Connect with us

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τηλεργασία: Πιο παραγωγικοί και ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι στη Γερμανία

Published

on

Λιγότερο άγχος, πιο παραγωγικοί, περισσότερο ικανοποιημένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι στη Γερμανία για την τηλεργασία. Κάποιοι δεν θέλουν πλέον να επιστρέψουν στο γραφείο. Έχει όμως και τα ψεγάδια της.

Για τους περισσότερους η μετάβαση στην τηλεργασία από τη βολή του γραφείου δεν ήταν ένα τόσο απλό εγχείρημα. Θα έπρεπε να βρεθούν νέοι τρόποι κατανομής του χρόνου και της εργασίας, περισσότερα εμπόδια στη συγκέντρωση, κρυφές ματιές στην ιδιωτική ζωή των συναδέλφων και  – όχι σπάνια – τεχνικά προβλήματα.

Εν τω μεταξύ όμως οι περισσότεροι εργαζόμενοι φαίνεται, όχι μόνο να έχουν συμφιλιωθεί με τη νέα πραγματικότητα, αλλά και να τους αρέσει. Αυτό προκύπτει από μια έρευνα του γερμανικού ασφαλιστικού φορέα DAK.

Κι ενώ την περίοδο της πανδημίας το 21% των εργαζομένων δήλωνε ότι ένιωθε τακτικά αγχωμένο, σήμερα το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 15%. Τα ερευνητικά ινστιτούτα IGES και Forsa διεξήγαγαν σχετική έρευνα για λογαριασμό του ασφαλιστικού φορέα DAK και ερωτήθηκαν 7.000 εργαζόμενοι. Από αυτούς που εργάζονται στο σπίτι το 56% ανακοίνωσε ότι είναι πιο παραγωγικό.

Παραγωγικοί και ικανοποιημένοι

Τα δυο τρίτα δήλωσαν μάλιστα ότι μπορούν να συνδυάσουν καλύτερα την οικογένεια με την εργασία. Επίσης πολλοί χαίρονται με το γεγονός ότι γλιτώνουν τις μετακινήσεις από το σπίτι στην εργασία.

«Η τελεργασία δεν μειώνει μόνο τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊου αλλά κάνει καλό και στην ψυχική υγεία» δηλώνει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Αντρέας Στορμ.

Ωστόσο υπάρχουν και οι “σκοτεινές” πλευρές… Ένας στους τρεις για παράδειγμα παραπονείται ότι δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Αυτό παρατηρείται κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 18 και 29 χρόνων.

Παρόλα αυτά η πλειονότητα των εργαζομένων δεν θέλει να χάσει πλέον την τηλεργασία. Το 76,9% των ερωτηθέντων που ξεκίνησαν την τηλεργασία την περίοδο του κορονοϊού θέλουν να συνεχίσουν και στο μέλλον αυτό τον τρόπο εργασίας.

Σύμφωνα με την έρευνα του DAK μια ακόμα θετική συνέπεια είναι η ώθηση που δόθηκε στην ψηφιοποίηση της εργασίας. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων εργαζομένων, το 57%, δήλωσε πως κατάφερε να διευρύνει τις δυνατότητές του.

Οι κλάδοι που διεύρυναν κατά πολύ τις διαδικτυακές τους δυνατότητες ήταν οι τράπεζες, οι ασφάλειες, οι εταιρείες πληροφορικής. Το ποσοστό τους αγγίζει το 80%.

Σημαντικές ήταν όμως και οι επιδόσεις με 68% της αυτοκινητοβιομηχανίας, των ΜΜΕ και των φορέων του πολιτισμού.

Κανόνας η τηλεργασία για τη Siemens

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Έρικ Σβάιτσερ, βάζει φρένο στην ευφορία. Αναμένει αύξηση των τηλεδιασκέψεων και λιγότερα επαγγελματικά ταξίδια αλλά πιστεύει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν μπορούν να διοικούνται μέσω υπολογιστή.

«Παρατηρήσαμε ότι πολλά πράγματα που δεν φανταζόμασταν μπορούμε να τα κάνουμε διαδικτυακά. Ωστόσο ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Δεν μπορούμε όλες μας τις οικονομικές συναλλαγές να τις διεκπεραιώνουμε από το σπίτι» δηλώνει ο Έρικ Σβάιτσερ. Ή μήπως όχι;

«Η πανδημία του κορονοϊου έσωσε τεράστια ώθηση στην ψηφιοποίηση. Τηλεργασία υπήρχε πάντα στη Siemens δηλώνει ο Ρόλαντ Μπους, διευθυντής προσωπικού στη Siemens. O όμιλος σχεδιάζει έναν νέο τρόπο εργασίας στην εταιρεία «που συνδέεται και με έναν νέο τρόπο διοίκησης, ο οποίος είναι προσανατολισμένος στα αποτελέσματα και όχι στη φυσική παρουσία», δηλώνει ο Ρόλαντ Μπους.

Η Siemens σχεδιάζει τηλεργασία για τουλάχιστον δυο με τρεις ημέρες την εβδομάδα. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά 140.000 εργαζόμενους της εταιρείας σε 43 χώρες σε όλο τον κόσμο, από αυτούς οι 45.000 είναι στη Γερμανία. Αλλά και ο Έρικ Σβάιτσερ πιστεύει πως «δεν θα επιστρέψουμε ποτέ πια στην εποχή προ κορονοϊού». Και δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι που αξιολογούν θετικά αυτή την εξέλιξη, αλλά και οι επιχειρήσεις σε ποσοστό 54%.

Πηγή: dw.com

 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ– ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝOI ΔΩΡΕΑΝ

Published

on

Από

Η  κρατική ασφάλιση υγείας είναι ελκυστική για τις οικογένειες, διότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τα μέλη της οικογένειας μπορούν να ασφαλιστούν στην οικογενειακή ασφάλιση χωρίς να καταβάλλουν επιπλέον εισφορές.

Το ασφαλισμένο μέλος πρέπει απλώς να εγγράψει τον συγγενή στην ασφαλιστική εταιρεία υγείας του. Ο συγγενής λαμβάνει τη δική του κάρτα ασφάλισης υγείας και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της νόμιμης ασφαλιστικής εταιρείας υγείας.

Δεν υπάρχει οικογενειακή ασφάλιση στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Εδώ, τα μέλη της οικογένειας πρέπει να ασφαλιστούν με πρόσθετο συμβόλαιο.

Ποιες προϋποθέσεις υπάρχουν για την οικογενειακή ασφάλιση;

  • Το μέλος της οικογένειας που θα ασφαλιστεί πρέπει να έχει τον μόνιμο τόπο διαμονής του στη Γερμανία.
  • Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ασφάλιση υγείας που να εξαιρεί την οικογενειακή ασφάλιση, για παράδειγμα την υποχρεωτική ασφάλιση ως μισθωτού ή συνταξιούχου.
  • Ως οικογενειακός ασφαλισμένος συγγενής, επιτρέπεται να έχετε μόνο ένα μικρό εισόδημα το πολύ 505 ευρώ το μήνα το 2024. Ειδικοί κανονισμοί ισχύουν για τους mini-jobbers. Εάν ένα μέλος της οικογένειας έχει εργασία μερικής απασχόλησης, το επιτρεπόμενο συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο mini-job. Αυτό θα είναι 538 ευρώ το μήνα το 2024.



Συμβουλή: Μπορείτε να υπερβείτε αυτά τα όρια έως και δύο φορές το χρόνο. Το γονικό επίδομα δεν υπολογίζεται επίσης ως εισόδημα για ασφάλιση υγείας, επομένως εξακολουθείτε να είστε ασφαλισμένοι στην οικογένειά σας εάν τα εισοδηματικά όρια ξεπεραστούν αποκλειστικά και μόνο λόγω του γονικού επιδόματος.

Η αυτοαπασχόληση πλήρους απασχόλησης εξαιρεί την οικογενειακή ασφάλιση.

Δεν μπορείτε να εξαιρεθείτε από την υποχρεωτική υποχρέωση ασφάλισης υγείας κατόπιν αίτησης (απαλλαγή από την υποχρέωση ασφάλισης).

Επιπλέον, άτομα από ορισμένες επαγγελματικές ομάδες όπως δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστές, στρατιώτες ή κληρικοί δεν μπορούν να ενταχθούν στην οικογενειακή ασφάλιση.

Ποιος μπορεί να πάρει οικογενειακή ασφάλιση;

Εάν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, οι σύζυγοι ή οι σύντροφοι ζωής μπορούν να ασφαλιστούν δωρεάν στην εκ του νόμου νόμιμη ασφάλιση υγείας του συγγενή τους σύμφωνα με τον νόμο περί εταιρικής σχέσης ζωής.

Μέχρι την τελεσίδικη απόφαση του διαζυγίου, και οι δύο σύζυγοι μπορούν να παραμείνουν στην οικογενειακή ασφάλιση – ακόμα κι αν ζουν χωριστά.

Τα παιδιά μπορούν γενικά να ασφαλιστούν με οικογενειακή ασφάλιση μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Αυτό ισχύει επίσης για τα θετά τέκνα και τα εγγόνια, εάν το μέλος τα υποστηρίζει κυρίως, και για τα ανάδοχα παιδιά στο σπίτι. Ο χρόνος παρατείνεται ακόμη και μέχρι την ηλικία των 23 ετών εάν το παιδί δεν απασχολείται, π.χ. Β. λόγω φοίτησης στο σχολείο και μέχρι την ηλικία των 25 ετών εάν βρίσκονται σε εκπαίδευση ή σπουδές.

Εάν η εκπαίδευση διακοπεί από στρατιωτική θητεία, εθελοντική θητεία ή εργασία ως αναπτυξιακός, είναι δυνατή η παράταση για άλλους δώδεκα μήνες. Τα παιδιά που δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους λόγω αναπηρίας παραμένουν ασφαλισμένα στην οικογένειά τους για απεριόριστο χρονικό διάστημα.



Πότε δεν μπορούν τα παιδιά να καλύπτονται από οικογενειακή ασφάλιση;

Εάν ο ένας γονέας έχει ιδιωτική ασφάλιση και ο άλλος έχει νόμιμη ασφάλιση, η οικογενειακή ασφάλιση αποκλείεται εάν:

ο ιδιώτης ασφαλισμένος γονέας κερδίζει περισσότερα από τον νόμιμα ασφαλισμένο και

το συνολικό μηνιαίο εισόδημα του ιδιώτη ασφαλισμένου γονέα υπερβαίνει τακτικά το ένα δωδέκατο του ετήσιου ορίου μισθού (JAEG) (2024: 5.775 ευρώ το μήνα).

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τετραήμερη εργασία δοκιμάζουν 45 γερμανικές εταιρείες

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Λιγότερη εργασία, ίδιες απολαβές, αύξηση παραγωγικότητας; Γερμανικές εταιρείες συμμετέχουν αυτό τον μήνα σε ένα πείραμα για την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας.

Από την 1η Φεβρουαρίου, 45 εταιρείες και οργανισμοί στη Γερμανία δοκιμάζουν στην πράξη την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας για έξι μήνες.

Οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν πλήρη μισθό, παρά το γεγονός ότι θα εργάζονται λιγότερες ώρες στο γραφείο ή στο σπίτι. Το όλο εγχείρημα είναι μια πρωτοβουλία της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης Intraprenör σε συνεργασία με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση 4 Day Week Global (4DWG).

Πώς όμως μπορεί να λειτουργήσει η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας όταν τόσες και τόσες επιχειρήσεις στην Γερμανία υποφέρουν από έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού;

Οι υποστηρικτές της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας θεωρούν ότι θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων επειδή, κατά την εκτίμησή τους, θα αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι άνθρωποι που εργάζονται μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα αντί για πέντε έχουν περισσότερα κίνητρα και επομένως είναι πιο παραγωγικοί.

Επιπλέον, θεωρούν ότι θα βρεθούν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για μια θέση με τετραήμερη εργασία, οι οποίοι δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να εργαστούν πενθήμερο. Πιστεύουν ότι ακριβώς με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Οι αναρρωτικές μειώθηκαν κατά 66%

Η τετραήμερη εβδομάδα έχει ήδη δοκιμαστεί στην πράξη. Από το 2019 η Μη Κυβερνητική Οργάνωση 4DWG εφαρμόζει τέτοια πιλοτικά προγράμματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία, την Ιρλανδία και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την οργάνωση, στην πρωτοβουλία της έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα περισσότερες από 500 εταιρείες. Τα αποτελέσματα δείχνουν να επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες για θετικά αποτελέσματα.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Κέιμπριτζ και της Βοστώνης, οι αναρρωτικές άδειες μειώθηκαν κατά περίπου 66%, ενώ παράλληλα σχεδόν το 40% των εργαζομένων δήλωνε, μετά το τέλος του εγχειρήματος, ότι είχε λιγότερο άγχος από ό,τι πριν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο αριθμός των εργαζομένων που παραιτήθηκε από την θέση εργασίας ο οποίος περιορίστηκε κατά 57%. Ίσως το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι ερευνητές κατέγραψαν μια κατά μέσο όρο αύξηση του τζίρου περίπου 1,4%.

Ας σημειωθεί τέλος ότι 56 από τις 61 συμμετέχουσες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι θα διατηρούσαν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και μετά το τέλος του πειράματος.

Θα υπάρξει έλλειμμα ωρών εργασίας;

Οι γερμανικές εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο δοκιμαστικό πρόγραμμα της τετραήμερης εργασίας υπέβαλαν αίτηση πριν από μερικούς μήνες.

Εδώ βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος, δηλώνει ο ειδικός σε ζητήματα αγοράς εργασίας Έντζο Βέμπερ, ο οποίος επικρίνει τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των πιλοτικών προγραμμάτων.

Ο Γερμανός επιστήμονας εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Ρέγκενσμπουργκ και το Ινστιτούτο Ερευνών για την Αγορά Εργασίας και την Επαγγελματική Έρευνα.

Όπως εξηγεί ο Έντζο Βέμπερ, μόνο εταιρείες για τις οποίες έχει νόημα η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας κατέθεσαν αίτημα συμμετοχής στο εγχείρημα.

Συνεπώς οι εταιρίες αυτές δεν είναι αντιπροσωπευτικές για το σύνολο της οικονομίας. Παρατηρεί επίσης ότι δεν μειώνονται μόνο οι ώρες εργασίας την εβδομάδα, αλλά επηρεάζονται αρνητικά τόσο οι διαδικασίες, όσο και η οργάνωση.

Σε περίπτωση που πράγματι καταγραφεί στο πείραμα αύξηση της παραγωγικότητας, δεν είναι απαραίτητο να συνδέεται με τη μείωση των ωρών εργασίας, εκτιμά ο Γερμανός ειδικός.

Με τις εκτιμήσεις αυτές συμφωνεί ο Χόλγκερ Σέφερ από το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας (IW Köln).

Πιστεύει ότι η καθιέρωση της τετραήμερης εργασίας ανά εβδομάδα είναι αντιπαραγωγική. «Αυτό που με μια πρώτη ματιά δείχνει να έχει νόημα αποδεικνύεται εν τέλει προβληματικό: Αν όλες οι επιχειρήσεις υιοθετήσουν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας θα υπάρξει έλλειμμα ωρών εργασίας», καταλήγει ο Γερμανός ειδικός.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Παρ’ όλα τα επιχειρήματα κατά, η μεγαλύτερη γερμανική συνδικαλιστική οργάνωση IG Metall τάσσεται εδώ και καιρό υπέρ της μείωσης των ωρών εργασίας. Γεγονός πάντως είναι ότι στη χαλυβουργία έχει ήδη καθιερωθεί η 35ωρη εργασία την εβδομάδα.

Πηγή: dw.com

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ντούισμπουργκ: Από το παρκόμετρο στο Smart Parking

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το 1954 το Ντούισμπουργκ εγκατέστησε τα πρώτα παρκόμετρα. 70 χρόνια αργότερα αυτά έχουν αντικατασταθεί από το smart parking – όμως το κόστος έχει ανέβει πολύ.

«Μία ώρα, ένα κέρμα»: με αυτό το μότο εγκαταστάθηκαν στις 4 Ιανουαρίου 1954 στο Ντούισμπουργκ τα πρώτα παρκόμετρα της Γερμανίας.

Η πόλη αποφάσισε να τοποθετήσει 20 παρκόμετρα – με υποδοχή για κέρματα και μετρητή για τη διάρκεια στάθμευσης – με σκοπό να περιορίσει τους χρόνους στάθμευσης και ως εκ τούτου να αντιμετωπίσει την έλλειψη θέσεων στάθμευσης στην πόλη.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Εκείνη την εποχή επιτρέπονταν περίπου 22.000 αυτοκίνητα στο Ντούισμπουργκ – 70 χρόνια αργότερα ο αριθμός αυτός έχει ξεπεράσει τις 300.000.

Επιπλέον, υπάρχουν και 106.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι καθημερινά έρχονται στην πόλη – και το 70% αυτών έρχεται με το αυτοκίνητο, σύμφωνα με στοιχεία του 2020.

«Ρίχνετε το κέρμα στη σχισμή του μηχανήματος και αμέσως εμφανίζεται ένα λευκό “P” σε μπλε φόντο. Ο μηχανισμός μετράει τα λεπτα…» – έτσι παρουσίαζε ο Τύπος του Ντούισμπουργκ τη νέα εφεύρεση κατά τη δεκαετία του 1950.

Πολύ σύντομα όμως τα παρκόμετρα απέκτησαν τη φήμη πως «τρώνε» τα κέρματα.

Τα τέλη στάθμευσης δεν άρεσαν και πολύ στον κόσμο.

«Υπήρξαν οργισμένες αντιδράσεις, ακόμη και μηνύσεις», γράφει η Γερμανική Υπηρεσία Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Σημάτων για την εγκατάσταση των μηχανημάτων στο Ντούισμπουργκ.

Γι’ αυτό και ο τότε επικεφαλής του κλάδου των μεταφορών της πόλης, Φριτς Ζέιντακ, αναγκάστηκε να τονίσει στον τοπικό Τύπο πως ο δήμος «δεν επιδιώκει με κανέναν τρόπο να βγάλει χρήματα από τα παρκόμετρα».

Από τα παρκόμετρα στην πληρωμή μέσω app

Τα παρκόμετρα δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στη διαρκώς αυξανόμενη κυκλοφορία. Γι’ αυτό και εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια έχουν αντικατασταθεί από μηχανήματα έκδοσης κάρτας στάθμευσης.

Και οι τιμές έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά.

Η πρόθεση είναι ξεκάθαρη: Οι λιγοστές θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης ή στα πολυσύχναστα προάστια δεν θα πρέπει να καταλαμβάνονται από έναν οδηγό για ώρα, ενώ θα πρέπει όλο και περισσότεροι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να μετακινούνται με το ποδήλατο ή με τα πόδια, όπως εξηγεί ένας εκπρόσωπος της πόλης.

Αν και οι προτάσεις αυτές είναι απολύτως κατανοητές, τα τέλη στάθμευσης εξακολουθούν να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλή.

Σήμερα η πόλη προσπαθεί να διευκολύνει τους οδηγούς στην πληρωμή: από το 2019 η πρωτοβουλία “Smart Parking” προσφέρει στους οδηγούς τη δυνατότητα πληρωμής μέσω app από το κινητό τους τηλέφωνο.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Έτσι, δεν χρειάζεται πλέον να ψάχνουν για ψιλά για τα μηχανήματα, να δυσκολεύονται να διαβάσουν τις αναγραφόμενες τιμές ή να ταλαιπωρούνται επειδή ένα μηχάνημα έχει χαλάσει.

Περισσότερες από 310 πόλεις και περιοχές προσφέρουν ψηφιακές μεθόδους πληρωμής για τη στάθμευση. Σε πολλά μέρη το κινητό αποτελεί το κύριο μέσο πληρωμής, όπως τονίζει εκπρόσωπος της “Smart Parking”.

Τα πρώτα παρκόμετρα ανήκουν πλέον έτσι στο μακρινό παρελθόν. Όποιος όμως θέλει να δει πώς έμοιαζαν αυτά, μπορεί ακόμη να το κάνει με μία επίσκεψη στο Μουσείο του Ντούισμπουργκ.

Πηγή: dw.com

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Christkindlesmarkt: Άνοιξε τις πύλες της η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης!

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Philos e.V.

Με τον πρόλογο του Χριστόπαιδου (Christkind) την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις 5.30 μ.μ., από το μπαλκόνι της Frauenkirche, ξεκίνησε και επίσημα η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης.

Για την ιστορία, η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης, η πόλη από πανί και ξύλο, πρωτοαναφέρεται στα χρονικά από το 1628, θεωρείται μια από τις αρχαιότερες αν όχι η αρχαιότερη, αλλά σίγουρα η μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Γερμανίας.

Με μοναδική διακοπή στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Αγορά αποτελεί μία παράδοση 400 ετών.

Η ιδέα του προλόγου του Χριστόπαιδου (Christkind) υπάρχει εδώ και 75 χρόνια. Ο πρόλογος είναι έμπνευση του δραματουργού Friedrich Bröger.

Το Christkind της Αγοράς πιθανόν να ανήκει σαν πρωτοβουλία στον αναθεωρητή Martin Luther (1483 – 1546), από πότε εμφανίζεται στην Νυρεμβέργη δεν είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, ούτε υπάρχει εξήγηση γιατί το Χριστόπαιδο (Christkind) στην Νυρεμβέργη είναι κορίτσι.

Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης, όπως και όλες οι μεσαιωνικές αγορές βασίζονταν σε αυτοκρατορικά προνόμια και δεν μπορούσε να στήσει κάποιος από μόνος του μια αγορά, για παράδειγμα μεταξύ Φρανκφούρτης και Λειψίας, κατά μήκος της λεγόμενης Via Regia, δεν μπορούσε να υπάρξει άλλη αγορά, οι 2 πόλεις είχαν την αποκλειστικότητα.

Πηγή φωτογραφίας: Philos e.V.

Στην χριστουγεννιάτικη αγορά της Νυρεμβέργης τα περιπτεράκια είναι ομοιόμορφα, σκεπασμένα με τεντόπανο στα χρώματα της πόλης και πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη, χειροτεχνίες, δώρα και παλιές κατασκευές όπως χάρτινα χρυσά αγγελάκια, ανθρωπάκια από καρύδια και δαμάσκηνα (Zwetschgenmänle) και φυσικά τα γνωστά λουκάνικα της Νυρεμβέργης και το ζεστό κρασί.

Η διάρκεια της Αγοράς είναι ενιαία για όλους από την τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη, κατ’ εξαίρεση 1η Δεκέμβρη μέχρι την 24η Δεκεμβρίου το μεσημέρι.

Σημειώνεται ότι σε άλλες πόλεις ισχύουν άλλες ημερομηνίες.

Πηγή φωτογραφίας: Philos e.V.

Εκτός από την Κεντρική Χριστουγεννιάτικη Αγορά, λειτουργούν και η παιδική Χριστουγεννιάτικη Αγορά, η Αγορά των περιοχών της Μητροπολιτικής περιοχής της Νυρεμβέργης, η Αγορά των αδελφών πόλεων κα.

Καθ’ όλη την διάρκεια της Αγοράς πραγματοποιούνται πάρα πολλές εκδηλώσεις που εμπλουτίζουν πολιτιστικά την Αγορά και δίνουν έναν τόνο εορταστικό πχ. Lichterzug, οι διάφοροι μουσικοί σύλλογοι με τις παρουσιάσεις τους, εκθέσεις στο ισόγειο του δημαρχείου κτλ.

Στην Χριστουγεννιάτικη Αγορά συμμετέχει εδώ και 25 χρόνια και η Καβάλα, σαν αδελφή πόλη της Νυρεμβέργης, με τοπικά προϊόντα της περιοχής, όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα, ούζο, τσίπουρο, λάδια, ελιές, πίκλες.

Πηγή φωτογραφίας: Philos e.V.

“Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Καβάλας και η Royal Τσατσούλης ενισχύουν αδιάλειπτα το περίπτερο της Καβάλας και τους ευχαριστούμε ολόθερμα” σημειώνει ο Σύλλογος αδελφοποίησης Νυρεμβέργης – Καβάλας “ΦΙΛΟΣ α.Σ.”.

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στο κλίμα των Χριστουγέννων ο ζωολογικός κήπος του Βερολίνου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Στο κλίμα των Χριστουγέννων μπαίνει σιγά σιγά το Βερολίνο.

Ο ζωολογικός κήπος της πρωτεύουσας αποφάσισε φέτος να μπει δυναμικά στο πνεύμα των εορτών στολίζοντας τους χώρους με εντυπωσιακά φώτα. Στο επίκεντρο του στολισμού είναι ένα εμβληματικό κάστρο 400 ετών.

Φέτος, αν και το κύριο θέμα του ζωολογικού κήπου είναι η ζωή της ζούγκλας, οι επισκέπτες θα μπορούν να κυκλοφορούν εκεί κρατώντας ζεστή σοκολάτα, γλυκά και ακούγοντας μουσική.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ζωολογικού κήπου, πρόκειται για ένα σχέδιο μελετημένο από ειδικούς και εκτιμάται ότι αυτό θα κάνει καλό στην ψυχολογία των επισκεπτών.

«Σε βοηθάει να ανακτήσεις όλες τις δυνάμεις που χρειάζεσαι, να επεξεργαστείς τις πληροφορίες, να πάρεις αποφάσεις. Έχει θετικά αποτελέσματα για την διάθεσή, σε κάνει πιο ήρεμο, σε χαλαρώνει, αποκτάς χαρούμενη διάθεση» δήλωσε στο euronews ο ψυχολόγος και ερευνητής Άρμιν Λάζλο Χάλμπαχ.

Τέτοια οφέλη θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα τους χειμερινούς μήνες, όταν οι άνθρωποι τείνουν να μένουν σε εσωτερικούς χώρους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι η έξοδος των ανθρώπων σε φυσικό περιβάλλον είναι πιο σημαντική από ποτέ.

«Προσπαθήστε να σκεφτείτε την αξία που έχει η φύση για εμάς και να δημιουργήσετε μια σύνδεση ανθρώπου-φύσης. Τείνουμε να ξεχνάμε ότι είμαστε έντονα εξαρτημένοι και αλληλοεξαρτώμενοι και μέρος της φύσης» προσθέτει ο Άρμιν Λάζλο Χάλμπαχ.

Ο ζωολογικός κήπος του Βερολίνου θα διατηρήσει τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό μέχρι τις 14 Ιανουαρίου.

Πηγή: euronews.com

Continue Reading

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Περίπου 300 Ελληνικές εταιρίες στην φετινή Anuga

Published

on

Από

Μεγάλη η συμμέτοχη της Ελλάδας στην φετινή διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών Anuga που  θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 7 Οκτωβρίου. έως την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 στην Κολωνία.

Η έκθεση που αποτελεί ορόσημο στον κλάδο, με τις 10 εμπορικές εκθέσεις κάτω από μια στέγη, πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια στη Κολωνία.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, περισσότεροι από 7.800 εκθέτες από 118 χώρες συμμετέχουν σε ένα πλήρως κρατημένο εκθεσιακό κέντρο με συνολική έκταση περίπου 300.000m². Το ξένο μερίδιο είναι 94 τοις εκατό. Οι δέκα μεγαλύτερες συμμετοχές χωρών προέρχονται από το Βέλγιο, την Κίνα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Υπό το κατευθυντήριο θέμα της «Βιώσιμης Ανάπτυξης», η φετινή Anuga, μαζί με νέους συνεργάτες, προσφέρει επίσης ένα ποικίλο πρόγραμμα εκδηλώσεων και συνεδρίων που εστιάζει σε τρέχοντα θέματα στη βιομηχανία τροφίμων.

Επισκεφτείτε  μας στην Anuga από 8 -11 Οκτωβρίου Hall: 9.1 STAND: A-050/

Επισκεφτείτε  μας στην Anuga από 8 -11 Οκτωβρίου Hall: 10.1 STAND: A-041/

Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ23 λεπτά ago

Μελέτη: Οι ευρωπαϊκές πόλεις μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων στα αστικά κέντρα έως και 90%

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ18 ώρες ago

Ένα γαστρονομικό γεύμα στη… στρατόσφαιρα, το στοίχημα ενός σεφ για το 2025

ΕΙΔΗΣΕΙΣ21 ώρες ago

Ισλανδία: Συνεχίζεται η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη χερσόνησο Ρέικιανες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ22 ώρες ago

Γερμανία: Εφικτός ο κλιματικός στόχος του 2030, εκτιμά η κυβέρνηση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ24 ώρες ago

Γερμανία: Το πείραμα της εβδομάδας τεσσάρων ημερών εργασίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Μελέτη: Το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζουν οι νευρολογικές παθήσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Γυναίκα 103 ετών συνελήφθη καθώς οδηγούσε χωρίς δίπλωμα και ασφάλιση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Ισλανδία: Νέα έκρηξη του ηφαιστείου της χερσονήσου Ρέικιανες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Έρχεται το EU wallet για τους πολίτες των χωρών μελών της ΕΕ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

ΟΕΚ Γερμανίας: Είναι σημαντικό το κράτος να ακούει τις φωνές και τις ανάγκες κάθε κοινότητας του Απόδημου Ελληνισμού

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές 2024

ΥΓΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού από τα 40 σώζει ζωές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απεργούν 28 Φεβρουαρίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα 24ωρη απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa την Τρίτη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Απεργίες στα τοπικά μέσα μεταφοράς για την επόμενη εβδομάδα αποφάσισε η Ver.di

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου: “Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος”!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Σε εξέλιξη η νέα απεργία στα αεροδρόμια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Έρευνα: Ο αστεροειδής Δίμορφος μετά το πείραμα της NASA

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Ψηφίστηκε από την Bundestag η μερική νομιμοποίηση της κάνναβης

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis