ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Διάκριση για την Ελλάδα ως προορισμού οικογενειακών διακοπών

Σημαντική διάκριση απέσπασε η Ελλάδα, ως προορισμός για οικογενειακές διακοπές, κατά την απονομή των βρετανικών βραβείων «Family Traveller Excellence Awards 2019».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τα βραβεία του δημοφιλέστερου βρετανικού περιοδικού και site για οικογενειακές διακοπές «Family Traveller».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου.
Η χώρα μας απέσπασε το βραβείο στην κατηγορία «Immersive Experiences» (Απολαυστικές Εμπειρίες) για την Ακρόπολη, λαμβάνοντας τις ψήφους του κοινού και ειδικότερα των παιδιών (kids vote), ως μία μοναδική και συναρπαστική εμπειρία που συνδυάζει 3.000 χρόνια ιστορίας με ασύγκριτες δημιουργικές και πολιτιστικές εμπειρίες για οικογένειες με παιδιά.
Το βραβείο παρέλαβε η προϊσταμένη της Υπηρεσίας ΕΟΤ Ηνωμένου Βασιλείου & Ιρλανδίας, Έμυ Αναγνωστοπούλου.
Τα βραβεία «Family Traveller Excellence Award» διοργανώθηκαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Για το Ηνωμένο Βασίλειο συνιστούν μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις αναγνώρισης της αριστείας σε προϊόντα και υπηρεσίες σχετικά με τις οικογενειακές διακοπές.
Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος, οι διοργανωτές δεν έθεσαν τις υποψηφιότητες των χωρών σε κατηγορίες. Δημιούργησαν ειδικές κατηγορίες μέσω των οποίων εξήραν τις εμπειρίες (πολιτιστικές, τεχνολογικές, δημιουργικές, περιβαλλοντικές κ.ά.) που προσφέρουν ξενοδοχεία και προορισμοί, παγκοσμίως.
Την τελετή απονομής των βραβείων παρουσίασε η δημοφιλής Βρετανίδα τραγουδίστρια Sophie Ellis-Bextor.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Σε 16σέλιδο κείμενο κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής

«Άξιζε τον κόπο», έγραψε στο Twitter ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στη μαραθώνια συνεδρίαση της ηγεσίας του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP), η οποία κατέληξε σε ένα 16σέλιδο έγγραφο θέσεων «για την προστασία του κλίματος και την επιτάχυνση του σχεδιασμού».
Η νομοθεσία για το κλίμα χαλαρώνει, υποβαθμίζεται το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας περί κατάργησης των καυστήρων πετρελαίου και φυσικού αερίου σταδιακά από το 2024, ενώ αυξάνονται τα διόδια για τα φορτηγά, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα οι επενδύσεις στους σιδηροδρόμους.
Η συνεδρίαση της ηγεσίας των τριών εταίρων ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής, διεκόπη το πρωί της Δευτέρας προκειμένου ο καγκελάριος και κάποιοι υπουργοί να μεταβούν στην Ολλανδία και συνεχίστηκε χθες, Τρίτη, με στόχο να αμβλυνθούν οι διαφωνίες των κομμάτων σε θεμελιώδη ζητήματα του κυβερνητικού σχεδιασμού, οι οποίες εδώ και καιρό είχαν καταστεί πλέον δημόσιες.
Σχετικά με το φιλόδοξο σχέδιο του «πράσινου» αντικαγκελάριου Ρόμπερτ Χάμπεκ, για υποχρεωτική αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θέρμανση των κτηρίων, το τελικό κείμενο αναφέρει ότι «δεν θα υπάρχει υποχρέωση αντικατάστασης των υφιστάμενων καυστήρων θέρμανσης, αλλά μόνο προδιαγραφές για τις νέες εγκαταστάσεις» και κάνει λόγο για «προσέγγιση ανοιχτή στην τεχνολογία», επισήμανε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) και υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ – ένας από τους ισχυρότερους επικριτές του σχεδίου του κ. Χάμπεκ.

Πέρυσι η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 κάθε σύστημα θέρμανσης που θα εγκαθίσταται, θα πρέπει να λειτουργεί τουλάχιστον κατά 65% με ενέργεια από ανανεώσιμη πηγή και το σχετικό σχέδιο νόμου των υπουργείων Οικονομίας και Στέγης και Αστικής Ανάπτυξης είχε προκαλέσει, τις τελευταίες εβδομάδες, έντονες αντιδράσεις.
Τώρα επισημαίνεται ότι αν π.χ. οι καυστήρες θέρμανσης μπορούν να λειτουργήσουν με οικολογικό αέριο (πράσινο ή μπλε υδρογόνο), θα πρέπει να τους επιτραπεί να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Θα υπάρξουν επίσης περισσότερες μεταβατικές περίοδοι για την αντικατάσταση των καυστήρων, αλλά και γενναία χρηματοδότηση. «Δεν θα εγκαταλείψουμε κανέναν», διαβεβαίωσε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις των κυβερνητικών εταίρων, τα διόδια για τα φορτηγά θα αυξηθούν ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια χρηματοδότησης επενδύσεων στους σιδηροδρόμους.
Το 80% των εσόδων από τα διόδια θα διατίθεται για την επέκταση του δικτύου, δήλωσε η επικεφαλής των πρασίνων, Ρικάρντα Λανγκ και εκτίμησε τις χρηματοδοτικές ανάγκες των σιδηροδρόμων έως το 2027 σε 45 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται επίσης η επέκταση του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων, η οποία ωστόσο θα πρέπει να συνοδεύεται και από αντίστοιχη επέκταση της ηλιακής ενέργειας για τον φωτισμό τους.
«Δεν πρέπει να κατασκευάζεται ούτε ένα χιλιόμετρο αυτοκινητοδρόμου χωρίς να εξαντλούνται οι δυνατότητες εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», τονίζεται στο έγγραφο της συμφωνίας.
Επιπλέον, από το 2030, για τους στόλους δημόσιας χρήσης θα επιτρέπεται να αγοράζονται μόνο οχήματα μηδενικών εκπομπών και, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για 15 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους γερμανικούς δρόμους έως το 2030, θα επεκταθεί η υποδομή των σταθμών φόρτισης, με εγκατάσταση ταχέων φορτιστών σε πρατήρια βενζίνης.
Ο στόχος της Γερμανίας για κλιματική ουδετερότητα παραμένει το 2045, επισημαίνουν οι κυβερνητικοί εταίροι, αλλά θα επιδιώξουν «αρνητικές» εκπομπές ήδη για τα έτη 2035, 2040 και 2045.
Όπως διευκρινίζεται, στο εξής η κατάσταση με τις εκπομπές θα πρέπει να ελέγχεται με «πολυετή συνολικό υπολογισμό» και όχι με εξέταση των επιδόσεων σε μεμονωμένους τομείς.
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει ακόμη να προωθήσει την ταχύτερη εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε αυτό το πλαίσιο θα δώσει στους δήμους περισσότερες αρμοδιότητες για την έγκριση π.χ. ανεμογεννητριών στην ξηρά.
Η τοπική διοίκηση θα πρέπει μεταξύ άλλων να μπορεί να ορίζει περιοχές για αιολικά πάρκα, ακόμη και αν κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στα σχέδια της περιοχής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πιθανές δεξαμενές νερού τα γυάλινα σφαιρίδια στην επιφάνεια της Σελήνης

Τα γυάλινα σφαιρίδια που έχουν εντοπιστεί στην επιφάνεια της Σελήνης πιθανώς να λειτουργούν ως δεξαμενή νερού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Geoscience».
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Χου Σεν από το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Γεωφυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών ανακάλυψε ότι τα γυάλινα σφαιρίδια που προέκυψαν από πρόσκρουση στα σεληνιακά εδάφη περιέχουν νερό.
Μάλιστα, οι μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα γυάλινα σφαιρίδια είναι πιθανότατα μια νέα δεξαμενή νερού στη Σελήνη.
Τα γυάλινα σφαιρίδια έχουν ομοιογενείς χημικές συνθέσεις και λείες εκτεθειμένες επιφάνειες. Χαρακτηρίζονται από αφθονία νερού με εξαιρετικά χαρακτηριστικά έλλειψης δευτερίου.
Η αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στην αφθονία νερού και στη σύνθεσή του αντανακλά το γεγονός ότι το νερό στα σφαιρίδια προέρχεται από ηλιακούς ανέμους.
Το νερό στην επιφάνεια της Σελήνης έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον και πολλές αποστολές έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία νερού στη Σελήνη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της Σελήνης φιλοξενεί νερό, αν και η ποσότητα είναι πολύ μικρότερη από ό,τι στη Γη.
Το νερό στην επιφάνεια της Σελήνης εμφανίζει ημερήσιους κύκλους και απώλεια στο διάστημα, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να υπάρχει ένα στρώμα ύδατος ή δεξαμενή σε βάθος σε σεληνιακά εδάφη για τη συγκράτηση, απελευθέρωση και αναπλήρωση του νερού στην επιφάνεια της Σελήνης.
Ωστόσο προηγούμενες μελέτες στα αποθέματα νερού σε λεπτούς ορυκτούς κόκκους σε σεληνιακά εδάφη, σε ηφαιστειακά πετρώματα και σε γυάλινα σφαιρίδια δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν τη συγκράτηση, απελευθέρωση και αναπλήρωση νερού, δηλαδή τον κύκλο νερού, στην επιφάνεια της Σελήνης.
Επομένως, πρέπει να υπάρχει μια άγνωστη ακόμη δεξαμενή νερού στα σεληνιακά εδάφη που να έχει την ικανότητα να ρυθμίζει αυτό τον κύκλο νερού.
Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ναντσίνγκ, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Βρετανίας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Προβλέψεις για ανάπτυξη 0,2% το 2023 και 1,3% το 2024

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% για το τρέχον έτος και 1,3% για το 2024 προβλέπουν οι «Σοφοί» της γερμανικής οικονομίας, οι οποίοι, στην εαρινή έκθεσή τους αναθεωρούν την προηγούμενη εκτίμησή τους για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το 2023.
«Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τη συνολική οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία έχουν ελαφρώς βελτιωθεί σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2022, αλλά η κατάσταση παραμένει τεταμένη», αναφέρει το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (SVR) και επισημαίνει ότι «ο υψηλός πληθωρισμός θα συνεχίσει και φέτος να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την οικονομία κατά το τρέχον έτος».
Η πρόβλεψη του Συμβουλίου για τον πληθωρισμό αναφέρει ύψος 6,6% για το 2023 και 3% για το 2024.
Η αναθεώρηση επί τα βελτίω οφείλεται πάντως στη σταθεροποιημένη κατάσταση του ενεργειακού εφοδιασμού, στην πτώση των τιμών χονδρικής, αλλά και στη σταθερότητα των χρηματοοικονομικών αγορών.
Αναφερόμενοι στην υπόθεση της Silicon Valley Bank και στην εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, οι διακεκριμένοι οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι «σε αντίθεση με την παγκόσμια οικονομική κρίση (του 2008), οι δυσκολίες των μεμονωμένων τραπεζών δεν βασίζονται πλέον σε εν πολλοίς άχρηστα χρηματοπιστωτικά προϊόντα» και «η σταθερότητα των αγορών δεν τίθεται για την ώρα σε κίνδυνο».
Επιπλέον, επί του παρόντος δεν διαταράσσονται η διατραπεζική αγορά και η παροχή πιστώσεων στην πραγματική οικονομία.
Οι «Σοφοί» επέκριναν πάντως το σχέδιο του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ για απαγόρευση της χρήσης καυστήρων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θέρμανση των κτιρίων.
Συγκεκριμένα, η Βερόνικα Γκριμ, μέλος του Συμβουλίου, προειδοποίησε για τον κίνδυνο «οι απαγορεύσεις να αποτελέσουν βασικό στοιχείο για την αποτυχία της προστασίας του κλίματος», καθώς ενδέχεται να οδηγήσουν τους καταναλωτές σε ακόμη πιο ακριβές λύσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ισημερία: Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του φαινομένου;

Το επίσημο ξεκίνημα της άνοιξης στην Ελλάδα και στο βόρειο ημισφαίριο γενικότερα στο οποίο ανήκει η χώρα μας, σηματοδοτεί η εαρινή ισημερία. Η ισημερία είναι το αστρονομικό φαινόμενο κατά το οποίο η νύχτα και η ημέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια.
Το όνομα αυτού του φαινομένου προέρχεται από τις λατινικές λέξεις «aequus» (ίσος) και «nox» (νύχτα).
Η Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, με κλίση περίπου 23,5 μοιρών. Αυτό σημαίνει ότι διαφορετικά μέρη του πλανήτη μας λαμβάνουν περισσότερο ή λιγότερο από την ακτινοβολία του ήλιου σε διάφορες περιόδους του έτους, ανάλογα με τη θέση του πλανήτη μας στην τροχιά του.
Σε όλες τις χώρες του πλανήτη, ο ήλιος ανατέλλει στην ανατολή και δύει στη δύση. Ωστόσο, ο ήλιος φαίνεται επίσης να κινείται βόρεια το μισό έτος και νότια το άλλο μισό, ανάλογα με το πού βρίσκεστε.
Γύρω στον Ιούλιο, το βόρειο ημισφαίριο βιώνει μεγαλύτερες περιόδους φωτός και το νότιο ημισφαίριο μικρότερες περιόδους. Τον Δεκέμβριο συμβαίνει το αντίθετο, με περισσότερες ώρες φωτός στο νότιο ημισφαίριο και λιγότερες στο βόρειο ημισφαίριο.
Ωστόσο, δύο φορές το χρόνο – τον Μάρτιο και το Σεπτέμβριο – η κλίση του πλανήτη μας ευθυγραμμίζεται με την τροχιά του γύρω από τον ήλιο και η Γη δεν φαίνεται να έχει κλίση σε σχέση με τον ήλιο, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.
Αυτή την εποχή του έτους, ο ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον ισημερινό και τα δύο ημισφαίρια έχουν τις ίδιες ώρες ημέρας και νύχτας. Η γραμμή που χωρίζει τη νύχτα από τη μέρα, η οποία ονομάζεται «γκρίζα γραμμή» ή «ζώνη λυκόφωτος», διχοτομεί τη Γη και διέρχεται από το βόρειο και το νότιο πόλο. Ωστόσο, η ημέρα και η νύχτα εξακολουθούν να μην έχουν ακριβώς την ίδια διάρκεια, σύμφωνα με το EarthSky.
Οι ισημερίες δεν συμβαίνουν απαραίτητα την ίδια ακριβώς ημέρα κάθε χρόνο. Συμβαίνουν γύρω ή στις 20 Μαρτίου και στις 23 Σεπτεμβρίου.
Οι μεταβαλλόμενες ημερομηνίες οφείλονται στο γεγονός ότι ένα γήινο έτος δεν είναι ακριβώς 365 ημέρες. Υπάρχει ένα επιπλέον τέταρτο της ημέρας (6 ώρες) που συσσωρεύεται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να μετατοπίζεται η ημερομηνία της ισημερίας.
Ο προσανατολισμός του πλανήτη προς τον ήλιο μετατοπίζεται επίσης συνεχώς, αλλάζοντας το χρόνο της ισημερίας.
Οι ισημερίες σηματοδοτούν αστρονομικά την αρχή της άνοιξης ή του φθινοπώρου, ανάλογα με το ημισφαίριο.
Σύμφωνα όμως με τους μετεωρολόγους, η αρχή της άνοιξης και του φθινοπώρου είναι η 1η Μαρτίου και η 1η Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.
Στο βόρειο ημισφαίριο, η ισημερία του Μαρτίου προαναγγέλλει την έναρξη της άνοιξης και αναφέρεται ως εαρινή ισημερία. Την ίδια στιγμή, το νότιο ημισφαίριο περνάει στο φθινόπωρο. Το αντίστροφο συμβαίνει τον Σεπτέμβριο, όταν το βόρειο μισό του πλανήτη εισέρχεται στους ψυχρότερους μήνες του φθινοπώρου και το νότιο μισό στην άνοιξη.
Η Γη δεν είναι η μόνη που βιώνει ισημερίες. Κάθε πλανήτης στο ηλιακό σύστημα βιώνει ισημερίες όταν η τροχιά και η κλίση του σε σχέση με τον ήλιο, έχουν ως αποτέλεσμα τα δύο ημισφαίρια να δέχονται περίπου ίσες ποσότητες φωτός.
Οι άνθρωποι παρακολουθούν τις κινήσεις του ήλιου εδώ και χιλιάδες χρόνια, ενσωματώνοντας συχνά τις ισημερίες στις πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις.
Για πολλούς αρχαίους πολιτισμούς αυτές οι ηλιακές αλλαγές δεν υπαγόρευαν μόνο την έναρξη των εποχών αλλά και το πότε έπρεπε να φυτευτούν και να συγκομιστούν οι σοδειές.
Στην Ιαπωνία, και οι δύο ισημερίες είναι δημόσιες αργίες που παραδοσιακά αναγνωρίζονται ως ημέρα μνήμης και λατρείας των προγόνων και των αγαπημένων προσώπων που έχουν πεθάνει, σύμφωνα με την Ιαπωνική Ακαδημία Coto.
Υπάρχουν επίσης πολλά αρχαία μνημεία που είναι πλήρως προσανατολισμένα και ευθυγραμμισμένα με τον ήλιο, έτσι ώστε την αυγή της Εαρινής Ισημερίας το φως του να ξεχύνεται και να φωτίζει και τα πιο σκοτεινά σημεία τους.
Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας ισημερίας στο ινδουιστικό συγκρότημα Angkor Wat στην Καμπότζη, ο ήλιος ανατέλλει ακριβώς πάνω από τον κεντρικό ναό του. Το συγκρότημα, που χτίστηκε μεταξύ του 1113 και του 1150 μ.Χ., είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό μνημείο στον κόσμο.
Το 1976, οι επιστήμονες δημοσίευσαν στο περιοδικό «Science» μια μελέτη για την αστρονομική σύνδεση μεταξύ της αρχιτεκτονικής του και των ουράνιων γεγονότων.
Επιπλέον, ο ναός των Μάγια στο Chichén Itzá στο Μεξικό, γνωστός ως Ναός του Kukulcan (El Castillo), είναι αφιερωμένος σε έναν θεό φίδι. Κατά τη διάρκεια της ισημερίας, ένα τέχνασμα του φωτός κάνει να φαίνεται σαν ένα φίδι να κατεβαίνει από την πλευρά του ναού, ταξιδεύοντας στον κάτω κόσμο.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Archaeological Science» το 2018, ο ναός χτίστηκε μεταξύ του 8ου και του 12ου αιώνα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μυτιλήνη: Φωλιές από πηλό για τα χελιδόνια στην Καλλονή

Φωλιές από πηλό για τα χελιδόνια έφτιαξαν μικροί και μεγάλοι στο κέντρο περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, συμμετέχοντας στα φετινά «Χελιδονίσματα» της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Σκοπός των «Χελιδονισμάτων» είναι όλοι και ιδιαίτερα τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τον ερχομό των χελιδονιών, το μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους και να τα βοηθήσουν φτιάχνοντας πήλινες χελιδονοφωλιές.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης τα παιδιά και οι γονείς ενημερώθηκαν για το πώς κατασκευάζονται οι φωλιές. «Και αφού τις έφτιαξαν», λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η περιβαλλοντολόγος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ελένη Γαληνού, «τις πήραν μαζί τους και αφού στεγνώσουν, θα τις τοποθετήσουν στο σχολείο ή στο σπίτι τους, προσφέροντας στα χελιδόνια έτοιμες φιλόξενες κατοικίες».
Σημειώνεται ότι τα χελιδόνια, τις τελευταίες δεκαετίες δυσκολεύονται να βρουν λάσπη για τις φωλιές τους στις πόλεις, ακόμα και στα χωριά. Το πρόβλημα είναι έντονο με τις χωμάτινες εκτάσεις που συρρικνώνονται αλλά και τις βροχοπτώσεις που τείνουν να περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό την άνοιξη.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».
Η Πράξη περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης των κατοίκων, των επισκεπτών και μαθητών (της Λέσβου και σχολείων από όλη τη χώρα) για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου, μέσα από σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης, σεμιναρίων και εξορμήσεων στη φύση.
Τα χελιδόνια πετούν σε όλες τις ηπείρους (πλην της Ανταρκτικής), διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα για εβδομάδες από τα μέρη που ξεχειμωνιάζουν στα μέρη που θα φωλιάσουν.
Σχεδόν όλα εγκαταλείπουν την Ευρώπη για να περάσουν τον Χειμώνα στην Αφρική, στις χώρες κάτω από την έρημο Σαχάρα.
«Τα πρώτα χελιδόνια της φετινής άνοιξης, ήταν δυο Σπιτοχελίδονα που παρατηρήθηκαν στον ουρανό της Μυτιλήνης στις 24 Φεβρουαρίου» λέει η κ. Γαληνού. Και συνεχίζει: «Από τις αρχές Μαρτίου παρατηρούνται πια και τα τέσσερα είδη μεταναστευτικών χελιδονιών της Ευρώπης (Σπιτοχελίδονο, Οχθοχελίδονο, Σταυλοχελίδονο και Μιτλοχελίδονο), ακόμα σε μικρούς αριθμούς και κυρίως στους υγροτόπους του νησιού μας, όπου τρέφονται εντατικά μετά το μεγάλο τους ταξίδι. Πρόκειται για πουλιά που είτε θα μείνουν εδώ σε εμάς να αναπαραχθούν είτε θα συνεχίσουν το ταξίδι τους πιο βόρεια. Όλα, εκτός από το Μιτλοχελίδονο που φτάνει μέχρι τα βόρεια παράλια της Μεσογείου, εξαπλώνονται μέχρι τη Σκανδιναβία.»
«Τα χελιδόνια», καταλήγει η περιβαλλοντολόγος, «μεταναστεύουν ημέρα κυρίως και τρέφονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, κοιμούνται όμως πάντα σε έναν υγρότοπο, κουρνιάζοντας στη βλάστηση (καλάμια, δέντρα). Κάθε υγρότοπος μεγάλος ή μικρός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σταθμό για το μεγάλο τους ταξίδι και το καλύτερο μέρος για να βρουν φαγητό (ιπτάμενα έντομα) και λάσπη για το χτίσιμο των φωλιών τους.».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Χωρίς αποτέλεσμα συνεδριάζει από χθες ο κυβερνητικός συνασπισμός

Τα αδιέξοδα του κυβερνητικού συνασπισμού αναδεικνύει η συνεδρίαση των επικεφαλής των τριών κυβερνητικών εταίρων (SPD, Πρασίνων, FDP), η οποία ξεκίνησε χθες, Κυριακή, το απόγευμα, διεκόπη τις πρώτες πρωινές ώρες και συνεχίζεται από νωρίς σήμερα, μέχρι τώρα χωρίς αποτέλεσμα.
«Έχουμε πολλά μπροστά μας, τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε επειγόντως, ειδικά στον τομέα της κλιματικής κρίσης», δήλωσε στο ARD η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Ιρένε Μίχαλιτς και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ζήτημα της θέρμανσης των κτιρίων, το οποίο αποτελεί και βασικό αγκάθι των συνομιλιών.
«Οι πολύωρες συνομιλίες είναι απόδειξη ότι καταβάλλονται προσπάθειες συμβιβασμού», δήλωσε από την πλευρά του στη Γερμανική Ραδιοφωνία ο αρμόδιος των Φιλελευθέρων (FDP) για τη δημοσιονομική πολιτική, Ότο Φρίκε.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται είναι η επέκταση των αυτοκινητοδρόμων, την οποία προκρίνει το FDP, το σχέδιο του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ για αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου και φυσικού αερίου στα κτίρια και η χρηματοδότηση της βασικής ασφάλισης των παιδιών.
Το FDP ζητά συμμόρφωση όλων των υπουργείων με το «φρένο χρέους» και ιεράρχηση των δημοσίων δαπανών, ενώ οι Πράσινοι έχουν αναδείξει σε πρώτη προτεραιότητα την ενεργειακή μετάβαση στα κτίρια, σχέδιο το οποίο προκαλεί έντονη κριτική τόσο από το SPD και το FDP όσο και από την πλευρά της αγοράς.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, από το 2024 θα πρέπει στα νέα κτίρια να εγκαθίστανται νέα συστήματα θέρμανσης, τα οποία θα λειτουργούν κατά τουλάχιστον 65% με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
Το περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο κυβερνητικούς κύκλους, μεταδίδει ότι στη συνάντηση των αρχηγών, εκτός από συγκεκριμένα έργα, έχουν τεθεί και θεμελιώδη ζητήματα κατεύθυνσης του κυβερνητικού συνασπισμού.
Πριν από την έναρξη της σύσκεψης, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε δήλωσή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), είχε εμφανιστεί αισιόδοξος ότι «θα κάνουμε τώρα ένα μικρό άλμα προς τα εμπρός».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ