Επικοινωνήστε μαζί μας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Γερμανική πόλη όπου μπορείτε να μείνετε δωρεάν για ένα μήνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Πέρυσι, η Eva Bodenmüller διάβασε για μια πόλη στην ανατολική Γερμανία, η οποία απευθύνει πρόσκληση σε ενδιαφερόμενους εργαζόμενους πολίτες να μείνουν εκεί για ένα μήνα δωρεάν. Η ίδια και ο σύντροφός της Carsten Borck, καλλιτέχνης στο επάγγελμα, ήξεραν ότι έπρεπε σύντομα να εγκαταλείψουν την κατοικία τους στην Ιταλία και δεν ήθελαν να επιστρέψουν στην πόλη καταγωγής τους, το Βερολίνο.

«Σκέφτηκα, γιατί όχι στο Görlitz;», δήλωσε η Bodenmüller, οποία εργάζεται ως freelance δημοσιογράφος.

Το Görlitz, η ανατολική πόλη της Γερμανίας, είναι ένα καλοδιατηρημένο στολίδι που έχει «πρωταγωνιστήσει» σε γνωστές ταινίες του Χόλιγουντ. Όμως, η παλιά πόλη, που προσελκύει 140.000 τουρίστες ετησίως, κρύβει μια σκοτεινή πραγματικότητα.

Η πόλη έχει τους χαμηλότερους μισθούς στη Γερμανία και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά των ακροδεξιών ψηφοφόρων της χώρας. Αφού το τείχος του Βερολίνου έπεσε το 1989, οι ανατολικοί κάτοικοι κατέφυγαν στα δυτικά. Αυτό οδήγησε σε μείωση του πληθυσμού του Görlitz περισσότερο από 25%, σε 54.000 κατοίκους το 2013.

Η Γερμανική πόλη όπου μπορείτε να μείνετε δωρεάν για ένα μήνα

 

Η λογική της δωρεάν διαμονής

Οι αξιωματούχοι της πόλης αποφάσισαν ότι έπρεπε να κάνουν κάτι για να αναστρέψουν αυτή την τάση και σκέφτηκαν να προσφέρουν δωρεάν διαμονή για χρονικό διάστημα ενός μηνός, χωρίς άλλες δεσμεύσεις.

Οι εμπνευστές της ιδέας σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να προσελκύσουν αρκετούς εργαζομένους.

«Όταν το εφαρμόσαμε, θεωρήσαμε ότι το σχέδιο ήταν για να πείσουμε και άλλους ανθρώπους να μετακομίσουν στο Görlitz», δήλωσε ο Borck. «Αλλά τώρα έχουμε το αίσθημα ότι δεν έχει σημασία αν θα μείνουμε εδώ μετά από αυτές τις τέσσερις εβδομάδες. Είμαστε μόνο τα εργαστηριακά ποντίκια για αυτό το επιστημονικό πείραμα» συμπλήρωσε.

Το διεπιστημονικό κέντρο για τον οικολογικό και αναζωογονητικό αστικό μετασχηματισμό (IZS) με έδρα το Görlitz, το οποίο εποπτεύει το εν λόγω «πείραμα» έλαβε περισσότερες από 150 αιτήσεις. Τα 2/3 προέρχονταν από μεγαλύτερες πόλεις, ενώ μερικές προέρχονταν και εκτός Γερμανίας. Μεταξύ αυτών η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα 54 άτομα και ομάδες που συμμετέχουν είναι είτε singles, ζευγάρια ή και οικογένειες ηλικίας από 20 έως 60 ετών. Ανάμεσά τους είναι επιχειρηματίες, κινηματογραφιστές, μοντέλα, εικαστικοί καλλιτέχνες και μουσικοί. Σε κάθε έναν έχει διατεθεί ένα από τα προσφερόμενα διαμερίσματα του project. Με δωρεάν χρήση ενός από τους τρεις χώρους εργασίας.

Η Γερμανική πόλη όπου μπορείτε να μείνετε δωρεάν για ένα μήνα

Αν και ο δήμος ελπίζει ότι ορισμένοι θα εγκατασταθούν μόνιμα στο Görlitz, η κύρια πρόθεση είναι η ISZ να χρησιμοποιήσει συνεντεύξεις συμμετεχόντων και ερωτηματολόγια για να ενημερώσει μια εθνική αστική αναπτυξιακή πολιτική που θα βοηθήσει στην αναβίωση των μικρότερων πόλεων της Γερμανίας.

«Στόχος μας είναι να μάθουμε περισσότερα για το τι χρειάζονται οι άνθρωποι. Και αν μετακινούνται, ποιο είναι το κίνητρό τους», δήλωσε ο επικεφαλής της IZS Robert Knippschild.

Το Görlitz έχει περίπου 7.000 κενά διαμερίσματα και η ανεργία είναι κατά το 1/3 υψηλότερη από τον εθνικό μέσο όρο.

Αυτό, εν μέρει, είναι ο λόγος για τον οποίο η πόλη δέχθηκε 1.200 πρόσφυγες. Ωστόσο, έρευνες έδειξαν ότι η μετανάστευση αποτελεί το πιο επείγον ζήτημα για τους κατοίκους της ανατολικής Γερμανίας, όπου η ακροδεξιά έχει αναλάβει τα ηνία.

Πηγή: theguardian.com

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Τρύγος στα αμπέλια – Που θα κυμανθεί φέτος η παραγωγή

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Είναι φθινόπωρο … Η συγκομιδή σταφυλιών έχει αρχίσει σε πολλές περιοχές της Γερμανίας όπου υπάρχουν αμπελώνες. Η … ειδικός του κρασιού της Βαυαρίας, Romana Echensperger, εξηγεί στην Deutsche Welle τις τελευταίες τάσεις στα γερμανικά κρασιά, από τα chardonnay μέχρι τα αφρώδη.

«Ήταν μία πολύ καλή χρονιά αναφορικά με την καλλιέργεια των αμπελιών», λέει η Romana Echensperger για να συμπληρώσει ότι «ωστόσο, οι αμπελοκαλλιεργητές αντιμετώπισαν ορισμένες προκλήσεις που οφείλονταν κυρίως στο κύμα καύσωνα – αρκετά σταφύλια κάηκαν από τον ήλιο.

Αν και η διαδικασία ωρίμανσης επιβραδύνθηκε λίγο σε σύγκριση με το 2018, είναι σχετικά φυσιολογική. Έτσι μπορούμε να προσβλέπουμε σε μία πολύ ελπιδοφόρα παραγωγή κρασιού. Πέρυσι η απόδοση ήταν μεγάλη, φέτος θα είναι λίγο μικρότερη, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται εντός των κανονικών ορίων».

Σε ερώτηση της Deutsche Welle για το ποιες είναι οι βασικές τάσεις των γερμανικών αμπελώνων φέτος, η Echensperger τονίζει ότι «το γερμανικό αφρώδες κρασί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Η ποιότητα έχει γίνει εξαιρετικά καλή. Χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και οι αμπελοκαλλιεργητές μαθαίνουν πώς να φτιάχνουν εξαιρετικό αφρώδες κρασί».

Η ίδια προσθέτει ότι «το Chardonnay είναι μια άλλη τάση. Σήμερα, το σταφύλι καλλιεργείται σε 2.000 εκτάρια γης, σε σύγκριση με περίπου 200 εκτάρια στη δεκαετία του 1990. Αυτό το κρασί επιστρέφει με ένα νέο στυλ, όχι τόσο πλούσιο, αλλά φρέσκο, με μια μικρή προσθήκη βελανιδιάς. Αυτά τα κρασιά είναι απίστευτα καλά και ισορροπημένα. Γενικά, ο λευκός οίνος είναι ολοένα και πιο δημοφιλής στη Γερμανία. Πριν από είκοσι χρόνια, το κόκκινο κρασί αυξανόταν, αλλά σήμερα οι άνθρωποι στη Γερμανία πίνουν περισσότερο λευκό από το κόκκινο κρασί».

Γερμανία: Τρύγος στα αμπέλια – Που θα κυμανθεί φέτος η παραγωγή

Ξεχωριστή η κάθε χρονιά

Το 2018 ήταν επίσης ένα έτος ζεστό και ξηρό, όπως και το 2019 με επιπτώσεις στα φυτά αλλά και το κρασί. Τι λέει γι’ αυτό η ειδικός;

«Η αμπελοκαλλιέργεια γίνεται σαφώς πιο δύσκολη. Οι αμπελοκαλλιεργητές αγωνίζονται πραγματικά με ακραίες καιρικές συνθήκες. Το 2017, υπήρχε πολλή βροχή ακολουθούμενη από χρόνια θερμότητας και λίγες βροχοπτώσεις. Το 2017, οι αμπελοκαλλιεργητές απομάκρυναν το φύλλωμα γύρω από τα σταφύλια, έτσι ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί, η υγρασία να εξαφανιστεί και να αποφευχθεί η εμφάνιση μυκητιακών νόσων.

Το 2019, έκαναν σχεδόν το ίδιο – και σε μερικές περιοχές έχασαν το 30% των σταφυλιών λόγω του δυνατού ήλιου! Αυτό που ήταν σωστό το 2017 ήταν εντελώς λανθασμένο το 2019. Ο αμπελουργός πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να ενεργεί με σύνεση και ταχύτητα. Στο τέλος, χρειάζεται πάντα λίγη τύχη, επίσης» υπογραμμίζει η Echensperger.

Σύμφωνα με την ίδια, οι αμπελοκαλλιεργητές έχουν σχεδόν σταματήσει να χρησιμοποιούν το ζιζανιοκτόνο glyphosate, για περιβαλλοντικούς λόγους.

Άραγε, οι αμπελοκαλλιεργητές στη Γερμανία θα πρέπει να επανεξετάσουν τις ποικιλίες που αναπτύσσουν ως προς τις κλιματικές αλλαγές;

«Αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση αυτή τη στιγμή, τα αμπελοοινικά μέτρα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, πάρτε τα σταφύλια του Riesling, για παράδειγμα, μεγαλώνουν σε πολύ θερμότερες περιοχές. Όσον αφορά τις ποικιλίες σταφυλιών, δεν θα υπάρξουν αλλαγές προς το παρόν.

Αλλά φυσικά, η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέα προβλήματα και θα πρέπει να βρούμε νέες λύσεις.

Ταξίδεψα στην περιοχή του κρασιού Palatinate, η οποία αγωνίζεται με την ασθένεια σταφυλιών Esca. Ένα είδος βακτηρίου επιτίθεται στον κορμό της αμπέλου, προκαλώντας το θάνατο του φυτού μέσα σε λίγους μήνες. Η Esca καταστρέφει ένα καλό μέρος του αμπελώνα, αλλά οι επιστήμονες δεν ξέρουν το γιατί. Στο παρελθόν, η νόσος ήταν γνωστή μόνο στη νότια Ευρώπη, για παράδειγμα στο Μπορντό και τη Σικελία. Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το πρόβλημα φαίνεται να έχει εξαπλωθεί στη Γερμανία. Οι αμπελώνες υφίστανται τεράστιες απώλειες» σημειώνει η Romana Echensperger.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές από τις κύριες εξαγωγικές αγορές γερμανικών κρασιών είναι η Κίνα και οι ΗΠΑ, ενώ η Σκανδιναβία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Η Γερμανία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος προμηθευτής κρασιού στη Νορβηγία.

Πηγή: dw.com

 

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Oktoberfest: Ξεκίνησε η γιορτή της μπύρας και του… τζίρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Προσελκύοντας χιλιάδες φίλους της μπύρας από όλο τον κόσμο, το Oktoberfest του Μονάχου έχει εξελιχθεί σε μια πολύ σημαντική πηγή εσόδων για την τοπική οικονομία.

Ζυθοποιοί, εστιάτορες, λιανικό εμπόριο και ξενοδόχοι ετοιμάζονται να κάνουν και πάλι… χρυσές δουλειές, κατά τη διάρκεια της παγκοσμίως γνωστής πλέον, γιορτής μπύρας του Μονάχου.

Το φετινό Oktoberfest, στη βαυαρική πρωτεύουσα, ξεκίνησε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως και τις 6 Οκτωβρίου.

Ο περσινός τζίρος για την τοπική οικονομία του Μονάχου ανήλθε στα 1,2 δις ευρώ. Μεγαλύτεροι κερδισμένοι είναι οι ξενοδόχοι.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμος του Μονάχου, παρουσιάζοντας τα περσινά στοιχεία, ενώ εντός του Oktoberfest οι επισκέπτες ξόδεψαν περί τα 442 εκατομμύρια ευρώ, το κόστος των διανυκτερεύσεων ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια.

Πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα κατά τη διάρκεια της γιορτής μπύρας. Η πόλη διαθέτει περίπου 450 ξενοδοχεία με 80.000 κλίνες. Κατά τη διάρκεια του Oktoberfest η πληρότητα φτάνει τα Σαββατοκύριακα το 100%.

Το Oktoberfest ωφελεί φυσικά και τους εστιάτορες αλλά όχι όλους και όχι στον ίδιο βαθμό. Περιμετρικά του Oktoberfest, οι περισσότεροι μαγαζάτορες καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση του τζίρου. Σε άλλα σημεία της πόλης όμως η κίνηση υποχωρεί αισθητά κατά τη διάρκεια της γιορτής.

Η καλύτερη διαφήμιση για την πόλη

Τον μεγαλύτερο τζίρο σημειώνουν βέβαια οι σκηνές μπύρας εντός του Oktoberfest. Με 6,3 εκατομμύρια επισκέπτες να καταναλώνουν σχεδόν 8 εκατομμύρια λίτρα μπύρας ο συνολικός τζίρος ξεπέρασε πέρσι τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Το κόστος για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις είναι όμως κάθε άλλο παρά αμελητέο. Μόνο το στήσιμο-ξεστήσιμο μιας σκηνής (χωρητικότητας έως και 11.000 ατόμων) κοστίζει μεταξύ 1 – 2 εκατομμυρίων ευρώ. Η ορχήστρα 200.000 ευρώ, οι σερβιτόροι 400.000 ευρώ.

Ο δήμος επιβάλει ως διοργανωτής αλλά και ιδιοκτήτης της Τερέζιενβιζε – όπου γίνεται το Oktoberfest – ένα ειδικό τέλος ύψους 7,8% επί του τζίρου.

Στο λούνα παρκ και τα υπόλοιπα σταντ (παιχνίδια, ζαχαρωτά κ.α.) τα έσοδα κινήθηκαν πέρσι στα 140 εκατομμύρια ευρώ.

Σημαντικός, τέλος, είναι ο οικονομικός αντίκτυπος και για το λιανικό εμπόριο. Στη διάρκεια του Oktoberfest τα έσοδα των καταστημάτων λιανικής ανήλθαν πέρσι στα 160 εκατομμύρια ευρώ, με τους επισκέπτες να αγοράζουν κυρίως παραδοσιακές βαυαρέζικες στολές, σουβενίρ και φυσικά φανέλες της Μπάγερν.

Το μεγαλύτερο όφελος για την πόλη ωστόσο δεν μπορεί να μετρηθεί σε χρήματα: οι εικόνες από την μεγαλύτερη γιορτή μπύρας στον κόσμο είναι η καλύτερη προβολή του Μονάχου ως τουριστικού προορισμού.

Πηγή: dw.com

 

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τέλος η πλαστική σακούλα στη Γερμανία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας κατέθεσε νομοσχέδιο για την οριστική απαγόρευση της πλαστικής σακούλας. Η απόφαση εγείρει ερωτήματα για το αν πρόκειται για μία ουσιαστική ή απλώς συμβολική κίνηση.

Παρά τη σημαντική μείωση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στη χρήση και πώληση της πλαστικής σακούλας στα γερμανικά καταστήματα, για τη γερμανίδα υπουργό Περιβάλλοντος Σβένγια Σούλτσε αυτό δεν είναι αρκετό. Η ίδια θεωρεί ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την οριστική απαγόρευση της πλαστικής σακούλας, καταθέτοντας σχετικό νομοσχέδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει απαγόρευση των πιο λεπτών πλαστικών σακουλών, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για φρούτα και για λαχανικά. Η Γερμανίδα υπουργός αναφέρει στο σχέδιό της ότι σε κάθε πολίτη αντιστοιχούν περίπου 20 τέτοιες σακούλες το χρόνο. Για τη Σούλτσε, η πλαστική σακούλα είναι μόνο ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια για τη μείωση του πλαστικού μιας χρήσης.

Το νέο μέτρο ήρθε ομαλά ως συνέπεια μιας σειράς αποφάσεων. Ήδη από το 2016 οι επιχειρήσεις εμπορίου δεσμεύτηκαν οικειοθελώς να κοστολογούνται οι πλαστικές σακούλες στα ταμεία, γεγονός που οδήγησε με επιτυχία στη μείωση της κατανάλωσής της. Σε σχέση με το 2015 η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 64%.

«Συμβολικό μέτρο η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας»

Εμφανώς δυσαρεστημένος από την παραπάνω απόφαση φάνηκε ο Εμπορικός Σύλλογος HDE, ο οποίος είχε καταλήξει σε συμφωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος: «Η απαγόρευση είναι μια σαφής παραβίαση της σύμβασης και της εμπιστοσύνης» δήλωσε ο γενικός διευθυντής Στέφαν Γκέντ.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών: οι πλαστικές σακούλες «χρησιμοποιούνται συχνά μετά από επανειλημμένη χρήση ως σακούλες σκουπιδιών. Καταλήγουν στο περιβάλλον μόνο, όταν οι καταναλωτές δεν κάνουν σωστό διαχωρισμό».

Ο επικεφαλής των Πρασίνων, Άντον Χοφράιτερ, χαιρέτισε την απόφαση, κάνοντας όμως περισσότερο λόγο για ένα «συμβολικό μέτρο». Το ίδιο πιστεύει και η WWF: «Η απαγόρευση που έρχεται στη Γερμανία έχει μάλλον συμβολική σημασία», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων Μπέρνχαρντ Μπάουσκε. Εξηγεί ότι όταν αυξάνεται παράλληλα η κατανάλωση χάρτινων σακουλών ή όταν οι καταναλωτές επιλέγουν τις δωρεάν σακούλες για τα φρούτα, από οικολογική άποψη το κέρδος είναι μηδαμινό.

Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε και η πολιτικός των Φιλελευθέρων Γιούντιθ Σκουντέλνι, αναφέροντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η απαγόρευση θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τη σταθερά υψηλή κατανάλωση μικρότερων σακουλών για λαχανικά και φρούτα και θα τις αντικαταστήσει με οικολογικά χειρότερες εναλλακτικές λύσεις, όπως η χρονοβόρα χρήση χάρτινων σακουλών». Περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν επανειλημμένα ότι, για παράδειγμα, οι χάρτινες σακούλες είναι πιο πιθανό να αποσυντεθούν αλλά δεν είναι πιο οικολογικές στην παραγωγή τους από τις πλαστικές σακούλες.

Θετικές αντιδράσεις

Από την άλλη πλευρά, ο Οργανισμός για την προστασία του περιβάλλοντος «DUH» χαιρέτισε την απόφαση, θεωρώντας ότι η παραγωγή πλαστικών σακουλών επιβαρύνει το περιβάλλον και το κλίμα του πλανήτη. Προτρέπει, επίσης, τους εμπόρους να προσφέρουν ελκυστικές επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες αγορών ως εναλλακτική λύση και να προωθούν τη μέθοδο της επαναχρησιμοποίησης μέσω κουπονιών ή εκπτώσεων.

Η προβλεπόμενη απόφαση συμπεριλαμβάνει την απαγόρευση και των βιολογικών και βιοδιασπώμενων σακουλών, καθώς σύμφωνα με τη Σούλτσε «το βιοπλασικό είναι μία απάτη και δεν αποσυντίθεται όπως τα οργανικά απόβλητα».

Μάλιστα, μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης του πλαστικού έχουν ληφθεί και στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει την απαγόρευση των πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης, όπως τα πλαστικά πιάτα και μαχαιροπίρουνα, από το 2021.

Πηγή: dw.com

 

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τι δείχνει δημοσκόπηση μετά τις εκλογές σεΣαξονία & Βρανδεμβούργο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Θορυβημένη από τα αποτελέσματα των εκλογών στα κρατίδια της Σαξονίας και του Βρανδεμβούργου εμφανίζεται η γερμανική κοινή γνώμη στην δεκαπενθήμερη δημοσκόπηση «Politbarometer» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ZDF. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση του ποσοστού εκείνων που προβλέπουν σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και εκείνων οι οποίοι θεωρούν ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα ήταν προτιμότερο να αποσυρθεί από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο αυτής της εβδομάδας, το 72% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα αντέξει ως το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, το 2021. Το 22% εκφράζει την αντίθετη άποψη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αντίστοιχη ερώτηση, τον περασμένο Ιούνιο, στην αντοχή της κυβέρνησης υπολόγιζε μόλις το 60%, ενώ το 30% διαφωνούσε. Στο ίδιο πνεύμα, το 73% των Γερμανών θεωρεί «καλή» την προοπτική η Άγγελα Μέρκελ να παραμείνει στην καγκελαρία ως το τέλος της θητείας της, το φθινόπωρο του 2021. Τον περασμένο Μάιο, το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε το 68%.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο την τύχη του κυβερνητικού της εταίρου, του SPD, το οποίο διανύει περίοδο αναζήτησης νέας ηγεσίας, το ερώτημα σχετικά με την συμμετοχή του στην κυβέρνηση παραμένει επίκαιρο. Το 50% εκτιμά ότι για το ίδιο το κόμμα θα ήταν καλύτερο να περάσει στην αντιπολίτευση, ενώ το 42% εκφέρει την αντίθετη άποψη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μεταξύ των υποστηρικτών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το 52% πιστεύει ότι είναι προτιμότερη η παραμονή στον κυβερνητικό συνασπισμό, έναντι του 45% που εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερα αν αποχωρούσε.

Ούτε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) όμως η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (71%) δεν πιστεύει ότι η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ θα οδηγήσει με επιτυχία το κόμμα της στο μέλλον, ενώ μόλις το 19% εκφράζει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της. Ακόμη και στις τάξεις των υποστηρικτών του κόμματός της, μόλις το 34% την εμπιστεύεται.

Σε ό,τι αφορά την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), τον μεγάλο «νικητή» των δύο κρατιδιακών αναμετρήσεων της περασμένης Κυριακής, το 78% πιστεύει ότι εισπράττει μόνο ψήφο διαμαρτυρίας, ενώ μόλις το 16% εκτιμά ότι οι πολίτες την ψηφίζουν για τις πολιτικές της θέσεις. Το ποσοστό είναι άλλωστε πολύ κοντά σε αυτό που συγκεντρώνει η AfD στην πρόθεση ψήφου σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Η θέση πάντως των Γερμανών σε ό,τι αφορά την προοπτική συνεργασίας των υπόλοιπων κομμάτων με την ακροδεξιά – ή, κατ’ άλλους στην Γερμανία, τη λαϊκιστική δεξιά – δεν είναι ξεκάθαρη. Το 58% θεωρεί ορθή τη στάση των κομμάτων που απορρίπτουν κάθε συζήτηση για συνεργασία· όμως το 37% τη χαρακτηρίζει «λάθος».

Στην πρόθεση ψήφου, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) παραμένει πρώτη με 28%, ενώ οι Πράσινοι χάνουν μια μονάδα και βρίσκονται στο 24%. Το SPD κερδίζει δύο μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση και φθάνει στο 15%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται με 13%, χωρίς αλλαγή στα ποσοστά της, η AfD και ακολουθούν η Αριστερά με 7% (χωρίς μεταβολή) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 6% (–1%).

Η Άγγελα Μέρκελ παραμένει η δημοφιλέστερη πολιτικός της Γερμανίας, ακολουθούμενη από τον συμπρόεδρο των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς και τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν.

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται σταθερά η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η αρχηγός του CDU και υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Γερμανία γιόρτασε τα 70 χρόνια του λουκάνικου κάριβουρστ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Οι Γερμανοί γιόρτασαν χθες τα 70 χρόνια του κάριβουρστ, μιας σπεσιαλιτέ του Βερολίνου που αποτελείται από λουκάνικο με μπόλικο κάρι και κέτσαπ, καθώς τιμούν την εθνική ημέρα αυτής της γερμανικής λιχουδιάς. Από τις 1.500 ποικιλίες λουκάνικου που υπάρχουν στη Γερμανία, το κάριβουρστ είναι από τις πιο ξεχωριστές και συχνά σερβίρεται σε χάρτινο πιάτο με τσιπς.

Με την κατανάλωση να υπολογίζεται σε περισσότερα από 800 εκατομμύρια λουκάνικα ετησίως, το κάριβουρστ είναι πανταχού παρόν στη γερμανική πρωτεύουσα. Ένας διάσημος μέγας λάτρης του ήταν ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.

«Πιστεύω ότι το κάριβουρστ έχει γίνει τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γερμανίας… Είναι ένα μεγάλο success story», λέει ο Γκέοργκ Μπιρ, ιδιοκτήτης ενός υπαίθριου πάγκου με σνακ. Το κλειδί της επιτυχίας του είναι η κορυφαία ποιότητα του λουκάνικου, εξηγεί.

«Βάζουμε και βοδινό στα λουκάνικά μας και έχουμε φρέσκο πράγμα κάθε μέρα. Μετά έχουμε φυσικά την πικάντικη σπιτική σάλτσα μας, την κάρι-κέτσαπ, και το σύνολο είναι ένα γευστικό πυροτέχνημα», λέει ο Μπιρ.

Το κάριβουρστ διαδόθηκε λίγο μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, όταν τα τρόφιμα ήταν σπάνια και οι Βερολινέζοι εργάζονταν σκληρά για να ανοικοδομήσουν την κατεστραμμένη πρωτεύουσα.

Μια πλάκα στο σημείο όπου η νοστιμιά αυτή φέρεται ότι επινοήθηκε από την Χέρτα Χόιβερ, το 1949 στο Δυτικό Βερολίνο, γράφει: «Η ιδέα της έγινε παράδοση και αιώνια απόλαυση!»

Η Γερμανία γιόρτασε τα 70 χρόνια του λουκάνικου κάριβουρστ

Καθώς υπάρχουν και αντίπαλες διεκδικήσεις, η προέλευση αυτού του πιάτου δεν είναι αδιαφιλονίκητη και το κάριβουρστ είναι εξίσου δημοφιλές στο πρώην κομμουνιστικό ανατολικό τμήμα της πόλης.

Ο ιδιοκτήτης του πάγκου Κονόπκε, στο ανατολικό Βερολίνο, λέει πως τίποτε ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει στη συνταγή μέσα στις λίγες τελευταίες δεκαετίες.

«Φυσικά τα καρυκεύματα στην (πρώην κομμουνιστική) ανατολή … αυτές οι γεύσεις δεν είναι πλέον διαθέσιμες. Σήμερα αγοράζουμε άλλα καρυκεύματα», λέει η Ντάγκμαρ Κονόπκε, κόρη της Βάλτραουντ Τσιρφόγκελ, ιδιοκτήτριας του πάγκου υπαίθριου πωλητή. «Όμως τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιούμε για να ραφινάρουμε τη γεύση της κέτσαπ μας έχουν παραμείνει τα ίδια εδώ και δεκαετίες», προσθέτει.

Οι πελάτες είναι ευχαριστημένοι. «Είναι φανταστικά. Το κάριβουρστ εδώ σκίζει. Μπορώ να τρώω όλη μέρα», λέει ο Μάρκο Μίλερ μασώντας το ζουμερό λουκάνικο.

Η Κονόπκε χαίρεται που, έπειτα από επτά δεκαετίες, η ζήτηση εξακολουθεί να είναι μεγάλη. «Πιστεύω πως θα παραμείνει ένα δημοφιλές προϊόν στο μέλλον, είναι σίγουρο. Πολλές γενιές το ξέρουν από παιδιά και εξακολουθούν να έρχονται σε μας ως ενήλικοι, όταν μεγαλώνουν», λέει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters

 

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Διακοπές και συλλογή απορριμμάτων: Μια νέα μόδα στο Βερολίνο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Μη σας κάνει εντύπωση αν δείτε ξαφνικά σε πάρκα ή δρόμους του Βερολίνου τουρίστες να μαζεύουν αποτσίγαρα και σπασμένα γυαλιά. Η νέα μόδα είναι: δωρεάν περιηγήσεις στη γερμανική πρωτεύουσα μετά συλλογής απορριμμάτων.

Μα συνδυάζονται διακοπές και συλλογή απορριμμάτων; Ορισμένοι τουλάχιστον τουρίστες δεν βρίσκουν την ιδέα και τόσο άσχημη. Δύο συνοικίες του Βερολίνου ξεκίνησαν ήδη τη συνεργασία με διοργανωτές περιηγήσεων στη γερμανική πρωτεύουσα. Σε ενδιαφερόμενους επισκέπτες προσφέρουν ένα δωρεάν πρόγραμμα τριών σημείων με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου: περιήγηση στο Μνημείο για το Τείχους του Βερολίνου, με πληροφορίες για την ιστορία του χωρισμένου Βερολίνου, μια ώρα συλλογή απορριμμάτων σε κοντινά πάρκα και στη συνέχεια, ως ανταμοιβή για την κοινωνική προσφορά, δωρεάν πικνίκ.

Όπως όλα δείχνουν, οι Βερολινέζοι θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα των τουριστών να μαζεύουν αποτσίγαρα, σπασμένα γυαλιά και πεταμένα χαρτιά σε πάρκα και δρόμους φορώντας γάντια και πορτοκαλί γιλέκα.

Μπορεί το Βερολίνο να μην συγκεντρώνει (ακόμα) τόσους τουρίστες όσο η Φλωρεντία. Όμως και στη γερμανική πρωτεύουσα πολλοί κάτοικοι εκνευρίζονται πλέον όταν ακούν τις νύχτες βαλίτσες στο λιθόστρωτο, όταν βλέπουν όλο και συχνότερα στη γειτονιά τους ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ή όταν ξαγρυπνούν αναγκαστικά από τα μεταμεσονύχτια γλέντια, νεαρών κυρίως, τουριστών. Τα τελευταία χρόνια το Βερολίνο αναπτύσσεται συνεχώς και μαζί του αυξάνονται οι τουρίστες. Όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, υπάρχουν μοιραία και πολλά σκουπίδια. Διεθνώς το φαινόμενο ονομάζεται overtourism.

Επιτυχία σε Εδιμβούργο, Άμστερνταμ, Παρίσι και Βαρκελώνη

Ο τουρισμός όμως έχει και θετικές πλευρές, τις οποίες αναδεικνύουν οι πρωτότυπες περιηγήσεις στο Βερολίνο που συνδυάζουν το τερπνό με το ωφέλιμο.

Τι λένε όμως οι επισκέπτες που συμμετέχουν στις περιηγήσεις αυτές; Ο τουρισμός μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα, πιστεύει ο ιταλός ηθοποιός Πάολο Γκρούνι. Θεωρεί ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα ήταν χρήσιμες και στη γενέτειρά του Φλωρεντία. Στην περιήγηση συμμετέχει και η ινδή Χιράλ Αρόρα. Λέει ότι το Βερολίνο είναι πιο βρώμικο από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά πολύ πιο καθαρό από το Νέο Δελχί. Ο γερμανός συνταξιούχος Ράινχαρντ Κάιζερ θεωρεί την ιδέα για τις περιηγήσεις μετά συλλογής απορριμμάτων εξαιρετική και δηλώνει ότι δεν ανήκει σε εκείνους που μονίμως γκρινιάζουν για την παρουσία τουριστών στη πόλη. Μα οι τουρίστες είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του Βερολίνου, τονίζει.

Παρόμοιες περιηγήσεις προσφέρει το πόρταλ Sandemans New Europe ήδη σε σειρά άλλων ευρωπαϊκών πόλεων όπως το Εδιμβούργο, το Άμστερνταμ, το Παρίσι και τη Βαρκελώνη.

Στο Βερολίνο μέχρι και 75 τουρίστες δηλώνουν κάθε φορά συμμετοχή στις περιηγήσεις. Είναι εντυπωσιακό πόσο δημοφιλείς είναι οι περιηγήσεις αυτές, δηλώνει ο Ντέιβιντ Ο Κέλι, επικεφαλής του Sandemans New Europe. Η υπεύθυνη Οικονομικών της συνοικίας Πάνκο του Βερολίνου Ρόνα Τίτγε, θεωρεί τις περιηγήσεις αυτές ευκαιρία για επαφές μεταξύ τουριστών και κατοίκων.

Με τις δωρεάν περιηγήσεις στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους επισκέπτες για τον βιώσιμο τουρισμό, υπογραμμίζει και προσθέτει ότι αν οι περιηγήσεις έχουν επιτυχία θα εντατικοποιηθούν στο μέλλον.

Πηγή: dw.com

 

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
Europolitis TV1 εβδομάδα πριν

H Γενική Πρόξενος Μαρίας Παπακωνσταντίνου στην Anuga 2019(Video)

9ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών2 εβδομάδες πριν

Επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 εβδομάδες πριν

Η Ολλανδία αλλάζει το επίσημο όνομά της σε «Κάτω Χώρες»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Ανακαλούνται επεξεργασμένα κρέατα στην Ολλανδία

Europolitis TV3 εβδομάδες πριν

Στηρίζουμε Ελλάδα, στηρίζουμε Ήπειρο, είμαστε εδώ!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Η Γερμανική πόλη όπου μπορείτε να μείνετε δωρεάν για ένα μήνα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες πριν

Έλληνες του Εξωτερικού: Οιεισαχθέντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Αμβούργο: 23χρονος τραυμάτισε τρεις ανθρώπους με μαχαίρι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 ημέρες πριν

Ryanair: 14 νέα δρομολόγια στην Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2020

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ2 εβδομάδες πριν

Δυναμική παρουσία της Ελλάδος στην Γερμανία (Anuga 2019)

Europolitis TV1 εβδομάδα πριν

H Γενική Πρόξενος Μαρίας Παπακωνσταντίνου στην Anuga 2019(Video)

Europolitis TV1 εβδομάδα πριν

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στον Ευρωπολίτη

Europolitis TV2 εβδομάδες πριν

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στην Anuga

9ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών2 εβδομάδες πριν

Επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη

9ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών2 εβδομάδες πριν

Τράπεζα Εδεσμάτων με υλικά και πιάτα του 17ου αιώνα

Europolitis TV4 μήνες πριν

38ο Φ.Π.Ε: Μητροπολίτης Ζάμπιας κ Ιωάννης Τσαφταρίδης

Europolitis TV4 μήνες πριν

Συνέντευξη: Του προέδρου Π.Σ.Κ Μανώλη Κουγιουμουτζή

Europolitis TV5 μήνες πριν

1ος Χορός Κρητικού Συλλόγου Μπήλεφελντ 11 Μάϊου 2019

Europolitis TV5 μήνες πριν

Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στις αγορές (Video – Foto)

Europolitis TV6 μήνες πριν

Μήνυμα του Μητροπολίτη Γερμανίας κ.κ Αυγουστίνου (Άγιο Πάσχα)

Advertisement Europolitis
Advertisement