Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το Κορίτσι και ο Μονόκερος Η ΝΙΚΗ: Σύντομα διαθέσιμο το 3ο μέρος της παιδικής σειράς

Published

on

Το Κορίτσι και ο Μονόκερος Η ΝΙΚΗ, το 3ο μέρος της παιδικής σειράς, αφιερωμένης στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, από τις εκδόσεις ΟΣΕΛΟΤΟΣ, έρχεται τον Ιούλιο του 2020.

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα περίεργη
να μας θυμίσει πόσο έχουμε ανάγκη τα παραμύθια στη ζωή.

Η συγγραφέας – εικονογράφος Ελένη Βασιλείου-Αστερόσκονη, τις ημέρες την Πανδημίας του covid-19 έγραψε και ζωγράφισε τη νέα ιστορία της αγαπημένης ηρωίδας Λευκής, στέλνοντας το μήνυμα στα ΔΥΝΑΤΑ ΠΑΙΔΙΑ που δίνουν τη μάχη τους. Ένα μήνυμα ελπίδας και αγάπης.

Το Κορίτσι και ο Μονόκερος είναι μία σειρά βιβλίων με μηνύματα δυνατά.

Η ιστορία της Λευκής, ενός μικρού κοριτσιού που μάχεται για να διώξει μακριά τον Δράκο – Καρκίνο που απειλεί τους μικρούς της φίλους.

Παρέα της, ο πιστός φίλος, προστάτης Μονόκερος, βαδίζουν μαζί στο Δάσος των Ευχών, των Παιδικών Προσευχών.

Στη διαδρομή, συναντούν τη σύγχρονη εποχή, μα όντας διαφορετικοί, συνεχίζουν μέχρι να φτάσουν στη Πολύχρωμη καθάρια Πηγή.

Η συγγραφέας – εικονογράφος Ελένη Βασιλείου-Αστερόσκονη, μέσα από τις παρουσιάσεις του βιβλίου, στηρίζει Συλλόγους Γονέων και φίλων Παιδιών με Νεοπλασία στην Ελλάδα.

Έχει επισκεφθεί Παιδοογκολογικές Κλινικές, για να γνωριστούν η κουκλίτσα ηρωίδα της, Λευκή και η μαριονέτα Μονόκερος, με τα Δυνατά Παιδιά που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αυτοσχεδιάζοντας μαζί την ιστορία τους.

Επίσης έχει επισκεφθεί Σχολικές Μονάδες, σε Ελλάδα και Γερμανία, παίζοντας σε ένα μικρό κουκλοθέατρο-σκηνικό, την ιστορία, με την συμμετοχή των μαθητών.

Τον Νοέμβριο του 2019 η Ελένη Βασιλείου – Αστερόσκονη, βραβεύθηκε για την προσφορά της στον Πολιτισμό, με το βιβλίο Το Κορίτσι και ο Μονόκερος Η ΜΑΧΗ,  από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

 


ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ
εκδ.ΟΣΕΛΟΤΟΣ
Συγγραφέας-εικονογράφος:Ελένη Βασιλείου-Αστερόσκονη

1η έκδοση, Αθήνα Ιούνιος 2017
2
η έκδοση, Αθήνα Φεβρουάριος 2018
3η έκδοση, στη γερμανική γλώσσα, Αθήνα  Αύγουστος 2018

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ – Η ΜΑΧΗ
εκδ.ΟΣΕΛΟΤΟΣ
Συγγραφέας-εικονογράφος:Ελένη Βασιλείου-Αστερόσκονη

1η έκδοση, Αθήνα Ιανουάριος 2019
2η έκδοση, Αθήνα Απρίλιος 2019

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ- Η ΝΙΚΗ
εκδ.ΟΣΕΛΟΤΟΣ
Συγγραφέας-εικονογράφος: Ελένη Βασιλείου-Αστερόσκονη
1
η
έκδοση, Αθήνα Ιούλιος 2020

Τα βιβλία μπορείτε να τα βρείτε κατόπιν επικοινωνίας με την συγγραφέα-εικονογράφο

στο eMail: elenivasiliou@hotmail.com

Πηγή φωτογραφιών: Ελένη Βασιλείου-Αστερόσκονη

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΟΕΚ Γερμανίας: Είναι σημαντικό το κράτος να ακούει τις φωνές και τις ανάγκες κάθε κοινότητας του Απόδημου Ελληνισμού

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: ΟΕΚ Γερμανίας

Για το θέμα της διαβούλευσης του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό του Υπουργείου Εξωτερικών τοποθετήθηκε η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας.

“Είναι σημαντικό να γίνει συνειδητό και κατανοητό, ότι ο διάλογος και η συνεργασία είναι απαραίτητα συστατικά στοιχεία για την πρόοδο και την ενίσχυση των δεσμών μας με την πατρίδα και θα πρέπει να αποτελούν τον βασικό παράγοντα επιτυχίας του στρατηγικού σχεδίου” σημειώνει στην τοποθέτησή της η ΟΕΚ και προσθέτει πως “ο διάλογος δεν μπορεί να είναι ευκαιριακός, αλλά θεσμοθετημένος, διαρκής, ειλικρινής και μέχρι κάποιο βαθμό δεσμευτικός για τις ελληνικές κυβερνήσεις.”

Η ΟΕΚ επισημαίνει την ανάγκη διαβούλευσης και συμμετοχής των Αποδήμων Ελλήνων πριν την σύνταξη του τελικού σχεδίου αφού, όπως παρατηρεί, “το συγκεκριμένο σχέδιο, που προφανώς γράφτηκε από Έλληνες της Ελλάδας, είναι πολύ πιθανό να μην ανταποκρίνεται στις πραγματικότητες, στις ανάγκες και στις διαφορετικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδας”.

Καταλήγοντας η Ομοσπονδία καταθέτει επιγραμματικά τις θέσεις και τις απόψεις της στα επιμέρους θέματα που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό, “με την ελπίδα αυτές να γίνουν θέμα συζήτησης”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.



Ολόκληρη η τοποθέτηση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας σχετικά με το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό είναι η εξής:

Τα τελευταία 60 χρόνια, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ) αλλά και οι κατά καιρούς πάνω από 100 Ελληνικές κοινότητες, δώσαμε επανειλημμένα και με σαφήνεια σε όλες τι κυβερνήσεις του ελληνικού κράτους, το στίγμα του ελληνισμού της διασποράς, όπως επίσης και συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν τον Έλληνα μετανάστη, έτσι ώστε να μπορέσει ίσως να υπάρξει έστω και μια μικρή βάση για διάλογο.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες μας αυτές, ο διάλογος με το ελληνικό κράτος συχνά αποδεικνύεται δύσκολος, ανεπαρκής ή και ανέφικτος. Πολλές από τις προτάσεις μας δεν λαμβάνονται υπόψη, ενώ η επικοινωνία συχνά περιορίζεται σε φαινομενικούς διαλόγους χωρίς πραγματικές αλλαγές.

Είναι σημαντικό να γίνει συνειδητό και κατανοητό, ότι ο διάλογος και η συνεργασία είναι απαραίτητα συστατικά στοιχεία για την πρόοδο και την ενίσχυση των δεσμών μας με την πατρίδα και θα πρέπει να αποτελούν τον βασικό παράγοντα επιτυχίας του στρατηγικού σχεδίου. Ο διάλογος δεν μπορεί να είναι ευκαιριακός, αλλά θεσμοθετημένος, διαρκής, ειλικρινής και μέχρι κάποιο βαθμό δεσμευτικός για τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Έχει ξεκάθαρη γνώμη η Ελληνική Κυβέρνηση για το τι σημαίνει απόδημος ελληνισμός;

Ο όρος «Απόδημος» συμπεριλαμβάνει όλους αυτούς που ζουν εκτός της χώρας μας, σε άλλη χώρα. Άρα, το συγκεκριμένο σχέδιο, που προφανώς γράφτηκε από Έλληνες της Ελλάδας, είναι πολύ πιθανό να μην ανταποκρίνεται στις πραγματικότητες, στις ανάγκες και στις διαφορετικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδας. Από την ΟΕΚ δεν ζητήθηκε να κατατεθούν προτάσεις, πριν την σύνταξη αυτού του σχεδίου.

Κάθε κοινότητα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και πρέπει να γίνεται σεβαστή η πολυμορφία των εμπειριών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στα διάφορα μέρη του κόσμου. Είναι σημαντικό το Ελληνικό κράτος να ακούει τις φωνές και τις ανάγκες της κάθε κοινότητας και να διασφαλίζει ότι οι πολιτικές και οι προσεγγίσεις του λαμβάνουν υπόψη την κατά τόπους και καιρούς ισχύουσα πραγματικότητα.

Είναι ξεκάθαρο για την Ελληνική κυβέρνηση, ποιος είναι ή μπορεί να είναι ο ρόλος του ελληνικού κράτους για τους απόδημους;

Εάν ναι, τότε πρέπει να συζητήσει με τους απόδημους τα μέτρα και τις πολιτικές που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να υποστηριχθούν οι απόδημοι Έλληνες σε όλο τον κόσμο και να διατηρηθεί η ελληνική ταυτότητά τους.

Εάν όχι, τότε πρέπει να ερευνήσουμε περαιτέρω τις απόψεις και τις ανησυχίες των αποδήμων Ελλήνων και να εργαστούμε από κοινού, με ειλικρίνεια, αλληλοσεβασμό, σοβαρότητα και συνέπεια, για μια βιώσιμη λύση που θα τους εξυπηρετεί καλύτερα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η σχέση μεταξύ του ελληνικού κράτους και των αποδήμων Ελλήνων πρέπει να είναι εποικοδομητική και αμοιβαία επωφελής.

Οι Έλληνες μετανάστες έχουν αγωνιστεί για τα δικαιώματά τους, για ίσες ευκαιρίες στις χώρες που ζουν. Και όχι μόνο δεν αισθάνονται φοβισμένοι, αλλά αισθάνονται ενσωματωμένοι και αποδεκτοί.



Αυτή η αλλαγή δεν ήρθε από μόνη της. Μέσα από συνεχείς αγώνες και πολυετείς προσπάθειες κατάφεραν να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης και να αποκτήσουν την αναγνώριση και τον σεβασμό που τους αξίζει στις κοινωνίες που ζουν. Επίσης μέσα από την συμπαράσταση και την διαχρονικά εξασφαλισμένη πολύμορφη βοήθεια προς την πατρίδα απόκτησαν την αναγνώριση και τον σεβασμό των Ελλήνων στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας μετανάστης σήμερα είναι ένα παράδειγμα αγώνα και αντίστασης, ένα παράδειγμα που δείχνει πώς η διαφορετικότητα και η πολυπολιτισμικότητα μπορούν να ενισχύουν μια κοινωνία, να σφυρηλατούν την ενότητά της και να δημιουργούν ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον για όλα τα μέλη της.

Η ομογένεια στο εξωτερικό αναγνωρίζει και διατηρεί την ελληνική της ταυτότητα, τον πολιτισμό και τη γλώσσα της χώρας προέλευσής της, προσπαθώντας ταυτόχρονα να διατηρήσει τη σύνδεσή της με την ελληνική κουλτούρα και την ιστορία. Επίσης, η ομογένεια συμβάλλει στην προώθηση της ελληνικής παρουσίας και κληρονομιάς στις χώρες όπου ζει, μέσω της διατήρησης παραδόσεων, εορτών, γλώσσας και πολιτισμού.

Βασικό μας μέλημα αλλά και στόχος μας δημοκρατικός πρέπει να είναι η αύξηση της συμμετοχής και η εμπλοκή των Ελλήνων του εξωτερικού στην τρέχουσα πολιτική και στις εθνικές και άλλες εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα.

Για να επιτευχθεί αυτό, είναι αναγκαίο να υπάρχει ένας συνεχής και θεσμοθετημένος διάλογος με τους Έλληνες του εξωτερικού, να ακούγονται οι απόψεις τους και να λαμβάνονται υπόψη στη λήψη αποφάσεων. Οι δομές της ενημέρωσης και επικοινωνίας πρέπει να ενισχυθούν, ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού α) να έχουν πλήρη ενημέρωση για τα τρέχοντα γεγονότα και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και β) να συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων που τους αφορούν.



Επιπλέον, η δημιουργία δικών τους φόρουμ, όπως συνέδρια, εκδηλώσεις και διαδικτυακές πλατφόρμες, μπορεί επίσης να συμβάλει στην ενίσχυση της συμμετοχής τους και στην ανάπτυξη του διαλόγου. Έτσι, τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα θα μπορούν να συζητηθούν σε διευρυμένη βάση, λαμβάνοντας υπόψη την γνώμη και τις ανησυχίες των Ελλήνων του εξωτερικού, προσφέροντας μια πραγματική εμπειρία συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας.

Στα επιμέρους θέματα που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό καταθέτουμε εδώ επιγραμματικά τις θέσεις και απόψεις μας, με την ελπίδα αυτές να γίνουν θέμα συζήτησης, πριν την σύνταξη του τελικού σχεδίου.

Εκπαίδευση/Παιδεία

  • Η ένταξη της ελληνικής γλώσσας στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας ως μάθημα επιλογής, με εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα, με έλεγχο και συμμετοχή στο κόστος του ελληνικού υπουργείου παιδείας.
  • Η ίδρυση, όπου αυτό είναι δυνατό και αποδεκτό από τα τοπικά υπουργεία παιδείας στις χώρες υποδοχής και πληρούνται συγκεκριμένες αυστηρές ποιοτικές προϋποθέσεις, δίγλωσσων σχολείων, με ταυτόχρονη ενίσχυση και επέκταση του θεσμού του ψηφιακού δίγλωσσου σχολείου.
  • Η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της γλώσσας και του πολιτισμού μας. Αυτά τα προγράμματα πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες, προσφέροντας ευκαιρίες μάθησης σε όλους όσους ενδιαφέρονται.
  • Συγκεκριμένα, χρειάζονται προγράμματα που να απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα ως δεύτερη γλώσσα.
  • Επιπλέον, πρέπει να δημιουργηθούν νέα ή να ενισχυθούν υπάρχοντα ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία και πλατφόρμες που θα υποστηρίζουν την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας μέσω του διαδικτύου, προσφέροντας ευελιξία και προσβασιμότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους, πέρα από μαθητές και εφήβους.
  • Τέλος, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν προγράμματα που να απευθύνονται σε διαφορετικές κοινωνικές και οικονομικές ομάδες, προωθώντας την κοινωνική συνοχή και την πολυπολιτισμικότητα στην ελληνική κοινωνία. Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η ελληνική γλώσσα θα διατηρηθεί ζωντανή και θα μεταδοθεί από γενιά σε γενιά.
  • Αναβάθμιση βιβλίων, εκπαιδευτικού υλικού, διατήρηση και ενίσχυση των υπαρχόντων και δημιουργία νέων εδρών προγραμμάτων ελληνικών σπουδών σε ξένα πανεπιστήμια. Κεντρικός συντονισμός όλων των σχετικών προσπαθειών, σε άμεση θεσμοθετημένη συνεργασία με τις υπάρχουσες έδρες στο εξωτερικό.
  • Διατήρηση και αναβάθμιση των Ελληνικών σχολείων.
    Η διατήρηση και αναβάθμιση των Ελληνικών σχολείων αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι τα σχολεία μας είναι εξοπλισμένα με απαραίτητες υποδομές και πόρους, για να παρέχουν μια υψηλής ποιότητας ελληνόγλωσση εκπαίδευση.
  • Πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, εκπαιδευτικό εξοπλισμό, βιβλιοθήκες, κλπ.
    Οι εκάστοτε κυβερνώντες πρέπει να εστιάζουν στη διασφάλιση της εξοικονόμησης πόρων και τον κατάλληλο προγραμματισμό για την αποτελεσματική διατήρηση και αναβάθμιση των σχολείων μας, για να μην επαναλαμβάνονται καταστάσεις όπως με το σχολείο Αριστοτέλης στο Μόναχο, που απειλείται με κλείσιμο.
  • Αξιοκρατικά κριτήρια αξιολόγησης, εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης όπως και ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης και περίθαλψης των Ελλήνων εκπαιδευτικών στις χώρες υποδοχής στο εξωτερικό.

Πολιτισμός

Η θεσμοθετημένη συνεργασία με φορείς, όπως το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, ιδρύματα του εξωτερικού κλπ., μπορεί να συμβάλει στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Επίσης, η συνεργασία με άλλους θεσμούς και πρόσωπα με εμπειρία στο χώρο της ελληνικής τέχνης και πολιτισμού, μπορεί να δημιουργήσει μοναδικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις που θα ενθαρρύνουν την πολιτιστική ανταλλαγή και την διαπολιτισμική ιδέα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μα την διοργάνωση σεμιναρίων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων, που θα εστιάζουν στην ελληνική γλώσσα, λογοτεχνία, μουσική κλπ. Επιπλέον, μπορούν να διοργανωθούν πολιτιστικά events και φεστιβάλ που θα προβάλλουν την ελληνική τέχνη και πολιτισμό.

Μέσα από αυτές τις συνεργασίες, οι Έλληνες της Διασποράς μπορούμε να ενισχύσουμε τις ρίζες μας και να διατηρήσουμε τη σύνδεσή μας με την πατρίδα. Μπορούμε, επίσης, με αυτόν τον τρόπο να διατηρήσουμε ζωντανό τον ελληνισμό σε ολόκληρο τον κόσμο και να προάγουμε την αλληλεγγύη και την κοινότητα μεταξύ των Ελλήνων παντού.



Ελληνικά Προξενεία

Αναβάθμιση του ρόλου των Προξενείων.
Ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός εξακολουθεί να είναι αργός, γραφειοκρατικός και αναποτελεσματικός. Υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν και πολλές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν.
Τα ελληνικά Προξενεία πρέπει να είναι χώρος σωστής εξυπηρέτησης και όχι ταλαιπωρίας για τους ομογενείς
Προκειμένου να αναβαθμιστεί ο ρόλος των προξενικών αρχών και των υπηρεσιών που προσφέρουν, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ύπαρξη αριθμητικά επαρκούς προσωπικού με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, σε αναλογία των Ελλήνων πολιτών που ζουν στην περιοχή ευθύνης τους. Οι προξενικές αρχές πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν ταχεία και αποτελεσματική υποστήριξη στους ομογενείς σε όλες τις υπηρεσίες που μπορεί να χρειάζονται.

Ελληνικές Κοινότητες

Αναβάθμιση του ρόλου των ελληνικών Κοινοτήτων.

Οι κοινότητες μπορούν να αναδειχθούν σε υποστηρικτές της οργάνωσης του ελληνικού κράτους στην διασπορά, ώστε να μην πέφτει όλο το βάρος στις ελληνικές προξενικές αρχές.

Προτείναμε ήδη στην γερμανική κυβέρνηση την δημιουργία ενός συστήματος πιστοποίησης ελληνικών και ξένων κοινοτήτων, στην βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, ώστε να μπορούν να είναι πάροχοι υπηρεσιών για τους Έλληνες και τους ξένους πολίτες στην Γερμανία. Ένα παρόμοιο σύστημα πιστοποίησης πρέπει να οργανωθεί και στην Ελλάδα. Πιστοποιημένες ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού θα μπορούν έτσι να παρέχουν υπηρεσίες σε Έλληνες της διασποράς, ώστε να σταματήσει η υπέρμετρη επιβάρυνση των ελληνικών Προξενείων. Οι πιστοποιημένες ελληνικές κοινότητες θα λειτουργούν σαν αναγνωρισμένα και θεσμοθετημένα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Εξωτερικού, ΚΕΠΕ, και να ελαφρύνουν και να υποστηρίξουν, έτσι, την λειτουργία των Προξενείων, ενσωματωμένα στην διοικητική οργάνωση των ελληνικών υπηρεσιών στο εξωτερικό με ειδικό στάτους. Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε συγκεκριμένη και εμπεριστατωμένη λεπτομερή σχετική πρόταση.

Δεν νοείται διατυπωμένο στρατηγικό σχέδιο του ελληνικού κράτους για τον απόδημο Ελληνισμό, στο οποίο δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στον όρο «ελληνική κοινότητα»! Οι ελληνικές κοινότητες στο εξωτερικό είναι οι πρώτοι φορείς πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής εκπροσώπησης των Ελλήνων της διασποράς. Και διαχρονικά οι πλέον σημαντικοί, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις χώρες, στις οποίες είναι οργανωμένες. Οι ελληνικές κοινότητες είναι πρωτοπόρες και παίζουν ανέκαθεν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκπροσώπηση των Ελλήνων αποδήμων, έτσι πρέπει να έχουν μία εξέχουσα θέση και έναν βασικό και θεσμοθετημένο, επίσημο ρόλο στην ανάπτυξη του στρατηγικού σχεδιασμού για τον ελληνισμό της διασποράς!



Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ΣΑΕ

Όμοια, όπως με τις κοινότητες, δεν νοείται διατυπωμένο στρατηγικό σχέδιο του ελληνικού κράτους για τον απόδημο Ελληνισμό, στο οποίο δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στο ΣΑΕ! Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και απαραίτητο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και τους απόδημους Έλληνες. Η συνταγματική επιταγή πρέπει, επιτέλους, να τηρηθεί. Μετά από τόσα χρόνια απαξίωσης και απραξίας, οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να προβεί άμεσα στην επανεκκίνηση του ΣΑΕ.

Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η συμπερίληψη των ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού ως βασικών συμμετοχικών φορέων στο Νέο ΣΑΕ. Δεν μπορεί να υπάρξει ΣΑΕ μόνο με την συμμετοχή των εθνικοτοπικών, επιστημονικών ή άλλων συλλόγων και Ομοσπονδιών, χωρίς τις κοινότητες και τις Ομοσπονδίες τους σε όλες της Ηπείρους, διότι έτσι το ΣΑΕ δεν θα είναι πολιτικό αλλά εθιμοτυπικό όργανο εκπροσώπησης, αντίθετα με την επιταγή του συντάγματος.

Επίσης δεν νοείται επανίδρυση του ΣΑΕ με εγκάθετους συνέδρους, που θα οριστούν με οποιαδήποτε διαδικασία σε κλειστά δωμάτια άσκησης εξουσίας. Το συνέδριο επανίδρυσης του Νέου ΣΑΕ πρέπει να συγκληθεί με δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους όλων των ελληνικών κοινοτήτων, των Ομοσπονδιών τους και των υπόλοιπων φορέων.

Πρέπει να εξασφαλιστεί η διατήρηση της ανεξαρτησίας του από την κεντρική ελληνική κυβέρνηση αλλά και η λειτουργία του, στην βάση της επιταγής του συντάγματος, ώστε να επιτελέσει τον συνταγματικά κατοχυρωμένο συμβουλευτικό του ρόλο.

Διάλογος με τις κοινότητες και τους απόδημους, ψήφος και συμμετοχική διαδικασία

Η ΟΕΚ κατέθεσε ήδη συγκεκριμένες προτάσεις στις αρμόδιες επιτροπές του ελληνικού κοινοβουλίου, για την θεσμοθέτηση και εδραίωση μορφών συνεχούς διαλόγου με τους απόδημους Έλληνες. Ο διάλογος αυτός πρέπει να είναι συνεχής, ουσιαστικός και στοχευμένος, ώστε να αντιμετωπίζονται από κοινού όλα τα προβλήματα που έχουν οι Έλληνες της διασποράς.

Η τελική σύνταξη και διατύπωση αυτού του σχεδίου πρέπει να γίνει μέσα από διάλογο με τις κοινότητες και τις Ομοσπονδίες του εξωτερικού, μαζί με άλλους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα. Το κατατεθειμένο «Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό» μπορεί να εκληφθεί μόνο ως πρόταση, και μάλιστα με πολλές ελλείψεις, όπως τονίσαμε στην αρχή της πρότασής μας. Η πρόταση αυτή καθαυτή θα έπρεπε να είχε διατυπωθεί με την συμμετοχή των αποδήμων. Έστω και τώρα, πρέπει όλες οι προτάσεις που θα κατατεθούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης να αναλυθούν από το Υπουργείο Εξωτερικών και την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και, μαζί με τους απόδημους, να διατυπωθεί μία τελική πρόταση.



Τέλος, μετά τις αλλαγές του νόμου για την συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογικές διαδικασίες από τον τόπο κατοικίας τους και την άρση όλων των περιορισμών, η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου όχι μόνο για τις ευρωεκλογές, αλλά κυρίως για τις εθνικές εκλογές, η καθιέρωση της ψηφιακής ψήφου, καθώς και η εκλογή διακριτών βουλευτών της διασποράς, είναι μέτρα που πρέπει να συμπεριληφθούν στο Στρατηγικό Σχέδιο, στην βάση του οποίου πρέπει να ξεδιπλωθούν και να υλοποιηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και πάντως πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτά τα προτεινόμενα μέτρα μπορούν να γίνουν αντιληπτά, μόνο ως ένα βήμα και ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα μίας νέας, ολοκληρωμένης και σταθερής στρατηγικής για τον Ελληνισμό της διασποράς.

Η έλλειψη αυτής της στρατηγικής τις τελευταίες δεκαετίες απομακρύνει ολοένα και περισσότερους Έλληνες απόδημους από την Ελλάδα. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε αυτήν την κατρακύλα και να δημιουργήσουμε από κοινού τις προϋποθέσεις, ώστε να αντιστραφεί η διαπιστωμένη αρνητική πορεία μέσα στα επόμενα δέκα, είκοσι χρόνια!

Πρέπει η Ελλάδα να παύσει να παρακολουθεί αμέτοχη και ανήμπορη την πλήρη ενσωμάτωση των Ελλήνων στις κοινωνίες που ζουν, αποδεχόμενη την απώλεια αυτού του σημαντικού εθνικού κεφαλαίου και την αποξένωση των νέων Ελλήνων της διασποράς από την μητέρα πατρίδα!

Ελπίζουμε και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να εργαστούμε μαζί, ώστε να συζητηθεί, αποφασιστεί και εφαρμοστεί αυτή η πολύποθη νέα πολιτική και μία νέα στρατηγική για τον Ελληνισμό της διασποράς, γιατί η Ελλάδα μόνο οφέλη μπορεί να έχει από αυτό.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

DÜSSELDORF: ΔΩΣΕ ΑΙΜΑ – ΣΩΣΕ ΖΩΕΣ (28 ΜΑΡΤΙΟΥ)

Published

on

Από

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ- ΑΓΑΠΗΣ -ΕΛΠΙΔΑΣ- ΖΩΗΣ συνδιοργανώνουν οι Έλληνες γιατροί με την Ενορία του Αγίου Απόστολου Ανδρέου στο Ντύσσελντορφ

Ο Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων Ιατρών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας σε συνεργασία με την Ενορία του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ και την κινητή μονάδα Αιμοδοσίας DRK Blutspendedienst – West διοργανώνουν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ την Πέμπτη στις 28.03.2024 μεταξύ 15:00 – 19:00 στην Ἑλληνορθόδοξη Ἐκκλησία του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στο Ντίσελντορφ.



Η ανάγκη για αίμα δε σταματάει ποτέ. Με μία τόσο απλή πράξη μπορείς να δώσεις ελπίδα και ζωή στους ασθενείς που καθημερινά χρειάζονται αίμα!

Griechisch-Orthodoxe Kirchengemeinde Düsseldorf (Am Schönenkamp 1, 40599 Düsseldorf)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου: Κάλεσμα συμμετοχής μαθητών για Ελληνικά στα σχολεία του Βερολίνου!

Published

on

Από

Αγαπητοί φίλοι της Ελληνικής Κοινότητας του Βερολίνου!

Η Ελληνική Κοινότητα καταβάλει προσπάθειες για την ένταξη της ελληνικής γλώσσας ως μάθημα σε ορισμένα σχολεία του Βερολίνου. Για να καταστεί εφικτό αυτό, θα πρέπει να συγκεντρωθεί αξιόλογος αριθμός ελληνόφωνων μαθητών και μαθητριών σε κοντινή απόσταση. Για τους σκοπούς αυτούς παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για την ηλικία, το σχολείο και το δημοτικό διαμέρισμα του σχολείου (Bezirk) των παιδιών σας. Στοιχεία όπως το όνομα, η τάξη ή το φύλο των παιδιών δεν είναι απαραίτητα.

Μπορείτε να αποστείλετε τα στοιχεία στο info@gr-gemeinde.de ή μέσω μηνύματος στο Facebook (Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου – Hellenische Gemeinde zu Berlin e. V. )

Ευχαριστούμε!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γερμανία: Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή σε Μόναχο και Ντίσελντορφ για τα ζητήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης

Published

on

Από

Τη Γερμανία θα επισκεφτεί το διήμερο 16-17 Μάρτη ο Γιάννης Δελής, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, όπου θα μιλήσει σε εκδηλώσεις της Τομεακής Οργάνωσης Γερμανίας του ΚΚΕ, σε Μόναχο και Ντίσελντορφ αντίστοιχα, για τα ζητήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών.

Συγκεκριμένα:

– Στο Μόναχο, το Σάββατο 16 Μάρτη στις 7.30 μμ. θα μιλήσει στην εκδήλωση των οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ με τίτλο «Γιατί κλείνουν τα ελληνικά σχολεία στη Γερμανία; Τώρα ισχυρό ΚΚΕ για το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση!»  που θα πραγματοποιηθεί στο Eine-Welt-Haus, Schwanthalerstr. 80, 80336 München (U4, U5 – Theresienwiese).



Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι ιδιαίτερα επίκαιρη αφού δύο χρόνια μετά την ημερίδα “Για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων” που πραγματοποιήθηκε το Μάρτη του 2022 στο Μόναχο, τα προβλήματα έχουν οξυνθεί περαιτέρω, με αποκορύφωμα το κλείσιμο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μονάχου “Πυθαγόρας” και την αβεβαιότητα στην οποία έχουν περιέλθει οι μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Μονάχου “Αριστοτέλης”, του Γυμνασίου και του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας Μονάχου λόγω του ζητήματος στέγασης που έχει προκύψει με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.



– Στο Ντίσελντορφ, την Κυριακή 17 Μάρτη στις 3.30 μμ. θα παρουσιάσει τις θέσεις του Κόμματος σε Ημερίδα με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Γερμανία” που διοργανώνουν οι οργανώσεις στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και θα πραγματοποιηθεί στο Ενοριακό Κέντρο του Αγ. Ανδρέα, Am Schönenkamp 1, 40599 Düsseldorf.

Την εισηγητική παρουσίαση του Γ. Δελή θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις μαθητών και μαθητριών εκλεγμένων σε 15μελή και 5μελή συμβούλια ελληνικών σχολείων της περιοχής, εκπροσώπων της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των Τμημάτων Μητρικής Γλώσσας στο κρατίδιο, καθώς και εκπροσώπων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο Ντίσελντορφ και της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Στους χώρους των εκδηλώσεων θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δοξολογία για την Επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας στην Ενορία Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Άγιος Απόστολος Ανδρέας Ντύσσελντορφ

Την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, μετά τη αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό της Ενορίας Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ, η Δοξολογία για την Επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας 1821, χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ζηνουπόλεως κ. Ιακώβου και παρουσία του Γενικού Πρόξενου κ. Βασιλείου Κοΐνη.

“Η ένδοξη ελληνική μας Σημαία θα υψωθεί με τιμή και λεβεντιά από τους σημαιοφόρους των Σχολείων και των ελληνικών μας Σωματείων για να γεμίσει πατριωτική περηφάνεια τις καρδιές μας” αναφέρει η ανακοίνωση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Αμέσως μετά τη Δοξολογία θα λάβει χώρα η λιτάνευση των ιερών Εικόνων, όπως ορίζει το Τυπικό της Εκκλησίας μας, καθώς συνεορτάζεται την ημέρα εκείνη η Κυριακή της Ορθοδοξίας.



Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 17.00, θα προβληθεί στο ενοριακό Κέντρο Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, η νέα κινηματογραφική ταινία „Αθανάσιος Διάκος ο Ηρωομάρτυς”.

“Προτρέπουμε και αναμένουμε εγκαίρως και με επίσημη ενδυμασία τις ορισμένες απο τους οικείους φορείς αντιπροσωπείες, προκειμένου να τιμήσουμε και φέτος τον τίμιο αγώνα των προγόνων μας, “Για του Χριστού την Πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία””, καταλήγει η ανακοίνωση – πρόσκληση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σε Βιέννη και Βάδη-Βυρτεμβέργη ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Διπλωματικό Γραφείο Υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Κώτσηρα

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, βρίσκεται στη Βιέννη, όπου θα συμμετάσχει σε εκδήλωση για την επέτειο των 220 ετών της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης, που θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Βιέννης, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Κατά την παραμονή του στη Βιέννη, ο κ. Κώτσηρας θα συναντηθεί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αυστρίας, Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιο καθώς και με εκπροσώπους ομογενειακών συλλόγων και Έλληνες που ζουν στην Αυστρία.



Στη συνέχεια ο Υφυπουργός θα μεταβεί στη Στουτγάρδη, όπου θα ενημερώσει φορείς και μέλη της Ομογένειας του γερμανικού ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης για τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Κώτσηρας θα παραστεί στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Reutlingen της Βάδης-Βυρτεμβέργης και θα επισκεφθεί τη «Στέγη Αγάπης» της Ενορίας.

Τέλος, ο Υφυπουργός θα επισκεφθεί το Ελληνικό Λύκειο Στουτγάρδης, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.


Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ14 ώρες ago

Ένα γαστρονομικό γεύμα στη… στρατόσφαιρα, το στοίχημα ενός σεφ για το 2025

ΕΙΔΗΣΕΙΣ17 ώρες ago

Ισλανδία: Συνεχίζεται η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη χερσόνησο Ρέικιανες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ18 ώρες ago

Γερμανία: Εφικτός ο κλιματικός στόχος του 2030, εκτιμά η κυβέρνηση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ20 ώρες ago

Γερμανία: Το πείραμα της εβδομάδας τεσσάρων ημερών εργασίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ22 ώρες ago

Μελέτη: Το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζουν οι νευρολογικές παθήσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Γυναίκα 103 ετών συνελήφθη καθώς οδηγούσε χωρίς δίπλωμα και ασφάλιση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Ισλανδία: Νέα έκρηξη του ηφαιστείου της χερσονήσου Ρέικιανες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Έρχεται το EU wallet για τους πολίτες των χωρών μελών της ΕΕ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

ΟΕΚ Γερμανίας: Είναι σημαντικό το κράτος να ακούει τις φωνές και τις ανάγκες κάθε κοινότητας του Απόδημου Ελληνισμού

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Προβολή της Μήλου στη διεθνή τουριστική έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές 2024

ΥΓΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού από τα 40 σώζει ζωές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απεργούν 28 Φεβρουαρίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα 24ωρη απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa την Τρίτη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Απεργίες στα τοπικά μέσα μεταφοράς για την επόμενη εβδομάδα αποφάσισε η Ver.di

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου: “Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος”!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Σε εξέλιξη η νέα απεργία στα αεροδρόμια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Έρευνα: Ο αστεροειδής Δίμορφος μετά το πείραμα της NASA

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Ψηφίστηκε από την Bundestag η μερική νομιμοποίηση της κάνναβης

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis