Επικοινωνήστε μαζί μας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γιατί είναι σε ανάπτυξη η μελισσοκομία στο Βερολίνο;

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρόλο που μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου ανησυχεί για τις απώλειες των μελισσών, το Βερολίνο και άλλες μεγάλες γερμανικές πόλεις έχουν το αντίθετο πρόβλημα. Yπάρχουν πάρα πολλές κυψέλες λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας της αστικής μελισσοκομίας.

Οι έμποροι στα καλύτερα βιολογικά καταστήματα και στις δημόσιες αγορές του Βερολίνου βλέπουν όλο και περισσότερο να ανεβαίνουν οι πωλήσεις για το τοπικό μέλι.

«Είναι κάτι σαν μόδα αυτή τη στιγμή. Οι κάτοικοι βάζουν μια κυψέλη στο μπαλκόνι τους και πιστεύουν ότι κάνουν κάτι καλό για τη φύση», λέει στον Independent ο Alfred Krajewski, 59 ετών, ένας από τους εθελοντές που έχουν αναλάβει ως «κυνηγοί» μελισσών συμμετέχοντας στην ομάδα schwarmfanger.

Η μελισσοκομική ένωση της Γερμανίας αναγκάστηκε να συγκροτήσει μία ομάδα «συλλογής σμηνών μελισσών» – ή schwarmfänger – με την οποία μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μέσω τηλεφωνικών ανοιχτών γραμμών. Αποστολή της ομάδας είναι να αντιμετωπίσει έναν κατακλυσμό περιστατικών στα οποία χιλιάδες μέλισσες βρίσκουν καταφύγιο σε αντικείμενα, σπίτια, μηχανές ή δέντρα.

Το Βερολίνο έχει πάνω από 20 κυψέλες ανά τετραγωνικό μίλι που ανήκουν σε εγγεγραμμένους μελισσοκόμους. Την ίδια στιγμή, ένας άγνωστος αριθμός βρίσκεται στα χέρια ανθρώπων που δεν είναι εγγεγραμμένοι, σύμφωνα με τον Benedikt Polaczek, επικεφαλής του συλλόγου μελισσοκόμων της πόλης, ο οποίος βοηθά στην οργάνωση των «συλλήψεων» σμήνους μελισσών.

«Έχουμε πάρα πολλούς ανθρώπους που κρατούν μέλισσες αλλά δεν κάνουν αρκετά για τις μέλισσές τους», λέει ο Polaczek, που διδάσκει τη μελισσοκομία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Ο Polaczek είναι προσεκτικός να κάνει διάκριση μεταξύ εκπαιδευμένων μελισσοκόμων και εκείνων που δεν γνωρίζουν αρκετά για να το κάνουν σωστά.

 

Γιατί είναι σε ανάπτυξη η μελισσοκομία στο Βερολίνο;

 

Η υπόλοιπη Γερμανία έχει λιγότερες από έξι καταγεγραμμένες κυψέλες ανά τετραγωνικό μίλι. Ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από αυτόν που θα έπρεπε να έχει για τις γεωργικές ανάγκες, λέει ο ίδιος.

Στο Βρανδεμβούργο, το κρατίδιο που περιβάλλει το Βερολίνο, ο αριθμός είναι μικρότερος από τρεις.

Οι μέλισσες χρησιμοποιούνται για την γονιμοποίηση των καλλιεργειών, οπότε η εξαφάνισή τους αποτελεί απειλή για τον παγκόσμιο εφοδιασμό με τρόφιμα.

 

Γιατί είναι σε ανάπτυξη η μελισσοκομία στο Βερολίνο;

 

Πολλά άγρια πλάσματα που γονιμοποιούν καλλιέργειες και άλλα φυτά έχουν επίσης μειωθεί, συμπεριλαμβανομένων των άγριων ειδών μέλισσας, των σκώρων, των πεταλούδων, των σκαθαριών, των νυχτερίδων και των πτηνών. Μπορεί να απειλούνται από τις ίδιες δυνάμεις με τις μέλισσες και ο χώρος διαβίωσης τους περιορίζεται κάθε χρόνο από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Μέσω εκστρατειών έχει ζητηθεί από τους πολίτες να προστατεύσουν τις μέλισσες, αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η εστίαση σε ένα συγκεκριμένο έντομο είναι παραπλανητική και μάλιστα και αντιπαραγωγική.

Πηγή: independent.co.uk

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Πέντε γερμανικές λέξεις με Πολωνική προέλευση- Μάθετε ποιες είναι

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Γερμανία και η Πολωνία είναι γειτονικές χώρες. Γνωρίζατε ότι υπάρχουν μερικές γερμανικές λέξεις, οι οποίες προέρχονται από την Πολωνική γλώσσα;

Παρακάτω, σας έχουμε μερικά παραδείγματα:

Dali

Θα ακούσετε συχνά αυτή τη γερμανική λέξη: «Dalli, dalli!». Είναι σαν προσταγή για κάποιον να βιαστεί και να κινηθεί γρηγορότερα.

Η λέξη προέρχεται από την πολωνική dalej, που σημαίνει «κι άλλο» ή αν χρησιμοποιηθεί σε μια πρόταση επεξηγείται ως «πήγαινε μπροστά».

Η φράση «Dalli Dalli» χρησιμοποιήθηκε επίσης ως το όνομα μιας δημοφιλούς εκπομπής στη γερμανική τηλεόραση. Οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήσεις, να εκτελέσουν παράλογες εργασίες και να λύσουν παζλ υπό πίεση χρόνου. Η εκπομπή προβλήθηκε σε τρεις διαφορετικές επαναλήψεις από το 1971 έως το 2013.

Die Grenze

Η γερμανική λέξη Grenze μεταφράζεται καλύτερα ως «σύνορο» στα αγγλικά, επισημαίνοντας όρια μεταξύ χωρών, κρατών και πόλεων καθώς και γεωγραφικών περιοχών, τα οποία δημιούργησαν οι κάτοικοι.

Η λέξη προέρχεται από την παλιά πολωνική λέξη granica και εξακολουθεί να έχει παρόμοιο νόημα στην πολωνική γλώσσα σήμερα.

Die Gurke

Το Gurke είναι στα γερμανικά το αγγούρι και προέρχεται από την παλιά πολωνική λέξη με το ίδιο νόημα: ogórek.

Η λέξη Gurke μπορεί επίσης να αναφέρεται σε κάποιον που έχει μεγάλη μύτη ή κάποιον που είναι αναρμόδιος για κάτι.

Στα γερμανικά τα αγγούρια ονομάζονται επίσης Kukumer. Η λέξη έχει τις ρίζες της στο λατινικό cucumis / cucumer.

Όμως τα Gurke και Kukumer δεν είναι σίγουρα οι μόνοι τρόποι για να επισημάνει κάποιος ένα αγγούρι στις γερμανόφωνες χώρες. Η Wikipedia απαριθμεί συνολικά 24 ονόματα για το συγκεκριμένο λαχανικό: Agork, Agurke, Augurke, Cucumern, Gommern, Gorch, Gorken, Gümmerle, Gümmerlin, Gummer, Gugmum, Gukumer, Gurken, Kimmerling, Korcken, Kratzewetz, Kümmerling, Kukummer, Kumkummer, Kummern, Umurke και, τέλος, Unmorken.

Die Penunze

Σε απλή μετάφραση το Penunze είναι μια γερμανική λέξη για τα χρήματα. Είναι παρόμοια με τις λέξεις «cash» ή «coin» στα αγγλικά.

Η λέξη εισήχθη στη γερμανική γλώσσα αρκετά πρόσφατα από την πολωνική λέξη για τα χρήματα: pieniądze.

Der Säbel

Αυτή η γερμανική λέξη μεταφράζεται ως sabre στα αγγλικά, που ήταν αρχικά ένα βαρύ, σε σχήμα καμπύλης, στρατιωτικό σπαθί, το οποίο συνδέεται με το ιππικό. Πιο πρόσφατα, η σπάθη υιοθετήθηκε ως ένα ελαφρύ, ευθύ σπαθί που χρησιμοποιείται για εργασίες περίφραξης.

Η γερμανική λέξη προήλθε από την πολωνική λέξη szabla, η οποία με τη σειρά της λήφθηκε από την ουγγρική λέξη szablaim.

Πηγή: thelocal.de

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία:Στην5αδα των χωρών μετους περισσότερους εκατομμυριούχους

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων στον κόσμο φαίνεται να αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Σχεδόν 47 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ισχυρίζονται ότι κατέχουν περιουσιακά στοιχεία άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν 18,6 εκατομμύρια άτομα με περιουσία καθαρής αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, δηλαδή σχεδόν το 40% όλων των εκατομμυριούχων παγκοσμίως.

Η Γερμανία έχει συνολικά 2,1 εκατομμύρια εκατομμυριούχους.

Το περιοδικό Ceoworld κατέταξε για το 2019 τις 45 χώρες με τους περισσότερους εκατομμυριούχους – όλοι τους έχουν περιουσία πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια – βάσει της ετήσιας έκθεσης πλούτου της Credit Suisse. Ο αριθμός των εκατομμυριούχων στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 675.000 πέρυσι, αγγίζοντας τα 18,6 εκατομμύρια.

Οι 46,8 εκατομμύρια εκατομμυριούχοι στον κόσμο κατέχουν το 44% του παγκόσμιου πλούτου, σύμφωνα με την έκθεση.

Πιο συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν τους περισσότερους εκατομμυριούχους από οποιασδήποτε άλλη χώρα, με συνολικά 18,6 εκατομμύρια άτομα που ζουν μέσα στα πλούτη, έναντι 4,4 εκατομμυρίων στην Κίνα (δεύτερη στη λίστα).

Η Ιαπωνία κατέχει την τρίτη θέση με 3 εκατομμύρια εκατομμυριούχους.

Στην 4η θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο με 2,4 εκατομμύρια εκατομμυριούχους. Στην 5η θέση η Γερμανία με 2,1 εκατ. εκατομμυριούχους.

Ακολουθούν, η Γαλλία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ισπανία, οι οποίες συμπληρώνουν τη δεκάδα.

Η Ινδία έχει περίπου 759.000 εκατομμυριούχους και ο πληθυσμός της γερνάει γρήγορα, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Ινδία κατατάσσεται στην 13η θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με το σύνολο των εκατομμυριούχων της για το 2019.

Η καθαρή αξία ή ο πλούτος ορίζεται από την έκθεση ως η αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων συν τα ακίνητα, κυρίως κατοικίες, που ανήκουν σε ένα νοικοκυριό, μείον τα χρέη του.

Πηγή: ceoworld.biz

 

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γιατί οι Γερμανοί επιστρέφουν στα ανατολικά κρατίδια

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Για χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, αυτό που έλεγαν εκατομμύρια πρώην κάτοικοι της Ανατολικής Γερμανίας ήταν … «πάτε δυτικά» για καλύτερες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες. Ωστόσο, τώρα τελευταία παρατηρείται το αντίστροφο. Μετά από τρεις δεκαετίες, ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός κατοίκων επιστρέφει στις ρίζες του, δηλαδή στα ανατολικά κρατίδια για να κάνει ένα νέο ξεκίνημα.

Με τις νέες βιομηχανίες να κάνουν την εμφάνισή τους και να προσφέρουν ποικίλες ευκαιρίες σταδιοδρομίας, καλύτερο σύστημα παιδικής φροντίδας και σχετικά φθηνή στέγη, τα πρώην κομμουνιστικά κρατίδια αρχίζουν να φαίνονται πολύ πιο ελκυστικά για τις νέες οικογένειες.

Πάρτε για παράδειγμα την οικογένεια Hoffmanns. Η Peggy, 29 ετών, που έχει δύο παιδιά ήθελε να επιστρέψει στο γραφείο απασχολούμενη σε 8ωρη βάση αλλά στη Δυτική Γερμανία αισθάνθηκε ένα στίγμα που συνδέεται με τις εργαζόμενες μαμάδες. Χωρίς αμφιβολία, κοίταξε παντού και τελικά βρήκε δουλειά στην ανατολική πόλη του Μαγδεμβούργου, πέρυσι. Βασικά, ένα άλλο βασικό κομμάτι του παζλ μπήκε γρήγορα στη θέση του – μια μέρα πλήρους φροντίδας παιδιών για τους δύο γιους της και όχι για τις μισές μέρες όπως της πρόσφεραν στη δυτική πλευρά.

«Για μια γυναίκα που δουλεύει, αυτό είναι ένα όνειρο», δήλωσε η Peggy από το διαμέρισμά της στο Glindenberg, ένα χωριό στα προάστια του Magdeburg.

Παρά την αρχική απροθυμία του συζύγου της, Carsten, η οικογένεια επέστρεψε στη γενέτειρά της, στη Σαξονία-Άνχαλτ.

Ενώ οι περιφερειακές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις έχουν αντλήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για την αναζωογόνηση της ανατολής, οι εταιρείες που ενισχύονται με επιδοτήσεις και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις διαμαρτύρονται ότι τυχόν επενδυτικά σχέδια συχνά παρεμποδίζονται από τη σοβαρή έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων.

Η Ανατολή «έχασε περίπου 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους μεταξύ 1991 και 2017», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Nico Stawarz, ερευνητής στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Έρευνας Πληθυσμού στο Βισμπάντεν.

Το πρώτο κύμα εξόδου προήλθε αμέσως μετά την επανένωση, όταν κατέρρευσαν οι κομμουνιστικές βιομηχανίες.

Το δεύτερο κύμα συνέβη το 2000, όταν η ανεργία έφτασε περίπου το 20% μεταξύ του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας.

Και ήταν οι νέοι και οι μορφωμένοι που εγκατέλειψαν, αφήνοντας πίσω τους έναν ταχέως γηράσκοντα πληθυσμό.

Ο ερευνητής σημείωσε τις δυσκολίες να αντισταθμίσει μια τόσο δραματική διαρροή εγκεφάλων, αλλά είπε ότι η θετική τάση ήταν ότι η εκροή έχει σταματήσει.

Σε πρόσφατη μελέτη, το ινστιτούτο σημείωσε ότι το 2017, για πρώτη φορά, ο αριθμός των αφίξεων στην ανατολή ήταν υψηλότερος από τις αναχωρήσεις – ακόμη και χωρίς να ληφθεί υπόψη το Βερολίνο, το οποίο εδώ και χρόνια έχει δει αυτή την τάση. «Βλέπουμε θετικές εξελίξεις στην ανατολή», δήλωσε ο Stawarz. Η οικονομία ανεβαίνει, τα ποσοστά ανεργίας μειώνονται και τα ελκυστικά αστικά κέντρα με τα πανεπιστήμια κερδίζουν την προσοχή.

Οι περισσότεροι είναι μεταξύ 29 και 45 ετών, έχοντας περάσει περίπου μια δεκαετία στα δυτικά, ξεκίνησαν μια οικογένεια και τώρα επιστρέφουν «για μια καλύτερη ποιότητα ζωής», δήλωσε ο Stawarz. Μεταξύ των παραγόντων έλξης είναι η πληρέστερη φροντίδα των παιδιών, οι χαμηλότερες τιμές των ακινήτων και η εγγύτητα με τους ηλικιωμένους συγγενείς.

Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν επίσης κάνει ότι είναι δυνατό για να προσελκύσουν τους γιους και τις κόρες της περιοχής πίσω.

Το κρατίδιο της Σαξονίας έχει δημιουργήσει ένα γραφείο που ονομάζεται «Επιστρέψτε, Σάξονες», το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία έχει το δικό του «mv4you», ενώ η Σαξονία-Άνχαλτ έχει δημιουργήσει ένα «Κέντρο υποδοχής» για να διευκολύνει την επιστροφή όσων το επιθυμούν.

Επίσης, οι χριστιανοδημοκράτες στη Θουριγγία είναι πρόθυμοι να προσφέρουν 5.000 ευρώ ως μπόνους για τους επαναπατριζόμενους.

Πηγή: thelocal.de

 

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ARD και ZDF εμπιστεύονται οι Γερμανοί για την ενημέρωσή τους

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το Ινστιτούτο Μελέτης της Δημοσιογραφίας του Reuters πραγματοποίησε μία έρευνα για τα fake news σε 37 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία.

Στην πρώτη θέση από τις εξεταζόμενες χώρες του κόσμου βρίσκεται η Τουρκία όπου σχεδόν ένας στους δύο ανέφερε πως έχει γίνει αποδέκτης fake news και στη δεύτερη θέση η Ελλάδα όπου το ποσοστό είναι 44%. Ίδιο ποσοστό εμφανίζει και η Μαλαισία, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται το Μεξικό ακολουθούμενο από την Ουγγαρία.

Από την άλλη, τα χαμηλότερα ποσοστά έκθεσης σε fake news αναφέρθηκαν στη Γερμανία και στη Δανία (9%) ενώ στην τρίτη χαμηλότερη θέση βρίσκεται η Ολλανδία (10%).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την YouGov χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο στο διαδίκτυο στα τέλη Ιανουαρίου / αρχές Φεβρουαρίου 2018.

Το 55% των κατοίκων στην Γερμανία επιλέγει τα νέα από το ARD για την ενημέρωσή του, ενώ το 48% προτιμά το ZDF News.

Όταν πρόκειται για online ενημέρωση το 17% επιλέγει το Spiegel online και το 15% το t- online.

Η τηλεόραση παραμένει το μέσο, το οποίο είναι πιο ψηλά στις προτιμήσεις για την επιλογή ειδήσεων αφού συγκέντρωσε ποσοστό 74%. Ακολουθεί η online ενημέρωση και τα social media με ποσοστό 64%.

Επίσης, το 55% των Γερμανών χρησιμοποιεί τον υπολογιστή για την ενημέρωσή του, ενώ το 47% το κινητό του τηλέφωνο. Το 24% θα αντλήσει ειδήσεις από το Facebook και το 5% από το Twitter.

Η Γερμανία είναι μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που εφάρμοσε νόμους για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, ενώ οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς αντιμετωπίζουν αυξανόμενες επικρίσεις για τη στάση τους όσον αφορά την αναζωπύρωση της άκρας δεξιάς.

Ο νόμος – γνωστός ως NetzDG – τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2018 και απαιτεί από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως το Facebook, το Twitter και το YouTube να προχωρήσουν στην κατάργηση παράνομου περιεχομένου διαφορετικά θα τους επιβληθούν πρόστιμα ύψους έως και 50 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά ο νόμος έχει αμφισβητηθεί στη Γερμανία, με ορισμένους να λένε ότι θα περιορίσει την ελευθερία του λόγου.

Ένα ακροδεξιό μέλος του κοινοβουλίου ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι ο λογαριασμός του στο Twitter είχε τεθεί υπό παρακολούθηση και το περιεχόμενο του Facebook αφαιρέθηκε μετά τη δημοσίευση ενός αντι-μουσουλμανικού μηνύματος. Μόνο το Facebook έχει προσλάβει πάνω από 1.000 συντονιστές στη γερμανική γλώσσα για τον έλεγχο του περιεχομένου που έχει επισημανθεί από χρήστες στο Βερολίνο και στο Έσσεν.

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Γερμανίας, Bild, ζήτησε την κατάργηση του NetzDG. Η εμφάνιση της άκρας δεξιάς Alternative für Deutschland, ως το τρίτο ισχυρότερο κόμμα στο κοινοβούλιο μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές, οδήγησε σε έντονες συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ θα έπρεπε να καλύπτουν τις συχνά ακραίες πολιτικές τους απόψεις.

Παρά ταύτα, τα δεδομένα της έρευνας δείχνουν ότι οι πάροχοι δημόσιων υπηρεσιών όπως το ARD και το ZDF παραμένουν τα πιο αξιόπιστα σήματα ειδήσεων στη Γερμανία μαζί με τις περιφερειακές εφημερίδες.

Μια απόφαση του δικαστηρίου στα τέλη του 2017 υποστήριξε τις καταγγελίες εκδοτών ότι η δημοφιλής εφαρμογή Tagesschau του ARD περιέχει υπερβολικό κείμενο. Οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς αναδιαμορφώνουν πλέον τις εφαρμογές τους για να περιέχουν περισσότερα βίντεο, παρόλο που η έρευνα του Ινστιτούτου Reuters δείχνει σταθερά ότι οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν το κείμενο όταν διαβάζουν ηλεκτρονικά νέα. Στην αγορά εφημερίδων συνεχίζονται οι συγχωνεύσεις μειώνοντας το κόστος, αλλά μερικές φορές εις βάρος της επιλογής των καταναλωτών.

Τον Μάιο του 2018, ο Der Spiegel κυκλοφόρησε το Spiegel +, με μηνιαία συνδρομή (19,99 ευρώ), επιτρέποντας την πρόσβαση σε αποκλειστικό ηλεκτρονικό περιεχόμενο και άρθρα από την έντυπη έκδοση.

Στις αρχές του 2017 ο όμιλος Funke ξεκίνησε ένα μοντέλο freemium για πέντε από τις τοπικές εφημερίδες του διαδικτύου.

Σύμφωνα με την PV Digest, τα έσοδα από πληρωμένο περιεχόμενο στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης αυξήθηκαν κατά 16% το 2017 σε 320 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει στην Axel Springer’s Bild (9%), ενώ ο όμιλος Zeit αύξησε τις πωλήσεις κατά 3%, λόγω της πετυχημένης εκκίνησης του μοντέλου Z + με πληρωμένο περιεχόμενο το περασμένο έτος.

Παρόλα αυτά, η συνολική πρόοδος παραμένει αργή.

Πηγή: http://media.digitalnewsreport.org

 

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Βερολίνο: Η μοναξιά πλήττει τους κατοίκους

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ένα στα δύο νοικοκυριά στο Βερολίνο αποτελείται μόνο από ένα άτομο. Υπάρχουν ανοικτές τηλεφωνικές γραμμές για τους ηλικιωμένους, επαγγελματικά οργανωμένες ομάδες και γκρουπ αυτοβοήθειας στο Facebook.

Τώρα, το παράρτημα του Βερολίνου των Χριστιανοδημοκρατών της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ (CDU), θέλει η πρωτεύουσα να έχει έναν επίσημο επίτροπο για τη … μοναξιά. Η απομόνωση πλήττει τη μητρόπολη. Η … επιδημία μοναξιάς έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την κοινωνία στη γερμανική πρωτεύουσα.

«Χρειάζεται ένας υπάλληλος πλήρους απασχόλησης για να συντονίσει τα πάντα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του CDU Maik Penn, εξηγώντας ότι η εθελοντική εργασία δεν ήταν αρκετή για να καταπολεμηθεί το πρόβλημα της μοναξιάς στην πόλη.

«Το Βερολίνο, ως αναπτυσσόμενη μητρόπολη εκατομμυρίων, πρέπει να κάνει αυτό το βήμα», δήλωσε ο ίδιος στο τοπικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο rbb.

Ο Penn είπε στην DW ότι η ανάγκη αντιμετώπισης της μοναξιάς στην πόλη ξεπερνά την πολιτική κάθε κόμματος. «Ελπίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι εδώ για τους μοναχικούς ανθρώπους σε συνεργασία με όλα τα κόμματα γιατί είναι ένα σημαντικό θέμα για τους νέους και τους ηλικιωμένους, τους φτωχούς και τους πλούσιους, μπορεί να συμβεί στον καθένα …».

 

Βερολίνο: Η μοναξιά πλήττει τους κατοίκους

 

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2018 από την ημερήσια εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου, το περασμένο έτος 1.300 άτομα εργάστηκαν εθελοντικά για την καταπολέμηση της μοναξιάς. Αυτό ο αριθμός μπορεί να φαίνεται μεγάλος, αλλά η πόλη έχει 3,6 εκατομμύρια κατοίκους με συνεχώς αυξανόμενη τάση.

Η ίδια έκθεση διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 300 άτομα περνούν απαρατήρητα στα διαμερίσματά τους, μερικές φορές για εβδομάδες. Δεν είναι περίεργο ότι το Βερολίνο κέρδισε τον τίτλο «η πρωτεύουσα της μοναξιάς» στον Τύπο και στα κοινωνικά μέσα.

Μια έρευνα που διεξήχθη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον Μάιο διαπίστωσε ότι από το 2011 έως το 2017, ο αριθμός των Γερμανών μεταξύ των ηλικιών 45 και 84 ετών που ανέφεραν ότι μερικές φορές αισθάνθηκαν πολύ μόνοι αυξήθηκε κατά 15%.

Σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 59% και ένας στους τέσσερις εφήβους ανέφερε τουλάχιστον περιστασιακά συναισθήματα μοναξιάς.

 

Βερολίνο: Η μοναξιά πλήττει τους κατοίκους

 

Το CDU του Βερολίνου σχεδιάζει να δαπανήσει 100.000 ευρώ ετησίως για τη χρηματοδότηση projects με σκοπό την καταπολέμηση της κοινωνικής απομόνωσης, σύμφωνα με το rbb.

Μέχρις ότου αναπτυχθεί και εγκριθεί από την Γερουσία του Βερολίνου ένα περαιτέρω σχέδιο, οι ψυχολόγοι συνιστούν σε εκείνους που υποφέρουν από τα συναισθήματα της μοναξιάς να ασχοληθούν, όσο περισσότερο γίνεται, με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά τους, όπως γείτονες, συνεργάτες, ταμίες supermarket κλπ. να περάσουν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και να βρουν ομαδικές δραστηριότητες στην περιοχή τους ή να μιλήσουν με γιατρό αν τα συναισθήματα που νιώθουν είναι ακραία.

Πηγή: dw.com

 

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Αφιέρωμα στην Κολωνία: Μια πόλη γεμάτη αξιοθέατα και ζυθοποιΐες

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η γοτθική αρχιτεκτονική, η σύγχρονη τέχνη και η … μπίρα προσδίδουν στην πολιτιστική αυτή πόλη φιλελεύθερη ατμόσφαιρα. Η αγάπη για τους Beatles είναι εμφανής, ενώ όλα τα μπαράκια αποπνέουν έναν … φοιτητικό «αέρα».

Όποιο δρόμο και αν επιλέξετε στο κέντρο της πόλης θα δείτε μια λαμπρή αρχιτεκτονική.

Αρχοντικά του 19ου αιώνα στέκονται δίπλα στα σπίτια της δεκαετίας του 1950 και τις νέες κατασκευές από χάλυβα και γυαλί.

 

Αφιέρωμα στην Κολωνία: Μια πόλη γεμάτη αξιοθέατα και ζυθοποιΐες

 

Λίγες εκκλησίες μοιάζουν… με αυτές που γνωρίζουμε, εκτός από τις ρωμαϊκού ρυθμού εκκλησίες και φυσικά τον Καθεδρικό Ναό της Κολωνίας, στον οποίο κυριαρχούν οι γοτθικές καμάρες σε συνδυασμό με τα ονειρεμένα παράθυρα, που σχεδίασε ο Gehard Richter. Ο Καθεδρικός Ναός χτίστηκε το 1248 και είναι ο τέταρτος ψηλότερος στον κόσμο. Επίσης, στην Κολωνία υπάρχει και το μεγαλύτερο τζαμί της Γερμανίας, ένα μοντέρνο κτίριο από τσιμέντο και γυαλί.

 

Αφιέρωμα στην Κολωνία: Μια πόλη γεμάτη αξιοθέατα και ζυθοποιΐες

 

Η Κολωνία διαθέτει πολλά … περίεργα κτίρια και καταστήματα. Τι εννοούμε; Το Cleanicum είναι δύο σε ένα. Πλυντήριο ρούχων και μπαρ μαζί. Ναι, ο συνδυασμός υπάρχει και σε άλλες πόλεις, αλλά ποτέ αλλού δεν έχετε δει τους ανθρώπους που πίνουν μπίρα να διπλώνουν τα ρούχα τους τόσο καθαρά όσο στην Κολωνία.

Το κοντινό εστιατόριο Hallmackenreuther στην Brüsseler Platz συνδυάζει έπιπλα midcentury με ένα καλό μενού πλούσιο σε υδατάνθρακες και μια συλλογή από γερμανικά κρασιά.

Το ακόμη πιο ελκυστικό εστιατόριο της Κολωνίας, το NeoBiota, το οποίο πρόσφατα έλαβε αστέρι Michelin, διαθέτει μια θαυμάσια χαλαρή προσέγγιση στο φαγητό του. Στο εστιατόριο αυτό, με επικεφαλής τους σεφ Erik Scheffler και Sonja Baumann, τους οποίους μπορούν να δουν οι πελάτες εν ώρα εργασίας στην ανοιχτή κουζίνα, δεν σερβίρεται μεσημεριανό.

Αντ ‘αυτού το πρωινό προσφέρεται μέχρι τις 3 μ.μ. με ένα μενού από μικρά πιάτα που περιλαμβάνουν pancakes, bagels και shakshuka. Το βράδυ, το φαγητό είναι εξίσου καλό. Ο κατάλογος περιλαμβάνει χοιρινό με kimchi και λάχανο Savoy. Εδώ δεν θα βρείτε ατσαλάκωτα λινά τραπεζομάντιλα. Είναι ένα μικροσκοπικό εστιατόριο σε έναν παράλληλο δρόμο στο κέντρο της πόλης.

 

Αφιέρωμα στην Κολωνία: Μια πόλη γεμάτη αξιοθέατα και ζυθοποιΐες

 

Εύκολα προσβάσιμο είναι και το Μουσείο Λούντβιχ. Χτισμένο το 1986, λίγοι θα το αποκαλούσαν όμορφο εξωτερικά, όμως φιλοξενεί μία από τις σημαντικότερες συλλογές σύγχρονης τέχνης της Γερμανίας. Μπαίνοντας μέσα θα αισθανθείτε γαλήνη, είναι γεμάτο από αριστουργήματα Picasso και Kandinskys. Η pop art έχει επίσης βασικό ρόλο με ένα τοίχο Lichtensteins και Andy Warhols, συμπεριλαμβανομένης μιας στοίβας κουτιών Brillo στο πάτωμα.

 

Αφιέρωμα στην Κολωνία: Μια πόλη γεμάτη αξιοθέατα και ζυθοποιΐες

 

Ένα μέρος, που μπορούμε να πούμε ότι τα συνοψίζει όλα στην Κολωνία, είναι το παρεκκλήσι στην κοντινή Kolumbastrasse.

Εδώ, ένα μουσείο που φιλοξενεί θρησκευτική τέχνη έχει δημιουργηθεί από μια εκκλησία που βομβαρδίστηκε από τους συμμάχους. Τα ερείπια έχουν ενσωματωθεί σε ένα κτίριο από τον αρχιτέκτονα Peter Zumthor.

Κάποια από τα ερείπια μπορούν ακόμα να γίνουν αντιληπτά, αλλά σφραγίζονται από διάτρητες πλάκες από σκυρόδεμα που επιτρέπουν στα ελαφρά σχήματα να παίζουν γύρω από τους εσωτερικούς χώρους μέσα στην ημέρα. Το μουσείο αναγνωρίζει το παρελθόν – εκτιμάται ότι το 90% του κέντρου της Κολωνίας καταστράφηκε από συμμαχικές επιθέσεις στον πόλεμο – αλλά βγαίνει κάτι θετικό από αυτό.

Κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Κολωνία ίσως ήταν ζωτικής σημασίας για τη ναυτιλία, αλλά – κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες – δεν αγκάλιασε ποτέ τον ναζισμό όσο άλλα μέρη της Γερμανίας.

Μία ομάδα γνωστή ως Edelweiss Pirates σχηματίστηκε και προσπάθησε να σαμποτάρει το καθεστώς βοηθώντας συμμάχους και ξεχασμένους Γερμανούς στρατιώτες.

Τον Νοέμβριο του 1944, 13 από τους οργανωτές της εκτελέστηκαν με την εντολή του Himmler. Οι περισσότεροι από αυτούς ήρθαν από το Ehrenfeld και σήμερα, η αψίδα που σκοτώθηκαν καλύπτεται από ένα γκράφιτι – ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό έργο σε μια πόλη που έχει μεγάλη φήμη στο street art.

 

Αφιέρωμα στην Κολωνία: Μια πόλη γεμάτη αξιοθέατα και ζυθοποιΐες

 

Το Ehrenfeld, μία πρώην βιομηχανική περιοχή εξακολουθεί να έχει τη φήμη του … ακραίου. Ένα ευχάριστο μίγμα μεταναστών, σπουδαστών και millennials με μερικά πολύ αγαπημένα υπολείμματα punk κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων πρώην καταληφθέντων κτιρίων, που μετατράπηκαν σε έργα τέχνης όπως το Eine Arte Haus στην Körnerstrasse.

Αυτή είναι η πόλη που έδωσε το όνομά της στο πιο διάσημο άρωμα του κόσμου. Αλλά στη γωνία της Vogelsangerstrasse, το κτίριο eau-de-nil που έκανε κάποτε τη φημισμένη κολόνια 4711, είναι πλέον η στέγη για start-ups.

Πολλοί απόφοιτοι πανεπιστημίου έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τη ζωή τους στην Κολωνία. Η πόλη είναι πολύ πιο φθηνή απ’ ότι στο Μόναχο ή στο Βερολίνο.

 

Αφιέρωμα στην Κολωνία: Μια πόλη γεμάτη αξιοθέατα και ζυθοποιΐες

 

Υπάρχει ένα μικρό ζυθοποιείο στο Ehrenfeld, το Braustelle στην Christianstrasse, αλλά η Κολωνία δεν έχει μικρο- ζυθοποιΐα εξαιτίας της kölsch, μιας ελαφριάς μπίρας που έχει συνδέσει το όνομά της με την πόλη.

Στη Friesenstrasse, το Paffgen του 19ου αιώνα εξακολουθεί να πραγματοποιεί την παραγωγή του μπροστά στους επισκέπτες. Αν το επισκεφθείτε νωρίς το βράδυ, θα βρείτε πολύ κόσμο στα τραπέζια του περιμένοντας τους σερβιτόρους να μεταφέρουν τη μπίρα στα ειδικά ποτήρια και τους δίσκους.

Πηγή: theguardian.com

 

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Αφιέρωμα στην Κολωνία: Μια πόλη γεμάτη αξιοθέατα και ζυθοποιΐες

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Τα καλύτερα μέρη για να επισκεφθείτε τον Δεκέμβριο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Νέες απευθείας πτήσεις της Eurowings από τη Γερμανία στην Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Ryanair: Δικαστήριο αλλάζει τα δεδομένα για την χειραποσκευή

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Το Ντίσελντορφ στις πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου για το 2019

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες πριν

Οι Έλληνες Πόντιοι του Αμβούργου στα κάγκελα εναντίον του Δήμου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Αυτά είναι τα must πιάτα του φθινοπώρου

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες πριν

Αμβούργο – Κάλεσμα: Όλοι στον αγώνα σήμερα μπροστά στο Δημαρχείο

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες πριν

Αμβούργο: Δυναμική παρέμβαση του ελληνισμού

Europolitis TV2 εβδομάδες πριν

Το Αιγοπρόβατο όπως δεν το ξέρουμε!

Europolitis TV2 μήνες πριν

H Γενική Πρόξενος Μαρίας Παπακωνσταντίνου στην Anuga 2019(Video)

Europolitis TV2 μήνες πριν

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στον Ευρωπολίτη

9ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών2 μήνες πριν

9o Συνέδριο Χαιρετισμός Προέδρου Π.Σ.Κρητών Μανώλη Κουγιουμουτζή

Europolitis TV2 μήνες πριν

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στην Anuga

Europolitis TV2 μήνες πριν

Αναστασία Σίμου- Τάσιου « Ηπειρος… πλούσια σε φυσικό κάλλος»

9ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών2 μήνες πριν

Επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη

9ο Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών2 μήνες πριν

Τράπεζα Εδεσμάτων με υλικά και πιάτα του 17ου αιώνα

Europolitis TV6 μήνες πριν

38ο Φ.Π.Ε: Μητροπολίτης Ζάμπιας κ Ιωάννης Τσαφταρίδης

Europolitis TV6 μήνες πριν

Συνέντευξη: Του προέδρου Π.Σ.Κ Μανώλη Κουγιουμουτζή

Advertisement Europolitis
Advertisement