Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

2η Ευρεία Συνεδρίαση Ηπειρώτικης Ομογένειας και Νεολαίας της Ευρώπης

Published

on

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε 2η Ευρεία Συνεδρίαση της Ηπειρωτικής Νεολαίας στη Φρανκφούρτη, η οποία σχεδιάστηκε υπό την Αιγίδα της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης και με συνδιοργανωτή τον Ηπειρώτικο Σύλλογο Φρανκφούρτης και την συμβολή του πάτερ Γρηγορίου Σοροβάκου της Ορθόδοξης Ενορίας Προφήτου Ηλιού Φρανκφούρτης, στις 19-1-2020 στην αίθουσα της Ενορίας.

Να θυμίσουμε ότι η 1η Ευρεία Συνεδρίαση, είχε λάβει χώρα στο Düsseldorf τον Νοέμβριο του 2018.

Σε αυτόν τον υπέροχο επικοινωνιακό θεσμό, έλαβαν μέρος στελέχη των Δ.Σ. και Νεολαίοι των κάτωθι Συλλόγων:

1). Η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αννόβερου,

2). ο Ηπειρώτικος Σύλλογος Bielefeld,

3). ο Ηπειρώτικος Σύλλογος Düsseldorf,

4). ο Ηπειρώτικος Σύλλογος Plettenberg,

5). ο Ηπειρώτικος Σύλλογος της Φρανκφούρτης, με τον χοροδιδάσκαλο κ. Κώστα Κολοκοτρώνη

6). ο Ηπειρώτικος Σύλλογος του Ludwigshafen, με την χοροδιδασκάλισσα κα. Αγαθή Τσουμάνη

7). το μέλος και χοροδιδάσκαλος του Ηπειρώτικου Συλλόγου Bietigheim-Bissingen κ. Μανόλης Νάκος,

8). ο Ηπειρώτικος Σύλλογος της Νυρεμβέργης,

9). και η Ηπειρώτικη Κοινότητα Μονάχου.

Παράλληλα με την 2η Ευρεία Συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη, ο Προϊστάμενος της Ορθόδοξης Ενορίας του Προφήτου Ηλιού π. Γρηγόριος Σοροβάκος, είχε προγραμματίσει Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων και την περιφορά της Εικόνας στο μικρό παρακείμενο παρεκκλήσι του Αγίου (το οποίο έχει κτιστεί απο τους Ηπειρώτες της Φρανκφούρτης.)

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Θεία Λειτουργία την οποία παρακολούθησε μέγα πλήθος Ελλήνων της περιοχής, εκ των οποίων περίπου 90 Ηπειρώτες, μέλη Συμβουλίων Νεολαίας και στελέχη διοικήσεων των Ηπειρωτικών Συλλόγων και της Π.Ο.Ε., οι οποίοι ξεκίνησαν από τα χαράματα, (ιδιαίτερα οι προερχόμενοι από το Μόναχο, τη Νυρεμβέργη, το Αννόβερο,το Πλέττενμπεργκ κλπ), ώστε να παραστούν και στη Θεία Λειτουργία.

Η αίθουσα του Ιερού Ναού ήταν κατάμεστη! Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το μεγαλειώδες θέαμα των μελών της Ηπειρώτικης Νεολαίας που παραστέκονταν με τα Λάβαρα των Συλλόγων τους μπροστά στον άμβωνα του Ναού, ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές της πατρίδας μας!


Κατά γενική ομολογία, μια τέτοια κοσμοσυρροή και παρουσία Ηπειρωτικών Συλλόγων δεν είχαν ξαναδεί στη Φρανκφούρτη.

Με το πέρας της λειτουργίας ο π. Γρηγόριος, βαθύτατα συγκινημένος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στον Άγιο Γεώργιο τον εξ Ιωαννίνων και τόνισε πως “….είναι ο Άγιος όλων μας και ιδιαίτερα των Ηπειρωτών“.

Ευχαρίστησε τους πιστούς και έκανε ιδιαίτερη μνεία για την παρουσία τόσων Ηπειρωτικών Συλλόγων και της Νεολαίας τους.

Στη συνέχεια ακολούθησε η πομπή της περιφοράς. Την άγια Εικόνα του Αγίου παρέλαβαν δύο φουστανελοφόροι νέοι και πρωτοστατούντος του π. Γρηγορίου και τα εξαπτέρυγα “εκκλησιαστικά λάβαρα”, βγήκαν και κατευθύνθηκαν προς στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου, ακολουθούμενοι από το πλήθος των πιστών για να προσκυνήσουν την Εικόνα του.

Παρά το τσουχτερό κρύο, το πλήθος παρακολούθησε και την δεύτερη λειτουργία, πλαισιωμένη από τα μέλη της Νεολαίας με τα Λάβαρα των Συλλόγων τους και με το πέρας αυτής, για το καλό του νέου έτους, τα μέλη της Νεολαίας έσυραν και έναν παραδοσιακό χορό της πατρίδας μας.

Κατόπιν, η διοίκηση του Ηπειρώτικου Συλλόγου Φρανκφούρτης & Περιχώρων, παρέθεσε δωρεάν για όλους τους παριστάμενους κοκκινιστό!

Οι διεργασίες της Συνεδρίασης

Ακολούθως άρχισαν οι διεργασίες της Συνεδρίασης: Τα μέλη των Ηπειρωτικών Συλλόγων συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα της Εκκλησίας, την οποία είχαν προετοιμάσει μέλη της Π.Ο.Ε και των Συλλόγων για την κοπή της Πίτας της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, την οποία ευλόγησε ο π. Γρηγόριος όπου για μια ακόμη φορά ευχαρίστησε
την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης και τις διοικήσεις των Ηπειρωτικών Συλλόγων και τη Νεολαία τους για το δυναμικό παρών και το έργο που συντελούν για τον Ηπειρωτισμό της Ομογένειας.


Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα το οποιο πρόσφερε η πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και νυν μέλος της διοίκησης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού και μέλος της διοίκησης του Ηπειρ. Συλλόγου Φρανκφούρτης κυρία Δήμητρα Πέτσα.

Οι βασιλόπιτες ήταν επίσης προσφορά της κυρίας Πέτσα. Τα δε ποτά, ήταν προσφορά του φιλόξενου Ηπειρώτικου Συλλόγου της Φρανκφούρτης.

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε κ. Δημήτριος Ντόκος απηύθυνε σύντομο καλωσόρισμα των παρισταμένων και ευχαρίστησε τον π. Γρηγόριο και τον Επίτιμο Πρόεδρο της Π.Ο.Ε και νυν Γεν. Γραμματέα του Παγκ. Συμβ. Ηπειρ. Εξωτερικού κ. Σπύρο Κωσταδήμα για την συμβολή και την προσφορά του προς την Ομοσπονδία, τονίζοντας <<…είναι πάντα δίπλα μας σε ότι χρειαστούμε….>>

Ακολούθως ευχαρίστησε την κυρία Πέτσα και τη διοίκηση του Ηπειρώτικου Συλλόγου της Φρανκφούρτης για την φιλοξενία τους, τα Διοικητικά Συμβούλια και τα Συμβούλια Νεολαίας για την παρουσία και την συμμετοχή τους, κήρυξε την Έναρξη της Συνεδρίασης.

Κατόπιν το λόγο έλαβε ο Ταμίας της Π.Ο.Ε και μέλος της επιτροπής προετιμασίας κ. Γεώργιος Κουτσοκέρης.

Ο κ. Κουτσοκέρης διευκρίνισε το πρόγραμμα της Συνεδρίασης, στους συμμετέχοντες Νεολαίους και συντόνιζε την ροή της Συνεδρίασης. Το λόγο έλαβαν ακολούθώς, ο Γεν. Γραμματέας κ. Θωμάς Γκίνης, ο οποιος αναφέρθηκε στους στόχους της Ομοσπονδίας, δίνοντας έμφαση στο Θέμα της Ελληνικής Γλώσσας, τον φιλανθρωπισμό που θα πρέπει να μας διακατέχει για τα Ιδρύματα με ειδικές Ανάγκες στην Χώρα μας, και στις παρακαταθήκες που μας άφησαν οι Ηπειρώτες Ευεργέτες, οι οποιοι με τις ευεργεσίες τους δόξασαν και λάμπρυναν τον Ηπειρωτισμό σε όλη την Οικουμένη!

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Σπύρου Κωσταδήμα, με Θέμα την Ελληνική Γλώσσα. Ο κ. Κωσταδήμας, ως έμπειρος πρώην εκπαιδευτικός και βετεράνος στα Ηπειρωτικα Κοινά, για μια ακόμη φορά τόνισε το γνωστό πλέον Πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας το οποιο εξακολουθεί να υφίσταται υπό την αιγίδα του Π.Σ.Η. Εξωτερικού και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να στηριχθεί, διότι διαφορετικά τα ελληνόπουλα θα χάσουν την ελληνικότητα τους!

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν ο Υπεύθυνος Νεολαίας της Π.Ο.Ε κ. Δημήτριος Οικονόμου, ο Περιφερειάρχης Βορείου Γερμανίας κ. Βασίλης Ντάφλος, η κυρία Δήμητρα Πέτσα και ακολούθησαν οι Πρόεδροι των Ηπείρ. Συλλόγων, κυρία Νικολέτα Τζόρτζη από το Πλέττενμπεργκ, η κυρία Λαμπρινή Κολιοφώτη από τη Νυρεμβέργη, η κυρία Αγγελίνα Χριστοδούλου από το Μπίλεφελντ, ο κ. Χρήστος Χύτης από το Αννόβερο, ο κ. Σπύρος Βέλλιος από τη Φρανκφούρτη, ο κ. Βασίλης Γκίνης από το Λουντβιγκσχάφεν, ο χοροδιδάσκαλος κ. Μανόλης Νάκος από το Bietigheim-Bissingen, ο αντιπρόεδρος του Ηπειρ. Συλ. Φρανκφούρτης κ. Σπύρος Μπουζούρης, η κυρία Αικατερίνη Παππά Γραμ. της Ηπειρ. Κοιν. Μονάχου, η κυρία Αικατερίνη Τσουγκάρη και ο κ. Λάμπρος Ζύλης μέλη του Δ.Σ. του Ηπειρ. Συλλόγου “Δωδώνη” του Ντίσσελντορφ.

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε κ. Ντόκος, απένειμε Τιμητική Διάκριση στον Πρόεδρο κ. Σπύρο Βέλλιο, εκ μέρους της Ομοσπονδίας, για την πολυετή προσφορά του στα Ηπειρωτικα Κοινά.

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Βέλλιος έχει βραβευθεί και στο παρελθόν ως Πρόεδρος του Ηπείρ. Συλλ. του από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάξιμο των Ιωαννίνων, για την προσφορά και τον αγώνα του Συλλόγου του στο χτίσιμο του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων, το οποίο υπάρχεισήμερα στον αυλόγυρο της Ορθόδοξη Ενορίας του Προφήτου Ηλιού της Φρανκφούρτης.

Ο κ. Βέλλιος, βαθιά συγκινημένος από την τιμή που του έγινε, ευχαρίστησε τον κ. Ντόκο, και απευθυνόμενος προς τις γυναίκες που συμμετείχαν στη Συνεδρίαση είπε: “γνωρίζετε αυτό το τραγούδι της Μαρινέλλας που λέει για τις Γυναίκες Ηπειρώτισσες… αυτές είστε εσείς σε εσάς ανήκουν όλες οι τιμές…”.

Τις ομιλίες έκλεισαν τα νεαρά μέλη των Συμβουλίων Νεολαίας και γενικότερα Νεολαίοι οι οποίοι καταρχήν εξέφρασαν την χαρά τους και την ικανοποίησή τους διαπιστώνοντας πως στα Ηπειρωτικά Κοινά φυσάει “Ούριος Άνεμος” και αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τον Ηπειρωτισμό.

Τόνισαν επίσης το γεγονός ότι μέσω του διαδικτύου, έχουν περισσότερη επικοινωνία αναμεταξύ τους και αυτό θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Τα Ελληνόπουλα της Νεολαίας χάρηκαν ιδιαίτερα που τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούν απο κοντά και μπόρεσαν να ανταλλάξουν διάφορες απόψεις σχετικά με τις μελλοντικές δράσεις των Συλλόγων τους, τις οποίες με μεγάλο μεράκι και Νόστο για την πατρίδα εκτρέφουν!

“Το γεγονός αυτό, για την Ομοσπονδία μας και τις εκάστοτε Διοικήσεις των Συλλόγων μας αποτελεί υποχρέωση μας να φανούμε όλοι μας αντάξιοι τών προσδοκιών τους!”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης.

Το πρόγραμμα έκλεισε με την ξεχωριστή συνεδρίαση που είχε η Ομοσπονδία με τα στελέχη των Διοικήσεων των Ηπειρωτικών Συλλόγων, στην οποία ο Πρόεδρος κ. Δημήτριος Ντόκος, αφού ενημέρωσε τους παριστάμενους για το
οικονομικό απόθεμα του ταμείου της Π.Ο.Ε, έθεσε θέμα εξεύρεσης τρόπου ενίσχυσης, ώστε η Π.Ο.Ε να μπορέσει να προσφέρει ουσιαστικότερο έργο. Σε αυτό το θέμα, όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν πως είναι διαθετειμένοι να βοηθήσουν!

Συμφώνησαν, επίσης όλοι οι παριστάμενοι, ότι η τακτικότερη επικοινωνία θα βοηθήσει περισσότερο το έργο που διατελείται, και ιδρύθηκε ειδική φόρμα επικοινωνίας στο διαδίκτυο, όπου θα επικοινωνούν τα Προεδρία των Ηπειρωτικών Συλλόγων με την Π.Ο.Ε. άμεσα και συντομότερα.

Τέλος ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Δημήτριος Ντόκος, αφού ευχαρίστησε όλες και όλους τους συμμετέχοντες, την Νεολαία, τον Πρόεδρο του Ηπειρώτικου Συλλόγου Φρανκφούρτης & Περιχώρων, κ. Σπύρο Βέλλιο, τον αντιπρόεδρο κ. Σπύρο Μπουζούρη, και την κυρία Δήμητρα Πέτσα για την άψογη φιλοξενία που πρόσφεραν και τον π. Γρηγόριο Σοροβάκο της Ορθόδοξης Ενορίας του Προφήτου Ηλιού Φρανκφούρτης κήρυξε την λήξη της Συνεδρίασης.

Η Ομοσπονδία ευχαριστεί θερμά ιδιαίτερα τα μέλη των Συλλόγων της που “μας ήλθαν απο πολύ μακριά για να συμμετάσχουν στην 2η Ευρεία Συνεδρίαση μας, επίσης ευχαριστούμε τη Νεολαία μας που άντεξαν τόσες ώρες το τσουχτερό κρύο έξω στον αυλόγυρο της Ενορίας και τίμησαν την Εικόνα του Αγίου Γεωργίου!”

“Διευκρινίζουμε στους συμπατριώτες μας ότι: Είχαμε αναγγείλει την παρουσία ελληνικής Τηλεφημερίδας η οποία θα κάλυπτε τη Συνεδρίαση αλλά λόγω κωλύματος της Τηλεφημερίδας, το οποίο κατανοούμε, δεν κατέστη δυνατή. Το Ήπειρος TV1 με εκπρόσωπό του τον Βασίλη Τζόρτζη, κατάφερε και πρόβαλε αρκετά στιγμιότυπα της Συνεδρίασης αφιλοκερδώς!

Ευχαριστούμε θερμά το Ήπειρος TV1 για την προβολή καθώς και τον κ. Βασίλη Τζόρτζη για την κάλυψη εκ μέρους του Ηπειρώτικου Καναλιού. Η επισήμανση αυτή γίνεται για την ενημέρωση των μελών μας”, καταλήγει η Ομοσπονδία.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την Ενορία Φρανκφούρτης και την 2η Ευρεία Συνεδρίαση:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κοπή πίτας

 

 

 

Νεολαία

 

Νεολαία / Ομιλίες

 

 

 

Λάβαρα Ηπειρωτικών Συλλόγων

Κάτω Νεολαία Μονάχου

Κάτω Νεολαίοι Πλέττενμπεργκ και Ντίσσελντορφ

 

 

 

Κάτω Νεολαία Μπίλεφελντ

 

 

 

Ομιλίες στελεχών

 

 

 

 

 

Πηγή φωτογραφιών: Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027

Published

on

Από

Photo credits: danimeili / pixabay

Το υπουργείο Εξωτερικών έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση στο http://www.opengov.gr/ το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Βασική επιδίωξη του Στρατηγικού Σχεδίου είναι η ενδυνάμωση των δεσμών του μητροπολιτικού κέντρου με την ελληνική διασπορά, η ουσιαστική και αμφίδρομη επικοινωνία μαζί της, καθώς και η ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσμο», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Στρατηγικό Σχέδιο αποτυπώνει το όραμα και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εξωτερικών για τον απόδημο ελληνισμό και εξειδικεύεται σε έξι στρατηγικούς στόχους με επιμέρους στοχευμένες επιχειρησιακές δράσεις.Η υποβολή των προτάσεων/παρατηρήσεων/απόψεων κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη ή φορέα θα συμβάλλει στην κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων πτυχών του συγκεκριμένου θέματος και θα επιτρέψει τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου, δυνητικού, συνεκτικού και σύγχρονου πλαισίου πολιτικών.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, μπορεί κανείς να υποβάλλει σχόλια και προτάσεις στον σύνδεσμο http://www.opengov.gr/ypex/?p=946. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 20 Αυγούστου 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το ντοκιμαντέρ «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία» προβλήθηκε στο ιστορικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου

Published

on

Από

Photo credits: onkelglocke / pixabay

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία» προβλήθηκε στο ιστορικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ένα από τα σημαντικότερα σήμερα στην Ευρώπη.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ που είναι μια συμπαραγωγή του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», της ΕΡΤ και της Long Run Productions, συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilian και την AHEPA Μονάχου, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, στην επιβλητική αίθουσα της Γερουσίας.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς από τον γενικό γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη (μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος), τον πρόεδρο της AHEPA Μονάχου Χρήστο Καφάση και την καθηγήτρια της έδρας Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου Λίλια Διαμαντοπούλου, η οποία στη συνέχεια παρουσίασε σημαντικά τεκμήρια από το αρχείο του ιστορικού Πολυχρόνη Ενεπεκίδη.Ακολούθησε ομιλία του αναπληρωτή διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» Γιώργου Κουκουράκη, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στη διεθνή παρουσία του Ιδρύματος μέσα από την ανάπτυξη συνεργασιών με διακεκριμένους επιστήμονες, πανεπιστήμια του εξωτερικού και ομογενειακές οργανώσεις, καθώς και στη λειτουργία Παραρτημάτων στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στην προσωπικότητα και την ιστορική διαδρομή του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Το ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε με γερμανικούς υπότιτλους, παρακολούθησαν Έλληνες και Γερμανοί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και ευρύ κοινό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τα ελληνόπουλα του εξωτερικού προσφέρουν, το Αμιγές Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο του Ντύσσελντορφ δείχνει τον δρόμο!!!

Published

on

Από

Από πότε μια μπουγάδα συνδέεται με την ευτυχία;

Από τότε που αυτή η μπουγάδα είναι δημιούργημα παιδιών,  χρώματα, γέλια, ενθουσιασμός, τραγούδι, συζήτηση και διάθεση για προσφορά.
Γιατί η ευτυχία είναι μεγαλύτερη όταν κανείς προσφέρει.  Το ποσό των 1.601€  που συγκεντρώθηκε αποδόθηκε στη ΦΛΟΓΑ- Σύλλογο Γονέων και Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια.

Το concept απλό “Απλώνω Ευτυχία, Δυναμώνω τη Φλόγα στην Καρδιά”. Τα παιδιά του σχολείου αφού ενημερώθηκαν για το σκοπό της δράσης άφησαν την φαντασία και την ικανότητά τους για δημιουργία να λειτουργήσει εποικοδομητικά.
Τα παιδιά ζωγράφισαν μπλουζάκια τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν προς πώληση. Έτσι λοιπόν την Παρασκευή 7 Ιουνίου στον χώρο του Αμιγούς Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου του Ντύσσελντορφ, έλαβε χώρα φιλανθρωπική δράση την οποία μάλιστα ενίσχυσαν με την παρουσία τους οι θρύλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου Άγγελος Μπασινάς και Ζήσης Βρύζας, καθώς και ο Γενικός Πρόξενος Ντύσσελντορφ κ. Κοΐνης και ο Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Παππάς. με σκοπό να συγκεντρωθεί ένα σημαντικό ποσό για την Φλόγα, τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια.


Ο Συλλόγος Γονέων και Κηδεμόνων του Αμιγούς Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου ευχαριστεί πολύ τους εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή του Σχολείου για την πολύτιμη βοήθεια και τον χρόνο που αφιέρωσαν για να ενημερώσουν και να συζητήσουν με τα παιδιά.


Επίσης ευχαριστεί πολύ τον Γενικό Πρόξενο Ντύσσελντορφ κ. Κοΐνη, καθώς και τον Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Παππά για την στήριξη τους και φυσικά τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ελλάδας 2004 κ. Μπασινά και κ. Βρύζα που μας γέμισε όλους χαρά και σκόρπισε χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών.
Επίσης, ευχαριστεί τον κ. Μάζαρη (@schoolmarius) για την ενημέρωση και τις κατευθυντήριες γραμμές! 
“Η ευκαιρία να νιώθει κανείς ότι μπορεί να προσφέρει, και μάλιστα στην πατρίδα του, και να διατηρεί με εκείνη άρρηκτους δεσμούς γίνεται ευλογία, όταν μεταλαμπαδεύεται στην επόμενη γενιά,”μας δήλωσε ο Συλλόγος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου!


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επίσκεψη Στελέχους της Πρωτοβουλίας για το Παιδί στη Γερμανία με τη Mercedes-Benz, IG Metall και την Axion-Akademie -der Werte.

Published

on

Από

Ηθικός αυτουργός της εξαιρετικής αυτής σύστασης και τελικά συνεργασίας είναι ο συντοπίτης μας μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, κ. Νίκος Παπαδόπουλος οποίος σήμερα εργάζεται ως τεχνικός συντήρησης στην εταιρία Mercedes Benz, ενώ παράλληλα είναι Δημοτικός Σύμβουλος ενσωμάτωσης στο Düsseldorf. Ο ίδιος φρόντισε ώστε να ενώσει τις  δυνάμεις του με την κ. Rita Conrads Mengenwein μέλος του Συνδικάτου IG Metall, καθώς και με την Πρόεδρο του Συλλόγου/Ακαδημία Άξιον, κ. Ιωάννα Ζαχαράκη, η οποία κατέχει και τη θέση της Αντιδημάρχου στο Solingen.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η κ. Καραβασίλη είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την «Πρωτοβουλία για το Παιδί» και το σημαντικό της έργο σε περισσότερους από 600 εργαζομένους, επισφραγίζοντάς έτσι τη συνέχεια της  συνεργασίας μας.


Έως σήμερα η Mercedes-Benz, το συνδικάτο IG Metall και η Axion-Akademie -der Werte παρείχαν πολύτιμη υποστήριξη στην Πρωτοβουλία για το Παιδί, μέσω:

          Της  Δημιουργίας του Εργαστηρίου “Κυβερνοκόσμος”.

Το εργαστήριο αυτό, σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας 6 έως 18 ετών, είναι ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο της τεχνολογίας και της πληροφορικής και λειτουργεί στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας στη Βέροια. Εκεί νεαρές και  νεαροί προγραμματιστές μαθαίνουν να δημιουργούν κώδικα, να πλοηγούνται στην γραμμή εντολών και να αναπτύσσουν τα δικά τους παιχνίδια και προγράμματα. Το εργαστήριο “Κυβερνοκόσμος” λειτουργεί με το μότο “Το παιχνίδι είναι μάθηση, και η μάθηση είναι διασκέδαση”, ανοίγοντας έναν κόσμο ευκαιριών και δημιουργικότητας για τα παιδιά, ενθαρρύνοντάς τα να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν τον ανεξερεύνητο ψηφιακό κόσμο.

•          Της σημαντικής Δωρεάς ενός επιβατικού Μίνι βαν 9 θέσεων

Η Mercedes-Benz προσέφερε ένα νέο 9θέσιο αυτοκίνητο στην Πρωτοβουλία για το Παιδί, διευκολύνοντας την κινητικότητα των παιδιών που φροντίζουμε. Καθημερινά, τα υποστηριζόμενα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εξωτερικές δραστηριότητες και εκδρομές, προωθώντας την κοινωνική τους ένταξη.


Ευχαριστούμε θερμά τη Mercedes-Benz, το Συνδικάτο IG Metall και την Axion-Akademie -der Werte, αλλά κυρίως τους «Ανθρώπους»  πίσω από τις εταιρίες και τους συλλόγους,  για την πολύτιμη υποστήριξή τους και την εμπιστοσύνη τους στο έργο μας.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ε.Λ.Μ.Ε. Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας: Θέμα «Αποσπάσεις Ελλήνων εκπαιδευτικών σε Τμήματα Ελληνικών Σπουδών ξένων Πανεπιστημίων»

Published

on

Από

Τα τελευταία πολλά χρόνια το Υπουργείο Παιδείας έχει πάψει να αποσπά εκπαιδευτικούς στα Τμήματα Ελληνικών Σπουδών που βρίσκονται στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα η προσπάθεια προώθησης της ελληνομάθειας -που δεν μπορεί παρά να έχει σαν αιχμή του δόρατος τις έδρες νεοελληνικών σπουδών των μεγάλων ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων- να απειλείται με πραγματικό αφανισμό.Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, όπου εδώ και χρόνια δεν αποσπάται Έλληνας εκπαιδευτικός, με την προσπάθεια που καταβάλλεται για τη δημιουργία μιας κοιτίδας προώθησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας στην Γερμανική πρωτεύουσα, να παραμένει χωρίς ουσιαστική στήριξη από το ελληνικό κράτος.

Συμμεριζόμενοι την αγωνία για το μέλλον της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και θεωρώντας πως είναι ανάγκη αδήριτη να στηριχθεί κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην εξωστρέφεια και το άνοιγμα του ελληνικού πολιτισμού στον κόσμο, σας καλούμε να αφουγκραστείτε την αγωνία των πανεπιστημιακών δασκάλων και να προβείτε σε αποσπάσεις Ελλήνων εκπαιδευτικών ή διαθέσεις αποσπασμένων εκπαιδευτικών από τα κατά τόπους Συντονιστικά Γραφεία.

Αναλογιζόμενοι τη δραματική μείωση των εδρών ελληνικών σπουδών που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης, είναι ανάγκη το Υπουργείο να παρέμβει άμεσα, ώστε να ενισχυθεί έμπρακτα κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει να ακουστεί δυνατά η φωνή του ελληνισμού στον κόσμο.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκδήλωση για τα εκ νέου εγκαίνια της “Αίθουσας Κύπρου” στο Νέο Μουσείο του Βερολίνου

Published

on

Από

Στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Κύπρου», στο Νέο Μουσείο, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στην συλλογή, αλλά και προβολές κινηματογραφικών ταινιών κυπριακής παραγωγής. Photo credits: tee_zett / pixabay

Η «Εβδομάδα Κύπρου» στο φημισμένο «Νέο Μουσείο» (Neues Museum) του Βερολίνου ξεκίνησε χθες το βράδυ με εμβληματικό τρόπο, με τα εκ νέου εγκαίνια της «Αίθουσας Κύπρου» στο μουσείο, από τις υφυπουργούς Πολιτισμού της Γερμανίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κλαούντια Ροτ και Βασιλική Κασσιανίδου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσης στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το Neues Museum διαθέτει μια από τις σημαντικότερες συλλογές κυπριακών αρχαιοτήτων εκτός Κύπρου (…) Μπορούμε να δούμε μια αξιοσημείωτη ποικιλία πολιτιστικών επιρροών, αποτέλεσμα των εντατικών επαφών της Κύπρου με την Αίγυπτο, τον Λεβάντε, την Ανατολία και την Ελλάδα. Η Αίθουσα Κύπρου μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο μέχρι το 2500 π.Χ. – και ανασταίνει έναν κόσμο που έχει παρέλθει προ πολλού», δήλωσε η κυρία Ροτ. Η ίδια περιέγραψε και την ευκαιρία που είχε, να ξεναγηθεί στην συλλογή από ειδικούς ως «χαρά και προνόμιο».  

Η υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πλευρά της, αρχαιολόγος και η ίδια, τόνισε ότι με την Αίθουσα Κύπρου «προσφέρεται στους χιλιάδες επισκέπτες μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουν τον αρχαίο πολιτισμό του νησιού και την ιστορία χιλιετιών του».Επιβεβαίωσε και εκείνη τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, και επισήμανε ότι οι κάτοικοι του Βερολίνου μπορούν να αντιληφθούν ίσως καλύτερα από τον καθένα, τι σημαίνει να ζει κανείς σε μια διαιρεμένη πόλη, όπως η Λευκωσία, η οποία είναι σήμερα η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη.

Η Γερμανία πάντα υποστήριζε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, με βάση το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της Ευρώπης, πρόσθεσε η κυρία Κασσιανίδου, η οποία εξέφρασε ακόμη την ευγνωμοσύνη της για την πάντα υποστηρικτική στάση της Γερμανίας και στο θέμα του επαναπατρισμού αρχαιοτήτων.

Τις προσεχείς ημέρες μάλιστα, οι γερμανικές αρχές θα επιστρέψουν στην Κύπρο 60 εκκλησιαστικά και αρχαιολογικά αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί το 1997 από τον τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν, ο οποίος, σε συνεργασία με το κατοχικό καθεστώς, καταλήστευσε πέραν των 50 ελληνορθόδοξων, μαρωνιτικών και αρμενικών χριστιανικών μνημείων, αρχαιότητες από τα κατεχόμενα αρχαιολογικά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Ο ιστορικός και πρόεδρος του Ιδρύματος Πρωσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Χέρμαν Πάρτσινγκερ, τόνισε ότι η συλλογή του Neues Museum «θα είναι μελλοντικά μια από τις πλέον ολοκληρωμένες και μεγαλύτερες παρουσιάσεις της αρχαίας ιστορίας της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη» και παρέπεμψε επίσης στην αίθουσα του μουσείου με τα ευρήματα από την Τροία. Ευχαριστώντας τους παρευρισκόμενους, η πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο, Μαρία Παπακυριακού, υπογράμμισε την συνεργασία για την Αίθουσα Κύπρου, ως δείγμα των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι με την συλλογή «θέλουμε να εμπνεύσουμε για περισσότερα» τους επισκέπτες προκειμένου να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν την Κύπρο, το «χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο», όπως έγραψε ο Λεωνίδας Μαλένης και τραγούδησε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, με την μακρά, πλούσια ιστορία και τις ομορφιές της, αλλά και την Κύπρο ως «φάρο σταθερότητας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας».

Σημειώνεται ότι έως και την Παρασκευή, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Κύπρου», στο Νέο Μουσείο, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στην συλλογή, αλλά και προβολές κινηματογραφικών ταινιών κυπριακής παραγωγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ5 ώρες ago

Μαθητής 11 ετών έγραψε μουσικό έργο για ορχήστρα!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ8 ώρες ago

Οι αρχές της Γερμανίας θέτουν εκτός νόμου το «Ισλαμικό Κέντρο του Αμβούργου»

ΓΕΡΜΑΝΙΑ9 ώρες ago

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις όλη την ημέρα αναμένονται στο αεροδρόμιο Βόννης – Κολωνίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ12 ώρες ago

Copernicus: Η Κυριακή 21 Ιουλίου ήταν η θερμότερη ημέρα στα παγκόσμια χρονικά

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Η Νάξος ανάμεσα στους πέντε ιδανικούς προορισμούς του κόσμου για ιστιοσανίδα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Πρόκληση για μακρόχρονες διαστημικές αποστολές η ημερομηνία λήξης φαρμάκων

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Απαραίτητη η χρήση κλιματισμού στο αυτοκίνητο τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Κλειστό και πάλι το αεροδρόμιο της Κατάνιας λόγω ηφαιστειακής τέφρας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Σύνταξη κάτω των 1.200 ευρώ για έναν στους 5 συνταξιούχους με 45 χρόνια εργασίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

15η συνεχόμενη ημέρα πολύ υψηλών θερμοκρασιών στην Ελλάδα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Συνελήφθη ύποπτος για τον θάνατο του Φίλιππου Τσάνη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Υπερδιπλάσιος ο κίνδυνος Πάρκινσον για άτομα με άγχος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Νέα σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Αντίς Αμπέμπα από την Ethiopian Airlines

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Η συχνότητα και το μέγεθος των ακραίων δασικών πυρκαγιών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Αυτοκίνητο: Τα ελαστικά όλων των εποχών κερδίζουν σταθερά σε δημοτικότητα

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Times & The travel προτείνουν την Άνδρο για διακοπές εκτός σεζόν

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα τροπολογία προβλέπει απέλαση μεταναστών οι οποίοι εξυμνούν ή δικαιολογούν τρομοκρατικές πράξεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Το σεληνιακό όχημα Τσανγκ’ε-6 επέστρεψε στη Γη

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ4 εβδομάδες ago

Ο τομέας του ελαιολάδου αναζητεί λύσεις για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Τα μυστικά που κρύβουν τα σύννεφα αποκαλύπτει η αποστολή EarthCARE

Europolitis TV3 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV4 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis