Επικοινωνήστε μαζί μας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

2η Ευρεία Συνεδρίαση Ηπειρώτικης Ομογένειας και Νεολαίας της Ευρώπης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε 2η Ευρεία Συνεδρίαση της Ηπειρωτικής Νεολαίας στη Φρανκφούρτη, η οποία σχεδιάστηκε υπό την Αιγίδα της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης και με συνδιοργανωτή τον Ηπειρώτικο Σύλλογο Φρανκφούρτης και την συμβολή του πάτερ Γρηγορίου Σοροβάκου της Ορθόδοξης Ενορίας Προφήτου Ηλιού Φρανκφούρτης, στις 19-1-2020 στην αίθουσα της Ενορίας.

Να θυμίσουμε ότι η 1η Ευρεία Συνεδρίαση, είχε λάβει χώρα στο Düsseldorf τον Νοέμβριο του 2018.

Σε αυτόν τον υπέροχο επικοινωνιακό θεσμό, έλαβαν μέρος στελέχη των Δ.Σ. και Νεολαίοι των κάτωθι Συλλόγων:

1). Η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αννόβερου,

2). ο Ηπειρώτικος Σύλλογος Bielefeld,

3). ο Ηπειρώτικος Σύλλογος Düsseldorf,

4). ο Ηπειρώτικος Σύλλογος Plettenberg,

5). ο Ηπειρώτικος Σύλλογος της Φρανκφούρτης, με τον χοροδιδάσκαλο κ. Κώστα Κολοκοτρώνη

6). ο Ηπειρώτικος Σύλλογος του Ludwigshafen, με την χοροδιδασκάλισσα κα. Αγαθή Τσουμάνη

7). το μέλος και χοροδιδάσκαλος του Ηπειρώτικου Συλλόγου Bietigheim-Bissingen κ. Μανόλης Νάκος,

8). ο Ηπειρώτικος Σύλλογος της Νυρεμβέργης,

9). και η Ηπειρώτικη Κοινότητα Μονάχου.

Παράλληλα με την 2η Ευρεία Συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη, ο Προϊστάμενος της Ορθόδοξης Ενορίας του Προφήτου Ηλιού π. Γρηγόριος Σοροβάκος, είχε προγραμματίσει Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων και την περιφορά της Εικόνας στο μικρό παρακείμενο παρεκκλήσι του Αγίου (το οποίο έχει κτιστεί απο τους Ηπειρώτες της Φρανκφούρτης.)

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Θεία Λειτουργία την οποία παρακολούθησε μέγα πλήθος Ελλήνων της περιοχής, εκ των οποίων περίπου 90 Ηπειρώτες, μέλη Συμβουλίων Νεολαίας και στελέχη διοικήσεων των Ηπειρωτικών Συλλόγων και της Π.Ο.Ε., οι οποίοι ξεκίνησαν από τα χαράματα, (ιδιαίτερα οι προερχόμενοι από το Μόναχο, τη Νυρεμβέργη, το Αννόβερο,το Πλέττενμπεργκ κλπ), ώστε να παραστούν και στη Θεία Λειτουργία.

Η αίθουσα του Ιερού Ναού ήταν κατάμεστη! Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το μεγαλειώδες θέαμα των μελών της Ηπειρώτικης Νεολαίας που παραστέκονταν με τα Λάβαρα των Συλλόγων τους μπροστά στον άμβωνα του Ναού, ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές της πατρίδας μας!


Κατά γενική ομολογία, μια τέτοια κοσμοσυρροή και παρουσία Ηπειρωτικών Συλλόγων δεν είχαν ξαναδεί στη Φρανκφούρτη.

Με το πέρας της λειτουργίας ο π. Γρηγόριος, βαθύτατα συγκινημένος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στον Άγιο Γεώργιο τον εξ Ιωαννίνων και τόνισε πως “….είναι ο Άγιος όλων μας και ιδιαίτερα των Ηπειρωτών“.

Ευχαρίστησε τους πιστούς και έκανε ιδιαίτερη μνεία για την παρουσία τόσων Ηπειρωτικών Συλλόγων και της Νεολαίας τους.

Στη συνέχεια ακολούθησε η πομπή της περιφοράς. Την άγια Εικόνα του Αγίου παρέλαβαν δύο φουστανελοφόροι νέοι και πρωτοστατούντος του π. Γρηγορίου και τα εξαπτέρυγα “εκκλησιαστικά λάβαρα”, βγήκαν και κατευθύνθηκαν προς στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου, ακολουθούμενοι από το πλήθος των πιστών για να προσκυνήσουν την Εικόνα του.

Παρά το τσουχτερό κρύο, το πλήθος παρακολούθησε και την δεύτερη λειτουργία, πλαισιωμένη από τα μέλη της Νεολαίας με τα Λάβαρα των Συλλόγων τους και με το πέρας αυτής, για το καλό του νέου έτους, τα μέλη της Νεολαίας έσυραν και έναν παραδοσιακό χορό της πατρίδας μας.

Κατόπιν, η διοίκηση του Ηπειρώτικου Συλλόγου Φρανκφούρτης & Περιχώρων, παρέθεσε δωρεάν για όλους τους παριστάμενους κοκκινιστό!

Οι διεργασίες της Συνεδρίασης

Ακολούθως άρχισαν οι διεργασίες της Συνεδρίασης: Τα μέλη των Ηπειρωτικών Συλλόγων συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα της Εκκλησίας, την οποία είχαν προετοιμάσει μέλη της Π.Ο.Ε και των Συλλόγων για την κοπή της Πίτας της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, την οποία ευλόγησε ο π. Γρηγόριος όπου για μια ακόμη φορά ευχαρίστησε
την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης και τις διοικήσεις των Ηπειρωτικών Συλλόγων και τη Νεολαία τους για το δυναμικό παρών και το έργο που συντελούν για τον Ηπειρωτισμό της Ομογένειας.


Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα το οποιο πρόσφερε η πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και νυν μέλος της διοίκησης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού και μέλος της διοίκησης του Ηπειρ. Συλλόγου Φρανκφούρτης κυρία Δήμητρα Πέτσα.

Οι βασιλόπιτες ήταν επίσης προσφορά της κυρίας Πέτσα. Τα δε ποτά, ήταν προσφορά του φιλόξενου Ηπειρώτικου Συλλόγου της Φρανκφούρτης.

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε κ. Δημήτριος Ντόκος απηύθυνε σύντομο καλωσόρισμα των παρισταμένων και ευχαρίστησε τον π. Γρηγόριο και τον Επίτιμο Πρόεδρο της Π.Ο.Ε και νυν Γεν. Γραμματέα του Παγκ. Συμβ. Ηπειρ. Εξωτερικού κ. Σπύρο Κωσταδήμα για την συμβολή και την προσφορά του προς την Ομοσπονδία, τονίζοντας <<…είναι πάντα δίπλα μας σε ότι χρειαστούμε….>>

Ακολούθως ευχαρίστησε την κυρία Πέτσα και τη διοίκηση του Ηπειρώτικου Συλλόγου της Φρανκφούρτης για την φιλοξενία τους, τα Διοικητικά Συμβούλια και τα Συμβούλια Νεολαίας για την παρουσία και την συμμετοχή τους, κήρυξε την Έναρξη της Συνεδρίασης.

Κατόπιν το λόγο έλαβε ο Ταμίας της Π.Ο.Ε και μέλος της επιτροπής προετιμασίας κ. Γεώργιος Κουτσοκέρης.

Ο κ. Κουτσοκέρης διευκρίνισε το πρόγραμμα της Συνεδρίασης, στους συμμετέχοντες Νεολαίους και συντόνιζε την ροή της Συνεδρίασης. Το λόγο έλαβαν ακολούθώς, ο Γεν. Γραμματέας κ. Θωμάς Γκίνης, ο οποιος αναφέρθηκε στους στόχους της Ομοσπονδίας, δίνοντας έμφαση στο Θέμα της Ελληνικής Γλώσσας, τον φιλανθρωπισμό που θα πρέπει να μας διακατέχει για τα Ιδρύματα με ειδικές Ανάγκες στην Χώρα μας, και στις παρακαταθήκες που μας άφησαν οι Ηπειρώτες Ευεργέτες, οι οποιοι με τις ευεργεσίες τους δόξασαν και λάμπρυναν τον Ηπειρωτισμό σε όλη την Οικουμένη!

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Σπύρου Κωσταδήμα, με Θέμα την Ελληνική Γλώσσα. Ο κ. Κωσταδήμας, ως έμπειρος πρώην εκπαιδευτικός και βετεράνος στα Ηπειρωτικα Κοινά, για μια ακόμη φορά τόνισε το γνωστό πλέον Πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας το οποιο εξακολουθεί να υφίσταται υπό την αιγίδα του Π.Σ.Η. Εξωτερικού και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να στηριχθεί, διότι διαφορετικά τα ελληνόπουλα θα χάσουν την ελληνικότητα τους!

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν ο Υπεύθυνος Νεολαίας της Π.Ο.Ε κ. Δημήτριος Οικονόμου, ο Περιφερειάρχης Βορείου Γερμανίας κ. Βασίλης Ντάφλος, η κυρία Δήμητρα Πέτσα και ακολούθησαν οι Πρόεδροι των Ηπείρ. Συλλόγων, κυρία Νικολέτα Τζόρτζη από το Πλέττενμπεργκ, η κυρία Λαμπρινή Κολιοφώτη από τη Νυρεμβέργη, η κυρία Αγγελίνα Χριστοδούλου από το Μπίλεφελντ, ο κ. Χρήστος Χύτης από το Αννόβερο, ο κ. Σπύρος Βέλλιος από τη Φρανκφούρτη, ο κ. Βασίλης Γκίνης από το Λουντβιγκσχάφεν, ο χοροδιδάσκαλος κ. Μανόλης Νάκος από το Bietigheim-Bissingen, ο αντιπρόεδρος του Ηπειρ. Συλ. Φρανκφούρτης κ. Σπύρος Μπουζούρης, η κυρία Αικατερίνη Παππά Γραμ. της Ηπειρ. Κοιν. Μονάχου, η κυρία Αικατερίνη Τσουγκάρη και ο κ. Λάμπρος Ζύλης μέλη του Δ.Σ. του Ηπειρ. Συλλόγου “Δωδώνη” του Ντίσσελντορφ.

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε κ. Ντόκος, απένειμε Τιμητική Διάκριση στον Πρόεδρο κ. Σπύρο Βέλλιο, εκ μέρους της Ομοσπονδίας, για την πολυετή προσφορά του στα Ηπειρωτικα Κοινά.

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Βέλλιος έχει βραβευθεί και στο παρελθόν ως Πρόεδρος του Ηπείρ. Συλλ. του από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάξιμο των Ιωαννίνων, για την προσφορά και τον αγώνα του Συλλόγου του στο χτίσιμο του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων, το οποίο υπάρχεισήμερα στον αυλόγυρο της Ορθόδοξη Ενορίας του Προφήτου Ηλιού της Φρανκφούρτης.

Ο κ. Βέλλιος, βαθιά συγκινημένος από την τιμή που του έγινε, ευχαρίστησε τον κ. Ντόκο, και απευθυνόμενος προς τις γυναίκες που συμμετείχαν στη Συνεδρίαση είπε: “γνωρίζετε αυτό το τραγούδι της Μαρινέλλας που λέει για τις Γυναίκες Ηπειρώτισσες… αυτές είστε εσείς σε εσάς ανήκουν όλες οι τιμές…”.

Τις ομιλίες έκλεισαν τα νεαρά μέλη των Συμβουλίων Νεολαίας και γενικότερα Νεολαίοι οι οποίοι καταρχήν εξέφρασαν την χαρά τους και την ικανοποίησή τους διαπιστώνοντας πως στα Ηπειρωτικά Κοινά φυσάει “Ούριος Άνεμος” και αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τον Ηπειρωτισμό.

Τόνισαν επίσης το γεγονός ότι μέσω του διαδικτύου, έχουν περισσότερη επικοινωνία αναμεταξύ τους και αυτό θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Τα Ελληνόπουλα της Νεολαίας χάρηκαν ιδιαίτερα που τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούν απο κοντά και μπόρεσαν να ανταλλάξουν διάφορες απόψεις σχετικά με τις μελλοντικές δράσεις των Συλλόγων τους, τις οποίες με μεγάλο μεράκι και Νόστο για την πατρίδα εκτρέφουν!

“Το γεγονός αυτό, για την Ομοσπονδία μας και τις εκάστοτε Διοικήσεις των Συλλόγων μας αποτελεί υποχρέωση μας να φανούμε όλοι μας αντάξιοι τών προσδοκιών τους!”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης.

Το πρόγραμμα έκλεισε με την ξεχωριστή συνεδρίαση που είχε η Ομοσπονδία με τα στελέχη των Διοικήσεων των Ηπειρωτικών Συλλόγων, στην οποία ο Πρόεδρος κ. Δημήτριος Ντόκος, αφού ενημέρωσε τους παριστάμενους για το
οικονομικό απόθεμα του ταμείου της Π.Ο.Ε, έθεσε θέμα εξεύρεσης τρόπου ενίσχυσης, ώστε η Π.Ο.Ε να μπορέσει να προσφέρει ουσιαστικότερο έργο. Σε αυτό το θέμα, όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν πως είναι διαθετειμένοι να βοηθήσουν!

Συμφώνησαν, επίσης όλοι οι παριστάμενοι, ότι η τακτικότερη επικοινωνία θα βοηθήσει περισσότερο το έργο που διατελείται, και ιδρύθηκε ειδική φόρμα επικοινωνίας στο διαδίκτυο, όπου θα επικοινωνούν τα Προεδρία των Ηπειρωτικών Συλλόγων με την Π.Ο.Ε. άμεσα και συντομότερα.

Τέλος ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Δημήτριος Ντόκος, αφού ευχαρίστησε όλες και όλους τους συμμετέχοντες, την Νεολαία, τον Πρόεδρο του Ηπειρώτικου Συλλόγου Φρανκφούρτης & Περιχώρων, κ. Σπύρο Βέλλιο, τον αντιπρόεδρο κ. Σπύρο Μπουζούρη, και την κυρία Δήμητρα Πέτσα για την άψογη φιλοξενία που πρόσφεραν και τον π. Γρηγόριο Σοροβάκο της Ορθόδοξης Ενορίας του Προφήτου Ηλιού Φρανκφούρτης κήρυξε την λήξη της Συνεδρίασης.

Η Ομοσπονδία ευχαριστεί θερμά ιδιαίτερα τα μέλη των Συλλόγων της που “μας ήλθαν απο πολύ μακριά για να συμμετάσχουν στην 2η Ευρεία Συνεδρίαση μας, επίσης ευχαριστούμε τη Νεολαία μας που άντεξαν τόσες ώρες το τσουχτερό κρύο έξω στον αυλόγυρο της Ενορίας και τίμησαν την Εικόνα του Αγίου Γεωργίου!”

“Διευκρινίζουμε στους συμπατριώτες μας ότι: Είχαμε αναγγείλει την παρουσία ελληνικής Τηλεφημερίδας η οποία θα κάλυπτε τη Συνεδρίαση αλλά λόγω κωλύματος της Τηλεφημερίδας, το οποίο κατανοούμε, δεν κατέστη δυνατή. Το Ήπειρος TV1 με εκπρόσωπό του τον Βασίλη Τζόρτζη, κατάφερε και πρόβαλε αρκετά στιγμιότυπα της Συνεδρίασης αφιλοκερδώς!

Ευχαριστούμε θερμά το Ήπειρος TV1 για την προβολή καθώς και τον κ. Βασίλη Τζόρτζη για την κάλυψη εκ μέρους του Ηπειρώτικου Καναλιού. Η επισήμανση αυτή γίνεται για την ενημέρωση των μελών μας”, καταλήγει η Ομοσπονδία.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την Ενορία Φρανκφούρτης και την 2η Ευρεία Συνεδρίαση:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κοπή πίτας

 

 

 

Νεολαία

 

Νεολαία / Ομιλίες

 

 

 

Λάβαρα Ηπειρωτικών Συλλόγων

Κάτω Νεολαία Μονάχου

Κάτω Νεολαίοι Πλέττενμπεργκ και Ντίσσελντορφ

 

 

 

Κάτω Νεολαία Μπίλεφελντ

 

 

 

Ομιλίες στελεχών

 

 

 

 

 

Πηγή φωτογραφιών: Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δωρεές Συλλόγου Ελληνογερμανικής Φιλίας «Filia Velbert» με τη συνεργασία του Γ. Χρυσουλάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Κάθε ευκαιρία να συνεισφέρουμε έμπρακτα στις ανάγκες των συμπατριωτών μας, μαζί με την ομογένεια και με το φιλελληνικό κίνημα, μας φέρνει πιο κοντά με τους αφανείς «ήρωες» εντός και εκτός συνόρων, με εκείνους που μεριμνούν καθημερινά για τον άνθρωπο.

Αυτό αναφέρει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, η οποία προωθεί και στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες και θα συνεχίσει με ζήλο τις εργώδεις προσπάθειες για την διαρκή συνεργασία όλων των Ελλήνων, εντός και εκτός συνόρων.

Αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή η καθημερινή ενθάρρυνση της ευεργεσίας και των δωρεών με κοινωνικό χαρακτήρα από την ομογένεια προς την Πατρίδα.

Ο Σύλλογος Γερμανοελληνικής Φιλίας «Filia Velbert», εδώ και αρκετά χρόνια συνεχίζει χωρίς τυμπανοκρουσίες το πολύ σημαντικό του έργο με δωρεές σε Σχολεία, Αστυνομία, Νοσοκομεία, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα καθώς και σε Γηροκομεία και παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δραστήριος Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Λάζαρος Παπαιωάννου, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη, παρέδωσαν το πολύτιμο υλικό που έστειλαν οι ομογενείς και οι φιλέλληνες της Γερμανίας, μέλη και υποστηρικτές του Συλλόγου, πραγματοποιώντας στις 6 Ιουλίου ένα οδοιπορικό με πέντε στάσεις κοινωνικής προσφοράς προς την Ήπειρο.

Η πρώτη στάση ήταν στο Δήμο Πάργας, όπου παρουσία του Δημάρχου κ. Ν.Ζαχαριά, του Αντιπυράρχου Β. Γιάννου και του Δ/ντη της 7ης περιφέρειας ΕΚΑΒ κ. Μ. Τσοβίλη, παραδόθηκαν ιατρικά Μηχανήματα, υγειονομικό υλικό και υλικά ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος. 

Στη συνέχεια έγινε παράδοση μηχανημάτων γραφείου στο Λιμενικό Σώμα της Ηγουμενίτσας, παρουσία του Πλωτάρχου κ. Σουρβίνου και στελεχών του Λιμενικού Σώματος και του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.

Ακολούθησε η παράδοση, παρουσία του Πυράρχου κ. Λ. Γκιόκα, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηγουμενίτσας, φορείων-κρεβατιών, καρεκλών διαφυγής και άλλων υλικών χρήσιμων στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας, παρουσία όλων των στελεχών του που υπηρετούν με μεγάλη ευθύνη τον πολίτη, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ηλίας Λώλης παρέλαβε μεγάλες ποσότητες από ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Τελευταία στάση η Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσπρωτίας, όπου πραγματοποιήθηκε η παράδοση και η παραλαβή υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την κάλυψη των αναγκών διαφόρων υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας.

Στην εν λόγω εκδήλωση παρέστησαν ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής της Περιφέρειας Ηπείρου, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Δούβαλης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ιωάννης Παππάς, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Χρήστος Γρίβας καθώς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας κ. Βασίλειος Νάκος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ηπείρου και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες για την ευγενική αυτή προσφορά, η οποία αποτελεί έμπρακτη κοινωνική αναγνώριση της προσφοράς και του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ απονεμήθηκε τιμητικό δίπλωμα και τιμητική πλακέτα στον εκπρόσωπο του Συλλόγου Γερμανοελληνικής Φιλίας «Filia Velbert», κ. Λάζαρο Παπαιωάννου.

Ο Υφυπουργός Κώστας Βλάσης και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης, ως θεσμικά αρμόδιοι για την στήριξη και προώθηση του κοινωφελούς έργου του απανταχού της γης Ελληνισμού, αναδεικνύουν πάντοτε όλες τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες, οι οποίες αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και έμπρακτα εκφράζουν την μεγάλη αγάπη των διακεκριμένων ομογενών μας, όπως ο ακούραστος ευεργέτης του τόπου του, ο κ. Λάζαρος Παπαιωάννου.

Το μήνυμα και των δύο κυβερνητικών παραγόντων είναι «Σας ευχαριστούμε «Filia Velbert» για την τεράστια προσφορά σας στην Πατρίδα μας».

Πηγή φωτογραφιών: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βερολίνο: Την Πέμπτη το τελευταίο αντίο στον Λάμπρο Σαββίδη

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Την Πέμπτη, 09-07-2020, στις 11 π.μ. στον Ιερό Ναό του Friedhof Schoneberg III Stubenrauch Straße 43-45, 12161 Berlin – Schoneberg η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου αποχαιρετά με βαθιά λύπη το καταξιωμένο και αγαπητό μέλος της, Λάμπρο Σαββίδη.

Πριν ένα χρόνο, μετά από ένα βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, ο Λάμπρος νοσηλευόταν σε Κέντρο Αποκατάστασης του Βερολίνου, και απεβίωσε αρχές Ιουνίου σε ηλικία 71 ετών.

Ο Λάμπρος Σαββίδης γεννήθηκε από γονείς πρόσφυγες από τον Πόντο το 1949 στο χωριό Μεσιανό Γιαννιτσών του νομού Πέλλας. Από τα φοιτητικά του χρόνια και ως το τέλος της ζωής του έζησε στο Βερολίνο, όπου και εργάστηκε σαν ηλεκτρολόγος μηχανικός, και ήταν παντρεμένος με την ιστορικό κ. Tessa Hofmann.

Σαν μέλος του ΠΑΜ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Μέτωπο) συμμετείχε στον αγώνα κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία ήταν και η αιτία να φύγει από την Ελλάδα και να ζητήσει πολιτικό Άσυλο στην Γερμάνια.

Πάντα παρών στα πολιτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της Ελληνικής Παροικίας του Βερολίνου, ήταν από τα πλέον ενεργά μέλη της Κοινότητας και υπηρέτησε τον θεσμό για 16 χρόνια σαν μέλος του Δ.Σ.

Ο Λάμπρος Σαββίδης διετέλεσε δύο φορές Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Βερολίνου (το 1990 και το 2003) και υπήρξε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Γενοκτονίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ).

Από τα Ιδρυτικά μέλη τoυ Συλλόγου „Fordergemeinschaft fur eine Okumenische Gedenkstatte fur Genozidopfer im Osmanischen Reich (FOGG) e.V.“ κατέβηκε υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με το κόμμα „Μακεδονικό Μέτωπο“ και ήταν επίσης υποψήφιος στις Εθνικές εκλογές της Γερμανίας (Bundestag) με το κόμμα „Die Linke“.

Είχε στην καρδιά του την Ελλάδα σαν ένθερμος πατριώτης και ασυμβίβαστος αγωνιστής και όταν οι περιστάσεις το απαιτούσαν, ήταν πάντα ακούραστος στην πρώτη γραμμή.

Αφήνει τεράστιο έργο πίσω του σε ότι αφορά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, όπου έδωσε τα πάντα από την ψυχή του.

“Με τον χαμό του η Ελληνική Παροικία του Βερολίνου έγινε φτωχότερη”, αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου Παναγιώτης Ματλής.

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη και τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους του.

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πρόγραμμα συνεργασίας της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης με την Εκκλησία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Φωτογραφία από τη συνάντηση του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης κ. Γιώργου Βαβρίτσα με τον ιερέα της Ενορίας Αγίου Αποστόλου Παύλου, πατέρα Σωτήρη

Στο νέο της ξεκίνημα, η Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης επιδίωξε και την καλύτερη και στενότερη επαφή με την Ενορία Αγίου Αποστόλου Παύλου.

Για τον σκοπό αυτό και μετά από συνάντηση του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης, κυρίου Βαβρίτσα με τον ιερέα της ενορίας, πατέρα Σωτήρη, αποφασίστηκε από κοινού και εγκαινιάστηκε πρόγραμμα συνεργασίας Εκκλησίας και Κοινότητας για κοινές κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις.

Η συνεργασία αυτή, στις δύσκολες στιγμές της πανδημίας, εντατικοποιήθηκε. Από κοινού, Κοινότητα και Εκκλησία, προχώρησαν σε αρκετές συμβολικές, αλλά και ουσιαστικές κινήσεις πρόνοιας και αγάπης προς συμπολίτες μας.

Πλέον, μετά από απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης, η συνεργασία αυτή προχωράει ένα βήμα παρακάτω “με την «Αίτηση συνδρομής μέλους της ενορίας μας», καταβάλλοντας το συμβολικό ποσό των εννέα (9) ευρώ το μήνα, δείχνοντας έτσι έμπρακτα τη συμπαράστασή μας στο έργο της Ενορίας”, όπως αναφέρει σχετική ενημέρωση της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης.

Η μηνιαία συνδρομή θα λήξει με το τέλος της θητείας του υπάρχοντος Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή το Δεκέμβριο του 2021.

“Μέσα από τις δύσκολες στιγμές που ζούμε όλοι, η κίνηση αυτή δείχνει για μία ακόμη φορά την αδιαπραγμάτευτη πρόθεσή μας: Ο Ελληνισμός της Νυρεμβέργης να αντιμετωπίζει τις όποιες προκλήσεις ενωμένος” τονίζεται χαρακτηριστικά στο ενημερωτικό δελτίο.

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης

 

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το πανομογενειακό δίκτυο Ελλήνων ιατρών στη συνάντηση Ι. Χρυσουλάκη με το ΔΣ του ΔΙΙΚ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Φωτογραφία από τη συνάντηση του Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού κ. Ι. Χρυσουλάκη με εκπροσώπους του ΔΣ του Διεθνούς Ιπποκρατικού Ιδρύματος της Κω και την Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα Αικ. Τζιτζικώστα

Συνάντηση εργασίας, στο πλαίσιο των συστηματικών προσπαθειών της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού για τη δημιουργία πανομογενειακού δικτύου των Ελλήνων ομογενών ιατρών από όλον τον κόσμο, πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας, Ομότιμος Καθηγητής Ιωάννης Χρυσουλάκης με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Ιπποκρατικού Ιδρύματος Κω (ΔΙΙΚ) και συγκεκριμένα, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο, καθ. Στέφανο Γερουλάνο, τον Γραμματέα, καθ. Νικόλαο Παπαντωνίου, και τον Ταμία, κ. Φίλιππο Καλούδη.

Στη συζήτηση συμμετείχε και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και του Κέντρου UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια, κυρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Ιουλίου και κατά τη διάρκειά της τονίστηκε πως ο Ιπποκράτης, ως ιστορικό πρόσωπο παγκόσμιας εμβέλειας και πατέρας της σύγχρονης Ιατρικής Επιστήμης και η Ιπποκρατική Ηθική και Δεοντολογία πρέπει να αποτελέσουν τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο θα ενώσουν τις δυνάμεις τους όλοι οι ομογενείς γιατροί. Κάτι που ισχύει και για ολόκληρη την ιατρική κοινότητα παγκοσμίως.

Κατά τη συζήτηση αναδείχθηκαν επίσης στοιχεία με ξεχωριστή πολιτιστική και επιστημονική αξία, όπως ο Ιπποκράτειος Βοτανικός Κήπος του Διεθνούς Ιδρύματος και ο Όρκος του Ιπποκράτη που είναι και αυτά σημεία αναφοράς και ένωσης για όλους τους γιατρούς, ομογενείς και μη.

Ήδη, με τη μέριμνα και τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, η πανομογενειακή ιατρική κοινότητα ενεργοποιήθηκε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας δικτύου με πρώτη δράση τη διεθνή τηλεδιάσκεψη 100 ομογενών ιατρών από 25 κράτη που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου.

Στο ίδιο αυτό πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας Χρυσουλάκης, οι εκπρόσωποι του ΔΙΙΚ και η Πρόεδρος κα Τζιτζικώστα συζήτησαν την προοπτική οργάνωσης πανομογενειακού ιατρικού συνεδρίου με συμμετοχή και της Κω για το έτος 2021.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει την αμέριστη στήριξη και του Περιφερειάρχη Αττικής, Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ελλήνων Ιατρών, κ. Γιώργου Πατούλη, ο οποίος θα συμμετέχει στη συνεργασία.

Σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των παραπάνω σχεδιασμών με τις αντίστοιχες κοινές δράσεις.


Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αποστολή Αγάπης από Ομογενείς της Γερμανίας στον Ξενώνα ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Με μεγάλη επιτυχία ταξίδεψε η αποστολή αγάπης προς τα παιδιά που νοσηλεύονται και μάχονται με τον καρκίνο, στον Ξενώνα ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ στην Ελλάδα.

Η εικαστικός – συγγραφέας του παιδικού βιβλίου, Το Κορίτσι και ο Μονόκερος, Ελένη Βασιλείου – Αστερόσκονη, απηύθυνηνε ανοιχτό κάλεσμα σε ομογενείς που ζουν στη Γερμανία. Η αποδοχή και ανταπόκριση ήταν μεγάλη.

Σε συνεργασία με κατάστημα ειδών δώρων στην Ελλάδα στάλθηκαν :

– 30 μάσκες προστασίας σε τρία σχέδια από το νέο βιβλίο της σειράς Το Κορίτσι και ο Μονόκερος Η ΝΙΚΗ, το οποίο είναι υπό έκδοση, σχεδιασμένα από την δημιουργό Asteroskoni

μια ζωγραφιά από την δημιουργό με ευχές από τους συμμετέχοντες

και από το κατάστημα ειδών δώρων : κούπες με σχέδια του βιβλίου και τα ονόματα των νοσηλευόμενων παιδιών

Η ενέργεια αυτή συμπεριλαμβάνεται στη δράση του βιβλίου καθώς είναι αφιερωμένο στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου.

Η εικαστικός – συγγραφέας Ελένη Βασιλείου – Αστερόσκονη σημειώνει πως “τις ημέρες της Πανδημίας του covid-19 στείλαμε την αγάπη και τον σεβασμό μας στους μικρούς ήρωες μαχητές!“, ενώ αναφέρεται και στην επόμενη δράση της: “ΝΕΟ κάλεσμα για την επόμενη αποστολή, για την Παιδοογκολογική κλινική του ΠαΓΝΗ στο Ηράκλειο Κρήτης! Σας ΠΕΡΙΜΕΝΩ να γίνουμε μια μεγάλη αγκαλιά για τα ΔΥΝΑΤΑ ΠΑΙΔΙΑ“.

 

 

Πηγή φωτογραφιών: Ελένη Βασιλείου – Αστερόσκονη

 

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης: Online υπηρεσίες και με γερμανικό κινητό με την συμβολή του κ. Χρυσουλάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Φωτό από την τηλεδιάσκεψη των κ.κ. Γ. Βαβρίτσα και Δ. Γκίκα με τον κ. Γ. Χρυσουλάκη

Η Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Γιάννη Χρυσουλάκη.

Ο κ. Χρυσουλάκηςσυνέβαλε ουσιαστικά στην προσθήκη της δυνατότητας αποστολής εγγράφων, μέσω του www.gov.gr και σε μη ελληνικά κινητά (και γερμανικά), η χρήση των οποίων από εμάς τους Έλληνες του εξωτερικού, πολλαπλασιάζεται καθημερινά“, τονίζει χαρακτηριστικά η Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης.

Για τη συμβολή του αυτή, τον ευχαρίστησαν σε τηλεδιάσκεψη ο πρόεδρος Γιώργος Βαβρίτσας και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων Διαμαντής Γκίκας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο τρίμηνο δίνεται πλέον η δυνατότητα απο το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον υπουργό κ. Πιερρακάκη για έκδοση 574 εγγράφων, μέσω της πολύ χρήσιμης πλατφόρμας εγγράφων του ελληνικού δημοσίου www.gov.gr, μεταξύ των οποίων εξουσιοδότηση και υπεύθυνες δηλώσεις.

Ήδη χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες αυτές για το πολυπληθές κοινό Νυρεμβέργης και Περιχώρων. Danke, Herr Chrysoulakis!“, σημειώνει στο ευχαριστήριό της η Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης.

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης

 

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ29 λεπτά πριν

Προξενείο Ντύσσελντορφ: Διευκρινίσεις σχετικά με τη φόρμα PLF και το QR code για είσοδο στην Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ15 ώρες πριν

Travel + Leisure: Ελληνικό το καλύτερο νησί της Ευρώπης για το 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ17 ώρες πριν

Βρετανία: Νέα μέτρα στήριξης για την ανάκαμψη της οικονομίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ22 ώρες πριν

Γερμανία: Η στρατηγική του Βερολίνου για την ισότητα των φύλων

ΓΕΡΜΑΝΙΑ23 ώρες πριν

Dieselgate: Οι καταναλωτές μπορούν να καταθέτουν αγωγές κατά της VW εκεί που αγόρασαν τα αυτοκίνητα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα πριν

Apple: Οι οδηγοί θα ξεκλειδώνουν το αυτοκίνητό τους με το κινητό τηλέφωνο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Maxim Leo: Ο Γερμανός συγγραφέας περιγράφει τη ζωή εν μέσω κορονοϊού

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Περικοπές διοικητικών και διευθυντικών θέσεων ανακοίνωσε η Lufthansa

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Θερινές Προβλέψεις Κομισιόν: Μεγαλύτερη η ύφεση της ΕΕ απ’ ό,τι αναμενόταν

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Δωρεές Συλλόγου Ελληνογερμανικής Φιλίας «Filia Velbert» με τη συνεργασία του Γ. Χρυσουλάκη

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Πρωτόκολλο για επιβάτες που επισκέπτονται την Ελλάδα: Καλώς ήρθες στην ΕΛΛΑΔΑ! (Y.Π.Α)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Ντίσελντορφ: Ιδανικά μέρη για ημερήσιες αποδράσεις

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Όταν ο κορονοϊός καταστρέφει τις διακοπές

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Οι κανονισμοί και οι απαγορεύσεις μετά τις διακοπές

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Φρανκφούρτη: Μερικά από τα καλύτερα μέρη για να επισκεφθείτε

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Γερμανία: 2η πιο ασφαλής χώρα στον κόσμο στην μετά Covid-19 εποχή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Ελλάδα: Οι αεροπορικές οδηγίες που ισχύουν έως 30 Ιουνίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Πότε αρχίζουν οι σχολικές καλοκαιρινές διακοπές στα κρατίδια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Yποχρεωτική συμπλήρωση του PLF από επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Βρετανία: Προσφυγή κατά της καραντίνας 14 ημερών – Στις 29 Ιουνίου οι όποιες αλλαγές

Europolitis TV2 μήνες πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV2 μήνες πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV3 μήνες πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV3 μήνες πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV3 μήνες πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 μήνες πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ4 μήνες πριν

Οι Κρητικές γεύσεις και αρώματα στο κέντρο του Ντύσσελντορφ,επιχειρηματικές συναντήσεις B2B(VIDEO)

Europolitis TV5 μήνες πριν

Μαγεία στην Tonhalle η ερμηνεία της Ελενας Μαραγκού με μουσική συνοδεία του Κώστα Ράπτη

Europolitis TV8 μήνες πριν

Το Αιγοπρόβατο όπως δεν το ξέρουμε!

Europolitis TV9 μήνες πριν

H Γενική Πρόξενος Μαρίας Παπακωνσταντίνου στην Anuga 2019(Video)

Advertisement Europolitis
Advertisement