Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Smartphones: Κακόβουλο λογισμικό και πως το αντιμετωπίζουμε

Published

on

Μπορούν τα τηλέφωνα να προσβληθούν από κακόβουλο λογισμικό; Η σύντομη απάντηση είναι: ναι, μπορείτε να έχετε κακόβουλο λογισμικό στο smartphone σας, όπως και στον υπολογιστή σας.

Τα προγράμματα αυτά στα κινητά τηλέφωνα δεν είναι τόσο κοινά όσο οι παραδοσιακοί ιοί, αλλά υπάρχουν, και η συσκευή σας είναι ευάλωτη σε πολλές άλλες κοινές απειλές.

Αν και το τηλέφωνο σας μπορεί να μην επηρεαστεί ποτέ από έναν παραδοσιακό ιό, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθεί από άλλα είδη λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας ή απειλές.

Κίνδυνοι του κακόβουλου λογισμικού σε κινητό

Σε αντίθεση με τα iPhone, τα τηλέφωνα Android περιστασιακά μολύνονται από ιούς, επομένως είναι λογικό να προστατεύσετε τη συσκευή σας.

Άλλα είδη επιβλαβών λογισμικών αποτελούν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων. Οι ιοί είναι ένας μόνο τύπος κακόβουλου λογισμικού (λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας για μικρό χρονικό διάστημα)

Οι Hackers εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες των απαρχαιωμένων λειτουργικών συστημάτων ή των προγραμμάτων περιήγησης για να στοχεύσουν το τηλέφωνό σας ή να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες στα δίκτυα Wi-Fi.

Εναλλακτικά, μπορεί να προσπαθήσουν να σας εξαπατήσουν ώστε να αποδεχτείτε λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας με τη λήψη μιας ψεύτικης εφαρμογής ή κάνοντας κλικ σε μια σύνδεση σε ένα ψευδές μήνυμα κειμένου ή email ή σε μια αμφίβολη τοποθεσία web. Η πιο κοινή τακτική είναι η απάτη στα social media.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γνωρίζουμε, και οι τεχνικές και οι τακτικές που χρησιμοποιούν οι ηλεκτρονικοί εγκληματίες εξελίσσονται συνεχώς.

Γενίκευση του κακόβουλου λογισμικού

Με απλά λόγια, ένας ιός είναι ένας τύπος λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας και το λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας είναι ένας τύπος απειλής.

Αλλά αυτοί οι όροι συχνά χρησιμοποιούνται χαλαρά. Δεν είναι ασυνήθιστο να ακούμε όλους τους τύπους λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας να αναφέρονται ως ιοί.

Ένας ιός είναι ένας συγκεκριμένος τύπος λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας που εγκαθίσταται στον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας. Το λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας είναι η γενική ονομασία κάθε είδους επιβλαβούς λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων των ιών.

Λειτουργίες των κακόβουλων λογισμικών

Τα λογισμικά κακόβουλης λειτουργίας σχεδιάζονται από τους ηλεκτρονικούς εγκληματίες κατά κύριο λόγο για να παράξουν έσοδα. Μπορούν να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες, να κάνουν τη συσκευή να στείλει μηνύματα SMS με μεγάλο κόστος ή να εγκαταστήσουν λογισμικό που σας αναγκάζει να προβάλλετε ιστοσελίδες ή να κάνετε λήψη εφαρμογών.

Τα λογισμικά – πληροφοριοδότες μπορούν να κλέψουν λίστες επαφών, προσωπικά στοιχεία, την τοποθεσία, τους κωδικούς πρόσβασης, ακόμα και να διεξάγουν παρακολούθηση συνομιλιών στα social media.

Με τη βοήθεια του λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας, οι Hackers & Crackers μπορούν να έχουν πρόσβαση σε συσκευές και να κλέβουν πληροφορίες για δική τους χρήση ή για να τις πουλήσουν στο dark web.

Οι hackers χρησιμοποιούν επίσης ransomware που είναι εξειδικευμένα προγράμματα που κλειδώνουν συσκευές και κρυπτογραφούν προσωπικά δεδομένα. Τότε μπορούν να απαιτήσουν μια πληρωμή από το θύμα, ώστε να ανακτήσει κάποιος την πρόσβαση στα αρχεία του.

Ενδείξεις κακόβουλου λογισμικού στο τηλέφωνο

Τα τηλέφωνα μπορεί να είναι ευάλωτα σε εξωτερικές και εσωτερικές ζημιές. Ενώ η εξωτερική βλάβη είναι συνήθως ορατή, η εσωτερική ζημιά συνήθως αποκρύπτεται από την προβολή.

Οι ιοί και τα προγράμματα κακόβουλης λειτουργίας εκτελούν επαναλαμβανόμενες εργασίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν πόρους της συσκευής.

Οι ενδείξεις λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας σε κινητό ενδέχεται να εμφανίζονται με αυτούς τους τρόπους:

  • Το τηλέφωνό να είναι πολύ αργό.
  • Η φόρτωση των εφαρμογών διαρκεί περισσότερο.
  • Η μπαταρία αποφορτίζεται ταχύτερα από το ότι συνηθίζεται.
  • Υπάρχει πληθώρα αναδυόμενων διαφημίσεων (τύπου cookies).
  • Το τηλέφωνό σας έχει εφαρμογές που δεν θυμάστε να έχετε εγκαταστήσει.
  • Παρουσιάζεται ανεξήγητη χρήση δεδομένων χωρίς την έγκριση και γνώση του χρήστη.
  • Φτάνουν υψηλότεροι λογαριασμοί και σε διάφορες περιπτώσεις υψηλές και ανεξήγητες χρεώσεις.

Έλεγχος του κινητού τηλεφώνου για ιούς

Ένας καλός τρόπος για να ελέγξετε για Malware στο τηλέφωνο σας είναι να εκτελέσετε μια σάρωση για ιούς.

Πριν αγοράσετε λογισμικό προστασίας από ιούς για το τηλέφωνό σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει υπόψη το πιο ολοκληρωμένο προϊόν που είναι διαθέσιμο για τη συσκευή σας.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για antivirus διαθέσιμες στην αγορά. Μερικά είναι δωρεάν και κάποια πωλούνται.

Είναι καλή ιδέα να κάνετε έρευνα για να διασφαλίσετε ότι το λογισμικό ασφαλείας στο οποίο επενδύετε, εκτελεί μια πλήρη σάρωση και δεν παραβλέπει τυχόν τρωτά σημεία.

Αφαίρεση κακόβουλων λογισμικών από το κινητό τηλέφωνο

Εάν νομίζετε ότι έχετε malware στο τηλέφωνό σας, είναι σημαντικό να το σταματήσετε πριν προκαλέσει περαιτέρω ζημιά.

Ακολουθούν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε:

Απενεργοποιήστε το τηλέφωνο και επανεκκινήστε σε ασφαλή λειτουργία. Πατήστε το κουμπί κλειδώματος παρατεταμένα για να αποκτήσετε πρόσβαση στις επιλογές Power Off. Τα περισσότερα τηλέφωνα Android διαθέτουν την επιλογή επανεκκίνησης σε ασφαλή λειτουργία.

Αν και η ασφαλής λειτουργία μπορεί να διαφέρει από τηλέφωνο σε τηλέφωνο, σύμφωνα με την Google η διαδικασία είναι: Πατήστε παρατεταμένα το κουμπί κλειδώματος του τηλεφώνου σας. Όταν ξεκινήσει η κινούμενη εικόνα, πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί έντασης του τηλεφώνου σας. Κρατήστε το μέχρι να τελειώσει η κινούμενη εικόνα και να επανεκκινηθεί το τηλέφωνό σας. Στο κάτω μέρος της οθόνης θα βλέπετε “Ασφαλής λειτουργία”.

Καταργήστε την εγκατάσταση της ύποπτης εφαρμογής. Βρείτε την εφαρμογή στις Ρυθμίσεις. Κάντε scroll προς τα κάτω μέχρι να δείτε την ενότητα με το όνομα ”Εφαρμογές” και πατήστε επάνω της. Μόλις βρεθείτε εκεί, αν γνωρίζετε ποια είναι, βρείτε την και εν συνεχεία επιλέξτε την και καταργήστε την. Αυτό μπορεί να μην αφαιρέσει πλήρως το κακόβουλο λογισμικό, αλλά μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω ζημιά στη συσκευή ή να μεταδώσει το λογισμικό σε άλλες συσκευές στο δίκτυό σας.

Υπάρχει πιθανότητα κάποιες εφαρμογές να έχουν μολυνθεί από το κακόβουλο λογισμικό. Αναζητήστε όσες πιστεύετε ότι έχουν μολυνθεί και διαγράψτε τις αμέσως.

Εγκαταστήστε μια ισχυρή εφαρμογή ασφαλείας για κινητές συσκευές στο τηλέφωνό σας.

Συμβουλές προστασίας κινητού τηλεφώνου από κακόβουλο λογισμικό

Ακολουθούν επτά βασικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην προστασία από μελλοντικούς κινδύνους.

Χρησιμοποιήστε λογισμικό ασφαλείας για την προστασία της συσκευής Android που διαθέτετε.

Διατηρήστε ενημερωμένα όλα τα λειτουργικά συστήματα και το λογισμικό με τις πιο πρόσφατες εκδόσεις.

Μην κάνετε κλικ σε ύποπτους ή άγνωστους συνδέσμους, σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνύματα κειμένου.

Χρησιμοποιήστε ισχυρούς, σύνθετους κωδικούς πρόσβασης ή έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης.

Να χρησιμοποιείτε πάντα ασφαλείς συνδέσεις Wi-Fi και να χρησιμοποιείτε πάντα VPN όταν συνδέεστε σε δημόσιο Wi-Fi.

Σημείωση: Η σύνδεση VPN είναι εικονικό δίκτυο το οποίο δημιουργεί μια εικονική γέφυρα μεταξύ του χρήστη (εμάς, για παράδειγμα) και ενός διακομιστή (ο οποίος βρίσκεται οπουδήποτε στη γη). Αυτό το δίκτυο μπορεί να είναι ιδιωτικό και να χρειάζεται να έχουμε λογαριασμό με πιστοποιητικά σύνδεσης VPN (όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης) ή μπορεί να είναι δημόσιο. Έτσι κατ’ αυτόν τον τρόπο οι πιθανότητες εισβολής στην συσκευής από Hackers ή Crackers ελαχιστοποιούνται σε μεγάλο βαθμό.

Πάντα να χρησιμοποιείτε λογισμικό προστασίας στο ίντερνετ σε όλες τις συσκευές που συνδέεστε.

Να εγκαθιστάτε πάντα εφαρμογές από αξιόπιστες πηγές, όπως το Play Store της Google ή το App Store της Apple.

Είναι καλή ιδέα να µην περιμένετε μέχρι η συσκευή σας να μολυνθεί. Κάντε προτεραιότητα την προστασία της συσκευής που διαθέτετε. Η ύπαρξη καλού λογισμικού προστασίας από ιούς που βοηθά στην προστασία των υπολογιστών, των tablet και άλλων συσκευών θα μπορούσε να αποτρέψει την εξάπλωση λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας από συσκευή σε συσκευή.

Πηγή: huffingtonpost.gr

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστήμονες κατέγραψαν τα πρώτα στάδια ενός υπερκαινοφανούς αστέρα

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια, σε έναν όχι και τόσο μακρινό γαλαξία, ένα μεγάλο αστέρι εξερράγη και εκτόξευσε στο διάστημα στοιχεία που αποτελούν τους δομικούς λίθους της ζωής.

Πριν από έναν χρόνο, κατά τύχη, καθώς το φως που εξέπεμψε έφτασε στη Γη, μια ομάδα επιστημόνων από το Ισραήλ, παρατήρησε και για πρώτη φορά συνέλεξε δεδομένα από τα πρώτα στάδια μιας τέτοιας έκρηξης που αποκαλείται σουπερνόβα ή υπερκαινοφανής αστέρας.

Η εικόνα που συνέθεσαν προσφέρει μια λεπτομερή ματιά στην προέλευση στοιχείων κρίσιμης σημασίας για την ύπαρξή μας, όπως το ασβέστιο στα δόντια μας ή ο σίδηρος στο αίμα μας.

«Στην πραγματικότητα, βλέπουμε το συμπαντικό καμίνι όπου σχηματίζονται τα βαριά χημικά στοιχεία, τη στιγμή που σχηματίζονται. Το παρατηρούμε ενώ συμβαίνει. Είναι πραγματικά η μοναδική ευκαιρία», σχολίασε ο Αβισάι Γκαλ-Γιαμ, αστροφυσικός στο Ινστιτούτο Επιστημών Βάιζμαν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature και δείχνουν ότι το γιγαντιαίο άστρο, που βρισκόταν στον γειτονικό γαλαξία Μεσιέ 101 (γνωστός και με την ονομασία «Ακιδωτός Τροχός») πιθανότατα άφησε πίσω του μια μαύρη τρύπα μετά την έκρηξή του.



Ένας ερασιτέχνης αστρονόμος που έτυχε να παρακολουθεί τον γαλαξία αυτόν ενημέρωσε τους ερευνητές ότι κάτι συνέβαινε. Εκείνοι έστρεψαν αμέσως τα τηλεσκόπιά τους στο αστέρι και άρχισαν να καταγράφουν τα πρώτα στάδια της έκρηξης.

Η ομάδα, στην οποία μετείχε και ο διδακτορικός φοιτητής και βασικός συγγραφέας της μελέτης Ερέζ Ζίμερμαν, επικοινώνησε με τη NASA, η οποία άλλαξε τον προγραμματισμό της και έστρεψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble στον υπερκαινοφανή αστέρα.

Έτσι παρατηρήθηκε το υπεριώδες φως της έκρηξης, το οποίο μπλοκάρεται από την ατμόσφαιρα και δεν φτάνει στη Γη.

Μαζί με τα χημικά στοιχεία που εκτοξεύτηκαν στο διάστημα, όπως άνθρακας, άζωτο και οξυγόνο, τα δεδομένα από τις υπεριώδεις ακτίνες έδειξαν μια ασυμφωνία μεταξύ της αρχικής μάζας του άστρου και της μάζας που εκτοξεύτηκε στο διάστημα κατά την έκρηξη.



«Υποψιαζόμαστε ότι μετά την έκρηξη έμεινε πίσω μια μαύρη τρύπα, μια καινούρια μαύρη τρύπα που δεν υπήρχε εκεί προηγουμένως. Είναι τα απομεινάρια της έκρηξης. Ένα μέρος της μάζας του άστρου κατέρρευσε βαρυτικά και δημιούργησε μια νέα μαύρη τρύπα», είπε ο Γκαλ-Γιαμ.

Οι μαύρες τρύπες είναι σώματα με τεράστια πυκνότητα και βαρυτικές δυνάμεις τέτοιες που τίποτα, ούτε καν το φως, δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτές.

Αφού δημιούργησαν ένα είδος «αποτυπώματος» υπερκαινοφανούς αστέρα, από την αρχή μέχρι το τέλος, ο Γκαλ-Γιαμ είπε ότι οι επιστήμονες θα μπορούν ενδεχομένως να εντοπίζουν επικείμενες εκρήξεις αστέρων σε άλλα μέρη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφιών από το αρχείο του Κωνσταντίνοu Ανδρικόπουλοu

Ενα ταξίδι στον χρόνο από τις έντυπες εκδόσεις του Ευρωπολίτη Νοεμβρίου & Δεκεμβρίου 2010

Görlitz” Καλοκαίρι 1917 Οι “φωνές αυτές από το παρελθόν ”, άρχισαν να μου “μιλάνε”

του Κωνσταντίνοu Ανδρικόπουλοu

Ο  τίτλος του άρθρου μου, θα μπορούσε  κάλλιστα να είναι και „Ένα τραγούδι συνδέει πολλές ανθρώπινες ιστορίες“! Τα τραγούδια που θα σας παρουσιάσω έχουν κάνει μεγάλα ταξίδια στον χώρο και στον χρόνο, έχουν συνοδέψει πολλά ανθρώπινα βιώματα κι έχουν εκφράσει πολλά συναισθήματα, μεταφέροντας σοφία ως τις μέρες μας, καταφέρνοντας να επιβιώσουν, σε αντίθεση με άλλα τραγούδια, τα οποία στηρίχτηκαν στις κατά καιρούς μόδες και στην ανθρώπινη ματαιοδοξία. Είναι παραδοσιακά τραγούδια, των οποίων η διάρκεια ξεπερνά κατά πολύ τη δική μας βιολογική διάρκεια, μας δίνουν και μας παίρνουν, ανανεώνονται, μας αφήνουν πίσω και συνεχίζουν το ταξίδι τους πιο σοφά από πριν. Έζησαν μαζί με τους προγόνους μας, θα ζήσουν και με τους απογόνους μας και θα συνεχίσουν να ζουν, όσο τα χρειαζόμαστε και μας εκφράζουν, όσο υπάρχει έρωτας, αγάπη, πόλεμος, αδικία, ταξίδι, ξενιτιά, χωρισμός, θάνατος…

  Τα τραγούδια αυτά μοιάζουν με μηνύματα σε μπουκάλια που άφησαν ναυαγοί. Μηνύματα σαν αυτά των ονείρων της στέρησης (του τόπου, των συνηθειών, της γυναίκας που σε νιώθει, της ειρήνης, της αλήθειας, της δικαιοσύνης) ή των προφητικών ονείρων, όπως συμβαίνει στην  πρώτη ιστορία μας,  όπου οι στίχοι επαληθεύονται στο τέλος με τρόπο παράδοξο και εξωπραγματικό. Το σημαντικότερο όμως μήνυμα που μεταφέρουν τα τραγούδια αυτά, είναι η ελπίδα που μένει ζωντανή και οδηγεί τους ανθρώπους ακόμα κι όταν περνούν από τα πιο σκοτεινά μονοπάτια του πολέμου, της μοναξιάς, της αδικίας. Όχι η ελπίδα η οποία αποκοιμίζει, δικαιολογεί την  απραξία και την αδράνεια, αλλά η ελπίδα της πίστης, του αγώνα και της τελικής νίκης της ζωής!

  Ανακάλυψα αυτά τα τραγούδια στα τέλη του 2003 στο Lautarchiv του Βερολίνου και στις αρχές του 2004 κατάφερα να πάρω 23 ηχογραφήσεις μουσικού κυρίως περιεχομένου στα χέρια μου, σαν πρώτος Έλληνας ερευνητής. Να σημειώσω εδώ πως επίσημοι ελληνικοί φορείς, είχαν ενημερωθεί για την ύπαρξη των ηχογραφήσεων και προσωπικά από την Dr. Ziegler (Εθνολογικό Μουσείο του Βερολίνου) ήδη από την δεκαετία του ΄80 αλλά… δεν, ως συνήθως.

  Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή.  Τον Σεπτέμβρη του 1916 το Δ΄ Σώμα του Ελληνικού Στρατού, που ήταν σταθμευμένο στη Βόρεια Ελλάδα, παραδόθηκε  στους Γερμανούς και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη μικρή πόλη Görlitz στα Γερμανοπολωνικά σύνορα. Οι 6.500 στρατιώτες και αξιωματικοί  παρέμειναν εκεί μέχρι το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (Την ιστορία του Δ΄ Σώματος Στρατού περιγράφω με πολλές λεπτομέρειες, μέσα από μοναδικές μαρτυρίες και οπτικοακουστικό υλικό, που συνέλεξα και συλλέγω από το 2003, στην ιστοσελίδα μου : http://paradoxon-klangorchester.de

  Την περίοδο 1915-1919, η Φωνογραφική Επιτροπή του Βασιλείου της Πρωσσίας επισκέπτεται τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ηχογραφεί ξένες γλώσσες και μουσικές με σκοπό να ιδρύσει ένα Μουσείο Των Φωνών Των Λαών.  Από 12 έως 17 Ιουλίου 1917 στο “Ελληνικό στρατόπεδο του Görlitz” ηχογραφεί 70 δίσκους των 78 στροφών με στρατιώτες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς του Δ΄ Σώματος Στρατού. 

 Η ιστορία των Ελλήνων του Γκοέρλιτς και των ηχογραφήσεων με μάγεψε από την πρώτη στιγμή για πολλούς λόγους. Κυρίως για το σχεδόν άγνωστο νεοελληνικό, ιστορικό πλαίσιο της εποχής,  τη μουσικολογική και λαογραφική  αξία των ηχογραφήσεων, τις ομοιότητες – τηρουμένων των αναλογιών – με τη δικιά μου ζωή (νεομετανάστης της δεκαετίας του ΄90 στη Γερμανία) και τα ενδιαφέροντά μου, σε σχέση με την παραδοσιακή, λαϊκή μας μουσική και την μελέτη της.

  Ακούγοντας για πρώτη φορά αυτές τις ηχογραφήσεις,  ανατρίχιασα, το κεφάλι μου γέμισε με χίλιες εικόνες και έντονα συναισθήματα με κυρίεψαν! Οι “φωνές αυτές από το παρελθόν ”, άρχισαν να μου “μιλάνε” και μου θέτουν αμέτρητες ερωτήσεις. Εντυπωσιασμένος και παράλληλα με τη μουσικολογική έρευνα (καταγραφή στίχων, κατηγοριοποίηση, κ.λ.π.), αναζητώ, ψάχνω και βρίσκω επαφή με κάποιες από τις οικογένειες των στρατιωτών και αξιωματικών που πήραν μέρος στις ηχογραφήσεις του ΄17, γυρεύοντας  τις απαντήσεις. Γράφω γράμματα, στέλνω ηλεκτρονικά μηνύματα, τηλεφωνώ ασταμάτητα και ταξιδεύω για τον λόγο αυτό τρεις φορές στην Ελλάδα. Ορισμένα από αυτά τα τραγούδια  θα  σας παρουσιάσω μέσα από τις σελίδες του “Ευρωπολίτη”, συνδέοντάς τα με τις ανθρώπινες ιστορίες που τα συνοδεύουν και τη δική μου εμπειρία, δολιχοδρομώντας στο κατόπι τους μετά από σχεδόν έναν αιώνα.

  Στις 12 Ιουλίου 1917 ο Μιχαήλ Ντούβας ετών 40 από το Σταυρί, δήμου Οιτύλου, νομού Λακωνίας, ηχογραφήθηκε τραγουδώντας δυο μυρολόγια*. Ογδονταεπτά χρόνια αργότερα, έχοντας φτάσει μαζί με την γυναίκα μου στο χωριό του μ΄ ένα παλιό αυτοκινούμενο, σημειώνω στο ημερολόγιο μου:  „01.09.2004.

Είναι 3 μ.μ., γράφω μέσα στην Αργώ (έχει όνομα το αυτοκίνητό μου!) και βρισκόμαστε στο Σταυρί.

Στο Χωριό δεν βρίσκεις άνθρωπο. Έχουμε παρκάρει στο καφενεδάκι, δίπλα στην εκκλησούλα, στην είσοδο του χωριού.

Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πάω στο νεκροταφείο. Βρήκα δύο τάφους παλιούς.

Ο ένας είναι του Ντούβα Κ. Μιχαήλ και ο άλλος του Ντούβα Κ. Παναγιώτη. Ημερομηνία θανάτου για τον Μιχαήλ, δεν αναγράφεται. Αναγράφεται για τους δύο γιούς του, που πέθαναν κι οι δύο 23 ετών…

Πήγαμε με την Αργώ για διανυκτέρευση στο τέλος του δρόμου, μετά την Αγία Κυριακή , στο γκρεμό…“. Εκεί, μπροστά στο γκρεμό των εκατό μέτρων, ατενίζοντας το πέλαγος ανάμεσα στο  ακρωτήριο Τηγάνι και το ακρωτήριο Δρόσος, αναρωτιόμουν… „ Είχε αποκτήσει κι άλλα παιδιά; Πώς πέθαναν οι δύο γιοί του τόσο  νέοι; Ωραία, το νεκροταφείο μου έδωσε τις πρώτες πληροφορίες, πως να συνεχίσω τώρα;“

  Η επαφή με τους ντόπιους δύσκολη. Κλειστός και δύσπιστος κόσμος. Μανιάτες με τ΄ όνομα!

Σιγά-σιγά όμως, με ευγένεια, ειλικρίνεια και υπομονή, έκανα τις πρώτες επαφές και γνώρισα τους πρώτους συγγενείς. Στο μικρό ξενοδοχείο του χωριού, τους έβαλα να ακούσουν τη φωνή του „παππού“ Μιχαήλ. Η συγκίνησή τους μεγάλη! Τέντωσαν τα αυτιά τους, το βλέμμα τους έγινε απλανές, άρχισαν να σιγανομυρολογούν, ακολουθώντας τη φωνή από το παρελθόν. Συμπλήρωνα τους στίχους με τις λέξεις που δεν είχα καταλάβει μέχρι τότε, σημείωνα κάθε πληροφορία που μου έδιναν! Η στιγμή ήταν οριακή για όλους μας! Ο πάγος έλιωσε, η δυσπιστία έφυγε και κει μαθαίνω για την εν ζωή κόρη του Μιχαήλ Ντούβα, τη γιαγιά Σοφία (  +  ) ! ….

Στο Σταυρί και στα γύρω χωριά, είχε ήδη κυκλοφορήσει η είδηση και ο λόγος  του ερχομού μου, το ταβερνάκι του χωριού γέμιζε τα βράδια και όλο και περισσότεροι με πλησίαζαν με ερωτήσεις αλλά και πληροφορίες για το θέμα.

Η συνάντηση με την γιαγιά Σοφία όμως, μόνο εύκολη δεν ήταν. Χρειάστηκαν μέρες επιμονής δικής μου αλλά και οι παρεναίσεις των συγγενών, ώστε να εμφανιστεί, να δεχτεί να φωτογραφηθεί μαζί μου και να μας επιτρέψει να την κινηματογραφήσουμε.

Από το στόμα  της “Η ΠΕΤΡΙΝΗ ΓΙΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”!!! όπως την ονόμασα,  δεν βγήκαν πάνω από δύο-τρεις προτάσεις. „Τι να πω ΄γω παιδί μου;“, „Άλλα χρόνια τότε!“.

Η μικροσκοπική, αδύνατη, βιβλική, μαυροφορεμένη, αμίλητη παρουσία της και τα εξωπραγματικά, θαλασσιά μάτια της, μου έδωσαν να καταλάβω περισσότερα. Οι ξακουστές τραγωδίες των Σοφοκλή, Αισχύλου και Ευριπίδη, ωχριούν μπροστά στην ιστορία της ζωής της και αυτήν του πατέρα της! Αν μιά εικόνα μπορούσε να περιγράψει τα μυρολόγια, που τραγούδησε ο  πατέρας της Μιχαήλ στο Γκοέρλιτς, αυτή θα ήταν σίγουρα η δική της μορφή! 

Τα μυρολόγια του ΄17, εκτός από το μεγάλο παρελθόν, είχαν ρίξει με τη σοφία τους και μια ματιά στο μέλλον, είχαν δει τη μορφή της πέτρινης γιαγιάς Σοφίας… Γι αυτήν τραγουδούσαν!

Οι δικοί της, συγγενείς και  απόγονοι του Μιχαήλ, σαν τον χορό της αρχαίας τραγωδίας πάνω σε δωρικό ρυθμό, με σκηνικό τις πέτρες και τη κάψα του τοπίου που ρουφούσε κάθε υγρασία, ξεραίνοντας κορμί και σκέψη, μου διηγήθηκαν την ιστορία της.

Ο Μιχαήλ Ντούβας με την στρατιωτική στολή και το ξίφος του σε αναμνηστική φωτογραφία της εποχής

„Έχασε την μητέρα της και τον θείο της νωρίς. Τους δύο αδελφούς της 23 χρονών και μάλιστα τον έναν, λίγες μέρες πριν παντρευτεί!

Παντρεύτηκε στα είκοσι της χρόνια και μετά από ένα χρόνο έχασε τον άντρα της… Σαράντα μέρες μετά τον θάνατό του έχασε και το παιδί τους! Μια ζωή στα μαύρα ρούχα,….

Στη προσπάθειά μου να καταλάβω τα αίτια όλων αυτών των θανάτων, συναντούσα βλέμ-ματα που με διαπερνούσαν, κεφάλια που κουνιόντουσαν πάνω κάτω, μισόλογα για αρρώστιες και αντερωτήσεις του τύπου

Ε, δε καταλαβαίνεις;“ ή „Τι να λέμε τώρα;“. Ο ακριβής λόγος των θανάτων πλανιόταν στον αέρα… Ένα αόρατο, αμολόγητο πέπλο κάλυπτε την σκληρή και ματωβαμμένη τοπική παράδοση.

Ο Μιχαήλ Ντούβας, πρωταγωνιστής της τραγικής αυτής ιστορίας, της προτραγουδισμένης απ΄ τον ίδιο, επαληθεύει αργότερα και τον τελευταίο στίχο του μυρολογιού. Μαθαίνοντας πως ο γιος του πριν πεθάνει, είχε αφήσει έγκυο μιά κοπέλλα στην Καλαμάτα, την βρίσκει και την πείθει να του δώσει το εγγόνι του για να το αναθρέψει αυτός. Οι εποχές ήταν πράγματι „άλλες“. Η ανύπαντρη, νεαρή μητέρα ήταν καταδικασμένη σε μιά τέτοια κοινωνία και το παιδί στιγματισμένο. Αυτόν τον Μιχαήλ Ντούβα και „τελευταίο των Μοϊκανών“ συνάντησα σε βαθιά γεράματα στον Πειραιά το 2004, περήφανο για τον παππού του και ευγνώμονα απέναντί του.

 

Του Αχουμακακου

Θεέ μου και Παναγία μου, να πέσ΄ αράπικη βλογιά,

να πέσ΄ αράπικη βλογιά εκεί στο πάνου μαχαλά.

Κι άντε να φύγει από κει, να πάει στο Πάνω Μπουλαριούς

να πάει στο Πάνω Μπουλαριούς, στου Αχουμακάκη του Θεριού.

Αχουμακάκο Θοδωρή, α βρε ρίξε βρεκόλακα,

Α βρε ρίξε βρεκόλακα όπου αγόρασες το Γκρας*,

όπου αγόρασες το Γκρας κι έκαμες χήρες μ΄ορφανά

κι έκαμες χήρες μ΄ορφανά και τ΄ορφανά αναστήνονται

και τ΄ορφανά αναστήνονται χήρες ματαπαντρεύονται…

Του Δημαρογγονα**

Καλώς τονε το Κύριακα, φίλε του Δημαρόγγονα,

φίλε του Δημαρόγγονα, που τις αμάδες παίζατε,

που τις αμάδες*** παίζατε και τονε καβαλίκευες

και τονε καβαλίκευες σα νάταν παλιογάϊδουρο.


του Κωνσταντίνοu Ανδρικόπουλοu
Πρωτοβουλία „Παράδοξον“
www.paradoxon.gr
www.paradoxon-klangorche.de
 

*Ο Γρας ή Γκρας ή Γράδα: Ήταν εμπροστόγεμο όπλο του Ελληνικού Στρατού στα τέλη του 19 αιώνα που πήρε τ΄ όνομά του από τον Γάλλο κατασκευαστή του Μπ. Γκρας.

** Το μυρολόι αυτό αναφέρεται έμμεσα στο Λία το Δημαρόγγονα που΄ταν φυγόδικος φονιάς και κεντρικό πρόσωπο σε πολλά μυρολόγια. Χαρακτηριστικό της περιοχής, η σύνθετη αυτή ονομασία (εγγονός του Δημαρά = Δημαρόγγονας)

*** Αμάδες: παιχνίδι με πέτρες (συχνά στοιχημάτιζαν και λεφτά)

*Δέχομαι σαν ορθή γραφή τη λέξη “μυρολόι”, τραγούδι δηλαδή που συνοδεύει το μύρομα του νεκρού και δεν έχει να κάνει με την μοίρα. Στην νεοελληνική μας ορθογραφία, έχει επικρατήσει το “μοιρολόι” (λέω/προβλέπω το μέλλον).  Παραδόξως, στην ιστορία του Μ. Ντούβα το μυρολόι λειτούργησε και σαν μοιρολόι, προβλέποντας το μέλλον.

Το μανιάτικο μοιρολόι βασίζεται σε 16σύλλαβο στίχο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ


Continue Reading

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Παιδιά και Νέοι: Μαθαίνοντας πώς να παίρνουν έξυπνες αποφάσεις

Published

on

Από

Η ικανότητα λήψης σοφών αποφάσεων αποτελεί σημαντικό μέρος στην ανάπτυξη ενός ατόμου. Παιδιά και νέοι έρχονται αντιμέτωποι με πολλές επιλογές καθημερινά, είτε αυτές προκύπτουν στο σχολείο είτε στον ελεύθερο χρόνο τους σε σχέση με τους φίλους τους ή μια δραστηριότητα.

Η υγιής αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση αποτελούν τη βάση για τη σωστή λήψη αποφάσεων. Τα άτομα που πιστεύουν στον εαυτό τους κι έχουν επίγνωση των δυνατοτήτων τους, διαθέτουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και να τις υπερασπίζονται, αναγνωρίζοντας το γιατί και την ευθύνη πίσω από την επιλογή. Οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι φροντιστές μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση, ενθαρρύνοντας τα παιδιά κι ενισχύοντας θετικά τη σκέψη και τη βούλησή τους.

Η ικανότητα για επιλογές κι αξιολόγηση των πιθανών συνεπειών είναι μια άλλη κρίσιμη πτυχή της λήψης αποφάσεων. Τα παιδιά και οι νέοι μαθαίνουν να σκέφτονται λογικά, να σταθμίζουν τους διάφορους παράγοντες και να αναγνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους, τις συνέπειες μιας απόφασης και την έκβαση. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσφέρουν πρακτικά παραδείγματα αλλά και ασκήσεις, ενισχύοντας αυτές τις δεξιότητες.



Είναι εξίσου σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των αποφάσεών τους. Είτε εγγράφονται σε ένα άθλημα είτε αποφασίζουν για τις σπουδές τους, είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους και τα αποτελέσματα που απορρέουν από αυτές. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία και τον χώρο για «λάθος» αποφάσεις!

Μεταξύ άλλων, τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες, ευαισθησίες και τα συναισθήματα των γύρω τους. Η ενσυναίσθηση και η επικοινωνία παίζουν καθοριστικό ρόλο εδώ. Μαθαίνοντας να κατανοούν τις προοπτικές και πιθανές εκβάσεις, τα παιδιά θα λάβουν αποφάσεις που θα αποδειχτούν με τον καιρό εξυπνότερες. Η πίεση για λήψη αποφάσεων είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά και οι νέοι τις λαμβάνουν. Σε στρεσογόνες καταστάσεις, είναι σημαντικό να τα ενθαρρύνετε ώστε να μάθουν να ενεργούν προσεκτικά και ψύχραιμα, βρίσκοντας λύσεις ακόμη και υπό πίεση.



Ο ρόλος των γονέων και των κηδεμόνων είναι κρίσιμος για την καλλιέργεια μιας θετικής κουλτούρας λήψης αποφάσεων. Δημιουργώντας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, τα παιδιά ενθαρρύνονται ώστε να ενεργούν με αυτοπεποίθηση κι υπευθυνότητα.

Οι πρακτικές ασκήσεις και τα παιχνίδια προσφέρουν μια ιδανική ευκαιρία για την προώθηση της λήψης αποφάσεων σε παιδιά και νέους. Είτε στο σχολείο είτε στην καθημερινή οικογενειακή ζωή, αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν τους νέους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους για έξυπνη λήψη αποφάσεων μέσω του παιχνιδιού. Φτιάξτε μια λίστα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για μια συγκεκριμένη απόφαση, κάντε παιχνίδι ρόλων, ομαδικές συζητήσεις, χαρτογράφηση μυαλού, συμβούλιο αποφάσεων…

Η ικανότητα λήψης σοφών αποφάσεων είναι μια δια βίου δεξιότητα που συνοδεύει τα παιδιά και τους νέους στην πορεία τους προς την ανεξαρτησία και την υπευθυνότητα.

Της Κατερίνας Παπαϊωάννου Απόφοιτος του ανώτατου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος κεφαλονιάς με πτυχίο τεχνολογίας ήχου και μουσικών οργάνων, έκανα τη διπλωματική μου εργασία με θέμα το παραδοσιακό παιδικό τραγούδι life coaching για γονείς και δασκάλους και παιδιά, LinkedIn:www.linkedin.com/in/katerina-papaioannou-90b704221, Instagram:katerina.papaioannou.kidscoach, Facebook: Katerina Papaioannou – Kids Life Coach Website:https://katerina-papaioannou.com/ –
Email:info@katerina-papaioannou.com Τηλέφωνο:+4916092873010

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Continue Reading

ΑΡΘΡΑ

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Published

on

Από

Για να είναι δυνατή η μετεγγραφή ενός φορολογούμενου,
ως κατοίκου εξωτερικού, στην Εφορία  πριν ξεκινήσει η διαδικασία θα πρέπει ελεγχθούν τα παρακάτω

Τρεις βασικές προϋποθέσεις :

1) Να κατοικεί ο φορολογούμενος επί 183 ημέρες στο εξωτερικό

2) Να είναι σε θέση να το αποδείξει με προσκόμιση των κατάλληλων δικαιολογητικών 

3)  Να αναθέσει την φορολογική εκπροσώπηση του σε κάποιο πρόσωπο  δηλαδή φορολογικό εκπρόσωπο – αντίκλητο.

Εάν κάποιος πληρεί τις παραπάνω προϋποθέσεις θα πρέπει στην συνέχεια να:

Ακολουθήσει τα Βασικά σημεία διαδικασίας

 Απαιτούμενα Δικαιολογητικά [συνήθη]

  • Πιστοποιητικό Φορολογικής κατοικίας
    Θεωρημένο κατάλληλα και μεταφρασμένο

  • Σύμβαση Εργασίας Μεταφρασμένη
  • Πιστοποιητικό κατοικίας από τοπική κοινότητα
  • Εξουσιοδοτήσεις / Υπευθυνες δηλώσεις
    Διορισμού του φορολογικού Εκπροσώπου
    Αποδοχής του φορολογικού Εκπροσώπου
    Προς τον διεκπεραιωτή της διαδικασίας

Σημαντικές ημερομηνίες / Προθεσμίες

  • 183 ημέρες διαμονής στο εξωτερικό
    Συμπλήρωση ημερών κατά το έτος αλλαγής κατοικίας
    Λήψη απόφασης φορολογικής μετοικεσίας
  • 1ο δεκαήμερο Μαρτίου (τελευταία εργάσιμη ημέρα)
    επόμενου έτους από την αλλαγή κατοικίας
    Έναρξης διαδικασίας μετεγγραφής με αίτηση στην Δ.Ο.Y που ανήκουν.

1ο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου (τελευταία εργάσιμη ημέρα) επόμενου έτους από την αλλαγή κατοικίας
Ληκτική ημερομηνία Κατάθεση Δικαιολογητικών στην Δ.Ο.Y που ανήκουν.

  • 31 Δεκεμβρίου επόμενου έτους από την αλλαγή κατοικίας
    Υποβολή Δήλωσης εισοδήματος κατ. εξωτερικού μόνο για το  πρώτο έτος ,


Παράδειγμα διαδικασίας μετεγγραφής

κατοίκου εξωτερικού

Έναρξη Εργασίας στο Εξωτερικό

01/02/2023

Μετά τις τελικές συνεντεύξεις την εύρεση κατοικίας και την εκκίνηση της εργασίας στο εξωτερικό

Διαμονή επί 183 ημέρες στο Εξωτερικό

05/08/2023

Έχεις δουλέψει τουλάχιστον έξι μήνες στο εξωτερικό, δύνασαι να ζητήσεις φορολογικό πιστοποιητικό από την χώρα που κατοικείς

Λήψη Απόφασης για διαμονή στο Εξωτερικό

31/10/2023

Αφού λαμβάνεις την απόφαση να ζήσεις στο εξωτερικό, κάνεις αίτηση για φορολογικό πιστοποιητικό στην χώρα που κατοικείς

Συγκέντρωσες όλα τα δικαιολογητικά,

31/01/2024

που αποδεικνύουν την μετοικεσία σου στο εξωτερικό, όπως το πιστοποιητικό από το δήμο ή μισθωτήριο κατοικίας την σύμβαση εργασίας, και το Φορολογικό Πιστοποιητικό μόνη εκκρεμότητα η μετάφραση των δικαιολογητικών.



Αρχική αίτηση μετεγγραφής ΔΟΥ κατοίκων Εξωτερικού

01/03/2024

Υποβάλεις τα έντυπα Α110, Δ210, στην ΔΟΥ που υπάγεσαι, για να ξεκινήσει η διαδικασία μεταγραφής σου ως κάτοικος εξωτερικού εμπρόθεσμα.

Μετάφραση Δικαιολογητικών

15/05/2024

Έμαθες ότι τα ιδιωτικά έγγραφα που προσκομίζεις θα πρέπει να είναι μεταφρασμένα οπότε αποφασίζεις να τα στείλεις για μετάφραση στο Υπουργείο Εξωτερικών ή σε πιστοποιημένο μεταφραστή,

Κατάθεση μεταφρασμένων δικαιολογητικών στην ΔΟΥ

31/07/2024

Προσκομίζεις όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ΔΟΥ που υπάγεσαι και λαμβάνεις αριθμό πρωτοκόλλου.

Έγκριση Αίτησης

31/10/2024

Λαμβάνεις επιστολή ότι έχεις μετεγραφεί ως κάτοικος εξωτερικού

Υποβολή Δήλωσης Φορολογίας εισοδήματος 2023

01/12/2024

Ανοίγει το σύστημα ειδικά ώστε να υποβληθεί η δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το έτος 2023 ως κατοίκου εξωτερικού, εάν έχεις εισοδήματα στην Ελλάδα

 

Τέλος φόρμας

2.Διαδικασία Μεταγραφής κατοίκου εξωτερικού

2.1 Προθεσμία αίτησης εκκίνησης διαδικασίας μεταγραφής στο εξωτερικό


1. Το φυσικό πρόσωπο το οποίο πρόκειται να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στο εξωτερικό οφείλει να υποβάλει, το αργότερο έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαήμερου του μηνός Μαρτίου του φορολογικού έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος αναχώρησης, στο Τμήμα ή Γραφείο Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους της Δ.Ο.Υ. όπου είναι υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδος: αίτηση με συνημμένα έντυπα συμπληρωμένα, όπως ορίζουν οι κείμενες διατάξεις, και επιπλέον για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου του στην Ελλάδα έγγραφη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής τους. Παράλληλα, συνυποβάλλει τα σχετικά δικαιολογητικά κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παρ.2 και 3 της παρούσας.
Ο υπάλληλος της Δ.Ο.Υ., αφού παραλάβει τα ως άνω έντυπα, οφείλει να συμπληρώσει την ηλεκτρονική εφαρμογή για τη μεταβολή της φορολογικής κατοικίας, ακολουθώντας τις οδηγίες της Δ/νσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Α.Α.Δ.Ε..

2.2 Κύρια Δικαιολογητικά & Προθεσμία κατάθεσης δικαιολογητικών

2.2.1 Προθεσμία κατάθεσης δικαιολογητικών

2. Το προαναφερθέν φυσικό πρόσωπο οφείλει να προσκομίσει, το αργότερο έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαήμερου του μηνός Σεπτεμβρίου του φορολογικού έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος αναχώρησης, στο ως άνω Τμήμα ή Γραφείο της Δ.Ο.Υ.:

2.2.2 Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

 (α) Βεβαίωση φορολογικής κατοικίας από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους όπου δηλώνει φορολογικός κάτοικος, από την οποία να προκύπτει ότι είναι φορολογικός κάτοικος αυτού του κράτους. Εάν ο φορολογούμενος έχει εγκατασταθεί σε κράτος με το οποίο υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος (στο εξής ΣΑΔΦΕ), μπορεί να προσκομίσει, αντί της βεβαίωσης, την προβλεπόμενη Αίτηση για την Εφαρμογή της ΣΑΔΦΕ όπου είναι ενσωματωμένο το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας (δίγλωσσα έντυπα) ή
(β) Σε περίπτωση που δεν προβλέπεται η έκδοση των ανωτέρω από την αρμόδια φορολογική αρχή, αντίγραφο της εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή, ελλείψει εκκαθάρισης, αντίγραφο της σχετικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματός του, που υπέβαλε στο άλλο κράτος ως φορολογικός κάτοικος του κράτους αυτού.
γ) Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προσκόμιση κάποιων από τα ανωτέρω δικαιολογητικά (υπό α’ ή β’), επειδή αποδεδειγμένα η αλλοδαπή φορολογική αρχή δεν τα εκδίδει, τότε απαιτείται βεβαίωση από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή δημοτική ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή, με την οποία θα αποδεικνύεται η μόνιμη και σταθερή εγκατάσταση του προσώπου αυτού στο άλλο κράτος.



3. Απαιτούμενα Δικαιολογητικά [συνέχεια]

3.1 Αποδεικτικά στοιχεία τόπου διαμονής

3. Επιπλέον των οριζομένων στην παράγραφο 2, ο φορολογούμενος οφείλει να προσκομίσει, κατά περίπτωση, και τα κάτωθι:
α) Δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν την ημερομηνία αναχώρησης και εγκατάστασής του στη χώρα όπου δηλώνει κάτοικος, προκειμένου να διαπιστώνεται ότι έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 183 ημέρες στη χώρα αυτή μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος, ήτοι στο προηγούμενο έτος από εκείνο εντός του οποίου γίνεται η αίτηση μεταβολής. Τα δικαιολογητικά αυτά μπορεί να είναι, εναλλακτικά και ενδεικτικά, έγγραφα περί ανάληψης μισθωτής εργασίας, έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας στην εν λόγω χώρα και υπαγωγής του στην ασφαλιστική νομοθεσία της χώρας αυτής, εγγραφής σε δημοτολόγιο της εν λόγω χώρας, μίσθωσης κατοικίας, εγγραφής ή παρακολούθησης σχολείων των τέκνων στη χώρα αυτή.

3.2.Εναλλακτική “λύση”, αντί προσκόμισης επιπλέον δικαιολογητικών

Αντί των πιο πάνω επιπλέον δικαιολογητικών, ο φορολογούμενος δύναται να προσκομίζει πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας από τη χώρα στην οποία δηλώνει κάτοικος των δύο (2) προηγούμενων ετών από το έτος στο οποίο υποβάλλεται η αίτηση μεταβολής.

3.3.Περίπτωση Συζύγων που έχουν χωριστό τόπο κατοικίας

β) Ειδικότερα, για την περίπτωση που ένας εκ των συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης αιτείται τη μεταβολή της φορολογικής του κατοικίας ενώ ο άλλος παραμένει φορολογικός κάτοικος Ελλάδος, πέραν των δικαιολογητικών της παραγράφου 2 και της περίπτωσης α’ της παρούσας παραγράφου, θα πρέπει να προσκομίζονται επιπλέον και αθροιστικά και τα κάτωθι δικαιολογητικά, από τα οποία να προκύπτει ότι ο αιτούμενος τη μεταβολή πράγματι βρίσκεται εκτός Ελλάδος και έχει οργανώσει τη ζωή του στην αλλοδαπή κατά τρόπο μόνιμο ή διαρκή: – στοιχεία για την απασχόλησή του στην αλλοδαπή, από τα οποία αποδεικνύεται ο μόνιμος ή μακροπρόθεσμος χαρακτήρας της απασχόλησης, – στοιχεία για την ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού στην αλλοδαπή, – στοιχεία για την ύπαρξη ιδιόκτητης ή μισθωμένης κατοικίας του και λογαριασμών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στην αλλοδαπή καθώς και – στοιχεία για την απόκτηση φορολογικού, ασφαλιστικού ή αντίστοιχου μητρώου στην αλλοδαπή (πχ ΑΜ κοινωνικής ασφάλισης).

4. Θεώρηση δημοσίων εγγράφων

4.1 Γενικές Περιπτώσεις

4. Τα ως άνω αλλοδαπά δημόσια έγγραφα, όπως αυτά καθορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 1 του ν.1497/1984 (Α’188) θα προσκομίζονται κατά τα διεθνή νόμιμα (σφραγίδα apostille, προξενική θεώρηση, θεώρηση από το ελληνικό προξενείο, κατά τα οριζόμενα σε διεθνείς συνθήκες που έχουν κυρωθεί με νόμο από την Ελλάδα, κατά περίπτωση).

5. Διαδικασία ελέγχου αίτησης

5. Κατά την εξέταση της αίτησης για τη μεταβολή της φορολογικής κατοικίας, οι Δ.Ο.Υ. απαιτείται να προβαίνουν σε έλεγχο πληρότητας και επάρκειας του φακέλου που υποβάλλει ο φορολογούμενος, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

5.1 Έγκριση Αίτησης

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος, ο οποίος έχει υποβάλλει τα έντυπα  και προσκομίσει, εμπροθέσμως, και πάντως το αργότερο εντός του έτους που υποβάλλεται η αίτηση για τη μεταβολή της κατοικίας τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, τα οποία κριθούν πλήρη και επαρκή από τη Φορολογική Διοίκηση, θεωρείται φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, και τα εν λόγω έντυπα προωθούνται, μαζί με την έγγραφη δήλωση για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου και τη σχετική έγκριση, στο Τμήμα ή Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ., προκειμένου να καταχωρηθούν στο υποσύστημα Μητρώου οι σχετικές μεταβολές. Ως ημερομηνία μεταβολής καταχωρείται στο υποσύστημα Μητρώου, η αναγραφόμενη από τον φορολογούμενο στο έντυπο. Η βεβαίωση μεταβολής κοινοποιείται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, από το Τμήμα ή Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ. στον φορολογικό εκπρόσωπο. Ο φορολογούμενος, εφόσον είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, δύναται να την υποβάλει ως φορολογικός κάτοικος εξωτερικού το αργότερο μέχρι τη λήξη του φορολογικού έτους που ακολουθεί το έτος αναχώρησης.

5.2 Απόρριψη Αίτησης

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος υποβάλει τα έντυπα και προσκομίσει, εμπροθέσμως, τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, αλλά δεν κριθούν πλήρη και επαρκή, ενημερώνεται από το Τμήμα ή Γραφείο Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους ότι το αίτημά του για μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του απορρίπτεται και η αίτηση με τα συνημμένα έντυπα και δικαιολογητικά τίθενται στον φάκελό του. Ο φορολογούμενος, στην περίπτωση αυτή, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδος (παγκόσμιο εισόδημα) το αργότερο μέχρι τη λήξη του επόμενου φορολογικού έτους από αυτό που αφορούσε το αίτημα μεταφοράς, χωρίς την επιβολή προστίμου εκπρόθεσμης δήλωσης.

5.3 Ελλιπή δικαιολογητικά

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος υποβάλει τα έντυπα και δεν προσκομίσει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, ενημερώνεται από το Τμήμα ή Γραφείο Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους ότι το αίτημά του για μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του απορρίπτεται και η αίτηση με τα συνημμένα έντυπα και δικαιολογητικά τίθενται στον φάκελό του. Ο φορολογούμενος, στην περίπτωση αυτή, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδος (παγκόσμιο εισόδημα), η οποία θεωρείται εκπρόθεσμη από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και επισύρει την επιβολή προστίμου.

5.4 Εκπρόθεσμη Αίτηση

Τέλος, εάν ο φορολογούμενος υποβάλει τα έντυπα και προσκομίσει εκπροθέσμως τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή, εφόσον είναι υπόχρεος, ως φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, η οποία θεωρείται εκπρόθεσμη από την, κατά περίπτωση, καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και επισύρει την επιβολή προστίμου.



6. Χρόνος Απάντησης στην Αίτηση

6. Η Δ.Ο.Υ. υποχρεούται να αποφανθεί σχετικά με την πληρότητα και επάρκεια του φακέλου εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών των παραγράφων 2 και 3 της παρούσας. Αιτήσεις που υποβάλλονται και δικαιολογητικά που προσκομίζονται έως την 31η Δεκεμβρίου του έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος αναχώρησης παραλαμβάνονται κανονικά χωρίς κυρώσεις και εξετάζονται, ισχύουσας ωστόσο της δυνατότητας της Δ.Ο.Υ. να αποφανθεί εντός δύο (2) μηνών. Αντιθέτως, εάν οι αιτήσεις υποβληθούν ή τα δικαιολογητικά προσκομιστούν μετά την 31η Δεκεμβρίου του έτους που ακολουθεί το έτος αναχώρησης, αυτές θα εξετάζονται με τη διαδικασία της ΠΟΛ.1177/14.7.2014 εγκυκλίου αλλά με τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην παρούσα Απόφαση.

7. Διαφύλαξη Δικαιολογητικών

7. Ο φορολογούμενος οφείλει να διατηρεί όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την απόδειξη της φορολογικής του κατοικίας στην αλλοδαπή σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου.

8. Χρόνος Εφαρμογής Διάταξης

8. Τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή για αιτήσεις μεταβολής φορολογικής κατοικίας που υποβάλλονται εντός του 2024 και επόμενα και αφορούν μεταβολή φορολογικής κατοικίας φυσικού προσώπου για τα έτη 2023 και επόμενα, αντίστοιχα.

Σάββας Οδυσ. Κυριάκου
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Ιθώμης 9 Περιστέρι
Τηλ  0030 210 5712127

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν μειωμένη σωματική δραστηριότητα και αυξημένο χρόνο μπροστά στις οθόνες

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, δεν είναι όσο κινητικά δραστήρια θα έπρεπε και περνούν πολύ χρόνο μπροστά στις οθόνες, δύο συμπεριφορές με αρνητικές συνέπειες στην υγιή ανάπτυξή τους.

Την ίδια ώρα, ερευνητές διαπιστώνουν ότι τα κράτη στην Ευρώπη δεν έχουν δημιουργήσει εθνικές πολιτικές για να θωρακίσουν τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη υγεία των μελλοντικών πολιτών τους.

Το 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε για πρώτη φορά 24ωρες οδηγίες που αφορούν στη σωματική κίνηση των παιδιών κάτω των πέντε ετών δίνοντας κατευθυντήριες γραμμές για τρεις συμπεριφορές άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους: τη φυσική δραστηριότητα, τις καθιστικές συμπεριφορές (με έμφαση στον χρόνο οθόνης) και τον ύπνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες, ένα παιδί κάτω των πέντε ετών για να αναπτυχθεί υγιώς θα πρέπει να έχει καθημερινά τουλάχιστον τρεις ώρες φυσικής δραστηριότητας, με μία από αυτές τις ώρες να είναι μέτρια προς έντονη.

Επίσης, να μην περνάει καθόλου χρόνο μπροστά σε οθόνες αν είναι ηλικίας έως δύο ετών και να μην έχει πάνω από μία ώρα την ημέρα χρόνο οθόνης στην ηλικία των 2-5 ετών. Τέλος, να έχει 10-13 ώρες το 24ωρο ποιοτικού ύπνου στην ηλικία των 3-5 ετών (12-17 ώρες για τα βρέφη κάτω του έτους και 11-14 ώρες για τα παιδιά 1-3 ετών).

Πριν από την έκδοση των οδηγιών είχε προηγηθεί η διαπίστωση ότι ένας κοινός μύθος έχει καταρριφθεί.

Τα παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας, σε όλο τον κόσμο, δεν είναι πλέον επαρκώς κινητικά δραστήρια και ο σημερινός τρόπος ζωής τα έχει εγκλωβίσει σε μη εποικοδομητικές καθιστικές συμπεριφορές και κυρίως σε πολύ χρόνο μπροστά σε οθόνες.



Στην Ελλάδα έρευνες επιστημονικών ομάδων, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ, Φωτεινή Βενετσάνου, που δημοσιεύθηκαν το 2019 και το 2020, σχημάτισαν την ίδια εικόνα: τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν είναι επαρκώς σωματικά δραστήρια και μάλιστα τα Σαββατοκύριακα που περνούν ελεύθερο χρόνο με τους γονείς τους η σωματική δραστηριότητα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις καθημερινές που πηγαίνουν σχολείο.

Επίσης, τρία στα δέκα παιδιά περνούν πάνω από δύο ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνες. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι ο χρόνος οθόνης καθορίζει τη σωματική δραστηριότητα.

«Ψάξαμε αν καθορίζει τη σωματική δραστηριότητα το μορφωτικό ή το οικονομικό επίπεδο των γονιών και ο δείκτης μάζας σώματος των παιδιών. Τίποτα από αυτά δεν έδειχνε συνεπή σχέση, εκτός από τον χρόνο οθόνης που φαίνεται ότι καθορίζει τη σωματική δραστηριότητα. Δηλαδή φαίνεται ότι καθώς ο χρόνος οθόνης αυξάνεται, η σωματική δραστηριότητα μειώνεται, με αποτέλεσμα τα παιδιά να χάνουν την έμφυτη τάση τους να είναι κινητικά δραστήρια», εξηγεί η κ. Βενετσάνου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο, η μείωση της σωματικής δραστηριότητας έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη ανάπτυξη των παιδιών.



«Ένας πολύ μεγάλος όγκος ερευνών καταδεικνύει τη σπουδαιότητα της φυσικής δραστηριότητας ιδιαίτερα γι’ αυτή την ηλικία. Καθώς η κίνηση αποτελεί έκφραση και επίκεντρο της ζωής των παιδιών, μέσα από την κίνηση και το σώμα τους, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους, γι’ αυτό η κίνηση συμβάλλει πάρα πολύ και στη γνωστική και στη συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Οπότε η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Ειδικά με τις οθόνες δέχονται πάρα πολλές πληροφορίες, τις οποίες σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν μπορούν να επεξεργαστούν με αποτέλεσμα να έχουμε μπλοκάρισμα πολλών λειτουργιών τους», επισημαίνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι συγκεντρωτική ανάλυση ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Γουόλονγκονγκ στην Αυστραλία διαπίστωσε ότι περίπου το 75% των παιδιών προσχολικής ηλικίας στην Ευρώπη δεν πληρούσαν τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ, με το ποσοστό να είναι πιθανό να είναι ακόμα υψηλότερο σε ορισμένες υποομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις ή/και αναπηρία.

Η έρευνα διεξήχθη πριν από την πανδημία του κορονοϊού, με τους ερευνητές να σημειώνουν ότι από τότε λίγα άλλαξαν και μάλιστα προς το χειρότερο, καθώς τα μέτρα περιορισμού μείωσαν περαιτέρω τη φυσική δραστηριότητα και αύξησαν τον χρόνο που περνούσαν τα παιδιά μπροστά στις οθόνες.

Οι επίσημες πολιτικές για τα παιδιά

Πέντε χρόνια μετά την έκδοση των 24ωρων οδηγιών του ΠΟΥ, μέλη της διεθνούς ερευνητικής ομάδας SUNRISE, μεταξύ των οποίων η κ. Βενετσάνου στην Ελλάδα, αξιολόγησαν την εφαρμογή των οδηγιών σε 13 χώρες της Ευρώπης: την Ελλάδα, την Αλβανία, την Αγγλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, τη Σκοτία, τη Σουηδία, την Τουρκία και την Φινλανδία.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «The Lancet».



Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν τρεις τομείς: κατά πόσο τα κράτη έχουν υιοθετήσει αυτές τις οδηγίες (ή έχουν δημιουργήσει δικές τους), εάν έχουν οργανώσει ένα σύστημα παρακολούθησης των συμπεριφορών σωματικής κίνησης των παιδιών και εάν εφαρμόζουν συγκεκριμένες πολιτικές σε αυτό το ζήτημα.

Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών που μελετήθηκαν δεν έχουν υιοθετηθεί οι οδηγίες του ΠΟΥ και δεν υπάρχουν εθνικές 24ωρες οδηγίες για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, με μοναδική εξαίρεση την Πορτογαλία και τη Φινλανδία και από το Βέλγιο μόνο στη Φλάνδρα.

Επίσης, παρακολούθηση της τήρησης των 24ωρων οδηγιών γίνεται μόνο στη Φινλανδία και μόνο για τα παιδιά 4-6 ετών.

Οι ερευνητές σημειώνουν, μάλιστα, ότι η έλλειψη επιτήρησης των συμπεριφορών κίνησης των παιδιών σημαίνει ότι αυτά τα προβλήματα στις συνήθειες των μικρών παιδιών είναι στην πραγματικότητα αόρατα και η έλλειψη ορατότητας οδηγεί σε αδράνεια της πολιτικής.

Τέλος, σχεδιασμός και υλοποίηση πολιτικών για την τήρηση των 24ωρων οδηγιών δεν εντοπίστηκε σε καμία από τις 13 χώρες που συμμετείχαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτοκίνητο: Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην οδική ασφάλεια

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Είναι γνωστό ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει φέρει και θα συνεχίσει να φέρνει πλήθος αλλαγών στην καθημερινότητά μας. Έχει μπει ήδη στο χώρο του αυτοκινήτου, αναλαμβάνοντας κυρίως το ρόλο της οδικής ασφάλειας.

Στο μέλλον και κυρίως όταν η αυτόνομη οδήγηση βρεθεί στο ανώτερο επίπεδο, θα έχει τον πρώτο λόγο στην ασφαλή κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Τις προηγούμενες δύο δεκαετίες είδαμε σταδιακά τα αυτοκίνητα να συνδέονται στο διαδίκτυο, προσφέροντας ενημέρωση και διασκέδαση, ενώ συνέβαλαν καθοριστικά στην αύξηση της οδικής ασφάλειας μέσα από τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού.

Σήμερα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, αυτό θα εξελιχθεί ακόμη περισσότερο και θα πάει σε άλλο επίπεδο.



Πλέον τα περισσότερα αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες και συστήματα, τα οποία διορθώνουν την οδήγηση ενός οδηγού που παρεκκλίνει από τον σωστό τρόπο οδήγησης.

Κλειδί σε αυτή την νέα τεχνολογία θα είναι (εκτός των υπολοίπων σημαντικών παραμέτρων) το αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα μπορεί να αποτρέψει ένα ατύχημα σε περίπτωση που ο οδηγός είναι αφηρημένος.

Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί ένα νέο σύστημα επικοινωνίας ανάμεσα στα αυτοκίνητα (V2V) αλλά και στις υποδομές (V2I), μέσω του οποίου θα ανταλλάσσονται χρήσιμες πληροφορίες και θα προβαίνουν αυτόματα σε διορθωτικές κινήσεις.

Αυτό σημαίνει πως το όχημα θα έχει τη δυνατότητα να αποφεύγει ένα κόκκινο φανάρι, θα ρυθμίζει την σωστή ταχύτητα και θα αποτρέπει μικροσυγκρούσεις.

Κάτι που προβληματίζει σήμερα κάθε φορά που αλλάζει ένας οδηγός μία λωρίδα κατεύθυνσης είναι τα τυφλά σημεία. Αυτή η ανησυχία πολύ σύντομα θα είναι παρελθόν στο σύνολο των σύγχρονων αυτοκινήτων, καθώς οι κάμερες του οχήματος θα λειτουργούν ως radars και θα δημιουργούν μία ζώνη ασφαλείας μεταξύ των δύο οχημάτων.

Στα περισσότερα καινούρια αυτοκίνητα, αυτή η ενημέρωση λαμβάνεται μέσω οπτικής λυχνίας στο καθρέπτη του αυτοκινήτου.



Η τεχνητή νοημοσύνη θα παίξει, τέλος, καθοριστικό ρόλο στην αυτόνομη οδήγηση, καθώς θα επιλέγει η ίδια τον τρόπο οδήγησης, χωρίς να δαπανά άδικα χρόνο.

Αν και σήμερα υπάρχει συζήτηση και επιφυλακτικότητα για την ασφάλεια κίνησης αυτοκινήτων με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με ειδικούς η χρήση της θα συμβάλλει στην οδήγηση ώστε αυτή να γίνει ασφαλής, με τα τροχαία ατυχήματα να μειώνονται σημαντικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Δοξολογία για την Επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας στην Ενορία Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ

BUSINESS-Kleinanzeigen2 εβδομάδες ago

EVERGETIKON at the BEAUTY exhibition
of DÜSSELDORF March 22-24

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου: “Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος”!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέες απεργίες στους σιδηροδρόμους και στην Lufthansa

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 εβδομάδα ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Διαφωνίες στην Deutsche Bank μετά την απόφαση για περιορισμό της τηλεργασίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Η Nissan πρωτοπορεί με ενέργεια από βιοαιθανόλη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία των μηχανοδηγών από το βράδυ της Τετάρτης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ3 εβδομάδες ago

Νίκος Ανδρουλάκης: “Οι πολίτες πληρώνουν ακριβά την κυβερνητική θεωρία ότι η αγορά αυτορυθμίζεται”

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis