Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Υπόμνημα Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας

Published

on

Το υπόμνημα του, με τις θέσεις του αλλά και τα προβλήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, γνωστοποιεί το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, με αποδέκτες την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως αλλά και την Υφυπουργό κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σε λίγες ημέρες, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών επιχειρεί να εκθέσει τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό και ειδικά στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας όπου ζει και εργάζεται ένας πολύ σημαντικός αριθμός Ελλήνων. Τα προβλήματα αυτά αφορούν και τα εργασιακά των αποσπασμένων εκπαιδευτικών αλλά και την παροχή της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Παράλληλα οι Εκπαιδευτικοί παραθέτουν τις προτάσεις τους ώστε να στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

“Θεωρούμε ότι η εκπαιδευτική πολιτική για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό δε θα πρέπει να αποτελεί θύμα στον βωμό στείρων πολιτικών αντιπαραθέσεων, επικίνδυνων πειραματισμών και επιπόλαιων «μεταρρυθμίσεων», αλλά αποτέλεσμα γόνιμου διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να έχουμε πραγματική και ποιοτική αναβάθμιση” αναφέρουν μεταξύ άλλων στο υπόμνημά τους.

“Το προηγούμενο σχολικό έτος η ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών πραγματοποιήθηκε, στα σχολεία μας, σχετικά έγκαιρα και δεν υπήρξαν τα γνωστά λειτουργικά κενά με την έναρξη του διδακτικού έτους. Η χορήγηση του ειδικού επιμισθίου για ένα επιπλέον έτος πέραν της τριετίας από το νέο σχολικό έτος και παρότι κακώς δεν προβλέπεται να χορηγηθεί και σε αυτούς που θα βρίσκονται στο 5ο έτος απόσπασης, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και δείχνει ότι οι προτάσεις μας εισακούστηκαν μερικώς από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Θα πρέπει όμως να γίνουν και άλλα βήματα έτσι ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα στελέχωσης των σχολικών μονάδων, ώστε να νιώσουν τη διαφορά τόσο οι μαθητές και οι οικογένειές τους, όσο και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, σεβόμενο πάντα τον θεσμικό του ρόλο, ο οποίος και του υπαγορεύει την προάσπιση των ειλημμένων αποφάσεων/θέσεων του κλάδου, αγωνίζεται και καταθέτει συγκεκριμένες και επεξεργασμένες προτάσεις ώστε να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς” τονίζει το Δ.Σ. του Συλλόγου.

“Κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση σας παραθέτουμε συνοπτικά, τα προβλήματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων της Γερμανίας με την επισήμανση ότι η οποιαδήποτε καταγραφή «επί χάρτου» δεν μπορεί να αποτυπώσει την πλήρη και σαφή εικόνα της εκπαιδευτικής πραγματικότητας που βιώνουμε στην καθημερινότητα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού”.

Οι Προτάσεις του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας:

Α. ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

1. Έγκαιρη ολοκλήρωση όλων των υπηρεσιακών μεταβολών.

Η έκδοση των εγκυκλίων για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόσπαση εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες του εξωτερικού καθώς και για τις παρατάσεις των ήδη αποσπασμένων εκπαιδευτικών θα πρέπει να γίνεται θεσμοθετημένα, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Η ανακοίνωση των νέων αποσπάσεων και των παρατάσεων θα πρέπει να ολοκληρώνεται κάθε χρονιά το αργότερο έως τα τέλη Μαΐου και για την έγκαιρη και αποτελεσματική οργάνωση της μετακίνησης των εκπαιδευτικών αλλά και επειδή σε κάποια κρατίδια της Γερμανίας το διδακτικό έτος ξεκινά τον Ιούλιο. Με αυτό τον τρόπο, θα ελαχιστοποιηθούν οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς που παρατηρούνται στην έναρξη κάθε διδακτικού έτους, οι νεοαποσπασθέντες εκπαιδευτικοί θα έχουν τον χρόνο να προσαρμοστούν ευκολότερα στη νέα πραγματικότητα και, σίγουρα, θα μειωθούν οι αιτήσεις ανάκλησης της απόσπασης.

Εδώ αξίζει να επισημανθεί ότι ενώ έχουν ανακοινωθεί οι παρατάσεις αποσπάσεων για το επόμενο σχολικό έτος, οι νέες αποσπάσεις, ίσως και λόγω των εθνικών εκλογών, ανακοινώθηκαν μόλις σήμερα πέντε μόλις μέρες πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους δημιουργώντας ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους αλλά και αναταραχή στους νεοαποσπασμένους μιας και η πρώτη μετάβαση έχει πολλές δυσκολίες και σίγουρα τις πρώτες ημέρες δε θα μπορούν να βρίσκονται στις θέσεις τους.

2. Αύξηση του χρόνου απόσπασης με το ειδικό επιμίσθιο, από 3+1 σε τουλάχιστον 5 έτη για όλους.

Η καταβολή ειδικού επιμισθίου πέραν της 4ετίας είναι επιβεβλημένη. Θα λειτουργήσει ως πραγματικό κίνητρο για να υπηρετήσει κάποιος εκπαιδευτικός με απόσπαση στο εξωτερικό και θα αποτελέσει ουσιαστική και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα λύση στην κατεύθυνση κάλυψης των λειτουργικών κενών σε εκπαιδευτικούς. Στις σχολικές μονάδες οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο να αφοσιωθούν και να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στο έργο τους και στα καθήκοντά τους και θα εξασφαλιστεί η παιδαγωγική συνέχεια που είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Επισημαίνουμε ότι η ρύθμιση αυτή δεν θα έχει κανένα επιπλέον σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, γιατί δεν αυξάνεται ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα το λαμβάνουν. Απεναντίας, εξοικονομεί χρήματα, αφού μειώνονται τα έξοδα πρώτης μετάβασης και οριστικής επιστροφής, καθώς αφορούν πλέον μικρότερο αριθμό εκπαιδευτικών.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε για την εγκατάστασή μας στο εξωτερικό είναι αξιοσημείωτες. Η εξεύρεση στέγης αποδεικνύεται χρονοβόρα διαδικασία και απαιτεί υψηλές χρηματικές εγγυήσεις, οι οποίες μας είναι οικονομικά δυσβάσταχτες. Συνήθως ζητείται να καταβληθεί ενοίκιο πέραν των 1.000 €. Πέραν τούτου, καλούμαστε να πληρώσουμε σειρά άλλων που έμμεσα ή άμεσα επιβάλλονται, όπως τηλεόραση (αντίστοιχη ΕΡΤ), ασφάλιση κατοικίας και αστικής ευθύνης, έως και νομική προστασία, αφού, δυστυχώς, στο περιβάλλον εργασίας μας, παρατηρείται ροπή για καταγγελίες, αναφορές και μηνύσεις για λόγους που δεν … υποψιαζόμαστε!

Επομένως, η τουλάχιστον πενταετής απόσπαση με επιμίσθιο εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και επάνδρωσή τους με εκπαιδευτικούς που ανταποκρίνονται στο έργο τους και στα καθήκοντά τους, εφόσον έχουν προλάβει να εγκατασταθούν και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

3. Χορήγηση επιμισθίου και σε όσους εκπαιδευτικούς διανύουν το 5ο έτος απόσπασης το σχολικό έτος 2019-20.

Προκειμένου να αποφευχθεί, έστω και την τελευταία στιγμή διάκριση μεταξύ των εκπαιδευτικών που υπηρετούν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, αλλά και να υπάρξει αίσθημα δικαίου στην εκπαιδευτική κοινότητα, κρίνουμε σκόπιμο να γίνει άμεσα ρύθμιση, ώστε η 4ετής χορήγηση επιμισθίου να συμπεριλάβει και τους εκπαιδευτικούς αυτούς που υπηρετούν με απόσπαση αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό και διανύουν 5ο έτος απόσπασης και φυσικά δεν έχουν λάβει πάνω από τέσσερα έτη επιμίσθιο.

4. Στελέχωση των αμιγώς ελληνικών σχολικών μονάδων με ποσόστωση και από μόνιμους ομογενείς εκπαιδευτικούς διορισμένους στην Ελλάδα οι οποίοι αποσπούνται πέραν της 5ετίας και με μόνιμους εκπαιδευτικούς διορισμένους στην Ελλάδα οι οποίοι είναι παντρεμένοι με μόνιμο κάτοικο εξωτερικού και αποσπούνται πέραν της 5ετίας.

Οι εκπαιδευτικοί αυτοί, γενικά, λόγω της σε βάθος χρόνου παραμονής τους στο εξωτερικό, γνωρίζουν καλά τις ανάγκες των σχολικών μονάδων και τους τρόπους κάλυψης αυτών. Είναι πάντα στη θέση τους κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Είναι σε θέση να υποδεχτούν τους νεοαποσπασμένους εκπαιδευτικούς και να τους βοηθήσουν στην ένταξη τους τόσο στο σχολικό περιβάλλον όσο και στον κοινωνικό ιστό και γίγνεσθαι της χώρας υποδοχής.

Δύνανται να γνωρίζουν τον τομέα των οικονομικών (ασφάλειες και μισθοδοσία) αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων φορέων της χώρας υποδοχής. Έχουν συνήθως άριστες σχέσεις με τους ομογενειακούς φορείς.

Κατά συνέπεια, επιβάλλεται ένα ξεκάθαρο και δίκαιο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να μπορούν να πάρουν αποφάσεις για τη ζωή τους. Συνάμα, δεν λαμβάνουν κάποιο ειδικό επιμίσθιο. Ίσως, λοιπόν, λόγω του προαναφερθέντος υψηλού κόστους διαβίωσης, ενδείκνυται η παροχή ενός ειδικού επιδόματος, γι΄ αυτούς που παραμένουν πέραν της 5ετίας, όπως, άλλωστε, προβλέπεται για υπαλλήλους άλλων υπουργείων.

Οι εκπαιδευτικοί αυτοί εκτός από αυτούς που ήδη αποσπώνται κάθε έτος σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, μπορεί να είναι και σύζυγοι μονίμων κατοίκων εξωτερικού οι οποίοι διέμεναν στο εξωτερικό πριν την πρώτη απόσπαση, εφόσον ο γάμος έχει προηγηθεί τουλάχιστον δύο έτη πριν την πρώτη απόσπαση και φυσικά υπάρχει και η γλωσσομάθεια της χώρας υποδοχής σε επίπεδο C1.

Όσο για τους εκπαιδευτικούς που αποσπώνται πέραν της 5ετίας -μετά την ανακοίνωση των παρατάσεων και φυσικά την εξάντληση των πινάκων των νέων αποσπάσεων- για την κάλυψη των εναπομεινάντων κενών θέσεων, προτείνουμε να καταρτίζεται αξιολογικός πίνακας ο οποίος θα ανακοινώνεται δημόσια για να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι τη θέση τους αλλά και να υπάρχει αίσθημα δικαίου και διαφάνειας.

5. Εξασφάλιση οργανικής θέσης όσων υπηρετούν με 5/ετή απόσπαση.

Παρότι με νομοθετική ρύθμιση του 2018 αποσαφηνίστηκε ότι όσοι εκπαιδευτικοί έχουν αποσπαστεί στο εξωτερικό διατηρούν την οργανική τους θέση στην ημεδαπή, υπάρχει μερίδα εκπαιδευτικών οι οποίοι όταν αποσπάστηκαν βρίσκονταν στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ και ενώ με την πάροδο των ετών υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κενές οργανικές θέσεις, υπάρχουν ΠΥΣΠΕ που δεν τους τοποθετούν οργανικά αν δε βρίσκονται στο τελευταίο έτος απόσπασης ή της παράτασης της απόσπασης. Θεωρούμε ότι αυτό είναι άδικο και χρειάζεται έκδοση σχετικής εγκυκλίου από το Υπουργείο Παιδείας για την άρση αυτής της αδικίας.

6. Δυνατότητα συνεξέτασης αιτήσεων αποσπάσεων.

Για όσους παντρεμένους εκπαιδευτικούς το επιθυμούν, όταν υποβάλλουν αίτηση απόσπασης στο εξωτερικό, θα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα συνεξέτασης των αιτήσεών τους. Με αυτό τον τρόπο και οι αιτήσεις ενδιαφερομένων για απόσπαση θα αυξηθούν αλλά και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να προβούν σε σωστότερο οικογενειακό προγραμματισμό.

7. Έγκαιρη καταβολή των επιμισθίων των νεοαποσπασμένων εκπαιδευτικών καθώς και των εξόδων πρώτης μετάβασης.

Η καταβολή των επιμισθίων των νεοαποσπασμένων εκπαιδευτικών αργεί υπερβολικά, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης, έχοντας εξαντλήσει κάθε οικονομικό απόθεμα και δυνατότητα πίστωσής τους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο υψηλότατο κόστος εγκατάστασης και διαβίωσης στο εξωτερικό.

8. Καταβολή του ειδικού επιμισθίου σε τραπεζικό λογαριασμό της χώρας υποδοχής.

Σήμερα το ειδικό επιμίσθιο καταβάλλεται σε τραπεζικό λογαριασμό της ημεδαπής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άσκοπη ταλαιπωρία και τη συνεχή μεταφορά χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό με αχρείαστες χρεώσεις προς τους εκπαιδευτικούς. Θεωρούμε ότι η καταβολή του επιμισθίου θα πρέπει να γίνεται σε τραπεζικό λογαριασμό της χώρας υποδοχής.

9. Προσμέτρηση της άδειας ανατροφής τέκνου και λοχείας ως διδακτικό έργο και για τους εκπαιδευτικούς του εξωτερικού και χορήγηση του ειδικού επιμισθίου και κατά τη διάρκεια της.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τον νόμο υπ’ αριθμ. 4415/2016, Άρθρο 16, παράγραφος 12, αν ο εκπαιδευτικός, κατά τη διάρκεια της απόσπασής του, δεν παρέχει διδακτικό έργο πέραν του διμήνου η παροχή του επιμισθίου διακόπτεται. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους δύο τουλάχιστον τελευταίους νόμους για την επιλογή Διευθυντών όπου αναφέρεται ότι «διδακτική υπηρεσία, λογίζεται α) η άσκηση διδακτικού έργου σε μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, β) οι άδειες κύησης, λοχείας και ανατροφής τέκνου». Ο νόμος αυτός δεν καταργήθηκε. Κατά συνέπεια οι εκπαιδευτικοί, που συγκαταλέγονται σε κάποια από τις παραπάνω άδειες, θεωρείται ότι παρέχουν διδακτικό έργο. Έτσι, δεν είναι σύννομη η περικοπή του επιμισθίου τους. Εκτός αυτού, η περικοπή του επιμισθίου στην παραπάνω περίπτωση συνιστά διάκριση λόγω φύλου και λόγω γονικής άδειας ανατροφής παιδιού. Ως εκ τούτου, αντίκειται στην εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στον εργασιακό χώρο και, γενικότερα, στην κοινωνική ζωή. Θεωρούμε ότι η άδεια ανατροφής τέκνου και λοχείας πρέπει να προσμετράται ως διδακτικό έργο και για τους εκπαιδευτικούς του εξωτερικού όπως ισχύει και στην ημεδαπή. Να γίνει ρητά ξεκάθαρο αυτό.

10. Επιμορφωτικές και γονικές άδειες

Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό δυστυχώς δε δικαιούνται επιμορφωτικές και γονικές άδειες. Για παράδειγμα όσοι θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις για μαθήματα σε μεταπτυχιακό ή όσοι θα πρέπει να μεταβούν σε άλλο σχολείο για να ενημερωθούν για την πρόοδο των τέκνων τους ζητούν κανονική άδεια. Ζητούμε να ισχύσει το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για τους εκπαιδευτικούς στην ημεδαπή.

11. Ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ των τέκνων εκπαιδευτικών.

Όσα τέκνα εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων της Ελληνικής Πολιτείας επιθυμούν να εισαχθούν σε ελληνικά ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής, συμμετέχουν στις ειδικές εξετάσεις συγκρινόμενοι μεταξύ τους με ποσοστό 1% του συνολικού που εισάγεται σε κάθε σχολή. Υπάρχει μία κατηγορία όμως μαθητών οι οποίοι έχουν τον ένα γονέα εκπαιδευτικό ή δημόσιο υπάλληλο, οι οποίοι διαγωνίζονται με την παραπάνω κατηγορία και ας έχουν φοιτήσει όλα τους τα μαθητικά χρόνια στο εξωτερικό και όχι τα τελευταία μόνο. Θεωρούμε ότι αυτοί οι ελάχιστοι μαθητές που έχουν έστω τον έναν γονέα ομογενή και όχι δημόσιο υπάλληλο ή εκπαιδευτικό, θα πρέπει να διαγωνίζονται στις εισαγωγικές εξετάσεις των ομογενών με το ποσοστό εισαγωγής 4%. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αρθεί μια αδικία που γίνεται εις βάρος αυτών των μαθητών.

12. Αναμοριοδότηση και των σχολικών μονάδων του εξωτερικού.

Με δεδομένο ότι, αφενός, είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να ληφθεί μέριμνα για κάθε σχολική μονάδα του εξωτερικού ξεχωριστά και, αφετέρου, ότι σήμερα οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στην Ευρώπη, λαμβάνουν τα ελάχιστα μόρια που προβλέπονται, (δηλαδή, μία μόνο μονάδα δυσμενών συνθηκών διαβίωσης για κάθε έτος), προτείνουμε να ληφθεί ειδική μέριμνα και για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με απόσπαση στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Επί παραδείγματι, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες της Ευρώπης να μοριοδοτούνται με τρεις Μ.Σ.Δ. για κάθε έτος και αντίστοιχα αυξητικά να μοριοδοτηθούν και οι σχολικές μονάδες στις άλλες Ηπείρους.

Β. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ-ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

1. Δυνατότητα ουσιαστικής επιμόρφωσης στους εκπαιδευτικούς.

Σήμερα δεν υπάρχει κανενός είδους επιμόρφωση. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται εξειδικευμένη και ουσιαστική επιμόρφωση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών για θέματα διαπολιτισμικής / δίγλωσσης εκπαίδευσης, για καινοτόμα Προγράμματα. Μία λύση θα μπορούσε να είναι η εξ αποστάσεως και δια ζώσης εξειδικευμένη επιμόρφωση δια μέσω του ΕΚΔΔΑ.

2. Επανασύσταση των Ειδικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων και αντικειμενικοποίηση του συστήματος υπηρεσιακών μεταβολών.

Μετά τη συγχώνευση των Συντονιστικών Γραφείων Εκπαίδευσης στη Γερμανία, τα Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια καταργήθηκαν. Η διοίκηση, πλέον, λειτουργεί μονοπρόσωπα από τον εκάστοτε Συντονιστή Εκπαίδευσης. Η θεσμοθέτηση, η επαναλειτουργία και η σύστασή τους με τη συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, θα πρέπει να έχει αρμοδιότητες όπως τα αντίστοιχα Π.Υ.Σ.Π.Ε. στην ημεδαπή και να εξετάζει όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών που αποσπώνται στο εξωτερικό (τοποθετήσεις, μετακινήσεις, συμπληρώσεις ωραρίου, κρίσεις στελεχών με θητεία, κ.ά.) Έτσι, θα αντικειμενοποιηθεί το σύστημα υπηρεσιακών μεταβολών με γνώμονα τα ισχύοντα στην Ελλάδα.

3. Διαχωρισμός Διοίκησης της Εκπαίδευσης και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης στο εξωτερικό, όπως ισχύει και στην ημεδαπή.

Ο εκάστοτε Συντονιστής Εκπαίδευσης είναι τώρα και διοικητικός Προϊστάμενος και υπεύθυνος Παιδαγωγικής Καθοδήγησης. Ο διαχωρισμός των ιδιοτήτων και αρμοδιοτήτων του θα του προσέδιδε τη δυνατότητα για στενότερη επαφή με την καθημερινή εκπαιδευτική πράξη, μια και τα διοικητικά καθήκοντα τον παρακωλύουν ως προς αυτό

4. Τοποθέτηση Συντονιστή ή συνδέσμου (ως προβλέπεται) στο Γραφείο του Ντύσσελντορφ, γραφείο με μεγάλο όγκο σχολείων και μαθητών. Στελέχωσή του.

Πέρα από την τοποθέτηση Συντονιστή ή συνδέσμου, είναι αναγκαία η στελέχωση των συντονιστικών γραφείων με τον απαιτούμενο αριθμό αποσπασμένων εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα μπορούν να διατίθενται σε σχολεία για προσωρινή αναπλήρωση, σε περίπτωση που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας και μακράς διάρκειας άδεια εκπαιδευτικού. Με αυτό τον τρόπο, και τα σχολεία θα λειτουργούν ανεμπόδιστα αλλά και τα συντονιστικά γραφεία θα έχουν περισσότερο προσωπικό που θα επιτελεί διοικητικό έργο, μια και, συνήθως, παρατηρείται έλλειψη σε εργατικού δυναμικού σε αυτά.

5. Διατήρηση και λειτουργία όλων των τύπων σχολικών μονάδων, με ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας, λαμβάνοντας υπόψη, τις ιδιαιτερότητες των κρατιδίων της Ο.Δ.Γ.

Με τον νόμο 4415/6-9-2016 υιοθετείται νέα φιλοσοφία, προκρίνοντας τη μείωση των αμιγώς ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό και τη στροφή των παιδιών προς τα δίγλωσσα σχολεία, τα οποία λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν υπό την ευθύνη της τρίτης χώρας (με ό, τι συνεπάγεται αυτό…) μετά από σχετικές διακρατικές συμφωνίες. Η επιλογή αυτή, αν εφαρμοστεί, αναμένεται να μειώσει τον αριθμό των εκπαιδευτικών που δεν διδάσκουν μαθήματα σχετιζόμενα με την ελληνική γλώσσα και ιστορία. Ζητούμε, λοιπόν, την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης, θεωρώντας ότι η νέα «φιλοσοφία» δεν συνάδει με τον κύριο στόχο της εκπαίδευσης ελληνοπαίδων του εξωτερικού, ο οποίος είναι, πρωτίστως, η διατήρηση της ελληνικής κουλτούρας και ο επαναπατρισμός των παιδιών της ομογένειας, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα.

6. Μείωση αριθμού μαθητών των Τ.Ε.Γ. Δημιουργία νέων τμημάτων και σχεδιασμός ενιαίου Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών γι’ αυτά, λόγω  της συνεχούς μετανάστευσης Ελλήνων και της αύξησης της προσέλευσης μαθητών σε αυτά.

7. Κατάργηση του άρθρου 3 του νόμου 4027, όπου αναφέρεται ότι, φορέας των Τ.Ε.Γ. είναι οι Σύλλογοι Γονέων. Αντικατάσταση του άρθρου αυτού με ρύθμιση, που ως φορέα θα προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά το Υπουργείο Παιδείας.

Η συγκρότηση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων είναι διαδικασία ακριβή, πολύπλοκη και χρονοβόρα στη Γερμανία. Οι γονείς την αποφεύγουν, καθώς οι αποστάσεις είναι μεγάλες και το ωράριο εργασίας τους δεν την ευνοεί. Αυτό έχει ως επακόλουθο, πολλοί μαθητές ελληνικής καταγωγής να μην λαμβάνουν ελληνική παιδεία, γεγονός που αποδεικνύεται και στην περιορισμένη συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας, θεσμό που, δυστυχώς, δεν τον γνωρίζουν και δεν τον προωθούν οι Έλληνες εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στα Τ.Ε.Γ., τα οποία χρηματοδοτούνται από γερμανικούς φορείς.

8. Ίδρυση και λειτουργία Νηπιαγωγείων.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Παιδαγωγικής, η προσχολική αγωγή είναι καθοριστική για τη σχέση που θα διαμορφώσουν τα παιδιά με το σχολείο και τη ζωή. Στη Γερμανία, δυστυχώς η προσχολική αγωγή δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Οι θέσεις νηπίων και προνηπίων σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς είναι περιορισμένες και, συνήθως, απαιτείται εγγραφή αμέσως μετά τη γέννηση των παιδιών, για να εξασφαλιστεί μία θέση σε αυτά!

Αποτέλεσμα αυτής της δυσχερούς κατάστασης είναι πολλά Ελληνόπουλα (κυρίως παιδιά νεομεταναστών), να εκτοπίζονται από την προσχολική αγωγή. Έτσι, φτάνουν σε ηλικία δημοτικής εκπαίδευσης χωρίς να έχουν αποκομίσει τα τεράστια οφέλη του νηπιαγωγείου με ανυπολόγιστες συνέπειες στην περαιτέρω συγκρότηση και εξέλιξή τους.

9. Λειτουργία ολοήμερων τμημάτων στα αμιγή ελληνικά δημοτικά σχολεία.

Οι μαθητές να μπορούν να παρακολουθούν διδακτικά αντικείμενα όπως π.χ. ΤΠΕ, Θεατρική Αγωγή κ.λπ., εδραιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ισότητα και την ισονομία σε σχέση με τους μαθητές της ημεδαπής. Παράλληλα, θα καλυφθούν και οι ανάγκες των εργαζόμενων γονέων και θα εξυπηρετηθούν οι νεοαφιχθέντες από την Ελλάδα συμπατριώτες μας.

10. Λειτουργία τμημάτων ένταξης.

Αυτή κρίνεται απαραίτητη, διότι οι μαθητές των σχολείων μας με πιθανές μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν έχουν πρόσβαση σε προγράμματα αποκατάστασης. Ένα πρόγραμμα αποκατάστασης δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα όταν αυτό δεν παρέχεται στη μητρική γλώσσα των μαθητών. Δυστυχώς, στη Γερμανία δεν υπάρχουν δομές που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν ανάγκες αξιολόγησης της μαθησιακής επάρκειας και αποκατάστασης μαθησιακών αδυναμιών των μαθητών στην ελληνική γλώσσα. Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η έλλειψη τέτοιου είδους δομών έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες που θα μπορούσαν να εξετάζονται προφορικά να μη έχουν δυνατότητα αυτή, σε ένα σύγχρονο σχολείο ίσων ευκαιριών.

Επίσης, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα έτσι ώστε οι μαθητές μας να έχουν εύκολη πρόσβαση σε δομές αξιολόγησης διότι η μετάβαση των μαθητών με τις οικογένειές τους στην Ελλάδα είναι δύσκολη και δαπανηρή. Η οργάνωση κινητών μονάδων αξιολόγησης των ΚΕΔΔΥ που θα έρχονται από την Ελλάδα και θα επισκέπτονται τα σχολεία μας σε προκαθορισμένες ημερομηνίες και σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε σχολικής χρονιάς κρίνεται απαραίτητη.

11. Έγκαιρη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων.

Το σύνολο των σχολικών μονάδων της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας βρίσκεται μόνιμα σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Ορισμένες φορές κινδυνεύουν τα σχολεία από διακοπή των παροχών θέρμανσης, ύδρευσης και ρεύματος σε περιπτώσεις μη επαρκούς υπολοίπου στους λογαριασμούς τους.

Ορισμένα σχολεία, λόγω υπολειμματικής χρηματοδότησης, αδυνατούν να καλύψουν τις πληρωμές των ενοικίων τους. Καθαριστές, επιστάτες και συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί μένουν κατά καιρούς απλήρωτοι. Η αναβάθμιση τις υλικοτεχνικής υποδομής και των χώρων εκπαίδευσης παραμένει ζητούμενο.

Θεωρούμε ότι η έγκαιρη και επαρκής χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων θα αναβαθμίσει αυτά τα σχολεία ειδικά αν σκεφτούμε ότι λίγα μέτρα παραδίπλα λειτουργούν γερμανικά σχολεία που σε επίπεδο υποδομών δεν έχουν ελλείψεις.

Κλείνοντας οι Έλληνες Εκπαιδευτικοί της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας τονίζουν πως “η στήριξη της εκπαίδευσης των Ελληνοπαίδων του εξωτερικού αποτελεί αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας. Για εμάς, η εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων του εξωτερικού αποτελεί μια άλλη έκφανση της δημόσιας παρεχόμενης εκπαίδευσης στην Ελλάδα και γι αυτό, άλλωστε, οι όποιες διαφοροποιήσεις, θα πρέπει να σχετίζονται με την παρέμβαση της χώρας υποδοχής. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν επιτρέπεται να αποβαίνουν εις βάρος του ελληνόγλωσσου προγράμματος.

Ευελπιστώντας στη θετική στάση όλων όσων εμπλέκονται με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας είναι έτοιμο με τις θεωρητικές του τοποθετήσεις και την ενεργό του στάση, συνεργαζόμενο με το Υπουργείο Παιδείας στη βάση δημοκρατικών αρχών, να συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια αναμόρφωσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Θα πράξει, λοιπόν, οτιδήποτε είναι απαραίτητο ώστε να υπερασπιστεί τις αδιαφιλονίκητες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και τα αναφαίρετα δικαιώματα των εκπαιδευτικών”.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΟΕΚ Γερμανίας: Είναι σημαντικό το κράτος να ακούει τις φωνές και τις ανάγκες κάθε κοινότητας του Απόδημου Ελληνισμού

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: ΟΕΚ Γερμανίας

Για το θέμα της διαβούλευσης του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό του Υπουργείου Εξωτερικών τοποθετήθηκε η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας.

“Είναι σημαντικό να γίνει συνειδητό και κατανοητό, ότι ο διάλογος και η συνεργασία είναι απαραίτητα συστατικά στοιχεία για την πρόοδο και την ενίσχυση των δεσμών μας με την πατρίδα και θα πρέπει να αποτελούν τον βασικό παράγοντα επιτυχίας του στρατηγικού σχεδίου” σημειώνει στην τοποθέτησή της η ΟΕΚ και προσθέτει πως “ο διάλογος δεν μπορεί να είναι ευκαιριακός, αλλά θεσμοθετημένος, διαρκής, ειλικρινής και μέχρι κάποιο βαθμό δεσμευτικός για τις ελληνικές κυβερνήσεις.”

Η ΟΕΚ επισημαίνει την ανάγκη διαβούλευσης και συμμετοχής των Αποδήμων Ελλήνων πριν την σύνταξη του τελικού σχεδίου αφού, όπως παρατηρεί, “το συγκεκριμένο σχέδιο, που προφανώς γράφτηκε από Έλληνες της Ελλάδας, είναι πολύ πιθανό να μην ανταποκρίνεται στις πραγματικότητες, στις ανάγκες και στις διαφορετικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδας”.

Καταλήγοντας η Ομοσπονδία καταθέτει επιγραμματικά τις θέσεις και τις απόψεις της στα επιμέρους θέματα που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό, “με την ελπίδα αυτές να γίνουν θέμα συζήτησης”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.



Ολόκληρη η τοποθέτηση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας σχετικά με το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό είναι η εξής:

Τα τελευταία 60 χρόνια, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ) αλλά και οι κατά καιρούς πάνω από 100 Ελληνικές κοινότητες, δώσαμε επανειλημμένα και με σαφήνεια σε όλες τι κυβερνήσεις του ελληνικού κράτους, το στίγμα του ελληνισμού της διασποράς, όπως επίσης και συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν τον Έλληνα μετανάστη, έτσι ώστε να μπορέσει ίσως να υπάρξει έστω και μια μικρή βάση για διάλογο.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες μας αυτές, ο διάλογος με το ελληνικό κράτος συχνά αποδεικνύεται δύσκολος, ανεπαρκής ή και ανέφικτος. Πολλές από τις προτάσεις μας δεν λαμβάνονται υπόψη, ενώ η επικοινωνία συχνά περιορίζεται σε φαινομενικούς διαλόγους χωρίς πραγματικές αλλαγές.

Είναι σημαντικό να γίνει συνειδητό και κατανοητό, ότι ο διάλογος και η συνεργασία είναι απαραίτητα συστατικά στοιχεία για την πρόοδο και την ενίσχυση των δεσμών μας με την πατρίδα και θα πρέπει να αποτελούν τον βασικό παράγοντα επιτυχίας του στρατηγικού σχεδίου. Ο διάλογος δεν μπορεί να είναι ευκαιριακός, αλλά θεσμοθετημένος, διαρκής, ειλικρινής και μέχρι κάποιο βαθμό δεσμευτικός για τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Έχει ξεκάθαρη γνώμη η Ελληνική Κυβέρνηση για το τι σημαίνει απόδημος ελληνισμός;

Ο όρος «Απόδημος» συμπεριλαμβάνει όλους αυτούς που ζουν εκτός της χώρας μας, σε άλλη χώρα. Άρα, το συγκεκριμένο σχέδιο, που προφανώς γράφτηκε από Έλληνες της Ελλάδας, είναι πολύ πιθανό να μην ανταποκρίνεται στις πραγματικότητες, στις ανάγκες και στις διαφορετικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδας. Από την ΟΕΚ δεν ζητήθηκε να κατατεθούν προτάσεις, πριν την σύνταξη αυτού του σχεδίου.

Κάθε κοινότητα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και πρέπει να γίνεται σεβαστή η πολυμορφία των εμπειριών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στα διάφορα μέρη του κόσμου. Είναι σημαντικό το Ελληνικό κράτος να ακούει τις φωνές και τις ανάγκες της κάθε κοινότητας και να διασφαλίζει ότι οι πολιτικές και οι προσεγγίσεις του λαμβάνουν υπόψη την κατά τόπους και καιρούς ισχύουσα πραγματικότητα.

Είναι ξεκάθαρο για την Ελληνική κυβέρνηση, ποιος είναι ή μπορεί να είναι ο ρόλος του ελληνικού κράτους για τους απόδημους;

Εάν ναι, τότε πρέπει να συζητήσει με τους απόδημους τα μέτρα και τις πολιτικές που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να υποστηριχθούν οι απόδημοι Έλληνες σε όλο τον κόσμο και να διατηρηθεί η ελληνική ταυτότητά τους.

Εάν όχι, τότε πρέπει να ερευνήσουμε περαιτέρω τις απόψεις και τις ανησυχίες των αποδήμων Ελλήνων και να εργαστούμε από κοινού, με ειλικρίνεια, αλληλοσεβασμό, σοβαρότητα και συνέπεια, για μια βιώσιμη λύση που θα τους εξυπηρετεί καλύτερα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η σχέση μεταξύ του ελληνικού κράτους και των αποδήμων Ελλήνων πρέπει να είναι εποικοδομητική και αμοιβαία επωφελής.

Οι Έλληνες μετανάστες έχουν αγωνιστεί για τα δικαιώματά τους, για ίσες ευκαιρίες στις χώρες που ζουν. Και όχι μόνο δεν αισθάνονται φοβισμένοι, αλλά αισθάνονται ενσωματωμένοι και αποδεκτοί.



Αυτή η αλλαγή δεν ήρθε από μόνη της. Μέσα από συνεχείς αγώνες και πολυετείς προσπάθειες κατάφεραν να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης και να αποκτήσουν την αναγνώριση και τον σεβασμό που τους αξίζει στις κοινωνίες που ζουν. Επίσης μέσα από την συμπαράσταση και την διαχρονικά εξασφαλισμένη πολύμορφη βοήθεια προς την πατρίδα απόκτησαν την αναγνώριση και τον σεβασμό των Ελλήνων στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας μετανάστης σήμερα είναι ένα παράδειγμα αγώνα και αντίστασης, ένα παράδειγμα που δείχνει πώς η διαφορετικότητα και η πολυπολιτισμικότητα μπορούν να ενισχύουν μια κοινωνία, να σφυρηλατούν την ενότητά της και να δημιουργούν ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον για όλα τα μέλη της.

Η ομογένεια στο εξωτερικό αναγνωρίζει και διατηρεί την ελληνική της ταυτότητα, τον πολιτισμό και τη γλώσσα της χώρας προέλευσής της, προσπαθώντας ταυτόχρονα να διατηρήσει τη σύνδεσή της με την ελληνική κουλτούρα και την ιστορία. Επίσης, η ομογένεια συμβάλλει στην προώθηση της ελληνικής παρουσίας και κληρονομιάς στις χώρες όπου ζει, μέσω της διατήρησης παραδόσεων, εορτών, γλώσσας και πολιτισμού.

Βασικό μας μέλημα αλλά και στόχος μας δημοκρατικός πρέπει να είναι η αύξηση της συμμετοχής και η εμπλοκή των Ελλήνων του εξωτερικού στην τρέχουσα πολιτική και στις εθνικές και άλλες εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα.

Για να επιτευχθεί αυτό, είναι αναγκαίο να υπάρχει ένας συνεχής και θεσμοθετημένος διάλογος με τους Έλληνες του εξωτερικού, να ακούγονται οι απόψεις τους και να λαμβάνονται υπόψη στη λήψη αποφάσεων. Οι δομές της ενημέρωσης και επικοινωνίας πρέπει να ενισχυθούν, ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού α) να έχουν πλήρη ενημέρωση για τα τρέχοντα γεγονότα και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και β) να συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων που τους αφορούν.



Επιπλέον, η δημιουργία δικών τους φόρουμ, όπως συνέδρια, εκδηλώσεις και διαδικτυακές πλατφόρμες, μπορεί επίσης να συμβάλει στην ενίσχυση της συμμετοχής τους και στην ανάπτυξη του διαλόγου. Έτσι, τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα θα μπορούν να συζητηθούν σε διευρυμένη βάση, λαμβάνοντας υπόψη την γνώμη και τις ανησυχίες των Ελλήνων του εξωτερικού, προσφέροντας μια πραγματική εμπειρία συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας.

Στα επιμέρους θέματα που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό καταθέτουμε εδώ επιγραμματικά τις θέσεις και απόψεις μας, με την ελπίδα αυτές να γίνουν θέμα συζήτησης, πριν την σύνταξη του τελικού σχεδίου.

Εκπαίδευση/Παιδεία

  • Η ένταξη της ελληνικής γλώσσας στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας ως μάθημα επιλογής, με εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα, με έλεγχο και συμμετοχή στο κόστος του ελληνικού υπουργείου παιδείας.
  • Η ίδρυση, όπου αυτό είναι δυνατό και αποδεκτό από τα τοπικά υπουργεία παιδείας στις χώρες υποδοχής και πληρούνται συγκεκριμένες αυστηρές ποιοτικές προϋποθέσεις, δίγλωσσων σχολείων, με ταυτόχρονη ενίσχυση και επέκταση του θεσμού του ψηφιακού δίγλωσσου σχολείου.
  • Η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της γλώσσας και του πολιτισμού μας. Αυτά τα προγράμματα πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες, προσφέροντας ευκαιρίες μάθησης σε όλους όσους ενδιαφέρονται.
  • Συγκεκριμένα, χρειάζονται προγράμματα που να απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα ως δεύτερη γλώσσα.
  • Επιπλέον, πρέπει να δημιουργηθούν νέα ή να ενισχυθούν υπάρχοντα ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία και πλατφόρμες που θα υποστηρίζουν την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας μέσω του διαδικτύου, προσφέροντας ευελιξία και προσβασιμότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους, πέρα από μαθητές και εφήβους.
  • Τέλος, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν προγράμματα που να απευθύνονται σε διαφορετικές κοινωνικές και οικονομικές ομάδες, προωθώντας την κοινωνική συνοχή και την πολυπολιτισμικότητα στην ελληνική κοινωνία. Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η ελληνική γλώσσα θα διατηρηθεί ζωντανή και θα μεταδοθεί από γενιά σε γενιά.
  • Αναβάθμιση βιβλίων, εκπαιδευτικού υλικού, διατήρηση και ενίσχυση των υπαρχόντων και δημιουργία νέων εδρών προγραμμάτων ελληνικών σπουδών σε ξένα πανεπιστήμια. Κεντρικός συντονισμός όλων των σχετικών προσπαθειών, σε άμεση θεσμοθετημένη συνεργασία με τις υπάρχουσες έδρες στο εξωτερικό.
  • Διατήρηση και αναβάθμιση των Ελληνικών σχολείων.
    Η διατήρηση και αναβάθμιση των Ελληνικών σχολείων αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι τα σχολεία μας είναι εξοπλισμένα με απαραίτητες υποδομές και πόρους, για να παρέχουν μια υψηλής ποιότητας ελληνόγλωσση εκπαίδευση.
  • Πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, εκπαιδευτικό εξοπλισμό, βιβλιοθήκες, κλπ.
    Οι εκάστοτε κυβερνώντες πρέπει να εστιάζουν στη διασφάλιση της εξοικονόμησης πόρων και τον κατάλληλο προγραμματισμό για την αποτελεσματική διατήρηση και αναβάθμιση των σχολείων μας, για να μην επαναλαμβάνονται καταστάσεις όπως με το σχολείο Αριστοτέλης στο Μόναχο, που απειλείται με κλείσιμο.
  • Αξιοκρατικά κριτήρια αξιολόγησης, εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης όπως και ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης και περίθαλψης των Ελλήνων εκπαιδευτικών στις χώρες υποδοχής στο εξωτερικό.

Πολιτισμός

Η θεσμοθετημένη συνεργασία με φορείς, όπως το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, ιδρύματα του εξωτερικού κλπ., μπορεί να συμβάλει στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Επίσης, η συνεργασία με άλλους θεσμούς και πρόσωπα με εμπειρία στο χώρο της ελληνικής τέχνης και πολιτισμού, μπορεί να δημιουργήσει μοναδικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις που θα ενθαρρύνουν την πολιτιστική ανταλλαγή και την διαπολιτισμική ιδέα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μα την διοργάνωση σεμιναρίων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων, που θα εστιάζουν στην ελληνική γλώσσα, λογοτεχνία, μουσική κλπ. Επιπλέον, μπορούν να διοργανωθούν πολιτιστικά events και φεστιβάλ που θα προβάλλουν την ελληνική τέχνη και πολιτισμό.

Μέσα από αυτές τις συνεργασίες, οι Έλληνες της Διασποράς μπορούμε να ενισχύσουμε τις ρίζες μας και να διατηρήσουμε τη σύνδεσή μας με την πατρίδα. Μπορούμε, επίσης, με αυτόν τον τρόπο να διατηρήσουμε ζωντανό τον ελληνισμό σε ολόκληρο τον κόσμο και να προάγουμε την αλληλεγγύη και την κοινότητα μεταξύ των Ελλήνων παντού.



Ελληνικά Προξενεία

Αναβάθμιση του ρόλου των Προξενείων.
Ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός εξακολουθεί να είναι αργός, γραφειοκρατικός και αναποτελεσματικός. Υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν και πολλές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν.
Τα ελληνικά Προξενεία πρέπει να είναι χώρος σωστής εξυπηρέτησης και όχι ταλαιπωρίας για τους ομογενείς
Προκειμένου να αναβαθμιστεί ο ρόλος των προξενικών αρχών και των υπηρεσιών που προσφέρουν, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ύπαρξη αριθμητικά επαρκούς προσωπικού με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, σε αναλογία των Ελλήνων πολιτών που ζουν στην περιοχή ευθύνης τους. Οι προξενικές αρχές πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν ταχεία και αποτελεσματική υποστήριξη στους ομογενείς σε όλες τις υπηρεσίες που μπορεί να χρειάζονται.

Ελληνικές Κοινότητες

Αναβάθμιση του ρόλου των ελληνικών Κοινοτήτων.

Οι κοινότητες μπορούν να αναδειχθούν σε υποστηρικτές της οργάνωσης του ελληνικού κράτους στην διασπορά, ώστε να μην πέφτει όλο το βάρος στις ελληνικές προξενικές αρχές.

Προτείναμε ήδη στην γερμανική κυβέρνηση την δημιουργία ενός συστήματος πιστοποίησης ελληνικών και ξένων κοινοτήτων, στην βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, ώστε να μπορούν να είναι πάροχοι υπηρεσιών για τους Έλληνες και τους ξένους πολίτες στην Γερμανία. Ένα παρόμοιο σύστημα πιστοποίησης πρέπει να οργανωθεί και στην Ελλάδα. Πιστοποιημένες ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού θα μπορούν έτσι να παρέχουν υπηρεσίες σε Έλληνες της διασποράς, ώστε να σταματήσει η υπέρμετρη επιβάρυνση των ελληνικών Προξενείων. Οι πιστοποιημένες ελληνικές κοινότητες θα λειτουργούν σαν αναγνωρισμένα και θεσμοθετημένα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Εξωτερικού, ΚΕΠΕ, και να ελαφρύνουν και να υποστηρίξουν, έτσι, την λειτουργία των Προξενείων, ενσωματωμένα στην διοικητική οργάνωση των ελληνικών υπηρεσιών στο εξωτερικό με ειδικό στάτους. Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε συγκεκριμένη και εμπεριστατωμένη λεπτομερή σχετική πρόταση.

Δεν νοείται διατυπωμένο στρατηγικό σχέδιο του ελληνικού κράτους για τον απόδημο Ελληνισμό, στο οποίο δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στον όρο «ελληνική κοινότητα»! Οι ελληνικές κοινότητες στο εξωτερικό είναι οι πρώτοι φορείς πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής εκπροσώπησης των Ελλήνων της διασποράς. Και διαχρονικά οι πλέον σημαντικοί, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις χώρες, στις οποίες είναι οργανωμένες. Οι ελληνικές κοινότητες είναι πρωτοπόρες και παίζουν ανέκαθεν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκπροσώπηση των Ελλήνων αποδήμων, έτσι πρέπει να έχουν μία εξέχουσα θέση και έναν βασικό και θεσμοθετημένο, επίσημο ρόλο στην ανάπτυξη του στρατηγικού σχεδιασμού για τον ελληνισμό της διασποράς!



Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ΣΑΕ

Όμοια, όπως με τις κοινότητες, δεν νοείται διατυπωμένο στρατηγικό σχέδιο του ελληνικού κράτους για τον απόδημο Ελληνισμό, στο οποίο δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στο ΣΑΕ! Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και απαραίτητο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και τους απόδημους Έλληνες. Η συνταγματική επιταγή πρέπει, επιτέλους, να τηρηθεί. Μετά από τόσα χρόνια απαξίωσης και απραξίας, οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να προβεί άμεσα στην επανεκκίνηση του ΣΑΕ.

Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η συμπερίληψη των ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού ως βασικών συμμετοχικών φορέων στο Νέο ΣΑΕ. Δεν μπορεί να υπάρξει ΣΑΕ μόνο με την συμμετοχή των εθνικοτοπικών, επιστημονικών ή άλλων συλλόγων και Ομοσπονδιών, χωρίς τις κοινότητες και τις Ομοσπονδίες τους σε όλες της Ηπείρους, διότι έτσι το ΣΑΕ δεν θα είναι πολιτικό αλλά εθιμοτυπικό όργανο εκπροσώπησης, αντίθετα με την επιταγή του συντάγματος.

Επίσης δεν νοείται επανίδρυση του ΣΑΕ με εγκάθετους συνέδρους, που θα οριστούν με οποιαδήποτε διαδικασία σε κλειστά δωμάτια άσκησης εξουσίας. Το συνέδριο επανίδρυσης του Νέου ΣΑΕ πρέπει να συγκληθεί με δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους όλων των ελληνικών κοινοτήτων, των Ομοσπονδιών τους και των υπόλοιπων φορέων.

Πρέπει να εξασφαλιστεί η διατήρηση της ανεξαρτησίας του από την κεντρική ελληνική κυβέρνηση αλλά και η λειτουργία του, στην βάση της επιταγής του συντάγματος, ώστε να επιτελέσει τον συνταγματικά κατοχυρωμένο συμβουλευτικό του ρόλο.

Διάλογος με τις κοινότητες και τους απόδημους, ψήφος και συμμετοχική διαδικασία

Η ΟΕΚ κατέθεσε ήδη συγκεκριμένες προτάσεις στις αρμόδιες επιτροπές του ελληνικού κοινοβουλίου, για την θεσμοθέτηση και εδραίωση μορφών συνεχούς διαλόγου με τους απόδημους Έλληνες. Ο διάλογος αυτός πρέπει να είναι συνεχής, ουσιαστικός και στοχευμένος, ώστε να αντιμετωπίζονται από κοινού όλα τα προβλήματα που έχουν οι Έλληνες της διασποράς.

Η τελική σύνταξη και διατύπωση αυτού του σχεδίου πρέπει να γίνει μέσα από διάλογο με τις κοινότητες και τις Ομοσπονδίες του εξωτερικού, μαζί με άλλους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα. Το κατατεθειμένο «Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό» μπορεί να εκληφθεί μόνο ως πρόταση, και μάλιστα με πολλές ελλείψεις, όπως τονίσαμε στην αρχή της πρότασής μας. Η πρόταση αυτή καθαυτή θα έπρεπε να είχε διατυπωθεί με την συμμετοχή των αποδήμων. Έστω και τώρα, πρέπει όλες οι προτάσεις που θα κατατεθούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης να αναλυθούν από το Υπουργείο Εξωτερικών και την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και, μαζί με τους απόδημους, να διατυπωθεί μία τελική πρόταση.



Τέλος, μετά τις αλλαγές του νόμου για την συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογικές διαδικασίες από τον τόπο κατοικίας τους και την άρση όλων των περιορισμών, η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου όχι μόνο για τις ευρωεκλογές, αλλά κυρίως για τις εθνικές εκλογές, η καθιέρωση της ψηφιακής ψήφου, καθώς και η εκλογή διακριτών βουλευτών της διασποράς, είναι μέτρα που πρέπει να συμπεριληφθούν στο Στρατηγικό Σχέδιο, στην βάση του οποίου πρέπει να ξεδιπλωθούν και να υλοποιηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και πάντως πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτά τα προτεινόμενα μέτρα μπορούν να γίνουν αντιληπτά, μόνο ως ένα βήμα και ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα μίας νέας, ολοκληρωμένης και σταθερής στρατηγικής για τον Ελληνισμό της διασποράς.

Η έλλειψη αυτής της στρατηγικής τις τελευταίες δεκαετίες απομακρύνει ολοένα και περισσότερους Έλληνες απόδημους από την Ελλάδα. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε αυτήν την κατρακύλα και να δημιουργήσουμε από κοινού τις προϋποθέσεις, ώστε να αντιστραφεί η διαπιστωμένη αρνητική πορεία μέσα στα επόμενα δέκα, είκοσι χρόνια!

Πρέπει η Ελλάδα να παύσει να παρακολουθεί αμέτοχη και ανήμπορη την πλήρη ενσωμάτωση των Ελλήνων στις κοινωνίες που ζουν, αποδεχόμενη την απώλεια αυτού του σημαντικού εθνικού κεφαλαίου και την αποξένωση των νέων Ελλήνων της διασποράς από την μητέρα πατρίδα!

Ελπίζουμε και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να εργαστούμε μαζί, ώστε να συζητηθεί, αποφασιστεί και εφαρμοστεί αυτή η πολύποθη νέα πολιτική και μία νέα στρατηγική για τον Ελληνισμό της διασποράς, γιατί η Ελλάδα μόνο οφέλη μπορεί να έχει από αυτό.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

DÜSSELDORF: ΔΩΣΕ ΑΙΜΑ – ΣΩΣΕ ΖΩΕΣ (28 ΜΑΡΤΙΟΥ)

Published

on

Από

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ- ΑΓΑΠΗΣ -ΕΛΠΙΔΑΣ- ΖΩΗΣ συνδιοργανώνουν οι Έλληνες γιατροί με την Ενορία του Αγίου Απόστολου Ανδρέου στο Ντύσσελντορφ

Ο Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων Ιατρών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας σε συνεργασία με την Ενορία του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ και την κινητή μονάδα Αιμοδοσίας DRK Blutspendedienst – West διοργανώνουν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ την Πέμπτη στις 28.03.2024 μεταξύ 15:00 – 19:00 στην Ἑλληνορθόδοξη Ἐκκλησία του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στο Ντίσελντορφ.



Η ανάγκη για αίμα δε σταματάει ποτέ. Με μία τόσο απλή πράξη μπορείς να δώσεις ελπίδα και ζωή στους ασθενείς που καθημερινά χρειάζονται αίμα!

Griechisch-Orthodoxe Kirchengemeinde Düsseldorf (Am Schönenkamp 1, 40599 Düsseldorf)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου: Κάλεσμα συμμετοχής μαθητών για Ελληνικά στα σχολεία του Βερολίνου!

Published

on

Από

Αγαπητοί φίλοι της Ελληνικής Κοινότητας του Βερολίνου!

Η Ελληνική Κοινότητα καταβάλει προσπάθειες για την ένταξη της ελληνικής γλώσσας ως μάθημα σε ορισμένα σχολεία του Βερολίνου. Για να καταστεί εφικτό αυτό, θα πρέπει να συγκεντρωθεί αξιόλογος αριθμός ελληνόφωνων μαθητών και μαθητριών σε κοντινή απόσταση. Για τους σκοπούς αυτούς παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για την ηλικία, το σχολείο και το δημοτικό διαμέρισμα του σχολείου (Bezirk) των παιδιών σας. Στοιχεία όπως το όνομα, η τάξη ή το φύλο των παιδιών δεν είναι απαραίτητα.

Μπορείτε να αποστείλετε τα στοιχεία στο info@gr-gemeinde.de ή μέσω μηνύματος στο Facebook (Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου – Hellenische Gemeinde zu Berlin e. V. )

Ευχαριστούμε!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γερμανία: Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή σε Μόναχο και Ντίσελντορφ για τα ζητήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης

Published

on

Από

Τη Γερμανία θα επισκεφτεί το διήμερο 16-17 Μάρτη ο Γιάννης Δελής, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, όπου θα μιλήσει σε εκδηλώσεις της Τομεακής Οργάνωσης Γερμανίας του ΚΚΕ, σε Μόναχο και Ντίσελντορφ αντίστοιχα, για τα ζητήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών.

Συγκεκριμένα:

– Στο Μόναχο, το Σάββατο 16 Μάρτη στις 7.30 μμ. θα μιλήσει στην εκδήλωση των οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ με τίτλο «Γιατί κλείνουν τα ελληνικά σχολεία στη Γερμανία; Τώρα ισχυρό ΚΚΕ για το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση!»  που θα πραγματοποιηθεί στο Eine-Welt-Haus, Schwanthalerstr. 80, 80336 München (U4, U5 – Theresienwiese).



Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι ιδιαίτερα επίκαιρη αφού δύο χρόνια μετά την ημερίδα “Για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων” που πραγματοποιήθηκε το Μάρτη του 2022 στο Μόναχο, τα προβλήματα έχουν οξυνθεί περαιτέρω, με αποκορύφωμα το κλείσιμο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μονάχου “Πυθαγόρας” και την αβεβαιότητα στην οποία έχουν περιέλθει οι μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Μονάχου “Αριστοτέλης”, του Γυμνασίου και του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας Μονάχου λόγω του ζητήματος στέγασης που έχει προκύψει με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.



– Στο Ντίσελντορφ, την Κυριακή 17 Μάρτη στις 3.30 μμ. θα παρουσιάσει τις θέσεις του Κόμματος σε Ημερίδα με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Γερμανία” που διοργανώνουν οι οργανώσεις στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και θα πραγματοποιηθεί στο Ενοριακό Κέντρο του Αγ. Ανδρέα, Am Schönenkamp 1, 40599 Düsseldorf.

Την εισηγητική παρουσίαση του Γ. Δελή θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις μαθητών και μαθητριών εκλεγμένων σε 15μελή και 5μελή συμβούλια ελληνικών σχολείων της περιοχής, εκπροσώπων της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των Τμημάτων Μητρικής Γλώσσας στο κρατίδιο, καθώς και εκπροσώπων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο Ντίσελντορφ και της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Στους χώρους των εκδηλώσεων θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δοξολογία για την Επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας στην Ενορία Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Άγιος Απόστολος Ανδρέας Ντύσσελντορφ

Την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, μετά τη αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό της Ενορίας Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ, η Δοξολογία για την Επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας 1821, χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ζηνουπόλεως κ. Ιακώβου και παρουσία του Γενικού Πρόξενου κ. Βασιλείου Κοΐνη.

“Η ένδοξη ελληνική μας Σημαία θα υψωθεί με τιμή και λεβεντιά από τους σημαιοφόρους των Σχολείων και των ελληνικών μας Σωματείων για να γεμίσει πατριωτική περηφάνεια τις καρδιές μας” αναφέρει η ανακοίνωση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Αμέσως μετά τη Δοξολογία θα λάβει χώρα η λιτάνευση των ιερών Εικόνων, όπως ορίζει το Τυπικό της Εκκλησίας μας, καθώς συνεορτάζεται την ημέρα εκείνη η Κυριακή της Ορθοδοξίας.



Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 17.00, θα προβληθεί στο ενοριακό Κέντρο Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, η νέα κινηματογραφική ταινία „Αθανάσιος Διάκος ο Ηρωομάρτυς”.

“Προτρέπουμε και αναμένουμε εγκαίρως και με επίσημη ενδυμασία τις ορισμένες απο τους οικείους φορείς αντιπροσωπείες, προκειμένου να τιμήσουμε και φέτος τον τίμιο αγώνα των προγόνων μας, “Για του Χριστού την Πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία””, καταλήγει η ανακοίνωση – πρόσκληση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σε Βιέννη και Βάδη-Βυρτεμβέργη ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Διπλωματικό Γραφείο Υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Κώτσηρα

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, βρίσκεται στη Βιέννη, όπου θα συμμετάσχει σε εκδήλωση για την επέτειο των 220 ετών της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης, που θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Βιέννης, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Κατά την παραμονή του στη Βιέννη, ο κ. Κώτσηρας θα συναντηθεί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αυστρίας, Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιο καθώς και με εκπροσώπους ομογενειακών συλλόγων και Έλληνες που ζουν στην Αυστρία.



Στη συνέχεια ο Υφυπουργός θα μεταβεί στη Στουτγάρδη, όπου θα ενημερώσει φορείς και μέλη της Ομογένειας του γερμανικού ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης για τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Κώτσηρας θα παραστεί στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Reutlingen της Βάδης-Βυρτεμβέργης και θα επισκεφθεί τη «Στέγη Αγάπης» της Ενορίας.

Τέλος, ο Υφυπουργός θα επισκεφθεί το Ελληνικό Λύκειο Στουτγάρδης, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.


Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ11 ώρες ago

Ένα γαστρονομικό γεύμα στη… στρατόσφαιρα, το στοίχημα ενός σεφ για το 2025

ΕΙΔΗΣΕΙΣ14 ώρες ago

Ισλανδία: Συνεχίζεται η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη χερσόνησο Ρέικιανες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ15 ώρες ago

Γερμανία: Εφικτός ο κλιματικός στόχος του 2030, εκτιμά η κυβέρνηση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ17 ώρες ago

Γερμανία: Το πείραμα της εβδομάδας τεσσάρων ημερών εργασίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ19 ώρες ago

Μελέτη: Το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζουν οι νευρολογικές παθήσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Γυναίκα 103 ετών συνελήφθη καθώς οδηγούσε χωρίς δίπλωμα και ασφάλιση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Ισλανδία: Νέα έκρηξη του ηφαιστείου της χερσονήσου Ρέικιανες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Έρχεται το EU wallet για τους πολίτες των χωρών μελών της ΕΕ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

ΟΕΚ Γερμανίας: Είναι σημαντικό το κράτος να ακούει τις φωνές και τις ανάγκες κάθε κοινότητας του Απόδημου Ελληνισμού

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Προβολή της Μήλου στη διεθνή τουριστική έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές 2024

ΥΓΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού από τα 40 σώζει ζωές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απεργούν 28 Φεβρουαρίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα 24ωρη απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa την Τρίτη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Απεργίες στα τοπικά μέσα μεταφοράς για την επόμενη εβδομάδα αποφάσισε η Ver.di

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου: “Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος”!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Σε εξέλιξη η νέα απεργία στα αεροδρόμια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Έρευνα: Ο αστεροειδής Δίμορφος μετά το πείραμα της NASA

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Ψηφίστηκε από την Bundestag η μερική νομιμοποίηση της κάνναβης

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis