Επικοινωνήστε μαζί μας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Frontex: Μείωση των μεταναστευτικών ροών στα ελληνικά νησιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Μείωση κατά 18% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο παρουσίασαν οι μεταναστευτικές ροές στην ανατολική Μεσόγειο (ελληνικά νησιά) σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Frontex.

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των μεταναστών στις περιοχές της ανατολικής Μεσογείου μειώθηκε τον Οκτώβριο σε σχεδόν 10.800 αφίξεις (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η Κύπρος), παραμένει η πιο δημοφιλής διαδρομή καταγράφοντας τα 2/3 όλων των παράνομων διελεύσεων στην ΕΕ.

Παρά την επιβράδυνση που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, ο συνολικός αριθμός αφίξεων στην περιοχή αυτή κατά τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους ήταν 31% υψηλότερος από ό, τι πριν από ένα χρόνο, σε σχεδόν 63.000.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή ήταν Αφγανοί (ένας στους τρεις), ενώ οι Σύροι αποτελούσαν το ένα τέταρτο του συνόλου.

Το σύνολο των αφίξεων για όλες τις μεταναστευτικές οδούς για τους πρώτους 10 μήνες του 2019 ήταν κατά 16% λιγότερες, φτάνοντας τις 107.900.

Τον Οκτώβριο, ο αριθμός των παράνομων συνοριακών διαβάσεων στα κυριότερα μεταναστευτικά δρομολόγια της Ευρώπης μειώθηκε κατά 17% από τον προηγούμενο μήνα, σε περίπου 16.800, λόγω της πτώσης των αφίξεων στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στη διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου, σύμφωνα με την Frontex, ο αριθμός των διελεύσεων παράτυπων μεταναστών αυξήθηκε κατά 8% από τον προηγούμενο μήνα σε λίγο παραπάνω από 3.000 αφίξεις.

Μαροκινοί και Αλγερινοί αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο αριθμό ανιχνευθέντων μεταναστών στην διαδρομή αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kaspersky: Συμβουλές για τη διευκόλυνση των συνθηκών τηλεργασίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Λιγότερη υποστήριξη από τον εργοδότη χρειάζονται οι εργαζόμενοι σε εταιρείες με λιγότερους από 50 υπαλλήλους, κατά μέσο όρο, όταν εργάζονται εξ αποστάσεως, σε σύγκριση με το προσωπικό σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Εξαίρεση αποτελεί η συναισθηματική ή ψυχολογική υποστήριξη.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα έρευνας της Kaspersky, σε ορισμένες χώρες, έως και το 90% των μικρών επιχειρήσεων έχουν βιώσει αρνητικό αντίκτυπο από την πανδημία, όπως μείωση της παραγωγής, των πωλήσεων και των εσόδων, ακόμη και πλήρες κλείσιμο.

Σε εταιρείες με μια ντουζίνα ή λιγότερους ανθρώπους, ο τρόπος με τον οποίο οι εργαζόμενοι ξεπερνούν αυτές τις προκλήσεις μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση του συνόλου της επιχείρησης.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για τους εργοδότες να παρακολουθούν το πώς αισθάνονται οι εργαζόμενοι και να εποπτεύουν τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στην επιχείρησή τους.

Η τελευταία έρευνα της Kaspersky αποκάλυψε ότι το μεγαλύτερο κενό στις προσδοκίες υποστήριξης παρατηρείται στην κοινωνική βοήθεια και τα πρόσθετα οφέλη, όπως η κάλυψη των λογαριασμών διαδικτύου ή τηλεφώνου.

Το 41% των εργαζομένων των μικρών επιχειρήσεων θα ήθελε περισσότερη υποστήριξη σε αυτό, σε σύγκριση με το 47% εκείνων που εργάζονται σε μεσαίες επιχειρήσεις. Το ίδιο μοτίβο ισχύει και για την απαιτούμενη τεχνολογική υποστήριξη, όπως η παροχή του κατάλληλου εξοπλισμού και εργαλείων πληροφορικής (35% σε σύγκριση με 41%).

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πιο συνηθισμένο για τους ανθρώπους σε μικρούς οργανισμούς να διαμορφώνουν το δικό τους εργασιακό περιβάλλον, να χρησιμοποιούν προσωπικές συσκευές για εργασία και να φροντίζουν για την πρόσβαση σε υπηρεσίες εργασίας.

Η συναισθηματική ή ψυχολογική υποστήριξη είναι απαραίτητη σχεδόν στον ίδιο βαθμό για όλες τις επιχειρήσεις: 23% σε μικρούς οργανισμούς και 25% σε μεγαλύτερους.

Ο αντίκτυπος του COVID-19 δεν έχει επηρεάσει μόνο την εργασία και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, αλλά έχει επίσης προκαλέσει άγχος για την προσωπική τους υγεία και την υγεία των αγαπημένων τους προσώπων, ενώ έχει επηρεάσει και τη συνολική αισιοδοξία τους για το μέλλον. Έτσι, η υποστήριξη στο κομμάτι της ψυχικής υγείας μπορεί να είναι σημαντική για κάθε εργαζόμενο.

Συμβουλές της Kaspersky για τη διευκόλυνση των συνθηκών τηλεργασίας

– Η ανοικτή και ειλικρινής επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους, καθώς αναζητούν υποδείξεις από τους διευθυντές τους για το πώς να αντιδράσουν σε καταστάσεις κρίσης. Οργανώστε συνεδρίες τύπου «Ρωτήστε με οτιδήποτε» με τα κορυφαία διοικητικά στελέχη της εταιρείας, ώστε να μπορούν να μιλήσουν στους υπαλλήλους για το πώς η επιχείρησή σας θα συνεχίσει να εργάζεται στις νέες συνθήκες.

– Πραγματοποιήστε έρευνες για να κατανοήσετε τη συναισθηματική κατάσταση των υπαλλήλων σας, τον φόρτο εργασίας τους, αν έχουν όλα όσα χρειάζονται για την τηλεργασία, και αν κατανοούν τις επιχειρηματικές διαδικασίες. Αυτό δίνει μια καλύτερη κατανόηση σχετικά με τις συγκεκριμένες συνθήκες που βρίσκονται οι άνθρωποι σήμερα και βοηθά στη λήψη πιο ισορροπημένων αποφάσεων.

– Βοηθήστε τους υπαλλήλους σας να διαχειριστούν την υπερφόρτωση πληροφοριών και την αίσθηση ότι είναι καταβεβλημένοι σε αυτήν την αβέβαιη στιγμή. Ενημερώστε τις ομάδες σας για τα γεγονότα και την τρέχουσα κατάσταση, καθώς και για το πώς να μείνουν ασφαλείς και υγιείς.

– Δημιουργήστε διαδικτυακά κανάλια επικοινωνίας Ανθρώπινου Δυναμικού και ΙΤ, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί εύκολα να λύσει τα προβλήματά του. Παρέχετε οδηγίες σε όλους τους υπαλλήλους σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της τηλεργασίας και χρήσης συγκεκριμένου λογισμικού. Μπορεί να γίνει μέσω webinars ή ομαδικών κλήσεων.

– Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σας έτσι ώστε να χρησιμοποιούν βασικές τεχνικές ασφαλείας όταν εργάζονται εξ αποστάσεως, όπως πώς να αποφεύγουν να πέσουν θύματα phishing ή πώς να διαχειρίζονται λογαριασμούς και κωδικούς πρόσβασης. Η Kaspersky και η Area9 Lyceum έχουν δημιουργήσει ένα δωρεάν εκπαιδευτικό εργαλείο για να βοηθήσουν το προσωπικό να εργάζεται με ασφάλεια από το σπίτι.

– Υιοθετήστε μια λύση ασφαλείας που βασίζεται στο cloud. Ακόμη και οι μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει να προστατεύονται από απειλές στον κυβερνοχώρο, ανεξάρτητα από το αν οι εργαζόμενοι εργάζονται σε εταιρικές ή προσωπικές συσκευές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Πολιτική αντιπαράθεση από την πρόταση αναβολής του φρένου χρέους

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Λόγω των δημοσιονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού, ο επικεφαλής της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν τάσσεται υπέρ της αναστολής του συνταγματικά κατοχυρωμένου κανόνα περί ισοσκελισμένου προϋπολογισμού («φρένου χρέους») για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και υπέρ της ανάλογης αλλαγής του γερμανικού Συντάγματος.

«Το φρένο χρέους δεν μπορεί να τηρηθεί τα επόμενα χρόνια, ακόμα και με – κατά τα άλλα – αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία», γράφει ο Μπράουν σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύθηκε στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

Ταυτόχρονα, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τάχθηκε αντιθέτως κατά της εξαίρεσης για τις φυσικές καταστροφές και τα επόμενα χρόνια, όπως ισχύει για τα έτη 2020 και 2021.

«Αυτό θα άνοιγε το δρόμο για τη μόνιμη χαλάρωση του κανόνα του χρέους, επειδή είναι εντελώς ασαφές για πόσο καιρό η πανδημία μπορεί να δικαιολογήσει μια εξαίρεση από τον κανόνα», τονίζει στο άρθρο του ο επικεφαλής της καγκελαρίας.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό τον λόγο είναι φρόνιμο να συνδυαστεί μια στρατηγική ανάκαμψης για την οικονομία στη Γερμανία με μια τροποποίηση του Συντάγματος, που θα έχει χρονικό περιορισμό και θα προβλέπει μια αξιόπιστη βαθμιαία μείωση της δυνατότητας για περαιτέρω δανεισμό καθώς επίσης και μια σαφή ημερομηνία για την επιστροφή στην συμμόρφωση με τον κανόνα του φρένου χρέους».

Ο Μπράουν περιγράφει τη χρονικά μεγαλύτερης διάρκειας απόκλιση από το «φρένο χρέους» ως «στρατηγική απόφαση για την οικονομική ανάκαμψη. Το περιθώριο χρέους το οποίο θα αποκτηθεί μέσω της τροποποίησης το Συντάγματος αποσκοπεί στην αποφυγή πρόσθετων οικονομικών επιβαρύνσεων για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Για να έχουμε μια γρήγορη ανάκαμψη και ένα αξιόπιστο πλαίσιο για επενδύσεις, είναι φρόνιμο να σταθεροποιήσουμε τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης έως το τέλος του 2023 και επίσης να μην προβούμε σε φορολογικές αυξήσεις», καταλήγει ο επικεφαλής της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν.

Πολιτική αντιπαράθεση

Ο επικεφαλής της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν πυροδότησε έντονη πολιτική αντιπαράθεση με την πρότασή του να αναβληθεί για μερικά χρόνια η ισχύς του του φρένου χρέους προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση του κορονοϊού.

Ο Ρολφ Μπρινκχάους, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του δύο αδελφών συντηρητικών κομμάτων, του χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και του χριστιανοκοινωνικού (CSU), χαρακτήρισε την πρόταση του Μπράουν έκφραση προσωπικής γνώμης και όχι πλειοψηφική θέση των δύο κομμάτων.

Ο νέος πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Άρμιν Λάσετ επιβεβαίωσε επίσης ότι είναι υπέρ της διατήρησης του φρένου χρέους.

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς από την άλλη πλευρά, δήλωσε ανοιχτός στο θέμα και επεσήμανε ότι ο Μπράουν υιοθέτησε πρόταση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης.

Oι Πράσινοι (Die Gruenen) συμφώνησαν με την πρόταση Μπράουν. Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας τους Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ δήλωσε μάλιστα στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke ότι το (συνταγματικό) φρένο χρέους πρέπει να συμπληρωθεί σε μόνιμη βάση (και) με έναν επενδυτικό κανόνα.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ έκανε λόγο για «συνθηκολόγηση της δημοσιονομικής πολιτικής» και δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα ζήτησε την διεξαγωγή συζήτησης στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) σχετικά με αυτό το θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης διεθνών πτήσεων προς την Γερμανία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να εκμηδενίσει σχεδόν την διεθνή αεροπορική κυκλοφορία προς το γερμανικό έδαφος εξαιτίας της πορείας της πανδημίας της Covid-19, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύουν οι διάφορες μεταλλάξεις του ιού απαιτεί να εξετάσουμε και να συζητούμε στην κυβέρνηση δραστικά μέτρα», ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται «οι αυστηρότεροι συνοριακοί έλεγχοι, κυρίως στα σύνορα με ζώνες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, αλλά επίσης μείωση της αεροπορικής κυκλοφορίας προς την Γερμανία σχεδόν στο μηδέν, όπως κάνει αυτήν την στιγμή το Ισραήλ», δηλώνει ο Χορστ Ζεεχόφερ στην εφημερίδα Bild.

«Ο πληθυσμός που στην Γερμανία αποδέχεται σημαντικούς περιορισμούς» απέναντι στην πανδημία, «περιμένει από μας να τον προστατεύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα από μία έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων», δηλώνει ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Τις τελευταίες ημέρες, ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Γερμανία έχει φθίνουσα τάση, κάτω από το όριο των 10.000, έπειτα από την εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός.

Σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αναφέρθηκε μάλιστα στο ενδεχόμενο διακοπής ή ισχυρής μείωσης των πτήσεων κατά την διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης με τους βουλευτές του κόμματός της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακαλύφθηκε ένα ασυνήθιστο αστρικό σύστημα με έξι ήλιους και έξι εκλείψεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

TESS και εξωπλανήτες (καλλιτεχνική απεικόνιση). Πηγή: NASA

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα σπάνιο αστρικό σύστημα, στο οποίο υπάρχουν έξι άστρα που δημιουργούν έξι εκλείψεις μεταξύ τους, όταν παρατηρούνται από το ηλιακό σύστημα μας.

Πρόκειται για το σύστημα TIC 168789840 σε απόσταση περίπου 1.900 ετών φωτός από τη Γη.

Η ανακάλυψη έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Προς το παρόν, δεν έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη εξωπλανητών σε αυτό το ασυνήθιστο σύστημα. Αν υπάρχουν, θα βλέπουν μάλλον δύο ήλιους και παράλληλα τέσσερα πολύ φωτεινά άστρα να «χορεύουν» στον ουρανό τους.

Δεν είναι το πρώτο σύστημα έξι άστρων που ανακαλύπτεται, καθώς έχουν ήδη βρεθεί μερικά ακόμη.

Είναι όμως το πρώτο εξαπλό αστρικό σύστημα εξαπλών εκλείψεων, στο οποίο – όπως φαίνεται από τη Γη – κάθε φορά που ένα άστρο περνάει μπροστά από ένα άλλο, δημιουργεί μια έκλειψη ορατή στα τηλεσκόπια.

Από κάποια άλλη «εξωγήινη» οπτική γωνία, τα άστρα δεν θα φαίνονταν να μπλοκάρουν το ένα το φως του άλλου.

Το TIC 168789840 αποτελείται από τρία ζεύγη άστρων, δύο εσωτερικά και ένα εξωτερικό. Τα δύο εσωτερικά ζεύγη κινούνται σε κοντινές τροχιές το ένα πέριξ του άλλου. Αυτή η τετράδα κινείται γύρω από ένα κοινό κέντρο βαρύτητας.

Σε μεγαλύτερη απόσταση, βρίσκεται ένα εξωτερικό ζεύγος άστρων, τα οποία κινούνται το ένα γύρω από το άλλο και ταυτόχρονα και τα δύο μαζί κινούνται γύρω από την εσωτερική τετράδα, διαγράφοντας μια πλήρη περιφορά κάθε 2.000 χρόνια και ολοκληρώνοντας έτσι μια περίπλοκη αστρική «χορογραφία».

Το «τρίο» των αστρικών ζευγών, χάρη στη βαρυτική αλληλεξάρτησή του, κινείται γύρω από το γαλαξιακό κέντρο ως ένα ενιαίο αστρικό σύστημα.

Οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν πόσα τέτοια πολύπλοκα αστρικά συστήματα υπάρχουν στο γαλαξία μας και πέρα από αυτόν. Επίσης παραμένει αίνιγμα η προέλευση τέτοιων συστημάτων με τόσα πολλά άστρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι πάγοι της Γης εξαφανίζονται με αυξανόμενο ρυθμό άνω των 1,3 τρισ. τόνων ετησίως

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο ρυθμός εξαφάνισης των πάγων του πλανήτη μας επιταχύνεται. Η Γη εκτιμάται ότι έχασε συνολικά 28 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου μεταξύ 1994 και 2017 και οι ετήσιες απώλειες έχουν αυξηθεί σημαντικά μέσα σε τρεις δεκαετίες, από 0,8 τρισεκατομμύρια τόνους τον χρόνο στη δεκαετία του 1990, σε 1,3 τρισεκατομμύρια το χρόνο το 2017, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Λιντς, του Εδιμβούργου και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον δρα Τόμας Σλέιτερ του Κέντρου Πολικών Παρατηρήσεων και Μοντελοποίησης του πρώτου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Cryosphere» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών, χρησιμοποίησαν διαχρονικά δορυφορικά δεδομένα για τις εκτιμήσεις τους.

Η έρευνα κάλυψε 215.000 παγετώνες σε όλα τα βουνά του πλανήτη, τους πάγους της ξηράς της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας, καθώς επίσης τους επιπλέοντες πάγους πέριξ της Ανταρκτικής, της Αρκτικής και του Νότιου Ωκεανού.

Η τήξη των πάγων, κυρίως λόγω ανόδου της θερμοκρασίας, αυξάνει τη στάθμη των θαλασσών και τον κίνδυνο πλημμυρών σε παράκτιες περιοχές, καθώς επίσης απειλεί τα φυσικά ενδιαιτήματα πολλών ειδών ζώων.

Η μελέτη, η πρώτη του είδους της που εξετάζει μέσω δορυφόρων όλους τους πάγους που χάνονται, συμπεραίνει ότι έχει υπάρξει αύξηση 65% στον ρυθμό τήξης των πάγων στη διάρκεια σχεδόν μίας 25ετίας, κυρίως εξαιτίας αυξημένων απωλειών στην Ανταρκτική και στη Γροιλανδία.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η αύξηση στην τήξη των πάγων πυροδοτείται από την άνοδο της θερμοκρασίας τόσο της ατμόσφαιρας όσο και των ωκεανών, η οποία έχει αυξηθεί με ρυθμό 0,26 και 0,12 βαθμών Κελσίου, αντίστοιχα, ανά δεκαετία μετά το 1980.

Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των απωλειών πάγων (το 68%) αποδίδονται στη θερμότερη ατμόσφαιρα και οι υπόλοιπες απώλειες (32%) στους θερμότερους ωκεανούς.

Η άνοδος της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας ευθύνεται, κυρίως, για την τήξη των πάγων της Αρκτικής θάλασσας και των ορεινών παγετώνων ανά τη Γη, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών αυξάνει, κυρίως, την τήξη των πάγων της Ανταρκτικής.

Μεταξύ 1994 και 2017 οι μεγαλύτερες σε όγκο απώλειες συνέβησαν στην Αρκτική θάλασσα (7,6 τρισεκατομμύρια τόνοι) και στους επιπλέοντες πάγους πέριξ της Ανταρκτικής (6,5 τρισ. τόνοι).

Περίπου οι μισές απώλειες αφορούσαν πάγους στην ξηρά. Συγκεκριμένα, 6,1 τρισεκατομμύρια τόνους από παγετώνες βουνών, 3,8 τρισ. τόνους από τη Γροιλανδία και 2,5 τρισ. τόνους από την ηπειρωτική Ανταρκτική.

Αυτές οι απώλειες στην ξηρά ανέβασαν συνολικά κατά 35 χιλιοστά τη στάθμη των θαλασσών παγκοσμίως.

Εκτιμάται ότι για κάθε εκατοστό ανόδου της στάθμης, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν με αναγκαστική μετεγκατάσταση από τις παράκτιες περιοχές.

Αν και συγκρατούν μόνο το 1% του συνολικού όγκου πάγων της Γης, οι ορεινοί παγετώνες έχουν συμβάλει σχεδόν κατά το ένα τέταρτο στις παγκόσμιες απώλειες πάγων μετά το 1994, καθώς όλες οι περιοχές με παγετώνες στον πλανήτη εμφανίζουν απώλειες.

Πάνω από τις μισές συνολικές απώλειες πάγων στη Γη (το 58%) έχουν συμβεί στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ οι υπόλοιπες (42%) στο νότιο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επικαιροποίηση των συστάσεων της Κομισιόν για τα μέτρα συντονισμού των κρατών-μελών

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η ΕΕ πρότεινε επικαιροποίηση της σύστασης του Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου για μέτρα συντονισμού που επηρεάζουν την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Επιτροπής για διασφάλιση καλύτερου συντονισμού και επικοινωνίας των μέτρων που σχετίζονται με τα ταξίδια σε επίπεδο ΕΕ.

Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει πρόσθετο συντονισμό σε δύο τομείς όπου τα κράτη μέλη έχουν ήδη συμφωνήσει να συνεργαστούν:

– Ενημέρωση του συμφωνημένου χρωματικού κώδικα για τη χαρτογράφηση των περιοχών κινδύνου. Αυστηρότερα μέτρα που εφαρμόζονται σε ταξιδιώτες από περιοχές υψηλότερου κινδύνου.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, δήλωσε ότι «Η συμφωνία τον Οκτώβριο για μια συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ για τους περιορισμούς στα ταξίδια ήταν ένα μεγάλο βήμα προόδου στις προσπάθειές μας να περιορίσουμε τη διάδοση της COVID-19, διατηρώντας παράλληλα τα ουσιαστικά ταξίδια και τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Ο κοινός χάρτης και μια κοινή προσέγγιση σε αναλογικούς και αμερόληπτους περιορισμούς πρέπει να καθοδηγήσουν τις προσπάθειές μας. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα ενόψει των νέων μεταλλάξεων είναι ακόμη μεγαλύτερος συντονισμός και μια κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια να αποθαρρύνουμε τα μη απαραίτητα ταξίδια. Το κλείσιμο των συνόρων δεν θα βοηθήσει, τα κοινά μέτρα θα βοηθήσουν.”

• Ενημέρωση στον κοινό κωδικό χρώματος

Εκτός από τα υπάρχοντα χρώματα πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο και γκρι, η Επιτροπή προτείνει την προσθήκη «σκούρου κόκκινου» για να υποδείξει περιοχές όπου ο ιός κυκλοφορεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό θα ισχύει για μια περιοχή όπου το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών υπερβαίνει τα 500 ανά 100.000 άτομα.

• Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) θα συνεχίσει να δημοσιεύει ενημερωμένες εκδόσεις του χάρτη βάσει δεδομένων που παρέχονται από τα κράτη μέλη.

• Αυστηρότερα μέτρα για ταξιδιώτες από περιοχές υψηλότερου κινδύνου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής της 19ης Ιανουαρίου σχετικά με τις ενέργειες που απαιτούνται για την αποφυγή τρίτου κύματος, η Επιτροπή προτείνει να αποθαρρύνονται όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια έως ότου βελτιωθεί σημαντικά η επιδημιολογική κατάσταση. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τα ταξίδια προς και από περιοχές «σκούρου κόκκινου». Όταν το πράττουν αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν τη συνοχή με τα μέτρα που εφαρμόζουν για τα ταξίδια εντός της επικράτειάς τους.

Για άτομα που ταξιδεύουν από περιοχή «σκούρου κόκκινου», τα κράτη μέλη πρέπει να τους ζητούν:

– Να υποβληθούν σε τεστ πριν από την άφιξη ·

– και να υποβάλονται σε καραντίνα όπως συνιστά η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας και αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται από πολλά κράτη μέλη.

Καθώς η ικανότητα των τεστ έχει αυξηθεί, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερη χρήση των τεστ πριν από την αναχώρηση επίσης για περιοχές που έχουν χαρτογραφηθεί επί του παρόντος ως «πορτοκαλί», «κόκκινο» ή «γκρι». Τα άτομα που επιστρέφουν στο κράτος μέλος διαμονής τους θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τεστ μετά την άφιξή τους.

Λόγω των κινδύνων που συνδέονται με πολύ μεγάλο αριθμό νέων λοιμώξεων, η Επιτροπή συνιστά, βάσει των κατευθυντήριων γραμμών του ECDC, τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν να υιοθετήσουν, να διατηρήσουν ή να ενισχύσουν μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως παραμονή στο σπίτι και προσωρινό κλείσιμο ορισμένων επιχειρησεων, ιδίως σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «σκούρο κόκκινο», ενίσχυση των τεστ και της ανίχνευσης και για την αύξηση της παρακολούθησης και της ιχνηλάτησης κρουσμάτων COVID-19 για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την εξάπλωση νέων, πιο μολυσματικών μεταλλάξεων του κορονοϊού

Τα άτομα που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές πρέπει να εξαιρούνται από ορισμένους από τους περιορισμούς ταξιδιού.

Εάν συχνά χρειάζεται να περάσουν τα σύνορα, για παράδειγμα για οικογενειακούς ή εργασιακούς λόγους, δεν θα πρέπει να υποβληθούν σε καραντίνα και η συχνότητα των απαιτούμενων τεστ θα πρέπει να είναι αναλογική. Εάν η επιδημιολογική κατάσταση και στις δύο πλευρές των συνόρων είναι παρόμοια, δεν πρέπει να επιβληθεί καμία απαίτηση τεστ.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να αποφύγουν τις διαταραχές στα βασικά ταξίδια, ιδίως για να διατηρήσουν τις ροές των μεταφορών σύμφωνα με το σύστημα «πράσινων λωρίδων» και για να αποφευχθούν διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού.

Δεδομένου του αυξημένου κινδύνου, οι απαραίτητοι ταξιδιώτες όπως οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη, τα άτομα που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς ή επαγγελματικούς λόγους που φθάνουν από περιοχές «σκούρου κόκκινου» θα πρέπει επίσης να κάνουν τεστ και να υποβληθούν σε καραντίνα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν έχει δυσανάλογο αντίκτυπο στην άσκηση της βασικής λειτουργίας ή ανάγκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ13 ώρες πριν

Άμεση ενημέρωση λογισμικού πρέπει να κάνουν οι κάτοχοι iPhone & iPad

ΕΙΔΗΣΕΙΣ14 ώρες πριν

Kaspersky: Συμβουλές για τη διευκόλυνση των συνθηκών τηλεργασίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ21 ώρες πριν

Γερμανία: Πολιτική αντιπαράθεση από την πρόταση αναβολής του φρένου χρέους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ22 ώρες πριν

Το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης διεθνών πτήσεων προς την Γερμανία

ΥΓΕΙΑ23 ώρες πριν

Αυξημένος ο κίνδυνος και για σταδιακή απώλεια όρασης λόγω ρύπανσης του αέρα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Ανακαλύφθηκε ένα ασυνήθιστο αστρικό σύστημα με έξι ήλιους και έξι εκλείψεις

Διατροφή2 ημέρες πριν

Παιδική διατροφή – Διατροφικές συμβουλές για τους γονείς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Οι πάγοι της Γης εξαφανίζονται με αυξανόμενο ρυθμό άνω των 1,3 τρισ. τόνων ετησίως

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Επικαιροποίηση των συστάσεων της Κομισιόν για τα μέτρα συντονισμού των κρατών-μελών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Γερμανία: Υπέρ των ενισχυτικών μαθημάτων το καλοκαίρι, η πρόεδρος των υπουργών Παιδείας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Προς παράταση το εθνικό lockdown στη Γερμανία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Το καλοκαίρι και πάλι εφικτά τα τουριστικά ταξίδια για το εξωτερικό

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Παράταση και σκλήρυνση των μέτρων μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη την Τρίτη για νέα μέτρα lockdown

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Οι αρχές διέλυσαν την «πιο εκτεταμένη» πλατφόρμα του παγκόσμιου Darknet

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Απάτες με κρατικές ενισχύσεις λόγω πανδημίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Όλο και πιο πιθανή η παράταση του lockdown

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Αυστηρότερα μέτρα στις αφίξεις από το εξωτερικό σχεδιάζει η κυβέρνηση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Βρετανία: Πανεθνικό απόλυτο lockdown από αύριο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Βαυαρία: Με “λουκέτο” απειλούνται τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις εστίασης

Europolitis TV3 μήνες πριν

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Europolitis TV9 μήνες πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV9 μήνες πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV10 μήνες πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV10 μήνες πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV10 μήνες πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ10 μήνες πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ11 μήνες πριν

Οι Κρητικές γεύσεις και αρώματα στο κέντρο του Ντύσσελντορφ,επιχειρηματικές συναντήσεις B2B(VIDEO)

Europolitis TV12 μήνες πριν

Μαγεία στην Tonhalle η ερμηνεία της Ελενας Μαραγκού με μουσική συνοδεία του Κώστα Ράπτη

Europolitis TV1 έτος πριν

Το Αιγοπρόβατο όπως δεν το ξέρουμε!

Advertisement Europolitis
Advertisement