Επικοινωνήστε μαζί μας

ΥΓΕΙΑ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο παιδικού άσθματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα στα τρία νέα περιστατικά παιδικού άσθματος (το 33%) σχετίζονται με τη ρύπανση του αέρα και ένα μεγάλο μέρος από αυτά (τουλάχιστον ένα στα δέκα ετησίως) θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τα κατάλληλα μέτρα, σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), με επικεφαλής τον Δαβίδ Ρόχας-Ρουέδα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Respiratory Journal» της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 65,4 εκατομμύρια παιδιά σε 18 ευρωπαϊκές χώρες (και στην Ελλάδα), συμπεραίνοντας ότι η ποιότητα του αέρα παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόκληση άσθματος στα παιδιά.

Το άσθμα είναι η συχνότερη χρόνια παιδική πάθηση. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι τωρινές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το επίπεδο των διοξειδίου του αζώτου, που εκπέμπονται κυρίως από τα οχήματα, δεν παρέχουν επαρκή προστασία στα παιδιά.

Η μελέτη εκτιμά ότι το ποσοστό των νέων περιπτώσεων παιδικού άσθματος που σχετίζεται με τη ρύπανση του αέρα ποικίλει ανάλογα με το είδος των ρύπων: Στο 33% για τα μικροσωματίδια (ΡΜ2,5), στο 23% για τα οξείδια του αζώτου (ΝΟ2) και στο 15% για τον μαύρο άνθρακα (BC).

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συμμόρφωση των 18 χωρών με τις συστάσεις του ΠΟΥ για τα σωματίδια ΡΜ2,5 θα μπορούσε να μειώσει κατά περίπου 66.000 (11% του συνόλου) τα νέα περιστατικά παιδικού άσθματος, ενώ η συμμόρφωση με τις οδηγίες για το επίπεδο των οξειδίων του αζώτου θα μπορούσε να αποτρέψει μόνο 2.400 περιστατικά κάθε χρόνο (0,4% των συνολικών).

Συνεπώς, οι επιστήμονες έκριναν ότι οι εν λόγω συστάσεις του ΠΟΥ είναι πολύ «χαλαρές» και πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΥΓΕΙΑ

Πέντε υγιεινές συνήθειες στη μέση ηλικία που χαρίζουν μια έξτρα δεκαετία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Κατά μια δεκαετία χωρίς σοβαρές ασθένειες μπορεί να παρατείνουν τη ζωή οι υγιεινές συνήθειες, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Όσο πιο αποφασισμένος είναι κανείς στην τήρηση ορισμένων συνηθειών, τόσο περισσότερο θα ζήσει και με υγεία. Οι γυναίκες μάλιστα μπορούν να προσθέσουν περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής (δέκα) σε σχέση με τους άνδρες (επτά).

Εφόσον κανείς συστηματικά τηρεί πέντε πράγματα – τρώει υγιεινά, πίνει αλκοόλ με μέτρο (έως ένα ποτήρι κρασί τη μέρα οι γυναίκες και δύο ποτήρια οι άνδρες), δεν καπνίζει καθόλου, διατηρεί το βάρος του σε κανονικά επίπεδα (δείκτης μάζας σώματος 18,5 έως 25) και ασκείται σωματικά για τουλάχιστον μισή ώρα τη μέρα – μπορεί να προσδοκά βάσιμα ότι θα προσθέσει στη ζωή του έως μια δεκαετία χωρίς καρδιοπάθειες, καρκίνο και διαβήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Φρανκ Χου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ).

Οι επιστήμονες ανέλυσαν σε βάθος έως 34 ετών στοιχεία για σχεδόν 73.200 γυναίκες και 38.400 άνδρες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αν ένας 50άρης άνδρας τηρεί τουλάχιστον τις τέσσερις από τις πέντε υγιεινές συνήθειες, θα ζήσει κατά μέσο όρο 31,1 χρόνια χωρίς χρόνιες παθήσεις, έναντι 23,5 ετών για όσους άνδρες δεν τηρούν ούτε μία από τις πέντε συνήθειες, δηλαδή οι πρώτοι θα κερδίσουν άλλα επτάμισι χρόνια υγιούς ζωής.

Για τις γυναίκες 50 ετών που τηρούν τις τέσσερις από τις πέντε συνήθειες, το όφελος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο (πάνω από δέκα έτη), καθώς μπορούν να προσβλέπουν κατά μέσο όρο σε ακόμη 34,4 έτη ζωής χωρίς χρόνιες παθήσεις, έναντι 23,7 ετών για τις γυναίκες που δεν τηρούν ούτε μια υγιεινή συνήθεια.

Το μικρότερο προσδόκιμο υγιούς ζωής έχουν οι άνδρες που καπνίζουν πολύ (πάνω από 15 τσιγάρα τη μέρα), καθώς επίσης οι άνδρες και οι γυναίκες με παχυσαρκία (με δείκτη μάζας σώματος άνω του 30).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια

ΥΓΕΙΑ

Σωματική άσκηση: Γυμνάζει το σώμα αλλά και τη φαιά ουσία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Οποιαδήποτε μορφή αερόβιας άσκησης είναι ωφέλιμη τόσο για τον οργανισμό όσο και για την ανάπτυξη νοητικών δεξιοτήτων.

Η αερόβια άσκηση όπως το βάδην, το τρέξιμο, η ποδηλασία και σχεδόν οποιαδήποτε άλλη άσκηση που βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου ωφελεί το σώμα αλλά μπορεί επίσης να έχει και θετική επίδραση στις γνωσιακές ικανότητες του εγκεφάλου.

Μελέτη του Γερμανικού Κέντρου Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική έκδοση Mayo Clinic Proceedings, περιέχει νέες αποδείξεις για μια συσχέτιση ανάμεσα στην καρδιοαναπνευστική υγεία και την υγεία του εγκεφάλου. Ιδιαίτερα σε σχέση με τη φαιά ουσία και το συνολικό μέγεθος του εγκεφάλου, βασικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη γνωσιακή κατάπτωση και τη γήρανση.

Ο ιστός του εγκεφάλου αποτελείται από φαιά ουσία ή κυτταρικά σώματα και νημάτια που ονομάζονται λευκή ουσία. Ο όγκος της φαιάς ουσίας φαίνεται να συσχετίζεται με διάφορες δεξιότητες και γνωστικές ικανότητες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση της απορρόφησης οξυγόνου συνδέθηκε έντονα με την αύξηση του όγκου της φαιάς ουσίας.

Η μελέτη

Η μελέτη περιελάμβανε 2.013 ενήλικες από δύο ανεξάρτητες ομάδες. Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν σε στάδια από το 1997 έως το 2012. Η καρδιοαναπνευστική υγεία τους μετρήθηκε με βάση τη μέγιστη δυνατή πρόσληψη οξυγόνου καθώς και άλλα πρότυπα, με τη χρήση ενός ποδηλάτου γυμναστικής. Παράλληλα έγιναν απεικονίσεις του εγκεφάλου μέσω μαγνητικής τομογραφίας.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η καρδιοαναπνευστική άσκηση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου και στην επιβράδυνση της μείωσης της φαιάς ουσίας.

Σύμφωνα με τις αναφορές τριών επιστημόνων της Mayo Clinic που περιέχονται στη δημοσίευση στη Mayo Clinic Proceedings, τα αποτελέσματα είναι «ενθαρρυντικά και συμβάλλουν στην αυξανόμενη συζήτηση αναφορικά με τη συσχέτιση της άσκηση και της υγείας του εγκεφάλου».

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό της μελέτης είναι «ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να ισχύουν και για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Υπάρχουν καλά στοιχεία για την αξία της άσκησης στη μέση ηλικία, αλλά είναι ενθαρρυντικό ότι μπορεί να υπάρξουν θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο και σε μεγαλύτερη ηλικία».

Τα ευρήματα της μελέτης σχετικά με τον υψηλότερο όγκο φαιάς ουσία που σχετίζεται με την καρδιοαναπνευστική άσκηση, βρίσκονται σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις αλλαγές στη γνωστική λειτουργία κατά τη γήρανση, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που εμπλέκονται στη νόσο του Alzheimer. Πάντως σημειώνουν ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με την άσκηση και την επίδρασή της στη νόσο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, συνιστάται μέτρια και τακτική άσκηση – περίπου 150 λεπτά την εβδομάδα.

Η καλή καρδιοαναπνευστική υγεία περιλαμβάνει επίσης:

Διακοπή καπνίσματος

Υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Απώλεια βάρους ή διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου

Διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και αποφυγή της υπέρτασης

Έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης

Μείωση του σακχάρου στο αίμα, το οποίο με την πάροδο του χρόνου μπορεί να βλάψει την καρδιά και άλλα όργανα

Πηγή: news247.gr

 

Συνέχεια

ΥΓΕΙΑ

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν αποτρέπουν τα κατάγματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο συνδυασμός ασβεστίου και βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο κατάγματος, όμως από μόνη της η βιταμίνη D δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Η μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους είναι όντως λιγότερο πιθανό να πάθουν κάταγμα οστού μέσα στα επόμενα πέντε έως 15 χρόνια. Όμως δεν ισχύει το ίδιο όφελος για τα συμπληρώματα βιταμίνης D, όταν δεν συνοδεύονται από ασβέστιο.

Δεν βρέθηκαν καθόλου ενδείξεις ότι η βιταμίνη D από μόνη της μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος. Όμως μαζί με το ασβέστιο, έχει προστατευτική δράση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας δρα Ρόμπερτ Κλαρκ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open». Ανέλυσαν 11 μελέτες παρατήρησης που παρακολούθησαν χιλιάδες άτομα μεγαλύτερης ηλικίας για αρκετά χρόνια. Διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερο ήταν το επίπεδο της βιταμίνης D στον οργανισμό τους, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος εμφράγματος.

Η βιταμίνη D λαμβάνεται με φυσικό τρόπο από ορισμένες τροφές, ενώ παράλληλα το σώμα τη συνθέτει βιολογικά, όταν το δέρμα εκτίθεται στο φως του ήλιου. Οι άνθρωποι που περνάνε περισσότερες ώρες σε ανοικτούς χώρους, ιδίως με λιακάδα, τείνουν να έχουν εκ φύσεως υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους.

Οστεοπενία και οστεοπόρωση

Η νέα μελέτη αξιολόγησε επίσης άλλες 11 έρευνες που αφορούσαν αποκλειστικά τα συμπληρώματα βιταμίνης D, καθώς και έξι που εστίαζαν στο συνδυασμό συμπληρωμάτων βιταμίνης D και ασβεστίου. Οι μελέτες είχαν γίνει σε χιλιάδες άτομα 62 έως 85 ετών σε βάθος έως πέντε ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπαιρναν το συνδυασμό των δύο συμπληρωμάτων, είχαν κατά μέσο όρο 6% μικρότερο κίνδυνο οποιουδήποτε κατάγματος και 16% μικρότερο κίνδυνο ειδικά κατάγματος του ισχίου, σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν καθόλου συμπληρώματα D και ασβεστίου ή με όσους είχαν πάρει εικονικά χάπια (πλασίμπο).

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από οστεοπενία (χαμηλή οστική πυκνότητα) ή οστεοπόρωση, με συνέπεια να κινδυνεύουν περισσότερο από κάταγμα. Εκτιμάται ότι μετά την ηλικία των 50 ετών, περίπου οι μισές γυναίκες και το ένα τέταρτο των ανδρών θα πάθουν κάποιο κάταγμα στη ζωή τους λόγω της οστεοπόρωσης.

Το ασβέστιο είναι ζωτικό για την υγεία των οστών, ενώ η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και παράλληλα υποστηρίζει τη μυϊκή λειτουργία, ώστε να αποφεύγονται οι πτώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε κάταγμα.

Όμως, όπως δείχνει η νέα μελέτη, είναι μη ρεαλιστικό να περιμένει κανείς από τη βιταμίνη D μόνη της να προστατεύσει από τα κατάγματα, ιδίως αν υπάρχει ήδη οστεοπόρωση. Για να μειώσουν τον κίνδυνο, οι άνθρωποι πρέπει να ενισχύσουν τόσο τους μυς όσο και την οστική μάζα τους, κάτι που -πέρα από τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D σε συνδυασμό- απαιτεί τακτική σωματική άσκηση, καθώς επίσης αποφυγή καπνίσματος και υπερβολικού αλκοόλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια

ΥΓΕΙΑ

Κρυολόγημα ή ίωση του παιδιού στις διακοπές: Τι πρέπει να κάνετε

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των εορτών και των χειμερινών αποδράσεων. Η θερμοκρασία είναι ήδη σε χαμηλά επίπεδα και οι πιθανότητες να κρυολογήσουμε είτε εμείς, αλλά κυρίως τα παιδιά είναι αρκετές όσο και εάν προσέξουμε, αναφέρει ο δρ. Νίκος Βουδούρης, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας.

Εξηγεί ότι υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση κρυολογήματος ή ίωσης του παιδιού προκειμένου να γίνετε περισσότερο «αυτόνομοι» στη διάρκεια των διακοπών, χωρίς να είναι αναγκαίο να καταφεύγετε για το παραμικρό σε ιατρική βοήθεια.

Ειδικότερα: πριν φύγετε με το παιδί για διακοπές ελέγξετε αν έχει κάνει όλα τα εμβόλια.

Πάρτε μαζί σας το αντιπυρετικό και αναλγητικό, που χρησιμοποιείτε συνήθως. Το αναλγητικό-αντιπυρετικό μπορεί να δοθεί στο παιδί στην περίπτωση που θα ανεβάσει πυρετό ή παραπονιέται για πόνους όπως ο πονοκέφαλος, ο πονόδοντος, οι πόνοι ανάπτυξης κ.α.

Καλό είναι να μην χορηγήσετε αντιπυρετικό όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη των 38,5οC στη μασχάλη εκτός κι αν για ειδικούς λόγους (π.χ. ιστορικό πυρετικών σπασμών) συστήνεται από τον παιδίατρο κάτι άλλο. Κανένα άλλο φάρμακο και ιδιαίτερα αντιβιοτικό δεν πρέπει να χορηγηθεί πριν εξεταστεί το παιδί από τον παιδίατρο.

Θυμηθείτε ότι μετράμε τη θερμοκρασία με θερμόμετρο και δεν βασιζόμαστε ποτέ στην αίσθηση της αφής. Να προτιμήσετε ένα απλό και εύχρηστο ηλεκτρονικό θερμόμετρο.

Παράλληλα με τη χορήγηση αντιπυρετικών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ορισμένους πρακτικούς τρόπους κάμψης του πυρετού, όπως το ελαφρύ ντύσιμο, πολλά και δροσερά υγρά, κομπρέσες και χλιαρό μπάνιο.

Εάν το παιδί έχει υψηλό πυρετό (>40,5οC) με ρίγος, που δεν υποχωρεί με αντιπυρετικά ή εξακολουθεί να είναι κακοδιάθετο ή παρουσιάζει και άλλα συμπτώματα (π.χ. εμετούς, εξάνθημα) ακόμα και μετά την κάμψη του πυρετού θα πρέπει να αναζητήσετε σύντομα παιδίατρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια

ΥΓΕΙΑ

Η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει τους πρόωρους τοκετούς

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η άνοδος της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, έχει και μια παραγνωρισμένη επίπτωση, καθώς αυξάνει τη συχνότητα των τοκετών που γίνονται πριν την ώρα τους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γεννήσεις μπορούν να συμβούν έως και δύο εβδομάδες νωρίτερα, λόγω αυτού του κλιματικού παράγοντα.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, με επικεφαλής τον ‘Αλαν Μπαρέκα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος ‘Αντζελες, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής “Nature Climate Change”.

Ανέλυσαν στοιχεία για 56 εκατομμύρια τοκετούς.

Εκτιμήθηκε ότι οι γεννήσεις επιταχύνονται κατά 5% τις μέρες που η μέγιστη θερμοκρασία ξεπερνά τους 32,2 βαθμούς Κελσίου. Η μέση επίσπευση των τοκετών είναι έξι μέρες, ενώ μπορεί να φθάσει και τις δύο εβδομάδες.

Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο, 25.000 μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ εξαιτίας της υψηλότερης θερμοκρασίας μετά το 1969.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι κάθε χρόνο στην Αμερική χάνονται περισσότερες από 150.000 μέρες κύησης, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Μάλιστα, θεωρούν πιθανό ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στις 400.000 χαμένες μέρες εγκυμοσύνης ετησίως έως το 2100.

Ο πρόωρος τοκετός, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες, μπορεί να αποβεί βλαπτικός για τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια

ΥΓΕΙΑ

Κίνδυνος «κρυφής» υπέρτασης από πολύωρη δουλειά στο γραφείο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Οι υπάλληλοι γραφείου που περνάνε πολλές ώρες στη δουλειά τους, είναι πιθανότερο να έχουν υπέρταση και μάλιστα αυτή να έχει περάσει απαρατήρητη και να μην έχει διαγνωστεί στις ιατρικές εξετάσεις, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Περίπου το 15% έως 30% των ενηλίκων έχουν μια μορφή αυξημένης αρτηριακής πίεσης-«φάντασμα», επειδή οι μετρήσεις στον γιατρό δείχνουν φυσιολογικές, αλλά η πίεση είναι συνήθως αυξημένη, όταν μετρηθεί αλλού.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους δουλεύουν πολύ στο γραφείο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ξαβιέ Τρουντέλ του Πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Hypertension” (Υπέρταση).

Μελέτησαν σε βάθος πενταετίας 3.547 υπαλλήλους, οι οποίοι κλήθηκαν να φοράνε κατά διαστήματα μια συσκευή αυτόματης μέτρησης πίεσης, κάνοντας τουλάχιστον 20 μετρήσεις μέσα στη μέρα.

Υψηλή θεωρήθηκε η πίεση που ήταν πάνω από 140/90 mmHg σε φάση ηρεμίας και 135/85 στην εργασία. Σχεδόν ένας στους πέντε εργαζόμενους (19%) βρέθηκε να έχει μόνιμη υπέρταση (αρκετοί έπαιρναν ήδη αντι-υπερταστικά φάρμακα), ενώ το 13% «κρυφή», οπότε δεν έπαιρναν φάρμακα.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι εργάζονταν πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 70% μεγαλύτερη πιθανότητα «κρυφής» υπέρτασης. Κατά 66% ήταν μεγαλύτερη η πιθανότητα μόνιμης («φανερής») υπέρτασης.

Για όσους εργάζονταν μεταξύ 41 και 48 ωρών, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 54% και 42% αντίστοιχα.

Η υπέρταση – τόσο η διαρκής όσο και η «καμουφλαρισμένη»- συνδέεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η πολλή δουλειά μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, γι’  αυτό πρέπει να ελέγχει κανείς πιο συχνά την πίεση του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ώρες πριν

Ελλάδα: Ο ΑΦΜ ο μοναδικός αριθμός στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 ώρες πριν

Συμφωνία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ17 ώρες πριν

Οι κυβερνο-επιθέσεις κορυφαίος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως

ΕΙΔΗΣΕΙΣ21 ώρες πριν

Η ΕΕ προειδοποιεί την Άγκυρα εναντίον των παράνομων γεωτρήσεών της

ΓΕΡΜΑΝΙΑ24 ώρες πριν

Γερμανία: Νέες απώλειες για το SPD μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα πριν

Βερολίνο: Ανακαινίζεται πάρκο που είχε εγκαταλειφθεί για 20 χρόνια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα πριν

Γερμανία: Επικρίνεται η κατάργηση παραγωγής ρεύματος από άνθρακα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες πριν

Οι τύποι του χιούμορ: Πες μου τι αστεία λες, να σου πω ποιος είσαι

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες πριν

Γλέντι στο Γκύτερσλοχ από Ηπειρώτικο Σύλλογο & Ελληνική Κοινότητα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Στα ύψη η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της Ελλάδας το 2019

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 εβδομάδα πριν

Γενικό Προξενείο Στουτγάρδης: Ανακοίνωση Προκήρυξης Θέσης Οδηγού

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Τί αλλάζει για τις «μικρές επιχειρήσεις» και τους καταναλωτές από το 2020

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ: To ΚΘΒΕ… ανοίγει την «αγκαλιά» του στην ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Με τ’ άπλυτα στο… σουπερμάρκετ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Το Άαχεν, η καλύτερη πόλη στη Γερμανία για μετανάστες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Αστυνομικοί σκότωσαν έναν Τούρκο που τους επιτέθηκε

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Γερμανία: Υποχρεωτικές οι αποδείξεις, αλλά χωρίς πρόστιμα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ5 ημέρες πριν

Οι χειρότερες αεροπορικές εταιρείες για μακρινές και κοντινές πτήσεις

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Οι Γερμανοί οδηγοί οι πιο προσεκτικοί στην Ευρώπη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ7 ημέρες πριν

Γερμανία: Πόσοι συνταξιούχοι ζουν σε συνθήκες «σχετικής φτώχειας»

Europolitis TV2 μήνες πριν

Το Αιγοπρόβατο όπως δεν το ξέρουμε!

Europolitis TV3 μήνες πριν

H Γενική Πρόξενος Μαρίας Παπακωνσταντίνου στην Anuga 2019(Video)

Europolitis TV3 μήνες πριν

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στον Ευρωπολίτη

9ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών3 μήνες πριν

9o Συνέδριο Χαιρετισμός Προέδρου Π.Σ.Κρητών Μανώλη Κουγιουμουτζή

Europolitis TV3 μήνες πριν

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στην Anuga

Europolitis TV4 μήνες πριν

Αναστασία Σίμου- Τάσιου « Ηπειρος… πλούσια σε φυσικό κάλλος»

9ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών4 μήνες πριν

Επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη

9ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών4 μήνες πριν

Τράπεζα Εδεσμάτων με υλικά και πιάτα του 17ου αιώνα

Europolitis TV7 μήνες πριν

38ο Φ.Π.Ε: Μητροπολίτης Ζάμπιας κ Ιωάννης Τσαφταρίδης

Europolitis TV7 μήνες πριν

Συνέντευξη: Του προέδρου Π.Σ.Κ Μανώλη Κουγιουμουτζή

Advertisement Europolitis
Advertisement