Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ρύπανση του αέρα επιδεινώνει το εμφύσημα των πνευμόνων

Published

on

Η ρύπανση του αέρα, κυρίως η αυξημένη παρουσία επιφανειακού όζοντος που εντείνεται με την κλιματική αλλαγή, επιταχύνει – ακόμη και μεταξύ των μη καπνιστών – την επιδείνωση του εμφυσήματος των πνευμόνων στον ίδιο περίπου βαθμό με το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων τη μέρα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Τα ευρήματα πιθανώς εξηγούν γιατί το εμφύσημα είναι σχετικά συχνό όχι μόνο στους καπνιστές.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Ουάσιγκτον, Κολούμπια και Μπάφαλο, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής και επιδημιολογίας Τζόελ Κάουφμαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Medical Association» (JAMA), ανέλυσαν σε βάθος 18ετίας στοιχεία για περισσότερους από 7.000 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 84 ετών σε διάφορες μεγάλες αμερικανικές πόλεις, συσχετίζοντας την μακρόχρονη έκθεση σε ρύπους του αέρα (όζον, μικροσωματίδια ΡΜ, οξείδια αζώτου, μαύρος άνθρακας) με την εξέλιξη του εμφυσήματος με βάση διάφορες εξετάσεις (τομογραφίες, σπριρομέτρηση κ.α.).

Διαπιστώθηκε ότι μια αύξηση στο επίπεδο του όζοντος στον τόπο διαμονής κάποιου κατά τρία μέρη ανά δισεκατομμύριο (3 ppb) σε βάθος δεκαετίας, σχετιζόταν με μια αύξηση του εμφυσήματος αντίστοιχη με εκείνη που προκαλεί το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων τη μέρα επί 29 χρόνια και η γήρανση κατά τρία χρόνια.

Ενώ άλλοι ατμοσφαιρικοί ρύποι τείνουν να μειωθούν, χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί, το όζον εμφανίζει ανοδική τάση (το επιφανειακό όζον βλάπτει την ανθρώπινη υγεία, ενώ το όζον που βρίσκεται στη στρατόσφαιρα, προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία). Το επιφανειακό όζον παράγεται κυρίως όταν η υπεριώδης ακτινοβολία αλληλεπιδρά με ρύπους από τα ορυκτά καύσιμα.

Το εμφύσημα, μαζί με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), τη χρόνια βρογχίτιδα και το άσθμα, είναι οι βασικές χρόνιες παθήσεις του κατώτερου αναπνευστικού. Όσο επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή, τόσο αναμένεται να αυξάνονται και τα επίπεδα του όζοντος σε χαμηλό ύψος. Μέχρι στιγμής δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο ποιό επίπεδο όζοντος είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΑΡΘΡΑ

Η ΒΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Published

on

Από

Το χέρι είναι δημιουργία του: Elias auf Pixabay

Η βία αναφέρεται σε πράξεις επιθετικότητας και κατάχρησης που αποσκοπούν στο να προκαλέσουν τον εγκληματικό τραυματισμό ή τη ζημιά σε ανθρώπους, ζώα ή περιουσίες. Κατά την ελληνική μυθολογία, η προσωποποίηση της Βίας ήταν μία θεότητα που μαζί με το Κράτος και τον Ζήλο αποτελούσαν πιστούς υπηρέτες στο πλευρό του Δία, πατέρα και αρχηγού θεών και ανθρώπων.

Στον πολιτισμό, την ιστορία, την τέχνη και δυστυχώς στην καθημερινότητα του ανθρώπου, η βία κατέχει εξέχουσα θέση, κινεί τα νήματα και καταστρέφει άλλοτε αργά, άλλοτε μονομιάς ζωές και κοινωνίες για τις οποίες ο άνθρωπος υπερηφανεύεται ότι τον διαχωρίζουν από τα ζώα και τον καθιστούν κυρίαρχο ον της φύσης.

    Η βίαιη και απάνθρωπη επίθεση σε δυο άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από πλήθος εφήβων στην Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης και η απειλή υπό λοστούς κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού υποδηλώνουν τον βαθύ σκοταδισμό, την αδικία και το μίσος που ακόμα κυριαρχεί στις καρδιές μίας ανησυχητικά μεγάλης ομάδας συνανθρώπων μας εν έτει 2024. Ακόμη, ο Όλιβερ, το βασανισμένο και αθώο σκυλάκι από την Αράχοβα, η μικρή Τζωρτζίνα από την Πάτρα και πιο πρόσφατα η Κυριακή της οποίας το νήμα της ζωής κόπηκε μπροστά ακριβώς από ένα αστυνομικό τμήμα, αποτελούν περίτρανα παραδείγματα ότι η ελληνική κοινωνία αρνείται πεισματικά να αγκαλιάσει το διαφορετικό και το φαινομενικά «αδύναμο», αλλά συνεχίζει να το αντιμετωπίζει ως κάτι υποδεέστερο, ένα «αντικείμενο» μικρότερης αξίας.



Οι καταγγελίες για σχολικό εκφοβισμό και ενδοοικογενειακή βία βρίσκονται σε ύψη άνευ προηγουμένου σε μία χώρα που κάθε χρόνο θα καλωσορίσει εκατομμύρια τουρίστες με ανοιχτές αγκάλες, προβάλλοντας έναν ειδυλλιακό παράδεισο με γαλανά νερά και ήλιο και σπρώχνοντας τα αναρίθμητα προβλήματα της κάτω από ένα χαλί που έχει ήδη ξεχειλίσει. Η χώρα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, του ζεϊμπέκικου και της φέτας που υπόσχεται αξέχαστες οικογενειακές διακοπές, ζορίζεται να εξασφαλίσει την ασφάλεια πάνω από όλα και την ευημερία των ολόδικων της παιδιών, των σπλάχνων της.   



    Σαν κοινωνία οφείλουμε να βγάλουμε το μαντήλι που κρατάει τα μάτια μας κλειστά και να αντικρίσουμε κατάματα την αλήθεια, τις αδικοχαμένες ψυχές και εκείνες που μάχονται να επιβιώσουν υπό τον ζυγό της βίας ενός πατέρα, ενός συζύγου, ενός συμμαθητή και συνομήλικου. Ειδικότερα, να ασπαστούμε την οργή των νέων για την αδικία και να τους ακούσουμε όταν μιλούν και γράφουν για την αγάπη, την αποδοχή, την ενσυναίσθηση και την καλοσύνη. Μόνο έτσι θα επιτρέψουμε στο φως να μπει και πάλι στις καρδιές μας. Στον καλοκαιρινό ήλιο που ζεσταίνει τον ουρανό της Ελλάδας να φωτίσει τις ανθρώπινες πτυχές της ύπαρξης μας όλο το χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι. Ας αγκαλιάσουμε τον συνάνθρωπο μας και ας διώξουμε επιτέλους την θεά Βία από το πλευρό μας…

«Σημασία έχει να παραμένεις άνθρωπος».
Θα την αλλάξουμε τη ζωή!
Παρ’ όλα αυτά Μαρία.»

-Κατερίνα Γώγου

Της Ελενας Παρασκευοπούλου Φοιτήτρια Αγγλικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποχρεωτικό στα καινούρια αυτοκίνητα το σύστημα εντοπισμού υπνηλίας του οδηγού

Published

on

Από

Photo credits: Tama66 / pixabay

Από τον ερχόμενο Ιούλιο θα είναι υποχρεωτικό στα καινούρια αυτοκίνητα το σύστημα εντοπισμού υπνηλίας του οδηγού.

Πρόκειται για ένα σημαντικό σύστημα υποβοήθησης οδηγού, το οποίο μέσω υπέρυθρων ακτινών θα διαβάζει την κόρη του οδηγού και θα διακρίνει αν αυτός έχει τάσεις υπνηλίας ή είναι αφηρημένος.

Καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να μειώσει τον αριθμό των θανάτων στους δρόμους της έως το 2050, έχει θεσπίσει ένα σύνολο κανονισμών και τεχνολογιών, που θα βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο λεγόμενος GSR ή Γενικοί Κανονισμοί Ασφάλειας, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην αυτοκίνηση και έχει να κάνει με όλες εκείνες τις τεχνολογίες που έχουν ως στόχο την μείωση των ατυχημάτων σε περίπτωση λάθους του οδηγού.



Ήδη από τον Ιούλιο του 2022 είναι υποχρεωτική στα αυτοκίνητα η έξυπνη ειδοποίηση ταχύτητας ISA, η οποία προειδοποιεί ακουστικά και οπτικά τους οδηγούς όταν υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας.

Στην προσπάθεια της ΕΕ να επιτύχει μια ομοιόμορφη προσέγγιση, όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να εγκαταστήσουν μια κάμερα υπερύθρων που σαρώνει την κίνηση των ματιών και του κεφαλιού του οδηγού για απώλεια προσοχής, ακολουθούμενη από μια προειδοποίηση.

Αυτή η μορφή ενεργού συστήματος θα είναι υποχρεωτική, ενώ οι λιγότερο δαπανηρές λύσεις δεν θα ισχύουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πακέτο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες στοιχίζει αρκετά. Αυτό ίσως συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές των καινούριων αυτοκινήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναποτελεσματικά τα αντιβιοτικά στις περισσότερες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού

Published

on

Από

Photo credits: Pexels / pixabay

Σε μεγάλη μελέτη ατόμων που ζήτησαν θεραπεία στις ΗΠΑ για λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος διαπιστώθηκε ότι η χρήση αντιβιοτικών δεν είχε μετρήσιμο αντίκτυπο στη σοβαρότητα ή τη διάρκεια του βήχα, ακόμα και αν υπήρχε βακτηριακή λοίμωξη.

«Οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος τείνουν να έχουν την πιθανότητα να είναι πιο επικίνδυνες, καθώς περίπου 3% έως 5% των ασθενών έχουν πνευμονία. Αλλά δεν έχουν όλοι εύκολη πρόσβαση κατά την αρχική επίσκεψη σε ακτινογραφία, γεγονός που μπορεί να είναι ο λόγος που οι κλινικοί γιατροί εξακολουθούν να χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς να υπάρχουν άλλες ενδείξεις βακτηριακής λοίμωξης.

Επιπλέον, οι ασθενείς έχουν συνηθίσει να περιμένουν αντιβιοτικά για τον βήχα, ακόμη και αν δεν βοηθούν», επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, Νταν Μερενστάιν.



Στο 29% των ατόμων στα οποία χορηγήθηκε αντιβιοτικό κατά την αρχική ιατρική επίσκεψη, δεν υπήρξε καμία επίδραση στη διάρκεια ή στη συνολική σοβαρότητα του βήχα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν αντιβιοτικό.

Επίσης, για τα άτομα με επιβεβαιωμένη βακτηριακή λοίμωξη, η διάρκεια μέχρι την υποχώρηση της ασθένειας ήταν η ίδια για όσους έλαβαν αντιβιοτικό σε σχέση με όσους δεν έλαβαν, περίπου 17 ημέρες.



Μια σημαντική ανησυχία για την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών είναι η ανθεκτικότητα. Σε δήλωση που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 4 Απριλίου 2024 αναφέρει ότι «η ανεξέλεγκτη μικροβιακή αντοχή [λόγω της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών] αναμένεται να μειώσει το προσδόκιμο ζωής και να οδηγήσει σε πρωτοφανείς δαπάνες υγείας και οικονομικές απώλειες».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of General Internal Medicine.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Published

on

Από

Από αριστερά ο Β’ Αντιπρόεδρος του συλλόγου Δρ. Φαίδωνας Κατινάκης, ο Πρόεδρος Δρ. Ιωάννης Γιαννακόπουλους δίπλα του η Δρ. Έλενα Ζιώγα η Δρ. Αδρεανή Νερούλια το μέλος του συλλόγου Δρ. Αλεξάνδρα Βαρθρολομαίου ή Δρ. Μαργαρίτα Αχνούλα ή Δρ. Μαρία Θέμελη και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του συλλόγου Ιωάννης Κανάκης

Το Σάββατο 13 Απριλίου πραγματοποιήθηκε το 5ο Ιατρικό φόρουμ με διοργανωτές τον Ιατρικό Σύλλογο Ελλήνων και Κυπρίων γιατρών,  Γένεσις (Genesis e.V) της Βόρειας Ρηνανίας Βεσφαλίας, στους χώρους του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ. Με θέμα «Γυναίκες στην Ιατρική (WomeninMedicine)»  και σύνθημα «ΣΠΑΣΤΕ ΤΗΝ ΓΥΑΛΙΝΗ ΟΡΟΦΗ»

Συνεπής στις δράσεις για την ενδυνάμωση της δικτύωσης και του διαλόγου μεταξύ συναδέλφων, για τις προκλήσεις και τα προβλήματα που συναντούν στον κλάδο, το 5ο φόρουμ αφιερωμένο στην γυναίκα, μητέρα, σύζυγο,  επιστήμονα και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει στον κλάδο ακόμα και σήμερα στον ανεπτυγμένο κόσμο, όπως θέλουμε να λέμε τη Δύση του 21ου αιώνα.  Με προκατάληψη και επιφύλαξη σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους τους. Ταμπού ή οι ίδιες αδικούν τον εαυτό τους; Ποιοι οι λόγοι; Ποιος ο ρόλος του συζύγου ή  συντρόφου στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους; Αυτά και άλλα πολλά ειπώθηκαν μέσα από μια διαδικασία διαλόγου με ομιλήτριες  τέσσερις καταξιωμένες γυναίκες επιστήμονες, την  Δρ. Μαρία Θέμελη Αν. Καθηγήτρια Αιματολογίας του Πανεπιστημιακού Κέντρου Καρκίνου Άμστερνταμ,  την Δρ. Μαργαρίτα Αχνούλα Γυναικολόγο / Διευθύντρια Τμήματος Μαστού στο Ντισλάγκεν, την Δρ. Αδρεανή Νερούλια Επιμελήτρια/ Αγγειοχειρούργο στο Νοσοκομείο Ανγκούστα του Ντύσσελντορφ και την Δρ. Έλενα Ζιώγα  Επιμελήτρια/ Ω.Ρ.Λ του Νοσοκομείου Μαρία Χιλφ της πόλης του Μενχενγκλαντμπαχ.

Την εκδήλωση- συζήτηση  συντόνισαν ο Πρόεδρος του συλλόγου Δρ. Ιωάννης Γιαννακόπουλος και ο Α‘ Αντιπρόεδρος  Δρ. Ιωάννης Κανάκης .

Στο τέλος  του φόρουμ πραγματοποιήθηκε συζήτηση γνωριμίας, συνεργασίας με την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος στον Τομέα Υγείας  Δρ.  `Αννα Μαστροράκου.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό και ενημέρωση για τις ευρωεκλογές, τη σημασία της συμμετοχής σε αυτές από την ομογένεια, μέσα από τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, ο οικοδεσπότης Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Βασίλης Κοΐνης: « Μια σημαντική συμμετοχή των εκτός Ελλάδος Ελλήνων  δείχνεικαι εξασθενεί τα επιχειρήματα των εντός Ελλάδος Ελλήνων, ότι οι Έλληνες του εξωτερικού  έχουν χαμηλότερη βαρύτητα ως προς τις εκλογές άρα δεν θα έπρεπε να ψηφίζουν….. έως 29 Απριλίου, είναι η καταληκτική ημερομηνία, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε εάν επιθυμείτε να ψηφίσετε είναι να μπείτε στο ψηφίζω με επιστολική και δεν χρειάζεται πάνω από 5 λεπτά.»

Βασίλης Κοΐνης Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ


Εκ μέρος του  Συλλόγου Genesis ο Β’ Αντιπρόεδρος  Δρ. Φαίδωνας Κατινάκης

Δρ. Φαίδωνας Κατινάκης Β΄Αντιπρόεδρος συλλόγου Genesis

τόνισε ότι  η εκδήλωση είναι αφιερωμένη και προς τιμή των Ελληνίδων Γιατρών. Ευχαρίστησε τον Γενικό Πρόξενο για την αιγίδα και τη συμβολή του, με την παραχώρηση του χώρου του Γενικού Προξενείου για τα Ιατρικά Φόρουμ , το προσωπικό του Προξενείου που αγόγγυστα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μέρες, που το Προξενείο είναι εκτός λειτουργίας και τον κ. Βασίλη Βούλγαρη Εκδότη- Δημοσιογράφο  του Ευρωπολίτη για την κάλυψη  δράσεων και στήριξη στο σύλλογο.

Φ.Κ: « Στα Medical Forum ιδιαίτερα σημαντική είναι η γνωριμία και σύναψη σχέσεων μεταξύ των μελών, το γνωστό Net Working. Η σημερινή εκδήλωση σε ακόμη ποιο έντονο Net Working με τις Ελληνίδες γιατρούς τόσο μεταξύ τους, όσο και με τα μέλη του συλλόγου μας. Ο σύλλογός μας στηρίζει όλες τις βασικές αρχές της ισότητας των φύλλων και επίσης των ίσων δικαιωμάτων για όλους, για μια πετυχημένη καριέρα στην ιατρική. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους στο πανεπιστήμιο το 65% των φοιτητών είναι γυναίκες ενώ σε διευθυντικές θέσεις είναι μόνο το 20%.»

Πριν να προχωρήσουν στο κύριο μέρος της εκδήλωσης καλέστηκε για χαιρετισμό η επίτιμη προσκεκλημένη κυρία Ιωάννα Ζαχαράκη (Φιλόλογος – Κοινωνιολόγος) δημοτική σύμβουλος της πόλης Σόλιγκεν και κάτοχος του τιμητικού τίτλου της Δημάρχου της πόλης, όπως και πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Ευρώπης « ΙΝΙΟΧΟΣ».

Ιωάννα Ζαχαράκη δημοτική σύμβουλος της πόλης Σόλιγκεν και κάτοχος του τιμητικού τίτλου της Δημάρχου της πόλης, όπως και πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Ευρώπης « ΙΝΙΟΧΟΣ».

Η κα Ζαχαράκη ευχαρίστησε για την πρόσκληση και την ευκαιρία να απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση, αναφέρθηκε σε αντίστοιχη εκδήλωση που διοργάνωσε το Δικτύου Αιρετών την ημέρα της γυναίκας, τόνισε τη δραστηριοποίηση στα κοινά της τοπικής αυτοδιοίκησης και την ενίσχυση της δικτύωσης. Ολοκλήρωσε με κάλεσμα για πιο ενεργή συμμετοχή και στα πολιτικά δρώμενα της Γερμανίας.



5ο Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική»

Ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιαννακόπουλος ξεκίνησε ζητώντας από τις γυναίκες μεγαλύτερη συμμετοχή σε δράσεις του συλλόγου και εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι μετά την εκδήλωση, θα υπάρχει μεγαλύτερη επιθυμία και κίνητρο.

Παρουσίαζε και απεύθυνε μια ερώτηση σε κάθε ομιλήτρια, ξεκινώντας από  την  Δρ. Μαρία Θέμελη Αν. Καθηγήτρια Αιματολογίας του Πανεπιστημιακού Κέντρου Καρκίνου Άμστερνταμ και ερευνήτριας, που το 2017 βραβεύτηκε ως η επιστήμονας της χρονιάς στην Ολλανδία, για  έρευνα που έχει κάνει στον τομέα της ανοσοθεραπείας.

  • Πώς καταφέρνει να γίνει κάποιος επιστήμονας της χρονιάς; Τι χρειάζεται γι’ αυτό;
Δρ. Μαρία Θέμελη Αν. Καθηγήτρια Αιματολογίας του Πανεπιστημιακού Κέντρου Καρκίνου Άμστερνταμ

Δρ. Μαρία Θέμελη: «Βρέθηκα σε μια χώρα που το μόνο κριτήριο ήταν, μια γυναίκα η οποία έχει μια ιδέα και αυτή την ιδέα την πραγματοποιεί. Έκριναν το έργο και δεν είχαν κάποιο πρόβλημα να δώσουν αυτό το βραβείο και ας μην ήμουν Ολλανδέζα, ότι ερχόμουν από μια άλλη χώρα και αυτό το εκτίμησα ιδιαίτερα από τους Ολλανδούς.»

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η αναφορά της  « Θα ήθελα να ζω σε έναν κόσμο στον οποίο δεν θα υπάρχουν βραβεία για γυναίκες. Αισθάνομαι σαν να είμαι ένα πουλί που του έχουν κόψει τα φτερά και του λένε μπράβο που πέταξες, γιατί; Εγώ θέλω να έχω τα φτερά εξαρχής. Οπότε θα ήθελα βραβεία για άντρες και γυναίκες, όπου και οι δύο θα έχουμε ισότιμα την ευκαιρία να δείξουμε ποιες είναι οι δυνατότητές μας, ποιο είναι το έργο μας.»

Η Δρ. Μαργαρίτα Αχνούλα Γυναικολόγος / Διευθύντρια Τμήματος Μαστού στο Ντισλάγκεν η οποία δουλεύει και σε ιατρείο, έχει καταφέρει από το 2008 να υπάρξει σε θέση ιεραρχίας,  Υποδιευθύντρια και Διευθύντρια κλινικής γυναικολογίας, έχοντας αποδείξει ότι ΝΑΙ μπορεί να είναι άξια μια γυναίκα στις θέσεις αυτές.

Δρ. Μαργαρίτα Αχνούλα Γυναικολόγος / Διευθύντρια Τμήματος Μαστού στο Ντισλάγκεν

Η ερώτηση ήταν απλή: Πώς γίνεται αυτό;

Δρ. Μαργαρίτα Αχνούλα: « Πώς γίνεται; Με μεγάλη επιμονή.»

Έκανε αναφορά για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε όπως και το αίσθημα απογοήτευσης και κόψιμο στα φτερά της που έχει ζήσει. Τις δυσκολίες να βρει θέση εργασίας, τότε δεν υπήρχαν πολλές κενές θέσεις, υπήρχε και η προκατάληψη του ότι ήταν γυναίκα και της έλεγαν: « Δε σε θέλω γιατί είσαι γυναίκα, θα κάνεις παιδιά και θα φύγεις»

Για να τα καταφέρει υποχρεώθηκε και πήρε μια θέση στην οποία εργαζόταν 150% ενώ αμειβόταν στο 50% μόνο και μόνο για να μπορέσει από κάπου να ξεκινήσει. Γινόταν πρόσληψη νέων επιμελητών που αμειβόταν πολύ καλύτερα από την ίδια. «Πιστεύω ότι σήμερα δεν είναι ίδιες οι συνθήκες αλλά και πάλι οι γυναίκες το ζούνε, ότι πρέπει να αγωνίζονται πιο πολύ, ότι δεν αναγνωρίζεται αυτό που κάνουν, ότι προτιμούν τους άντρες για τις μεγάλες θέσεις. Χρειάζεται επιμονή, επιμονή, επιμονή καλή οικογένεια που σε στηρίζει καλούς φίλους που σε στηρίζουν »

Η Δρ. Αδρεανή Νερούλια Επιμελήτρια/ Αγγειοχειρούργος στο Νοσοκομείο Ανγκούστα του Ντύσσελντορφ, μια ειδικότητα που είναι ιδιαίτερα ανδροκρατούμενη, ρωτήθηκε  πόσο εύκολο είναι να κατακτάς και να προχωράς την σταδιοδρομία σε αυτό το περιβάλλον;

Δρ. Αδρεανή Νερούλια: «Δεν είναι εύκολο. Η πρώτη μου εμπειρία ήταν Αδρεανούλα πήγαινε φέρε καφέδες, το οποίο στην Ελλάδα το ζεις πολύ έντονα. Φυσικά έχουμε και το θέμα των σχέσεων το οποίο εγώ δεν μπορούσα να το δουλέψω και κάποια στιγμή συνειδητοποιείς ότι οκ, εάν θέλω να εξελιχθώ, η μόνη μου επιλογή είναι το εξωτερικό.»

Δρ. Αδρεανή Νερούλια Επιμελήτρια/ Αγγειοχειρούργο στο Νοσοκομείο Ανγκούστα του Ντίσελντορφ

Δρ. Αδρεανή Νερούλια Επιμελήτρια/ Αγγειοχειρούργος στο Νοσοκομείο Ανγκούστα του Ντίσελντορφ

Η Δρ. Νερούλια επεσήμανε  ότι όλα είναι καλά όσο βρίσκεσαι υπό την προστασία κάποιου, αλλά όταν αποφασίζεις ότι θέλεις και εσύ να ανοίξεις τα φτερά σου και να γίνεις αητός, αρχίζουν και δυσκολεύουν τα πράγματα, οπότε ο μόνος τρόπος είναι η ΕΠΙΜΟΝΗ.

«Δεν είναι η μητρότητα που πρέπει να προσαρμοστεί στο σύστημα είναι το σύστημα που πρέπει να προσαρμοστεί στην μητρότητα. Δεν γινόμαστε μητέρες, μόνο για το καλό το δικό μας και της οικογένειάς μας. Είναι της κοινωνίας το καλό.»



Στην Δρ. Έλενα Ζιώγα  Επιμελήτρια/ Ω.Ρ.Λ του Νοσοκομείου Μαρία Χιλφ της πόλης του Μενχενγκλαντμπαχ έγινε η ερώτηση, ποιο είναι το στρατηγικό πλάνο για να μπορέσει να συνεχίσει την καριέρα της, να εξελιχθεί και να ανελιχθεί ώστε να κατακτήσει και τις επόμενες κορυφές;

Η Δρ. Έλενα Ζιώγα έκανε αναφορά στο πρόγραμμα Εράσμους και την δυνατότητα που τις έδωσε να έρθει σε επαφή με το Γερμανικό σύστημα υγείας, όπως και το ότι η Γερμανία θεωρείται η «Μέκκα» στον τομέα του Ωτορινολαρυγγολογικού και χειρουργικού σε πανεπιστημιακό επίπεδο, σε ότι αφορά την ιατρική εξέλιξη των ιατρικών μηχανημάτων .   

  


Δρ. Έλενα Ζιώγα  Επιμελήτρια/ Ω.Ρ.Λ

«Έπρεπε να αποφασίσω σαν Έλενα ανάμεσα  σε τρεις δρόμους ο πρώτος να μείνω στην κλινική που ήμουν σαν ειδικός, να περιμένω σταδιακά να έρθει το επόμενο βήμα, σ’ένα για εμένα οικείο περιβάλλον, είτε να κάνω το επόμενο βήμα, να κάνω τα χαρτιά μου σε μια ανοικτή θέση και να δοκιμαστώ και να δοκιμάσω τον εαυτό μου, είτε να πάω στην πρωτοβάθμια υγεία… Επέλεξα να κάνω το επόμενο βήμα που είναι να κάνω τα χαρτιά μου και μπορώ να πω ότι είχα την τύχη, να μην ερωτηθώ στην συνέντευξη ούτε εάν έχω παιδιά, ούτε ποια είναι η προσωπική μου ζωή, ούτε εάν θέλω να κάνω παιδιά, ούτε εάν σκέφτομαι να γυρίσω στην Ελλάδα. Γι’αυτό θεωρώ ότι υπάρχουν πράγματα που αλλάζουν αυτή την στιγμή στο Γερμανικό σύστημα υγείας.»

Το στρατηγικό της πλάνο ως κλινικός γιατρός είναι να παραμείνει στην κλινική  να μπορεί να μαθαίνει στους ειδικευόμενους, αλλά και να μαθαίνει από συναδέλφους που έχουνε μεγαλύτερη εμπειρία. Η πορεία της Ω.Ρ.Λ τα τελευταία 10 χρόνια εξελίσσεται, δημιουργώντας όμορα, αλλά αυτόνομα τμήματα μέσα στον ίδιο τον τομέα, οπότε για να μπορέσει να ανέλθει, μένει στην κλινική για να ζήσει της εξελίξεις.



Η διαδραστική συζήτηση που ακολούθησε είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί προσέγγισε κοινωνικά και όχι στενά επιστημονικά τα διάφορα θέματα. Έγιναν αναφορές στο οικονομικό θέμα και την φορολογική διαφορά, που δημιουργεί μεγάλο κόστος στην οικογένεια από τη στιγμή που δεν υπάρχουν και οι ανάλογες υποδομές για να μπορείς να αφήσεις το παιδί και αναγκάζει αυτόν που βγάζει τα περισσότερα και είναι συνήθως ο άντρας, να συνεχίζει να εργάζεται. Η οικογένεια θα πρέπει να μπορεί να βρει τις ισορροπίες της και να μπορέσει ο κάθε ένας να βρει τον χώρο του. Να σκεφτούν πολύ καλά οι νέες γυναίκες τί θέλουν και εάν θέλουν να κάνουν καριέρα, να το διεκδικήσουν, να αναζητήσουν την ενημέρωση και συμβουλή, για να υπάρχει πιο γρήγορη ανέλιξη.  Με κάποιον-α  άλλον-η ποιο έμπειρο-η στο πλάι τους, θα είναι πιο εύκολο για αυτές. Από τις κύριες θυσίες που χρειάζεται η επιτυχία, είναι ο χρόνος. Απαραίτητος και ο  ενθουσιασμός γι΄αυτό που κάνουν. Το θάρρος να πουν θέλω να προχωρήσω.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την  απονομή αναμνηστικών πλακετών στις 4 ομιλήτριες και τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες.


Από αριστερά ο Β’ Αντιπρόεδρος του συλλόγου Δρ. Φαίδωνας Κατινάκης, ο Πρόεδρος Δρ. Ιωάννης Γιαννακόπουλους δίπλα του η  Δρ. Έλενα Ζιώγα η Δρ. Αδρεανή Νερούλια το μέλος του συλλόγου Δρ. Αλεξάνδρα Βαρθρολομαίου ή Δρ. Μαργαρίτα Αχνούλα ή Δρ. Μαρία Θέμελη και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του συλλόγου Ιωάννης Κανάκης
 

Όπως συνηθίζεται στα τελευταία φόρουμ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις συνεργασίες με τον ιατρικό χώρο της Ελλάδος. Έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε συζήτηση γνωριμίας, συνεργασίας με την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος στον Τομέα Υγείας  Δρ.  `Αννα Μαστροράκου.

Η κα Μαστροράκου ευχαρίστησε για την πρόσκληση και φιλοξενία, συνεχάρη το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του συλλόγου για το έργο τους.

Έκανε αναφορά για την αφοσίωση του Έλληνα γιατρού και ιατρικού προσωπικού που μέσα από την αυτοθυσία, κράτησε το σύστημα υγείας στην δύσκολή περίοδο της πανδημίας.

Όπως και ότι στον πολιτικό και θεσμικό χώρο στον οποίο δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες, χρειάζεται τσαγανό, ατσάλινα νεύρα, γιατί ο πόλεμος και ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος.

Η δικτύωση των φορέων μπορούν να δώσουν λύσεις, οπότε οι συνεργασίες είναι πολύ σημαντικές και για τα δύο μέρη.

Η κα Μαστροράκου αναφέρθηκε στο πολιτικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί το οικοσύστημα του ιατρικού χώρου, αλλά δεν αναγνωρίζει  την αξία του και είναι μεγάλο θέμα, βλέποντας την αποζημίωση των Ελλήνων ιατρών, που έμεινε μόνο στα χειροκροτήματα.


Από αριστερά ο Α΄ Αντιπρόεδρος του συλλόγου Ιωάννης Κανάκης ο Πρόεδρος Δρ. Ιωάννης Γιαννακόπουλους δίπλα του η Δρ.  `Αννα Μαστροράκου το μέλος του συλλόγου Δρ. Αλεξάνδρα Βαρθρολομαίου και ο Β’ Αντιπρόεδρος του συλλόγου Δρ. Φαίδωνας Κατινάκης

Από την πλευρά του ο σύλλογος επενδύει στην εκπαίδευση συνδέοντας την πρωτοβάθμια με τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, ώστε να δώσει καλύτερες λύσεις και αποφόρτιση του συστήματος, όπως και την καλύτερη εικόνα και ενημέρωση για την κατάσταση του ασθενούς, οπότε να υπάρχει γρηγορότερη ίαση και λιγότερες επανεισαγωγές.

Ολοκλήρωσε καλώντας τους γιατρούς να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την επιστροφή στη χώρα.

Του Βασίλη Βούλγαρη Εκδότη-Δημοσιογράφο Ευρωπολίτη voulgaris@europolitis.eu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

https://youtube.com/watch?v=KuDbUa1HxKY%3Fsi%3DvqSUkt0RnYKrKm99

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διάκριση φοιτητικής ομάδας του ΑΠΘ για καινοτόμα συσκευή προστασίας θαλάσσιων ειδών

Published

on

Από

Photo credits: Pexels / pixabay

Ως μία από τις πέντε κορυφαίες λύσεις για την αντιμετώπιση του επίκαιρου ζητήματος της παράπλευρης αλιείας διακρίθηκε καινοτόμα ιδέα της φοιτητικής ομάδας «SeaCare» του ΑΠΘ.

Η πρόταση, αφού ξεχώρισε από την Επιτροπή του Πανεπιστημίου Texas A&M (TAMU) των ΗΠΑ, θα διαγωνιστεί στον Διεθνή Διαγωνισμό «Invent For The Planet 2024», στις 16-18 Απριλίου 2024, στην Aix-en-Provence της Γαλλίας.

Οι φοιτητές ξεχώρισαν μεταξύ 618 φοιτητών από 19 πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, ενώ οι υπόλοιπες φιναλίστ ομάδες που θα συμμετάσχουν στον τελικό Διαγωνισμό προέρχονται από τη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, το Μεξικό και το Πακιστάν.

Πώς λειτουργεί η καινοτόμα συσκευή

Η Ομάδα του ΑΠΘ πρότεινε λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα που αφαιρεί τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων θαλάσσιων οργανισμών, όπως είναι τα δελφίνια, οι μικρές φάλαινες, οι χελώνες, οι φώκιες και τα σαλάχια.

Αυτά τα θαλάσσια είδη, πολλά από τα οποία βρίσκονται υπό προστασία, κινδυνεύουν συχνά να πιαστούν ακούσια στα δίχτυα των αλιέων.

Μέσα σε 48 ώρες, η ομάδα κατάφερε να συντονιστεί και να προτείνει μία πρωτότυπη συσκευή, η οποία χρησιμοποιεί φωτο-ηχητικά κύματα για να απωθήσει τα μεγάλα θαλάσσια είδη, χωρίς να επηρεάζει τα ψάρια που οι αλιείς επιθυμούν να αλιεύσουν.

Η επαναστατική συσκευή που επινόησε η Ομάδα του ΑΠΘ ξεχωρίζει για τις πολλαπλές καινοτομίες της. Η συσκευή ενσωματώνει τεχνολογία ήχου και φωτός και διαθέτει ένα εντυπωσιακά μικρό και ελαφρύ σχεδιασμό, με διαστάσεις περίπου δέκα επί τέσσερα εκατοστά και βάρος περίπου 200 γραμμάρια.



Σημαντικό είναι ότι τοποθετείται κατευθείαν στο δίχτυ αντί για το αλιευτικό σκάφος, προσφέροντας αυξημένη αποδοτικότητα στην προστασία της θαλάσσιας ζωής, με κόστος πολύ χαμηλό σε σχέση με το τεράστιο όφελος.

Το πλεονέκτημα της άμεσης τοποθέτησης της συσκευής στο δίχτυ, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την ενίσχυση της ισχύος του σήματος σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους τοποθέτησης.

Η Ομάδα του ΑΠΘ αποτελείται από τους φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Χαράλαμπο Χριστοφιλόπουλο, Σπυρίδωνα Τσιώμο και Φίλιππο Γερμανόπουλο, τη φοιτήτρια του Τμήματος Γεωπονίας Αθηνά Γκαλάπη, τη φοιτήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Μαρία Νίττη και τη φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεανώ Σκλαβενίτη.

«Η ικανότητα της φοιτητικής Ομάδας του ΑΠΘ να συνδυάζει γνώσεις από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, όπως είναι η τεχνολογία και η περιβαλλοντική επιστήμη, και να δημιουργεί μία πρωτοποριακή λύση που εξυπηρετεί τόσο το περιβάλλον όσο και την αλιευτική κοινότητα, αναδεικνύει τη σημασία της ενθάρρυνσης των φοιτητών/τριών μας, ώστε να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και στην ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας για την διάκριση της φοιτητικής ομάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανίχνευση συμπτωμάτων καρδιακής ανεπάρκειας με χρήση smartphone

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Μια νέα διαγνωστική τεχνική, που αξιοποιεί ένα smartphone, θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να εντοπίζουν τα χαρακτηριστικά της καρδιακής ανεπάρκειας γρηγορότερα από ό,τι επιτρέπουν οι παραδοσιακές μέθοδοι.

Η τεχνική που αναπτύχθηκε από οργανισμούς στη Φινλανδία και τις ΗΠΑ, χρησιμοποιεί τους αισθητήρες κίνησης που είναι ενσωματωμένοι στα σημερινά smartphones για την ανίχνευση δονήσεων στο στήθος.

Οι δονήσεις αυτές εμφανίζονται συχνά ως αποτέλεσμα υποκείμενων καρδιακών προβλημάτων που οδηγούν σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση και όχι μια ασθένεια από μόνη της. Προκαλείται ή επιδεινώνεται από οποιονδήποτε αριθμό οξέων διαγνώσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, οι διαταραχές των καρδιακών βαλβίδων, η υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα.



Η καρδιακή ανεπάρκεια σηματοδοτεί την αδυναμία της καρδιάς να αντλήσει επαρκή ποσότητα αίματος. Ακόμη και αν η καρδιά είναι ημιλειτουργική, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να επιτύχει το επίπεδο απόδοσης που απαιτεί το υπόλοιπο σώμα, οδηγώντας με τον καιρό σε βλάβη των νεφρών, βλάβη του ήπατος, θρόμβους αίματος – ακόμα και θάνατο.

Οι ασθένειες που προκαλούν καρδιακή ανεπάρκεια συχνά προκαλούν ασυνήθιστες καρδιακές δονήσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαγνωστικούς σκοπούς.

Αυτές οι δονήσεις παρεκκλίνουν από τις τυπικές κινήσεις της καρδιάς όταν η καρδιά δεν μπορεί να συστέλλεται ή να χαλαρώνει τακτικά, μια βαλβίδα δεν ανοίγει ή δεν κλείνει σωστά ή ένας θάλαμος της καρδιάς είναι διογκωμένος.

Και ενώ οι ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν όργανα σεισμοκαρδιογραφίας για την καταγραφή αυτών των δονήσεων, τα όργανα αυτά δεν είναι εύκολα προσβάσιμα. Αφού λάβουν παραπεμπτικό από έναν πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, οι ασθενείς που ανησυχούν για την υγεία της καρδιάς τους πρέπει συχνά να περιμένουν εβδομάδες για ένα ραντεβού με έναν καρδιολόγο.

Σύντομα, οι άνθρωποι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους για να εντοπίζουν τα καρδιακά συμπτώματα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Turku εργάζονται τα τελευταία 10 χρόνια για την αξιοποίηση των αισθητήρων κίνησης των smartphone, που συνήθως χρησιμοποιούνται για δεδομένα γυμναστικής, βοήθεια πλοήγησης και παιχνίδια, για την κινητή σεισμοκαρδιογραφία.

Σε μια δημοσίευση για το Journal of the American College of Cardiology: Heart Failure, γράφουν ότι ένα smartphone μπορεί να εντοπίσει με επιτυχία τις καρδιακές δονήσεις.



Για να χρησιμοποιηθεί η τεχνική τους, ο ασθενής απλά ξαπλώνει ανάσκελα και στη συνέχεια τοποθετεί το smartphone του με την όψη προς τα πάνω στο στήθος του. Καθώς οι δονήσεις της καρδιάς μεταδίδονται μέσω του θωρακικού τοιχώματος του ασθενούς, το επιταχυνσιόμετρο και το γυροσκόπιο του τηλεφώνου καταγράφουν κάθε κίνηση, επιτρέποντας την απεικόνιση των δονήσεων σε ένα γράφημα.

Η διαδικασία διαρκεί μόνο ένα λεπτό.

Μόλις πάνω από 1.000 ασθενείς έχουν δοκιμάσει την τεχνολογία σε πειράματα στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Turku και Ελσίνκι της Φινλανδίας και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Στάνφορντ.

Από αυτούς, 217 ασθενείς είχαν ήδη διαγνωστεί με καρδιακή ανεπάρκεια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέθοδος ανίχνευσης δονήσεων μέσω smartphone τους εντόπισε τα μοτίβα δονήσεων που σχετίζονται με την καρδιακή ανεπάρκεια με ακρίβεια 89% – ένα ποσοστό επιτυχίας περίπου 9 στους 10 ασθενείς.

Το Πανεπιστήμιο του Turku συνεργάστηκε με την CardioSignal, μια φινλανδική startup, για την τελειοποίηση της τεχνολογίας. Η CardioSignal προσφέρει αυτή τη στιγμή ανίχνευση κολπικής μαρμαρυγής μέσω της εφαρμογής CardioSignal για smartphone.

Ανάλογα με μελλοντικές δοκιμές, η εφαρμογή θα μπορούσε τελικά να ενσωματώσει τη γενική ανίχνευση καρδιακής ανεπάρκειας του Πανεπιστημίου του Turku.

Πηγή: techgear.gr


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΑΡΘΡΑ3 εβδομάδες ago

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΒΙΝΤΕΟ3 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΑΡΘΡΑ4 εβδομάδες ago

Απογοητευτικά τα νούμερα συμμέτοχής μέχρι τώρα από τους απόδημους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Η νομιμοποίηση της κάνναβης πέρασε και από την Bundestag

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Συμφωνία Deutsche Bahn – μηχανοδηγών για μείωση των ωρών εργασίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Μήνυμα ΠτΔ Κατ. Σακελλαροπούλου προς τον Απόδημο Ελληνισμό για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Παιδιά και Νέοι: Μαθαίνοντας πώς να παίρνουν έξυπνες αποφάσεις

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Έχει νόημα η απαγόρευση κινητών στο σχολείο;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ2 ημέρες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

ΒΙΝΤΕΟ3 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis