Επικοινωνήστε μαζί μας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Εβδομάδα διαβουλεύσεων για την στρατηγική “εξόδου”

Δημοσιεύθηκε

στις

Εβδομάδα αποφάσεων σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής ξεκίνησε για την Γερμανία, καθώς η κυβέρνηση, όπως έχει ήδη προαναγγείλει, αρχίζει σήμερα την διαβούλευση σχετικά με τον χρόνο έναρξης της χαλάρωσης των μέτρων για τον κορονοϊό, αλλά κυρίως με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την – μερική, έστω – άρση των περιορισμών. Ο δημόσιος διάλογος έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται ιδιαίτερα έντονος.

Στην τελευταία δημόσια παρέμβασή της, την προηγούμενη Πέμπτη, η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ τόνισε ότι βάση για τις αποφάσεις που θα ληφθούν θα αποτελέσει η έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών «Leopoldina», η οποία, όπως είχε υπογραμμίσει η κυρία Μέρκελ, εκπονήθηκε όχι μόνο από γιατρούς και βιολόγους, αλλά και από ψυχολόγους, νομικούς και κοινωνιολόγους, προκειμένου να ληφθούν υπ’ όψιν όλες οι παράμετροι της ζωής των πολιτών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 26 επιστήμονες της Leopoldina, σε 19 σελίδες, προβλέπουν πρακτικά μέτρα για την σταδιακή επαναλειτουργία της χώρας, «ζυγίζοντας» ιατρικά, οικονομικά, κοινωνιολογικά και νομικά δεδομένα.

Κοινή συνισταμένη των πρακτικών που προτείνονται είναι η αυστηρή τήρηση όρων ασφαλείας και κανόνων υγιεινής και η εκτεταμένη χρήση προστατευτικής μάσκας. Οι συντάκτες της έκθεσης περιγράφουν τις προτάσεις τους σε λεπτομέρειες, αλλά αφήνουν μάλλον ασαφή τον χρόνο έναρξης της εφαρμογής τους.

«Σύντομα», είναι ο όρος που χρησιμοποιούν και η κυβέρνηση θα πρέπει από την πλευρά της να συνεκτιμήσει τους υγειονομικούς και οικονομικούς κινδύνους, αλλά και τα μέσα που διαθέτει.

Οι επιστήμονες – ανάμεσά τους ο επικεφαλής της Επιτροπής των «Σοφών» της οικονομίας Λαρς Φελντ, η καθηγήτρια Ηθικής Κλαούντια Βίσμαν και ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου Ράινχαρντ Μέρκελ – τονίζουν ότι «είναι σημαντικό να αναπτυχθούν κριτήρια και στρατηγικές για μια σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα, πέρα από τους έντονους περιορισμούς των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ακαδημίας και επικεφαλής του Ινστιτούτου «Μαξ Πλανκ» Γκέραλντ Χάουγκ, «στόχος ήταν να υιοθετήσουμε μια ήρεμη και ισορροπημένη στάση σε ένα περιβάλλον αναστάτωσης, αλλά να δείξουμε στους πολίτες και μια αισιόδοξη προοπτική – η κορυφαία προτεραιότητα είναι η προστασία της υγείας και ο βασικός κανόνας είναι να συνεχίσουν να τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα υγιεινής».

Οι ακαδημαϊκοί τονίζουν ότι τα δραστικά μέτρα που ελήφθησαν στην αρχική φάση της πανδημίας ήταν επιβεβλημένα, ακόμη και χωρίς πλήρη επιστημονικά στοιχεία.

Τώρα όμως, όπως τονίζει η Ακαδημία, πρέπει να διερευνηθεί η μόλυνση και η κατάσταση της ανοσίας του πληθυσμού και να υπάρχει απάντηση στο ερώτημα πόσοι έχουν μολυνθεί και πόσοι έχουν θεραπευτεί.

Προτείνει μάλιστα η πανδημία να παρακολουθείται, εάν είναι δυνατόν, σε «πραγματικό χρόνο» και οι προβλέψεις να αφορούν μία έως δύο εβδομάδες, προκειμένου να εκτιμάται εάν ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει διαχειρίσιμος ή εάν χρειάζεται αναπροσαρμογή των μέτρων.

Σε αυτό το σημείο οι ακαδημαϊκοί ασκούν μάλιστα κριτική για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ήδη αυτή η δυνατότητα και ειδικά ψηφιακά και σε εθνικό επίπεδο και εκτιμούν ως εξαιρετικά χρήσιμες τις εφαρμογές «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, κυρίως στην προσπάθεια ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων. Η χρήση των εφαρμογών θα βοηθούσε στην παρακολούθηση του ποιος είχε έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα ώστε να τεθεί σε καραντίνα, εξηγούν.

Σχολεία

Η Ακαδημία εισηγείται την επαναλειτουργία των σχολείων «όσο το δυνατόν συντομότερα», καθώς εκτιμά ότι η διδασκαλία από το σπίτι θα επιδεινώσει τις ήδη υπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες στην εκπαίδευση.

Προτείνουν μάλιστα να ξεκινήσουν με τις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού και μόνο με τα μαθήματα Γερμανικών και Μαθηματικών, με όχι περισσότερα από 15 παιδιά ανά τάξη και με υποχρεωτική την χρήση μάσκας. Οι μαθητές θα πρέπει και στο διάλειμμα να βγαίνουν εκ περιτροπής.

Για την επόμενη βαθμίδα και τα μεγαλύτερα παιδιά, οι επιστήμονες προτείνουν την περαιτέρω αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων, αλλά τονίζουν την ανάγκη να μην διαταραχθεί το πρόγραμμα των απολυτηρίων εξετάσεων.

Στο πανεπιστήμιο, το εξάμηνο προτείνεται να ολοκληρωθεί με διαδικασίες απομακρυσμένης διδασκαλίας.

Τα νηπιαγωγεία διευκρινίζεται ότι δεν θα πρέπει ακόμη να επαναλειτουργήσουν τουλάχιστον μέχρι τις θερινές διακοπές, καθώς εκεί τα παιδιά δεν μπορούν να τηρήσουν επαρκώς τους κανόνες υγιεινής και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους γονείς ή τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

Εξετάζοντας και τα συνταγματικά ζητήματα που τίθενται από την παρατεταμένη επιβολή περιορισμών, η Leopoldina σημειώνει ότι, εφόσον ο αριθμός νέων κρουσμάτων παρέμενε σταθερά σε χαμηλά επίπεδα και οι ασθενείς του κορονοϊού, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι, θα μπορούσαν να έχουν την απαιτούμενη περίθαλψη, τίποτα δεν θα εμπόδιζε την εξομάλυνση της δημόσιας ζωής, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα τηρούνταν οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής. Μεταξύ των επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν είναι αυτές του λιανικού εμπορίου και της εστίασης, αναφέρει η έκθεση.

Καλλιτεχνικά και αθλητικά γεγονότα

Η Leopoldina τονίζει ότι όταν ξαναρχίσει η διεξαγωγή τέτοιων εκδηλώσεων, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι θεατές θα είναι μόνο τόσοι όσοι απαιτούνται προκειμένου να τηρηθούν οι ενδεδειγμένες αποστάσεις. Σε κανονική λειτουργία, αυτοί οι χώροι θα μπορούν να τεθούν μόνο όταν θα υπάρχει εμβόλιο κατά του κορονοϊού, επισημαίνεται.

Οικονομικά μέτρα

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, η Ακαδημία ζητά σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων με στόχο την βραχυπρόθεσμη αναζωογόνηση της οικονομίας. Μεταξύ των μέτρων που προτείνει είναι και η κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης, όχι μόνο για τα χαμηλότερα εισοδήματα, όπως προβλεπόταν, αλλά για όλα.

Η Leopoldina εισηγείται ακόμη να μην εγκαταλειφθούν οι στόχοι για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, οι ακαδημαϊκοί εκτιμούν ότι οι χώρες που πλήττονται θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φθηνά δάνεια και ενισχύσεις από την ΕΚΤ και τον ΕΜΣ, αλλά δεν κάνουν κάποια αναφορά σε «κορονο-ομόλογα».

Ψυχολογικός παράγων

Οι ερευνητές της Ακαδημίας προειδοποιούν κατά της ενδεχόμενης υποτίμησης των συνεπειών από τον περιορισμό της κοινωνικής ζωής των πολιτών – τόσο στην ψυχική όσο και στην σωματική υγεία τους.

Αντιδράσεις

Σε ανάλογο ύφος με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών τοποθετούνται και οι πέντε «Σοφοί» της γερμανικής οικονομίας. Με άρθρο τους στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, τάσσονται κατά του ενδεχομένου κάποιοι κλάδοι να παραμείνουν απολύτως κλειστοί και θεωρούν ότι «η πολιτική οφείλει να θέσει σαφείς κανόνες προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορονοϊού και να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας», ενώ τονίζουν ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να επαναλειτουργήσουν εφόσον θα τηρούνται οι όροι που θα τεθούν.

Το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK) ζητά από την πλευρά του επιπλέον ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία. Ο Πρόεδρος Έρικ Σβάιτσερ εισηγήθηκε μεταξύ άλλων την επίσπευση της επιστροφής φόρου, κυρίως για εταιρίες που απασχολούν μέχρι δέκα εργαζόμενους, κάνοντας λόγο για «λίγη καλή θέληση που μπορεί να δώσει ρευστότητα σε κάποιους που την χρειάζονται επειγόντως».

Τα κρατίδια

Η Καγκελάριος θα προεδρεύσει σήμερα του «μίνι» υπουργικού συμβουλίου κορονοϊού, στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Υγείας, Οικονομικών και Οικονομίας, για μια πρώτη αξιολόγηση της κατάστασης και των προτάσεων της Leopoldina. Αύριο, Τετάρτη, θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους 16 Πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, προκειμένου να συντονιστούν οι μελλοντικές αποφάσεις.

Από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν ήταν ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποίος ζήτησε έναν «οδικό χάρτη» εξόδου, που, όπως είπε, θα εξακολουθήσει να βασίζεται σε αυστηρούς περιορισμούς.

Υπέρ της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών τάχθηκε εμμέσως και ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα λειτουργούν και ότι σιγά σιγά ο κορονοϊός τίθεται υπό έλεγχο. Προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο πρόωρης χαλάρωσης των μέτρων.

Η «άλλη» άποψη

Κατά της πρόωρης «λήξης συναγερμού» προειδοποιεί από την πλευρά του ο καθηγητής Ιολογίας Χέλμουτ Φίκενσερ. Ο ίδιος τονίζει ότι αυτή την στιγμή δεν βλέπει «κανέναν λόγο» για κάτι τέτοιο.

«Εάν άρουμε τα μέτρα προστασίας, θα έχουμε πολύ πιθανόν σύντομα γεμάτα νοσοκομεία», εκτιμά ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατρικής των Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου του Κιέλου και Πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης για την Καταπολέμηση Ιογενών Νόσων (DVV).

«Είναι πιθανό να γίνουν πολλά σοβαρά λάθη. Για παράδειγμα, αν κάποιος τώρα άνοιγε πλήρως όλα τα σχολεία, θα το θεωρούσα μεγάλο λάθος», τονίζει και αποδίδει την επιβράδυνση της αύξησης των κρουσμάτων στα αυστηρά μέτρα προστασίας που εφαρμόζονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Αεροδρόμιο Φρανκφούρτης: Γρήγορο τεστ κορωνοϊού πριν την επιβίβαση

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης είναι το μοναδικό στη Γερμανία που έχει αυτή τη δυνατότητα. Από την περασμένη Δευτέρα, ενδιαφερόμενοι επιβάτες, μπορούν να κάνουν το τεστ. Διαθέτουν δύο δυνατότητες.

Ένα γρήγορο εσπρεσάκι ανήκει σχεδόν στη τελετουργία ενός αεροπορικού ταξιδιού, τι θα λέγατε και για ένα… γρήγορο τεστ Covid-19; Κι αυτό γίνεται!

Προβλέπεται μάλιστα από τη Δευτέρα, 29.06 για πρώτη φορά στη Γερμανία, στο διεθνές αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

Μάλιστα για τους επιβάτες που φθάνουν με το τραίνο, πέφτουν σχεδόν επάνω στο λεγόμενο Walk-In-Test Center, που βρίσκεται ανάμεσα στο Terminal I και στο συγκρότημα The Squaire με σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, γραφεία και ένα ξενοδοχείο.

Δύο επιλογές: 139 ευρώ ή 59 ευρώ το τεστ

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Centogene που μαζί με τη Lufthansa και τη Fraport είχαν την ιδέα αυτής της δυνατότητας σε περιόδους αβεβαιότητας, προσφέρουν δύο εναλλακτικές:

Η πρώτη αφορά σε ένα λεγόμενο Fast-Track-Test, το οποίο μέσα σε δύο ή τρεις ώρες δίνει ασφαλή απάντηση και την αναγκαία βεβαίωση για πολλές χώρες του κόσμου που την ζητούν για να επιτρέψουν την είσοδο σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Και η δεύτερη αφορά σε ένα λιγότερο γρήγορο τεστ, που μπορεί να γίνει μια μέρα πριν το αεροπορικό ταξίδι, όπως εξήγησε ο Αρντ Ρολφς, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Centogene, παρουσιάζοντας το πρότζεκτ.

Η διαφορά αποτυπώνεται και στην τιμή. Ενώ το πρώτο τεστ κοστίζει 59 ευρώ, η αξία του δεύτερου είναι στα 139 ευρώ. “Αλλά και τα δύο είναι εξίσου υψηλής ακρίβειας”.

“Η πρώτη ασαφής ιδέα μάς ήρθε πριν από έξι μήνες” λέει ο Αλεξάντερ Λαουκεμάν, υπεύθυνος της Fraport στον τομέα λειτουργίας των τερματικών σταθμών για την γρήγορη εφαρμογή της ιδέας. “Όσο καιρό δεν υπάρχει εμβόλιο, η δυνατότητα τεστ μεγάλης κλίμακας, είναι αποφασιστικής σημασίας. Όταν ένα ιδιωτικό ή επαγγελματικό ταξίδι καταλήγει σε καραντίνα 14 ημερών στον τόπο προορισμού, σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ότι ο στόχος του ταξιδιού δεν έχει επιτευχθεί”.

“Με το άνοιγμα αυτού του κέντρου για γρήγορα τεστ προσφέρουμε στους επιβάτες τη δυνατότητα να κάνουν το τεστ με άνεση, όταν θέλουν να πετάξουν στο εξωτερικό ή ερχόμενοι από το εξωτερικό να διαμείνουν στη Γερμανία, για να αποφύγουν την καραντίνα” λέει και ο Μπγερν Μπέκερ από τη Lufthansa. “Ήδη από τώρα ζητούν αεροπορικές εταιρείες αρνητικό αποτέλεσμα τεστ σε επιβάτες πριν καν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο, γιατί εάν δεν γίνουν δεκτοί στη χώρα προορισμού τους, θα πρέπει να τους μεταφέρουν πίσω”.

Πολλές οι προσδοκίες

Το ενδιαφέρον είναι ότι το κέντρο για το τεστ δεν προορίζεται μόνο για επιβάτες, αλλά και για όλους εκείνους που θέλουν, πριν επισκεφθούν κάποιο ευπαθές ή ασθενές πρόσωπο ή μιαν εκδήλωση με πολλούς συμμετέχοντες, ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, να ξέρουν εάν είναι φορείς του ιού.

Μάλιστα για την τελευταία περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν τη λήψη από το φάρυγγα μόνοι τους με τη βοήθεια ενός στειλεού, που μοιάζει με μακριά μπατονέτα.

Παρά το ότι το κέντρο έχει μόνο 8 καμπίνες για τη λήψη του υγρού, που κάνει στις υπόλοιπες περιπτώσεις ειδικευμένο προσωπικό, το ενδιαφέρον ήδη από την πρώτη ημέρα δοκιμαστικής λειτουργίας του, ήταν μεγάλο.

Μάλιστα για το τεστ ήρθε στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και κάποιος νεαρός που ήθελε να πληροφορηθεί για το ταξίδι του στη Ζάμπια. “Εάν τελικά γίνει η πτήση, χρειάζομαι οπωσδήποτε ένα τέτοιο τεστ”.

Η δοκιμαστική φάση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2021.

Τόσο η Lufthansa όσο και Fraport έχουν επενδύσει πολλές προσδοκίες σε αυτά τα τεστ. Ο λόγος είναι ότι και οι δύο εταιρείες προσπαθούν, έστω και υπό συνθήκες Covid-19, να κάνουν και πάλι τη βιομηχανία ταξιδιών προσοδοφόρα. Το ίδιο πιστεύει και ο επικεφαλής της Centogene Αρντ Ρολφς. “Τα τεστ είναι ο μόνος κατάλληλος τρόπος για να τεθεί σε πάλι σε κίνηση η κοινωνική ζωή και η οικονομία της Γερμανίας πριν υπάρξει ένα ασφαλές εμβόλιο”, δηλώνει.

Πηγή: dw.com

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Volkswagen εγκαταλείπει τα σχέδια για κατασκευή εργοστασίου στην Τουρκία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο όμιλος Volkswagen ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τα σχέδιά του για την κατασκευή εργοστασίου στην Τουρκία εξαιτίας της κρίσης του κλάδου του αυτοκινήτου που προκλήθηκε από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Η κατάσταση δεν είναι η ίδια σε σχέση με πριν από τον κορονοϊό», δήλωσε εκπρόσωπος του ομίλου.

Το εργοστάσιο επρόκειτο να κατασκευασθεί στη περιοχή της Σμύρνης και θα δημιουργούσε 4.000 θέσεις εργασίας.

Πέρυσι, ο όμιλος Volkswagen είχε ήδη αναβάλει την απόφαση για την επένδυση, αφού η Τουρκία ξεκίνησε τις επίμαχες στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην βόρεια Συρία.

Η οριστική εγκατάλειψη του σχεδίου εξηγείται από «τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην αγορά του αυτοκινήτου», εξήγησε ο εκπρόσωπος της Volkswagen.

Οπως και συνολικά ο κλάδος του αυτοκινήτου, η Volkswagen επλήγη σοβαρά κατά το πρώτο μέρος του έτους από τις συνέπειες της πανδημίας, που προκάλεσε δραστική μείωση των πωλήσεων.

Εκμεταλλευόμενος την ανάκαμψη της ζήτησης, ο όμιλος αποφάσισε ωστόσο πως θέτει τέλος στο σχήμα της αναγκαστικής άδειας για το σύνολο των γερμανικών εργοστασίων.

Η κρίση του κλάδου του αυτοκινήτου, πυλώνα της γερμανικής οικονομίας, απειλεί μακροπρόθεσμα 100.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα στον τομέα Φερντινάντ Ντουντενχόφερ.

Η Renault, αντιμέτωπη με οικονομικές δυσχέρειες, προβλέπει από την πλευρά της την περικοπή 15.000 θέσεων εργασίας στον κόσμο, στο πλαίσιο προγράμματος εξοικονόμησης άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα τριών ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Ο Ζέεχοφερ επιμένει για μεγαλύτερη συμμετοχή στη θαλάσσια διάσωση προσφύγων

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Στην Ευρώπη, η διάσωση στη θάλασσα είναι συνώνυμη εδώ και πολύ καιρό με τις αλλεπάλληλες αναβολές. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης οι πρόσφυγες-μετανάστες περιμένουν επί εβδομάδες πάνω στα πλοία μέχρι να τους επιτραπεί η έξοδος από αυτά.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ θέλει να δώσει νέα ώθηση στο θέμα κατά τη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας της Ε.Ε., σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου του, το οποίο περιήλθε σε γνώση του γερμανικού πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).

«Εν όψει της αναμενόμενης αύξησης των αφίξεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χρειαζόμαστε τις επόμενες εβδομάδες μια μεγαλύτερη συμμετοχή των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου του, το οποίο ο Ζέεχοφερ θα φέρει προς συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της Ε.Ε, την ερχόμενη Τρίτη.

Mε το έγγραφο αυτό καλούνται τα κράτη μέλη της Ε.Ε. «να υποστηρίξουν τις μεσογειακές χώρες στο να αντιμετωπίσουν τις αποβιβάσεις μεταναστών-προσφύγων με αποστολές προς αναζήτηση και διάσωσή τους στη θάλασσα».

Ταυτόχρονα ο Ζέεχοφερ εκφράζει την επιθυμία «να αποφευχθούν κίνητρα τα οποία τους προσελκύουν να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη».

«Η κατάσταση στη Μεσόγειο, ιδίως ο κίνδυνος για τη ζωή τους, στον οποίο υποβάλλονται εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη δια θαλάσσης, μας γεμίζει με μεγάλη ανησυχία», αναφέρει το έγγραφο το οποίο στάλθηκε στις άλλες χώρες της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου.

«Οι λαθροδιακινητές εξακολουθούν να προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τους κανόνες διάσωσης στη θάλασσα με το “αδίστακτο επιχειρηματικό μοντέλο” τους»,τονίζει ο Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός.

Ευρωπαϊκή υπόθεση

Στο εν λόγω έγγραφο, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών τονίζεται επίσης ότι «είναι ευρωπαϊκή υπόθεση να προληφθούν οι περαιτέρω θάνατοι στη Μεσόγειο και να τερματισθεί η απάνθρωπη επιχείρηση των λαθροδιακινητών».

Παράλληλα αναφέρονται και πολλά μέτρα τα οποία θα αποτελέσουν αντικίνητρα για τους μετανάστες-πρόσφυγες να ξεκινούν.

Σύμφωνα με αυτά, θα πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Αστυνομία των χωρών από τις οποίες προέρχονται καθώς επίσης και των χωρών διέλευσης των προσφύγων / μεταναστών.

Επιπλέον, η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει την παραθαλάσσεια προστασία των εξωτερικών της συνόρων, ιδίως με το να καταστήσουν πιο ικανές τις Ακτοφυλακές των χωρών της Βόρειας Αφρικής της Μεσογείου, έτσι ώστε αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν με επαγγελματικό τρόπο στο στο καθήκον τους συμμορφούμενες όμως παράλληλα με τους κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στο τέλος του εγγράφου, ο Ζέεχοφερ θέτει στους συναδέλφους του δύο ερωτήματα: πρώτον, θέλει να μάθει τι είδους υποστήριξη φαντάζονται ότι μπορούν να παράσχουν στην καταπολέμηση των λαθροδιακινητών ή για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και δεύτερον υπό ποίες προϋποθέσεις θα ήταν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν τον μηχανισμό της Μάλτας – δηλαδή την υποδοχή των διασωθέντων στη θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Αλτμάιερ: Τελειώνει αμετάκλητα η εποχή των ορυκτών πηγών ενέργειας στη Γερμανία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ χαρακτήρισε το στοχευμένο τέλος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα ως σημείο καμπής στην οικονομική ιστορία της Γερμανίας.

«Με αυτήν την απόφαση, η εποχή των ορυκτών πηγών ενέργειας τελειώνει αμετακλήτως», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός πριν από την απόφαση του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag) να κλείσει τον τελευταίο σταθμό παραγωγής ενέργειας έως το 2038.

Η Γερμανία θα είναι η μόνη μεγάλη βιομηχανική χώρα που θα καταργήσει ταυτόχρονα την πυρηνική ενέργεια και την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα.

Είναι ένα έργο γενεών. Θέλουμε η οικονομική δύναμη της χώρας να συμβαδίζει με την προστασία του κλίματος, τόνισε ο Αλτμάιερ.

Πάντως, το οικολογικό κίνημα και οι Πράσινοι θεωρούν ότι η ημερομηνία λήξης του 2038 είναι πολύ αργά και η αποζημίωση για τις εταιρείες είναι πολύ υψηλή.

Παράλληλα με τον νόμο περί εξόδου από αυτές τις μορφές παραγωγής ενέργειας, το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο σχεδιάζει βοήθεια περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις πληγείσες περιοχές παραγωγής άνθρακα.

Οι φορείς εκμετάλλευσης του λιγνίτη και του λιθάνθρακα λαμβάνουν αποζημίωση συνολικού ύψους 4,35 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπάρχει επίσης επιπρόσθετη ομοσπονδιακή υποστήριξη για περίπου 20.000 απασχολούμενους στον κλάδο, οι οποίοι θα πληγούν σταδιακά από το νέο νόμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στο 27% οι πτήσεις από Γερμανία τον Ιούλιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Τον Ιούλιο οι αναχωρήσεις από γερμανικά αεροδρόμια θα κυμανθούν στο ¼ σε σχέση με πέρυσι . «Ελαφρά αύξηση» τον Αύγουστο. Τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός η Ελλάδα. Το 83% των Γερμανών δεν θα πετάξει το καλοκαίρι.

Τον Ιούλιο οι αεροπορικές εταιρείες θα εξυπηρετήσουν από τα γερμανικά αεροδρόμια 168 προορισμούς σε 39 ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόκειται για το 79% των προορισμών σε σύγκριση με πέρυσι με τη διαφορά ότι ο αριθμός των πτήσεων θα είναι πολύ μικρότερος.

Όπως προκύπτει από έρευνα του Γερμανικού Συνδέσμου Αερομεταφορών (BDL) από το σύνολο των γερμανικών αεροδρομίων θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο μόλις το 27% των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Πρόκειται μεν για αύξηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες (Απρίλιος 4%, Μάιος 6%, Ιούνιος 14%), αλλά σε χαμηλά επίπεδα. Για τον Αύγουστο ο BDL αναμένει μια «ελαφρά αύξηση» της εναέριας κυκλοφορίας υπό την προϋπόθεση ότι οι ρυθμοί εξάπλωσης του κορωνοϊού θα κυμανθούν στα σημερινά επίπεδα.

Η Ελλάδα στην τρίτη θέση

Σύμφωνα με την έρευνα του BDL το κέντρο βάρους των πτήσεων αφορούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Γερμανών. Μετά την Ισπανία και την Τουρκία τα περισσότερα αεροπορικά δρομολόγια από τη Γερμανία θα εξυπηρετούν τον Ιούλιο προορισμούς στην Ελλάδα. Ακολουθούν η Ιταλία και η Αυστρία.

Στην κορυφή του πίνακα των 20 δημοφιλέστερων προορισμών βρίσκεται με 326 αφίξεις από τη Γερμανία το ισπανικό νησί Μαγιόρκα, ακολουθεί με 221 αφίξεις η Κωνσταντινούπολη και με 167 η Βιέννη.

Στη 10η θέση αυτού του πίνακα βρίσκεται το Ηράκλειο με συνολικά 94 αφίξεις από τη Γερμανία τον Ιούλιο. Ακολουθούν στη 12η θέση η Θεσσαλονίκη με 69 αφίξεις, στη 13η θέση η Αθήνα με 64 αφίξεις και στην 20η θέση η Ρόδος με 47 αφίξεις.

Πάνω από το 80% δεν πρόκειται να πετάξει

Πάντως, μια συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών δεν σκοπεύει να πετάξει φέτος στις διακοπές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Civery για το περιοδικό Spiegel το 83,1% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι λόγω Covid-19 δεν πρόκειται να πετάξουν τους επόμενους τρεις μήνες και μόλις το 13,4% σχεδιάζει να πετάξει είτε για επαγγελματικούς είτε για ιδιωτικούς λόγους. Ένα 60,8% διακατέχεται από το φόβο να μολυνθεί μέσα στο αεροπλάνο.

Πηγή: dw.com

 

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στα 2,85 εκατομμύρια οι άνεργοι στη Γερμανία τον Ιούνιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η πανδημία Covid-19 εξακολουθεί να επηρεάζει τη γερμανική αγορά εργασίας. Αύξηση της ανεργίας, της μερικής εργασίας και όσων δικαιούνται κοινωνικά βοηθήματα.

Εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας Covid-19 αυξήθηκε ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, τον Ιούνιο 2,853 εκατομμύρια άτομα ήταν χωρίς εργασία, 40.000 περισσότερα απ’ ό,τι τον Μάιο και 637.000 περισσότερα από ό,τι ένα χρόνο πριν.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 0,1% στο 6,2%. Υπό κανονικές συνθήκες τον μήνα Ιούνιο μειώνεται ο αριθμός των ανέργων.

Πάνω από 4.000.000 λαμβάνουν κοινωνικά βοηθήματα

Ένα νέο ρεκόρ καταγράφεται για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς μειωμένου χρόνου εργασίας, δηλαδή, που η θέση τους επιδοτείται από το κράτος προκειμένου να μην απολυθούν.

Βάση των στοιχείων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης ο αριθμός αυτών των ατόμων αυξήθηκε από 2,49 εκατομμύρια το Μάρτιο στα 6,83 εκατομμύρια τον Απρίλιο.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Απασχόλησης Ντέντλεφ Σέελε, η ενεργοποίηση του καθεστώτος της επιδοτούμενης μερικής απασχόλησης «σε μεγάλο κλίμακα σταθεροποίησε την αγορά εργασίας

Τέλος, στο διάστημα της πανδημίας Covid-19 αυξήθηκε ο αριθμός των δικαιούχων κοινωνικών παροχών στα 4,076 εκατομμύρια άτομα. Ένα χρόνο πριν ήταν κατά 152.000 λιγότεροι.

Επομένως, στη Γερμανία το 7,5% εκείνων που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας δεχόταν τον Ιούνιο κοινωνικό βοήθημα.

Πηγή: dw.com

 

Συνέχεια

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ώρα πριν

Έλληνας επιστήμονας στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ6 ώρες πριν

Destination Greece Health First: Καμπάνια για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 ώρες πριν

Y.Π.Α.: Αναθεώρηση για τις πτήσεις από Βρετανία – Αλλαγές στο PLF από 9 Ιουλίου

ΥΓΕΙΑ8 ώρες πριν

Άσθμα και αλλεργίες είναι συχνότερα στους εφήβους που μένουν ξύπνιοι έως αργά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ23 ώρες πριν

Τα ζώα προαισθάνονται τους σεισμούς, επιβεβαιώνουν Γερμανοί επιστήμονες

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα πριν

Καλύτερη η συμπεριφορά των παιδιών που μεγαλώνουν σε σπίτια με σκύλους

Διατροφή1 ημέρα πριν

ΕΟΦ: Εφιστά την προσοχή για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα πριν

Αεροδρόμιο Φρανκφούρτης: Γρήγορο τεστ κορωνοϊού πριν την επιβίβαση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Η Air France θα καταργήσει 7.580 θέσεις εργασίας έως το τέλος του 2022

ΥΓΕΙΑ1 ημέρα πριν

Διπλάσιος ο κίνδυνος άνοιας για ανθρώπους με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ1 εβδομάδα πριν

Πρωτόκολλο για επιβάτες που επισκέπτονται την Ελλάδα: Καλώς ήρθες στην ΕΛΛΑΔΑ! (Y.Π.Α)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Ντίσελντορφ: Ιδανικά μέρη για ημερήσιες αποδράσεις

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Όταν ο κορονοϊός καταστρέφει τις διακοπές

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Οι κανονισμοί και οι απαγορεύσεις μετά τις διακοπές

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Φρανκφούρτη: Μερικά από τα καλύτερα μέρη για να επισκεφθείτε

ΓΕΡΜΑΝΙΑ6 ημέρες πριν

Γερμανία: 2η πιο ασφαλής χώρα στον κόσμο στην μετά Covid-19 εποχή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Ελλάδα: Οι αεροπορικές οδηγίες που ισχύουν έως 30 Ιουνίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Πότε αρχίζουν οι σχολικές καλοκαιρινές διακοπές στα κρατίδια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 εβδομάδα πριν

Yποχρεωτική συμπλήρωση του PLF από επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Βρετανία: Προσφυγή κατά της καραντίνας 14 ημερών – Στις 29 Ιουνίου οι όποιες αλλαγές

Europolitis TV2 μήνες πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV2 μήνες πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV3 μήνες πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV3 μήνες πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV3 μήνες πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 μήνες πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ4 μήνες πριν

Οι Κρητικές γεύσεις και αρώματα στο κέντρο του Ντύσσελντορφ,επιχειρηματικές συναντήσεις B2B(VIDEO)

Europolitis TV5 μήνες πριν

Μαγεία στην Tonhalle η ερμηνεία της Ελενας Μαραγκού με μουσική συνοδεία του Κώστα Ράπτη

Europolitis TV7 μήνες πριν

Το Αιγοπρόβατο όπως δεν το ξέρουμε!

Europolitis TV9 μήνες πριν

H Γενική Πρόξενος Μαρίας Παπακωνσταντίνου στην Anuga 2019(Video)

Advertisement Europolitis
Advertisement