Connect with us

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Παραμονή στον κυβερνητικό συνασπισμό αποφάσισε το SPD

Published

on

Υπέρ της παραμονής του στον κυβερνητικό συνασπισμό αποφάσισε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κατά την διάρκεια της χθεσινής, πρώτης μέρας του Συνεδρίου του. Το Συνέδριο τάχθηκε ταυτόχρονα υπέρ της διαπραγμάτευσης νέων πολιτικών με την Χριστιανική Ένωση (CDU,CSU).

Για το SPD «δεν αποτελεί αυτοσκοπό ούτε η παραμονή σε έναν συνασπισμό ούτε η αποχώρηση από αυτόν.

Το αποφασιστικό σημείο είναι το περιεχόμενο της συνεργασίας», αναφέρεται στο ψήφισμα που υπέβαλε στο Συνέδριο η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος.

Στο ψήφισμα, μεταξύ άλλων, διατυπώνεται αίτημα για αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 9,19 ευρώ στα 12 ευρώ την ώρα – «όχι άμεσα, αλλά προοδευτικά» -, αλλά και για αύξηση των επενδύσεων στην παιδεία, τις συγκοινωνίες και την πολιτική για το κλίμα.

Αυτές οι επενδύσεις, επισημαίνεται στο κείμενο, «δεν επιτρέπεται να αποτύχουν λόγω δογματικών θέσεων όπως οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Τo Συνέδριο επιβεβαίωσε την εκλογή του Βάλτερ-Μπόργιανς και της Έσκεν

Με ποσοστό 89,2% και 75,9% αντίστοιχα εξελέγησαν στην ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και η Σάσκια Έσκεν, κατά την ψηφοφορία στο πλαίσιο του έκτακτου Συνεδρίου του κόμματος.

Οι 600 σύνεδροι του SPD επιβεβαίωσαν την ψήφο της βάσης.

Η πρώτη ένταση στην νέα ηγεσία αφορά πάντως τον αριθμό των αντιπροέδρων του κόμματος. Οι έως τώρα τρεις αποφασίστηκε να αυξηθούν σε τέσσερις.

Βασικός λόγος ήταν η προσπάθεια να αποτραπεί η αναμενόμενη μονομαχία των βασικών εκπροσώπων των δύο «στρατοπέδων» του SPD, του επικεφαλής της Νεολαίας και σταθερού επικριτή της συμμετοχής στην κυβέρνηση Κέβιν Κιούνερτ και του μετριοπαθούς και «ρεαλιστή» υπουργού Δικαιοσύνης Χουμπέρτους Χάιλ.

Αντίθετη στην αύξηση του αριθμού των αντιπροέδρων ήταν η νέα συμπρόεδρος Σάσκια Έσκεν. Επισήμανε ότι δεν μπορεί οι περικοπές κόστους στο κόμμα να αφορούν όλους τους άλλους αλλά όχι την ηγεσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΑΝΑΚ/ΣΕΙΣ

Γερμανία- Νυρεμβέργη: Οι εκλογές για το 10ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Published

on

Από

Η πόλη της Νυρεμβέργης απευθύνει επιστολή στους πολίτες της ΕΕ για να τους ενημερώσει σχετικά με το δικαίωμα ψήφου τους.

Ποιος έχει δικαίωμα ψήφου στη Βαυαρία;


Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Γερμανοί που ζουν στη Βαυαρία ή που μένουν συνήθως εκεί, καθώς και όλοι οι πολίτες των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους την ημέρα των εκλογών και διαμένουν στη Γερμανία ή σε άλλο μέλος κράτη της ΕΕ για τουλάχιστον τρεις μήνες. Το νέο είναι ότι η ηλικία ψήφου στη Γερμανία μειώθηκε από τα 18 στα 16 έτη.

Πολίτες της Ένωσης


Όλοι οι πολίτες της Ένωσης που ζουν στη Νυρεμβέργη και δεν είναι ακόμη εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο θα λάβουν ταχυδρομείο από την πόλη της Νυρεμβέργης τις επόμενες ημέρες ενημερώνοντάς τους για το εκλογικό τους δικαίωμα. Οι πολίτες της Ένωσης άλλων χωρών που ζουν στη Βαυαρία μπορούν να λάβουν μέρος στις εκλογές είτε στο Ελεύθερο Κράτος είτε στη χώρα καταγωγής τους. Αλλά όλοι μπορούν να ψηφίσουν μόνο μία φορά. Οι εγγεγραμμένοι θα λαμβάνουν αυτόματα την ειδοποίηση ψήφου για τις μελλοντικές ευρωπαϊκές εκλογές. Το έντυπο αίτησης για εγγραφή στο μητρώο ψηφοφόρων και ένα ενημερωτικό δελτίο είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση www.bundeswahlleiterin.de/europawahlen/2024/informationen-waehler/unionsbuerger.html ή στο εκλογικό γραφείο της πόλης της Νυρεμβέργης.

Η αίτηση πρέπει να υπογραφεί προσωπικά και χειρόγραφα και να αποσταλεί ταχυδρομικά στο εκλογικό γραφείο, Unschlittplatz 7a, 90403 Νυρεμβέργη. Η αποστολή μέσω email ή φαξ δεν αρκεί. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ψηφοφορία είναι διαθέσιμες σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ στη διεύθυνση www.bmi.bund.de/europeans-vote-in-germany.



Εκλογική ειδοποίηση με τις πιο σημαντικές πληροφορίες


Η πόλη της Νυρεμβέργης θα ετοιμάσει τον εκλογικό κατάλογο έως την Κυριακή 28 Απριλίου. Όλοι οι επίσημα εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα λάβουν την εκλογική τους ειδοποίηση ταχυδρομικώς έως την Κυριακή 19 Μαΐου. Εκτός από πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη αίθουσα ψηφοφορίας (διεύθυνση, πιθανή προσβασιμότητα κ.λπ.), περιέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για ψηφοφορία, για παράδειγμα για ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου.



Μια επισκόπηση των κεντρικών ημερομηνιών και πληροφορίες σχετικά με τις εκλογές μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του εκλογικού γραφείου της πόλης της Νυρεμβέργης στη διεύθυνση https://www.nuernberg.de/internet/wahlen/informationen_waehler_euw.html και στον ιστότοπο της πολιτείας που επιστρέφει αξιωματικός στη Βαυαρία στη διεύθυνση www.statistic.bayern.de/wahlen/europawahlen/index.html και στον ιστότοπο του ομοσπονδιακού αξιωματικού επιστροφών στη διεύθυνση https://www.bundeswahlleiterin.de.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Νεκροί και τραυματίες σε τροχαίο δυστύχημα σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο κοντά στη Λειψία

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα σε τροχαίο δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο που μετέφερε ταξιδιώτες σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο κοντά στη Λειψία στην ανατολική Γερμανία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν θανάσιμα σε σοβαρό τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στον αυτοκινητόδρομο Α9. Υπάρχουν πολλά θύματα», ανέφερε η αστυνομία του κρατιδίου της Σαξονίας στο Χ.

Ο Όλαφ Χόπε, εκπρόσωπος της αστυνομίας, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι «από το δυστύχημα σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι».

Το λεωφορείο της εταιρείας Flixbus βρισκόταν στον αυτοκινητόδρομο Α9 και κατευθυνόταν προς το Μόναχο όταν γύρω στις 9:45 (τοπική ώρα, 10:45 ώρα Ελλάδας) για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία παρεκτράπηκε της πορείας του και ανατράπηκε.



Η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία του Α9 στο ρεύμα προς Μόναχο, ενώ φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί σε τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν μεγάλη κινητοποίηση των αρχών, με πολλά ασθενοφόρα και ελικόπτερα αλλά και αστυνομικά οχήματα να έχουν σπεύσει στο σημείο.

«Οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος δεν είναι ακόμη γνωστές», επεσήμανε η Flixbus, προσθέτοντας ότι συνεργάζεται με τις αρχές προκειμένου να καθοριστούν τα αίτια του συμβάντος.

Περίπου 50 άνθρωποι καθώς και δύο οδηγοί βρίσκονταν στο λεωφορείο το οποίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Βερολίνο – Ζυρίχη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Έχει νόημα η απαγόρευση κινητών στο σχολείο;

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι καιροί αλλάζουν. Παλιότερα οι καθηγητές έκαναν παρατήρηση για σκονάκια ή για ανήλικους καπνιστές, κρυμμένους στις τουαλέτες. Τώρα όμως η τεχνολογία έφερε άλλα προβλήματα που αφορούν όλους τους μαθητές.

Γιατί ένα smartphone μπαίνει στην σχολική τσάντα μαθητών ακόμη και του δημοτικού σχολείου. Οι καθηγητές πρέπει να έχουν μάτια παντού.

Η Ιταλία έλυσε το πρόβλημα με τρόπο ριζικό. Ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει το smartphone και το τάμπλετ στα δημοτικά και στα γυμνάσια.

Η βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε επίσης κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πώς τα σχολεία μπορούν να αποτρέψουν ή να περιορίσουν τη χρήση έξυπνων τηλεφώνων.

Παρόμοια κατευθυντήρια γραμμή ισχύει στην Ολλανδία από τις αρχές του χρόνου. Τα σχολεία μπορούν στη συνέχεια να αποφασίσουν μόνα τους πώς θα την εφαρμόσουν. Και στη Γερμανία;

Υπέρ της απαγόρευσης των κινητών

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου YouGov το 66% των ανθρώπων στη Γερμανία τάσσεται υπέρ της οριστικής ή μάλλον οριστικής απαγόρευσης των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία. Ωστόσο, είναι και θέμα γενεών, όπως δείχνει έρευνα που διεξήγαγε το ινστιτούτο έρευνας γνώμης Insa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild.

Το 60% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία. Το ποσοστό μεγαλώνει και φτάνει στο 70% μεταξύ ατόμων ηλικίας 60 έως 69 ετών, ενώ μόνο το 40% των ατόμων ηλικίας 18 έως 29 ετών είναι υπέρ.



Η σχολική εκπαίδευση στη Γερμανία είναι υπόθεση των ομόσπονδων κρατιδίων.

Σύμφωνα με τη Διάσκεψη των υπουργών Παιδείας, δεν υπάρχει γενική απαγόρευση των smartphones για ιδιωτική χρήση στα σχολεία, ούτε σχεδιάζεται αντίστοιχη σύσταση, σύμφωνα με εκπρόσωπο. Ωστόσο, τα σχολεία θα μπορούσαν θεωρητικά να περιορίσουν τη χρήση τους στην καθημερινή σχολική ζωή. Αλλά το αν και πώς γίνεται αυτό, διαφέρει από σχολείο σε σχολείο.

Μια ανομοιογένεια που όμως είναι ρητά επιθυμητή στη Βαυαρία, για παράδειγμα. «Το κινητό τηλέφωνο είναι καθημερινός και φυσικός σύντροφος των μαθητών, μία γενική απαγόρευση σε όλους τους τύπους σχολείων δεν είναι επομένως σύμφωνη με την εποχή μας», εξηγεί εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με την Ψηφιακή Ένωση Bitkom, το 71% των παιδιών και των νέων μεταξύ 6 και 18 ετών στη Γερμανία διαθέτει smartphone. Ξοδεύει κατά μέσο όρο 111 λεπτά, δηλαδή σχεδόν δύο ώρες, σε αυτό κάθε μέρα.

Οι παιδίατροι βλέπουν τις συνέπειες αυτού του γεγονότος καθημερινά, όπως λέει ο Ντάβιντ Μάρτιν, από το Πανεπιστήμιο Witten/Herdecke: «Προβλήματα στάσης του σώματος, παχυσαρκία, διαβήτης τύπου 2, αυξημένα επίπεδα ΔΕΠΥ και επιθετικότητας, μειωμένες ικανότητες μάθησης, συγκέντρωσης και γραφής. Η πλειονότητα των παιδιών και των νέων και οι γονείς τους δεν είναι σε θέση να ρυθμίσουν τον χρόνο τους μπροστά στην οθόνη».

«Οπισθοδρομική» η απαγόρευση

Ο ειδικός για τα ψηφιακά μέσα οθόνης της Γερμανικής Εταιρείας Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής πιστεύει λοιπόν, ότι «θα ήταν σαφώς καλύτερο για την υγεία των παιδιών, την ικανότητά τους να συγκεντρώνονται και να μαθαίνουν και, πάνω απ’ όλα, για την κοινωνικοποίησή τους, αν τα σχολεία απαγόρευαν τα κινητά τηλέφωνα. Ειδικότερα, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η χρήση τους κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων».

Ο Φλόριαν Φαμπρίτσιους από την Ομοσπονδιακή Διάσκεψη Μαθητών διαφωνεί: «Η απαγόρευση κινητών τηλεφώνων θα οδηγούσε μόνο στο να γίνουν τα σχολεία μας ακόμη πιο οπισθοδρομικά και αποκομμένα από την πραγματικότητα», λέει.

Η Ομοσπονδιακή Διάσκεψη Μαθητών, η οποία ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί οκτώ εκατομμύρια μαθητές, απορρίπτει επομένως τις απαγορεύσεις.



Ο Μπένγιαμιν Τουλ, ειδικός σε θέματα προστασίας της νεολαίας από το Ινστιτούτο Επικοινωνίας του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, θεωρεί ότι οι απαγορεύσεις είναι αντιπαραγωγικές.

«Το smartphone είναι το μέσο μέσω του οποίου συμβαίνουν τα πάντα. Νομίζω ότι θα ήταν λάθος να το απαγορεύσουμε από τα σχολεία. Γιατί υπάρχουν παιδιά και νέοι που δεν μαθαίνουν τις δεξιότητες των μέσων ενημέρωσης στο σπίτι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το θέμα θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα σχολεία».

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι «τα κινητά τηλέφωνα δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στα μαθήματα και δεν πρέπει να υπάρχουν ιδιωτικά παιχνίδια και γραπτά μηνύματα». Παρόμοια άποψη έχει και το Γερμανικό Ταμείο για τα Παιδιά: «Τα παιδιά πρέπει να έχουν την ευκαιρία από μικρή ηλικία να εξερευνήσουν τις δυνατότητες χρήσης κινητών τηλεφώνων σε ένα υποστηριζόμενο περιβάλλον, όπως αυτό που προσφέρουν τα σχολεία», λέει ο πρόεδρος Τόμας Κρίγκερ.

Στην ιδανική περίπτωση οι κανόνες θα πρέπει να γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους μαθητές και σε περίπτωση παραβιάσεων, η αφαίρεση του smartphone θα μπορούσε να είναι απολύτως νόμιμη, εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα εκπαιδευτικά μέσα.

«Σε πολλά μέρη, ωστόσο, είναι σαφές ότι οι εκπαιδευτικοί δεν διαθέτουν τον χρόνο και το απαραίτητο προσωπικό και σε ορισμένες περιπτώσεις και τα προσόντα, για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της χρήσης των μέσων ενημέρωσης από τους μαθητές με διαφορετικό τρόπο από μία απαγόρευση».

Χρήση με μέτρο

Μία επιβολή συγκεκριμένων χρονικών περιόδων χωρίς κινητά τηλέφωνα στην καθημερινή σχολική ζωή μπορεί να είναι ένα κουραστικό μέτρο. Οι μαθητές πάντα έβρισκαν τρόπους να παρακάμπτουν τους κανόνες του σχολείου.

«Όταν οι δάσκαλοι γίνονται ξαφνικά αστυνομικοί και αρχίζουν να ελέγχουν τους μαθητές για κινητά τηλέφωνα, αυτό βλάπτει πάρα πολύ τη σχέση μαθητή – δασκάλου», λέει ο Φαμπρίτσιους. «Ωστόσο, είναι απαραίτητο για την καλή μάθηση οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να συνεργάζονται, και όχι ο ένας να παίρνει θέση εναντίον του άλλου».



Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γερμανικής Ένωσης Εκπαιδευτικών, Στέφαν Ντίλ, «τα σχολεία δεν μπορούν να αφήσουν τους μαθητές να κάνουν ανεξέλεγκτη χρήση των κινητών τους, διότι τους αποσπούν μεγάλο κομμάτι της προσοχής τους. Το σχολείο πρέπει να αναλάβει ευθύνη.

Η Γερμανία δεν έχει προχωρήσει στην ψηφιοποίηση των σχολείων τόσο πολύ όσο η Δανία και άλλες χώρες, αλλά έχει έτσι την ευκαιρία να μάθει από τα λάθη τους».

Αναφέρεται το παράδειγμα ενός ιδιωτικού σχολείου, στο οποίο παιδιά και έφηβοι πρέπει να παραδώσουν κινητά και λαπτοπ το πρωί. Από τότε, παρατηρείται μια σαφής διαφορά στη συμπεριφορά των μαθητών, αναφέρει η διευθύντρια του σχολείου. Έπαιζαν και πάλι μαζί, δεν τριγύριζαν με τα τηλέφωνα στα χέρια τους και τα ακουστικά στα αυτιά τους.

Αλλά και το σχολείο του Στέφαν Ντιλ, κοντά στο Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας, τολμά να κάνει μια νέα προσπάθεια για την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων. Ο διευθυντής του σχολείου είπε ότι αυτό το πρόγραμμα συντονίστηκε μεταξύ άλλων με τους εκπροσώπους των τάξεων.

Έτσι, από τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου, τα smartphones πρέπει να απενεργοποιούνται μέχρι τις 13:00 μ.μ. με ελάχιστες εξαιρέσεις. «Πρέπει να το εφαρμόσουμε στην πράξη», λέει ο Ντιλ. «Κανόνες για τα κινητά τηλέφωνα υπήρχαν στο σχολείο πριν, αλλά δεν τηρήθηκαν σωστά».

Πηγή: dw.com


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Συμφωνία Deutsche Bahn – μηχανοδηγών για μείωση των ωρών εργασίας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η εθνική εταιρεία των γερμανικών σιδηροδρόμων Deutsche Bahn ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφώνησε στη σταδιακή μείωση των ωρών εργασίας των μηχανοδηγών στο πλαίσιο μιας μισθολογικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε με το συνδικάτο GDL, βάζοντας τέλος σε μήνες διενέξεων και απεργιακών κινητοποιήσεων.

«Η διένεξη ήταν δύσκολη, όμως μπορέσαμε τώρα να συμφωνήσουμε σε έναν ευφυή συμβιβασμό», αναφέρει η Deutsche Bahn σε ανακοίνωση που εξέδωσε αφού ανακοίνωσε τη συμφωνία αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ.

Ένας «διάδρομος ωρών εργασίας» θα δημιουργηθεί, ο οποίος θα επιτρέψει στους μηχανοδηγούς των τρένων να μειώσουν σταδιακά, μέχρι το 2029, το χρόνο εργασίας τους στις 35 ώρες την εβδομάδα, διατηρώντας το ίδιο επίπεδο μισθών.

Συγκεκριμένα η εβδομάδα εργασίας «θα μειωθεί στις 37 ώρες το 2026, στις 36 ώρες το 2027, στις 35,5 ώρες το 2028 και στις 35 ώρες το 2029».



Αυτοί που επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται 40 ώρες την εβδομάδα θα λάβουν αύξηση ωρομισθίου κατά 2,7%, πρόσθεσε η Deutsche Bahn.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία ισχύει για 26 μήνες αρχής γενομένης αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου 2023, αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν ότι δεν θα γίνουν απεργίες για σχεδόν δύο χρόνια.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης σε μια μισθολογική αύξηση 420 ευρώ σε δύο χρόνους, και σε ένα εφάπαξ επίδομα 2.850 ευρώ για αντιστάθμιση του πληθωρισμού.

Η συμφωνία αυτή βάζει τέλος σε μια από τις πιο σκληρές και δαπανηρές κοινωνικές συγκρούσεις, με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι τα τελευταία χρόνια οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι.



Το συνδικάτο των γερμανών μηχανοδηγών (GDL) οργάνωσε από το τέλος του 2023 σειρά έξι απεργιών, μερικές από τις οποίες ήταν πολυήμερες, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία επιβατών και φορτίων.

Η τελευταία είχε πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Η νομιμοποίηση της κάνναβης πέρασε και από την Bundestag

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

To Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή την απόφαση της Bundestag για μερική νομιμοποίηση της κάνναβης, επιτρέποντας έτσι την υπό όρους κατανάλωση, κατοχή και καλλιέργειά της από ενήλικες.

«Η προηγούμενη πολιτική για την κάνναβη είχε αποτύχει», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ και αναφέρθηκε στον διπλασιασμό των χρηστών ναρκωτικών μεταξύ των παιδιών και των νέων και στον διπλασιασμό των θανάτων από την χρήση.

«Δεν γινόταν να συνεχίσουμε έτσι. Για χρόνια ήμουν κατά της νομιμοποίησης, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι χρειαζόμασταν ένα νέο σύστημα», δήλωσε ο υπουργός και εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα νομοθεσία θα σημάνει και το τέλος της μαύρης αγοράς.



Από την 1η Απριλίου, άτομα άνω των 18 ετών θα επιτρέπεται να κατέχουν έως και 25 γραμμάρια κάνναβης για προσωπική χρήση, ενώ νόμιμη θα είναι και η καλλιέργεια έως και τριών φυτών στο σπίτι.

Θα επιτρέπεται επίσης η σύσταση και λειτουργία συλλόγων καλλιέργειας κάνναβης, με έως και 500 ενήλικα μέλη, αλλά το παραγόμενο προϊόν θα προορίζεται μόνο για προσωπική κατανάλωση έως και 50 γραμμαρίων τον μήνα.

Η κατανάλωση κάνναβης σε σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και σε απόσταση 100 μέτρων από αυτά απαγορεύεται, καθώς και η κατανάλωση στο πεζοδρόμιο, μέχρι τις 20:00.

Η νομοθεσία ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ακολούθησαν όμως έντονες αντιδράσεις τόσο από πολιτικούς κύκλους όσο και από ιατρικούς συλλόγους.



Στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ψήφισαν πάντως τελικά υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης μόνο η Βαυαρία, το Ζάαρλαντ και η Βάδη-Βυρτεμβέργη, ενώ τα υπόλοιπα κρατίδια απείχαν.

Ενδεχόμενη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης και διαιτησίας μεταξύ των δύο σωμάτων θα είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έναρξης της ισχύος του νόμου.

Τελικά ο νόμος παραμένει όπως ψηφίστηκε και θα τεθεί σε ισχύ όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, την 1η Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Κατακόρυφη αύξηση νομοθετημάτων και διατάξεων

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της δικαιοπαραγωγικής διαδικασίας που αποβαίνει στην πράξη αντιπαραγωγικό και απωθεί επενδυτές αλλά και πολίτες. Τα δέκα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η πολυνομία.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, τόσο ο αριθμός των νομοθετημάτων σε ομοσπονδιακό επίπεδο όσο και των επιμέρους διατάξεων αυξήθηκε κατακόρυφα.

Ενώ την 1η Ιανουαρίου του 2014 υπήρχαν 1671 νομοθετήματα με 44.216 επιμέρους διατάξεις, στις αρχές του 2024 υπήρχαν 1792 νόμοι αποτελούμενοι από συνολικά 52.155 επιμέρους διατάξεις.

Ωστόσο, η νομοθετική υπερρύθμιση των πάντων εμφανίζεται όχι μόνο σε επίπεδο νόμων που ψηφίζονται στη γερμανική βουλή, αλλά και σε επίπεδο διαταγμάτων, με τα οποία η εκτελεστική εξουσία ρυθμίζει τις λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, την 1η Ιανουαρίου 2014 υπήρχαν 2720 ομοσπονδιακά διατάγματα με 38.192 επιμέρους εγκυκλίους. Δέκα χρόνια αργότερα, τα 2854 ομοσπονδιακά διατάγματα αποτελούνταν από 33.273 εγκυκλίους.



“Έχουμε πληθώρα νομοθετημάτων στη Γερμανία”

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης προσπάθησε να εξηγήσει ότι ο αριθμός των νόμων δεν σημαίνει αυτόματα και γραφειοκρατικό βάρος. Έφερε επίσης το επιχείρημα ότι χρειάζονται και νόμοι για να μειωθεί η γραφειοκρατία. Όπως ότι δεν ενεργοποιεί κάθε διάταγμα ή κάθε νόμος γραφειοκρατικό κόστος.

Παρ’ όλα αυτά στόχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να συγκρατήσει την περαιτέρω αύξηση του αριθμού των επιμέρους διαταγμάτων με το να “καταστήσει τη νομοθεσία απλούστερη και πιο κατανοητή”, όπως είπε.

Στην ερώτηση εάν είναι δυνατόν απλοί άνθρωποι, τεχνίτες, ιδιώτες ιδιοκτήτες, εθελοντές και άλλοι, χωρίς νομική κατάρτιση στη Γερμανία, να μπορούν να συμμορφώνονται εύκολα με τον νόμο, η Σόνια Αϊχβέντε, εκπρόσωπος σε νομικά θέματα της Κ.Ο. του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, παραδέχθηκε το πρόβλημα.

“Έχουμε πληθώρα νομοθετημάτων στη Γερμανία”, είπε. “Δεν είναι επίσης καλό αν πρέπει να πληρώνει κανείς ειδικό ή έναν δικηγόρο για να τα βγάζει πέρα με τις πολλές διαδικασίες. Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι απελπιστική”, προσθέτει η βουλευτής.

Έχουμε πολυνομία σε ορισμένα σημεία, αλλά έχουμε επίσης την ευκαιρία να το αλλάξουμε αυτό”. Αλλά “η μείωση της γραφειοκρατίας δεν πρέπει να οδηγήσει στην κατάργηση των έννομων συμφερόντων προστασίας”.

Εκτός από τις υψηλές τιμές ενέργειας, ιδιαίτερα επιβαρυντικές ήταν οι υπερβολικά πολλές γραφειοκρατικές απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις υποβολής εκτενών εκθέσεων.

Οι ελαφρύνσεις που πρότεινε η γερμανική κυβέρνηση το 2023, που περιλαμβάνουν συντομότερες περιόδους διατήρησης των φορολογικά σημαντικών αποδείξεων και τη δυνατότητα οργάνωσης ορισμένων πραγμάτων μέσω μέιλ αντί επιστολής με υπογραφή, χαιρετίστηκαν, αλλά επικρίθηκαν συνολικά ως ανεπαρκείς.



Τα μέτρα μεταρρύθμισης της γραφειοκρατίας που παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν αναμένεται να εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον κανόνα one-in, one-out που ισχύει από το 2015, για κάθε επιβάρυνση που εισάγεται με νόμο θα πρέπει να υπάρχει το ίδιο επίπεδο ελάφρυνσης το αργότερο μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου.

Πρόκειται κάτι σαν φρένο της νομοθετικής εξουσίας. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις, για παράδειγμα, για επιπτώσεις που οφείλονται στο δίκαιο της ΕΕ.

Ο δρόμος του μικρότερου ρίσκου…

Η αλλαγή από την απαίτηση γραπτού τύπου σε μορφή κειμένου, για παράδειγμα, δεν είναι επιθυμητή σε κάθε περίπτωση, λέει η πολιτικός του SPD Σόνια Αϊχβέντε.

Ένα μέιλ δεν αρκεί για την καταγγελία σύμβασης μίσθωσης κατοικίας. “Για μια εμπορική σύμβαση μίσθωσης, για παράδειγμα, είναι διαφορετικό, επειδή θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι ο ενδιαφερόμενος ελέγχει συνεχώς τα μέιλ του”.

Ειδικά για τους Πράσινους λέγεται συχνά ότι έχουν προτίμηση σε υπερβολικά πολύπλοκους κανονισμούς στην υπηρεσία της ατομικής δικαιοσύνης. Με γνώμονα την επιθυμία να μην αφήσουν καμία περίπτωση εκτός ελέγχου, οδηγούν καμιά φορά σε ρυθμίσεις που είναι σχεδόν αδύνατο να κατανοήσουν οι απλοί πολίτες.

“Η επιθυμία για νόμους όσο το δυνατόν ευκολονόητους, που να αφήνουν κάποιο περιθώριο ελιγμών, είναι κατανοητή”, λέει η Μάριον Γκέντγκες, υπουργός Δικαιοσύνης της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Δυστυχώς, αυτό αντικατοπτρίζει δύο “μάλλον πολύ γερμανικές ανησυχίες”, όπως λέει: Αφενός τη μεγάλη επιθυμία ρύθμισης κάθε μεμονωμένης περίπτωσης όσο το δυνατόν ακριβέστερα στον νόμο, όπου βέβαια ανακύπτει το ερώτημα εάν αυτό είναι πραγματικά δικαιοσύνη. Αφετέρου, την επιδίωξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ασφάλειας.



Η απομάκρυνση από αυτή τη νοοτροπία πλήρους εξασφάλισης μπορεί να είναι δύσκολη όχι μόνο για ορισμένους πολίτες, αλλά και για όσους εργάζονται στη δημόσια διοίκηση.

Η ίδια θα καλωσόριζε μια πολιτισμική αλλαγή και μια νέα κουλτούρα στη διοίκηση.

“Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών έχουμε την τάση να εκπαιδεύουμε τις διοικήσεις να μην κάνουν χρήση της διακριτικής ευχέρειας όσο το δυνατόν ευρύτερα, αλλά να ακολουθούν τον δρόμο που κρύβει το μικρότερο ρίσκο”.

Παρόμοια άποψη έχει και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπούσμαν. Τον περασμένο Δεκέμβριο δήλωσε τα εξής σε συνέντευξή του: “Πολλοί πολίτες και επιχειρήσεις δεν είναι μόνο ενοχλημένοι από το τι λέει ο νόμος, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο οι νόμοι εφαρμόζονται από τις αρχές.

Χρειάζεται περισσότερη ταχύτητα και ίσως να αφήνουμε τα πράγματα να περνούν απαρατήρητα, όταν πρόκειται για μικροπράγματα“.

Πηγή: dw.com


Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ώρα ago

Επιστήμονες κατέγραψαν τα πρώτα στάδια ενός υπερκαινοφανούς αστέρα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ώρες ago

Περικοπές 3.000 θέσεων εργασίας στην Stellantis

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ5 ώρες ago

Επιμελητήριο Ηρακλείου: 12ο Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων

ΑΝΑΚ/ΣΕΙΣ5 ώρες ago

Γερμανία- Νυρεμβέργη: Οι εκλογές για το 10ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Deutsch6 ώρες ago

Griechischer Abend am Frühjahrsvolksfest

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

ΠΟΥ: Σχεδόν ένα παιδί στα έξι έχει πέσει θύμα παρενόχλησης μέσω διαδικτύου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Eurostat: Μεγάλες οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ1 ημέρα ago

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Νεκροί και τραυματίες σε τροχαίο δυστύχημα σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο κοντά στη Λειψία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Οικισμός στη Ροδόπη ιδρύθηκε το 6.300 π.Χ., σύμφωνα με έρευνα που θα παρουσιαστεί σε Αρχαιολογικό Συνέδριο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Έρευνα: Ο αστεροειδής Δίμορφος μετά το πείραμα της NASA

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa

BUSINESS-Kleinanzeigen2 εβδομάδες ago

EVERGETIKON at the BEAUTY exhibition
of DÜSSELDORF March 22-24

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Δοξολογία για την Επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας στην Ενορία Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου: “Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος”!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέες απεργίες στους σιδηροδρόμους και στην Lufthansa

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Διαφωνίες στην Deutsche Bank μετά την απόφαση για περιορισμό της τηλεργασίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ6 ημέρες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Η Nissan πρωτοπορεί με ενέργεια από βιοαιθανόλη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία των μηχανοδηγών από το βράδυ της Τετάρτης

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis