγκοινωνιών με τις αρχές να συνιστούν στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για να προφυλαχθούν. Χιλιάδες νοικοκυριά εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό.
Περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι σε περιοχές της Ουαλίας και της νοτιοδυτικής Αγγλίας έλαβαν προειδοποιήσεις στα κινητά τους για την καταιγίδα Ντάρα.
«Πρόκειται για τη πιο ευρεία χρήση του συστήματος προειδοποίησης που έχει ποτέ ενεργοποιηθεί στην χώρα», επισημαίνουν βρετανικά ΜΜΕ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Μετεωρολογική υπηρεσία στην Βρετανία εκδίδει κόκκινες προειδοποιήσεις μόνο όταν οι υπάρχει εκτίμηση ότι τα καιρικά φαινόμενα απειλούν ανθρώπινες ζωές.
Αν και ο κόκκινος συναγερμός σήμερα έχει λήξει, υπάρχει κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρούς ανέμους σε Αγγλία και Ουαλία μέχρι σήμερα το βράδυ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
You must be logged in to post a comment Login