Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Science”: Οι επιστημονικές εξελίξεις που αναμένεται να ξεχωρίσουν το 2021

Published

on

Καθώς η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να δίνει μάχη με τον κορονοϊό, σε μια προσπάθεια ο κόσμος να επανέλθει στην κανονικότητα μέσα στο νέο έτος, το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό “Science” προχώρησε σε ορισμένες προβλέψεις για τις επιστημονικές ειδήσεις που μπορεί να κερδίσουν τα φώτα της δημοσιότητας το 2021.

Ακολουθεί μια επιλογή από αυτές τις εκτιμήσεις:

– Φως στην προέλευση του κορονοϊού:

Μετά τους εμβολιασμούς, ήλθε η ώρα να διερευνηθεί σε μεγαλύτερο βάθος πώς ακριβώς ξεκίνησε η πανδημία. Μια δεκαμελής διεθνής επιστημονική ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) θα ταξιδέψει στην Κίνα αρκετές φορές μέσα στο έτος στο πλαίσιο μιας συστηματικής έρευνας για την προέλευση του κορονοϊού – ένα θέμα πολιτικά ευαίσθητο με δεδομένη τη διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας για τον «ένοχο».

Μεταξύ άλλων, θα εξετασθεί αν όντως ο κορονοϊός πρωτοεμφανίσθηκε σε νυχτερίδες, πότε, πού και πώς μεταπήδησε στους ανθρώπους, κατά πόσο υπήρξε κάποιο άλλο ενδιάμεσο ζώο που διευκόλυνε την μετάδοση στους ανθρώπους και πώς θα αποτραπεί να συμβεί κάποια παρόμοια ιογενής πανδημία στο μέλλον.

– Νέα φάρμακα για την Covid-19:

Παράλληλα με τους εμβολιασμούς, θα συνεχιστεί ο αγώνας των ερευνητών και των φαρμακευτικών εταιρειών για νέα «όπλα» κατά του κορονοϊού, τα οποία τόσο θα δυσκολεύουν την μετάδοση, όσο και θα θεραπεύουν τα συμπτώματα της νόσου.

Το 2020 ελάχιστα φάρμακα (όπως η ρεμδεσιβίρη και η δεξαμεθαζόνη), τα οποία προορίζονταν για άλλες παθήσεις, είχαν περιορισμένα οφέλη για τους ασθενείς με κορονοϊό.

Φέτος, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και των υπερυπολογιστών, θα τεθούν στο μικροσκόπιο περίπου 600 υποψήφια πειραματικά φάρμακα. Ελπίζεται ότι θα βρεθεί, όπως και στην περίπτωση του ιού HIV του AIDS, κάποιο «κοκτέιλ» φαρμάκων που θα «φρενάρει» αποτελεσματικά τον κορονοϊό. Όμως ίσως χρειαστούν περισσότερα χρόνια, εωσότου ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

– Κλιματική αλλαγή:

Το 2021 αναμένεται η έκτη επιστημονική έκθεση αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, οκτώ χρόνια μετά την πέμπτη παρόμοια έκθεση.

Περισσότεροι από 700 επιστήμονες συμμετείχαν στην έκτη έκθεση, που καθυστέρησε λόγω της πανδημίας και η οποία αναμένεται να δώσει ακόμη πιο καθαρή εικόνα για τις ανθρωπογενείς επιδράσεις στο κλίμα. Τα ευρήματα θεωρούνται ότι θα έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία χάρη σε μια νέα γενιά κλιματικών μοντέλων και σεναρίων προσομοίωσης που έχουν αναπτυχθεί στο μεταξύ. Το Νοέμβριο του 2021 θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη της Σκωτίας η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, όπου ελπίζεται ότι θα ληφθούν πιο αποφασιστικά μέτρα με βάση τις επιστημονικές εισηγήσεις.

– Νέα ρομποτικά ρόβερ στον ‘Αρη:

Η προσεδάφιση στον «κόκκινο» πλανήτη αποτελούσε ανέκαθεν πονοκέφαλο για τις διαστημικές υπηρεσίες. Από τα 18 σκάφη που έχουν σταλεί στην επιφάνεια του κατά τα τελευταία 50 χρόνια, τα οκτώ έχουν συντριβεί.

Φέτος δύο ακόμη σκάφη – ένα αμερικανικό και ένα κινεζικό – θα επιχειρήσουν να κατέβουν στον ‘Αρη, φέρνοντας μαζί τους και ρομποτικά ρόβερ. Το Φεβρουάριο το -μεγέθους SUV- ρόβερ Perseverance προγραμματίζεται να φθάσει και να συλλέξει δείγματα που θα επιστραφούν στη Γη, ενώ την ίδια περίοδο θα φθάσει και η κινεζική αποστολή Tianwen-1 που θα θέσει σκάφος σε τροχιά και θα κατεβάσει ένα μικρότερο ρόβερ. Αν η Κίνα τα καταφέρει, θα είναι η πρώτη φορά που θα «πατήσει» στον ‘Αρη.

– Επιτέλους η ώρα του μεγαλύτερου διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb:

Μετά από διαδοχικές πολυετείς καθυστερήσεις, το φθινόπωρο αναμένεται η εκτόξευση – από ένα ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane 5 – του αμερικανικού διαστημικού τηλεσκοπίου, του μεγαλύτερου στον κόσμο, που αποτελεί τον διάδοχο του ιστορικού Hubble. Με κάτοπτρο 6,5 μέτρων, το καλυμμένο με χρυσό και κόστους 8,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων James Webb θα έχει εξαπλάσια ισχύ σε σχέση με το Hubble και θα είναι αρκετά ευαίσθητο για να μπορεί να «δει» για πρώτη φορά τις ατμόσφαιρες σχετικά κοντινών εξωπλανητών.

– Παρατήρηση των πρωτεϊνών πιο καθαρά από ποτέ:

Οι βιολόγοι και άλλοι επιστήμονες ευελπιστούν ότι φέτος θα βελτιώσουν σημαντικά την ανάλυση του κρυο-ηλεκτρονικού μικροσκοπίου (Cryo-EM), καταφέρνοντας έτσι να μελετήσουν τις δομές των πρωτεϊνών με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από κάθε άλλη φορά, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση διαφόρων ασθενειών. Το Cryo-EM έχει μεγαλύτερες δυνατότητες από την πιο παραδοσιακή κρυσταλλογραφία ακτίνων-Χ και το 2020 για πρώτη φορά πέρασε το «κατώφλι» της ανάλυσης σε επίπεδο ατόμου, ενώ φέτος αναμένεται περαιτέρω πρόοδος.

– Νέο αντικαρκινικό φάρμακο επί θύραις:

Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, οι επιστήμονες ονειρεύονται να συρρικνώνουν τους όγκους μέσω αδρανοποίησης μιας πρωτεΐνης (KRAS) που διευκολύνει την ανάπτυξη αρκετών καρκίνων. Έως τώρα δεν είχε βρεθεί τρόπος να μπλοκαριστεί η δράση της KRAS, αλλά φέτος αναμένεται να εγκριθούν από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τα πρώτα φάρμακα γι’ αυτό το σκοπό, τα οποία μέσα στο 2020 έδειξαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πειραματόζωα και μετά σε καρκινοπαθείς. Πρώτο αναμένεται να είναι η σοτορασίμπη (sotorasib) της εταιρείας Amgen για τον καρκίνο των πνευμόνων.

– Ένα ακόμη βήμα για την παραγωγή ενέργειας από σύντηξη:

Ο Joint European Torus (JET), ο μεγαλύτερος αυτή τη στιγμή αντιδραστήρας σύντηξης στον κόσμο, ο οποίος βρίσκεται στη Βρετανία και πρόσφατα αναβαθμίστηκε, αναμένεται να πετύχει την δημιουργία σημαντικών ποσοτήτων ενέργειας από σύντηξη. Ισχυροί μαγνήτες συγκρατούν το καυτό πλάσμα μέσα στον αντιδραστήρα τύπου ‘τόκαμακ’, έτσι ώστε οι ατομικοί πυρήνες να υφίστανται σύντηξη (το αντίστροφο της σχάσης ή διάσπασης) και να απελευθερώνουν ενέργεια, που μετατρέπεται σε ηλεκτρική. Ο ακόμη μεγαλύτερος αντιδραστήρας σύντηξης ITER βρίσκεται υπό κατασκευή στη Γαλλία και αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2025.

– Προστασία της βιοποικιλότητας στις ανοικτές θάλασσες:

Ελάχιστα προστατεύεται έως τώρα η βιοποικιλότητα στα δύο τρία των ωκεανών και των ανοικτών θαλασσών που βρίσκονται πέρα από τις αιγιαλίτιδες ζώνες των κρατών. Φέτος, για πρώτη φορά, ο ΟΗΕ αναμένεται να οριστικοποιήσει την πρώτη διεθνή συμφωνία που επιτρέπει τον καθορισμό προστατευμένων περιοχών και στις ανοικτές θάλασσες. Ένα νέο διεθνές επιστημονικό και τεχνικό σώμα, παρόμοιο με αυτό που εποπτεύει τη θαλάσσια ζωή πέριξ της Ανταρκτικής, πρόκειται να αξιολογήσει το προσχέδιο της διακρατικής συμφωνίας, η οποία θα προστατεύει καλύτερα το περιβάλλον και τους θαλάσσιους οργανισμούς στις λίγο-πολύ ανεξέλεγκτες ανοικτές θάλασσες.

– Περισσότερο γενετικό φως στις αρχαίες κοινωνίες:

Καθώς η ανάλυση του αρχαίου DNA και η αρχαιογενετική κάνουν συνεχείς προόδους, αναμένονται φέτος νέες μελέτες που θα ανοίξουν νέες ορίζοντες στην κατανόηση των αρχαίων κοινωνιών και των μαζικών μεταναστεύσεων του μακρινού παρελθόντος. Μεταξύ άλλων, μπορεί να υπάρξουν ανακοινώσεις για την πατρίδα των βιβλικών Φιλισταίων της Παλαιστίνης, αλλά και περισσότερα πράγματα για την καταγωγή των Ελλήνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστήμονες κατέγραψαν τα πρώτα στάδια ενός υπερκαινοφανούς αστέρα

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια, σε έναν όχι και τόσο μακρινό γαλαξία, ένα μεγάλο αστέρι εξερράγη και εκτόξευσε στο διάστημα στοιχεία που αποτελούν τους δομικούς λίθους της ζωής.

Πριν από έναν χρόνο, κατά τύχη, καθώς το φως που εξέπεμψε έφτασε στη Γη, μια ομάδα επιστημόνων από το Ισραήλ, παρατήρησε και για πρώτη φορά συνέλεξε δεδομένα από τα πρώτα στάδια μιας τέτοιας έκρηξης που αποκαλείται σουπερνόβα ή υπερκαινοφανής αστέρας.

Η εικόνα που συνέθεσαν προσφέρει μια λεπτομερή ματιά στην προέλευση στοιχείων κρίσιμης σημασίας για την ύπαρξή μας, όπως το ασβέστιο στα δόντια μας ή ο σίδηρος στο αίμα μας.

«Στην πραγματικότητα, βλέπουμε το συμπαντικό καμίνι όπου σχηματίζονται τα βαριά χημικά στοιχεία, τη στιγμή που σχηματίζονται. Το παρατηρούμε ενώ συμβαίνει. Είναι πραγματικά η μοναδική ευκαιρία», σχολίασε ο Αβισάι Γκαλ-Γιαμ, αστροφυσικός στο Ινστιτούτο Επιστημών Βάιζμαν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature και δείχνουν ότι το γιγαντιαίο άστρο, που βρισκόταν στον γειτονικό γαλαξία Μεσιέ 101 (γνωστός και με την ονομασία «Ακιδωτός Τροχός») πιθανότατα άφησε πίσω του μια μαύρη τρύπα μετά την έκρηξή του.



Ένας ερασιτέχνης αστρονόμος που έτυχε να παρακολουθεί τον γαλαξία αυτόν ενημέρωσε τους ερευνητές ότι κάτι συνέβαινε. Εκείνοι έστρεψαν αμέσως τα τηλεσκόπιά τους στο αστέρι και άρχισαν να καταγράφουν τα πρώτα στάδια της έκρηξης.

Η ομάδα, στην οποία μετείχε και ο διδακτορικός φοιτητής και βασικός συγγραφέας της μελέτης Ερέζ Ζίμερμαν, επικοινώνησε με τη NASA, η οποία άλλαξε τον προγραμματισμό της και έστρεψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble στον υπερκαινοφανή αστέρα.

Έτσι παρατηρήθηκε το υπεριώδες φως της έκρηξης, το οποίο μπλοκάρεται από την ατμόσφαιρα και δεν φτάνει στη Γη.

Μαζί με τα χημικά στοιχεία που εκτοξεύτηκαν στο διάστημα, όπως άνθρακας, άζωτο και οξυγόνο, τα δεδομένα από τις υπεριώδεις ακτίνες έδειξαν μια ασυμφωνία μεταξύ της αρχικής μάζας του άστρου και της μάζας που εκτοξεύτηκε στο διάστημα κατά την έκρηξη.



«Υποψιαζόμαστε ότι μετά την έκρηξη έμεινε πίσω μια μαύρη τρύπα, μια καινούρια μαύρη τρύπα που δεν υπήρχε εκεί προηγουμένως. Είναι τα απομεινάρια της έκρηξης. Ένα μέρος της μάζας του άστρου κατέρρευσε βαρυτικά και δημιούργησε μια νέα μαύρη τρύπα», είπε ο Γκαλ-Γιαμ.

Οι μαύρες τρύπες είναι σώματα με τεράστια πυκνότητα και βαρυτικές δυνάμεις τέτοιες που τίποτα, ούτε καν το φως, δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτές.

Αφού δημιούργησαν ένα είδος «αποτυπώματος» υπερκαινοφανούς αστέρα, από την αρχή μέχρι το τέλος, ο Γκαλ-Γιαμ είπε ότι οι επιστήμονες θα μπορούν ενδεχομένως να εντοπίζουν επικείμενες εκρήξεις αστέρων σε άλλα μέρη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περικοπές 3.000 θέσεων εργασίας στην Stellantis

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Stellantis, ο κατασκευαστής αυτοκινήτων Fiat, υπέγραψε περαιτέρω συμφωνίες με συνδικάτα στην Ιταλία για εθελοντικές απολύσεις, που σημαίνει ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να μειώσει το εργατικό δυναμικό της συνολικά πάνω από 3.000 θέσεις στη χώρα.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας γίνονται σε αυστηρά εθελοντική βάση και απευθύνονται κυρίως σε εργαζόμενους κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης ή πρόθυμους να επωφεληθούν από νέες επαγγελματικές ευκαιρίες, αναφέρει το Reuters.

Νέες συμφωνίες επιτεύχθηκαν χθες για περισσότερες από 1.000 απολύσεις σε εγκαταστάσεις στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων των εργοστασίων και δομών στις περιοχές Melfi, Pomigliano d’Arco και Termoli, τόσο για εργαζόμενους στη γραμμή παραγωγής όσο και σε άλλες λειτουργίες, ανέφερε το σωματείο FIOM σε ανακοίνωση του.

Οι περικοπές οφείλονται εν μέρει στη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια στον κλάδο.



Προστίθενται σε παρόμοιες συμφωνίες που ανακοινώθηκαν την Τρίτη για τις επιχειρήσεις Stellantis στην πόλη του Τορίνο, με περισσότερες από 1.500 εθελοντικές απολύσεις. Δημιουργούνται 100 επιπλέον θέσεις εργασίας για την εγκατάσταση κατασκευής κινητήρων στην Pratola Serra.

Δεν έχει υπογραφεί ακόμη συμφωνία για το εργοστάσιο Cassino, μια άλλη μεγάλη εγκατάσταση συναρμολόγησης Stellantis στην Ιταλία.

Εκπρόσωπος της Stellantis, επιβεβαίωσε τις νέες συμφωνίες που υπογράφηκαν την Τετάρτη, στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε με τα συνδικάτα την περασμένη εβδομάδα. “Αποτελούν μέρος των πρωτοβουλιών που εφαρμόζει η Stellantis, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης διαδικασίας μετάβασης στην ενέργεια και την τεχνολογία”, είπε ο εκπρόσωπος.

Η Stellantis απασχολεί περίπου 43.000 άτομα στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων περίπου 15.000 στην περιοχή του Τορίνο, στα βορειοδυτικά της Ιταλίας, την ιστορική πατρίδα της Fiat.



Τα πακέτα εθελουσίας απόλυσης ήταν το κύριο εργαλείο που χρησιμοποίησε η Stellantis για να μειώσει το εργατικό δυναμικό της στην Ιταλία, το οποίο ανερχόταν σε περίπου 55.000 άτομα όταν ιδρύθηκε η ομάδα στις αρχές του 2021.

Η Stellantis επανέλαβε ότι η Ιταλία έχει να παίξει κεντρικό ρόλο στις παγκόσμιες δραστηριότητές της. Η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση για τους όρους που της επιτρέπουν να αυξήσει την ετήσια παραγωγή της στη χώρα σε ένα εκατομμύριο οχήματα, από περίπου 750.000 πέρσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΑΝΑΚ/ΣΕΙΣ

Γερμανία- Νυρεμβέργη: Οι εκλογές για το 10ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Published

on

Από

Η πόλη της Νυρεμβέργης απευθύνει επιστολή στους πολίτες της ΕΕ για να τους ενημερώσει σχετικά με το δικαίωμα ψήφου τους.

Ποιος έχει δικαίωμα ψήφου στη Βαυαρία;


Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Γερμανοί που ζουν στη Βαυαρία ή που μένουν συνήθως εκεί, καθώς και όλοι οι πολίτες των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους την ημέρα των εκλογών και διαμένουν στη Γερμανία ή σε άλλο μέλος κράτη της ΕΕ για τουλάχιστον τρεις μήνες. Το νέο είναι ότι η ηλικία ψήφου στη Γερμανία μειώθηκε από τα 18 στα 16 έτη.

Πολίτες της Ένωσης


Όλοι οι πολίτες της Ένωσης που ζουν στη Νυρεμβέργη και δεν είναι ακόμη εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο θα λάβουν ταχυδρομείο από την πόλη της Νυρεμβέργης τις επόμενες ημέρες ενημερώνοντάς τους για το εκλογικό τους δικαίωμα. Οι πολίτες της Ένωσης άλλων χωρών που ζουν στη Βαυαρία μπορούν να λάβουν μέρος στις εκλογές είτε στο Ελεύθερο Κράτος είτε στη χώρα καταγωγής τους. Αλλά όλοι μπορούν να ψηφίσουν μόνο μία φορά. Οι εγγεγραμμένοι θα λαμβάνουν αυτόματα την ειδοποίηση ψήφου για τις μελλοντικές ευρωπαϊκές εκλογές. Το έντυπο αίτησης για εγγραφή στο μητρώο ψηφοφόρων και ένα ενημερωτικό δελτίο είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση www.bundeswahlleiterin.de/europawahlen/2024/informationen-waehler/unionsbuerger.html ή στο εκλογικό γραφείο της πόλης της Νυρεμβέργης.

Η αίτηση πρέπει να υπογραφεί προσωπικά και χειρόγραφα και να αποσταλεί ταχυδρομικά στο εκλογικό γραφείο, Unschlittplatz 7a, 90403 Νυρεμβέργη. Η αποστολή μέσω email ή φαξ δεν αρκεί. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ψηφοφορία είναι διαθέσιμες σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ στη διεύθυνση www.bmi.bund.de/europeans-vote-in-germany.



Εκλογική ειδοποίηση με τις πιο σημαντικές πληροφορίες


Η πόλη της Νυρεμβέργης θα ετοιμάσει τον εκλογικό κατάλογο έως την Κυριακή 28 Απριλίου. Όλοι οι επίσημα εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα λάβουν την εκλογική τους ειδοποίηση ταχυδρομικώς έως την Κυριακή 19 Μαΐου. Εκτός από πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη αίθουσα ψηφοφορίας (διεύθυνση, πιθανή προσβασιμότητα κ.λπ.), περιέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για ψηφοφορία, για παράδειγμα για ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου.



Μια επισκόπηση των κεντρικών ημερομηνιών και πληροφορίες σχετικά με τις εκλογές μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του εκλογικού γραφείου της πόλης της Νυρεμβέργης στη διεύθυνση https://www.nuernberg.de/internet/wahlen/informationen_waehler_euw.html και στον ιστότοπο της πολιτείας που επιστρέφει αξιωματικός στη Βαυαρία στη διεύθυνση www.statistic.bayern.de/wahlen/europawahlen/index.html και στον ιστότοπο του ομοσπονδιακού αξιωματικού επιστροφών στη διεύθυνση https://www.bundeswahlleiterin.de.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ: Σχεδόν ένα παιδί στα έξι έχει πέσει θύμα παρενόχλησης μέσω διαδικτύου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Περίπου το 16% των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών δηλώνουν ότι έπεσαν θύματα παρενόχλησης στο διαδίκτυο το 2022, ένας αριθμός που σημείωσε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα, έδειξαν τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Η έκθεση αυτή αποτελεί σήμα κινδύνου που μας καλεί να καταπολεμήσουμε την παρενόχληση και τη βία όπου και όταν παρατηρούνται», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης Χανς Κλούγκε.

Η προηγούμενη έκθεση του Health Behavior in School-aged Children (HBSC), που βασίστηκε σε στοιχεία του 2018, ανέφερε ότι το 13% των παιδιών αυτής της ηλικίας είχαν παρενοχληθεί στο διαδίκτυο.

Το ποσοστό της φυσικής παρενόχλησης παραμένει σταθερό: το 11% των παιδιών δήλωσε ότι έπεσε θύμα παρενόχλησης στο σχολείο πέρυσι, έναντι του 10% πριν τέσσερα χρόνια.

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν οι έφηβοι, εκτίμησε ο ΠΟΥ, εξηγώντας ότι οι ψηφιακές μορφές βίας «άρχισαν να επιβάλλονται ιδιαιτέρα» μετά την covid-19, «όταν ο κόσμος των νέων έγινε ολοένα και πιο ψηφιακός τις περιόδους των καραντίνων».



Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, το 15% των αγοριών και το 16% των κοριτσιών δήλωσαν ότι έπεσαν θύματα παρενόχλησης στο διαδίκτυο τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον μία φορά.

6 ώρες στην οθόνη

Τα υψηλότερα επίπεδα παρενόχλησης καταγράφηκαν μεταξύ των αγοριών στη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Μολδαβία, ενώ τα χαμηλότερα μεταξύ των αγοριών στην Ισπανία, διευκρίνισε ο ΠΟΥ χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

«Καθώς οι νέοι περνούν έως και έξι ώρες ημερησίως στο ίντερνετ αλλαγές, ακόμη και μηδαμινές, στα ποσοστό παρενόχλησης και βίας μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία χιλιάδων ανθρώπων», σχολίασε ο Κλούγκε.

Ένας έφηβος στους οκτώ παραδέχθηκε ότι δέχθηκε παρενόχληση στο διαδίκτυο από συνομίληκούς του, αριθμός αυξημένος κατά τρεις μονάδες σε σχέση με το 2018, σύμφωνα με την έκθεση.

Στην έρευνα πήραν μέρος 279.000 παιδιά και έφηβοι από 44 χώρες και περιοχές στην Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τον Καναδά.



Στις περισσότερες περιοχές η κυβερνοπαρενόχληση φτάνει στο απόγειό της στην ηλικία των 11 ετών για τα αγόρια και των 13 ετών για τα κορίτσια.

Αν και δεν παρατηρείται μεγάλη διαφορά στα ποσοστά ανάλογα με το επάγγελμα των γονιών, στον Καναδά αναφέρθηκαν περισσότερα περιστατικά παρενόχλησης μεταξύ των πιο φτωχών παιδιών.

Το 27% των κοριτσιών που ανήκαν στο 20% των λιγότερο πλούσιων νοικοκυριών δήλωσε θύμα παρενόχλησης στο σχολείο, έναντι του 21% των κοριτσιών που ανήκαν στο 20% των πιο πλούσιων νοικοκυριών.

«Είναι σημαντικό να εκπαιδευτούν οι νέοι, οι οικογένειες και τα σχολεία για τις μορφές κυβερνοπαρενόχλησης και τις επιπτώσεις της, ενώ παράλληλα να υιοθετηθούν ρυθμίσεις για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση στην κυβερνοπαρενόχληση», καταλήγει η έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eurostat: Μεγάλες οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το 2023, το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) εκπεφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης κυμαινόταν μεταξύ 64% του μέσου όρου της ΕΕ στη Βουλγαρία και 240% στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Το 2023 καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκπεφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης μεταξύ των χωρών της ΕΕ.



Το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία είχαν τα υψηλότερα επίπεδα (140% και 112% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αντίστοιχα), πολύ μπροστά από την Ολλανδία (30% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), τη Δανία (+28%) και την Αυστρία (+23%).

Αντίθετα, η Βουλγαρία κατέγραψε το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, 36% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ακολουθούμενη από την Ελλάδα (-33%) και τη Λετονία (-29%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Νεκροί και τραυματίες σε τροχαίο δυστύχημα σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο κοντά στη Λειψία

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα σε τροχαίο δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο που μετέφερε ταξιδιώτες σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο κοντά στη Λειψία στην ανατολική Γερμανία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν θανάσιμα σε σοβαρό τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στον αυτοκινητόδρομο Α9. Υπάρχουν πολλά θύματα», ανέφερε η αστυνομία του κρατιδίου της Σαξονίας στο Χ.

Ο Όλαφ Χόπε, εκπρόσωπος της αστυνομίας, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι «από το δυστύχημα σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι».

Το λεωφορείο της εταιρείας Flixbus βρισκόταν στον αυτοκινητόδρομο Α9 και κατευθυνόταν προς το Μόναχο όταν γύρω στις 9:45 (τοπική ώρα, 10:45 ώρα Ελλάδας) για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία παρεκτράπηκε της πορείας του και ανατράπηκε.



Η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία του Α9 στο ρεύμα προς Μόναχο, ενώ φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί σε τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν μεγάλη κινητοποίηση των αρχών, με πολλά ασθενοφόρα και ελικόπτερα αλλά και αστυνομικά οχήματα να έχουν σπεύσει στο σημείο.

«Οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος δεν είναι ακόμη γνωστές», επεσήμανε η Flixbus, προσθέτοντας ότι συνεργάζεται με τις αρχές προκειμένου να καθοριστούν τα αίτια του συμβάντος.

Περίπου 50 άνθρωποι καθώς και δύο οδηγοί βρίσκονταν στο λεωφορείο το οποίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Βερολίνο – Ζυρίχη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP


Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Δοξολογία για την Επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας στην Ενορία Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ

BUSINESS-Kleinanzeigen2 εβδομάδες ago

EVERGETIKON at the BEAUTY exhibition
of DÜSSELDORF March 22-24

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου: “Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος”!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέες απεργίες στους σιδηροδρόμους και στην Lufthansa

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 εβδομάδα ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Διαφωνίες στην Deutsche Bank μετά την απόφαση για περιορισμό της τηλεργασίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Η Nissan πρωτοπορεί με ενέργεια από βιοαιθανόλη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία των μηχανοδηγών από το βράδυ της Τετάρτης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ3 εβδομάδες ago

Νίκος Ανδρουλάκης: “Οι πολίτες πληρώνουν ακριβά την κυβερνητική θεωρία ότι η αγορά αυτορυθμίζεται”

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis