ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε ποια πόλη της Γερμανίας οι εργαζόμενοι αμείβονται καλύτερα

Το περιοδικό Ceoworld δημοσίευσε μία λίστα, στην οποία κατέταξε τις πόλεις με τους μεγαλύτερους μισθούς για το 2019 αλλά και εκείνες στις οποίες οι συνθήκες που επικρατούν δεν επιτρέπουν μεγάλα περιθώρια αμοιβής στους εργαζομένους.
Στην Αμερική και την Ελβετία οι απολαβές των εργαζομένων είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και μάλιστα με σημαντική διαφορά σε σύγκριση με άλλα μέρη του πλανήτη.
Φυσικά, η λίστα περιλαμβάνει και τη Γερμανία με το Αμβούργο να κατέχει τα πρωτεία των υψηλότερων μισθολογικών αμοιβών.
Στην κατάταξη περιλαμβάνονται συνολικά 300 πόλεις προερχόμενες από την Αμερική και την Ελβετία μέχρι την Ινδία και την Κίνα και φυσικά την Ελλάδα και την Κύπρο.
Στην πρώτη θέση φιγουράρει το Σαν Φρανσίσκο με το μέσο μισθό για το 2019 μετά την επιβολή φόρων να ανέρχεται στα 6580.25 δολάρια, ενώ στη δεύτερη βρίσκεται το Σαν Χοσέ με 6457.25 δολάρια μέσο μισθό μετά την επιβολή φόρων.
Στην τρίτη θέση τοποθετήθηκε η Ελβετία (5909.42 δολάρια), στην τέταρτη η Βέρνη (5285.11 δολάρια) και στην πέμπτη η Γενεύη (5267.25 δολάρια).
Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Βασιλεία, η Ουάσινγκτον, το Σιατλ, η Λωζάνη και το Ντάλας.
Το Αμβούργο της Γερμανίας «κέρδισε» την 69η θέση με μέσο καθαρό μισθό 2825.01 δολάρια. Ακολουθεί η Φρανκφούρτη (2768.92 δολάρια) και έπειτα το Μόναχο (2757.26 δολάρια).
Στην 88η θέση της λίστας βρίσκεται το Ντίσελντορφ με μέσο μισθό 2637.58 δολάρια και μία θέση πιο κάτω το Αννόβερο με μέσο μισθό 2633.61 δολάρια.
Μικρότερος είναι ο μισθός στην Κολωνία (91η θέση στη λίστα), ο οποίος φτάνει τα 2605.07 δολάρια. Στην 103η θέση βρίσκεται το Άαχεν με μέσο μισθό 2464.01 δολάρια.
Ακολουθεί στην 108η θέση το Μάνχαϊμ με μέσο μισθό 2441.48 δολάρια και αμέσως μετά έρχεται το Βερολίνο με μέσο μισθό 2438.73 δολάρια.
Στη συνέχεια έρχεται η Δρέσδη (2339.59 δολάρια), η Βόννη (2286.56 δολάρια), η Βρέμη (2077.8 δολάρια) και τέλος η Λειψία (1576.53 δολάρια) καταλαμβάνοντας την 167η θέση της λίστας.
Στη μέση της λίστας βρίσκεται η Κύπρος με τον μέσο μισθό στη Λευκωσία μετά την επιβολή φόρων να αγγίζει τα 1675.52 δολάρια.
Η Αθήνα “κέρδισε” την 221η θέση με το μέσο καθαρό μισθό το 2019 να ανέρχεται σε 845.54 δολάρια.
Ακολουθούν το Ηράκλειο Κρήτης (836.55 δολάρια), η Θεσσαλονίκη (751.3 δολάρια) και η Πάτρα (725.45 δολάρια).
Στις τρεις τελευταίες θέσεις της λίστας βρίσκονται η πόλη Βαντοντάρα της Ινδίας (456.76 δολάρια μέσος μισθός), το Κίεβο στην Ουκρανία (455.5 μέσος μισθός) και η πόλη Καζάν της Ρωσίας με 454.31 δολάρια μέσο μισθό.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Κλειστά τα φαρμακεία στις 14 Ιουνίου

Κλειστά θα παραμείνουν στις 14 Ιουνίου τα φαρμακεία σε όλη τη Γερμανία, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Γερμανικών Ενώσεων Φαρμακείων (ABDA), διαμαρτυρόμενη για τα προβλήματα στην προμήθεια φαρμάκων, τη γραφειοκρατική επιβάρυνση των φαρμακοποιών και τη μείωση του κέρδους, η οποία οδηγεί σε συρρίκνωση του αριθμού των φαρμακείων.
Η ABDA κατηγορεί την κυβέρνηση για αδράνεια στις περιπτώσεις έλλειψης φαρμάκων και τα ασφαλιστικά ταμεία για «μανία λιτότητας» στην προμήθεια φαρμάκων.
«Τα φαρμακεία καταστρέφονται από τη λιτότητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ABDA, ενώ η πρόεδρός της Γκαμπριέλε Οφερβιούινγκ δηλώνει ότι «τα προβλήματα με τα σπάνια φάρμακα, η επιδεινούμενη κατάσταση στην προμήθεια φαρμάκων και η υπερβολική γραφειοκρατία θα κάνουν την κατάσταση δυσμενέστερη για τα γερμανικά φαρμακεία».
Αυτοί είναι και οι λόγοι που συνεχώς μειώνεται ο αριθμός των φαρμακείων, εξηγεί η πρόεδρος της Ομοσπονδίας και ζητά μεγαλύτερη ευελιξία για τους φαρμακοποιούς στην επιλογή φαρμάκου.
Το 2022 έκλεισαν 293 φαρμακεία και ο συνολικός αριθμός τους σήμερα ανέρχεται σε 17.939. Το 2021 αντιστοιχούσαν 23 φαρμακεία σε 100.000 κατοίκους, κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ενδεικτικά την «καταστροφική» κατάσταση στα παιδικά αντιβιοτικά, τα οποία είναι εξαιρετικά δυσεύρετα, ενώ προειδοποιούν και για το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, το οποίο εκτιμούν ότι θα εξελιχθεί μελλοντικά σε «πολύ σοβαρό».
Πολλοί φαρμακοποιοί αναζητούν διάδοχο για να αναλάβει το φαρμακείο τους μετά τη συνταξιοδότησή τους, αλλά δυσκολεύονται, καθώς το επάγγελμα δεν θεωρείται πλέον τόσο προσοδοφόρο.
Στις 14 Ιουνίου, Ημέρα των Φαρμακείων, τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τα φαρμακεία έκτακτης ανάγκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια μεσαιωνική πόλη που βυθίστηκε στη Βόρεια Θάλασσα το 1362

Ο θρύλος λέει ότι η άλλοτε ακμάζουσα πόλη, η οποία τώρα βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της βόρειας Γερμανίας, βυθίστηκε μέσα σε μία νύχτα μετά από σφοδρή καταιγίδα.
Αρχαιολόγοι χαρτογράφησαν για πρώτη φορά τη μεσαιωνική πόλη Ρούνγκχολτ (Rungholt) που είχε βυθιστεί στη Βόρεια Θάλασσα το 1362.
Ο θρύλος λέει ότι η άλλοτε ακμάζουσα πόλη, η οποία τώρα βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της βόρειας Γερμανίας, βυθίστηκε μέσα σε μία νύχτα μετά από σφοδρή καταιγίδα, η οποία ήρθε ως τιμωρία για τις αμαρτίες των κατοίκων της. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι αμαρτίες αυτές περιλάμβαναν μέθη, ασέβεια και επίδειξη πλούτου.
Το τέλος ήρθε γύρω στα Χριστούγεννα, όταν μια συμμορία νεαρών μέθυσων προσπάθησε να αναγκάσει έναν ιερέα να μεταλάβει ένα ετοιμοθάνατο γουρούνι. Ο κληρικός πήγε στην εκκλησία, προσευχήθηκε και ζήτησε από τον Θεό να τιμωρήσει τους νεαρούς.
Ο ίδιος έφυγε από την πόλη την επόμενη μέρα, και το ίδιο βράδυ μια μεγάλη καταιγίδα εξαφάνισε το Ρούνγκχολτ από προσώπου γης. Σύμφωνα με τους μεσαιωνικούς θρύλους, ο ήχος του καμπαναριού ακουγόταν από τα βάθη της Βόρειας Θάλασσας.
Ενώ ορισμένοι ιστορικοί έχουν αμφισβητήσει την ύπαρξη της πόλης, μια νέα μελέτη αποκάλυψε τα απομεινάρια της στη Θάλασσα του Βάντεν.
Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Christian-Albrecht του Κιέλου χαρτογράφησαν περίπου 1,9 χιλιόμετρα μεσαιωνικών τύμβων γύρω από το νησί Südfall χρησιμοποιώντας διάφορες γεωφυσικές μεθόδους.
Τα νέα ευρήματα περιλαμβάνουν ένα λιμάνι, τα θεμέλια μιας μεγάλης εκκλησίας και συστήματα αποχέτευσης.
Οι έρευνες συνεχίζουν να φέρνουν στο φως σημαντικά νέα ευρήματα και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Ωστόσο οι αρχαιολόγοι εντείνουν την έρευνα καθώς οι συνθήκες διαβρώνουν συνεχώς τα ευρήματα.
«Τα κατάλοιπα των μεσαιωνικών οικισμών έχουν ήδη διαβρωθεί σε μεγάλο βαθμό και συχνά εντοπίζονται μόνο ως αρνητικά αποτυπώματα», δήλωσε η Χάνα Χάντλερ, η οποία εργάζεται στο Ινστιτούτο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Mainz.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σχέδια για Calatrava Boulevard στο Ντίσελντορφ

Σχέδια για ένα συγκρότημα πολυτελών καταστημάτων και γραφείων στο Ντίσελντορφ, με την επωνυμία Calatrava Boulevard, έχει δώσει στη δημοσιότητα ο Σαντιάγκο Καλατράβα.
Το προτεινόμενο αρχιτεκτόνημα θα είναι ενθυλακωμένο σε μια καμπυλωτή υάλινη στέγη, η οποία θα ανέρχεται σε ύψος 41 μέτρων για να δημιουργήσει μια επιβλητική ρωγμή, πλημμυρισμένη με ηλιόφως και επικαλυμμένη με λευκό χρώμα. Το πρότζεκτ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2028.
Με την ολοκλήρωσή του, το Calatrava Boulevard θα προσφέρει έναν μοντέρνο προορισμό δίπλα στη λεωφόρο Königsallee του Ντίσελντορφ, διατηρώντας όμως τον υπάρχοντα χαρακτήρα της περιοχής.
Υλοποιημένο σε συνεργασία με τον όμιλο CENTRUM, το πρότζεκτ θα σέβεται την κλίμακα του περιβάλλοντός του με το να μην υπερβαίνει το ύψος των γειτονικών κτηρίων. Τα υπάρχοντα κτήρια που βλέπουν στη λεωφόρο θα ενσωματωθούν απρόσκοπτα στον σχεδιασμό.
Επιπλέον, οι αρχιτέκτονες στοχεύουν στην ενσωμάτωση ηλιακών πάνελ στη στέγη καθώς και βεραντών με διαμορφωμένους κήπους εκεί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ευθυγραμμίζονται με τους στόχους βιωσιμότητας που έχει θέσει η πόλη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Ισχυρότερη του αναμενόμενου η μείωση του πληθωρισμού τον Μάιο

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία μειώθηκε τον Μάιο στο 6,1%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, δημοσιοποιώντας τη σχετική προκαταρκτική έκθεσή της.
Τον Απρίλιο ο πληθωρισμός ήταν στο 7,2%, ενώ η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για μείωση μόνο στο 6,5% τον Μάιο.
Σύμφωνα με την έκθεση, η μεγαλύτερη μείωση των τιμών οφείλεται μεταξύ άλλων στην πτώση της τιμής της βενζίνης και στην εισαγωγή του ενιαίου εισιτηρίου των 49 ευρώ για τα ΜΜΜ όλης της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Σε υψηλό 20ετίας οι χορηγήσεις ιθαγένειας

Οι γερμανικές αρχές χορήγησαν την ιθαγένεια σε περίπου 168.500 άτομα τον περασμένο χρόνο – ο υψηλότερος αριθμός της τελευταίας 20ετίας – ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 28% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία.
Στοιχεία για ένα από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας δεν είναι διαθέσιμα.
Συγκεκριμένα την ιθαγένεια έλαβαν 48.300 Σύροι, 29% του συνόλου για το 2022.
Κατά μέσον όρο η ηλικία τους ήταν 24,8 έτη και ήταν κάτοικοι Γερμανίας επί 6,4 χρόνια κατά μέσον όρο.
Δύο τρίτα από αυτούς ήταν άνδρες. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν πρόσφυγες, οι οποίοι όλο και περισσότερο πληρούν τις προϋποθέσεις που αφορούν τη γλώσσα, την δυνατότητα να εξασφαλίζουν τα προς το ζην και να κατοικούν τουλάχιστον οκτώ χρόνια στη Γερμανία.
Η τελευταία αυτή προϋπόθεση δεν αφορά σε παντρεμένα ζευγάρια ή σε παιδιά.
Περίπου 15.400 Σύροι έλαβαν την ιθαγένεια το 2022, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
Επιπλέον, την ιθαγένεια έλαβαν 5.600 Ουκρανοί, σχεδόν τριπλάσιος αριθμός σε σχέση με το 2021.
Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 36,1 έτη και το 69% από αυτούς ήταν γυναίκες.
Οι Ουκρανοί που έλαβαν την ιθαγένεια ζούσαν κατά μέσον όρο στη Γερμανία 13,3 χρόνια, σύμφωνα με την Υπηρεσία.
Οι 6.800 Ιρακινοί που έλαβαν την ιθαγένεια ζούσαν κατά μέσον όρο 9,5 χρόνια στη χώρα.
Οι χορηγήσεις ιθαγένειας προς Τούρκους έφθασαν τις 14.200 – η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα ανάλογα με τη χώρα προέλευσης – έπειτα από παραμονή στη χώρα 24,2 ετών κατά μέσον όρο.
Ιθαγένειες χορηγήθηκαν σε πρόσωπα από 171 διαφορετικές χώρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Σε ύφεση η οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2023

Η γερμανική οικονομία συρρικώνθηκε ελαφρώς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες και εισήλθε έτσι σε τεχνική ύφεση, δείχνουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη στατιστική υπηρεσία.
Το ΑΕΠ σημείωσε πτώση κατά 0,3% το εν λόγω τρίμηνο, έδειξαν τα δεδομένα. Αυτό ακολουθεί μια πτώση του κατά 0,5% που είχε καταγραφεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
Η ύφεση ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα πτώσης του ΑΕΠ.
Η προκαταρκτική εκτίμηση έφερε το ΑΕΠ να παραμένει στάσιμο κατά το πρώτο τρίμηνο και η Γερμανία να αποφεύγει την ύφεση.
Ο πληθωρισμός συνέχισε να επιβαρύνει τη γερμανική οικονομία στην αρχή του έτους, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Αυτό αποτυπώθηκε στην κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία μειώθηκε κατά 1,2% από το ένα τρίμηνο στο άλλο.
Αντίθετα οι επενδύσεις αυξήθηκαν στη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών του έτους, έπειτα από ένα αδύναμο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Υπήρξε επίσης θετική συμβολή από το εμπόριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP