ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η υπερβολικήχρήση των social media επηρεάζει την υγεία των εφήβων
Η υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την υγεία των εφήβων. Σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα, η άνω των τριών ωρών καθημερινή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με κακές συνήθειες ύπνου, ενώ η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών σχετίζεται με αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και καφεΐνης.
Η πρώτη έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “BMJ Open”. Διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι στη Βρετανία που χρησιμοποιούσαν τα social media πάνω από τρεις ώρες την ημέρα δεν είχαν προβλήματα στο πρόγραμμα ύπνου τους.
Στην έρευνα αναλύθηκαν δεδομένα από 11.872 εφήβους που είχαν γεννηθεί μεταξύ 2000 και 2002. Αυτοί ανέφεραν πόσο χρόνο περνούσαν στα social media και τις τυπικές συνήθειες ύπνου τους.
Πάνω από το ένα τρίτο των εφήβων (33,7%) ήταν χαμηλού επιπέδου χρήστες και χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λιγότερο από μία ώρα ημερησίως. Λίγο κάτω από το ένα τρίτο (31,6%) χαρακτηρίστηκαν χρήστες μέσου επιπέδου (1 – 3 ώρες ημερησίως). Το 14% ήταν χρήστες υψηλού επιπέδου (3-5 ώρες) και το 21% πολύ υψηλού επιπέδου (πάνω από 5 ώρες την ημέρα).
Οι χρήστες πολύ υψηλού επιπέδου ήταν 70% πιθανότερο να κοιμούνται μετά τις 11 τις καθημερινές και μετά τα μεσάνυχτα όταν δεν είχαν σχολείο.
Τα κορίτσια χρησιμοποιούσαν τα social media περισσότερο από τα αγόρια.
Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, κατά τους ερευνητές, ιδιαίτερα για τις σχολικές μέρες. Ο περιορισμένος ύπνος έχει συσχετιστεί με χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο και λιγότερο καλή ψυχική υγεία.
Αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και καφεΐνης
Μια δεύτερη έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο “Μακ Μάστερ”. Έδειξε ότι όσο περισσότερο χρόνο καταναλώνουν οι έφηβοι ασχολούμενοι με ηλεκτρονικές συσκευές τόσο περισσότερη ζάχαρη και καφεΐνη καταναλώνουν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πάνω από το 27% των εφήβων υπερβαίνουν τη συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης ζάχαρης. Το 21% ξεπερνά τα αντίστοιχα επίπεδα καφεΐνης.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 32.418 συμμετέχοντες, εφήβους από 13-14 ετών και 15-16 ετών.
Φάνηκε πως κάθε επιπλέον ώρα τηλεόρασης συνδέθηκε με 32% μεγαλύτερη πιθανότητα υπέρβασης των συνιστώμενων επιπέδων ζάχαρης. Η πιθανότητα υπέρβασης των επιπέδων καφεΐνης ήταν 28% αυξημένη.
Οι ερευνητές εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι η χρήση των βιντεοπαιχνιδιών συνδέθηκε ελάχιστα με την κατανάλωση περισσότερης καφεΐνης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η πρώιμη έκθεση στη νικοτίνη μπορεί να συνδέεται με μακροχρόνιες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
Η έκθεση στη νικοτίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση προκάλεσε μακροχρόνιες αλλαγές στα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα και στο αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα ποντικών, σύμφωνα με μελέτη.
Σε αυτές τις αλλαγές περιλαμβάνεται πιο επιζήμια απόκριση όταν τα ζώα μολύνονται από τον ιό της γρίπης αργότερα στη ζωή τους.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ των ΗΠΑ, εξέθεσε έγκυα ποντίκια στη νικοτίνη, προκειμένου να διερευνήσει τις επιπτώσεις της περιγεννητικής έκθεσης στο αιμοποιητικό σύστημα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι απόγονοι που είχαν εκτεθεί στη νικοτίνη διέθεταν λιγότερα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα, που παράγουν τα ώριμα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία αναλαμβάνουν την αντιμετώπιση των απειλών. Παράλληλα, εντοπίστηκαν αλλαγές στα πρότυπα γονιδιακής έκφρασης που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα μέσα σε αυτά τα κύτταρα.
Αυτές οι μεταβολές παρέμειναν και κατά την ενήλικη ζωή των ποντικών, παρότι η έκθεση στη νικοτίνη είχε σταματήσει λίγο μετά τη γέννησή τους. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Stem Cell Reports».
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα μελετών σε ποντίκια δεν μπορούν απαραίτητα να μεταφερθούν άμεσα στον άνθρωπο. Παρ’ όλα αυτά, η μελέτη εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την έκθεση στη νικοτίνη κατά την εγκυμοσύνη και τα πρώτα στάδια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης μέσω προϊόντων όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Επιβεβαιώθηκε στο 3,8% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο – Στο 5,1% στην Ελλάδα
- Η πρώιμη έκθεση στη νικοτίνη μπορεί να συνδέεται με μακροχρόνιες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
- Η Λισαβόνα αναστέλλει τη λειτουργία κοινόχρηστων ηλεκτρικών πατινιών
- Καθυστερήσεις στα ιταλικά αεροδρόμια λόγω βλάβης στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας
- Κάθε μέρα κι ένα λουκέτο για τις βρετανικές παμπ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Λισαβόνα αναστέλλει τη λειτουργία κοινόχρηστων ηλεκτρικών πατινιών
Ο δήμαρχος της Λισαβόνας, Κάρλος Μοέδας, αποφάσισε να «αναστείλει» τη λειτουργία του συστήματος κοινόχρηστων ηλεκτρικών πατινιών της πόλης επειδή «δεν λειτουργεί», παρά τους αυστηρότερους κανονισμούς που θεσπίστηκαν το 2023.
«Το σύστημα με τη σημερινή του μορφή δεν λειτουργεί. Υπάρχουν ηλεκτρικά πατίνια που οδηγούνται με λάθος τρόπο, επικίνδυνη συμπεριφορά, περισσότερα ατυχήματα και πατίνια που εγκαταλείπονται σε δημόσιους χώρους. Συλλέγουμε περισσότερα από 1.200 από αυτά κάθε μήνα», υποστήριξε ο δήμαρχος.
Τον Φεβρουάριο του 2023, η πόλη διαπραγματεύτηκε νέους κανονισμούς με τους φορείς εκμετάλλευσης ηλεκτρικών πατινιών με στόχο τη μείωσή τους κατά το ήμισυ, τη μείωση της μέγιστης ταχύτητάς τους και την αυστηρή ρύθμιση της στάθμευσής τους.
Εκείνη την εποχή, η Λισαβόνα διέθετε έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς κοινόχρηστων ηλεκτρικών πατινιών στην Ευρώπη.
Η Λέσχη Αυτοκινήτου της Πορτογαλίας, μια ομάδα υπεράσπισης των οδηγών, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι έχει συγκεντρώσει περίπου 20.000 υπογραφές με αίτημα τη διεξαγωγή δημοτικού δημοψηφίσματος σχετικά με την πιθανή απαγόρευση της χρήσης κοινόχρηστων ηλεκτρικών πατινιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Επιβεβαιώθηκε στο 3,8% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο – Στο 5,1% στην Ελλάδα
- Η πρώιμη έκθεση στη νικοτίνη μπορεί να συνδέεται με μακροχρόνιες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
- Η Λισαβόνα αναστέλλει τη λειτουργία κοινόχρηστων ηλεκτρικών πατινιών
- Καθυστερήσεις στα ιταλικά αεροδρόμια λόγω βλάβης στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας
- Κάθε μέρα κι ένα λουκέτο για τις βρετανικές παμπ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Άσκηση και πρόληψη προστατεύουν τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση
Τη σημασία της σωματικής άσκησης, της πρόληψης, αλλά και της παρακολούθησης της υγείας κατά την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης αναδεικνύουν επιστήμονες μέσα από μελέτες και επιστημονικές οδηγίες, που εξέδωσαν με την ευκαιρία της 18ης Οκτωβρίου – Παγκόσμιας Ημέρας Εμμηνόπαυσης.
Η σωματική άσκηση, όπως το περπάτημα, ο χορός και η γιόγκα, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας και της ποιότητας ζωής των γυναικών κατά την περιεμμηνόπαυση και τα πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Menopause».
Στο πλαίσιο συστηματικής ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης, οι ερευνητές, με επικεφαλής το University College London (UCL), αξιολόγησαν δώδεκα τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερες από 1.000 γυναίκες ηλικίας 40-65 ετών από επτά χώρες (τη Βραζιλία, την Κίνα, την Τυνησία, την Ινδία, το Ιράν, την Κορέα και τις ΗΠΑ). Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της μελέτης, διαφορετικές μορφές άσκησης ενδέχεται να βοηθούν στην αντιμετώπιση ορισμένων ψυχολογικών συμπτωμάτων που συνδέονται με αυτή τη μεταβατική περίοδο της ζωής.
Η εμμηνόπαυση είναι η περίοδος κατά την οποία η έμμηνος ρύση σταματά λόγω της μείωσης των ορμονικών επιπέδων και πολλές γυναίκες εμφανίζουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ψυχολογικά συμπτώματα, όπως κατάθλιψη, πεσμένη διάθεση, άγχος, στρες, καθώς και δυσκολίες στη σκέψη και τη μνήμη.
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινότητά τους και την ποιότητα ζωής τους.
Η αερόβια άσκηση εμφάνισε τα ισχυρότερα αποτελέσματα στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής, με την αυξημένη έκκριση ενδορφινών να συνδέεται με τη βελτίωση της διάθεσης.
Παράλληλα, τα προγράμματα αερόβιας άσκησης φαίνεται να απαιτούσαν συχνά λιγότερες συνεδρίες, γεγονός που ενδέχεται να διευκολύνει την ένταξή τους στο καθημερινό πρόγραμμα γυναικών μέσης ηλικίας, οι οποίες αντιμετωπίζουν περιορισμούς χρόνου και ενέργειας. Σε μία από τις μελέτες, οι συμμετέχουσες περπατούσαν για 30 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ σε άλλη παρακολουθούσαν τρία εβδομαδιαία μαθήματα ζούμπα διάρκειας μίας ώρας.
Από την άλλη πλευρά, οι δραστηριότητες που συνδυάζουν σώμα και νου συνδέθηκαν με σημαντική βελτίωση της ψυχολογικής ποιότητας ζωής. Οι πρακτικές αυτές περιλαμβάνουν τεχνικές ενσυνειδητότητας, ελεγχόμενης αναπνοής και επίγνωσης του σώματος, οι οποίες ενδέχεται να βοηθούν στη ρύθμιση των συναισθημάτων. Σε μία μελέτη, οι γυναίκες συμμετείχαν σε δύο εβδομαδιαίες συνεδρίες γιόγκα διάρκειας 75 λεπτών, ενώ σε άλλη παρακολουθούσαν καθημερινά μαθήματα διάρκειας μίας ώρας.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα αναδεικνύουν τη σωματική δραστηριότητα ως μια χαμηλού κόστους και ευρέως διαθέσιμη επιλογή για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά συμπτώματα κατά την εμμηνόπαυση, σε σύγκριση με άλλες παρεμβάσεις, όπως η ορμονοθεραπεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Επιβεβαιώθηκε στο 3,8% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο – Στο 5,1% στην Ελλάδα
- Η πρώιμη έκθεση στη νικοτίνη μπορεί να συνδέεται με μακροχρόνιες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
- Η Λισαβόνα αναστέλλει τη λειτουργία κοινόχρηστων ηλεκτρικών πατινιών
- Καθυστερήσεις στα ιταλικά αεροδρόμια λόγω βλάβης στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας
- Κάθε μέρα κι ένα λουκέτο για τις βρετανικές παμπ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Χάλκινο μετάλλιο Μηχανικής Καινοτομίας και 4η θέση παγκοσμίως για την Εθνική Ομάδα Ρομποτικής FIRST Global Challenge Team Greece powered by ΔΕΗ!
Η Εθνική Ομάδα Ρομποτικής FIRST Global Challenge Team Greece powered by ΔΕΗ σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις και κατέκτησε την 4η θέση παγκοσμίως στους αγώνες συμμαχιών στο Robot Game, την 3η θέση και χάλκινο μετάλλιο στο Innovation Engineering Award και το Social Media Award στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST Global Challenge που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 7 – 10 Οκτωβρίου 2026 στην Νότια Κορέα.
Η Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST Global Challenge είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής, επιστήμης, καινοτομίας και τεχνολογίας, στην οποία συμμετέχουν εθνικές ομάδες από 190 χώρες με παιδιά ηλικίας 14 -18 χρονών.
Αρμόδιος φορέας για την Ελλάδα, είναι ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός Eduact.
Η φετινή θεματική της Ολυμπιάδας “Igniting Innovation” ανέδειξε ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα της εποχής μας: τις δασικές πυρκαγιές και την προστασία του πλανήτη. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι μαθητές σχεδίασαν και κατασκεύασαν καινοτόμα ρομπότ, αναζητώντας τεχνολογικές λύσεις για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης μιας ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς και την πρόληψη μελλοντικών καταστροφών.

Η ελληνική αποστολή, αποτελούμενη από μαθητές και μαθήτριες Λυκείου από όλη τη χώρα, διαγωνίστηκε με το ρομπότ “PITHIA”, σε έναν αγώνα συμμαχιών που κλήθηκαν να «σβήσουν» τις πυρκαγιές, συλλέγοντας και μεταφέροντας εκατοντάδες πορτοκαλί σφαιρίδια στις ειδικές μονάδες κατάσβεσης της πίστας!
Από το Boot Camp προετοιμασίας τον περασμένο Ιούλιο, περισσότερα από 135 μέλη του κλιμακίου της ομάδας δούλεψαν ιδέες στη μηχανική για αμέτρητες ώρες, με το συντονισμό των προπονητών και των μεντόρων της ομάδας, προκειμένου να φτάσουν να έχουν ένα από τα πιο άρτια μηχανικά ρομπότ ανάμεσα στις 190+ χώρες που συμμετείχαν.
Το βραβείο που κατέκτησε η Εθνική Ομάδα απονέμεται στις ομάδες που διακρίνονται για τη δημιουργικότητα, τις πρωτότυπες τεχνικές προσεγγίσεις και την καινοτόμο επίλυση μηχανικών προβλημάτων, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημασία της ομαδικής εργασίας και της συστηματικής δουλειάς.
Παράλληλα η 4η θέση στον αγώνα συμμαχιών του Robot Game, ανάμεσα σε 190+ χώρες, αντικατοπτρίζει τη σταθερότητα, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του ρομπότ σε συνεχόμενους αγώνες με διαφορετικούς συμμάχους.
- Επιβεβαιώθηκε στο 3,8% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο – Στο 5,1% στην Ελλάδα
- Η πρώιμη έκθεση στη νικοτίνη μπορεί να συνδέεται με μακροχρόνιες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
- Η Λισαβόνα αναστέλλει τη λειτουργία κοινόχρηστων ηλεκτρικών πατινιών
- Καθυστερήσεις στα ιταλικά αεροδρόμια λόγω βλάβης στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας
- Κάθε μέρα κι ένα λουκέτο για τις βρετανικές παμπ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πρόσβαση σε 200 Ευρωπαίους ερευνητές στα πιο εξελιγμένα μοντέλα της τεχνητής νοημοσύνης δίνει η Google
Η Google ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δώσει πρόσβαση σε 200 Ευρωπαίους ερευνητές στα πιο προηγμένα μοντέλα και συστήματά της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ/AI) για να υποστηρίξει την επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές θα επιλεγούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάμεσα από τους δικαιούχους του ευρωπαϊκού προγράμματος RAISE, διευκρίνισε στο AFP ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός, που έκανε την ανακοίνωση αυτή με αφορμή σύνοδο κορυφής για την ΤΝ που πραγματοποιείται στο Δουβλίνο.
Οι ειδικοί αυτοί θα έχουν άμεση πρόσβαση στα πιο εξελιγμένα επιστημονικά εργαλεία της Google Deepmind και της Google Cloud, διευκρίνισε η εταιρεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα AlphaFold 3 (μοντέλο που ειδικεύεται στην έρευνα για τις πρωτεΐνες), AlphaGenome ή WeatherNext (μετεωρολογικές προβλέψεις).
Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει ολοένα και μεγαλύτερη ανατροπή στον κόσμο της έρευνας, από τα μαθηματικά ως τις βιολογικές επιστήμες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Επιβεβαιώθηκε στο 3,8% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο – Στο 5,1% στην Ελλάδα
- Η πρώιμη έκθεση στη νικοτίνη μπορεί να συνδέεται με μακροχρόνιες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
- Η Λισαβόνα αναστέλλει τη λειτουργία κοινόχρηστων ηλεκτρικών πατινιών
- Καθυστερήσεις στα ιταλικά αεροδρόμια λόγω βλάβης στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας
- Κάθε μέρα κι ένα λουκέτο για τις βρετανικές παμπ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Κόφτης» στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών από την 1/1/2027 – Υποχρεωτική επαλήθευση ηλικίας μέσω Kids Wallet
Τη θέσπιση ηλικιακού ορίου για την πρόσβαση των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με έναρξη εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου 2027, προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του ψηφιακού περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν, κατά τη διάρκεια διυπουργικής συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο Μποδοσάκη, οι υπουργοί Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, Δημήτρης Παπαστεργίου, η ρύθμιση προβλέπει την απαγόρευση πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών, με τις πλατφόρμες να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επαλήθευση της ηλικίας των χρηστών.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαστεργίου, με βάση τον τρόπο υπολογισμού της ηλικίας που θα εφαρμοστεί, ως ημερομηνία γέννησης θα λαμβάνεται η 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, ώστε τα ηλικιακά όρια να συνδέονται με τις σχολικές τάξεις. Με αυτό το κριτήριο, από την 1η Ιανουαρίου 2027 δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε παιδιά που έχουν γεννηθεί από το 2013 και μετά.
Ο κ. Σκέρτσος ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα, Τρίτη 13 Οκτωβρίου, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί και ακρόαση φορέων, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση στις 22 Οκτωβρίου.
Το Kids Wallet και η ευθύνη των πλατφορμών
Κεντρικό στοιχείο του σχεδιασμού είναι η υποχρεωτική επαλήθευση της ηλικίας, με αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, όπως το Kids Wallet. Όπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι πλατφόρμες θα πρέπει να χρησιμοποιούν μηχανισμούς επιβεβαίωσης όταν δεν μπορούν να διαπιστώσουν με ασφάλεια την ηλικία ενός χρήστη.
Το Kids Wallet δεν διαβιβάζει στις πλατφόρμες την ημερομηνία γέννησης του χρήστη, αλλά ένα ψηφιακό σήμα που επιβεβαιώνει αν βρίσκεται πάνω ή κάτω από το προβλεπόμενο ηλικιακό όριο. Στόχος είναι να περιοριστεί η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, χωρίς να υπονομεύεται η αξιοπιστία της διαδικασίας, όπως σημειώθηκε.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, όταν μία πλατφόρμα δεν είναι βέβαιη για την ηλικία του χρήστη, θα μπορεί να εμφανίζει κωδικό QR, τον οποίο ο χρήστης θα σαρώνει μέσω του Kids Wallet ή του Gov.gr Wallet, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επαλήθευση.
Διευκρίνισε ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2027, οι πλατφόρμες θα πρέπει να κλειδώνουν τους λογαριασμούς για τους οποίους γνωρίζουν ότι ανήκουν σε χρήστες κάτω των 15 ετών. Όταν δεν είναι βέβαιες για την ηλικία, θα πρέπει να ζητούν επιβεβαίωση μέσω του σχετικού ψηφιακού εργαλείου.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαστεργίου, στο επίκεντρο βρίσκονται αρχικά το Instagram, το Facebook και το TikTok, ενώ ο κατάλογος των υπηρεσιών που θα υπάγονται στη ρύθμιση δεν είναι οριστικός και αναμένεται να εξελίσσεται. Η κυβέρνηση τονίζει ότι η παρέμβαση αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι συνολικά τη χρήση του διαδικτύου ή της τεχνολογίας.
Στόχος είναι να περιοριστεί η έκθεση των παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο και πρακτικές που ενδέχεται να ενισχύουν την υπερβολική χρήση, χωρίς να αποκλείονται από τις ψηφιακές υπηρεσίες που είναι αναγκαίες για την επικοινωνία, την εκπαίδευση και την καθημερινότητά τους.
Η εφαρμογή της ρύθμισης θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act – DSA), ενώ για τις παραβάσεις προβλέπεται η ενεργοποίηση των μηχανισμών εποπτείας και κυρώσεων που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όπως επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα πρόστιμα βάσει του DSA μπορεί να φτάσουν έως το 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών μίας πλατφόρμας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Επιβεβαιώθηκε στο 3,8% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο – Στο 5,1% στην Ελλάδα
- Η πρώιμη έκθεση στη νικοτίνη μπορεί να συνδέεται με μακροχρόνιες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
- Η Λισαβόνα αναστέλλει τη λειτουργία κοινόχρηστων ηλεκτρικών πατινιών
- Καθυστερήσεις στα ιταλικά αεροδρόμια λόγω βλάβης στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας
- Κάθε μέρα κι ένα λουκέτο για τις βρετανικές παμπ













You must be logged in to post a comment Login