Επικοινωνήστε μαζί μας

ΑΡΘΡΑ

Κορονοϊός και Νόμοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Διαβάζοντας την ΠΝΠ της 25ης Φεβρουαρίου 2020 που αφορά τον κορονοϊό έχω να παρατηρήσω τα εξής από τις παρ. α,β και ζ προκύπτουν τα εξής:

1ον προβλέπει μεταξύ άλλων υποχρεωτικό εμβολιασμό και φαρμακευτική αγωγή για όσους υπάρχει υπόνοια ότι είναι άρρωστοι,

2ον Παρ. β τα ίδια προβλέπονται και ως προληπτικό μέτρο σε βάρος όσων έρχονται από οποιαδήποτε “ύποπτη” περιοχή, δηλαδή είτε εντός είτε εκτός χώρας,

3ον παρ. Ζ, τα ίδια μέτρα μπορούν να ληφθούν και σε βάρος και κάθε υγιούς προσώπου που ούτε υπόνοια υπάρχει ούτε μετακινήθηκε από ύποπτη περιοχή, δηλαδή χωρίς να υπάρχει καμία εύλογη υπόνοια ή πραγματικό στοιχείο που να τα συνδέει με πρόσωπα που υπάρχει υπόνοια η ύποπτη μετακίνηση, με άλλα λόγια σε βάρος όλων μας.

Η άποψη μου είναι ότι εφόσον δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή ή και εμβόλιο δεν δύναται να νομοθετούμε το υποχρεωτικό του πράγματος, αλλά ακόμα και αν αύριο υποστηριχθεί για κάποιο εμβόλιο ότι είναι αποτελεσματικο ουδείς υποχρεούται να υποστεί αμφίβολης αποτελεσματικότητας και επικινδυνότητας εμβολιασμό ή και φαρμακευτική αγωγή με μια απλή κοινή υπουργική απόφαση κατά εξουσιοδότηση μιας ΠΝΠ.

Διότι, ενδεχομένως, αυτή η φαρμακευτική αγωγή ή και εμβόλιο να έχει μη επιθυμητές παρενέργειες ακόμα και υποθέσουμε ότι είναι αποτελεσματικό.

Δεν περνάει απαρατήρητο, ότι με το άρθρο 3 της ΠΝΠ, όλες οι προμήθειες των σχετικών φαρμάκων, άρα και εμβολίων, θα γίνεται χωρίς προηγούμενο έλεγχο και κατά παρέκκλιση όλης της σχετικής νομοθεσίας, δηλαδή χωρίς έλεγχο της ίδιας ποιότητας που διενεργείται για την προμήθεια φαρμάκων κατά την συνήθη διαδικασια.

 

 

του Παύλου Στεφάνου

Δικηγόρος

 

 

 

BUSINESS

Παναγιώτης Καραχάλιος (Ορθοπεδικός):ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα και χρόνιο άλγος της ράχης.

 

         Η έντονη φυσική δραστηριότητα μπορεί μέσω μικρότερων ή μεγαλύτερων τραυμάτων να προκαλέσει βλάβη στον αρθρικό χόνδρο. Η εκφύλιση του αρθρικού χόνδρου συμβαίνει με προοδευτική απώλεια της φυσιολογικής δομής και λειτουργικότητάς του. Αυτή η αρχική απώλεια ξεκινά με λέπτυνση του χόνδρου, αργότερα προχωρά σε διάσπασή του και καταλήγει σε απώλειά του. Το υποκείμενο οστό τότε δεν έχει την προστατευτική δράση του χόνδρου για τις καθημερινές δραστηριότητες και έτσι η άρθρωση οδηγείται σε οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ).

Παράγοντες όπως στροφικές κακώσεις υψηλής βίας, μη φυσιολογική ανατομία της άρθρωσης, αστάθεια της άρθρωσης, ανεπαρκής δύναμη των μυών και ιατρικοί ή γενετικοί παράγοντες φαίνεται πως οδηγούν στην OA.

Η ΟΑ προσβάλλει κυρίως τα γόνατα, τα ισχία, τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών, τη σπονδυλική στήλη. Αρχικά ο πόνος εκδηλώνεται μετά από φυσική άσκηση ή κόπωση, καθώς επίσης μετά από πολλή ώρα σε καθιστή θέση ή κατά την πρωινή έγερση από το κρεβάτι. Με την εξέλιξη της νόσου, ο πόνος στις αρθρώσεις γίνεται συνεχής, με έκδηλη την δυσκαμψία.

 

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

 

      Η φυσικοθεραπεία και η μυική  ενδυνάμωση είναι αδιαμφισβήτητα μέσα ύψιστης σημασίας. Επίσης υπάρχει μια ποικιλία άλλων θεραπευτικών μέσων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως αντιφλεγμονώδη φάρμακα, υαλουρονικό οξύ ή γλυκοζαμίνη.

Όταν η αντιφλεγμονώδης φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί πλέον να βοηθήσει ή μία χειρουργική επέμβαση είναι αδύνατη, υπάρχουν ενναλακτικές θεραπείες, οι οποίες αναφέρονται παρακάτω.

 

-Θεραπεία με ενέσιμα αυτόλογα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια PRP (Platelet Rich Plasma)

 

           Η ενέσιμη θεραπεία PRP είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται στον χώρο του ορθοπαιδικού ιατρείου. Λαμβάνεται από τον ασθενή μικρή ποσότητα αίματος από μία περιφερική φλέβα με διαδικασία όμοια με την τυπική εξέταση αίματος.

Ακολουθεί ειδική επεξεργασία (φυγοκέντρηση) όπου απομονώνονται τα αιμοπετάλια από τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα λευκοκύτταρα, τα οποία στη συνέχεια ενεργοποιούνται προκειμένου να εκκρίνουν τους αυξητικούς παράγοντες που έχουν αποθηκευμένους στα κοκκία τους (PRP). Στο τέλος, εγχύεται το PRP με τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια τοπικά στην περιοχή της βλάβης με υπερηχογραφική  ή ακτινογραφική καθοδήγηση, προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ακρίβεια.

Τα αιμοπετάλια είναι γνωστό ότι είναι κύτταρα υπεύθυνα για την πήξη του αίματος.

Όταν ενεργοποιούνται (PRP) απελευθερώνουν ουσίες που ουσιαστικά είναι πρωτεΐνες επούλωσης και λέγονται αυξητικοί παράγοντες (PDGF,TGF-β, VEGF, EGF, FGF, IGF -1).

Πρακτικά, αυξάνοντας τη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων (PRP) στην περιοχή της βλάβης επιτυγχάνουμε την ταχεία αποκατάσταση λόγω της επουλωτικής αλλά και της αναγεννητικής δράσης τους, λόγω των αυξητικών παραγόντων τους.

Κίνδυνοι και επιπλοκές, όπως λοίμωξη, τραυματισμός νεύρων ή αιμοφόρων αγγείων, δημιουργία ουλώδους ιστού και ασβεστοποίηση του σημείου της έγχυσης, είναι σπάνιοι.

Οι ενδείξεις της θεραπείας αυτής είναι πολλές. Ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι στην αντιμετώπιση και θεραπεία της μερικής ρήξης των  στροφέων μυών του ώμου, τενοντίτιδας, ενθεσίτιδας, χρόνιας επικονδυλίτιδας, τροχαντηρίτιδας ισχίων και πελματιαίας απονευρωσίτιδας.

 

 

-Θεραπεία με χρήση αυτόλογων μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων (Mesenchymal Stem Cells, MSCs)

 

         Τα βλαστοκύτταρα είναι η βάση για όλα τα εξειδικευμένα κύτταρα, που υπάρχουν στα διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Τα βλαστοκύταρα βοηθούν στον σχηματισμό νέων κυττάρων και μπορεί να βοηθήσουν στην ανακατασκευή διαφόρων ιστών πούν έχουν υποστεί βλάβη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ορθοπαιδικούς χειρουργούς έχουν τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα και η δυνατότητά τους να προσκολλώνται σε ιστοκαλλιέργειες και να διαφοροποιούνται σε οστεοβλάστες, λιποκύτταρα, χονδροβλάστες κάτω από ορισμένες συνθήκες in vitro.

H διαφοροποίηση των MSCs μπορεί να πραγματοποιηθεί επίσης in vivo. Σήμερα είναι δυνατή η απομόνωση και ο πολλαπλασιασμός τους από τον μυελό των ιστών, τον λιπώδη ιστό και το περιφερικό αίμα. Κατόπιν επεξεργασίας το συμπύκνωμα ενίεται στο σημείο του τραυματισμού ή της εκφυλισμένης άρθρωσης. Κάποιες μελέτες ωστόσο δείχνουν ότι τα ενέσιμα MSCs εξαφανίζονται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα αυτόλογα μεσεγχυματικα βλαστοκύτταρα έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία πολλών χρόνιων εκφυλιστικών παθήσεων, όπως οστεοαρθρίτιδα, τενοντίτιδες και ρήξεις τενόντων.

Tα αποτελέσματα της μελέτης των αυτόλογων θεραπειών MSC είναι ενθαρρυντικά αλλά ακόμα αμφιλεγόμενα. Η διαδικασία ειναι συγκριτικά με άλλες χρονοβόρα και δεν αποτελεί  θεραπεία ρουτίνας.

 

-Θεραπεία με χρήση αυτόλογου τροποποιημένου ορού (Autologous conditioned serum, ACS/Orthokine)

 

Η ενέσιμη θεραπεία ACS/Orthokine είναι μια διαδικασία που επίσης πραγματοποιείται στον χώρο του ορθοπαιδικού ιατρείου. Παρόμια με το PRP, αφαιρούνται μέσω απλής αιμοληψίας περίπου 10 με 15 ml αίματος από τον ασθενή.  Στη συνέχεια ακολουθεί σε ειδικό χώρο η επεξεργασία του αίματος μέσω φυγοκεντρήσεως, θερμικής επανάκτησης, διαχωρισμού των παραγόντων και απομόνωσης αυτών.

Η ηδική αυτή επεξεργασία ουσιαστικά αυξάνει και ενεργοποιεί στο μέγιστο βαθμό κυτοκίνες και αυξητικούς παράγοντες και ειδικά  τον IL-1βRα,  ο οποίος μπλοκάρει τη δράση της ιντερλευκίνης. Ο παράγοντες περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ικανότητες. Καταστέλλουν άμεσα τον πόνο και την φλεγμονή ενώ οδηγούν με τους αυξητικούς παράγοντες στην αποκατάσταση της βλάβης. Η θεραπεία χρησιμοποιείται με πολλή μεγάλη επιτυχία στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, της οσφυαλγίας και των αθλητικών κακώσεων.

 

       Οι πολλά υποσχόμενες θεραπείες PRP, MSC και ACS εντυπωσιάζουν με την δυνατότητα της αυτολόγου θεραπείας ως εναλλακτική λύση. Αποτελούν μια βιολογική θεραπεία στα διάφορα στάδια οστεοαρθρίτιδας (π.χ. ποδοκνημικής, γονάτου, ισχίου, ώμου, σπονδυλικής στήλης), όπως και σε τενοντίτιδες, ενθεσίτιδες, σύνδρομα υπερχρησίας, συνδεσμικές κακώσεις.

 

H διαθεσιμότητα των MSCs είναι περιορισμένη, διότι η μέθοδος είναι δαπανηρή και η κλινική  αποτελεσματικότητα είναι αμφιλεγόμενη. Η PRP είναι συχνά διαθέσιμη και συνίσταται στα πρώτα στάδια της  οστεοαρθρίτιδας .

Η μέθοδος ACS χρησιμοποιείται εδώ και περίπου 20 χρόνια με καλά αποτελέσματα. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της αποδεικνύεται από διάφορες μελέτες. Η θεραπεία ACS έχει ακόμη και στο τελικό στάδιο της οστεοαρθρίτιδας καλά αποτελέσματα και αποτελεί μια έξυπνη εναλακτική λύση στη θεραπεία με κορτιζόνη.

 

 

Παναγιώτης Καραχάλιος

Ορθοπεδικός χειρούργος

Χειρουργική και συντηριτική θεραπεία ορθοπεδικών παθήσεων

DUS Orthopädie&Unfallchirurgie

Amsterdamer Str. 36, 40474 Düsseldorf 0211-65040408

 

 

 

 

 

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Αρθρο: «Η υπέρβαση του φόβου στην εποχή της διακινδύνευσης» της Δρ.Μαρίας Τολίκα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και την τεράστια τεχνολογική πρόοδο, ο τρόπος αντίληψης, χρήσης και αξιοποίησης του χώρου και του χρόνου εντός των οποίων υπάρχουμε και κινούμαστε, ως Ευρωπαίοι πολίτες μεταβάλλεται ραγδαία.

 

 

Από την καθημερινή ζωή στις τοπικές κοινωνίες και τα κλειστά εθνικά σύνορα, περάσαμε στην ενωμένη Ευρώπη και διαρκώς οι μετακινήσεις γίνονταν οικονομικότερες και πιο προσιτές, ευκολότερες και συχνότερες.

 

Όλη αυτή η πορεία προς την απόλυτη διεύρυνση του “φυσικού κόσμου” μας διακόπηκε βίαια την εποχή της πανδημίας του covid-19 και του εγκλεισμού. Επακόλουθά της, η αύξηση της ανεργίας σε συγκεκριμένους κλάδους, περισσότερα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, περισσότερα ψυχολογικά ζητήματα και σε πολλές περιπτώσεις φοβική συμπεριφορά. 

 

Αν γυρίσουμε πιο παλιά, αντιστοίχως, ο φόβος απλώθηκε σε όλο τον κόσμο το 1986 με την έκρηξη στο Τσέρνομπιλ και το 2011 με το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκοσίμα της Ιαπωνίας.

Πλέον, αντιλαμβανόμαστε ότι οι σύγχρονες κοινωνίες με βασικό χαρακτηριστικό την παγκοσμιότητα, είναι τόσο αλληλένδετες που όλες οι δραστηριότητες έχουν επιπτώσεις και συμπαρασύρουν καταστάσεις σε όλο τον πλανήτη.

Δημιουργήσαμε έναν κόσμο που πλέον δεν ελέγχουμε πλήρως, υποστηρίζει ο  Beck[1] και μιλά για την κοινωνία της διακινδύνευσης και του ρίσκου.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια παγκόσμια κοινωνία που κινδυνεύει από την ίδια την πρόοδό της και δημιουργεί η ίδια τις απειλές της (π.χ. περιβαλλοντική μόλυνση, καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος, πυρηνικά όπλα κ.ά). 

 

Παράλληλα, ο περιορισμός των κοινωνικών μεταβιβάσεων και του ευρύτερου κράτους πρόνοιας, οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες και σε τέτοιες περιόδους κρίσεων δημιουργεί διαταραχές στις κοινωνικές σχέσεις.

Ο υποβιβασμός των κοινωνικών δικαιωμάτων ως επίπτωση της επικράτησης του νεοφιλελευθερισμού στις παγκόσμιες αγορές και στη διακυβέρνηση πολλών ισχυρών κρατών μοιραία έχει οδηγήσει σε περιθωριοποίηση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων και πολιτική αποστασιοποίηση. 

 

Σε αντιδιαστολή, διευρύνθηκε το ψηφιακό περιβάλλον, όχι μόνο για ψυχαγωγία, αλλά για εργασία και εκπαίδευση. Αναζητείται μια νέα ισορροπία στην εποχή που διανύουμε.

 

Οφείλουμε να «εκμεταλλευτούμε» τις ευκαιρίες του αναβαθμισμένου ψηφιακού κόσμου για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, μεθοδική και συστηματική σκέψη με οριζόντιες σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ θεσμών και κοινωνίας των πολιτών με στόχο το κοινό καλό.

Με υπευθυνότητα, ενεργοποίηση των πολιτών και συμμετοχή ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος.

 

Μαρία Τολίκα

Δρ. Πολιτικών Επιστημών

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

[1]     Ο Ulrich Beck (1944-2015) ήταν Γερμανός κοινωνιολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μονάχου και στο London School of Economics.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

-Αρθρο: «Είναι οι άνθρωποι, ανόητε!» της Δρ. Μαρίας Τολίκα

– Αρθρο: Η θΛΙΨΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (της Δρ. Μαρίας Τολίκα)

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Αρθρο: Η θΛΙΨΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (της Δρ. Μαρίας Τολίκα)

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η πανδημία εμφανίστηκε στην Ευρώπη μετά από μια σκληρή και πολυετή δημοσιονομική κρίση. Την αισιοδοξία που είχε αρχίσει να ζεσταίνει τις καρδιές των πολιτών παράλληλα με την αγορά, στη βάση του ότι η οικονομία επανακάμπτει, διαδέχτηκε ο φόβος και ο πανικός, αρχικά για την επιβίωση και την παραμονή σε υγιή κατάσταση και μετέπειτα για την «επόμενη μέρα».

Υποχρεούμαστε να σεβαστούμε μέτρα απομόνωσης και περιορισμού και ίσως μοιάζει πολυτέλεια να ασχολούμαστε με τα δημοκρατικά μας δικαιώματα την ώρα που -εκτός από την κυβέρνηση- οι γιατροί και οι επιστήμονες απευθύνουν έκκληση να μείνουμε σε κατ’ οίκον περιορισμό όσο γίνεται περισσότερο.

Μπροστά στις ζωές ενός μεγάλου αριθμού του παγκόσμιου πληθυσμού, πόση αξία έχουν οι λίγες μέρες εγκλεισμού;

 

Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί στην παρούσα χρονική στιγμή, είναι όμως βέβαιο ότι θα απασχολήσει πολύ και πολλούς όταν η πανδημία τελειώσει. Είναι σαφές ότι ο περιορισμός των μετακινήσεων και ο έλεγχος των προσωπικών επιλογών των πολιτών πλήττει βάναυσα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα.

Ο τρόπος που το Κράτος διαχειρίζεται τη σοβούσα κρίση καταδεικνύει για μια ακόμη φορά την ανεπάρκεια του πολιτικού μας συστήματος, όσο και τον επαρχιωτισμό του πολιτικού μας πολιτισμού και καθιστά αναγκαία την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών σε διαδικασίες σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων που προδιαγράφουν το μέλλον τους.

 

Είναι αλήθεια ότι η κοινωνικο-οικονομική εξέλιξη της χώρας μας και  ο πολιτικός μας πολιτισμός δεν ευνόησε και δεν αξιοποίησε συλλογικότητες και γι αυτό δεν έχουμε διαμορφώσει κουλτούρα πολιτικής συμμετοχής και συλλογικότητας.

Αυτό προϋποθέτει και την αποδοχή της ανάληψης προσωπικής ευθύνης για τη βελτίωση της καθημερινότητας όσο και την αίσθηση ικανοποίησης ότι έχουμε έλεγχου της ίδιας μας της ζωής.  

Στην παρούσα κατάσταση, η επιβολή προστίμων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας αποτελεί τεκμήριο της δεδομένης αντίληψης από το Κράτος ότι οι πολίτες δεν διαθέτουν ωριμότητα και ατομική ευθύνη για το κοινό συμφέρον.

 

Η μόνη ίσως ελπίδα είναι η προετοιμασία και η κοινωνικοποίηση των παιδιών υπέρ της αλληλεγγύης και της συνέργειας για το κοινό καλό. Να προωθηθεί η συμμετοχή τους στην κοινότητα, η κριτική σκέψη, η έρευνα και η δημιουργικότητα με στόχο τη  διαμόρφωση ενεργών πολιτών για  καλύτερη κοινωνία βασισμένη στην ειρήνη και την αλληλο-αποδοχή.

Ένα νέο όραμα είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ.

 

Μαρία Τολίκα

Δρ. Πολιτικών Επιστημών

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

 

Συνέχεια

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Αγορά ακινήτων στην Ελλάδα: Ti Πρέπει να γνωρίζεις!

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Αγορά ακινήτου στην Ελλάδα,  τι πρέπει να  γνωρίζεις πριν την απόφαση και υπογραφή συμβολαίου αγοράς ακινήτου

Το 2019 η επενδυτική δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα παρουσιάζει ανοδικές τάσεις.

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 η Ελλάδα είχε αύξηση επενδύσεων σε κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα και είναι πρώτη σε επενδύσεις στα  ακίνητα στην Ευρώπη. Τα 2/3 των ευρωπαϊκών χωρών εμφάνισαν χαμηλότερες επενδύσεις το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Ωστόσο, η ελληνική αγορά ακινήτων εμφανίζει αύξηση επενδύσεων, με το ρυθμό επενδύσεων να είναι διπλάσιος, συγκριτικά με την Τσεχία που παρουσιάζει τις υψηλότερες επενδύσεις μετά τη Ελλάδα.  Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2019, οι επενδύσεις σε ακίνητα αυξήθηκαν σε ποσοστό 120% στην Ελλάδα, 59% στην Τσεχία, 44% στην Ιταλία, 34% στην Ιρλανδία, 42% στη Σουηδία, 8% στη Νορβηγία και 3% στη Γαλλία.

Τα υψηλότερα κεφάλαια επενδύονται στις επαγγελματικές στέγες (γραφεία), κάτι που αποδίδεται στην ενίσχυση της απασχόλησης στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στην αύξηση της ζήτησης για σύγχρονους χώρους.

Οι μεγάλες αποδόσεις στην Αθήνα (6,25% για τα γραφεία) αποτελούν έναν ακόμη λόγο για τον οποίο οι συγκεκριμένες περιοχές προσελκύουν τους επενδυτές.  Μεγάλη τόνωση στην αγορά ακινήτων αναμένεται και λόγο της αναστολής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) για τρία χρόνια σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1-1-2006, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδος   Κ. Μητσοτακης . Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο εξής θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ 24% όλες οι καινούργιες κατασκευές, όπως και τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 14 χρόνια και δεν έχουν πωληθεί ακόμη. Το νέο μέτρο θα ισχύσει, μάλιστα, και για τις περιπτώσεις αντιπαροχής.

Δηλαδή o ιδιοκτήτης του οικοπέδου θα απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για τα διαμερίσματα που θα λαμβάνει ως αντιπαροχή, και η απαλλαγή θα γίνεται για κάθε ενδιαφερόμενο με μία απλή αίτηση, που θα πρέπει να υποβληθεί εντός εξαμήνου.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τον Κ.Μητσοτάκη, θα οδηγήσει άμεσα στην ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων, που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, να αυξήσει την απασχόληση και να ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή. Η αναστολή του ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2020, θα προσφέρει μια σημαντική ώθηση στις πωλήσεις των νέων και πρόσφατα χτισθέντων κτισμάτων, καθώς θα προσελκύσει αγοραστές, που δεν δικαιούνται απαλλαγή πρώτης κατοικίας και θα επιβαρυνθούν μόνο με τον φόρο μεταβίβασης 3%.

Η αναστολή αφορά και όσα κτίρια θα κατασκευαστούν τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή κατά το διάστημα 2020-2022 και αργότερα. Όσες οικοδομικές άδειες εκδοθούν κατά το συγκεκριμένο διάστημα, θα εξασφαλίζουν τη συγκεκριμένη ευνοϊκή μεταχείριση, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει κύμα νέων αδειών τα επόμενα χρόνια, καθώς οι κατασκευαστές θα θελήσουν να δημιουργήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο απόθεμα από ακίνητα που δεν θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%.

Η υπαγωγή στην αναστολή είναι προαιρετική και χορηγείται κατόπιν αιτήσεως των κατασκευαστών οικοδομών, εντός εξάμηνης προθεσμίας. Το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδος ετοιμάζει αρκετές αλλαγές στην φορολογία των ακινήτων. Εκτός από αναστολή του ΦΠΑ,  από τον Μάιο του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα υπάρξουν περιθώρια για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 10%.

Το δικηγορικό γραφείο «Γ.Γκουροβανίδης και Συνεργάτες» προσφέρει τις νομικές του υπηρεσίες σε όλα τα στάδια της διαδικασίας αγοράς ακινήτου στην Ελλάδα. Θα πραγματοποιήσουμε τον πλήρη νομικό έλεγχο της παρούσας κατάστασης του πωλούμενου ακινήτου, υποβάλλοντας γραπτή έκθεση για το καθεστώς ιδιοκτησίας και τα βάρη του ακινήτου (δάνεια, υποθήκες κλπ). θα προετοιμάσουμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα ελέγξουμε όλη την διαδικασία της κατάρτισης του συμβολαίου αγοραπωλησίας και θα σας ενημερώσουμε για τις φορολογικές σας υποχρεώσεις όσο πριν τόσο και μετά την κατάρτιση του συμβολαίου αγοράς ακινήτου.

 

 

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

1.Επιλογη ακίνητου

Ο πελάτης επιλέγει ένα ακίνητο της αρεσκείας του. Για να κατοχυρώσει το συγκεκριμένο ακίνητο, θα πρέπει ο πελάτης να καταβάλλει την προκαταβολή. Το μέγεθός της ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία  και τον τύπο των ακινήτων. Κατά την καταβολή του ποσού της προκαταβολής υπογράφεται απόδειξη  για την ως άνω καταβολή.

  1. Νομικός έλεγχος των ακίνητων

Οι δικηγόροι του γραφείου μας θα προβούν σε πλήρη νομικό έλεγχο του ακινήτου, που πρόκειται να αποκτηθεί. Ο έλεγχος  πραγματοποιείται σε Κτηματολογικά Γραφεία και Υποθηκοφυλακεία της περιοχής στην οποία βρίσκεται το ακίνητο. Μετά την πραγματοποίηση ελέγχου, στον πελάτη υποβάλλεται πλήρης γραπτή έκθεση για το καθεστώς ιδιοκτησίας και τα βάρη ακινήτου (κατασχέσεις, υποθήκες και αγωγές).

  1. Τεχνικός έλεγχος των ακίνητων

Τεχνικός έλεγχος του ακινήτου πραγματοποιείται συνήθως κατά την αγορά της γης. Διενέργεια τεχνικού ελέγχου επιτρέπει να αξιολογηθούν οι δυνατότητες, οι προϋποθέσεις και οι προοπτικές για την κατασκευή έργων στο επιλεγμένο ακίνητο (οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση οικοδομικών αδειών, τον καθορισμό του επιτρεπόμενου προς οικοδόμηση εμβαδού, εξακρίβωση των τυχών πολεοδομικών παραβάσεων, στη περίπτωση αγοράς ήδη κατασκευασμένου χώρου, κλπ.). Στην αγορά διαμερίσματος ή κατοικίας ο πωλητής είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει την βεβαίωση πολιτικού μηχανικού, στην οποία πιστοποιείται η απουσία των πολεοδομικών παραβάσεων. Σε περίπτωση που υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις, αυτές θα πρέπει να νομιμοποιηθούν με επιμέλεια και έξοδα του πωλητή πριν την κατάρτιση της αγοραπωλησίας.

  1. Προετοιμασία πλήρης πακέτου απαραιτήτων δικαιολογητικών.
  2. Λήψη για τον αγοραστή Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) στην αρμόδια εφορία.
  3. Καταβολή από τον αγοραστή του φόρου μεταβίβασης ακινήτου.
  4. Άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού για καταβολή τιμήματος.
  5. Κατάρτιση της σύμβασης αγοραπωλησίας ακίνητου.

Μετά την απόκτηση ΑΦΜ και καταβολή του φόρου μεταβίβασης, συντάσσεται συμβολαιογραφική σύμβαση από συμβολαιογράφο της εταιρείας μας, σύμφωνα με την οποία η κυριότητα του επιλεγμένου αντικειμένου μεταβιβάζεται στο όνομά σας. Το δικαίωμα ιδιοκτησίας αποκτάται κατόπιν καταχώρησης της σύμβασης αγοραπωλησίας στα αρχεία του αρμόδιου Υποθηκοφυλακείου και Κτηματολογίου Ελλάδος.


Γεώργιος Γκουρουβανίδης Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

 

 

 

 

 

Συνέχεια

ΑΡΘΡΑ

Nέα τοιχογραφία του Μπάνκσι έκανε την εμφάνισή της στην πόλη Πορτ Τάλμποτ της Ουαλίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Oι θαυμαστές του Μπάνκσι συρρέουν στην πόλη Πορτ Τάλμποτ της Ουαλίας για να δουν τη νέα τοιχογραφία του βρετανού αυτού καλλιτέχνη.

Η τοιχογρφία απεικονίζει ένα παιδί σκεπασμένο με χιόνι που στην πραγματικότητα είναι στάχτη από έναν κάδο σκουπιδιών που έχει πάρει φωτιά. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης επιβεβαίωσε μέσω Instagram ότι η τοιχογραφία με τίτλο “Καλές γιορτές” είναι αυθεντική.

Το έργο τοποθετήθηκε σε δύο τοίχους ενός γκαράζ από τσιμεντόλιθους, που κάνουν γωνία: ένα αγοράκι το οποίο φοράει χειμωνιάτικα και έχει ένα μικρό έλκηθρο στα πόδια του, τεντώνει τα χέρια του και με τη γλώσσα του προσπαθεί να πιάσει κάποιες νιφάδες που δείχνουν να είναι νιφάδες χιονιού.

Αν όμως κάποιος πάει πιο πίσω και παρατηρήσει, θα δει στον διπλανό τοίχο ότι αυτές οι «νιφάδες» δεν είναι παρά στάχτες από έναν κάδο για βιομηχανικά απόβλητα που έχει πάρει φωτιά. Το Πορτ Τάλμποτ είναι μια πόλη γνωστή για την παραγωγή χάλυβα και πρόσφατα έδωσε μάχη για επιβίωση.

Ο καλλιτέχνης του γκραφίτι είναι γνωστός για τα έργα του με πολιτικό μήνυμα που φιλοτεχνεί σε τοίχους ανά τον κόσμο: από το Παρίσι και την Νέα Υόρκη μέχρι την Γάζα.

Δείτε την τοιχογραφία εδώ: http://www.banksy.co.uk

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Συνέχεια

BUSINESS

Πάνω από 1500 μωρά:Το Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Offenbach κλείνει 10 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Eνα στα επτά ζευγάρια στη Γερμανία αντιμετωπίζει πρόβλημα στην απόκτηση παιδιών, με την τάση αυτή να αυξάνεται. Οι αιτίες είναι πολλές, αλλά εξίσου πολλές είναι και οι δυνατότητες απόκτησης παιδιών με τη βοήθεια της επιστήμης.

Αυτό δείχνει η δεκαετής επιτυχής λειτουργία του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο Offenbach, με τη βοήθεια του οποίου έχουν γεννηθεί ήδη 1500 μωρά.

 

 

Το Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Offenbach ιδρύθηκε πριν δέκα χρόνια στο Büsing Park από τον Μαιευτήρα- Χειρουργό Γυναικολόγο και Ειδικό στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή Δρ. Κωνσταντίνο Μανωλόπουλο, o οποίος διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Πανεπιστημίου του Giessen.

 

Ο Δρ. Μανωλόπουλος ήθελε να ανοίξει το δικό του Κέντρο στην περιοχή του Rhein-Main, όταν προέκυψε η προοπτική του Offenbach.  H καλή σχέση που αναπτύχθηκε αμέσως με τα ζευγάρια και τους συναδέλφους δικαίωσε την επιλογή του, ενώ και η συνεργασία με τις κλινικές της περιοχής ήταν από την αρχή άψογη.

Στη λειτουργία του Κέντρου συμβάλλει μια ομάδα 31 ατόμων, η οποία περιλαμβάνει πέντε γιατρούς.

Κάθε χρόνο έρχεται ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ζευγαριών για διάγνωση και θεραπεία υπογονιμότητας, η οποία περιλαμβάνει διερεύνηση ανωμαλιών κύκλου, ορμονικό έλεγχο, εξέταση σπέρματος και όλες τις σύγχρονες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής .

Αρκετά ζευγάρια αποκτούν πλέον το δεύτερο ή και τρίτο παιδί.

Επιπλέον, το Κέντρο προσφέρει μεθόδους διατήρησης γονιμότητας για ογκολογικές παθήσεις ή λόγω επιθυμίας κατάψυξης ωαρίων (Social Freezing).

Τα ποσοστά εγκυμοσύνης κυμαίνονται μεταξύ 30 και 35%, όταν η πιθανότητα φυσικής σύλληψης είναι 20-25%, ανάλογα και με την ηλικία της γυναίκας. Επιπλέον, το Κέντρο είναι το μοναδικό πιστοποιημένο κέντρο Ενδομητρίωσης στην Έσση που προσφέρει ταυτόχρονα τη δυνατότητα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.

Ως καλοήθης νόσος, η ενδομητρίωση, η οποία ορίζεται ως η εμφύτευση ενδομητρίου εκτός μήτρας, είναι η τρίτη συχνότερη αιτία υπογονιμότητας.

Η Εξωσωματική Γονιμοποίηση δεν είναι απαραίτητη σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν γυναίκες που έχουν απλά ένα ορμονικό πρόβλημα που λύνεται με θεραπεία, καθώς το Κέντρο του Offenbach διαθέτει το δικό του ορμονικό εργαστήριο.

Επιπλέον παρέχεται θεραπεία βελονισμού, ανδρολογικό εργαστήριο και βιοψία όρχεων από τον ουρολόγο του Κέντρου  Οι πολλές δυνατότητες που παρέχονται στο Κέντρο το κάνουν σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Έσσης και των γειτονικών κρατιδίων.

 

Ωστόσο, το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα του Κέντρου είναι η προσωπική επαφή με τον ασθενή και η εξατομικευμένη θεραπεία. Όπως δηλώνει ο Δρ. Μανωλόπουλος «κάθε ζευγάρι έχει το δικό του γιατρό, ο οποίος ασχολείται αποκλειστικά μαζί του. Επιπλέον, το ιατρείο λειτουργεί μέχρι τις 8 μ.μ., για να εξυπηρετούνται τα εργαζόμενα ζευγάρια, ενώ υπάρχει συνεχής γραμμή επικοινωνίας εκτός των ωρών λειτουργίας του ιατρείου.  Η βασική μας ανταμοιβή παραμένει η ικανοποίηση και η ευγνωμοσύνη των ασθενών μας. Πολλοί γονείς έρχονται σε μας, μας ευχαριστούν για τη βοήθεια και την υποστήριξη και μας δείχνουν το νεογέννητο μωρό τους.  Πρόκειται για ένα φοβερό συναίσθημα που μας ενισχύει στο να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και να προσφέρουμε χαρά στα ζευγάρια που μας εμπιστεύονται».

 

Dr. med. Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος
Facharzt für Gynäkologie und Geburtshilfe

Dr. med. Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος

Facharzt für Gynäkologie und Geburtshilfe

Herrnstraße 51 • 63065 Offenbach am Main

Tel.: 069-80 90 75 71

www.offenbach-kinderwunsch.de

 

 

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 ώρες πριν

Γερμανία: Υπό παρακολούθηση η AfD ως “ύποπτη περίπτωση” δεξιού εξτρεμισμού

ΓΕΡΜΑΝΙΑ5 ώρες πριν

Γερμανία: Ελαφρώς βελτιωμένη η εικόνα στην αυτοκινητοβιομηχανία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ6 ώρες πριν

Γερμανία: Παράταση του lockdown αλλά σταδιακή άρση των περιορισμών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ20 ώρες πριν

Υπεύθυνη για 1 στους 5 θανάτους στον κόσμο η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ21 ώρες πριν

Διαβάστηκε για πρώτη φορά σφραγισμένο γράμμα τριών αιώνων χωρίς να ανοιχτεί

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα πριν

Αυτοκίνητο: Το βάρος και η ιπποδύναμη βασικοί παράγοντες για τις εκπομπές ρύπων

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα πριν

Γερμανία: Μικρή αύξηση της ανεργίας – Ενισχυμένη η τηλεργασία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα πριν

Μήπως παρατράβηξε η κουβέντα; Πολύ πιο αργά απ’ όσο θα θέλαμε τελειώνουν οι συζητήσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Η μείωση του ορίου ταχύτητας στο κέντρο των πόλεων δεν αυξάνει τον χρόνο οδήγησης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Ευρωπαϊκή έρευνα για τις πρακτικές αεροπορικών εταιρειών όσον αφορά τις ακυρώσεις

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Γερμανία: Άνοιγμα σε τέσσερα βήματα, σχεδιάζει η Καγκελαρία μετά το lockdown

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Οι επιχειρήσεις αναμένουν ότι οι περιορισμοί θα διαρκέσουν ως τα μέσα Σεπτεμβρίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Συνάντηση κορυφής για το άνοιγμα των καταστημάτων

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Νέο πακέτο μέτρων για την ανακούφιση της οικονομίας και της κοινωνίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Νέες ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ελλάδα από το υπ. Εξωτερικών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Παράταση του lockdown έως τις 7 Μαρτίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Αντισυνταγματική η απαγόρευση κυκλοφορίας;

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Κατά της χαλάρωσης του lockdown τάσσονται οι πολιτικοί

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Ο πολικός στρόβιλος παγώνει την Ευρώπη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Συζήτηση για ενδεχόμενη παράταση του lockdown

Europolitis TV4 μήνες πριν

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Europolitis TV10 μήνες πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV10 μήνες πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV11 μήνες πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV11 μήνες πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV11 μήνες πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ12 μήνες πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ12 μήνες πριν

Οι Κρητικές γεύσεις και αρώματα στο κέντρο του Ντύσσελντορφ,επιχειρηματικές συναντήσεις B2B(VIDEO)

Europolitis TV1 έτος πριν

Μαγεία στην Tonhalle η ερμηνεία της Ελενας Μαραγκού με μουσική συνοδεία του Κώστα Ράπτη

Europolitis TV1 έτος πριν

Το Αιγοπρόβατο όπως δεν το ξέρουμε!

Advertisement Europolitis
Advertisement