Επικοινωνήστε μαζί μας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η θέση του Κινήματος Αλλαγής για την ψήφο των Απόδημων

Δημοσιεύθηκε

στις

του Κινήματος Αλλαγής για την ψήφο των Απόδημων

Μια από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις της αναθεώρησης του Συντάγματος το 2001, είναι η πλήρης κατοχύρωση της ψήφου των απόδημων, η οποία προβλεπόταν ήδη στο Σύνταγμα του 1975 αλλά εξειδικεύθηκε και ενδυναμώθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.

Είναι απαραίτητο ΤΩΡΑ να ενεργοποιηθεί η σχετική διάταξη και να ψηφισθεί ο Νόμος που θα καθιστά δυνατή την συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.

Δεν πρόκειται για «παραχώρηση» προς τους Απόδημους Έλληνες, πρόκειται για καθήκον και υποχρέωση της Ελληνικής πολιτείας απέναντί τους, και γι’ αυτό δεν είναι νοητή, ούτε μπορεί να στηρίζεται σε μικροκομματικά κριτήρια, περαιτέρω καθυστέρηση.

 

Η θέση του Κινήματος Αλλαγής για την ψήφο των Απόδημων

 

Μια από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις της αναθεώρησης του Συντάγματος το 2001, είναι η πλήρης κατοχύρωση της ψήφου των απόδημων, η οποία προβλεπόταν ήδη στο Σύνταγμα του 1975 αλλά εξειδικεύθηκε και ενδυναμώθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.

Είναι απαραίτητο ΤΩΡΑ να ενεργοποιηθεί η σχετική διάταξη και να ψηφισθεί ο Νόμος που θα καθιστά δυνατή την συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.

Δεν πρόκειται για «παραχώρηση» προς τους Απόδημους Έλληνες, πρόκειται για καθήκον και υποχρέωση της Ελληνικής πολιτείας απέναντί τους, και γι’ αυτό δεν είναι νοητή, ούτε μπορεί να στηρίζεται σε μικροκομματικά κριτήρια, περαιτέρω καθυστέρηση.

 

2) Πρόθεσή μας είναι η ρύθμιση που θα καταλήξει η Βουλή να διασφαλίζει:

-Την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των Απόδημων στις βουλευτικές εκλογές

-Την πλήρη διαφάνεια στις διαδικασίες της ψηφοφορίας

-Την εκπροσώπησή τους ως διακριτής κατηγορίας στη Βουλή, μέσω βουλευτών που θα εκλέγονται και θα εκπροσωπούν τους ίδιους τους Απόδημους.

-Τη λήψη υπόψη της ψήφου τους, για λόγους ισότητας και καθολικότητας, στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Θέλουμε να ενεργοποιηθούν τόσο οι παλαιότερες και οι νεότερες γενιές μεταναστών, όσο και το επιστημονικό δυναμικό, οι νέες και νέοι που μετανάστευσαν με την τελευταία οικονομική κρίση και επιθυμούν να επιστρέψουν με γνώση, τεχνογνωσία και εμπειρία από το εξωτερικό.

 

3) Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις η ψήφιση αυτού του Νόμου απαιτεί μια πλειοψηφία 200 βουλευτών. Άρα είναι απαραίτητη η διαδικασία διαλόγου μεταξύ των κομμάτων και η διάθεση συνεννόησης και συναίνεσης, ώστε να επιτευχθεί η προβλεπόμενη πλειοψηφία.

Δυστυχώς ως τώρα η μεν ΝΔ δεν έθεσε σε διαβούλευση τις προτάσεις της και περιορίζεται σε διαρροές που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν θα προτείνει την εκλογή βουλευτών εκ των Απόδημων.

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ κάνει μέγα πολιτικό και θεσμικό σφάλμα, που πιθανότατα δεν είναι τυχαίο, με τον μη συνυπολογισμό της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού, στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Παραβιάζει έτσι απόλυτα την συνταγματική αρχή της ισοτιμίας της ψήφου και αντιμετωπίζει τους Απόδημους Έλληνες ως πολίτες β’ κατηγορίας.

 

4) Το Κίνημα Αλλαγής επεξεργάζεται περαιτέρω τις προτάσεις που είχε εδώ και καιρό καταθέσει, με στόχο την παρουσίαση μιας τεκμηριωμένης πρότασης που μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, να συμβάλλει στην επίτευξη ευρύτερης συμφωνίας και να αποδώσει στους αποδήμους τα συνταγματικά τους δικαιώματα.

Βασικά σημεία αυτής της πρότασης είναι:

  1. Δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στα δημοτολόγια.
  2. Για την συμμετοχή τους στις εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους, απαιτείται η «επικαιροποίηση» της εγγραφής τους, με σχετική δήλωση τους προς τα κατά τόπους προξενεία και τις πρεσβείες της Ελληνικής Δημοκρατίας.
  3. Η συμμετοχή τους θα εκφράζεται με ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟ, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της.
  4. Η ψήφος θα προσμετράτε στο συνολικό εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα, όχι όμως στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογικών περιφερειών
  5. Η πραγματική εκπροσώπηση των Απόδημων εξασφαλίζεται με την δημιουργία μιας νέας ενιαίας «Περιφέρειας Ελλήνων Κατοίκων Εξωτερικού», που θα εκλέγει 5-7 βουλευτές, μέσω των ειδικών ψηφοδελτίων των κομμάτων.

Οι έδρες που θα καταλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο θα αφαιρούνται από το ψηφοδέλτιο επικρατείας και από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες.

 

5) Το Κίνημα Αλλαγής δεν περιορίζεται στην διατύπωση της πρότασής του.

Θα συζητήσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο με τους εκτός Επικράτειας Έλληνες την δική μας θέση και βούληση για συμμετοχή τους στις εκλογές και θα τους θυμίσουμε ότι η Παράταξή μας πήρε εγκαίρως την πρωτοβουλία ώστε αυτό το πάγιο αίτημα της Ομογένειας (όπως και αυτό της ψήφου και της δημιουργίας του ΣΑΕ) να θωρακιστεί συνταγματικά και, ΤΩΡΑ, να γίνει πράξη.

ΕΔΩ ΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.

 

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επίδειξη γραπτών των υποψηφίων Ελλήνων του Εξωτερικού

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το Υπουργείο Παιδείας γνωστοποίησε, με ανακοίνωσή του, ότι οι υποψήφιοι εισαγωγής στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση Έλληνες του Εξωτερικού, μπορούν να λάβουν γνώση των γραπτών τους, μετά από αίτηση στην Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του Υπουργείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (η με αριθμ πρωτ. Φ.253/75425/Β6/2009 Υπουργική Απόφαση -ΦΕΚ 1369 Β’), οι υποψήφιοι, που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία εισαγωγής στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων του Εξωτερικού μπορούν να λάβουν γνώση των γραπτών τους δοκιμίων με επίδειξη αυτών σε χώρο και σε χρονικό διάστημα που θα καθορίζεται από την Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται απευθείας στην ανωτέρω Διεύθυνση έως την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019.

Στην αίτηση υποψηφίου αναγράφονται τα πλήρη ονομαστικά του στοιχεία (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, μητρώνυμο), ο κωδικός αριθμός με τον οποίο συμμετείχε στις πανελλήνιες εξετάσεις, το μάθημα ή τα μαθήματα για τα οποία επιθυμεί να λάβει γνώση των γραπτών του δοκιμίων και τηλέφωνο επικοινωνίας.

Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλεται σχετικό παράβολο, το οποίο υποχρεωτικά εκδίδεται ηλεκτρονικά από την εφαρμογή «e-Παράβολο» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.gsis.gr, με ονομασία «Παράβολα επίδειξης γραπτών δοκιμίων Πανελληνίων Εξετάσεων».

Η επίδειξη των γραπτών δοκιμίων γίνεται αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο παρουσία του γονέα του ή του κηδεμόνα του, εφόσον ο υποψήφιος το ζητήσει.

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πρόταση του υπουργείου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πρόταση τεσσάρων σημείων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα τέσσερα σημεία αποτελούν την κυβερνητική πρόταση. Για το θέμα θα τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στη Διακομματική Επιτροπή που συνεδριάζει τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Όπως προκύπτει από την επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται δεκτό το αίτημα του ΚΚΕ να οριστούν ως προϋποθέσεις για συμμετοχή στις εκλογές, η ύπαρξη ελληνικού ΑΦΜ και η απουσία από την Ελλάδα να μην υπερβαίνει τα 30 έτη.

Ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας αυξάνεται από 12 σε 15.

Ως εκλογικά κέντρα προτείνονται οι πρεσβείες και τα προξενεία, ενώ με επιστολική ψήφο θα ψηφίζουν όσοι κατοικούν σε μεγάλη απόσταση από αυτούς τους χώρους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Θεοδωρικάκος στην επιστολή του αναφέρει:

«1. Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

2. Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).

3. Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείες και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν.

4. Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πρόταση Μομφής στον Πρόεδρο της ΟΣΕΠΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Μια επιστολή στενάχωρη και συνάμα ελπιδοφόρα από την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων  Ευρώπης (Ο.Σ.Ε.Π.Ε)

Στενάχωρο για την εικόνα που παρουσιάζει το πολυπληθέστερο και καλύτερα οργανωμένο κομμάτι του ελληνισμού της διασποράς στην Ευρώπη, ελπιδοφόρο γιατί υπάρχουν άτομα που παίρνουνε σοβαρά το ρόλο της συμμετοχής τους στα κοινά και δεν φοβούνται να εκτεθούν και να αναγνωρίσουνε λάθη.

 

Εμείς δεν είμαστε δικαστές και ούτε θα κρίνουμε κανέναν, αυτά θα τα κάνει το επίσημο όργανο της ΟΣΕΠΕ που δεν είναι άλλο από την Γενική Συνέλευσή τους. Ευχόμαστε σύντομα να ξεπεράσουνε δυσκολίες και πρόσωπα και να πορευθούν όλοι ενωμένοι, δυνατοί για τον κοινό σκοπό  και τον ελληνισμό.

 

Η Επιστολή όπως κοινοποιήθηκε στους συλλόγους μέλη της Ομοσπονδίας:

 

17.10.19

Προς Σωματεία Μέλη της Ο.Σ.Ε.Π.Ε.

Αγαπητά αδέλφια,

Τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας, που υπογράφουμε αυτή την επιστολή, προχωρούμε σε αυτή την κίνηση με μόνο

κίνητρο την προστασία της Ο.Σ.Ε.Π.Ε., του κύρους και συνέχειας της. Κατόπιν πολλής και έντονης περίσκεψης επί σειρά μηνών και αφού δώσαμε

πολλές ευκαιρίες στον εκλεγμένο πρόεδρο Αναστάσιο Οσιπίδη να αλλάξει τακτική αυτό δεν συνέβη.

 

Προ λοιπόν μη αναστρέψιμων εξελίξεων, πήραμε την απόφαση στο Διοικητικό συμβούλιο, που νόμιμα κλήθηκε από τον πρόεδρο για τις 28.09.19, να

καταθέσουμε μομφή στο πρόσωπό του και να ζητήσουμε την άμεση παραίτηση του από το αξίωμα που όλοι μαζί του δώσαμε.

Δυστυχώς, αν και το συμβούλιο ήταν νόμιμο και δεν ακυρώθηκε ούτε αναβλήθηκε, έγινε χωρίς την παρουσία του εκλεγμένου προέδρου λόγω

ασθενειας, αλλά με την συμμετοχή όλων των υπολοίπων 6 μελών. Στο διοικητικό συμβούλιο στο οποίο ήταν παρούσα και η Νεολαία μας, καταθέσαμε

τους λόγους για την πράξη μας αυτή.

Ηρθε η ώρα να ενημερώσουμε και εσάς που μας στείλατε σε αυτή την πολύ τιμητική θέση καθώς μόνο σε σας δίνουμε απολογία.

Ο πρόεδρος Αναστάσιος Οσιπίδης:

1) Προκάλεσε μείζονα βλάβη στις σχέσεις της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. με το Γερμανικό

Δημόσιο, την Γερμανική Εκκλησία καθώς και με την Ορθόδοξη Εκκλησία με τους

χειρισμούς του εν αγνοία μας στο ζήτημα της εκδήλωσης στην Βαϊμάρη. Ήρθαν σε

γνώση μας σχετικές επιστολές από το Γραφείο του Ομόσπονδου κρατιδίου, του

επιτετραμμένου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Γερμανία αλλά και άλλες για

τις οποίες ντρεπόμαστε. Καμία εσωτερική διαφωνία στον χώρο μας δεν είναι

δυνατόν να καταλήγει σε άρνηση οργάνωσης για την Γενοκτονία σε Γερμανικό

έδαφος.

2) Ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ επί μήνες συνομιλούσε με άλλους προέδρους φορέων

της Ποντιακής Ομογένειας χωρίς την γνώση μας. Σε σημείο μάλιστα και μόνο

μέσω του προσωπικού του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να προτείνει καταστατικό

νέου οργάνου του Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού εν αγνοία μας. Ολόκληρο

κείμενο καταστατικού την στιγμή που ο ίδιος κατηγορείται από άλλους φορείς ότι

είχε μπλοκάρει την εξέλιξη του νέου φορέα. Αυτή η χωρίς την γνώση μας

συνομιλία του με άλλους προέδρους έγινε το καλοκαίρι και μόλις ενημερώθηκε ότι

εμείς οι υπόλοιποι είχαμε μάθει ότι κατηγορείται ότι ο ίδιος μπλοκάρει την

δημιουργία του νέου φορέα έτρεξε λοιπόν να προλάβει τις εξελίξεις χωρίς εμάς και

χωρίς την γνώση μας σε μυστικές συζητήσεις.

3) Πολλές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου δεν είναι παρά δικές του χωρίς

την ενημέρωση μας. Σε άλλες ενημερώθηκαμε εκ των υστέρων αφού αντιδράσαμε

σε άλλες όχι αφού δεν γνωρίζουμε το βάθος και το εύρος αυτών των προσωπικών

του πρωτοβουλιών.

4) Ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ εδώ και πολύ καιρό δεν συνεργάζεται για το ταμείο με τον ταμία Γρηγόρη Τσαβδαρίδη ο οποίος δεν έχει ενημερωθεί. Το ταμείο  λειτούργησε η υπάλληλος της τεχνικής υποστήριξης και όχι ο Ταμίας ο οποίος  εδώ και μήνες ζητά ενημέρωση για να το κλείσει και να δοθεί έγκαιρα στην ελεγκτική επιτροπή.

 

Θέλουμε να σας ζητήσουμε συγνώμη που δεν δράσαμε νωρίτερα. Θα έχετε δίκιο όσοι μας κατακρίνετε ότι αργήσαμε.

 

Δεχθείτε αν θέλετε μόνο το εξής:

Τον εμπιστευθήκαμε τυφλά και πιστά

Αλλά ήρθε έστω αργά το πλήρωμα του χρόνου.

Ζητούμε την άμεση παραίτηση του και την διενέργεια άμεσα ως ορίζει το καταστατικό, εκλογές.

 

Όσα λέμε δεν συνιστούν συγχωροχάρτι σε άλλους παράγοντες που καιροφυλακτούν.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

Πεχλιβανιδης Χρήστος

Χαζαριδης Χρήστος

Τσαβδαρίδης Γρηγόριος

Παπαδόπουλος Βαλάντης

Καρτάλης Δημήτριος

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Ελληνισμός του Βερολίνου στη συνάντηση Γ. Χρυσουλάκη – Π. Ματλή

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου, κ. Παναγιώτη Ματλή, στην έδρα της ΓΓΑΕ στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης μετέφερε τους χαιρετισμούς του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνη Διαματάρη, καθώς και τη διαβεβαίωσή του για τη διαρκή στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας και ειδικότερα του Υπουργείου Εξωτερικών στο εθνικό έργο που επιτελεί η Κοινότητα στην καρδιά της Ευρώπης.

Ο κ. Παναγιώτης Ματλής ενημέρωσε τον κ. Χρυσουλάκη για τον Ελληνισμό του Βερολίνου, όπου, όπως τόνισε διαβιούν περίπου 25.000 Έλληνες.

Ο κ. Ματλής αναφέρθηκε στα ζητήματα που τους απασχολούν και ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα για την τάση της σύγχρονης μετανάστευσης της ελληνικής νεολαίας και για τις ενέργειες της Κοινότητας στην κατεύθυνση της αναστροφής του φαινομένου.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας των Ελλήνων του Βερολίνου επεσήμανε το σημαντικό έργο της ελληνικής κοινότητας για την προβολή των ελληνικών προϊόντων και γενικότερα για την ανάδειξη του καθημερινού ελληνικού πολιτισμού και την τουριστική προβολή της χώρας μας.

«Πέραν της σημαντικής μας συνάντησης, δεδομένου του κοινού μας ενδιαφέροντος για την περαιτέρω αξιοποίηση των δικτύων των ελλήνων επαγγελματιών της Γερμανίας για την προβολή της Ελλάδας. Ομολογώ πως με συγκινεί ιδιαίτερα η ευαισθησία της ομογένειάς μας στα ελληνικά θέματα.

Η Κοινότητα Βερολίνου έκανε σημαντική δωρεά προς όφελος των πληγέντων από τις πυρκαγιές στο Μάτι τον Ιούνιο του 2018», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης.

Συγκεκριμένα, η Κοινότητα συγκέντρωσε μέσω ειδικού εράνου και χορηγιών ένα χρηματικό ποσό που παραδόθηκε στον κ. Πατούρη, Διευθυντή σχολείου της περιοχής.

Τα χρήματα διανεμήθηκαν σε παιδιά τριάντα οκτώ πυρόπληκτων οικογενειών. Η επιλογή έγινε από τους συλλόγους των εκπαιδευτικών και των γονέων και κηδεμόνων σε συνεργασία με ειδικό ψυχολόγο.

 

Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συγκρότηση διακομματικής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Τη συγκρότηση της διακομματικής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού δρομολογεί, άμεσα, το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως γνωστοποίησε ο αρμόδιος υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος, εντός της ημέρας θα αποστείλει επιστολή προς τα κόμματα προκειμένου να ορίσουν τον εκπρόσωπό τους στην επιτροπή.

Αντικείμενό της θα είναι η διαβούλευση και η εξεύρεση κοινής συνισταμένης σε ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, τον τρόπο που θα εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός επικρατείας εκλογέων κ.λπ.

Τα θέματα αυτά απασχόλησαν ακροθιγώς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς στις συναντήσεις της περασμένης Παρασκευής.

Επιδίωξη του υπουργείου είναι η σύσταση και συνεδρίαση της επιτροπής να γίνει άμεσα, εντός της εβδομάδας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του, κάλεσε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στην επιτροπή. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη ο καθένας να βάλει νερό στο κρασί του προκειμένου να υπάρξει συναίνεση και το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι η κυβέρνηση θέτει μόνο μία κόκκινη γραμμή. Η ψήφος των ήδη εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων να είναι ισότιμη και να μετρά στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Έλληνες τηςΓερμανίας ζητούν ναψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Τη στήριξη των ομογενών της Γερμανίας στις ενέργειες της κυβέρνησης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, Κώστας Δημητρίου, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Δημητρίου είπε στον κ. Θεοδωρικάκο ότι οι Έλληνες της Γερμανίας συμπαρίστανται πλήρως στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει νομοσχέδιο, που θα διευκολύνει την άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του, ο κ. Θεοδωρικάκος έθεσε την εφαρμογή του Συντάγματος ως πρώτη βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι «δεν μπορεί κάποιος Έλληνας που ζει και εργάζεται ή σπουδάζει στο εξωτερικό και πάρει το αεροπλάνο και έλθει στην Ελλάδα να μπορεί να ψηφίσει. Αλλά αν δεν μπορεί να πάρει το αεροπλάνο είτε για οικονομικούς λόγους είτε γιατί δεν έχει τη χρονική άνεση, να μην μπορεί να ψηφίσει».

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι το υπουργείο είναι σχεδόν έτοιμο να καταθέσει νομοσχέδιο που αφορά τον εκσυγχρονισμό των εκλογικών διαδικασιών «που έχουν σχέση με τις ημερομηνίες και τα χρονικά περιθώρια προετοιμασίας των εκλογών που πρέπει», όπως είπε, «ελαφρώς να διευρυνθούν για να καταστεί δυνατή η επιστολική ψήφος αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους υποψήφιους βουλευτές να επικοινωνούν καλύτερα με το εκλογικό σώμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
Europolitis TV1 εβδομάδα πριν

H Γενική Πρόξενος Μαρίας Παπακωνσταντίνου στην Anuga 2019(Video)

9ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών2 εβδομάδες πριν

Επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 εβδομάδες πριν

Η Ολλανδία αλλάζει το επίσημο όνομά της σε «Κάτω Χώρες»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Ανακαλούνται επεξεργασμένα κρέατα στην Ολλανδία

Europolitis TV3 εβδομάδες πριν

Στηρίζουμε Ελλάδα, στηρίζουμε Ήπειρο, είμαστε εδώ!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Η Γερμανική πόλη όπου μπορείτε να μείνετε δωρεάν για ένα μήνα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες πριν

Έλληνες του Εξωτερικού: Οιεισαχθέντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Αμβούργο: 23χρονος τραυμάτισε τρεις ανθρώπους με μαχαίρι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 ημέρες πριν

Ryanair: 14 νέα δρομολόγια στην Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2020

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ2 εβδομάδες πριν

Δυναμική παρουσία της Ελλάδος στην Γερμανία (Anuga 2019)

Europolitis TV1 εβδομάδα πριν

H Γενική Πρόξενος Μαρίας Παπακωνσταντίνου στην Anuga 2019(Video)

Europolitis TV1 εβδομάδα πριν

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στον Ευρωπολίτη

Europolitis TV2 εβδομάδες πριν

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στην Anuga

9ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών2 εβδομάδες πριν

Επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη

9ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών2 εβδομάδες πριν

Τράπεζα Εδεσμάτων με υλικά και πιάτα του 17ου αιώνα

Europolitis TV4 μήνες πριν

38ο Φ.Π.Ε: Μητροπολίτης Ζάμπιας κ Ιωάννης Τσαφταρίδης

Europolitis TV4 μήνες πριν

Συνέντευξη: Του προέδρου Π.Σ.Κ Μανώλη Κουγιουμουτζή

Europolitis TV5 μήνες πριν

1ος Χορός Κρητικού Συλλόγου Μπήλεφελντ 11 Μάϊου 2019

Europolitis TV5 μήνες πριν

Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στις αγορές (Video – Foto)

Europolitis TV6 μήνες πριν

Μήνυμα του Μητροπολίτη Γερμανίας κ.κ Αυγουστίνου (Άγιο Πάσχα)

Advertisement Europolitis
Advertisement