Επικοινωνήστε μαζί μας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Έλληνες ερευνητές κρατούν τον πήχυ ψηλά

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι διεθνείς διακρίσεις Ελλήνων πανεπιστημιακών που δραστηριοποιούνται εντός της Ελλάδας έρχεται να δείξει ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μικρά «κέντρα αριστείας» ανθούν.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με τρεις από τους έντεκα πανεπιστημιακούς που εντάχθηκαν πρόσφατα στη λίστα «The Highly Cited Researchers» του Clarivate Analytics (Thomson Reuters), με τους 6.400 επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, όπως αυτή προκύπτει από την απήχηση του έργου τους την τελευταία δεκαετία.

Ομαδική και όχι προσωπική επιτυχία, που πιστώνεται και στα ΑΕΙ

Ο Αθανάσιος Δημόπουλος, καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Γιώργος Καραγιαννίδης, καθηγητής Ψηφιακών Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο Κωνσταντίνος Στούμπος, αναπληρωτής καθηγητής Νανοϋλικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μίλησαν για την αναγνώριση του έργου τους, αλλά και το επίπεδο της Έρευνας στην Ελλάδα.

«Η συμπερίληψή μου στη λίστα των επιστημόνων με τις περισσότερες αναφορές διεθνώς, αναμφίβολα, αποτελεί μεγάλη τιμή», ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος. «Αντικατοπτρίζει το προσωπικό στίγμα στη διεθνή βιβλιογραφία και τη συνεισφορά στην ιατρική πρόοδο, κυρίως στον τομέα των πλασματοκυτταρικών δυσκρασιών και πιο συγκεκριμένα στο πολλαπλούν μυέλωμα, στη μακροσφαιριναιμία Waldenstrom και στην αμυλοείδωση», συμπλήρωσε.

Η διεθνής αναγνώριση, ωστόσο, είναι για τον κ. Δημόπουλο αποτέλεσμα συνδυασμού της συνεχούς επαγρύπνησης και σχολαστικής ενασχόλησης με τους ασθενείς, μιας δραστήριας ερευνητικής ομάδας και διεθνών συνεργασιών.

Έρχεται, μάλιστα, να επιβεβαιώσει ότι η Μονάδα Αιματολογίας-Ογκολογίας της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», «μετά από προσπάθειες πολλών ετών έχει τις απαραίτητες υποδομές και την επαρκή στελέχωση για τη λειτουργία της, ώστε να πληροί τις διεθνείς προϋποθέσεις». «Επομένως, κάθε αναγνώριση του έργου μας έχει πολλαπλή σημασία και για τη Σχολή μας και για το Πανεπιστήμιό μας», επεσήμανε ο κ. Δημόπουλος.

Αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας αποτελεί και για τον Γιώργο Καραγιαννίδη, η διάκριση σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Αντανακλά την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στην ερευνητική μου ομάδα τα τελευταία 15 χρόνια και μας δίνει θάρρος και δύναμη να συνεχίσουμε. Προσωπικά, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και ικανοποιημένος αφού βλέπω ότι έχω συμβάλλει έστω και ελάχιστα στη πρόοδο της επιστήμης που θεραπεύω», τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι η διάκριση αναφέρεται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη δεκαετία εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του ΑΠΘ, στο οποίο ανήκει ο κ. Καραγιαννίδης. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, η ερευνητική του ομάδα (Wireless Communications and Information Processing (WCIP) Group), αναγνωρίζεται ως μία από τις κορυφαίες στην Ευρώπη στο τομέα των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής.

«Η διάκριση προσδίδει επίσης μεγάλο κύρος και στο ΑΠΘ, βοηθώντας σημαντικά στη βελτίωση της θέσης του στις διεθνείς κατατάξεις», επεσήμανε ο κ. Καραγιαννίδης.

Τα τελευταία χρόνια, ο καθηγητής και η ερευνητική του ομάδα ασχολούνται σε θεωρητικό επίπεδο με τη σύνδεση περιοχών στα μαθηματικά, όπως η Στοχαστική Γεωμετρία και η Θεωρία Αριθμών με προβλήματα που προκύπτουν στις Τηλεπικοινωνίες. «Στο πεδίο της εφαρμοσμένης έρευνας, η ομάδα μου δραστηριοποιείται σε τρεις κυρίως ερευνητικές περιοχές: Τα δίκτυα ασύρματης επικοινωνίας 5G και μετά το 5G, επεξεργασία σήματος για βιοϊατρικές εφαρμογές και ασύρματη φόρτιση τερματικών συσκευών», εξήγησε ο κ. Καραγιαννίδης.

Για τον Κωνσταντίνο Στούμπο, αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας των Υλικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, η διάκριση έρχεται περισσότερο να αναδείξει τη σπουδαιότητα της Χημείας και της Επιστήμης των Υλικών, ως επιστήμες αιχμής και ταυτόχρονα τη σημασία της διεπιστημονικότητας στις Φυσικές Επιστήμες. «Στην Επιστήμη των Υλικών δραστηριοποιούνται παράλληλα Χημικοί, Φυσικοί και Μηχανικοί και έχει σαν σκοπό τη διεπιστημονική συνεργασία που μπορεί να φέρει ερευνητικά αποτελέσματα με προστιθέμενη αξία», επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στούμπος.

Η συνθετική διεπιστημονική προσέγγιση της Επιστήμης των Υλικών αποτελεί τα τελευταία χρόνια σημείο αναφοράς στην παγκόσμια πανεπιστημιακή πρακτική, όμως, όπως τόνισε ο κ. Στούμπος, στον ελλαδικό χώρο δεν έχει βρει ακόμα πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί.

«Για εμένα, έχει σημασία η καθημερινή αναγνώριση που λαμβάνω εξαιτίας της απήχησης του ερευνητικού μου έργου, μια αναγνώριση η οποία μου επιτρέπει να συνδιαλέγομαι επί ίσοις όροις με εξέχοντες επιστήμονες του ερευνητικού πεδίου και ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για νέες συνεργασίες και νέες ερευνητικές δραστηριότητες προς καινοτόμες κατευθύνσεις», σημείωσε.

Ακόμη, όπως ανέφερε, η διάκριση έρχεται να επιβεβαιώσει το πολύ καλό επίπεδο του Πανεπιστημίου Κρήτης. «Είναι με διαφορά το καλύτερο πανεπιστήμιο στον ελλαδικό χώρο ως προς την ερευνητική του δραστηριότητα, τουλάχιστον όσον αφορά τις φυσικές επιστήμες. Οι ερευνητικές διαδικασίες και τα πρότυπα διαχείρισής του είναι πολύ πιο κοντά στα πρότυπα που έχω συναντήσει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού παρά σε αυτά άλλων ελληνικών πανεπιστημίων στα οποία έχω εργαστεί», επεσήμανε.

Δείγμα της ποιοτικής δουλειάς του εν λόγω Ιδρύματος και της αναγνωρισιμότητάς του στο εξωτερικό είναι, όπως πρόσθεσε ο κ. Στούμπος, το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης «ήταν και είναι σε θέση να προσελκύσει ερευνητές πολύ υψηλού επιπέδου και να προωθήσει τους απόφοιτούς του σε κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως».

Οι Έλληνες στον διεθνή χάρτη της Έρευνας

Πέραν της δικής τους δουλειάς, όμως, πώς σχολιάζουν οι τρεις πανεπιστημιακοί την συμπερίληψη συνολικά 11 Ελλήνων στη διεθνή κατάταξη «The Highly Cited Researchers»;

Από τα λεγόμενά τους, φαίνεται πως στην υποχρηματοδότηση που «υπαγόρευσε» η οικονομική κρίση, μέλη ΔΕΠ και ερευνητές απάντησαν και απαντούν με εξωστρέφεια και δυναμισμό.

«Παρά την κρίση, το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και τα ερευνητικά μας ιδρύματα διαθέτουν σήμερα υψηλό ποιοτικά διεθνές στίγμα», ανέφερε ο κ. Δημόπουλος. «Η Ανώτατη Εκπαίδευση, και η Έρευνα που διεξάγεται, είναι σήμερα, ίσως, από τους λίγους τομείς στη χώρα μας, όπου υπάρχουν ήδη οι προϋποθέσεις ―οι υποδομές και το ικανό επιστημονικό δυναμικό― για να δημιουργηθούν ταχύτερα από άλλους τομείς χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες και ερευνητές. Είναι τομείς που συγκριτικά με άλλους στη χώρα μας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Στούμπος επεσήμανε ότι η εν λόγω λίστα αναδεικνύει κυρίως την ποιότητα του ερευνητικού έργου και όχι τόσο την ποσότητά του. «Το γεγονός ότι υπάρχουν Έλληνες ερευνητές μέσα σε αυτή, αναδεικνύει τη μεγάλη δυναμική που έχει η έρευνα στην Ελλάδα, η οποία είναι τουλάχιστον ισάξια (κατά στατιστική αναλογία) με την ποιότητα του ερευνητικού έργου που γίνεται στο εξωτερικό. Επίσης τονίζει ότι υπάρχει στην Ελλάδα το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να πρωτοστατήσει στην έρευνα πρώτης γραμμής και να αναδείξει την Ελλάδα σε ένα σημαντικό παίκτη στο παγκόσμιο ερευνητικό γίγνεσθαι.

Εξίσου σημαντικό, για τον κ. Στούμπο, είναι και το ότι στη λίστα συμπεριλαμβάνονται νέοι ερευνητές με εμπειρίες από το εξωτερικό, οι οποίοι δραστηριοποιούνται πλέον στην Ελλάδα και είναι στη θέση να εκπαιδεύσουν νέους Έλληνες ερευνητές που θα αποτελέσουν τις επόμενες γενιές των επιστημόνων στην Ελλάδα. «Η παρουσία τέτοιων προσωπικοτήτων στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει εχέγγυο για την περαιτέρω εξέλιξη της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και να αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας που τη δεδομένη χρονική στιγμή λείπει από την Ελλάδα», ανέφερε.

Ο κ. Καραγιαννίδης σημείωσε και εκείνος τη μεγάλη σημασία της διάκρισης και ότι αυτή σχετίζεται με την ποιότητα της έρευνας. Όμως, όπως επεσήμανε, ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοιο ή μικρότερο πληθυσμό από την Ελλάδα έχουν πολύ περισσότερα ονόματα στη λίστα. «Για παράδειγμα, η Αυστρία έχει 40, το Ισραήλ 40, η Δανία 60, ενώ η Ολλανδία πάνω από 180 ερευνητές. Επομένως, ο αριθμός 11 για την χώρα μας είναι σχετικά μικρός και αντανακλά στη περιορισμένη υψηλού επιπέδου ερευνητική δραστηριότητα, η οποία οφείλεται κυρίως στις δυσκολίες κάθε είδους που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές ερευνητικές ομάδες, όπως υποχρηματοδότηση και γραφειοκρατία, καθώς και στη μεγάλη αιμορραγία επιστημονικού δυναμικού προς το εξωτερικό, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία», υπογράμμισε.

Η ποιότητα της έρευνας στην Ελλάδα

Εύλογα, λοιπόν, με δεδομένη τη μεγάλη φυγή Ελλήνων επιστημόνων από τη χώρα και την διεθνή αναγνώριση ορισμένων «νησίδων αριστείας» στη χώρα, έρχεται το ερώτημα «εάν αξίζει κανείς να κάνει έρευνα στην Ελλάδα».

Όπως σημείωσε ο κ. Δημόπουλος, το επίπεδο της έρευνας που διεξάγεται στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει επιλογή «για νέους και ανήσυχους ερευνητές, οι οποίοι παραμένοντας στην Ελλάδα δεν θα αποκοπούν από τις διεθνείς εξελίξεις στο αντικείμενό τους».

«Βασικό για κάθε άνθρωπο και κυρίως για ένα νέο είναι να έχει επιμονή και συνέχεια ως προς την επιδίωξη των στόχων του, παρά τις αντιξοότητες. Τους στόχους μας και τα όνειρά μας δεν σταματούμε να τα επιδιώκουμε. Η έρευνα, ειδικότερα στον τομέα της Ιατρικής, απαιτεί συνεχή μελέτη, παρατήρηση, μεγάλη υπομονή, προσήλωση, επιμονή και δυνατότητα συνεργασίας σε ομάδες. Αυτού του επιπέδου έρευνα διεξάγεται και στη χώρα μας», κατέληξε.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν ερευνητικές ομάδες “νησίδες αριστείας” πολύ υψηλού επιπέδου, αντίστοιχου με αυτές σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού», επιβεβαίωσε και από τη μεριά του ο κ. Καραγιαννίδης. Γι’ αυτό θα συμβούλευε όσους σκέπτονται να συνεχίσουν με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό, πριν φύγουν στο εξωτερικό να κάνουν πρώτα μια έρευνα στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ο κ. Στούμπος είναι της άποψης ότι οι νέοι ερευνητές «θα πρέπει σίγουρα να φύγουν στο εξωτερικό σε κάποιο σημείο της ερευνητικής τους σταδιοδρομίας», προτιμότερα σε επίπεδο μεταδιδακτορικών σπουδών. «Οι εμπειρίες που αποκτούν οι νέοι που εργάζονται ερευνητικά στο εξωτερικό είναι ανεκτίμητες. Προσωπικά, δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου σαν ερευνητή εάν δεν θα είχα φύγει στο εξωτερικό. Δεν θα είχα ούτε τις ιδέες ούτε τις αντιλήψεις που μπορεί να δημιουργήσει μια τέτοια κουλτούρα έρευνας και τεχνολογίας», τόνισε.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να τονίσει ότι «η εκπαίδευση στο διδακτορικό κύκλο σπουδών στην Ελλάδα είναι εξαιρετική, συγκρίσιμη και ίσως καλύτερη από το εξωτερικό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο πρώτος υποθαλάσσιος γεωμορφολογικός χάρτης της Σαντορίνης… από άλλο πλανήτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ένα πρωτοποριακό για την Ελλάδα χάρτη δημιούργησε μια αμερικανο-ελληνική επιστημονική ομάδα, η πρωτοτυπία του οποίου βρίσκεται στο ότι εφαρμόστηκε η μεθοδολογία της πλανητικής γεωλογίας για τη δημιουργία υποθαλάσσιων γεωμορφολογικών χαρτών για τη Σαντορίνη και τη γύρω περιοχή του Αιγαίου.

Εφαρμόζοντας σε υποθαλάσσια δεδομένα της Ελλάδας γεωλογικές μεθόδους χαρτογράφησης που προορίζονται για άλλους πλανήτες, οι ερευνητές δημιούργησαν για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα συνδυαστικό γεωμορφολογικό χάρτη, κλίμακας 1:100.000, του χερσαίου και θαλάσσιου ανάγλυφου για το ηφαιστειακό σύμπλεγμα Χριστιανών-Σαντορίνης-Κολούμπου.

Επικεφαλής των ερευνητών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό χαρτογραφίας «Journal of Maps», ήταν η Αλεξάντρα Χαφ της Σχολής Εξερεύνησης της Γης και του Διαστήματος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνας, ενώ από ελληνικής πλευράς η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παρασκευή Νομικού του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Νομικού, «αυτός ο χάρτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των εκτιμήσεων επικινδυνότητας στη Σαντορίνη, η οποία αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό της Ελλάδας και παράλληλα χαρακτηρίζεται ως περιοχή με αυξημένο ηφαιστειακό και σεισμικό κίνδυνο. Παρουσιάζουμε αυτή τη μεθοδολογία ως εργαλείο για τη δημιουργία ομοιόμορφων γεωμορφολογικών χαρτών, οι οποίοι θα βοηθήσουν περαιτέρω στην αξιολόγηση των θαλάσσιων γεωκινδύνων».

 

Γεωμορφολογικός χάρτης Σαντορίνης. Πηγή: A. Huff, P.Nomikou et al

Οι γεωλογικοί χάρτες είναι θεμελιώδεις για την εκτίμηση των φυσικών κινδύνων, αλλά η ανάπτυξή τους για υποθαλάσσιες περιοχές είναι δύσκολη λόγω της έλλειψης φυσικής πρόσβασης στην περιοχή της μελέτης.

Οι υποθαλάσσιοι γεωμορφολογικοί χάρτες χρησιμοποιούνται για να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το γεωλογικό καθεστώς, αλλά και χωρικές πληροφορίες όσον αφορά τις γεωμορφές, τις σχετικές γεω-επικινδυνότητες και τη διαχείρισή τους. Τέτοιου είδους χάρτες δημιουργούνται από δεδομένα τηλεπισκόπησης, όπως τα ψηφιακά υψομετρικά μοντέλα (DEM), τα οποία όμως παρουσιάζουν περιορισμούς και φραγμούς στην υποθαλάσσια χαρτογράφηση.

Οι νέες μέθοδοι πλανητικής γεωλογίας, σύμφωνα με τους ερευνητές, «ικανοποιούν την ανάγκη για μια ομοιόμορφη διαδικασία, η οποία θα θεραπεύει τις προκλήσεις στην υποθαλάσσια γεωμορφολογική χαρτογράφηση. Η υιοθέτηση της διαδικασίας και των λύσεων που περιγράφονται στην παρούσα μελέτη από την επιστημονική κοινότητα, θα επέτρεπε μια σειρά από ομοιόμορφους χάρτες, μια κοινή μεθοδολογία σύνταξης δεδομένων από Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS) και μια καθορισμένη αποτύπωση της υποθαλάσσιας γεωμορφολογίας. Αυτό θα διασφαλίσει την ακεραιότητα των δεδομένων των υποθαλάσσιων γεωμορφολογικών χαρτών, θα ενισχύσει τη μελλοντική επιστημονική έρευνα και θα βελτιώσει τόσο τον εντοπισμό, όσο και την ερμηνεία των θαλάσσιων γεωκινδύνων».

Επιπλέον, η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή πλανητικών γεωλογικών χαρτών, μπορεί να αξιοποιηθεί ως εργαλείο για την ανάπτυξη μιας σειράς χαρτών, που θα είναι συγκρίσιμοι ανεξάρτητα από το εκάστοτε προσωπικό επεξεργασίας τους, τη μορφοποίηση των δεδομένων, τις τοποθεσίες ή τις κλίμακες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάτμος και Χαλκιδική στις 10 “μυστικές” παραλίες της Ευρώπης

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Τις 10 “μυστικές” παραλίες της Ευρώπης προτείνει στους υποψήφιους ταξιδιώτες το ταξιδιωτικό περιοδικό Travel & Leisure, στις οποιες πρωταγωνιστούν και δυο ελληνικές, στην Χαλκιδική και την Πάτμο.

Μάλιστα η παραλία Ψιλή Άμμος της Πάτμου βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ανάμεσα σε ακτές από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κροατία και την Κύπρο. Σε ό,τι αφορά την παραλία Αρετές στην Χαλκιδική αυτή βρίσκεται στην 9η θέση.

Ακολουθεί η πλήρης λίστα του Travel & Leisure με τις καλύτερες «μυστικές» παραλίες της Ευρώπης:

San Giovanni di Sinis, Sardinia, Ιταλία

Praia da Ilha de Tavira, Algarve, Πορτογαλία

Sa Riera, Costa Brava, Ισπανία

Psili Ammos, Patmos, Ελλάδα

Argèles-sur-Mer, Languedoc, Γαλλία

Latchi, Polis, Κύπρος

Cala Saladeta, Ibiza, Ισπανία

Sveti Jakov, Dubrovnik, Κροατία

Aretes, Halkidiki, Ελλάδα

Limeuil, Dordogne, Γαλλία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Amazon άνοιξε σούπερ μάρκετ χωρίς ταμεία στο Λονδίνο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο κολοσσός των διαδικτυακών αγορών Amazon άνοιξε στο Λονδίνο, για πρώτη φορά εκτός των ΗΠΑ, ένα σούπερ μάρκετ που επιτρέπει στους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους χωρίς να περνούν από το ταμείο, σε ένα νέο βήμα στον έντονο ανταγωνισμό με τους παραδοσιακούς εμπόρους.

Το κατάστημα Amazon Fresh, στο εμπορικό κέντρο Ealing Broadway, «είναι το πρώτο παντοπωλείο στο Ηνωμένο Βασίλειο που επιτρέπει να γίνονται οι αγορές και στη συνέχεια απλά να εξέρχεται» ο πελάτης από το κατάστημα, χωρίς να περνά από ταμείο.

«Είναι επίσης το πρώτο φυσικό κατάστημα της Amazon έξω από τις ΗΠΑ», σύμφωνα με ανακοίνωση.

Οι πελάτες μπορούν να σκανάρουν ένα κωδικό QR στα smartphones τους μπαίνοντας στο κατάστημα, στη συνέχεια να κάνουν τις αγορές τους και να βγουν απευθείας από το κατάστημα.

Ωστόσο, κάθε προϊόν που παίρνει ο καταναλωτής από τα ράφια χρεώνεται αυτομάτως στον λογαριασμό του μέσω της εφαρμογής στο τηλέφωνό του.

Το κατάστημα λειτουργεί με αισθητήρες, κάμερες και αλγόριθμους “deep learning” (της τεχνολογίας που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει σε μία συσκευή να “αποκτά” γνώσεις), όπως εξηγεί η Amazon σε προωθητικό της βίντεο.

Η Amazon, που ήταν ήδη σε άνοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τη πανδημία και ανταγωνιζόταν ολοένα και πιο έντονα με ένα κλάδο λιανεμπορίου σε κρίση, είδε τη θέση της να ενισχύεται από την πανδημία, η οποία οδήγησε στο κλείσιμο των συμβατικών καταστημάτων για μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα: Ένας στους τρεις εργαζόμενους εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής καριέρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Υπό το φως της πανδημίας COVID-19 και των οικονομικών και λοιπών επιπτώσεων που την συνοδεύουν, το 35% των εργαζομένων προσανατολίζεται σε αλλαγή καριέρας κατά τους επόμενους 12 μήνες, όπως αποκαλύπτει έκθεση υπό τον τίτλο: «Securing the Future of Work» της Kaspersky.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 8.000 εργαζόμενοι σε μικρές και μεσαίες εταιρείες (με όχι περισσότερους από 250 υπαλλήλους) από περίπου 20 χώρες.

Τα δύο μεγαλύτερα κίνητρα για την επιθυμία αλλαγής καριέρας των ερωτηθέντων ήταν η φιλοδοξία για λήψη υψηλότερου μισθού (49%) και η διατήρηση ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (41%).

Παρά τις αβεβαιότητες στην αγορά εργασίας, οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν τις φιλοδοξίες τους.

Ενώ σχεδόν ένας στους δύο θα προτιμούσε να παραμείνει στην τρέχουσα θέση του (48%), πολλοί εξακολουθούν να αισθάνονται τολμηροί να αναδιαμορφώσουν τις εργάσιμες ημέρες τους ώστε να ταιριάζουν καλύτερα στην προσωπική τους ζωή.

Εν μέσω lockdown και τηλεργασίας, είχαν επίσης περισσότερο χρόνο να σκεφτούν τη μελλοντική τους σταδιοδρομία, να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους ή να αποκτήσουν καινούριες.

Όποια κατεύθυνση κι αν επιλέξουν, το μεγαλύτερο κίνητρο για να δοκιμάσουν μια νέα δουλειά είναι να επιτύχουν καλύτερο μισθό (49%).

Η καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι ο δεύτερος συχνότερος λόγος, παρακινώντας το 41% των ερωτηθέντων.

Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια τη χαρά να περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι με την οικογένεια, καθώς και να επιδιώκουμε προσωπικά ενδιαφέροντα και χόμπι. Οι εργαζόμενοι μπορεί να θέλουν να διατηρήσουν αυτήν την ευκαιρία.

Μετά τον μισθό και την προσωπική άνεση, η αναζήτηση ενός ρόλου που αξίζει τον κόπο και είναι πιο ουσιαστικός είναι ο τρίτος πιο σημαντικός λόγος (35%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Πτήσεις – μυστήριο»: Μία πρωτοποριακή ιδέα για ταξίδια εν μέσω πανδημίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

«Μυστηριώδεις πτήσεις» λανσάρει η Qantas, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Αυστραλίας, σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στον εσωτερικό τουρισμό ανά την χώρα, ξυπνώντας παράλληλα νοσταλγικές αναμνήσεις.

Τα ημερήσια ταξίδια, όπου οι επιβάτες κατά την επιβίβαση δεν έχουν ιδέα ποιος είναι ο προορισμός τους, ήταν δημοφιλή κατά τη δεκαετία του 1990.

Η Qantas ήταν μια από τις πρώτες αεροπορικές εταιρείες που πρόσφεραν πτήσεις… στο πουθενά, οι οποίες απογειώνονται και προσγειώνονται στον ίδιο αερολιμένα μετά από ένα σύντομο ταξίδι πάνω από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της Αυστραλίας.

Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται με ένα από τα τρία αεροσκάφη Qantas Boeing 737 από το Μπρίσμπεϊν, τη Μελβούρνη ή το Σίδνεϊ, με οικονομικούς ναύλους που ξεκινούν από 737 αυστραλιανά δολάρια (480 ευρώ).

Το ημερήσιο πακέτο περιλαμβάνει δραστηριότητες που κυμαίνονται από παραγωγή κρασιού και γκουρμέ γεύματα, έως κολύμβηση με αναπνευστήρα σε τροπικά νησιά.

Η κίνηση της Quantas εντάσσεται στο πλαίσιο των εναλλακτικών στρατηγικών τις οποίες αναζητούν οι εταιρείες αερομεταφορών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη βαθιά κρίση που πλήττει τον κλάδο εξαιτίας της πανδημίας.

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τις αεροπορικές εταιρείες έχει οδηγήσει σε κρατικές ενισχύσεις, πτωχεύσεις και τεράστιες περικοπές στις θέσεις εργασίας.

Οι αερομεταφορείς βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σοβαρή πτώση του αριθμού των επιβατών εν μέσω μιας «άνισης διάθεσης εμβολιασμών σε όλο τον κόσμο, η οποία μόνο θα καθυστερήσει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων», σύμφωνα με την Ένωση Ασιατικών Αερογραμμών (AAPA).

Πηγή: cnn.gr

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΕ: Επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις μισθολογικής ανισότητας ανδρών και γυναικών

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

«Για ίση εργασία, ίσος μισθός»: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε κανόνες για να γίνει σεβαστή η αρχή αυτή και συνέστησε στους 27 να επιβάλλουν πρόστιμα για να υποχρεώσουν τις επιχειρήσεις να πάψουν να αμείβουν διαφορετικά τους άνδρες από τις γυναίκες.

«Για ίσο μισθό, χρειάζεται διαφάνεια. Οι γυναίκες οφείλουν να γνωρίζουν αν οι εργοδότες τους τις αντιμετωπίζουν δίκαια. Και όταν αυτό δεν συμβαίνει, πρέπει να έχουν τη δύναμη να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να πετύχουν αυτό που αξίζουν», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόταση παρουσιάσθηκε μερικές ημέρες πριν από τη διεθνή Ημέρα της Γυναίκας.

Τώρα θα επιληφθούν τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκτιμά ένας υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Η ίση αμοιβή είναι δικαίωμα από το 1957 και εντούτοις σήμερα μέσα στην ΕΕ οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες και η διαφορά στις αμοιβές ανάμεσα στα φύλα φθάνει αυτή τη στιγμή το 14,1%», υπογράμμισε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Στις συντάξεις φθάνει το 30%, υπογραμμίζεται στο έγγραφο.

Η απόκλιση αυτή είναι «πολύ πιο μεγάλη αν ληφθεί υπόψη μόνο ο ιδιωτικός τομέας», λένε τα στελέχη της ΕΕ που εργάσθηκαν για το πρόγραμμα αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποτελεί υπόδειγμα σ’ αυτό το ζήτημα. Οι επίτροποι, οι γενικοί διευθυντές, οι επικεφαλής μονάδων έχουν όλοι τους ίδιους μισθούς, άνδρες και γυναίκες.

Όμως η ίση εκπροσώπηση είναι δύσκολο να επιτευχθεί στους θεσμούς και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν υποχρεωμένη να ασκήσει πιέσεις σε πολλά κράτη μέλη για να επιτύχει να προταθούν γυναίκες υποψήφιες για την ομάδα της, η οποία αριθμεί 13 γυναίκες και 14 άνδρες. Οι γυναίκες δεν είναι ακόμη πολλές στις διευθυντικές θέσεις.

Το σχέδιο της Επιτροπής προβλέπει τα κράτη μέλη να επιβάλουν ειδικές κυρώσεις και πρόστιμα για τις παραβιάσεις του κανόνα της ισότητας των αμοιβών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

 

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 ώρες πριν

Ο πρώτος υποθαλάσσιος γεωμορφολογικός χάρτης της Σαντορίνης… από άλλο πλανήτη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ώρες πριν

Πάτμος και Χαλκιδική στις 10 “μυστικές” παραλίες της Ευρώπης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ19 ώρες πριν

Η Amazon άνοιξε σούπερ μάρκετ χωρίς ταμεία στο Λονδίνο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ21 ώρες πριν

Έρευνα: Ένας στους τρεις εργαζόμενους εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής καριέρας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

«Πτήσεις – μυστήριο»: Μία πρωτοποριακή ιδέα για ταξίδια εν μέσω πανδημίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

ΕΕ: Επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις μισθολογικής ανισότητας ανδρών και γυναικών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα πριν

Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του θυρεοειδούς για όσους εκτίθενται συχνά σε τεχνητό φως τα βράδια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Δεν κάνουν διακοπές 4 στους 10 Γερμανούς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Η Πάρος «ταξιδεύει» σε HΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Γαλλία και Ιταλία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Γερμανία: Υπό παρακολούθηση η AfD ως “ύποπτη περίπτωση” δεξιού εξτρεμισμού

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Άνοιγμα σε τέσσερα βήματα, σχεδιάζει η Καγκελαρία μετά το lockdown

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Οι επιχειρήσεις αναμένουν ότι οι περιορισμοί θα διαρκέσουν ως τα μέσα Σεπτεμβρίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Συνάντηση κορυφής για το άνοιγμα των καταστημάτων

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Νέο πακέτο μέτρων για την ανακούφιση της οικονομίας και της κοινωνίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Νέες ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ελλάδα από το υπ. Εξωτερικών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Παράταση του lockdown έως τις 7 Μαρτίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Αντισυνταγματική η απαγόρευση κυκλοφορίας;

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Κατά της χαλάρωσης του lockdown τάσσονται οι πολιτικοί

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Ο πολικός στρόβιλος παγώνει την Ευρώπη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Η Γερμανία κλείνει εν μέρει τα σύνορα για να περιορίσει τα παραλλαγμένα στελέχη

Europolitis TV4 μήνες πριν

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Europolitis TV10 μήνες πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV10 μήνες πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV11 μήνες πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV11 μήνες πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV11 μήνες πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ12 μήνες πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ12 μήνες πριν

Οι Κρητικές γεύσεις και αρώματα στο κέντρο του Ντύσσελντορφ,επιχειρηματικές συναντήσεις B2B(VIDEO)

Europolitis TV1 έτος πριν

Μαγεία στην Tonhalle η ερμηνεία της Ελενας Μαραγκού με μουσική συνοδεία του Κώστα Ράπτη

Europolitis TV1 έτος πριν

Το Αιγοπρόβατο όπως δεν το ξέρουμε!

Advertisement Europolitis
Advertisement