ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Η πρόεδρος του CDU αναλαμβάνει νέα υπουργός Άμυνας
Την πληροφορία ότι η πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ θα διαδεχθεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Handelsblatt ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
Σήμερα η κυρία φον ντερ Λάιεν, η οποία εξελέγη το βράδυ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετέβη στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue προκειμένου να λάβει την προβλεπόμενη από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο άδεια αποχώρησης από την κυβέρνηση. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία διορισμού της κυρίας Κραμπ-Καρενμπάουερ στο αξίωμα υπουργού Άμυνας, η οποία ωστόσο θα ορκιστεί τον Σεπτέμβριο, καθώς το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο βρίσκεται ήδη στην θερινή διακοπή των εργασιών του.
Η απόφαση συμμετοχής της αρχηγού της CDU στην κυβέρνηση φαίνεται πως αιφνιδίασε την πολιτική σκηνή στο Βερολίνο, καθώς η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ είχε πρόσφατα δηλώσει ότι «υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει στο κόμμα» και δεν επιθυμούσε να αναλάβει κυβερνητικό πόστο.
Από την πλευρά της η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία σήμερα συμπληρώνει τα 65 της χρόνια, λίγες ώρες πριν από την επιβεβαίωση της είδησης είχε, σύμφωνα με την Handelsblatt, δηλώσει προς τα μέλη του προεδρείου του κόμματός της ότι η αντικατάσταση της κυρίας φον ντερ Λάιεν θα γινόταν άμεσα, καθώς πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική θέση η οποία δεν μπορούσε να μείνει κενή για πολύ.
«Το γεγονός ότι η αρχηγός του CDU αναλαμβάνει αυτό το παραδοσιακά δύσκολο πόστο αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα από την Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ προς τις Ένοπλες Δυνάμεις», δήλωσε ο υπουργός Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, ενώ ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ επαίνεσε την απόφαση της κυρίας Κραμπ-Καρενμπάουερ, κάνοντας λόγο για «ισχυρή λύση, η οποία δίνει στην κυβέρνηση νέα δύναμη». Το να αναλάβει η αρχηγός του CDU κυβερνητική ευθύνη σε μια τόσο δύσκολη εποχή είναι σωστό, πρόσθεσε.
«Από την πρώτη στιγμή της εκλογής της στην ηγεσία του κόμματος, ήμουν πεπεισμένος ότι η πρόεδρος ανήκει εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου», σημείωσε ο πρόεδρος του CDU της Θουριγγίας, Μάικε Μόρινγκ.
Σε διαφορετικό ύφος ήταν η αντίδραση των Φιλελευθέρων (FDP): «Η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ καθιστά τον εαυτό της αναξιόπιστο. Αφού επί εβδομάδες απέκλειε το ενδεχόμενο εισόδου της στην κυβέρνηση, γίνεται τώρα υπουργός Άμυνας», δήλωσε η αρμόδια για αμυντικά θέματα Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν στην Bild.
Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, σε ό,τι αφορά τα θέματα Άμυνας, η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ δεν έχει τοποθετηθεί εκτενώς. Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο περιοδικό Der Spiegel, είχε ζητήσει βελτίωση του αμυντικού προϋπολογισμού και την αύξηση των δαπανών για τις Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να ανταποκριθεί η Γερμανία στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των συμμάχων της.
Η εφημερίδα Bild πάντως, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της θέσης του υπουργού Άμυνας αλλά και τις αυξημένες ανάγκες ανασυγκρότησης του CDU μετά το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ενόψει των κρατιδιακών εκλογών στην Σαξονία, την Θουριγγία και το Βρανδεμβούργο το φθινόπωρο, διερωτάται εάν η ανάληψη του υπουργείου Άμυνας μπορεί να σημαίνει την παραίτηση της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ από την ηγεσία του κόμματος. Η ίδια πάντως, τονίζει η εφημερίδα, δεν απάντησε σε αυτό το ερώτημα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ακυρώνονται σχεδόν όλες οι αναχωρήσεις της Lufthansa από γερμανικά αεροδρόμια λόγω απεργίας
Στην ακύρωση σχεδόν όλων των πτήσεων της Lufthansa από αεροδρόμια της Γερμανίας οδηγεί η σημερινή απεργία των πιλότων και των μελών πληρώματος της εταιρίας.
Σύμφωνα με την Ένωση Γερμανικών Αεροδρομίων (ADV), αναμένεται σήμερα να ακυρωθούν περισσότερες από 460 πτήσεις, επηρεάζοντας περίπου 69.000 επιβάτες.
Η Lufthansa εκτιμά ότι το πτητικό της πρόγραμμα θα αποκατασταθεί αύριο, ενώ ζητά από τους πελάτες της να ελέγχουν την κατάσταση της πτήσης τους πριν μεταβούν στο αεροδρόμιο και παραπέμπει στο ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων για αλλαγές στα εισιτήρια.
Το συνδικάτο των περίπου 4.800 πιλότων Vereinigung Cockpit (VC) και η οργάνωση των 10.000 μελών πληρώματος καμπίνας UFO απεργούν διεκδικώντας υψηλότερες εργοδοτικές εισφορές στις εταιρικές και τις μεταβατικές συντάξεις, ενώ ειδικά η UFO υποστηρίζει ότι με την στρατηγική της Lufthansa στις θυγατρικές CityLine και Discover απειλούνται περίπου 800 θέσεις εργασίας και ζητά κοινωνικό σχέδιο το οποίο θα τους εξασφαλίζει.
Το διοικητικό συμβούλιο της Lufthansa από την άλλη πλευρά χαρακτήρισε την απεργία «εντελώς περιττή κλιμάκωση» και υποστήριξε ότι τα αιτήματα των συνδικάτων θα οδηγήσουν σε περαιτέρω σημαντική αύξηση κόστους για τη μητρική εταιρία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ακυρώνονται σχεδόν όλες οι αναχωρήσεις της Lufthansa από γερμανικά αεροδρόμια λόγω απεργίας
- Γερμανία: Κλέφτες είχαν κρύψει σε παιδικό καροτσάκι σχεδόν 3.000 ευρώ σε κέρματα!
- Η ζυθοποιία Heineken θα περικόψει τουλάχιστον 5.000 θέσεις εργασίας
- ΟΕΚ Γερμανίας για την ενοποίηση των Ελληνικών Κοινοτήτων του Αμβούργου: Η ενότητα ως απάντηση σε δεκαετίες διαχωρισμού
- Η Ιταλία τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Κλέφτες είχαν κρύψει σε παιδικό καροτσάκι σχεδόν 3.000 ευρώ σε κέρματα!
Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε κλέφτες που είχαν κρύψει σε παιδικό καροτσάκι κέρματα συνολικής αξίας σχεδόν 3.000 ευρώ, τα οποία φέρονται να αφαίρεσαν από μηχανήματα τυχερών παιγνίων με κερματοδέκτες.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, το βράδυ της Δευτέρας η συμπεριφορά ενός ζεύγους με δύο παιδιά στη συνοικία Μαρίενφελντε, στο νοτιοδυτικό τμήμα του Βερολίνου, κίνησε τις υποψίες αστυνομικών με πολιτικά. Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε πως το παιδικό καροτσάκι που έσπρωχναν ήταν γεμάτο με κέρματα, όπως και οι τσέπες των παιδιών. Βρέθηκαν επίσης πλαστές ταυτότητες, σπρέι πιπεριού και δυο κατσαβίδια.
Η αστυνομία διαπίστωσε ακολούθως ότι σε βάρος του άνδρα εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, για λόγο που δεν έγινε γνωστός.
Οι αστυνομικοί, στους οποίους… έλαχε ο κλήρος να μετρήσουν τα κέρματα, ανέφεραν πως η συνολική τους αξία ανέρχεται σε 2.842 ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa
- Ακυρώνονται σχεδόν όλες οι αναχωρήσεις της Lufthansa από γερμανικά αεροδρόμια λόγω απεργίας
- Γερμανία: Κλέφτες είχαν κρύψει σε παιδικό καροτσάκι σχεδόν 3.000 ευρώ σε κέρματα!
- Η ζυθοποιία Heineken θα περικόψει τουλάχιστον 5.000 θέσεις εργασίας
- ΟΕΚ Γερμανίας για την ενοποίηση των Ελληνικών Κοινοτήτων του Αμβούργου: Η ενότητα ως απάντηση σε δεκαετίες διαχωρισμού
- Η Ιταλία τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η ACC εγκαταλείπει τα σχέδια για άνοιγμα gigafactories μπαταριών σε Ιταλία και Γερμανία
Η ευρωπαϊκή επιχείρηση μπαταριών οχημάτων Automotive Cells (ACC) αναβάλλει τα σχέδιά της για την κατασκευή gigafactories μπαταριών στην Ιταλία και τη Γερμανία, ανακοίνωσε το ιταλικό συνδικάτο μεταλλουργών UILM.
«Η διοίκηση της ACC μας επιβεβαίωσε αυτό που φοβόμασταν εδώ και καιρό, ότι το σχέδιο της για την κατασκευή ενός gigafactorie στο Termoli έχει οριστικά αναβληθεί, όπως και στην περίπτωση της Γερμανίας», ανέφερε το συνδικάτο σε ανακοίνωσή του.
Η ACC, η οποία υποστηρίζεται από την αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis, δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τα προγράμματα, τα οποία έχουν ανασταλεί από το 2024 εν μέσω βραδύτερης από την αναμενόμενη ανάπτυξης για τα ηλεκτρικά οχήματα.
Οι νέες εγκαταστάσεις ACC ήταν μεταξύ δεκάδων έργων μπαταριών που αναδύονται στην Ευρώπη, καθώς η εταιρεία επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση από τους Κινέζους παραγωγούς που κυριαρχούν στην αγορά, αλλά σταμάτησαν καθώς η εταιρεία αποφάσισε να στραφεί σε μια λιγότερο ακριβή τεχνολογία μπαταριών, αναφέρει το Reuters.
Η ACC είναι μια συνεργασία μεταξύ του γαλλικού ενεργειακού γίγαντα TotalEnergies, της γερμανικής Mercedes-Benz και της αμερικανο-ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis, η οποία παράγει μια σειρά από μάρκες όπως οι Peugeot, Fiat και Chrysler.
Η Stellantis, η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη, προειδοποίησε την περασμένη Παρασκευή ότι θα υποστεί πλήγμα 22 δισεκατομμυρίων ευρώ, μετά από μια βραδύτερη από ό,τι είχε προβλέψει αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ακυρώνονται σχεδόν όλες οι αναχωρήσεις της Lufthansa από γερμανικά αεροδρόμια λόγω απεργίας
- Γερμανία: Κλέφτες είχαν κρύψει σε παιδικό καροτσάκι σχεδόν 3.000 ευρώ σε κέρματα!
- Η ζυθοποιία Heineken θα περικόψει τουλάχιστον 5.000 θέσεις εργασίας
- ΟΕΚ Γερμανίας για την ενοποίηση των Ελληνικών Κοινοτήτων του Αμβούργου: Η ενότητα ως απάντηση σε δεκαετίες διαχωρισμού
- Η Ιταλία τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ένας στους δύο Γερμανούς τάσσεται υπέρ της παροχής μεγαλύτερης βοήθειας στην Ουκρανία
Οι περισσότεροι Γερμανοί τάσσονται υπέρ της παροχής μεγαλύτερης βοήθειας στην Ουκρανία για την ενίσχυση των προσπαθειών της να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης.
Περίπου το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η Δύση θα πρέπει να παράσχει μεγαλύτερη υποστήριξη στην Ουκρανία εάν η Ρωσία δεν συμφωνήσει σε εκεχειρία και διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ειρήνης.
Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση του INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, το 28% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παροχής τόσο στρατιωτικής όσο και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία. Ένα 12% υποστηρίζει ότι η βοήθεια θα πρέπει να είναι είτε σε στρατιωτικό είτε σε οικονομικό επίπεδο.
Το 35% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η Γερμανία πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, ενώ το 13% δεν εξέφρασε άποψη.
Οι Γερμανοί εξακολουθούν να φοβούνται επέκταση του πολέμου, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση. Το 54% των ερωτηθέντων εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο η Ρωσία να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, όπως π.χ. στην Πολωνία ή στη Λιθουανία, σύμφωνα με τη Bild.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa
- Ακυρώνονται σχεδόν όλες οι αναχωρήσεις της Lufthansa από γερμανικά αεροδρόμια λόγω απεργίας
- Γερμανία: Κλέφτες είχαν κρύψει σε παιδικό καροτσάκι σχεδόν 3.000 ευρώ σε κέρματα!
- Η ζυθοποιία Heineken θα περικόψει τουλάχιστον 5.000 θέσεις εργασίας
- ΟΕΚ Γερμανίας για την ενοποίηση των Ελληνικών Κοινοτήτων του Αμβούργου: Η ενότητα ως απάντηση σε δεκαετίες διαχωρισμού
- Η Ιταλία τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Οι αρχές προετοιμάζονται για διαδηλώσεις στη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αναμένονται στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας στη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν οι αρχές της πόλης.
Έως τώρα, συνολικά περίπου 120.000 άνθρωποι έχουν δηλώσει συμμετοχή στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τις διοικητικές αρχές της Περιφέρειας του Μονάχου.
Τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή στις διαδηλώσεις που σχετίζονται με την ετήσια διάσκεψη ηγετών από όλο τον κόσμο και ανώτατων αξιωματούχων από τον τομέα της άμυνας και των υπηρεσιών πληροφοριών είναι λιγότερο μαζική.
Έως χθες, συνολικά 21 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είχαν δηλωθεί ότι θα πραγματοποιηθούν σε όλο το Μόναχο μεταξύ Τετάρτης και Κυριακής.
Η μεγαλύτερη διαδήλωση αναμένεται στις 14 Φεβρουαρίου, όταν διοργανώνεται συγκέντρωση κατά των αρχών του Ιράν. Οι διοργανωτές λένε ότι στην εκδήλωση αυτή έχουν δηλώσει συμμετοχή έως 100.000 άτομα.
Η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa
- Ακυρώνονται σχεδόν όλες οι αναχωρήσεις της Lufthansa από γερμανικά αεροδρόμια λόγω απεργίας
- Γερμανία: Κλέφτες είχαν κρύψει σε παιδικό καροτσάκι σχεδόν 3.000 ευρώ σε κέρματα!
- Η ζυθοποιία Heineken θα περικόψει τουλάχιστον 5.000 θέσεις εργασίας
- ΟΕΚ Γερμανίας για την ενοποίηση των Ελληνικών Κοινοτήτων του Αμβούργου: Η ενότητα ως απάντηση σε δεκαετίες διαχωρισμού
- Η Ιταλία τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκατομμύρια επιβάτες σε όλη τη Γερμανία επηρεάστηκαν από την απεργία στα κρατιδιακά ΜΜΜ
Εκατομμύρια επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών αναστατώνει η σημερινή απεργία των εργαζομένων στα κρατιδιακά μαζικά μέσα μεταφοράς σε όλη τη Γερμανία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, οι δημοτικές συγκοινωνίες έχουν καταρρεύσει ολοσχερώς σε μεγάλα τμήματα της χώρας, επηρεάζοντας τη μετακίνηση εκατομμυρίων επιβατών. Τα ελάχιστα λεωφορεία που κυκλοφορούν είναι υπερπλήρη, ενώ στους δρόμους επικράτησε συμφόρηση.
Το συνδικάτο Ver.di έχει καλέσει σε 24ωρη κινητοποίηση 100.000 εργαζόμενους στις κρατιδιακές συγκοινωνίες, κυρίως στα λεωφορεία, στο μετρό και στο τραμ. Μόνο τα περιφερειακά τρένα και τα αστικά τρένα S-Bahn, τα οποία ανήκουν στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους (DB) εξακολουθούν να λειτουργούν.
Η κατάσταση επιβαρύνεται από τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, σε κάποιες περιοχές κοντά στους -10 βαθμούς.
Η Ver.di απαιτεί καλύτερες συνθήκες εργασίας στις τρέχουσες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τις κρατιδιακές συγκοινωνίες – μικρότερες εβδομάδες εργασίας και βάρδιες, μεγαλύτερες περιόδους ανάπαυσης, καθώς και υψηλότερα μπόνους για νυχτερινή εργασία και εργασία τα Σαββατοκύριακα.
Τα κρατιδιακά ΜΜΕ θα αρχίσουν σταδιακά να επανέρχονται στην κυκλοφορία μετά τη λήξη της απεργίας, στις 03:00 (τοπική ώρα).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ακυρώνονται σχεδόν όλες οι αναχωρήσεις της Lufthansa από γερμανικά αεροδρόμια λόγω απεργίας
- Γερμανία: Κλέφτες είχαν κρύψει σε παιδικό καροτσάκι σχεδόν 3.000 ευρώ σε κέρματα!
- Η ζυθοποιία Heineken θα περικόψει τουλάχιστον 5.000 θέσεις εργασίας
- ΟΕΚ Γερμανίας για την ενοποίηση των Ελληνικών Κοινοτήτων του Αμβούργου: Η ενότητα ως απάντηση σε δεκαετίες διαχωρισμού
- Η Ιταλία τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας












You must be logged in to post a comment Login