ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αρχιτεκτονικές ιδέες για τη μείωση της χρήσης κλιματιστικών
Δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από το να μπαίνει κανείς σε έναν κλιματιζόμενο χώρο εν μέσω καύσωνα. Παρόλα αυτά, τα κλιματιστικά είναι η αιτία της διαρκώς αυξανόμενης κατανάλωσης ρεύματος. Η ενέργεια που καταναλώνουν αντιστοιχεί στο 10% περίπου της παγκόσμιας κατανάλωσης.
Αρχιτεκτονικές ιδέες για τη μείωση της χρήσης κλιματιστικών παρουσιάζει η Deutsche Welle στην ηλεκτρονική της έκδοση:
Bauhaus: Γερμανικό ντιζάιν φιλικό προς το κλίμα
Το Μπάουχαους, το γερμανικό αρχιτεκτονικό ρεύμα. που γιορτάζει φέτος 100 χρόνια από την ίδρυσή του, επηρέασε την πολεοδομία του Τελ Αβίβ. Η τάση για λευκές, επίπεδες σκεπές που αντανακλούν την θερμότητα του ήλιου είναι φιλική προς το περιβάλλον.
Τα σχέδια του Πάτρικ Γκέντες στο Τελ Αβίβ
Πολύ πριν την ίδρυση του Ισραήλ το 1948 μία σιωνιστική επιτροπή συμβουλεύτηκε τον σκωτσέζο πολεοδόμο Πάτρικ Γκέντες: ήδη από το 1925 ήθελαν να ενημερωθούν πως θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις του κλίματος της ερήμου στην μητρόπολη του Τελ Αβίβ.
“Δροσερό” ντιζάιν από τη Νιγηρία
Ο ισραηλινός αρχιτέκτονας Αριέ Σαρόν έχτισε κατά τη δεκαετία του ’60 το πανεπιστήμιο Obafemi Awolowo στη Νιγηρία και επιστράτευσε κι εκείνος ιδέες από το Μπάουχαους. Κεντρικό ρόλο είχε η τοποθέτηση δέντρων στους κήπους και τις εσωτερικές αυλές. Η θερμοκρασία στις αίθουσες είναι περίπου εφτά βαθμούς χαμηλότερη – δίχως βέβαια κλιματισμό.
Πράσινες οάσεις στην Βαρκελώνη
Αρκετές περιοχές στην πόλη της Βαρκελώνης απαγόρευσαν από το 2013 τα αυτοκίνητα. Εννέα οικοδομικά τετράγωνα, γνωστά και ως “Superblock”, ενώθηκαν μεταξύ τους. Μόνο προμηθευτές καταστημάτων και οι κάτοικοι αυτών μπορούν να οδηγήσουν στους δρόμους τους. Το αποτέλεσμα; Περισσότερη ησυχία, λιγότερο καυσαέριο, μεγαλύτερος χώρος για πράσινο.
Οι… κρεμαστοί κήποι του Παρισιού και της Μαδρίτης
Αναρριχόμενα φυτά σκαρφαλώνουν στην πρόσοψη του μουσείου Quai Branly στο Παρίσι. Η σύλληψη της ιδέας αποδίδεται στον γάλλο Πάτρικ Μπλανκ – ο βοτανολόγος έφερε έναν ειδικό τοίχο μεγέθους 800 τμ., ενώ το CaixaForum της Μαδρίτης το κάλυψε με ένα εξαόροφο “χαλί”, το οποίο αποτελείται από περίπου 15.000 φυτά.
Η προστασία του κλίματος στη Μέση Ανατολή
Η πολεοδομία σε περιοχές της Μέσης Ανατολής προσφέρει νέες δυνατότητες προσέγγισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Κοντά στο αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι πρόκειται να οικοδομηθεί ένα νέο προάστιο, το οποίο θα τροφοδοτείται μόνο μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Πλησιάζει το τέλος του μπετόν;
Το Κορμπυζιέχαους στο Βερολίνο οικοδομήθηκε ανάμεσα στο 1956 και το 1958 από τον Γαλλοελβετό αρχιτέκτονα Λε Κορμπυζιέ. Οι ανάγκες από τότε έχουν αλλάξει – μαζί με αυτές και τα υλικά που χρησιμοποιούνται.
Μεγάλο πρόβλημα βέβαια αποτελεί όμως η (ακόμα) διαδεδομένη χρήση του μπετόν… Μήπως πλησιάζει το τέλος του;
Πηγή: Deutsche Welle
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Γρήγορη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και ευελιξία στις ώρες εργασίας ζήτησε ο καγκελάριος
Για μεταρρύθμιση η οποία έχει καθυστερήσει 30 χρόνια έκανε λόγο ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, αναφερόμενος στη νομοθεσία για το συνταξιοδοτικό και την εργασιακή νομοθεσία που ετοιμάζει η κυβέρνησή του.
Ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία από τους εργαζόμενους και ξεκαθάρισε ότι αναμένει από τον νέο υπουργό Εργασίας Αλεξάντερ Σβάιτσερ, ο οποίος αντικατέστησε την Μπέρμπελ Μπας μετά την αιφνιδιαστική παραίτησή της, να εργαστεί με γοργό ρυθμό ώστε το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του νέου έτους.
«Η εργασία οκτώ ωρών προφανώς δεν συνιστά εκμετάλλευση», δήλωσε ο κ. Μερτς από την Ημερίδα των Εργοδοτών, επισημαίνοντας ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του σε εργοστάσιο όπου εφαρμόζεται σύστημα με δύο βάρδιες των 12 ωρών τρεις φορές την εβδομάδα διαπίστωσε ικανοποίηση των εργαζομένων.
Ο καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι θέλει μια «σημαντική μεταρρύθμιση» στο συνταξιοδοτικό, με την εισαγωγή της κεφαλαιοποιημένης σύνταξης και ταυτόχρονα την κατάργηση της πλήρους πρόωρης συνταξιοδότησης έπειτα από 45 χρόνια εισφορών, κάτι το οποίο, όπως υποστήριξε, θα καταστήσει το σύστημα πιο δίκαιο.
«Ποτέ πριν δεν έχουν μεταρρυθμιστεί όλα τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης ταυτόχρονα», σημείωσε και παραδέχθηκε ότι «αυτό συνεπάγεται επιβάρυνση» για τους πολίτες. «Θέλουμε όμως να κάνουμε το σωστό και το δίκαιο για όλους», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Επιβεβαιώθηκε στο 3,8% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο – Στο 5,1% στην Ελλάδα
- Η πρώιμη έκθεση στη νικοτίνη μπορεί να συνδέεται με μακροχρόνιες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
- Η Λισαβόνα αναστέλλει τη λειτουργία κοινόχρηστων ηλεκτρικών πατινιών
- Καθυστερήσεις στα ιταλικά αεροδρόμια λόγω βλάβης στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας
- Κάθε μέρα κι ένα λουκέτο για τις βρετανικές παμπ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δωρεάν ολοήμερη εκδρομή για συνταξιούχους σε Warnemünde και Rostock
Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου e.V. διοργανώνει το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2026 μια δωρεάν ολοήμερη εκδρομή για συνταξιούχους, στο Warnemünde και το Rostock.
Η αναχώρηση θα γίνει από το Berlin Zoologischer Garten μεταξύ 07:00 και 07:30, ενώ η επιστροφή στο Βερολίνο προβλέπεται περίπου στις 20:00.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στην εκδρομή είναι δωρεάν.
Μέσω της κοινής αυτής εκδρομής, η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου δίνει στους συνταξιούχους την ευκαιρία να περάσουν χρόνο μαζί, να δημιουργήσουν νέες επαφές και να βιώσουν το αίσθημα της κοινότητας.
“Με τη δράση αυτή θέλουμε να ενισχύσουμε την κοινωνική συμμετοχή και να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης στην τρίτη ηλικία“, σημειώνουν οι διοργανωτές.
Καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες, οι εγγραφές θα γίνουν κατά σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες / Εγγραφές:
E-Mail: info@gr-gemeinde.de
Τηλ.: 030 792 56 14
“Θα χαρούμε πολύ να περάσουμε μαζί μια όμορφη ημέρα στη Βαλτική, με χρόνο για συνάντηση, ξεκούραση, επικοινωνία και όμορφες κοινές εμπειρίες”, αναφέρει η πρόσκληση της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου.
- Επιβεβαιώθηκε στο 3,8% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο – Στο 5,1% στην Ελλάδα
- Η πρώιμη έκθεση στη νικοτίνη μπορεί να συνδέεται με μακροχρόνιες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
- Η Λισαβόνα αναστέλλει τη λειτουργία κοινόχρηστων ηλεκτρικών πατινιών
- Καθυστερήσεις στα ιταλικά αεροδρόμια λόγω βλάβης στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας
- Κάθε μέρα κι ένα λουκέτο για τις βρετανικές παμπ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας – Εκλογές στο SPD
Εκλογή νέας ηγεσίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο αρχηγός του κόμματος Λαρς Κλινγκμπάιλ, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση της συμπροέδρου του, της Μπέρμπελ Μπας, τόσο από το αξίωμα της υπουργού Εργασίας όσο και από αυτό στο ηγετικό δίδυμο του SPD.
Ο κ. Κλινγκμπάιλ διευκρίνισε ακόμη ότι η εκλογή θα αφορά «συνολικά» την ηγεσία του κόμματος, καθώς και ότι το σύστημα δύο συμπροέδρων θα παραμείνει, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει εάν ο ίδιος θα είναι εκ νέου υποψήφιος.
Ο 53χρονος Αλεξάντερ Σβάιτσερ, ομοσπονδιακός αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και μέχρι τον περασμένο Μάιο πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου, θα είναι, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο νέος ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας, μετά την ξαφνική παραίτηση της Μπέρμπελ Μπας.
“Επειτα από τον θάνατο της προγονής μου, συνειδητοποίησα ότι χρειάζομαι χρόνο για να διαχειριστώ τη θλίψη μου”, ανέφερε η ίδια σε ανακοίνωση.
Η κ. Μπας, η οποία μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνη για μεγάλα τμήματα του γερμανικού συστήματος πρόνοιας, επικαλέστηκε ακόμη τις αυξανόμενες “δημόσιες επιθέσεις” εις βάρος της, ανάμεσά τους και από τις τάξεις των συντηρητικών εταίρων του SPD. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι θα παραμείνει μέλος της Μπούντεσταγκ, της γερμανικής κάτω βουλής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP – DPA
- Επιβεβαιώθηκε στο 3,8% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο – Στο 5,1% στην Ελλάδα
- Η πρώιμη έκθεση στη νικοτίνη μπορεί να συνδέεται με μακροχρόνιες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
- Η Λισαβόνα αναστέλλει τη λειτουργία κοινόχρηστων ηλεκτρικών πατινιών
- Καθυστερήσεις στα ιταλικά αεροδρόμια λόγω βλάβης στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας
- Κάθε μέρα κι ένα λουκέτο για τις βρετανικές παμπ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αυξάνεται ξανά η τιμή του Deutschlandticket από 1η Ιανουαρίου 2027
Νέα αύξηση στην τιμή του Deutschlandticket φέρνει το 2027 για εκατομμύρια επιβάτες στη Γερμανία. Η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα τοπικά και περιφερειακά μέσα μαζικής μεταφοράς θα κοστίζει πλέον 66,80 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 3,80 ευρώ (περίπου 6%) σε σχέση με την τρέχουσα τιμή των 63 ευρώ.
Η απόφαση του αρμόδιου Συμβουλίου Συντονισμού (Koordinierungsrat) βασίστηκε για πρώτη φορά σε μια αυτοματοποιημένη μαθηματική φόρμουλα (δείκτη κόστους) και όχι σε πολιτικές διαπραγματεύσεις.
Ο δείκτης αυτός συνυπολογίζει τις οικονομικές πιέσεις που δέχονται οι εταιρείες συγκοινωνιών, με το αυξημένο κόστος προσωπικού και μισθοδοσίας να επηρεάζει το αποτέλεσμα κατά 55%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό καθορίζεται από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και τα λειτουργικά έξοδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σταδιακή αύξηση της τιμής του εισιτηρίου.
Συγκεκριμένα από τον Μάιο του 2023, όταν και ξεκίνησε η εφαρμογή του, η τιμή ήταν 49 ευρώ. Η πρώτη αύξηση τον Ιανουάριο του 2025, έφτασε το κόστος στα 58 ευρώ, ενώ τον φετινό Ιανουάριο η τιμή του διαμορφώθηκε στα 63 ευρώ, η οποία είναι και η τρέχουσα τιμή.
Αναπόφευκτα, η αναπροσαρμογή συμπαρασύρει και τις ειδικές, εκπτωτικές κατηγορίες του εισιτηρίου:
Φοιτητικό (Deutschlandsemesterticket): Η τιμή του θα φτάσει τα 40,08 ευρώ τον μήνα.
Εταιρικό (Jobticket): Η τιμή του αυξάνεται σε 63,46 ευρώ τον μήνα.
Η νέα ανατίμηση στο εισιτήριο προκάλεσε άμεσες και έντονες αντιδράσεις από ενώσεις καταναλωτών και περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες προειδοποιούν ότι οι συνεχείς αυξήσεις κλονίζουν την εμπιστοσύνη των 14,5 εκατομμυρίων συνδρομητών και λειτουργούν ως ισχυρό αντικίνητρο για τους πολίτες που θέλουν να αφήσουν μόνιμα το αυτοκίνητό τους για χάρη των δημόσιων συγκοινωνιών.
- Επιβεβαιώθηκε στο 3,8% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο – Στο 5,1% στην Ελλάδα
- Η πρώιμη έκθεση στη νικοτίνη μπορεί να συνδέεται με μακροχρόνιες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
- Η Λισαβόνα αναστέλλει τη λειτουργία κοινόχρηστων ηλεκτρικών πατινιών
- Καθυστερήσεις στα ιταλικά αεροδρόμια λόγω βλάβης στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας
- Κάθε μέρα κι ένα λουκέτο για τις βρετανικές παμπ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ξεκινούν διερευνητικές συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο
Σε συμφωνία για την έναρξη διερευνητικών διαπραγματεύσεων με στόχο τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού κατέληξαν η Αριστερά, οι Πράσινοι και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στο Βερολίνο, δύο εβδομάδες μετά τις τοπικές εκλογές στην πόλη/κρατίδιο.
Ως προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις τίθεται μια συμφωνία για συνεπή αντιμετώπιση του αντισημιτισμού.
Τις τελευταίες ημέρες, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών απηύθυναν έκκληση προς τους Πράσινους και το SPD να μην συνεργαστούν με την Αριστερά, η οποία κατηγορείται για αντισημιτικές θέσεις στελεχών της, ακόμη και για επαφές με συμμορίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου (dpa) από κομματικούς κύκλους, έχει ήδη συμφωνηθεί πακέτο αντιδράσεων σε περίπτωση αντισημιτικών επεισοδίων. Οι Πράσινοι και το SPD, αναφέρει το πρακτορείο, είχαν θέσει το ζήτημα ως προϋπόθεση για την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών.
Στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου η Αριστερά με επικεφαλής υποψήφια Δήμαρχο την Ελίφ Εράλπ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με 25,7%, ενώ το CDU έλαβε 18,8%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 16,3%, οι Πράσινοι 14,3% και το SPD 12,1%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Επιβεβαιώθηκε στο 3,8% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο – Στο 5,1% στην Ελλάδα
- Η πρώιμη έκθεση στη νικοτίνη μπορεί να συνδέεται με μακροχρόνιες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
- Η Λισαβόνα αναστέλλει τη λειτουργία κοινόχρηστων ηλεκτρικών πατινιών
- Καθυστερήσεις στα ιταλικά αεροδρόμια λόγω βλάβης στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας
- Κάθε μέρα κι ένα λουκέτο για τις βρετανικές παμπ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η γερμανική κυβέρνηση απαγορεύει την πώληση εταιρίας logistics στην Cosco για λόγους ασφαλείας
Η γερμανική κυβέρνηση απαγόρευσε την πώληση του 80% των μετοχών της εταιρίας logistics Zippel στην κινεζική κρατική ναυτιλιακή εταιρία Cosco, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται να εκδοθεί εντολή απαγόρευσης, η οποία θα αναφέρεται σε «ανησυχία σχετικά με θέματα ασφάλειας».
Η εξαγορά «θα εμβάθυνε τις εξαρτήσεις και θα έθετε σε κίνδυνο την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού στη Γερμανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, «καλωσορίζει τις ξένες επενδύσεις, υπάρχουν όμως και επενδύσεις οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας».
Βάσει του Νόμου περί Εξωτερικού Εμπορίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να επανεξετάσει κατά περίπτωση την εξαγορά μιας γερμανικής εταιρίας – στόχου από ξένο επενδυτή. Το κριτήριο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι εάν η συναλλαγή είναι πιθανό να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ασφάλεια.
Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομίας Κατερίνα Ράιχε, η κυβέρνηση εξετάζει κατά μέσο όρο περίπου 300 εξαγορές ετησίως και μέχρι σήμερα έχει παρέμβει για να απαγορεύσει οκτώ από αυτές.
Η Zippel, μια εταιρία 350 εργαζόμενων, είναι σχετικά μικρός «παίκτης», επισημαίνει η εφημερίδα Handelsblatt, διαδραματίζει ωστόσο συστημικά σημαντικό ρόλο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων σε λιμάνια – και στην ενδοχώρα, ενώ παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Επιβεβαιώθηκε στο 3,8% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο – Στο 5,1% στην Ελλάδα
- Η πρώιμη έκθεση στη νικοτίνη μπορεί να συνδέεται με μακροχρόνιες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
- Η Λισαβόνα αναστέλλει τη λειτουργία κοινόχρηστων ηλεκτρικών πατινιών
- Καθυστερήσεις στα ιταλικά αεροδρόμια λόγω βλάβης στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας
- Κάθε μέρα κι ένα λουκέτο για τις βρετανικές παμπ













You must be logged in to post a comment Login