Connect with us

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Πρέτσελ: Τι είναι και γιατί η Google δημιούργησε Doodle για αυτά

Published

on

Όσοι επισκέφθηκαν σήμερα την ιστοσελίδα της Google είδαν μία “αφιέρωση” της στα πρέτσελ, μέσω ενός doodle.

To πρέτσελ είναι ψημένο αρτοσκεύασμα που παρασκευάζεται από ζύμη. Ένα από τα βασικά τους χαρακτηριστά είναι το σχήμα κόμπου με τρεις τρύπες που διαθέτουν. Η συνταγή προέρχεται από την Ευρώπη, ενδεχομένως από μοναχούς στις αρχές του Μεσαίωνα.

Το πρέτσελ είναι δημοφιλές συστατικό της γερμανικής κουζίνας, μπορούμε όμως να το συναντήσουμε σε διάφορους φούρνους όλου του κόσμου. Έχει τραγανή καφετιά κρούστα και χαρακτηριστική γεύση που προκύπτει από αντίδραση Maillard, δηλαδή μεταξύ αμινοξέων και αναγωγικών σακχάρων, κατόπιν επεξεργασίας της διαμορφωμένης ζύμης με μαγειρική σόδα ή αλισίβα.

Συνηθίζεται να είναι καρυκευμένο με αλάτι, ή εναλλακτικά μπορεί να περιλαμβάνει άλλα αρτύματα όπως ζάχαρη και κανέλα, γλυκάνισο, σπόρους κ.α. Υπάρχει και η νηστίσιμη εκδοχή του, σε γλυκιά ή αλμυρή παραλλαγή. Μπορεί επίσης να είναι επικαλυμμένο με τυριά, ζάχαρη, σοκολάτα, γλάσο, καραμέλα ή γιαούρτι.

Σήμερα, υπάρχουν αρκετές ιστορίες για την προέλευση των πρέτσελ. Ετυμολογικά, η λέξη πρέτσελ ίσως προέρχεται από την Λατινική λέξη brachium που σημαίνει χέρι και συνδέεται με την ελληνική λέξη βραχίονας.

Το συγκεκριμένο αρτοσκεύασμα συνόδευε τους Χριστιανούς στη νηστεία και για πολλούς το σχήμα του αναπαριστά τη στάση προσευχής που κρατά ένας μοναχός με σταυρωμένα χέρια, ενώ κάθε τρύπα του αντιστοιχεί σε ένα μέλος της Αγίας Τριάδας.

Σε μία από τις πολλές ιστορίες αναφέρεται ότι ένας φούρναρης, που κατηγορήθηκε κάποτε για κλοπή, είχε μόνο μια ευκαιρία για να απαλλαγεί από την ποινή του. Έπρεπε να φτιάξει ένα αρτοσκεύασμα, μέσα από το οποίο θα μπορούσε να περάσει ο ήλιος, τρεις φορές. Ο φούρναρης κατάφερε να διαμορφώσει κατά τέτοιο τρόπο το ζυμάρι, ώστε προέκυψε το πρέτσελ.

Η πρώτη γραφική απεικόνιση πρέτσελ ήταν στην εγκυκλοπαίδεια της Αλσάτιας Hortus deliciarum το 1160 μ.Χ.. Το πρέτσελ είναι παραδοσιακό σύμβολο της συντεχνίας των αρτοποιών, και απεικονίζεται στα οικόσημά τους, στις ταμπέλες των καταστημάτων τους και στα λογότυπα πολλών εταιρειών, παραγωγών και εμπόρων ειδών αρτοποιίας.

Το μεγαλύτερο πρέτσελ που παρασκευάστηκε στον κόσμο, ήταν στις 25 Οκτωβρίου του 2015 στο CIFCO του Σαν Σαλβαδόρ. Ζύγιζε 783,81 κιλά, είχε 8,93 μ. μήκος και 4,06 μ. πλάτος.

Από το 2016 υπάρχει μουσείο ειδικά για τα πρέτσελ στο Ερντμανχάουσεν του Λούντβιγκσμπουργκ Γερμανίας.

*Τα doodles δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν, τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου. Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Πηγή: almaradio.gr

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ– ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝOI ΔΩΡΕΑΝ

Published

on

Από

Η  κρατική ασφάλιση υγείας είναι ελκυστική για τις οικογένειες, διότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τα μέλη της οικογένειας μπορούν να ασφαλιστούν στην οικογενειακή ασφάλιση χωρίς να καταβάλλουν επιπλέον εισφορές.

Το ασφαλισμένο μέλος πρέπει απλώς να εγγράψει τον συγγενή στην ασφαλιστική εταιρεία υγείας του. Ο συγγενής λαμβάνει τη δική του κάρτα ασφάλισης υγείας και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της νόμιμης ασφαλιστικής εταιρείας υγείας.

Δεν υπάρχει οικογενειακή ασφάλιση στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Εδώ, τα μέλη της οικογένειας πρέπει να ασφαλιστούν με πρόσθετο συμβόλαιο.

Ποιες προϋποθέσεις υπάρχουν για την οικογενειακή ασφάλιση;

  • Το μέλος της οικογένειας που θα ασφαλιστεί πρέπει να έχει τον μόνιμο τόπο διαμονής του στη Γερμανία.
  • Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ασφάλιση υγείας που να εξαιρεί την οικογενειακή ασφάλιση, για παράδειγμα την υποχρεωτική ασφάλιση ως μισθωτού ή συνταξιούχου.
  • Ως οικογενειακός ασφαλισμένος συγγενής, επιτρέπεται να έχετε μόνο ένα μικρό εισόδημα το πολύ 505 ευρώ το μήνα το 2024. Ειδικοί κανονισμοί ισχύουν για τους mini-jobbers. Εάν ένα μέλος της οικογένειας έχει εργασία μερικής απασχόλησης, το επιτρεπόμενο συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο mini-job. Αυτό θα είναι 538 ευρώ το μήνα το 2024.



Συμβουλή: Μπορείτε να υπερβείτε αυτά τα όρια έως και δύο φορές το χρόνο. Το γονικό επίδομα δεν υπολογίζεται επίσης ως εισόδημα για ασφάλιση υγείας, επομένως εξακολουθείτε να είστε ασφαλισμένοι στην οικογένειά σας εάν τα εισοδηματικά όρια ξεπεραστούν αποκλειστικά και μόνο λόγω του γονικού επιδόματος.

Η αυτοαπασχόληση πλήρους απασχόλησης εξαιρεί την οικογενειακή ασφάλιση.

Δεν μπορείτε να εξαιρεθείτε από την υποχρεωτική υποχρέωση ασφάλισης υγείας κατόπιν αίτησης (απαλλαγή από την υποχρέωση ασφάλισης).

Επιπλέον, άτομα από ορισμένες επαγγελματικές ομάδες όπως δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστές, στρατιώτες ή κληρικοί δεν μπορούν να ενταχθούν στην οικογενειακή ασφάλιση.

Ποιος μπορεί να πάρει οικογενειακή ασφάλιση;

Εάν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, οι σύζυγοι ή οι σύντροφοι ζωής μπορούν να ασφαλιστούν δωρεάν στην εκ του νόμου νόμιμη ασφάλιση υγείας του συγγενή τους σύμφωνα με τον νόμο περί εταιρικής σχέσης ζωής.

Μέχρι την τελεσίδικη απόφαση του διαζυγίου, και οι δύο σύζυγοι μπορούν να παραμείνουν στην οικογενειακή ασφάλιση – ακόμα κι αν ζουν χωριστά.

Τα παιδιά μπορούν γενικά να ασφαλιστούν με οικογενειακή ασφάλιση μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Αυτό ισχύει επίσης για τα θετά τέκνα και τα εγγόνια, εάν το μέλος τα υποστηρίζει κυρίως, και για τα ανάδοχα παιδιά στο σπίτι. Ο χρόνος παρατείνεται ακόμη και μέχρι την ηλικία των 23 ετών εάν το παιδί δεν απασχολείται, π.χ. Β. λόγω φοίτησης στο σχολείο και μέχρι την ηλικία των 25 ετών εάν βρίσκονται σε εκπαίδευση ή σπουδές.

Εάν η εκπαίδευση διακοπεί από στρατιωτική θητεία, εθελοντική θητεία ή εργασία ως αναπτυξιακός, είναι δυνατή η παράταση για άλλους δώδεκα μήνες. Τα παιδιά που δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους λόγω αναπηρίας παραμένουν ασφαλισμένα στην οικογένειά τους για απεριόριστο χρονικό διάστημα.



Πότε δεν μπορούν τα παιδιά να καλύπτονται από οικογενειακή ασφάλιση;

Εάν ο ένας γονέας έχει ιδιωτική ασφάλιση και ο άλλος έχει νόμιμη ασφάλιση, η οικογενειακή ασφάλιση αποκλείεται εάν:

ο ιδιώτης ασφαλισμένος γονέας κερδίζει περισσότερα από τον νόμιμα ασφαλισμένο και

το συνολικό μηνιαίο εισόδημα του ιδιώτη ασφαλισμένου γονέα υπερβαίνει τακτικά το ένα δωδέκατο του ετήσιου ορίου μισθού (JAEG) (2024: 5.775 ευρώ το μήνα).

Continue Reading

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Προκήρυξη θέσης εργασίας στην Ελληνική Κοινότητα του Βερολίνου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου προκηρύσσει θέση εργασίας για την κάλυψη αναγκών της. Ακολουθεί η προκήρυξη με τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη θέση και τα απαιτούμενα προσόντα:

Die Hellenische Gemeinde zu Berlin e. V. sucht zum 01.01.2024 eine/n Projektmitarbeiter*in für 15 Stunden/Woche. Vergütung je nach Qualifikation bis zu TV-L E8. Die Stelle ist zunächst befristet bis zum 31.12.2024.

Aufgaben:

– Mitarbeit bei der Koordination und Durchführung des vom Senat geförderten Projekts „SoViA“ und des Büros der Hellenischen Gemeinde zu Berlin e. V.

– Mitarbeit bei der Planung, Organisation, Durchführung und Dokumentation von Veranstaltungen

– Mitarbeit bei der Öffentlichkeitsarbeit und Aktualisierung der Webseite und Social Media

– Mitarbeit bei der Beratungstätigkeit

– Mitarbeit bei der Koordination der Mitglieder, Vereine, Gruppen des Griechischen Kulturzentrums

– Administrative und organisatorische Tätigkeiten

– Recherche und Allgemeine Verwaltungstätigkeiten

Fachliche Qualifikationen und Anforderungen:

– Abgeschlossenes Studium, Ausbildung oder vergleichbare Qualifikation im Bereich Öffentlichkeitsarbeit, Veranstaltungsmanagement, Social Media, Medien

– Erfahrung im Bereich Integration, Soziale Arbeit

– Sehr gute Deutsch- und Griechisch-Kenntnisse in Wort und Schrift

– Gute Kommunikationsfähigkeit

– Bereitschaft zur flexiblen Arbeitszeit, teilweise in den Abendstunden und am Wochenende

– Kenntnisse in den gängigen MS Office und sonstigen Programmen

Bitte senden Sie Ihre Bewerbung per Mail oder Post bis spätestens 30.11.2023 an die angegebenen Adressen.

Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V. Email:  info@gr-gemeinde.de

Web:  http://www.gr-gemeinde.de

Continue Reading

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

H Ομογένεια: Με Αλληλεγγύη-Αγάπη-Προσφορά κοντά στην πληγωμένη Ελλάδα

Published

on

Από

Βοήθεια στους πυρόπληκτους της Αλεξανδρούπολης και τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

Από την πρώτη στιγμή που άνοιξαν οι ουρανοί και το φαινόμενο Daniel έπνιξε μέσα σε λίγες ώρες την Θεσσαλία, από την πρώτη κιόλας στιγμή παρόλο το σοκ και το πάγωμα της ψυχής όλων μας, η ομογένεια της Γερμανίας  ( όπως και όλη η υπόλοιπη Ελλάδα) έδωσαν και δίνουν το παρόν συγκεντρώνοντας  χρήματα και αγαθά για τους πληγέντες.

Ανακοινώσεις , καλέσματα & δράσεις

Για το θέμα η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών προέβη σε ενημερωτική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:

“Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» σε συνεργασία με τα μέλη της, μόλις αντίκρισαν τις πρωτοφανείς καταστροφές που έπληξαν την ιδιαίτερη πατρίδα μας τη ΘΕΣΣΑΛΙΑ σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, αποφάσισαν να δράσουν άμεσα δημιουργώντας μια συνεχή γέφυρα αλληλεγγύης για να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς και να καλυφτούν ανάγκες σε μέρη που έχουν πληγεί στη Θεσσαλία, δηλαδή σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, Τρικάλων, Λαρίσης και Καρδίτσας.

Συγκέντρωση χρημάτων για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου με αφορμή τις πρωτόγνωρες και ιδιαίτερα καταστροφικές πλημμύρες των περασμένων ημερών προχωρά στη συγκέντρωση χρημάτων που θα σταλούν στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

Οι δωρεές για τους πλημμυροπαθείς μπορούν να κατατεθούν στον ακόλουθο λογαριασμό:

Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.
ΙΒΑΝ: DE 04100100100536885101
Konto Nr.: 536885101 – BLZ: 10010010
Verwendungszweck: Flutkatastrophe in Griechenland 2023

Η Κοινότητα, με ανακοίνωσή της, ενημερώνει ότι θα φροντίσει ώστε η οικονομική ενίσχυση να φτάσει άμεσα στους πληγέντες όπως έγινε

Α) Με τον έρανο για το Μάτι Αττικής, (2018) όπου τα χρήματα διανεμήθηκαν σε 38 μαθητές πυροπαθών οικογενειών από το 12/ΘΕΣΙΟ Δημοτικό Σχολείο ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ.

Β) και με τον έρανο που έκανε η Ελληνική κοινότητα Βερολίνου (για τους πυρόπληκτους της Β. Εύβοιας το 2021). Mε τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν αγοράστηκε ελαιόλαδο και μοιράστηκε στις 90 πυροπαθής οικογένειες της τοπικής κοινότητας Παπάδες (κάηκε ολοσχερώς) του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας)

Η ελληνοβαυαρική κοινότητα Μονάχου στο πλευρό των πληγέντων στην Ελλάδα

Έκκληση για φιλανθρωπική βοήθεια προς τους πληγέντες από τις φωτιές και τις πλημμύρες που έπληξαν την Ελλάδα, απευθύνει η ελληνοβαυαρική κοινότητα Μονάχου.

“Οι πληγέντες έχουν αντιμετωπίσει ανείπωτο πόνο, απώλειες και καταστροφή της περιουσίας τους. Είναι καθήκον μας, ως πολίτες μιας ενωμένης κοινωνίας, να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν χάσει τα πάντα” σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ελληνοβαυαρική κοινότητα Μονάχου και προσθέτει: “Οι εικόνες που έχουν αποτυπωθεί στα μέσα ενημέρωσης είναι συγκλονιστικές.

Οι πυρκαγιές κατέστρεψαν δάση, καλλιέργειες και σπίτια σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή δημιούργησαν οι πλημμύρες, που άφησαν πίσω τους εκτεταμένες καταστροφές σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας.

Οι πληγέντες χρειάζονται την υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας. Μπορούμε και επιβάλλεται να βοηθήσουμε. Κάθε μικρή πράξη φιλανθρωπίας μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή κάποιου που έχει χάσει τα πάντα.”

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνοβαυαρική κοινότητα Μονάχου ξεκίνησε μια φιλανθρωπική εκστρατεία με σκοπό την συγκέντρωση προμηθειών και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες.

Συγκεκριμένα συλλέγει:

  • Τρόφιμα μακράς διάρκειας.
  • Κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, υπνόσακους.

Σημείο συλλογής των ειδών πρώτης ανάγκης είναι το γραφείο της ελληνοβαυαρικής κοινότητας στο Μόναχο 80335 Bayer Str 13, στον τρίτο όροφο, από τις 10:00 το πρωί έως τις 16:00 το μεσημέρι, καθημερινά.

Τηλέφωνο επικοινωνίας 00 49 89 23025848

AXION-Akademie der Werte

Έκκληση βοήθειας για την καταστροφή στη Θεσσαλία Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία που βρήκαν την Ελλάδα, λίγες μέρες μετά τις πολυήμερες και επίσης καταστροφικές δασικές πυρκαγιές μας αφήνει άφωνους. Οι εικόνες που αντικρίζουμε, δείχνουν το μέγεθος της βιβλικής αυτής καταστροφής. Νιώθουμε, ανησυχούμε και συμπάσχουμε με τους παθόντες και τους συγγενείς μας στην περιοχή. Πολλοί από εμάς καταγόμαστε από τη Θεσσαλία, έχουμε εκεί συγγενείς και φίλους, που είναι παθόντες και έχασαν, ό,τι είχαν. Στην πόλη μας στο Solingen ζήσαμε πριν δύο χρόνια την καταστροφή της πλημμύρας και γνωρίζουμε τί σημαίνει αυτή η καταστροφή. Μετά τον απεγκλωβισμό, την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαμονής και την παροχή άμεσης βοήθειας, έρχεται η αντιμετώπιση των προβλημάτων μακράς διάρκειας, αφού θα χρειαστεί μεγάλο βάθος χρόνου για την αντιμετώπιση των συνεπειών. Οι σκέψεις μας είναι κοντά στους παθόντες, στους εμπλεκόμενους στην οργάνωση της παροχής βοήθειας και κοντά σε όλους τους εθελοντές και εθελόντριες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Η βοήθεια όλων μας είναι αναγκαία.

Όποιος επιθυμεί, μπορεί με ένα έμβασμα στον παρακάτω λογαριασμό να βοηθήσει ή να παραδώσει για αυτό τον σκοπό τη δωρεά του στους υπεύθυνους. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους σε αυτή την περιοχή και ιδιαιτέρως να υποστηρίξουμε οικογένειες με παιδιά και εκπαιδευτικά ιδρύματα στη διαδικασία ανασυγκρότησης. Συνεργαζόμαστε στην Ελλάδα με την „Ακαδημία Helphellas“, (Helphellas.org), η οποία προωθεί τον εθελοντισμό, παρέχει άμεση βοήθεια, στηρίζει και επιμορφώνει εθελοντές και εθελόντριες καθώς με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών, με τους „Γιατρούς του Κόσμου“ και με τοπικούς φορείς.

Λογαριασμοί τράπεζας:

 AXION-Akademie der Werte „Flutkatastrophe Thessalien“ Stadt-Sparkasse Solingen IBAN: DE76 3425 0000 0001 57 40 37 BIC: SOLSDE 33XXX

Doctors of the World-Greece „Überschwemmung Thessalien“ National Bank of Greece IBAN: GR27 0110 1410 0000 1412 9611 217 / SWIFT: ETHNGRA

Υπεύθυνες: Ιωάννα Ζαχαράκη, Iδρύτρια της Ακαδημίας Αξιών, τηλ.: 0160 93 3535 73 Ιωάννα Κουμουλίδου, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Solingen, Τηλ.: 0212 22148667

S.O.S Βοηθάει και το Αννόβερο

Με το μήνυμα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ και  την ανακοίνωση  λίστας ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων μακράς διαρκείας οι συντονιστές αλληλεγγύης στο Αννόβερο συγκεντρώνουν υλικά στην εταιρία του κου Μικρούλη  ( Mikroulis Groß und Einzelhandel  Fränkische Str. 34, 30455 Hannover)

Έχοντας ξεκινήσει κιόλας τις πρώτες αποστολές, συγκεντρώνοντας τα πράγματα μέχρι Τρίτη για αναχώρηση Τετάρτη.

Υπεύθυνοι συντονισμού: Ιωάννης Ξανθός 01739305086 και Μαρία Ραμιώτη 017631303561

Αμβούργο:  Στην όμορφη πόλη του Αμβούργου η εταιρία  METEORA GmbH συγκεντρώνει αγαθά για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας στους χώρους της   Bei der Neuen Münze 20, 22145 καθημερινά από 8:00- 16:00

Γέφυρα Αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους στην Αλεξανδρούπολη από την Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν

Πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση χρηματικής βοήθειας για τους πυρόπληκτους των πρόσφατων πυρκαγιών στην Αλεξανδρούπολη, ανέλαβε η Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν.

“Η Αλεξανδρούπολη χρειάζεται την βοήθειά μας και η Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν αισθάνεται την υποχρέωση να βοηθήσει άμεσα τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές” τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Κοινότητα και απευθύνει κάλεσμα σε όλους για στήριξη της κοινής προσπάθειας, καταθέτοντας ένα χρηματικό ποσό στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό της Ελληνικής Κοινότητας Έρλαγκεν.

Σημειώνεται ότι μετά την κατάθεση θα εκδοθεί απόδειξη (QUITTUNG) και για τον λόγο αυτό η Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν καλεί τους ενδιαφερόμενους να στείλουν τα στοιχεία με τα οποία θα εκδοθεί η απόδειξη.

GRIECHISCHE GEMEINDE ERLANGEN

Stadt- und Kreissparkasse Erlangen

IBAN: DE84 7635 0000 0034 0000 90 – BIC: BYLADEM1ERH

ZWECK: HELP FOR ALEXANDROUPOLI

Η Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν ήδη έχει ξεκινήσει να διερευνήσει τις πρώτες ανάγκες και να βρει τρόπους για να γίνει άμεση και απευθείας βοήθεια χωρίς γραφειοκρατία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην σελίδα της Ελληνικής Κοινότητας Έρλαγκεν θα δημοσιεύεται η κάθε κατάθεση καθώς και η κάθε βοήθεια.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΧΟΥ ΚΕΝΤΡΩΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ

(17 καὶ 24 Σεπτεμβρίου 2023)

Μς εγκύλιο επιστολή του σεβασμιότατου Μητροπολίτου Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης  Αυγουστίνου, ζητήθηκε η συμβολή  του σεβαστού κλήρου και λαού της Ιεράς Μητροπόλεως για την ενίσχυση των περιοχών που χτυπήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές.

Για τον σκοπό αυτό, τις Κυριακές 17 και 24 Σεπτεμβρίου το αποτέλεσμα της διακονίας από τον δίσκο που  περιάχθει στις ενορίες της Ιεράς Μητρόπολης, όπως και οι καταθέσεις στον ειδικό λογαριασμό της Μητρόπολης με την ένδειξη «Brand- und Flutkatastrophe – Griechenland» θα διατεθεί μέσω των φιλανθρωπικών δομών που βρίσκονται στην περιφερειακή ενότητα Ρόδου και στους νομούς Έβρου, Λαρίσης, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

«Brand- und Flutkatastrophe – Griechenland»

Τραπεζικός λογαριασμός:

Δικαιούχος: Griechisch-Orthodoxe Metropolie von Deutschland

IBAN: DE09 3708 0040 0221 3436 00

BIC: DRESDEFF370

Τράπεζα: Commerzbank Köln

Νυρεμβέργη: Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νυρεμβέργης και Περιχώρων «Δωδώνη» συγκεντρώνει ανθρωπιστική βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς του Δήμου Παλαμά Καρδίτσας.

Στους χώρους του γραφείου του συλλόγου Adam-Klein str.6, 90429 Nürnberg στον 3ο όροφο. Από την Τετάρτη  20 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου.

Βασίλης Βούλγαρης Εκδότης Δημοσιογράφος Ευρωπολίτη voulgaris@europolitis.eu

https://www.europolitis.eu/ebook/2023/EUROPOLITIS_107/mobile/index.html#p=1
Continue Reading

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Ελλάδα: Οδηγίες προστασίας από καταιγίδα της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Published

on

Από

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει τους  πολίτες τι θα πρέπει να  κάνουν κατά την διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων και πως να προστατεύονται από καταιγίδες.

Οδηγίες προστασίας

ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Πώς να εκτιμήσετε την απόσταση από μια καταιγίδα

  • Μετρήστε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αστραπής και της βροντής σε δευτερόλεπτα. Διαιρέστε το χρόνο που μετρήσατε με το 3 ώστε να υπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα.
  • Λάβετε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, πριν η καταιγίδα σας πλησιάσει. Η απόσταση είναι ενδεικτική καθώς η καταιγίδα μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Ασφαλίστε αντικείμενα, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Ελέγξτε τον τρόπο στερέωσης διαφημιστικών πινακίδων που τυχόν έχετε αναρτήσει.
  • Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης

  • Προφυλαχθείτε αμέσως. Μην εγκαταλείψετε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

0030 2431020000 – 0030 2431076711, 12, 13, 15

Continue Reading

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

MIKIS SATELLITES: Ενα έργο που όλοι θα πρέπει να δουν

Published

on

Από

28 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023, Metaphor Athens | Δορυλαίου 10 (Πλ. Μαβίλη)

30+ δορυφορικά βίντεο κλιπ, 1 ταινία-πλανήτης DANCE FIGHT LOVE DIE

40+ καλλιτεχνικές mixed media παρεμβάσεις σε still frames των βίντεο κλιπ

του Αστέρη Κούτουλα σε συνεργασία με τους

Μιχάλη Αργυρού, Αχιλλέα Γκατσόπουλο, Γιώργου Κολιού και Ίνα Κούτουλα

Ενα τετραήμερο γεμάτο εικόνες, κινηματογράφο και μουσική θα βιώσουν όσοι επισκεφτούν τον εκθεσιακό χώρο Metaphor Athens από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Εκεί θα παρουσιαστεί ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο θέαμα υπό τον τίτλο «Mikis Satellites», ένα video art project του Αστέρη Κούτουλα σε συνεργασία με τέσσερις εικαστικούς καλλιτέχνες: τους Μιχάλη Αργυρού, Αχιλλέα Γκατσόπουλο, Γιώργο Κολιό και Ίνα Κούτουλα.

Το «Mikis Satellites» αποτελεί ένα πολυμερές έργο τέχνης, εμπνευσμένο από το μουσικό σύμπαν του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και από την συναρπαστική προσωπικότητά του.

Οι τέσσερις καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο «Mikis Satellites» συσχετίζουν τα έργα τους με τον εικαστικό κόσμο των 30 και πλέον δορυφορικών βίντεο κλιπ (2017-2023) σε σκηνοθεσία του Αστέρη Κούτουλα, στα οποία έχουν συνεργαστεί περισσότεροι από 50 – κυρίως νέοι – καλλιτέχνες από 10 χώρες.

Ο Μιχάλης Αργυρού, ο Αχιλλέας Γκατσόπουλος, ο Γιώργος Κολιός και η Ίνα Κούτουλας επεξεργάστηκαν διάφορα still frames από τα δορυφορικά βίντεο σε κολάζ, σχέδια, γραφικά και νέο κινηματογραφικό υλικό, συνθέτοντας μια διαθεματική έκθεση με video art, μουσική, εικαστικά και ποίηση. Αυτά τα 40 νέα εικαστικά έργα συνδυάζονται με τις παράλληλες κινηματογραφικές προβολές, ζωντανή μουσική και απαγγελίες σε μια πρωτόγνωρη ανίχνευση του καλλιτεχνικού κόσμου του Μίκη Θεοδωράκη.

Το «Mikis Satellites» θα υποδεχτεί το κοινό στο χώρο Metaphor Athens (Δορυλαίου 10, Πλατεία Μαβίλη) το τετραήμερο 28 Σεπτεμβρίου-1 Οκτωβρίου από τις 5:00 έως τα μεσάνυκτα.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 5:00-12:00 μ.μ.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ, 28.9.2023

6:30 μ.μ.: Εγκαίνια

7:30 μ.μ.: Επίσημη έναρξη με τους Ντέπυ Βρεττού, Gail HolstWarcraft, Μιχάλη Αργυρού,  Αστέρη Κούτουλα και άλλους καλεσμένους

9:00-9:30 μ.μ.: ELECTRA 21 (Killing the parents) – πειραματική προβολή 4 ταινιών σε split screen – Ζωντανή μουσική υπόκρουση με τους Στέφανο Χυτήρη και Στέφανο Θεοδωράκη (κρουστά)

10:00-11:30 Dance Fight Love DieWith Mikis on the Road

Προβολή της ταινίας Ταξιδεύοντας με τον Μίκη

Q&A συζήτηση με τον Αστέρη Κούτουλα και άλλους συντελεστές της ταινίας

————————————————————————-

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29.9.2023

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 5:00-12:00 μ.μ.

7:30 μ.μ.: Συζήτηση για τους Μάνο Χατζιδάκι – Μίκη Θεοδωράκη

με τους Πάρι Κωνσταντινίδη, Μαργαρίτα Θεοδωράκη και την Άννα Γούλα

9:00-9:30 μ.μ.: MEDEA 21 (Killing the children) – πειραματική προβολή 4 ταινιών σε split screen – Ζωντανή μουσική υπόκρουση με τους Στέφανο Θεοδωράκη και Στέφανο Χυτήρη (κρουστά)

10:30 μ.μ.: ΤΟ ΤΕΡΑΤΩΔΕΣ ΑΡIΣΤΟΥΡΓΗΜΑ του Γιάννη Ρίτσου

Απομνημονεύματα ενός ήσυχου ανθρώπου που δεν ήξερε τίποτα

Ανάγνωση με τους Ραφίκα Σάουις, Άννα Γούλα, Πάνο Μπόρα, Αρίσταρχο Παπαδανιήλ, Αστέρη Κούτουλα – παράλληλα με μία ταινία/φάντασμα

————————————————————————-

ΣABATO, 30.9.2023

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 5:00-12:00 μ.μ

6:00-12:00 μ.μ.: Happenings με τον Αστέρη Κούτουλα και καλεσμένους του

————————————————————————-

KYΡIAKH, 1.10.2023

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 5:00-12:00 μ.μ

7:30-8:15 μ.μ.: ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ -Αρίσταρχος Παπαδανιήλ (τραγούδι), Άρης Ζέρβας (τσέλλο)

9:00-9:30 μ.μ.: HXORAMA

προβολή αυτοβιογραφικής ταινίας μικρού μήκους του Γιώργου Θεοδωράκη

10:30-11:15 μ.μ.: ZORBA IN VERONA – πειραματική ταινία μπαλέτου με την χορογραφία του Lorca Massine, κινηματογραφημένη από τον Γιώργο Θεοδωράκη σε σκηνοθεσία Αστέρη Κούτουλα και Δημήτρη Αργυρίου

Αστέρης Κούτουλας Φώτογραφία: ©Jorgo_Tsolakidis
Continue Reading

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Ποια είναι η αρχαιότερη γλώσσα στον κόσμο;

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Στον πλανήτη Γη υπάρχουν πάνω από 7.100 γλώσσες. Το 40% από αυτές κινδυνεύουν με εξαφάνιση (αυτό σημαίνει ότι οι πληθυσμοί που ομιλούν αυτές τις γλώσσες μειώνονται). Υπάρχουν γλώσσες που τις μιλάνε λιγότερα από χίλια άτομα.

Από την άλλη, παραπάνω από τους μισούς κατοίκους του πλανήτη μιλάνε μόλις τις 23 ευρύτατα διαδεδομένες γλώσσες.

Οι ομιλούμενες και μη γλώσσες είναι μία ιστορία ανθρώπινης επικοινωνίας. Για το λόγο αυτό στο ερώτημα για το ποια γλώσσα είναι η αρχαιότερη δεν είναι εύκολο να δοθεί μία ολοκληρωμένη απάντηση.

Για παράδειγμα, οι γλωσσολόγοι στην προσπάθειά τους να αποκρυπτογραφήσουν τις πήλινες πλακέτες ή για να μελετήσουν την εξέλιξη των ζωντανών γλωσσών, αναγκαστικά, ξεπερνούν τα στενά πλαίσια της γλωσσολογίας.

Το συναρπαστικό είναι ότι κατά την διάρκεια της αποκρυπτογράφησης της άγνωστης γλώσσας αποκαλύπτονται μυστικά των αρχαίων πολιτισμών και ξεκινούν νέες έντονες συζητήσεις μεταξύ των επιστημόνων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μελέτη των αρχαίων ή σύγχρονων γλωσσών παίζει καθοριστικό ρόλο στην κατανόηση του παρελθόντος: βοηθάει να καταγράψουμε τους δρόμους της μετανάστευσης των λαών και τις ιστορικές επαφές διαφορετικών πολιτισμών.

Μία γλώσσα έχει πολλές εκφράσεις: η ομιλία, η γραφή, η γλώσσα των χειρονομιών, η κάθε γλώσσα έχει τα χαρακτηριστικά της. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν διαφορετικούς μεθόδους για να προσδιορίσουν την ηλικία μιας γλώσσας και την καταγωγή της.

Λόγου χάρη, όταν έχει εντοπιστεί η χρονική περίοδος κατά την οποία οι δύο διάλεκτοι της ίδιας γλώσσας αρχίζουν να αυτονομούνται και να απομακρύνονται η μία από την άλλη, τότε μιλάμε για την στιγμή της γέννηση μιας καινούργιας γλώσσας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Αγγλικά και τα Γερμανικά που προέρχονται από τα Πρωτογερμανικά.

Δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια ποια γλώσσα τελικά είναι η πιο αρχαία. Μερίδα επιστημόνων θεωρεί ότι όλες οι γλώσσες προέρχονται από μία αρχική πανανθρώπινη “πρωτόγλωσσα”. Αν είναι έτσι, τότε όλες οι γλώσσες, κατά κάποιον τρόπο, έχουν μία πηγή. Η σκέψη αυτή μένει σαν υπόθεση και είναι πολύ δύσκολο να τεκμηριωθεί.

Από τα πιο αρχαία δείγματα γραφής, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η λεγόμενη σφηνοειδής γραφή στους πολιτισμούς των Σουμερίων και Ακκάδων (το λιγότερο πριν 4.600 χρόνια) και ιερογλυφικά των Αιγυπτίων (περίπου την ίδια περίοδο).

Μερίδα επιστημόνων της παγκόσμιας κοινότητας των γλωσσολόγων προτείνει να χαρακτηρίζεται ως η πιο αρχαία εκείνη η γλώσσα πού πρώτη απόκτησε γραφή.

Στα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. φαίνεται πως τοποθετούνται οι κρητικές συλλαβικές γραφές, οι αναφερόμενες έως τώρα ως Μινωικές γραφές, δηλαδή 500 χρόνια πριν από την καθιερωμένη άποψη, η οποία τις τοποθετούσε στο 1900 πΧ.

Έτσι λοιπόν, οι γραφές αυτές χρονολογούνται παράλληλα με τη γραφή στην κοιλάδα του Ινδού ποταμού περί το 2400 πΧ, ενώ τα Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά τοποθετούνται περίπου στο 3000 π.Χ.

Πηγή: ertnews.gr

Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ12 ώρες ago

Ένα γαστρονομικό γεύμα στη… στρατόσφαιρα, το στοίχημα ενός σεφ για το 2025

ΕΙΔΗΣΕΙΣ14 ώρες ago

Ισλανδία: Συνεχίζεται η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη χερσόνησο Ρέικιανες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ16 ώρες ago

Γερμανία: Εφικτός ο κλιματικός στόχος του 2030, εκτιμά η κυβέρνηση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ17 ώρες ago

Γερμανία: Το πείραμα της εβδομάδας τεσσάρων ημερών εργασίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ19 ώρες ago

Μελέτη: Το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζουν οι νευρολογικές παθήσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Γυναίκα 103 ετών συνελήφθη καθώς οδηγούσε χωρίς δίπλωμα και ασφάλιση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Ισλανδία: Νέα έκρηξη του ηφαιστείου της χερσονήσου Ρέικιανες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Έρχεται το EU wallet για τους πολίτες των χωρών μελών της ΕΕ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

ΟΕΚ Γερμανίας: Είναι σημαντικό το κράτος να ακούει τις φωνές και τις ανάγκες κάθε κοινότητας του Απόδημου Ελληνισμού

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Προβολή της Μήλου στη διεθνή τουριστική έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές 2024

ΥΓΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού από τα 40 σώζει ζωές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απεργούν 28 Φεβρουαρίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα 24ωρη απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa την Τρίτη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Απεργίες στα τοπικά μέσα μεταφοράς για την επόμενη εβδομάδα αποφάσισε η Ver.di

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου: “Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος”!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Σε εξέλιξη η νέα απεργία στα αεροδρόμια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Έρευνα: Ο αστεροειδής Δίμορφος μετά το πείραμα της NASA

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Ψηφίστηκε από την Bundestag η μερική νομιμοποίηση της κάνναβης

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis