Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο επανεκκίνησης οικονομίας, σχολείων και εργασίας

Published

on

Η Βρετανία πέρασε την κορύφωση της πανδημίας, χάρη στις θυσίες των πολιτών, και απέφυγε μία «ανεξέλεγκτη και καταστροφική» επιδημία που θα μπορούσε να προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, κατά την πρώτη του εμφάνιση στην καθιερωμένη ενημέρωση της κυβέρνησης για την εξέλιξη της πανδημίας, από τότε που νόσησε από τον κορονοϊό.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δώσει στη δημοσιότητα ένα συνολικό σχέδιο που θα καλύπτει την επανεκκίνηση της οικονομίας, την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία και την επιστροφή στην εργασία, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τα πέντε κριτήρια που έχει ήδη γνωστοποιήσει η κυβέρνηση και κυρίως τη διατήρηση του ρυθμού μετάδοσης του ιού στο χαμηλότερο επίπεδο.

«Είναι σημαντικό να μην πέσουμε πάνω σε μία ακόμη καταστροφή», είπε και εξήγησε ότι οποιαδήποτε απόφαση δεν θα πρέπει να οδηγεί στην αύξηση του δείκτη αναπαραγωγής του ιού πάνω από το όριο του 1, που θα σήμαινε γρήγορη εξάπλωση του ιού.

Απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να ενεργήσει, επιβάλλοντας το lockdown πολύ αργά, λέγοντας ότι η Βρετανία «έκανε το σωστό, την κατάλληλη στιγμή», έτσι ώστε τα μέτρα να συμπίπτουν με την έξαρση του ιού.

Σε ότι αφορά τη σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης – απαντώντας σε ερώτηση για το ότι η Βρετανία κατέχει τον χειρότερο απολογισμό σε απώλειες ζωών – είπε ότι μία πραγματική σύγκριση θα είναι δυνατή στο τέλος του προβλήματος, και πρόσθεσε ότι το lockdown επιβλήθηκε σχετικά νωρίτερα από ότι στην Γαλλία και την Ισπανία.

Επίσης απορριπτικός ήταν ως προς τον όρο «λιτότητα» ως τρόπο για να ανακτήσει τις δυνάμεις της η οικονομία, μετά από την άρση του lockdown.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνηση, σερ Πάτρικ Βάλανς, παρουσίασε τα δεδομένα με την πτώση των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία, όπως και της μείωσης των θανάτων από τα διαγνωσμένα περιστατικά.

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού για ένα εμπεριστατωμένο πλάνο την επόμενη εβδομάδα με τα επόμενα βήματα εν μέσω της πανδημίας, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κιέρ Στάρμερ, σχολίασε ότι πρόκειται για μία απόφαση στη σωστή κατεύθυνση, την οποία το κόμμα των Εργατικών ζητά επανειλημμένα εδώ και καιρό.

Πάνω από 9.000 κλήσεις σε 10 μέρες για παραβάσεις

Το εθνικό συντονιστικό σώμα της αστυνομίας της Βρετανίας (NPCC) ανακοίνωσε ότι εξέδωσε περισσότερα από 9.000 πρόστιμα σε παραβάτες των κανόνων του lockdown στην Αγγλία και την Ουαλία κατά την περίοδο από τις 27 Μαρτίου έως τις 27 Απριλίου, την πλειοψηφία των οποίων στην Αγγλία.

Από αυτά περίπου τα 400 αφορούσαν κλήσεις προς επαναλαμβανόμενους παραβάτες. Το ποσό του προστίμου είναι 60 λίρες, το οποίο μπορεί να μειωθεί σε 30 εάν πληρωθεί εντός δύο εβδομάδων και αφορά παραβίαση των περιορισμών κυκλοφορίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγάπη με… επιβράβευση: Η Κίνα επιδοτεί τους γάμους

Published

on

Από

Ο αριθμός των γάμων στην Κίνα μειώθηκε κατά περισσότερο από 20% τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία. Photo credits: andibreit / pixabay

Ένα ζευγάρι νεαρών Κινέζων ποζάρουν χαμογελαστοί στο γραφείο του δημάρχου, όπου πήγαν για να παντρευτούν, καμαρώνοντας και κρατώντας στα χέρια σημειώσεις που τους έδωσαν οι αρχές για να τους ενθαρρύνουν να παντρευτούν.

Η πόλη Λουλιάνγκ, στην επαρχία Σανξί (βόρεια) είναι μία από τις πολλές περιοχές της Κίνας που, λόγω της δημογραφικής κρίσης, προσφέρει κίνητρα σε ζευγάρια να παντρευτούν ή να αποκτήσουν παιδί.

Τα 1.500 γιουάν (197 ευρώ) που έλαβε το ζευγάρι είναι μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης να τονώσει το ποσοστό γεννήσεων, με τον πληθυσμό της Κίνας να αναμένεται να μειωθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2024.

Αυτό το ποσό, αν και περιορισμένο για τα κινεζικά πρότυπα, αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ του μέσου μισθού στη Λουλιάνγκ.



Ο αριθμός των γάμων στην Κίνα μειώθηκε κατά περισσότερο από 20% τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Οι νεαροί Κινέζοι είναι όλο και πιο απρόθυμοι να παντρευτούν, λόγω του οικονομικού κόστους, ιδιαίτερα της ανατροφής των παιδιών, αλλά και εξαιτίας της αγοράς εργασίας που έχει γίνει πιο δύσκολη και αποτρεπτική για γάμο.

Όταν ανακοινώθηκε η επιδότηση των αρχών της Λουλιάνγκ τον περασμένο χρόνο, πολλοί χρήστες του διαδικτύου θεώρησαν ότι η βοήθεια ήταν πολύ μέτρια σε σύγκριση με το κόστος ζωής.



Σε ολόκληρη την Κίνα, η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί μείζον μέλημα της κυβέρνησης, η οποία ενθαρρύνει τέτοια μέτρα.

Η κομητεία Σανγκγιού στην κεντρική επαρχία Ζανξί, για παράδειγμα, προσφέρει οικονομική βοήθεια σε όλες τις οικογένειες με δεύτερο ή τρίτο παιδί.

Στο Τιανμέν, στη γειτονική Χουμπέι, οι γονείς με τρία παιδιά μπορούν να λάβουν έως και 21.700 ευρώ σε βοήθεια. Σύμφωνα με τοπικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης, τα μέτρα αυτά οδήγησαν σε αύξηση των γεννήσεων στην πόλη το 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Porsche καταργεί 1.900 θέσεις εργασίας στη Γερμανία

Published

on

Από

Σύμφωνα ωστόσο με το αρχικό σχέδιο, έως το 2030 θα έπρεπε περισσότερα από το 80% των νέων σπορ και εκτός δρόμου μοντέλων της Porsche να είναι πλήρως ηλεκτροκίνητα. Photo credits: GoranH / pixabay

Την κατάργηση περίπου 1.900 θέσεων εργασίας έως το 2029 σχεδιάζει η αυτοκινητοβιομηχανία Porsche, θυγατρική του ομίλου της Volkswagen.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, οι περικοπές αφορούν τα εργοστάσια στην περιοχή της Στουτγάρδης, στο Τσούφεχάουζεν και στο Βάισαχ και θα γίνουν «με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο».

Επιπλέον, διευκρίνισε η Porsche, για τους εργαζόμενους θα εξακολουθήσει να ισχύει η «εγγύηση απασχόλησης», η οποία απαγορεύει απολύσεις για λειτουργικούς λόγους έως το 2030 και οι αποχωρήσεις θα πρέπει να είναι εθελούσιες.



Η εταιρία απασχολεί συνολικά 37.000 εργαζόμενους στα εργοστάσιά της στη Γερμανία.

Στις αρχές του μήνα η Porsche ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το τέλος της συνεργασίας της με τον οικονομικό διευθυντή Λουτς Μέσκε και τον διευθυντή πωλήσεων Ντέτλεφ φον Πλάτεν, χωρίς να αιτιολογήσει την απόφαση ή να ορίσει αντικαταστάσεις.



Λίγες ημέρες αργότερα, η εταιρία ανακοίνωσε ότι, σε αντίθεση με προηγούμενους στόχους της, θα επικεντρωθεί εκ νέου στους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Για την ανάπτυξη αυτών των κινητήρων, αλλά και των plug-in υβριδικών μοντέλων, το επιπλέον κόστος για το 2024 υπολογίζεται σε 800 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα ωστόσο με το αρχικό σχέδιο, έως το 2030 θα έπρεπε περισσότερα από το 80% των νέων σπορ και εκτός δρόμου μοντέλων της Porsche να είναι πλήρως ηλεκτροκίνητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ «αξίζει» η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου!

Published

on

Από

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα ρομαντικό γεύμα σε εστιατόριο είναι η πρώτη επιλογή όσων θα γιορτάσουν φέτος την ημέρα αυτή στην Ιταλία. Photo credits: kaboompics / pixabay

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου «αξίζει» πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ, περιλαμβανομένων γευμάτων, λουλουδιών, δώρων και διακοπών, σύμφωνα με έρευνα της ιταλικής Εθνικής Συνομοσπονδίας Χειροτεχνών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (CNA).

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τη CNA μεταξύ των μελών της, αποκάλυψε ότι ένα ρομαντικό γεύμα σε εστιατόριο είναι η πρώτη επιλογή όσων θα γιορτάσουν φέτος την ημέρα αυτή στην Ιταλία.



Ένα άρωμα, σοκολατάκια, ρούχα, ένα ραντεβού σε σπα, μια έκθεση, μια παράσταση ή μια βραδιά στον κινηματογράφο ακολουθούν μ’ αυτή τη σειρά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Τα λουλούδια χρησιμοποιούνται επίσης πολύ αυτή την ημέρα, όχι μόνο ως ρομαντική χειρονομία, αλλά και ως δώρο σε γονείς, παιδιά, αδέλφια και φίλους, σύμφωνα με την έρευνα.



Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι φέτος είναι αυξημένος ο αριθμός αυτών που θα γιορτάσουν με μια σαββατοκυριακάτικη απόδραση, καθώς η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πέφτει Παρασκευή, κυρίως διαμένοντας μία ή δύο νύκτες σε ξενοδοχείο, με τον τζίρο να υπολογίζεται σε περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – ANSA


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Αρχίζει η 61η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια

Published

on

Από

Περίπου 5.000 αστυνομικοί περιφρουρούν την Διάσκεψη, με την συνδρομή δυνάμεων από άλλα κρατίδια, αλλά και από την γειτονική Αυστρία. Photo credits: holzijue / pixabay

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία και στην σκιά της χθεσινής επίθεσης με αυτοκίνητο εναντίον διαδηλωτών, πραγματοποιείται από σήμερα έως και την Κυριακή η φετινή, 61η, Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC).

Στην βαυαρική πρωτεύουσα βρίσκονται ήδη δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και του οικονομικού τομέα, με τις διατλαντικές σχέσεις και την Ουκρανία να κυριαρχούν στην ατζέντα της συνάντησης.

Η Διάσκεψη αρχίζει νωρίς το απόγευμα με χαιρετισμό του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αλλά λίγο αργότερα το ενδιαφέρον στρέφεται στην ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος αναμένεται να αναπτύξει την θέση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για τον παγκόσμιο ρόλο των ΗΠΑ και την σχέση τους με τους εταίρους τους.



Στην φετινή Διάσκεψη συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, της Λετονίας, της Δανίας, της Τσεχίας και της Κροατίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, των ΗΠΑ, της Κίνας, του Ισραήλ και του Καναδά και πολλοί άλλοι.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης αναμένεται να πραγματοποιηθούν σημαντικές διμερείς συναντήσεις, όπως αυτή του Τζέι Ντι Βανς και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Ρούμπιο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη μιλήσει για συνάντηση απόψε «υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των ΗΠΑ», χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.



Αν και η χθεσινή επίθεση του 24χρονου Αφγανού με αυτοκίνητο εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους διαδηλωτών δεν θεωρείται ότι συνδέεται με την διεξαγωγή της Διάσκεψης, είναι ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανατραπούν τα σχέδια για μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον της MSC, του ΝΑΤΟ και πολλών από τους συμμετέχοντες. Μέχρι χθες είχαν προγραμματιστεί για το τριήμερο 40 συγκεντρώσεις, αριθμός-ρεκόρ για την διοργάνωση.

Περίπου 5.000 αστυνομικοί περιφρουρούν την Διάσκεψη, με την συνδρομή δυνάμεων από άλλα κρατίδια, αλλά και από την γειτονική Αυστρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Honda και Nissan εγκατέλειψαν το σχέδιό τους για συγχώνευση

Published

on

Από

Η Honda και η Nissan είχαν αρχίσει στα τέλη του 2024 διαπραγματεύσεις για μια συγχώνευση, από την οποία θα μπορούσε να δημιουργηθεί η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο. Photo credits: lilo401 / pixabay

Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες Nissan και Honda επισημοποίησαν σήμερα ότι εγκαταλείπουν τις συνομιλίες τους για μια συγχώνευση, τις οποίες είχαν αρχίσει το Δεκέμβριο με προοπτική να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Η Honda, ο ιαπωνικός γίγαντας του αυτοκινήτου, και η Nissan, η αντίπαλός του που αντιμετωπίζει σοβαρές χρηματοοικονομικές δυσχέρειες, είχαν αρχίσει στα τέλη του 2024 διαπραγματεύσεις για μια συγχώνευση, από την οποία θα μπορούσε να δημιουργηθεί η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.



Ωστόσο, έπειτα από συνομιλίες, «οι δύο όμιλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, για να ευνοήσουν την ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και στην εκτέλεσή τους σε ένα όλο και πιο ασταθές περιβάλλον αγοράς (…), θα ήταν προσφορότερο να σταματήσουν τις συνομιλίες και να ακυρώσουν το πρωτόκολλο συμφωνίας» που συνήψαν στα τέλη του 2024, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Ο στόχος ήταν να ενωθούν οι δυνάμεις της Honda και της Nissan, που είναι αντιστοίχως η δεύτερη και η τρίτη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία πίσω από την πρώτη παγκοσμίως Toyota, ακόμα και να ενταχθεί στο σχέδιό τους αυτό μια τρίτη αυτοκινητοβιομηχανία, η Mitsubishi, ώστε να μπορούν να διαπραγματευθούν καλύτερα τη δαπανηρή και στρατηγική στροφή προς την ηλεκτροκίνηση.



Ένας “γάμος” των Nissan και Honda θα επέτρεπε να υπάρξουν οικονομίες κλίμακας για να χρηματοδοτηθούν τόσο η έρευνα όσο και η εξέλιξη των βιομηχανικών εργαλείων. Η αρχική προοπτική ήταν να ενταχθούν οι δύο όμιλοι στους κόλπους μιας ενιαίας εταιρείας συμμετοχών.

Όμως η Honda, σε θέση ισχύος και της οποίας η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση είναι πέντε φορές ανώτερη, ζήτησε τελικά να μετατραπεί η Nissan σε απλή θυγατρική – ένα σενάριο απαράδεκτο για τη Nissan, που ήθελε να διαφυλάξει την αυτονομία της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος διαδηλωτών στο Μόναχο

Published

on

Από

Photo credits: MagnusGuenther / pixabay

Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και «πολλοί» ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά, όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος συγκεντρωμένο στο κέντρο του Μονάχου, σύμφωνα με τη Sueddeutsche Zeitung.

Το αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος διαδηλωτών, οι οποίοι συμμετείχαν σε απεργία του συνδικάτου Ver.di στην Κένιγκσπλατς του Μονάχου. Η περιοχή έχει αποκλειστεί και βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας και των σωστικών συνεργείων.

Τουλάχιστον 20 άτομα έχουν τραυματιστεί, κάποια εκ των οποίων σοβαρά, ενώ μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται και παιδιά. Η Süddeutsche Zeitung μετέδωσε ότι μια γυναίκα έχασε την ζωή της στο περιστατικό, αλλά η αστυνομία δεν έχει μέχρι τώρα επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε το περιστατικό, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες, παρά μόνο ότι «ο οδηγός δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis