Επικοινωνήστε μαζί μας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Ταχύτερη η ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν ενσωματώνονται οι πρόσφυγες στην γερμανική αγορά εργασίας, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου για την Έρευνα της Απασχόλησης (ΙΑΒ), η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Χέρμπερτ Μπρύκερ, περίπου 400.000 πρόσφυγες εργάζονται στην Γερμανία, αριθμός ο οποίος, όπως δηλώνει, ξεπερνά κάθε προσδοκία, ειδικά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία για τους πρόσφυγες μετά την κρίση στα Βαλκάνια κατά την δεκαετία του ’90. Το ΙΑΒ είναι «ικανοποιημένο με τους αριθμούς, ιδίως διότι οι συνθήκες για τους πρόσφυγες το 2015 ήταν εξαιρετικά δύσκολες, εν μέρει επειδή τα γερμανικά είναι δύσκολη γλώσσα για τους αραβόφωνους», δηλώνει ο κ. Μπρύκερ.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, περίπου το 36% των προσφύγων ηλικίας μεταξύ 15 και 64 ετών, δηλαδή περίπου 380.000 – 400.000 άνθρωποι, έχουν ήδη ενταχθεί στο εργατικό δυναμικό, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο να φθάσει στο 40%.

«Αυτό θα σημαίνει ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας κατά ένα έτος γρηγορότερα από ό,τι είχε συμβεί με παλαιότερα προσφυγικά ρεύματα προς την Γερμανία», επισημαίνεται.

Από τους ίδιους τους ερευνητές διευκρινίζεται πάντως ότι πολλοί πρόσφυγες απασχολούνται ως προσωρινοί εργαζόμενοι με σχετικά χαμηλές αποδοχές.

«Υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων σε θέσεις εργασίας στην γαστρονομία, στην ασφάλεια, στις κατασκευές και στην καθαριότητα», αναφέρεται στην έρευνα, ενώ το 50% των εργαζόμενων κατέχουν θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού.

«Το ποσοστό είναι μάλλον απροσδόκητα υψηλό, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο ένας στους πέντε πρόσφυγες ήταν κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών ή διπλώματος επαγγελματικής κατάρτισης στην χώρα του», αναφέρει ο κ. Μπρύκερ.

Επιπλέον, το 8% των προσφύγων που έφθασαν στην Γερμανία από το 2015 και μετά, κατέχει θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, όπως γιατρών ή μηχανικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τέλος στις διαφημίσεις τσιγάρου και στη Γερμανία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Μετά από ατέρμονες συζητήσεις αίρονται τελικά και στη Γερμανία τα πολιτικά εμπόδια για την καθολική απαγόρευση της διαφήμισης προϊόντων καπνού. Γιατί όμως είναι οι Γερμανοί ουραγοί στην ευρωπαϊκή μάχη κατά της νικοτίνης;

Άλλη μια ήττα προστίθεται στον κατάλογο των μαχών που δίνει τα τελευταία χρόνια το λόμπι της καπνοβιομηχανίας με κρατικές υπηρεσίες και οργανώσεις υγείας στη Γερμανία.

Μετά από πολυετείς συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, οι Χριστιανοδημοκράτες και το αδελφό κόμμα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών συναίνεσαν εν τέλει σε καθολική απαγόρευση της διαφήμισης προϊόντων καπνού.

«Θα το καταφέρουμε και αυτό» είπε η γερμανίδα καγκελάριος υπαινισσόμενη την περιβόητη πλέον φράση της στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης (Θα τα καταφέρουμε). Η ξεκάθαρη, αυτή τη φορά, στάση της Άγκελα Μέρκελ αιφνιδίασε. Διότι μέχρι πρότινος δεν διαφαινόταν η αναγκαία πολιτική βούληση στις τάξεις των συντηρητικών κομμάτων για μια τέτοια απόφαση. Κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο η CDU/CSU είχε μπλοκάρει την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου που είχε εγκρίνει μάλιστα προηγουμένως το υπουργικό συμβούλιο.

Απαγόρευση… σε δόσεις

Αυτός είναι ο λόγος που η Γερμανία είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου η καπνοβιομηχανία συνεχίζει να διαφημίζει τα προϊόντα της σε κινηματογράφους και μέσω αφισών. Σε ραδιόφωνο και τηλεόραση έχει απαγορευτεί εδώ και χρόνια.

Τώρα όμως φαίνεται να έγινε το αποφασιστικό βήμα για την καθολική απαγόρευση των διαφημίσεων. Η ριζική αλλαγή πλεύσης της χριστιανικής ένωσης οφείλεται πιθανότατα και στα 78 δις ευρώ επιπρόσθετα κόστη που προκαλεί το κάπνισμα στο δημόσιο και τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τα έσοδα ύψους 14 δις ευρώ από τον φόρο στον καπνό.

Νon paper των συντηρητικών αναφέρει τώρα ότι το κάπνισμα συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα ρίσκα για την ανθρώπινη υγεία, ενώ παραπέμπει και σε στοιχεία που θέλουν κάθε χρόνο περίπου 121.000 ανθρώπους στη Γερμανία να πεθαίνουν εξαιτίας του καπνίσματος.

«Τα σχέδια κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», σχολιάζει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Θεραπείας και Ερευνών για την Υγεία στο Κίελο Ράινερ Χάνεβινκελ. «Άλλωστε έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού, καθότι στο μεταξύ είμαστε η τελευταία χώρα της ΕΕ που επιτρέπει εξωτερικές διαφημίσεις και κινηματογραφικά σποτ».

Ο ίδιος επικρίνει ωστόσο το γεγονός ότι η προωθούμενη πλήρης απαγόρευση θα ισχύσει από το 2024, δηλαδή σε πέντε χρόνια. Συγκεκριμένα οι διαφημιστικές αφίσες για κλασσικά προϊόντα καπνού θα απαγορεύονται από το 2022, για συσκευές θέρμανσης καπνού (όπως για παράδειγμα τα IQOS) από το 2023 ενώ για ηλεκτρονικά τσιγάρα η απαγόρευση θα ισχύσει από το 2024.

Γιατί τελευταία η Γερμανία;

Όσον αφορά το ερώτημα γιατί το γερμανικό λόμπι καπνοβιομηχανίας «άντεξε» περισσότερο απ΄ ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η απάντηση θα πρέπει να αναζητηθεί στη νεότερη ιστορία και την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού. Όπως εξηγεί ο ειδικός, μετά την «οδυνηρή εμπειρία του Τρίτου Ράιχ που όριζε τι είναι υγιές και τι όχι, βέβαια για την αρία φυλή, καλλιεργήθηκε στη Γερμανία η νοοτροπία που λέει ότι δεν θα μας υπαγορεύει το κράτος τι είναι καλό και τι κακό για την υγεία.

Είμαστε μια χώρα που δεν της αρέσει να υπαγορεύει το κράτος τι πρέπει να γίνεται».

Πηγή: dw.com

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Παντού πλέον αποδείξεις λόγω φοροδιαφυγής

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής θα ισχύσει πλέον και στη Γερμανία η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων στο λιανικό εμπόριο. Η νέα νομοθεσία προκαλεί αντιδράσεις αφού συνεπάγεται τεράστιο κόστος για τις επιχειρήσεις.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2020 θα ισχύει και στη Γερμανία η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων όχι μόνον στο λιανικό εμπόριο, αλλά και σε αρτοποιεία, κομμωτήρια, ακόμη και ψιλικατζίδικα. H νέα νομοθεσία, που έχει στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, ισχύει όχι μόνον για πωλήσεις προϊόντων αλλά και για την παροχή υπηρεσιών.

Γεγονός είναι ότι η φοροδιαφυγή στοιχίζει στο γερμανικό δημόσιο κάθε χρόνο πολλά δισεκατομμύρια. Βασικοί λόγοι είναι οι «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές, παράνομα λογισμικά και εικονικά τιμολόγια. Επίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλειες έως και 10 δις ευρώ κάθε χρόνο.

Οι οικονομικές και φορολογικές αρχές της Γερμανίας αναζητούσαν εδώ και χρόνια λύσεις και αποτελεσματικά μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής. Η αναζήτηση αυτή κατέληξε στη νέα «νομοθεσία για τις ταμειακές μηχανές».

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει στις επιχειρήσεις διορία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 για την τεχνική αναπροσαρμογή των ταμειακών τους συστημάτων ώστε να πληρούν τα νέα στάνταρ ασφαλείας και να είναι λιγότερα ευάλωτα σε παράνομα λογισμικά.

Η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων όμως θα ισχύσει ήδη από την 1η Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους.

Έως και 30.000 ευρώ για νέες ταμειακές

Η νέα νομοθεσία προκαλεί «δυσανάλογο κόστος» στις επιχειρήσεις, σχολιάζει ο Σετίν Ακάρ από το Ινστιτούτο Εμπορικών Ερευνών ΕΗΙ. Για τεράστια ποσά κάνει λόγο και ο Εμπορικός Σύνδεσμος Γερμανίας HDE.

«Πρώτες εκτιμήσεις κοστολογούν στα 300 με 500 ευρώ την εγκατάσταση του νέου λογισμικού για κάθε ταμειακή», εξηγεί ο ειδικός του HDE Ραλφ Μπρύγκεμαν.

Σε συγκεκριμένους κλάδους όμως, όπως για παράδειγμα σε κρεοπωλεία, το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο. Όπως σημειώνει ο Γκέρο Γεντς από τον Σύνδεσμο Γερμανών Κρεοπωλών, στα χασάπικα οι ταμειακές είναι συνδεδεμένες με τις ζυγαριές, με συνέπεια η αναβάθμιση και αναπροσαρμογή να είναι αρκετά πιο πολύπλοκη και κοστοβόρα.

Ο ίδιος υπολογίζει το κόστος μετατροπής για κάθε επιχείρηση στις 4.000 ευρώ. Και αυτό μόνον για το 50% των κρεοπωλείων, όπου τα υφιστάμενα συστήματα επιδέχονται τεχνικές αναβαθμίσεις. Στα υπόλοιπα θα πρέπει να αγοραστεί καινούριος εξοπλισμός που στην περίπτωση των κρεοπωλείων «μεταφράζεται» σε 30.000 ευρώ. «Για μικρές επιχειρήσεις μιλάμε για επένδυση που ενδεχομένως να θέτει σε κίνδυνο την επιβίωσή τους».

Από τις συνολικά 1,85 εκατομμύρια ταμειακές που χρησιμοποιούνται σήμερα στη Γερμανία μόλις οι 400-500 μπορούν να αναβαθμιστούν και να ενσωματώσουν το νέο λογισμικό. Οι υπόλοιπες θα πρέπει να αντικατασταθούν. Για τους κατασκευαστές ταμειακών μηχανών προμηνύονται μεν χρυσές εποχές, ωστόσο λόγω κακής συνεννόησης με το υπουργείο Οικονομικών οι ταμειακές νέας γενιάς δεν είναι ακόμη έτοιμες.

Δύο εκατομμύρια χλμ. χαρτομάνι

Πέραν των τεχνικών δυσκολιών που φαίνεται να υπάρχουν και που αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντικές καθυστερήσεις όσον αφορά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, αντιδράσεις προκαλεί και η υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων.

Όπως επισημαίνει εκπρόσωπος του Εμπορικού Συνδέσμου Γερμανίας HDE, «στο λιανικό εμπόριο της Γερμανίας θα εκδίδονται εφεξής επιπρόσθετες αποδείξεις μήκους δύο εκατομμυρίων χιλιομέτρων». Ειδικά για τους μικρομεσαίους αυτό σημαίνει ένα, κατά περίπτωση, τεράστιο επιπρόσθετο κόστος για την αγορά του ειδικού χαρτιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται βέβαια και για το περιβάλλον.

Επίσης, σύμφωνα με τον HDE, σε αντίθεση με την αναγκαία τεχνική αναπροσαρμογή των ταμειακών, η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων δεν συμβάλλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής. «Διότι με το πάτημα του πρώτου κουμπιού στην ταμειακή ανοίγει με το νέο σύστημα μια διαδικασία, η οποία δεν μπορεί πλέον να σβηστεί. Εάν στη συνέχεια ο πελάτης πάρει την απόδειξη ή όχι, είναι εν τέλει αδιάφορο» αφού η συναλλαγή έχει ήδη καταγραφεί ηλεκτρονικά.

Πηγή: dw.com

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Πέντε γερμανικές λέξεις με Πολωνική προέλευση- Μάθετε ποιες είναι

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Γερμανία και η Πολωνία είναι γειτονικές χώρες. Γνωρίζατε ότι υπάρχουν μερικές γερμανικές λέξεις, οι οποίες προέρχονται από την Πολωνική γλώσσα;

Παρακάτω, σας έχουμε μερικά παραδείγματα:

Dali

Θα ακούσετε συχνά αυτή τη γερμανική λέξη: «Dalli, dalli!». Είναι σαν προσταγή για κάποιον να βιαστεί και να κινηθεί γρηγορότερα.

Η λέξη προέρχεται από την πολωνική dalej, που σημαίνει «κι άλλο» ή αν χρησιμοποιηθεί σε μια πρόταση επεξηγείται ως «πήγαινε μπροστά».

Η φράση «Dalli Dalli» χρησιμοποιήθηκε επίσης ως το όνομα μιας δημοφιλούς εκπομπής στη γερμανική τηλεόραση. Οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήσεις, να εκτελέσουν παράλογες εργασίες και να λύσουν παζλ υπό πίεση χρόνου. Η εκπομπή προβλήθηκε σε τρεις διαφορετικές επαναλήψεις από το 1971 έως το 2013.

Die Grenze

Η γερμανική λέξη Grenze μεταφράζεται καλύτερα ως «σύνορο» στα αγγλικά, επισημαίνοντας όρια μεταξύ χωρών, κρατών και πόλεων καθώς και γεωγραφικών περιοχών, τα οποία δημιούργησαν οι κάτοικοι.

Η λέξη προέρχεται από την παλιά πολωνική λέξη granica και εξακολουθεί να έχει παρόμοιο νόημα στην πολωνική γλώσσα σήμερα.

Die Gurke

Το Gurke είναι στα γερμανικά το αγγούρι και προέρχεται από την παλιά πολωνική λέξη με το ίδιο νόημα: ogórek.

Η λέξη Gurke μπορεί επίσης να αναφέρεται σε κάποιον που έχει μεγάλη μύτη ή κάποιον που είναι αναρμόδιος για κάτι.

Στα γερμανικά τα αγγούρια ονομάζονται επίσης Kukumer. Η λέξη έχει τις ρίζες της στο λατινικό cucumis / cucumer.

Όμως τα Gurke και Kukumer δεν είναι σίγουρα οι μόνοι τρόποι για να επισημάνει κάποιος ένα αγγούρι στις γερμανόφωνες χώρες. Η Wikipedia απαριθμεί συνολικά 24 ονόματα για το συγκεκριμένο λαχανικό: Agork, Agurke, Augurke, Cucumern, Gommern, Gorch, Gorken, Gümmerle, Gümmerlin, Gummer, Gugmum, Gukumer, Gurken, Kimmerling, Korcken, Kratzewetz, Kümmerling, Kukummer, Kumkummer, Kummern, Umurke και, τέλος, Unmorken.

Die Penunze

Σε απλή μετάφραση το Penunze είναι μια γερμανική λέξη για τα χρήματα. Είναι παρόμοια με τις λέξεις «cash» ή «coin» στα αγγλικά.

Η λέξη εισήχθη στη γερμανική γλώσσα αρκετά πρόσφατα από την πολωνική λέξη για τα χρήματα: pieniądze.

Der Säbel

Αυτή η γερμανική λέξη μεταφράζεται ως sabre στα αγγλικά, που ήταν αρχικά ένα βαρύ, σε σχήμα καμπύλης, στρατιωτικό σπαθί, το οποίο συνδέεται με το ιππικό. Πιο πρόσφατα, η σπάθη υιοθετήθηκε ως ένα ελαφρύ, ευθύ σπαθί που χρησιμοποιείται για εργασίες περίφραξης.

Η γερμανική λέξη προήλθε από την πολωνική λέξη szabla, η οποία με τη σειρά της λήφθηκε από την ουγγρική λέξη szablaim.

Πηγή: thelocal.de

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία:Στην5αδα των χωρών μετους περισσότερους εκατομμυριούχους

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων στον κόσμο φαίνεται να αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Σχεδόν 47 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ισχυρίζονται ότι κατέχουν περιουσιακά στοιχεία άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν 18,6 εκατομμύρια άτομα με περιουσία καθαρής αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, δηλαδή σχεδόν το 40% όλων των εκατομμυριούχων παγκοσμίως.

Η Γερμανία έχει συνολικά 2,1 εκατομμύρια εκατομμυριούχους.

Το περιοδικό Ceoworld κατέταξε για το 2019 τις 45 χώρες με τους περισσότερους εκατομμυριούχους – όλοι τους έχουν περιουσία πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια – βάσει της ετήσιας έκθεσης πλούτου της Credit Suisse. Ο αριθμός των εκατομμυριούχων στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 675.000 πέρυσι, αγγίζοντας τα 18,6 εκατομμύρια.

Οι 46,8 εκατομμύρια εκατομμυριούχοι στον κόσμο κατέχουν το 44% του παγκόσμιου πλούτου, σύμφωνα με την έκθεση.

Πιο συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν τους περισσότερους εκατομμυριούχους από οποιασδήποτε άλλη χώρα, με συνολικά 18,6 εκατομμύρια άτομα που ζουν μέσα στα πλούτη, έναντι 4,4 εκατομμυρίων στην Κίνα (δεύτερη στη λίστα).

Η Ιαπωνία κατέχει την τρίτη θέση με 3 εκατομμύρια εκατομμυριούχους.

Στην 4η θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο με 2,4 εκατομμύρια εκατομμυριούχους. Στην 5η θέση η Γερμανία με 2,1 εκατ. εκατομμυριούχους.

Ακολουθούν, η Γαλλία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ισπανία, οι οποίες συμπληρώνουν τη δεκάδα.

Η Ινδία έχει περίπου 759.000 εκατομμυριούχους και ο πληθυσμός της γερνάει γρήγορα, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Ινδία κατατάσσεται στην 13η θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με το σύνολο των εκατομμυριούχων της για το 2019.

Η καθαρή αξία ή ο πλούτος ορίζεται από την έκθεση ως η αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων συν τα ακίνητα, κυρίως κατοικίες, που ανήκουν σε ένα νοικοκυριό, μείον τα χρέη του.

Πηγή: ceoworld.biz

 

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γιατί οι Γερμανοί επιστρέφουν στα ανατολικά κρατίδια

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Για χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, αυτό που έλεγαν εκατομμύρια πρώην κάτοικοι της Ανατολικής Γερμανίας ήταν … «πάτε δυτικά» για καλύτερες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες. Ωστόσο, τώρα τελευταία παρατηρείται το αντίστροφο. Μετά από τρεις δεκαετίες, ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός κατοίκων επιστρέφει στις ρίζες του, δηλαδή στα ανατολικά κρατίδια για να κάνει ένα νέο ξεκίνημα.

Με τις νέες βιομηχανίες να κάνουν την εμφάνισή τους και να προσφέρουν ποικίλες ευκαιρίες σταδιοδρομίας, καλύτερο σύστημα παιδικής φροντίδας και σχετικά φθηνή στέγη, τα πρώην κομμουνιστικά κρατίδια αρχίζουν να φαίνονται πολύ πιο ελκυστικά για τις νέες οικογένειες.

Πάρτε για παράδειγμα την οικογένεια Hoffmanns. Η Peggy, 29 ετών, που έχει δύο παιδιά ήθελε να επιστρέψει στο γραφείο απασχολούμενη σε 8ωρη βάση αλλά στη Δυτική Γερμανία αισθάνθηκε ένα στίγμα που συνδέεται με τις εργαζόμενες μαμάδες. Χωρίς αμφιβολία, κοίταξε παντού και τελικά βρήκε δουλειά στην ανατολική πόλη του Μαγδεμβούργου, πέρυσι. Βασικά, ένα άλλο βασικό κομμάτι του παζλ μπήκε γρήγορα στη θέση του – μια μέρα πλήρους φροντίδας παιδιών για τους δύο γιους της και όχι για τις μισές μέρες όπως της πρόσφεραν στη δυτική πλευρά.

«Για μια γυναίκα που δουλεύει, αυτό είναι ένα όνειρο», δήλωσε η Peggy από το διαμέρισμά της στο Glindenberg, ένα χωριό στα προάστια του Magdeburg.

Παρά την αρχική απροθυμία του συζύγου της, Carsten, η οικογένεια επέστρεψε στη γενέτειρά της, στη Σαξονία-Άνχαλτ.

Ενώ οι περιφερειακές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις έχουν αντλήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για την αναζωογόνηση της ανατολής, οι εταιρείες που ενισχύονται με επιδοτήσεις και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις διαμαρτύρονται ότι τυχόν επενδυτικά σχέδια συχνά παρεμποδίζονται από τη σοβαρή έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων.

Η Ανατολή «έχασε περίπου 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους μεταξύ 1991 και 2017», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Nico Stawarz, ερευνητής στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Έρευνας Πληθυσμού στο Βισμπάντεν.

Το πρώτο κύμα εξόδου προήλθε αμέσως μετά την επανένωση, όταν κατέρρευσαν οι κομμουνιστικές βιομηχανίες.

Το δεύτερο κύμα συνέβη το 2000, όταν η ανεργία έφτασε περίπου το 20% μεταξύ του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας.

Και ήταν οι νέοι και οι μορφωμένοι που εγκατέλειψαν, αφήνοντας πίσω τους έναν ταχέως γηράσκοντα πληθυσμό.

Ο ερευνητής σημείωσε τις δυσκολίες να αντισταθμίσει μια τόσο δραματική διαρροή εγκεφάλων, αλλά είπε ότι η θετική τάση ήταν ότι η εκροή έχει σταματήσει.

Σε πρόσφατη μελέτη, το ινστιτούτο σημείωσε ότι το 2017, για πρώτη φορά, ο αριθμός των αφίξεων στην ανατολή ήταν υψηλότερος από τις αναχωρήσεις – ακόμη και χωρίς να ληφθεί υπόψη το Βερολίνο, το οποίο εδώ και χρόνια έχει δει αυτή την τάση. «Βλέπουμε θετικές εξελίξεις στην ανατολή», δήλωσε ο Stawarz. Η οικονομία ανεβαίνει, τα ποσοστά ανεργίας μειώνονται και τα ελκυστικά αστικά κέντρα με τα πανεπιστήμια κερδίζουν την προσοχή.

Οι περισσότεροι είναι μεταξύ 29 και 45 ετών, έχοντας περάσει περίπου μια δεκαετία στα δυτικά, ξεκίνησαν μια οικογένεια και τώρα επιστρέφουν «για μια καλύτερη ποιότητα ζωής», δήλωσε ο Stawarz. Μεταξύ των παραγόντων έλξης είναι η πληρέστερη φροντίδα των παιδιών, οι χαμηλότερες τιμές των ακινήτων και η εγγύτητα με τους ηλικιωμένους συγγενείς.

Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν επίσης κάνει ότι είναι δυνατό για να προσελκύσουν τους γιους και τις κόρες της περιοχής πίσω.

Το κρατίδιο της Σαξονίας έχει δημιουργήσει ένα γραφείο που ονομάζεται «Επιστρέψτε, Σάξονες», το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία έχει το δικό του «mv4you», ενώ η Σαξονία-Άνχαλτ έχει δημιουργήσει ένα «Κέντρο υποδοχής» για να διευκολύνει την επιστροφή όσων το επιθυμούν.

Επίσης, οι χριστιανοδημοκράτες στη Θουριγγία είναι πρόθυμοι να προσφέρουν 5.000 ευρώ ως μπόνους για τους επαναπατριζόμενους.

Πηγή: thelocal.de

 

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ARD και ZDF εμπιστεύονται οι Γερμανοί για την ενημέρωσή τους

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το Ινστιτούτο Μελέτης της Δημοσιογραφίας του Reuters πραγματοποίησε μία έρευνα για τα fake news σε 37 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία.

Στην πρώτη θέση από τις εξεταζόμενες χώρες του κόσμου βρίσκεται η Τουρκία όπου σχεδόν ένας στους δύο ανέφερε πως έχει γίνει αποδέκτης fake news και στη δεύτερη θέση η Ελλάδα όπου το ποσοστό είναι 44%. Ίδιο ποσοστό εμφανίζει και η Μαλαισία, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται το Μεξικό ακολουθούμενο από την Ουγγαρία.

Από την άλλη, τα χαμηλότερα ποσοστά έκθεσης σε fake news αναφέρθηκαν στη Γερμανία και στη Δανία (9%) ενώ στην τρίτη χαμηλότερη θέση βρίσκεται η Ολλανδία (10%).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την YouGov χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο στο διαδίκτυο στα τέλη Ιανουαρίου / αρχές Φεβρουαρίου 2018.

Το 55% των κατοίκων στην Γερμανία επιλέγει τα νέα από το ARD για την ενημέρωσή του, ενώ το 48% προτιμά το ZDF News.

Όταν πρόκειται για online ενημέρωση το 17% επιλέγει το Spiegel online και το 15% το t- online.

Η τηλεόραση παραμένει το μέσο, το οποίο είναι πιο ψηλά στις προτιμήσεις για την επιλογή ειδήσεων αφού συγκέντρωσε ποσοστό 74%. Ακολουθεί η online ενημέρωση και τα social media με ποσοστό 64%.

Επίσης, το 55% των Γερμανών χρησιμοποιεί τον υπολογιστή για την ενημέρωσή του, ενώ το 47% το κινητό του τηλέφωνο. Το 24% θα αντλήσει ειδήσεις από το Facebook και το 5% από το Twitter.

Η Γερμανία είναι μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που εφάρμοσε νόμους για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, ενώ οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς αντιμετωπίζουν αυξανόμενες επικρίσεις για τη στάση τους όσον αφορά την αναζωπύρωση της άκρας δεξιάς.

Ο νόμος – γνωστός ως NetzDG – τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2018 και απαιτεί από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως το Facebook, το Twitter και το YouTube να προχωρήσουν στην κατάργηση παράνομου περιεχομένου διαφορετικά θα τους επιβληθούν πρόστιμα ύψους έως και 50 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά ο νόμος έχει αμφισβητηθεί στη Γερμανία, με ορισμένους να λένε ότι θα περιορίσει την ελευθερία του λόγου.

Ένα ακροδεξιό μέλος του κοινοβουλίου ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι ο λογαριασμός του στο Twitter είχε τεθεί υπό παρακολούθηση και το περιεχόμενο του Facebook αφαιρέθηκε μετά τη δημοσίευση ενός αντι-μουσουλμανικού μηνύματος. Μόνο το Facebook έχει προσλάβει πάνω από 1.000 συντονιστές στη γερμανική γλώσσα για τον έλεγχο του περιεχομένου που έχει επισημανθεί από χρήστες στο Βερολίνο και στο Έσσεν.

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Γερμανίας, Bild, ζήτησε την κατάργηση του NetzDG. Η εμφάνιση της άκρας δεξιάς Alternative für Deutschland, ως το τρίτο ισχυρότερο κόμμα στο κοινοβούλιο μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές, οδήγησε σε έντονες συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ θα έπρεπε να καλύπτουν τις συχνά ακραίες πολιτικές τους απόψεις.

Παρά ταύτα, τα δεδομένα της έρευνας δείχνουν ότι οι πάροχοι δημόσιων υπηρεσιών όπως το ARD και το ZDF παραμένουν τα πιο αξιόπιστα σήματα ειδήσεων στη Γερμανία μαζί με τις περιφερειακές εφημερίδες.

Μια απόφαση του δικαστηρίου στα τέλη του 2017 υποστήριξε τις καταγγελίες εκδοτών ότι η δημοφιλής εφαρμογή Tagesschau του ARD περιέχει υπερβολικό κείμενο. Οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς αναδιαμορφώνουν πλέον τις εφαρμογές τους για να περιέχουν περισσότερα βίντεο, παρόλο που η έρευνα του Ινστιτούτου Reuters δείχνει σταθερά ότι οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν το κείμενο όταν διαβάζουν ηλεκτρονικά νέα. Στην αγορά εφημερίδων συνεχίζονται οι συγχωνεύσεις μειώνοντας το κόστος, αλλά μερικές φορές εις βάρος της επιλογής των καταναλωτών.

Τον Μάιο του 2018, ο Der Spiegel κυκλοφόρησε το Spiegel +, με μηνιαία συνδρομή (19,99 ευρώ), επιτρέποντας την πρόσβαση σε αποκλειστικό ηλεκτρονικό περιεχόμενο και άρθρα από την έντυπη έκδοση.

Στις αρχές του 2017 ο όμιλος Funke ξεκίνησε ένα μοντέλο freemium για πέντε από τις τοπικές εφημερίδες του διαδικτύου.

Σύμφωνα με την PV Digest, τα έσοδα από πληρωμένο περιεχόμενο στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης αυξήθηκαν κατά 16% το 2017 σε 320 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει στην Axel Springer’s Bild (9%), ενώ ο όμιλος Zeit αύξησε τις πωλήσεις κατά 3%, λόγω της πετυχημένης εκκίνησης του μοντέλου Z + με πληρωμένο περιεχόμενο το περασμένο έτος.

Παρόλα αυτά, η συνολική πρόοδος παραμένει αργή.

Πηγή: http://media.digitalnewsreport.org

 

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Αφιέρωμα στην Κολωνία: Μια πόλη γεμάτη αξιοθέατα και ζυθοποιΐες

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Τα καλύτερα μέρη για να επισκεφθείτε τον Δεκέμβριο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Νέες απευθείας πτήσεις της Eurowings από τη Γερμανία στην Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Ryanair: Δικαστήριο αλλάζει τα δεδομένα για την χειραποσκευή

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Το Ντίσελντορφ στις πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου για το 2019

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Αυτά είναι τα must πιάτα του φθινοπώρου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Γερμανία: Παντού πλέον αποδείξεις λόγω φοροδιαφυγής

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες πριν

Αμβούργο – Κάλεσμα: Όλοι στον αγώνα σήμερα μπροστά στο Δημαρχείο

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες πριν

Αμβούργο: Δυναμική παρέμβαση του ελληνισμού

Europolitis TV2 εβδομάδες πριν

Το Αιγοπρόβατο όπως δεν το ξέρουμε!

Europolitis TV2 μήνες πριν

H Γενική Πρόξενος Μαρίας Παπακωνσταντίνου στην Anuga 2019(Video)

Europolitis TV2 μήνες πριν

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στον Ευρωπολίτη

9ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών2 μήνες πριν

9o Συνέδριο Χαιρετισμός Προέδρου Π.Σ.Κρητών Μανώλη Κουγιουμουτζή

Europolitis TV2 μήνες πριν

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στην Anuga

Europolitis TV2 μήνες πριν

Αναστασία Σίμου- Τάσιου « Ηπειρος… πλούσια σε φυσικό κάλλος»

9ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών2 μήνες πριν

Επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη

9ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών2 μήνες πριν

Τράπεζα Εδεσμάτων με υλικά και πιάτα του 17ου αιώνα

Europolitis TV6 μήνες πριν

38ο Φ.Π.Ε: Μητροπολίτης Ζάμπιας κ Ιωάννης Τσαφταρίδης

Europolitis TV6 μήνες πριν

Συνέντευξη: Του προέδρου Π.Σ.Κ Μανώλη Κουγιουμουτζή

Advertisement Europolitis
Advertisement