Επικοινωνήστε μαζί μας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Βερολίνο: Το ξενοδοχείο του Κιμ Γιονγκ Ουν προκαλεί αμηχανία

Δημοσιεύθηκε

στις

Η τοποθεσία του είναι «τέλεια», το προσωπικό «υποδειγματικό», η καθαριότητα «άψογη», τονίζεται στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου City Hostel στο κέντρο του Βερολίνου και τα σχόλια των πελατών του το επικυρώνουν. Η κίνηση των πελατών, ακόμη και στις βροχερές ημέρες της γερμανικής πρωτεύουσας, είναι μεγάλη, χάρη και στη χαμηλή τιμή των δωματίων του, περί τα 30 ευρώ.

Ωστόσο, σχεδόν κανείς από τους πελάτες δεν φαίνεται να εντυπωσιάζεται από τη μεγάλη φωτογραφία του Νοτιοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να σφίγγει το χέρι του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν, που κοσμεί την υποδοχή του ξενοδοχείου. Κανέναν δεν μοιάζει να απασχολεί το γεγονός ότι το υποδειγματικό τούτο ξενοδοχείο ανήκει σε ένα από τα χαρακτηρισμένα πιο επικίνδυνα καθεστώτα στον κόσμο.

Για την γερμανική καγκελαρία, τη δημαρχία του Βερολίνου και τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών, η ύπαρξη του City Hostel με τα μεγάλα δωμάτια, σοσιαλιστικού ύφους, και τα πλουσιοπάροχα πρωινά, προκαλεί μεγάλη αμηχανία σε διεθνές επίπεδο. Ιδίως μετά την απόφαση του ΟΗΕ, που απαγορεύει σε όλες τις χώρες να ενοικιάζει κτίρια στην Πιονγκγιάνγκ, ή να επιτρέπει την εκμετάλλευσή τους προς όφελος της Βορείου Κορέας. Στόχος των κυρώσεων είναι να μη διευκολυνθεί η χρηματοδότηση του πυρηνικού προγράμματος του Κιμ.

Όμως τι κάνει, και πως είναι δυνατόν να υπάρχει, ένα βορειοκορεατικό ξενοδοχείο στην καρδιά του διοικητικού κέντρου της γερμανικής πρωτεύουσας;

Το ξενοδοχείο βρίσκεται μεταξύ της Πύλης του Βραδεμβούργου και το ιστορικό συνοριακό φυλάκιο Checkpoint Charlie, σε οικόπεδα που ανήκουν στην πρεσβεία της Βορείου Κορέας. Μετά την πτώση του Τείχους, η πρεσβεία έχει αρχίσει να νοικιάζει τμήμα των περιουσιακών της στοιχείων. Και με τα 40.000 ευρώ που εισπράττει κάθε μήνα από το City Hostel, η Πιονγκγιάνγκ διατηρεί τις πρεσβείες της στο Λονδίνο και στο Παρίσι και στέλνει στη χώρα τεράστια κιβώτια με προμήθειες από Nutella, προϊόντα κοσμητικής, μπύρες και άλλα καταναλωτικά αγαθά και είδη, που προορίζονται για την «νομενκλατούρα» της χώρας.

Παρ’όλο που το γερμανικό ΥΠΕΞ έχει διατάξει από το 2018 την εκκένωση του ξενοδοχείου (που εν τούτοις συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του), μολονότι το Βερολίνο έχει αξιώσει την επιστροφή των εσόδων του (που δεδομένου ότι η Πιονγκγιάνγκ ούτε έχει απαντήσει η διαδικασία έχει σταματήσει), μόλο που η γερμανική εφορία περιμένει ακόμη να καταβληθούν εκατομμύρια ευρώ σε φόρους που ποτέ δεν έχουν πληρωθεί, παρ΄ότι τα γερμανικά τελωνεία έχουν προσπαθήσει να ασκήσουν δίωξη στους διαχειριστές του ξενοδοχείου για παράβαση των εμπορικών κυρώσεων, όλες οι προσπάθειες έχουν αποτύχει οικτρά – και ως εκ τούτου όλοι σιωπούν.

Η βορειοκορεατική πρεσβεία περιορίζεται στο να εκδίδει απαντήσεις στις αξιώσεις των Γερμανών, ή να τις αγνοεί τελείως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στα δέκα καλύτερα «Golden Age» το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Είναι τα … «baby boomers» της ακαδημαϊκής κοινότητας αφού «γεννήθηκαν» τις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μία περίοδο ταχείας ανάπτυξης της ανώτατης εκπαίδευσης σε πολλές χώρες.

Η Times Higher Education χρησιμοποίησε την ίδια μεθοδολογία που εφαρμόζει στις παγκόσμιες κατατάξεις πανεπιστημίων για να βαθμολογήσει τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Χρυσής Εποχής (Golden Age) στον κόσμο για το 2019.

Τα πανεπιστήμια που ιδρύθηκαν μεταξύ των ετών 1945 και 1967 και τα οποία τώρα είναι μεταξύ 50 και 80 χρόνων.

Υπάρχουν 271 πανεπιστήμια της «Golden Age». Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ινδία έχουν βαριά παρουσία στο τραπέζι, αλλά η Ιαπωνία είναι το πιο εκπροσωπούμενο έθνος της λίστας για το 2019 με 46 ακαδημαϊκά ινστιτούτα.

Η Αυστραλία παίρνει τρεις από τις κορυφαίες θέσεις στην δεκάδα. Δύο πηγαίνουν στις ΗΠΑ, ενώ η Κίνα, η Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, η Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν από μία θέση στην κατάταξη.

Ας δούμε λεπτομερέστερα τι συμβαίνει με την Γερμανία, η οποία «κέρδισε» την 10η θέση με το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Βερολίνο διαιρέθηκε σε περιοχές που ελέγχονταν από τους νικητές συμμάχους. Το Πανεπιστήμιο Unter den Linden στο Βερολίνο βρέθηκε στη σοβιετική ζώνη.

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου ιδρύθηκε ως εναλλακτική λύση στο Δυτικό Βερολίνο το 1948. Έχει πάνω από 32.000 σπουδαστές, περίπου 5.000 ακαδημαϊκούς και προσφέρει πάνω από 150 προγράμματα σπουδών.

Η δεκάδα της «Golden Age»

Στην πρώτη θέση της λίστας είναι το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, στην δεύτερη το Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο και στην τρίτη το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Τέταρτο επιλέχθηκε το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, πέμπτο το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έκτο το Πανεπιστήμιο Μονάς στην Αυστραλία, έβδομο το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, όγδοο το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν, ένατο το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας και δέκατο το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Πηγή: weforum.org

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Πώς θα γίνει «carbon-free» έως το 2050

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Έως το 2050 η Γερμανία μπορεί να επιτύχει το στόχο της να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένη από τη χρήση άνθρακα εάν συνεχίσει να επεκτείνει την ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και εισάγει μια οικονομία υδρογόνου. Αυτό δήλωσε πρόσφατα ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας.

Παρουσιάζοντας μια μελέτη για τη μετάβαση σε άλλες μορφές ενέργειας στα μέσα του αιώνα στο Βερολίνο, εμπειρογνώμονες του Forschungszentrum (FZ) Juelich, οι οποίοι βρίσκονται σε στενή επαφή με την κυβέρνηση, ανέφεραν επίσης ότι το κόστος της μετάβασης θα μπορούσε να περιοριστεί.

«Μπορούμε να επιτύχουμε μια ανανεώσιμη μετατροπή σε εξοικονόμηση άνθρακα 95% σε αποδεκτό κόστος σε σχέση με το ΑΕΠ», δήλωσε ο Detlef Stolten, διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας και Κλιματικής Έρευνας στο FZ Juelich με έδρα τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η Γερμανία δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 55% από τα επίπεδα του 1990 και κατά 80% έως 95% μέχρι το 2050.

Εναλλακτική λύση το υδρογόνο

Τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας ήρθαν στο πλαίσιο της κλιματικής νομοθεσίας ορόσημο που συμφωνήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο μέσα στον Οκτώβριο και πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Απώτερος στόχος είναι η υιοθέτηση μιας στρατηγικής για το υδρογόνο, η οποία αναμένεται να υπογραφεί πριν αλλάξει το έτος.

Ο υπουργός οικονομίας αναγνώρισε το υδρογόνο ως μια πράσινη εναλλακτική λύση για τα ορυκτά καύσιμα.

Διαχωρίζοντας κυρίως την πλεονάζουσα ανανεώσιμη ενέργεια σε οξυγόνο και υδρογόνο, η ηλεκτρόλυση με βάση το νερό μπορεί να παράγει μηδενικά καύσιμα άνθρακα που είναι εύκολο να αποθηκευτούν και να μεταφερθούν.

Το μοντέλο FZ Juelich συνεπάγεται ότι η Γερμανία προσθέτει 6,6 gigawatts (GW) ανεμογεννητριών και 3,9 GW χωρητικότητας ηλιακής ενέργειας κάθε χρόνο από το 2020 και μετά, για να βοηθήσει στην ηλεκτροδότηση της οικονομίας.

Αυτό είναι απότομο, δεδομένου ότι το 2018 ανέβηκε στα 2,2 GW και το 2019 στα 0,5 GW, ενώ οι ηλιακές προσθήκες κυμάνθηκαν γύρω στα 3 GW και στα δύο χρόνια λόγω γραφειοκρατίας και σκεπτικισμού έναντι των νομοθετικών μέτρων και των αποδεκτών εμποδίων.

«Αλλά χωρίς την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ιστορία είναι νεκρή», δήλωσε ο Martin Robinius, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης διαδικασιών και συστημάτων στο ινστιτούτο Stolten.

Το Juelich προέβλεψε τη ζήτηση υδρογόνου κατά 12 εκατομμύρια τόνους έως το 2050, σε σύγκριση με 1,7 εκατομμύρια προς το παρόν, και τους αγωγούς, τους τερματικούς σταθμούς προσγείωσης και τις μονάδες αποθήκευσης, ώστε να είναι δυνατή η εισαγωγή περίπου του μισού αυτού όγκου.

Η εγχώρια βιομάζα θα μπορούσε να αποτελέσει πρώτη ύλη για την εξασφάλιση της ασφαλούς παραγωγής ενέργειας σε περιόδους χαμηλού ανέμου και ηλιοφάνειας.

Η ανοικοδόμηση της υποδομής με αυτό τον τρόπο θα κοστίσει 1,1 έως 2,8% του ΑΕΠ ετησίως, στο εύρος του 1,9% του ΑΕΠ που η Γερμανία πλήρωσε για τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων το 2018.

Πηγή: reuters.com

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Παχύσαρκος ένας στους τέσσερις Γερμανούς

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ένας στους τέσσερις ενήλικες στη Γερμανία είναι υπέρβαρος. Με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να ζουν κατά μέσο όρο 2,6 χρόνια λιγότερο λόγω των περιττών κιλών. 

Η παχυσαρκία αποτελεί το 10,7% των δαπανών υγείας στη χώρα, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι δαπάνες για την υγεία των παχύσαρκων ατόμων δεν προβλέπεται να μειωθούν μέσα στα επόμενα χρόνια αφού φαίνεται έως το 2050 να σταθεροποιούνται στο 11%.

Επίσης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η παχυσαρκία είναι υπεύθυνη στη Γερμανία για τη μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 3%. Για να καλυφθεί αυτό το κόστος κάθε Γερμανός πολίτης πληρώνει επιπλέον 431 ευρώ σε φόρους κάθε χρόνο.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν από την έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2019 αναφορικά με την παχυσαρκία στη Γερμανία.

Τα παχύσαρκα αγόρια είναι λιγότερο πιθανό να ολοκληρώσουν τις ανώτατες σπουδές τους έως την ηλικία των 29 ετών σε ποσοστό 58%.

Για την αντιμετώπιση της επιδημίας της παχυσαρκίας, η Γερμανία έχει δημιουργήσει έναν αριθμό πολιτικών. Συμπεριλαμβανομένων των οδηγών για δίαιτες και σωστή σωματική δραστηριότητα, κοινοποίηση περιορισμών και ενδείξεων για τα συστατικά των προϊόντων στο πίσω μέρος της συσκευασίας.

Η εφαρμογή επικοινωνιακής πολιτικής για την υποχρεωτική επισήμανση των συστατικών των συσκευασιών με διαφημιστικές και επικοινωνιακές εκστρατείες θα μπορούσε να αποτρέψει 218 χιλιάδες μη μεταδοτικές ασθένειες μέχρι το 2050, να εξοικονομήσει 170 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε κόστος υγείας και να αυξήσει σε ετήσια βάση την απασχόληση και την παραγωγικότητα ενός αριθμού εργαζομένων περίπου 11 χιλιάδων με 8ωρο ωράριο εργασίας.

Η επίτευξη μειώσεως των θερμίδων κατά 20% για τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι, θερμίδες και κορεσμένα λίπη θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόληψη 921.000 μη μεταδοτικών ασθενειών έως το 2050, με εξοικονόμηση 581 εκατ. ευρώ ετησίως για την υγεία ως προς το κόστος και να αυξήσει την απασχόληση και την παραγωγικότητα 29 χιλιάδων εργαζομένων 8ωρου ανά έτος.

Συμπερασματικά:

– Ο αριθμός των υπέρβαρων ατόμων συνεχίζει να αυξάνεται λόγω της ανθυγιεινής διατροφής, της έλλειψης φυσικής δραστηριότητας και του καθιστικού τρόπου ζωής

– Το υπερβολικό βάρος έχει τεράστιο (και αυξανόμενο) αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και την οικονομία καθώς και κοινωνικές επιπτώσεις στην κοινωνία και στα μεμονωμένα άτομα.

– Έχουν γίνει πολλά προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του φαινομένου, αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. Να ενισχυθούν οι ισχύουσες πολιτικές και να κλείσουν τα κενά πολιτικής σε ορισμένους τομείς.

– Χρήσιμο θα ήταν να μπουν σε εφαρμογή πακέτα πολιτικών για την προώθηση μιας πιο υγιεινής διατροφής και ενός ενεργού τρόπου ζωής. Ειδικά εκείνων που παράλληλα στηρίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, είναι εξαιρετική επένδυση.

Πηγή: oecd.org

 

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Τρύγος στα αμπέλια – Που θα κυμανθεί φέτος η παραγωγή

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Είναι φθινόπωρο … Η συγκομιδή σταφυλιών έχει αρχίσει σε πολλές περιοχές της Γερμανίας όπου υπάρχουν αμπελώνες. Η … ειδικός του κρασιού της Βαυαρίας, Romana Echensperger, εξηγεί στην Deutsche Welle τις τελευταίες τάσεις στα γερμανικά κρασιά, από τα chardonnay μέχρι τα αφρώδη.

«Ήταν μία πολύ καλή χρονιά αναφορικά με την καλλιέργεια των αμπελιών», λέει η Romana Echensperger για να συμπληρώσει ότι «ωστόσο, οι αμπελοκαλλιεργητές αντιμετώπισαν ορισμένες προκλήσεις που οφείλονταν κυρίως στο κύμα καύσωνα – αρκετά σταφύλια κάηκαν από τον ήλιο.

Αν και η διαδικασία ωρίμανσης επιβραδύνθηκε λίγο σε σύγκριση με το 2018, είναι σχετικά φυσιολογική. Έτσι μπορούμε να προσβλέπουμε σε μία πολύ ελπιδοφόρα παραγωγή κρασιού. Πέρυσι η απόδοση ήταν μεγάλη, φέτος θα είναι λίγο μικρότερη, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται εντός των κανονικών ορίων».

Σε ερώτηση της Deutsche Welle για το ποιες είναι οι βασικές τάσεις των γερμανικών αμπελώνων φέτος, η Echensperger τονίζει ότι «το γερμανικό αφρώδες κρασί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Η ποιότητα έχει γίνει εξαιρετικά καλή. Χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και οι αμπελοκαλλιεργητές μαθαίνουν πώς να φτιάχνουν εξαιρετικό αφρώδες κρασί».

Η ίδια προσθέτει ότι «το Chardonnay είναι μια άλλη τάση. Σήμερα, το σταφύλι καλλιεργείται σε 2.000 εκτάρια γης, σε σύγκριση με περίπου 200 εκτάρια στη δεκαετία του 1990. Αυτό το κρασί επιστρέφει με ένα νέο στυλ, όχι τόσο πλούσιο, αλλά φρέσκο, με μια μικρή προσθήκη βελανιδιάς. Αυτά τα κρασιά είναι απίστευτα καλά και ισορροπημένα. Γενικά, ο λευκός οίνος είναι ολοένα και πιο δημοφιλής στη Γερμανία. Πριν από είκοσι χρόνια, το κόκκινο κρασί αυξανόταν, αλλά σήμερα οι άνθρωποι στη Γερμανία πίνουν περισσότερο λευκό από το κόκκινο κρασί».

Γερμανία: Τρύγος στα αμπέλια – Που θα κυμανθεί φέτος η παραγωγή

Ξεχωριστή η κάθε χρονιά

Το 2018 ήταν επίσης ένα έτος ζεστό και ξηρό, όπως και το 2019 με επιπτώσεις στα φυτά αλλά και το κρασί. Τι λέει γι’ αυτό η ειδικός;

«Η αμπελοκαλλιέργεια γίνεται σαφώς πιο δύσκολη. Οι αμπελοκαλλιεργητές αγωνίζονται πραγματικά με ακραίες καιρικές συνθήκες. Το 2017, υπήρχε πολλή βροχή ακολουθούμενη από χρόνια θερμότητας και λίγες βροχοπτώσεις. Το 2017, οι αμπελοκαλλιεργητές απομάκρυναν το φύλλωμα γύρω από τα σταφύλια, έτσι ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί, η υγρασία να εξαφανιστεί και να αποφευχθεί η εμφάνιση μυκητιακών νόσων.

Το 2019, έκαναν σχεδόν το ίδιο – και σε μερικές περιοχές έχασαν το 30% των σταφυλιών λόγω του δυνατού ήλιου! Αυτό που ήταν σωστό το 2017 ήταν εντελώς λανθασμένο το 2019. Ο αμπελουργός πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να ενεργεί με σύνεση και ταχύτητα. Στο τέλος, χρειάζεται πάντα λίγη τύχη, επίσης» υπογραμμίζει η Echensperger.

Σύμφωνα με την ίδια, οι αμπελοκαλλιεργητές έχουν σχεδόν σταματήσει να χρησιμοποιούν το ζιζανιοκτόνο glyphosate, για περιβαλλοντικούς λόγους.

Άραγε, οι αμπελοκαλλιεργητές στη Γερμανία θα πρέπει να επανεξετάσουν τις ποικιλίες που αναπτύσσουν ως προς τις κλιματικές αλλαγές;

«Αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση αυτή τη στιγμή, τα αμπελοοινικά μέτρα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, πάρτε τα σταφύλια του Riesling, για παράδειγμα, μεγαλώνουν σε πολύ θερμότερες περιοχές. Όσον αφορά τις ποικιλίες σταφυλιών, δεν θα υπάρξουν αλλαγές προς το παρόν.

Αλλά φυσικά, η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέα προβλήματα και θα πρέπει να βρούμε νέες λύσεις.

Ταξίδεψα στην περιοχή του κρασιού Palatinate, η οποία αγωνίζεται με την ασθένεια σταφυλιών Esca. Ένα είδος βακτηρίου επιτίθεται στον κορμό της αμπέλου, προκαλώντας το θάνατο του φυτού μέσα σε λίγους μήνες. Η Esca καταστρέφει ένα καλό μέρος του αμπελώνα, αλλά οι επιστήμονες δεν ξέρουν το γιατί. Στο παρελθόν, η νόσος ήταν γνωστή μόνο στη νότια Ευρώπη, για παράδειγμα στο Μπορντό και τη Σικελία. Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το πρόβλημα φαίνεται να έχει εξαπλωθεί στη Γερμανία. Οι αμπελώνες υφίστανται τεράστιες απώλειες» σημειώνει η Romana Echensperger.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές από τις κύριες εξαγωγικές αγορές γερμανικών κρασιών είναι η Κίνα και οι ΗΠΑ, ενώ η Σκανδιναβία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Η Γερμανία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος προμηθευτής κρασιού στη Νορβηγία.

Πηγή: dw.com

 

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Γερμανική πόλη όπου μπορείτε να μείνετε δωρεάν για ένα μήνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πέρυσι, η Eva Bodenmüller διάβασε για μια πόλη στην ανατολική Γερμανία, η οποία απευθύνει πρόσκληση σε ενδιαφερόμενους εργαζόμενους πολίτες να μείνουν εκεί για ένα μήνα δωρεάν. Η ίδια και ο σύντροφός της Carsten Borck, καλλιτέχνης στο επάγγελμα, ήξεραν ότι έπρεπε σύντομα να εγκαταλείψουν την κατοικία τους στην Ιταλία και δεν ήθελαν να επιστρέψουν στην πόλη καταγωγής τους, το Βερολίνο.

«Σκέφτηκα, γιατί όχι στο Görlitz;», δήλωσε η Bodenmüller, οποία εργάζεται ως freelance δημοσιογράφος.

Το Görlitz, η ανατολική πόλη της Γερμανίας, είναι ένα καλοδιατηρημένο στολίδι που έχει «πρωταγωνιστήσει» σε γνωστές ταινίες του Χόλιγουντ. Όμως, η παλιά πόλη, που προσελκύει 140.000 τουρίστες ετησίως, κρύβει μια σκοτεινή πραγματικότητα.

Η πόλη έχει τους χαμηλότερους μισθούς στη Γερμανία και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά των ακροδεξιών ψηφοφόρων της χώρας. Αφού το τείχος του Βερολίνου έπεσε το 1989, οι ανατολικοί κάτοικοι κατέφυγαν στα δυτικά. Αυτό οδήγησε σε μείωση του πληθυσμού του Görlitz περισσότερο από 25%, σε 54.000 κατοίκους το 2013.

Η Γερμανική πόλη όπου μπορείτε να μείνετε δωρεάν για ένα μήνα

 

Η λογική της δωρεάν διαμονής

Οι αξιωματούχοι της πόλης αποφάσισαν ότι έπρεπε να κάνουν κάτι για να αναστρέψουν αυτή την τάση και σκέφτηκαν να προσφέρουν δωρεάν διαμονή για χρονικό διάστημα ενός μηνός, χωρίς άλλες δεσμεύσεις.

Οι εμπνευστές της ιδέας σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να προσελκύσουν αρκετούς εργαζομένους.

«Όταν το εφαρμόσαμε, θεωρήσαμε ότι το σχέδιο ήταν για να πείσουμε και άλλους ανθρώπους να μετακομίσουν στο Görlitz», δήλωσε ο Borck. «Αλλά τώρα έχουμε το αίσθημα ότι δεν έχει σημασία αν θα μείνουμε εδώ μετά από αυτές τις τέσσερις εβδομάδες. Είμαστε μόνο τα εργαστηριακά ποντίκια για αυτό το επιστημονικό πείραμα» συμπλήρωσε.

Το διεπιστημονικό κέντρο για τον οικολογικό και αναζωογονητικό αστικό μετασχηματισμό (IZS) με έδρα το Görlitz, το οποίο εποπτεύει το εν λόγω «πείραμα» έλαβε περισσότερες από 150 αιτήσεις. Τα 2/3 προέρχονταν από μεγαλύτερες πόλεις, ενώ μερικές προέρχονταν και εκτός Γερμανίας. Μεταξύ αυτών η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα 54 άτομα και ομάδες που συμμετέχουν είναι είτε singles, ζευγάρια ή και οικογένειες ηλικίας από 20 έως 60 ετών. Ανάμεσά τους είναι επιχειρηματίες, κινηματογραφιστές, μοντέλα, εικαστικοί καλλιτέχνες και μουσικοί. Σε κάθε έναν έχει διατεθεί ένα από τα προσφερόμενα διαμερίσματα του project. Με δωρεάν χρήση ενός από τους τρεις χώρους εργασίας.

Η Γερμανική πόλη όπου μπορείτε να μείνετε δωρεάν για ένα μήνα

Αν και ο δήμος ελπίζει ότι ορισμένοι θα εγκατασταθούν μόνιμα στο Görlitz, η κύρια πρόθεση είναι η ISZ να χρησιμοποιήσει συνεντεύξεις συμμετεχόντων και ερωτηματολόγια για να ενημερώσει μια εθνική αστική αναπτυξιακή πολιτική που θα βοηθήσει στην αναβίωση των μικρότερων πόλεων της Γερμανίας.

«Στόχος μας είναι να μάθουμε περισσότερα για το τι χρειάζονται οι άνθρωποι. Και αν μετακινούνται, ποιο είναι το κίνητρό τους», δήλωσε ο επικεφαλής της IZS Robert Knippschild.

Το Görlitz έχει περίπου 7.000 κενά διαμερίσματα και η ανεργία είναι κατά το 1/3 υψηλότερη από τον εθνικό μέσο όρο.

Αυτό, εν μέρει, είναι ο λόγος για τον οποίο η πόλη δέχθηκε 1.200 πρόσφυγες. Ωστόσο, έρευνες έδειξαν ότι η μετανάστευση αποτελεί το πιο επείγον ζήτημα για τους κατοίκους της ανατολικής Γερμανίας, όπου η ακροδεξιά έχει αναλάβει τα ηνία.

Πηγή: theguardian.com

 

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Oktoberfest: Ξεκίνησε η γιορτή της μπύρας και του… τζίρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Προσελκύοντας χιλιάδες φίλους της μπύρας από όλο τον κόσμο, το Oktoberfest του Μονάχου έχει εξελιχθεί σε μια πολύ σημαντική πηγή εσόδων για την τοπική οικονομία.

Ζυθοποιοί, εστιάτορες, λιανικό εμπόριο και ξενοδόχοι ετοιμάζονται να κάνουν και πάλι… χρυσές δουλειές, κατά τη διάρκεια της παγκοσμίως γνωστής πλέον, γιορτής μπύρας του Μονάχου.

Το φετινό Oktoberfest, στη βαυαρική πρωτεύουσα, ξεκίνησε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως και τις 6 Οκτωβρίου.

Ο περσινός τζίρος για την τοπική οικονομία του Μονάχου ανήλθε στα 1,2 δις ευρώ. Μεγαλύτεροι κερδισμένοι είναι οι ξενοδόχοι.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμος του Μονάχου, παρουσιάζοντας τα περσινά στοιχεία, ενώ εντός του Oktoberfest οι επισκέπτες ξόδεψαν περί τα 442 εκατομμύρια ευρώ, το κόστος των διανυκτερεύσεων ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια.

Πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα κατά τη διάρκεια της γιορτής μπύρας. Η πόλη διαθέτει περίπου 450 ξενοδοχεία με 80.000 κλίνες. Κατά τη διάρκεια του Oktoberfest η πληρότητα φτάνει τα Σαββατοκύριακα το 100%.

Το Oktoberfest ωφελεί φυσικά και τους εστιάτορες αλλά όχι όλους και όχι στον ίδιο βαθμό. Περιμετρικά του Oktoberfest, οι περισσότεροι μαγαζάτορες καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση του τζίρου. Σε άλλα σημεία της πόλης όμως η κίνηση υποχωρεί αισθητά κατά τη διάρκεια της γιορτής.

Η καλύτερη διαφήμιση για την πόλη

Τον μεγαλύτερο τζίρο σημειώνουν βέβαια οι σκηνές μπύρας εντός του Oktoberfest. Με 6,3 εκατομμύρια επισκέπτες να καταναλώνουν σχεδόν 8 εκατομμύρια λίτρα μπύρας ο συνολικός τζίρος ξεπέρασε πέρσι τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Το κόστος για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις είναι όμως κάθε άλλο παρά αμελητέο. Μόνο το στήσιμο-ξεστήσιμο μιας σκηνής (χωρητικότητας έως και 11.000 ατόμων) κοστίζει μεταξύ 1 – 2 εκατομμυρίων ευρώ. Η ορχήστρα 200.000 ευρώ, οι σερβιτόροι 400.000 ευρώ.

Ο δήμος επιβάλει ως διοργανωτής αλλά και ιδιοκτήτης της Τερέζιενβιζε – όπου γίνεται το Oktoberfest – ένα ειδικό τέλος ύψους 7,8% επί του τζίρου.

Στο λούνα παρκ και τα υπόλοιπα σταντ (παιχνίδια, ζαχαρωτά κ.α.) τα έσοδα κινήθηκαν πέρσι στα 140 εκατομμύρια ευρώ.

Σημαντικός, τέλος, είναι ο οικονομικός αντίκτυπος και για το λιανικό εμπόριο. Στη διάρκεια του Oktoberfest τα έσοδα των καταστημάτων λιανικής ανήλθαν πέρσι στα 160 εκατομμύρια ευρώ, με τους επισκέπτες να αγοράζουν κυρίως παραδοσιακές βαυαρέζικες στολές, σουβενίρ και φυσικά φανέλες της Μπάγερν.

Το μεγαλύτερο όφελος για την πόλη ωστόσο δεν μπορεί να μετρηθεί σε χρήματα: οι εικόνες από την μεγαλύτερη γιορτή μπύρας στον κόσμο είναι η καλύτερη προβολή του Μονάχου ως τουριστικού προορισμού.

Πηγή: dw.com

 

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
Europolitis TV1 μήνα πριν

H Γενική Πρόξενος Μαρίας Παπακωνσταντίνου στην Anuga 2019(Video)

Europolitis TV1 μήνα πριν

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στον Ευρωπολίτη

9ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών1 μήνα πριν

9o Συνέδριο Χαιρετισμός Προέδρου Π.Σ.Κρητών Μανώλη Κουγιουμουτζή

Europolitis TV1 μήνα πριν

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στην Anuga

Europolitis TV1 μήνα πριν

Αναστασία Σίμου- Τάσιου « Ηπειρος… πλούσια σε φυσικό κάλλος»

9ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών1 μήνα πριν

Επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη

9ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών1 μήνα πριν

Τράπεζα Εδεσμάτων με υλικά και πιάτα του 17ου αιώνα

Europolitis TV5 μήνες πριν

38ο Φ.Π.Ε: Μητροπολίτης Ζάμπιας κ Ιωάννης Τσαφταρίδης

Europolitis TV5 μήνες πριν

Συνέντευξη: Του προέδρου Π.Σ.Κ Μανώλη Κουγιουμουτζή

Europolitis TV6 μήνες πριν

1ος Χορός Κρητικού Συλλόγου Μπήλεφελντ 11 Μάϊου 2019

Advertisement Europolitis
Advertisement