Connect with us

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Μια… δοκιμαστική συναυλία στο Αμβούργο

Published

on

Από τα μέσα Μαρτίου το κοινό έπρεπε να κάνει υπομονή. Τώρα δόθηκε στο Αμβούργο μια διαφορετική συναυλία στην περίφημη Φιλαρμονική του Έλβα. Συγκίνηση για την ανάκτηση λίγης κανονικότητας.

«Μας έλειψαν πολύ αυτοί οι ήχοι», φωνάζει η Γιούλια Χύλσμαν στο μικρόφωνο μετά από τα βροντερά χειροκροτήματα του κοινού. Μαζί με τους μουσικούς Κρίστοφερ Ντελ και Νιλς Βόγκραμ η πιανίστρια της τζαζ παίζει το απόγευμα της Κυριακής στη Φιλαρμονική του Έλβα.

Μετά από πέντε μήνες αναγκαστικού κλεισίματος η εμφάνιση των τριών μουσικών είναι ένα είδος… τεστ.

Προκειμένου να εφαρμοστούν τα αυστηρά μέτρα υγιεινής αντί για 2100 άτομα επετράπη η είσοδος μόνο σε 628 θεατές.

Μόνο κάθε δεύτερη σειρά καθισμάτων χρησιμοποιείται και υπάρχουν δύο θέσεις κενές μεταξύ των κατειλημμένων καθισμάτων.

Νέες συνήθειες

Πολλά πράγματα ακόμα είναι καινούργια, οι συναυλίες διαρκούν μόνο μια ώρα και δεν υπάρχουν διαλείμματα.

Στους τοίχους κρέμονται αντισηπτικά ενώ στο δάπεδο στην είσοδο, μπροστά από τις τουαλέτες και μπροστά από τον πάγκο του μπαρ υπάρχουν σημάδια που θυμίζουν στους επισκέπτες να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Στους διαδρόμους πρέπει όλοι να φοράνε μάσκες. Το προσωπικό φοράει μαύρες μάσκες με λευκή επιγραφή «Elphi».

Καταρχάς προσκεκλημένοι επισκέπτες είναι τα μέλη του συλλόγου Φίλοι της Φιλαρμονικής που μεταξύ άλλων υποστήριξαν ανεξάρτητους μουσικούς όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας. Οι αραιωμένες σειρές στην επιβλητική αίθουσα είναι μια ασυνήθιστη εικόνα.

«Φαίνεται τόσο άδειο», λέει ένα αγόρι που πήγε στη συναυλία με τους γονείς και τον αδελφό του. «Σας ευχαριστώ που είστε απόψε τα πειραματόζωά μας», λέει ο σκηνοθέτης Κρίστοφ Λίμπεν Σόιερ στην αρχή της συναυλίας και ζητά την κατανόησή του κοινού για τα μέτρα. «Θέλουμε η επίσκεψή σας στη συναυλία να είναι όσο το δυνατόν πιο χαλαρή», εξηγεί ο 56χρονος σκηνοθέτης.

Αρχή με Beatles

Οι τρεις μουσικοί υπενθυμίζουν με το ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα “Ελάτε μαζί” την πρώτη εμφάνιση των Beatles στο Αμβούργο πριν από περίπου 60 χρόνια. Στη συναυλία μιας ώρας παίζουν μελωδίες γνωστών τραγουδιών του παγκοσμίου φήμης συγκροτήματος όπως “Yesterday”, “Eleanor Rigby” και “Can’t buy me love”.

«Ευχόμαστε καλή τύχη και με κάποιο τρόπο να συνεχιστούν τα πράγματα», λέει ο 52χρονος Χύλσμαν. Το κοινό καταχειροκροτεί. «Επιτέλους, λίγη κανονικότητα», λέει με χαρά μια 68χρονη επισκέπτρια.

Η τελευταία συναυλία μπροστά σε ζωντανό κοινό έγινε στις 12 Μαρτίου. Από τότε, η φιλαρμονική έχει γίνει ψηφιακή.

Περιηγήσεις στο κτήριο, μικρές συναυλίες και παλαιότερες ηχογραφήσεις συναυλιών μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο.

Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα μεταδίδονται επίσης συναυλίες ζωντανά από τη Φιλαρμονική του Έλβα σε μεγάλη οθόνη.

Αρχικά η δοκιμαστική συναυλία των τριών μουσικών μπροστά σε ζωντανό κοινό είχε προγραμματιστεί για τις 17 Αυγούστου αλλά εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων αναβλήθηκε.

Από την 1η Σεπτεμβρίου θα ξαναρχίσει η κανονική λειτουργία. Η νέα σεζόν συναυλιών θα ξεκινήσει με την εμφάνιση της ορχήστρας NDR Elbphilharmonie Orchestra υπό τον Αλάν Ζιλμπέρ.

Πηγή: dw.com

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Πέντε συλλήψεις για σχεδιασμό επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά της Βαυαρίας

Published

on

Από

Οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει πού συνελήφθησαν οι ύποπτοι, ούτε τον τόπο και τον χρόνο της επίθεσης. Photo credits: FreitagTV / pixabay

Οι αρχές της Γερμανίας ανακοίνωσαν χθες Σάββατο το βράδυ ότι συνέλαβαν πέντε άνδρες που φέρονται να ετοίμαζαν επίθεση με αυτοκίνητο εναντίον μίας από τις χιλιάδες χριστουγεννιάτικες αγορές της χώρας που πραγματοποιούνται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας έπειτα από πολλές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.

Έναν χρόνο μετά το σοκ που είχε προκαλέσει η επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο, ένας Αιγύπτιος, τρεις Μαροκινοί και ένας Σύρος συνελήφθησαν την Παρασκευή επειδή σχεδίαζαν επίθεση εναντίον αγοράς στη Βαυαρία, επεσήμαναν η αστυνομία και η εισαγγελία σε ανακοίνωσή τους.

Οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει πού συνελήφθησαν οι ύποπτοι, ούτε τον τόπο και τον χρόνο της επίθεσης.



Οι παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία, που προσελκύουν πλήθη κόσμου κάθε χρόνο, δεν σταματούν να αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας μετά την ισλαμιστική επίθεση που σημειώθηκε το 2016 στο Βερολίνο με 13 νεκρούς.

Πέρυσι, περισσότερες από 7.000 χριστουγεννιάτικες αγορές σε όλη τη Γερμανία προσέλκυσαν 170 εκατομμύρια επισκέπτες, αποφέροντας έσοδα 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ – κατά μέσο όρο περίπου 25 ευρώ ανά επισκέπτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ρεκόρ πτωχεύσεων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα στη Γερμανία

Published

on

Από

Τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις που οδηγούνται σε πτώχευση απασχολούν κάτω από 10 εργαζόμενους, το 2025 έκλεισαν ωστόσο και δεκάδες μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Photo credits: Lenzatic / pixabay

Στο υψηλότερο σημείο από το 2014 φθάνει για το τρέχον έτος ο αριθμός των γερμανικών επιχειρήσεων που καταλήγουν σε πτώχευση, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι «δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορύφωση» των εξελίξεων.

Σύμφωνα με τον οργανισμό πιστοληπτικής αξιολόγησης Creditreform, έως το τέλος του έτους στη Γερμανία θα έχουν υποβάλει αίτηση πτώχευσης περίπου 23.900 εταιρίες, κατά 8% περισσότερες από πέρυσι.

Το 2014, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έκλεισαν στην Γερμανία 24.100 επιχειρήσεις.



«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορύφωση», δηλώνει στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ο διευθύνων σύμβουλος της Creditreform Μπερντ Μπούτοφ και προσθέτει ότι η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας μειώνεται σταθερά σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς, ενώ σε πτώχευση εξαναγκάζονται πλέον και πολλοί ιδιώτες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κακή οικονομική κατάσταση οφείλεται στην κατάρρευση των ξένων αγορών, στο υψηλό κόστος ενέργειας, το οποίο καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την πώληση των γερμανικών βιομηχανικών προϊόντων, αλλά και στους αμερικανικούς δασμούς και στον ανταγωνισμό από την Κίνα.



Τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις που οδηγούνται σε πτώχευση απασχολούν κάτω από 10 εργαζόμενους, το 2025 έκλεισαν ωστόσο και δεκάδες μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Συνολικά, κατά το τρέχον έτος εκτιμάται ότι θα καταγραφούν περίπου 130.000 πτωχεύσεις, εκ των οποίων 24.000 εταιρικές και 76.000 ατομικές. Οι υπόλοιπες 30.000 πτωχεύσεις αφορούν κυρίως αυτοαπασχολούμενους ή άτομα που συμμετείχαν σε πτωχευμένες επιχειρήσεις και τώρα έχουν καταστεί και οι ίδιοι αφερέγγυοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στη «βαθύτερη κρίση» της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διέρχεται η γερμανική οικονομία, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών

Published

on

Από

Ο σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών αναφέρεται επίσης σε πακέτο 250 προτάσεων που έχει υποβάλει στην κυβέρνηση με στόχο την χωρίς κόστος ανακούφιση των επιχειρήσεων. Photo credits: Carola68 / pixabay

Στη «βαθύτερη ιστορικά κρίση της από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Γερμανίας διέρχεται η γερμανική οικονομία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Πέτερ Λάιμπιγκερ, ο οποίος μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση Μερτς ότι «δεν αντιδρά με αρκετή αποφασιστικότητα».

«Η οικονομική κατάσταση της Γερμανίας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν αντιδρά αρκετά αποφασιστικά. Η οικονομία της Γερμανίας βρίσκεται στη βαθύτερη ιστορικά κρίση της από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, με την γερμανική βιομηχανία να αντιμετωπίζει ένα δραματικό χαμηλό σημείο στο τέλος του 2025», τόνισε ο κ. Λάιμπιγκερ και ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος αναμένει πτώση της παραγωγής κατά 2% για το τρέχον έτος, το οποίο θα είναι ο τέταρτος διαδοχικά χρόνος με μειωμένη παραγωγή. «Δεν πρόκειται για κυκλική ύφεση, αλλά για διαρθρωτική πτώση», διευκρινίζει ο BDI.



Ο BDI ζητά από την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στις επενδύσεις έναντι των καταναλωτικών δαπανών και να αξιοποιήσει τα κονδύλια του ειδικού ταμείου με διαφάνεια για επιπλέον επενδύσεις και αναδεικνύει την ανάγκη να μειωθεί η γραφειοκρατία, κάνοντας λόγο για «ανεκμετάλλευτο μοχλό ανάπτυξης».

Ο σύνδεσμος αναφέρεται επίσης σε πακέτο 250 προτάσεων που έχει υποβάλει στην κυβέρνηση με στόχο την χωρίς κόστος ανακούφιση των επιχειρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στην στρατιωτική θητεία της Γερμανίας

Published

on

Από

Με τη νέα νομοθεσία επιχειρείται επίσης η στρατιωτική θητεία να καταστεί ελκυστικότερη ώστε οι ανάγκες να καλύπτονται κατά κύριο λόγο από εθελοντές. Photo credits: boo_ist_online / pixabay

Με ψήφους 323 υπέρ, 272 κατά και μία αποχή υπερψηφίστηκε η νομοθεσία για τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, με την οποία εισάγονται στοιχεία υποχρεωτικής στράτευσης σε περίπτωση που οι ανάγκες της Bundeswehr δεν καλύπτονται από τους εθελοντές.

Σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις μαθητών που αντιτίθενται στο νέο μοντέλο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2027.

Μιλώντας στην Bundestag, ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD) υπερασπίστηκε τις αλλαγές, τονίζοντας ότι η Γερμανία «δεν προστατεύεται από μόνη της, αλλά αυτό πρέπει να το κάνουν άνθρωποι πρόθυμοι να την υπερασπιστούν και όχι απλώς να στέκονται στο περιθώριο περιμένοντας να το κάνουν άλλοι», ενώ έφερε το παράδειγμα της Σουηδίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Κροατίας, οι οποίες, όπως είπε, «αντέδρασαν στην αλλαγή της κατάστασης απειλής και επανέφεραν κάποιας μορφής υποχρεωτικής θητείας».



Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, στα 18 τους χρόνια οι άνδρες υποχρεωτικά και οι γυναίκες εθελοντικά θα συμπληρώνουν ερωτηματολόγιο, στο οποίο θα περιγράφουν μεταξύ άλλων τις δραστηριότητές τους, αλλά και το ενδιαφέρον τους για την στρατιωτική θητεία ή άλλες εθελοντικές υπηρεσίες.

Θα ακολουθούν ιατρικές εξετάσεις και με βάση τα αποτελέσματά τους θα καταρτίζονται κατάλογοι με τους στρατεύσιμους, «προκειμένου η Bundeswehr να γνωρίζει ποιον μπορεί να καλέσει σε περίπτωση εθνικής έκτακτης ανάγκης ή επαναφοράς της υποχρεωτικής θητείας».



Με τη νέα νομοθεσία επιχειρείται επίσης η στρατιωτική θητεία να καταστεί ελκυστικότερη ώστε οι ανάγκες να καλύπτονται κατά κύριο λόγο από εθελοντές, οι οποίοι, εφόσον δεσμεύονται για τουλάχιστον 12 μήνες, θα λαμβάνουν μικτές μηνιαίες αποδοχές 2.600 ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση του αριθμού των εν ενεργεία στρατιωτών από 183.000 σε 255.000 έως 270.000 έως το 2035 και η προσθήκη επιπλέον 200.000 εφέδρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Περισσότεροι από τους μισούς δικαιούχους του βασικού επιδόματος δεν αναζητούν εργασία

Published

on

Από

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη, είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι και θεωρούνται ικανοί για απασχόληση. Photo credits: jackmac34 / pixabay

Οι περισσότεροι από μισούς δικαιούχους βασικής στήριξης εισοδήματος δεν αναζητούν εργασία, επικαλούμενοι ψυχικές ή χρόνιες ασθένειες και έλλειψη κατάλληλων ευκαιριών απασχόλησης, αποκαλύπτεται σε έρευνα.

Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Bertelsmann, το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει αναζητήσει νέα εργασία τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα.



Από αυτούς, το 74% δήλωσε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, ενώ το 49% υποστήριξε ότι υπήρχαν «πολύ λίγες κατάλληλες θέσεις εργασίας».

Το 25,5% είπε ότι η οικονομική του κατάσταση δεν θα βελτιωνόταν μέσω της αναζήτησης εργασίας και το 22% ότι ήταν απασχολημένο με τη φροντίδα παιδιών ή συγγενών. Ένα 11% δήλωσε ότι αντεπεξέρχεται οικονομικά με «περιστασιακή εργασία».



Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη, είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι και θεωρούνται ικανοί για απασχόληση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Φορτίο με 20.000 φυσίγγια της Bundeswehr εκλάπη κατά τη μεταφορά του

Published

on

Από

Η αστυνομία αποκλείει το ενδεχόμενο να επρόκειτο για τυχαίο περιστατικό και θεωρεί ότι το φορτηγό παρακολουθείτο από τους δράστες, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία της εκτός προγράμματος στάσης. Photo credits: Jonas Augustin / pixabay

Περίπου 20.000 φυσίγγια των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων εκλάπησαν την περασμένη εβδομάδα κατά την μεταφορά τους από πολιτικό ταχυμεταφορέα, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel και της δημόσιας τηλεόρασης MDR.

Όπως επισημαίνεται στα ρεπορτάζ, το φορτίο εκλάπη από μη φυλασσόμενο χώρο στάθμευσης κοντά στο Μαγδεμβούργο και ενώ ο οδηγός του οχήματος της μεταφορικής εταιρίας κοιμόταν σε παρακείμενο ξενοδοχείο.



Η κλοπή έγινε αντιληπτή την επόμενη μέρα, όταν το φορτηγό έφθασε στον προορισμό του, σε στρατόπεδο της Σαξονίας-Άνχαλτ.

Οι κανονισμοί για τη μεταφορά τέτοιου φορτίου, οι οποίοι σε αυτήν την περίπτωση δεν τηρήθηκαν, ορίζουν ότι στο όχημα επιβαίνουν δύο οδηγοί και τουλάχιστον ο ένας βρίσκεται πάντα στο όχημα.



Πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα των δραστών και τον τύπο ή την ακριβή ποσότητα των πυρομαχικών που εκλάπησαν δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Η αστυνομία αποκλείει το ενδεχόμενο να επρόκειτο για τυχαίο περιστατικό και θεωρεί ότι το φορτηγό παρακολουθείτο από τους δράστες, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία της εκτός προγράμματος στάσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis