Connect with us

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Διαδικτυακή Ελληνική Εβδομάδα Κινηματογράφου σε όλη τη Γερμανία

Published

on

Ακάθεκτη μπαίνει στην 34η διοργάνωση της η Ελληνική Εβδομάδα Κινηματογράφου του Μονάχου, που θα διεξαχθεί από 12 έως 22 Νοεμβρίου, διαδικτυακά (https://griechischefilmwoche.com/el/) λόγω πανδημίας του Covid-19.

Είναι το παλαιότερο συνεχόμενο πολιτιστικό γεγονός του είδους του στη Γερμανία και για πρώτη φορά το ελληνικό σινεμά τού σήμερα θα ταξιδέψει εφέτος μέσα απ’ αυτό το πλαίσιο σε όλη τη Γερμανία.

Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκίνησε σήμερα στις 15:00, ώρα Γερμανίας.

Οι θεατές θα χρειαστούν έναν δωρεάν λογαριασμό, τον οποίο μπορούν να αποκτήσουν ήδη από σήμερα μέσα από την ιστοσελίδα filmstadt-muenchen.culturebase.org.

«Μπορεί η πανδημία να έχει ανατρέψει τις ζωές όλων, να έχει χωρίσει συγγενείς, φίλους και συναδέλφους, όμως το ελληνικό σινεμά θα είναι εδώ, για να γίνει η παρέα, η συντροφιά και να φωτίσει τις μέρες και τις νύχτες όλων» λένε οι διοργανωτές «Cinephil-Φίλοι του Ελληνικού Κινηματογράφου», Έλληνες του Μονάχου.

Το πρόγραμμα που σχεδίασαν περιλαμβάνει 19 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, οι περισσότερες σε πανευρωπαϊκή πρώτη προβολή.

Ανάμεσα τους η «Ευτυχία» του ‘Αγγελου Φραντζή, η «Μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη, ο «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή, το «Ζizotek» του Βαρδή Μαρινάκη, η «Cosmic Candy» της Ρηνιώς Δραγασάκη κά.

Παράλληλα, η Εβδομάδα Κινηματογράφου παρουσιάζει τις μικρού μήκους ταινίες «Nimic» του Γιώργου Λάνθιμου, «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κέκατου (Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες) και «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» του ίδιου.

Ακόμα, η Εβδομάδα Κινηματογράφου φέρνει το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης σε αποκλειστική πρώτη ψηφιακή μετάδοση στην Γερμανία.

Η προβολή πραγματοποιείται μέσα από το ψηφιακό περιβάλλον της πλατφόρμας Kulturserver (culturebase).

Την πρώτη ψηφιακή προσπάθεια της Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου στηρίζουν το Τμήμα Πολιτισμού της δημοτικής Αρχής του Μονάχου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Μονάχου και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στην Αθήνα.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του γενικού προξενείου της Ελλάδος στο Μόναχο και την υποστήριξη της Filmstadt München.

«Η Ελληνική Εβδομάδα Kινηματογράφου συνιστά και φέτος μια μοναδική ευκαιρία να γίνει πανγερμανικά γνωστή η πολύ αξιόλογη παραγωγή ταινιών στη χώρα της τα τελευταία χρόνια.

Η πανδημική κρίση έχει μεν επιβάλει περιορισμούς στην κοινωνική και πολιτιστική της δραστηριότητα, η οποία ωστόσο βρήκε διέξοδο δια της αξιοποίησης των εξελιγμένων εργαλείων του ψηφιακού κόσμου.

Πεποίθησή της είναι ότι η φετινή εμπειρία των φίλων του κινηματογράφου, κατά την ψηφιακή διοργάνωση, δεν θα υπολείπεται σημαντικά μιας φυσικής παρουσίας στις αίθουσες προβολής», δηλώνει ο Βασίλειος Γκουλούσης, γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η απονομή του Emerging Greeks Award στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βερολίνου

Published

on

Από

Με μια ευχάριστη, πρωτότυπη τελετή μέσω zoom πραγματοποιήθηκε, το βράδυ του Σαββάτου, 5 Ιουνίου 2021, η απονομή του Emerging Greeks Award στην κορυφαία στιγμή της 6ης έκδοσης του The Greek Film Festival in Berlin.

Όλοι μαζί αλλά, στην πραγματικότητα χωριστά, παρόντες στην απονομή ήταν όλη η Κριτική Επιτροπή, Isona Admetlla (World Cinema Fund), Βένια Βέργου (Hellenic Film Commission) και Knut Elstermann (κριτικός κινηματογράφου radio1\rbb), οι σκηνοθέτες του Διαγωνιστικού Προγράμματος και μέλη των διοργανωτών του φεστιβάλ.

Η απονομή είναι διαθέσιμη και μπορείτε να την παρακολουθήσετε από το κανάλι του φεστιβάλ στο vimeo: TGFFB: Award Ceremony 2021 on Vimeo

Oι ταινίες που συμμετείχαν στο τμήμα Emerging Greeks Competition είναι:

  • «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή, πρεμιέρα Βερολίνου
  • «Δε θέλω να γίνω δυσάρεστος, αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό» του Γιώργου Γεωργόπουλου, γερμανική πρεμιέρα
  • «Kala azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου, γερμανική πρεμιέρα
  • «Green Sea» της Αγγελικής Αντωνίου, πρεμιέρα Βερολίνου
  • «Πρόστιμο» του Φωκίωνα Μπόγρη, διεθνής πρεμιέρα

Το βραβείο Emerging Greeks Award, που συνοδεύεται από το ποσό των 1000 ευρώ, προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, κέρδισε η ταινία «Kala azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου.

«Δίχως πολλούς διαλόγους, η ταινία μας καλεί σε ένα μοναδικό, καλλιτεχνικό ταξίδι που εκθέτει τις αρχέγονες συμβιωτικές σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ζώων και μας επανασυνδέει με την πρωτόλεια φύση της ανθρωπότητας. Άλλοτε ακατέργαστη, άλλοτε σοκαριστική, με έντονη σωματικότητα, έχει οπωσδήποτε μια ματιά που σαγηνεύει. Ενα εξαιρετικό καλλιτεχνικό έκθεμα που διαπερνά και αποκαλύπτει νέες οπτικές γωνίες της σχέσης μας με τον θάνατο» είναι η ετυμηγορία της Κριτικής Επιτροπής.

Πηγή φωτογραφιών: The Greek Film Festival in Berlin

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου: Αυτή είναι η καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία του 2020

Published

on

Από

ANOTHER ROUND by Henrik Ohsten

Στην τελετή απονομής των 33ων Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που φέτος διεξήχθη για πρώτη φορά διαδικτυακά από το Βερολίνο, μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Δανός σκηνοθέτης Τόμας Βίντερμπεργκ με την ταινία του «Another Round».

Οικοδεσπότης της τελετής ήταν ο Γερμανός παρουσιαστής Στίβεν Γκάτγιεν, ενώ μαζί του βρίσκονταν, εκπροσωπώντας την Ακαδημία, οι Βιμ Βέντερς, Μάριον Ντόρινγκ, Ανιέσκα Χόλαντ και Μάικ Ντάουνι, μεταξύ άλλων.

Όπως τόνισαν στην έναρξη της τελετής οι οικοδεσπότες, ακόμη και στις αβέβαιες συνθήκες της πανδημίας, «είδαμε σπουδαίες ευρωπαϊκές ταινίες που ξεπέρασαν τα όρια κι εξερεύνησαν θεματικές με αναπάντεχους τρόπους, προκαλώντας συζητήσεις και αλλαγές».

Το «Another Round» αναδείχθηκε Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία 2020, ενώ επικράτησε στις μεγάλες κατηγορίες εξασφαλίζοντας συνολικά τέσσερα βραβεία.

Ο Τόμας Βίντερμπεργκ κέρδισε το βραβείο του καλύτερου Ευρωπαίου Σκηνοθέτη και αυτό του Ευρωπαίου Σεναριογράφου μαζί με τον Τομπίας Λίντχολμ. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Μαντς Μίκελσεν απέσπασε το βραβείο του καλύτερου Ευρωπαίου Ηθοποιού.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία τεσσάρων φίλων, καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, οι οποίοι, προκειμένου να δώσουν λίγο παραπάνω ενδιαφέρον στη ζωή τους, τεστάρουν τη θεωρία ότι η συνεχής διατήρηση συγκεκριμένου επιπέδου αλκοόλ στο αίμα τους μπορεί να βοηθήσει στον σκοπό αυτό.

Το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαίας Ηθοποιού για το 2020 κέρδισε η Πόλα Μπιρ για την ερμηνεία της στο «Undine» του Κρίστιαν Πέτσολντ.

Ευρωπαϊκή Ανακάλυψη 2020 αναδείχθηκε το «Sole» του Κάρλο Σιρόνι, Ευρωπαϊκό Ντοκιμαντέρ 2020 το «Collective» του Αλεξάντερ Νανάου, ενώ το Βραβείο Πρωτοπόρας Αφήγησης δόθηκε στον Μαρκ Κάζινς για τη σειρά «Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema».

Το βραβείο Ευρωπαϊκής Ταινίας Animation 2020 απέσπασε το «Γιοσέπ» (Josep) του Ορέλ, το βραβείο Ευρωπαϊκής Ταινίας Μικρού Μήκους 2020 δόθηκε στο «All Cats are Grey in the Dark» του Λάσε Λίντερ, ενώ Ευρωπαϊκή Κωμωδία 2020 αναδείχθηκε το «The Big Hit» του Εμανουέλ Κορκόλ.

Κατά την διάρκεια της τελετής απονομής ανακοινώθηκαν και οι υποψηφιότητες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX: πρόκειται για τα φιλμ «Another Round» του Τόμας Βίντερμπεργκ , «Collective» του Αλεξάντερ Νανάου και «Corpus Christi» του Γιαν Κομάσα.

Τα φετινά Ευρωπαϊκά Βραβεία ανακοινώθηκαν σταδιακά, από την Τρίτη 8 έως το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, μέσα από σειρά ζωντανών διαδικτυακών events, κατά την διάρκεια των οποίων οι θεατές μπορούσαν να γνωρίσουν τους υποψήφιους και να μαθαίνουν τους νικητές των διάφορων κατηγοριών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Βερολίνο Σ’ αγαπώ: Η πανέμορφη πόλη σε μια ταινία 11 σκηνοθετών

Published

on

Mία ερωτική επιστολή με παραλήπτη μία μοναδική πόλη. Εικοσιπέντε χρόνια μετά την πτώση του τείχους, το Βερολίνο είναι μία από τις καταπληκτικές πόλεις του κόσμου. Εμπνέει καλλιτέχνες και σκηνοθέτες από διαφορετικούς πολιτισμούς. Η ταινία παρουσιάζει τη ματιά τους για την υπέροχη αυτή πόλη και εντάσσεται στο franchise του Cities of Love του Emmanuel Benbihy, εμπλουτίζοντας το κινηματογραφικό σύμπαν των ρομαντικών δραμάτων-κωμωδιών όπως το Paris, je t’aime του 2006, το New York, I Love You του 2008 και το Rio, Eu Te Amo του 2014.

Πρόκειται για δέκα διαφορετικές σύντομες ιστορίες ανθρώπων και προβάλλεται η δυναμική των διαπροσωπικών σχέσεων έτσι όπως διαμορφώνεται από τα προβλήματα και τις χαρές που προκύπτουν. Βέβαια δεν εστιάζει κατ’ ανάγκη στους δεσμούς που ενέχουν το ερωτικό στοιχείο, αλλά και σε εκείνους που ενώνουν π.χ μία μητέρα (’Ελεν Μίρεν) με την κόρη της (Κίρα Νάϊτλι).

11 διαφορετικοί σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο

Πρωταγωνιστούν: Κίρα Νάϊτλι,’Ελεν Μίρεν, Λουκ Γουίλσον, Τζιμ Στάρτζες, Μίκι Ρουρκ, Τζίνα Ντίουαν, Χεϊντεν Πανετιέρ, Ντιεκ Γολούνα, Ντιάνα Αγκρόν

Πηγή: culturenow.gr

Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ11 ώρες ago

Ένα γαστρονομικό γεύμα στη… στρατόσφαιρα, το στοίχημα ενός σεφ για το 2025

ΕΙΔΗΣΕΙΣ13 ώρες ago

Ισλανδία: Συνεχίζεται η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη χερσόνησο Ρέικιανες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ15 ώρες ago

Γερμανία: Εφικτός ο κλιματικός στόχος του 2030, εκτιμά η κυβέρνηση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ17 ώρες ago

Γερμανία: Το πείραμα της εβδομάδας τεσσάρων ημερών εργασίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ19 ώρες ago

Μελέτη: Το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζουν οι νευρολογικές παθήσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Γυναίκα 103 ετών συνελήφθη καθώς οδηγούσε χωρίς δίπλωμα και ασφάλιση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Ισλανδία: Νέα έκρηξη του ηφαιστείου της χερσονήσου Ρέικιανες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Έρχεται το EU wallet για τους πολίτες των χωρών μελών της ΕΕ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

ΟΕΚ Γερμανίας: Είναι σημαντικό το κράτος να ακούει τις φωνές και τις ανάγκες κάθε κοινότητας του Απόδημου Ελληνισμού

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Προβολή της Μήλου στη διεθνή τουριστική έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές 2024

ΥΓΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού από τα 40 σώζει ζωές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απεργούν 28 Φεβρουαρίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα 24ωρη απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa την Τρίτη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Απεργίες στα τοπικά μέσα μεταφοράς για την επόμενη εβδομάδα αποφάσισε η Ver.di

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου: “Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος”!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Σε εξέλιξη η νέα απεργία στα αεροδρόμια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Έρευνα: Ο αστεροειδής Δίμορφος μετά το πείραμα της NASA

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Οι Λειψοί στην κορυφή των 11 πιο υποσχόμενων προορισμών του κόσμου για το 2024

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis