Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού

Published

on

Οι ενήλικοι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο από έναν σοβαρό και δυνητικά θανατηφόρο τύπο αιμορραγικού εγκεφαλικού, του υποαραχνοειδούς, σύμφωνα με μία νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, επιβεβαιώνοντας, πλέον, ανάλογα ευρήματα προηγούμενων πιο αβέβαιων μελετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή νευρολογίας Γκουίντο Φαλκόνε της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέηλ του Κονέκτικατ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Stroke» (Εγκεφαλικό), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 409.000 ανθρώπους, ηλικίας 40 έως 69 ετών, μεταξύ των οποίων 904 που είχαν υποστεί το συγκεκριμένο είδος εγκεφαλικού.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι κάπνιζαν μισό έως 20 πακέτα τσιγάρα ετησίως είχαν 27% αυξημένο κίνδυνο, ενώ όσοι κάπνιζαν περισσότερα από 40 πακέτα τον χρόνο είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Η υποαραχνοειδής αιμορραγία συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στην επιφάνεια του εγκεφάλου διαρρηγνύεται – συχνά λόγω ρήξης ανευρύσματος – και γεμίζει με αίμα τον χώρο ανάμεσα στο κρανίο και στον εγκέφαλο. Το εν λόγω εγκεφαλικό συμβαίνει συχνότερα σε μεσήλικες και έχει υψηλά ποσοστά επιπλοκών και θανάτου.

Η μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες που καπνίζουν και για τους καπνιστές με υπέρταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Published

on

Από

Από αριστερά ο Β’ Αντιπρόεδρος του συλλόγου Δρ. Φαίδωνας Κατινάκης, ο Πρόεδρος Δρ. Ιωάννης Γιαννακόπουλους δίπλα του η Δρ. Έλενα Ζιώγα η Δρ. Αδρεανή Νερούλια το μέλος του συλλόγου Δρ. Αλεξάνδρα Βαρθρολομαίου ή Δρ. Μαργαρίτα Αχνούλα ή Δρ. Μαρία Θέμελη και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του συλλόγου Ιωάννης Κανάκης

Το Σάββατο 13 Απριλίου πραγματοποιήθηκε το 5ο Ιατρικό φόρουμ με διοργανωτές τον Ιατρικό Σύλλογο Ελλήνων και Κυπρίων γιατρών,  Γένεσις (Genesis e.V) της Βόρειας Ρηνανίας Βεσφαλίας, στους χώρους του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ. Με θέμα «Γυναίκες στην Ιατρική (WomeninMedicine)»  και σύνθημα «ΣΠΑΣΤΕ ΤΗΝ ΓΥΑΛΙΝΗ ΟΡΟΦΗ»

Συνεπής στις δράσεις για την ενδυνάμωση της δικτύωσης και του διαλόγου μεταξύ συναδέλφων, για τις προκλήσεις και τα προβλήματα που συναντούν στον κλάδο, το 5ο φόρουμ αφιερωμένο στην γυναίκα, μητέρα, σύζυγο,  επιστήμονα και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει στον κλάδο ακόμα και σήμερα στον ανεπτυγμένο κόσμο, όπως θέλουμε να λέμε τη Δύση του 21ου αιώνα.  Με προκατάληψη και επιφύλαξη σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους τους. Ταμπού ή οι ίδιες αδικούν τον εαυτό τους; Ποιοι οι λόγοι; Ποιος ο ρόλος του συζύγου ή  συντρόφου στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους; Αυτά και άλλα πολλά ειπώθηκαν μέσα από μια διαδικασία διαλόγου με ομιλήτριες  τέσσερις καταξιωμένες γυναίκες επιστήμονες, την  Δρ. Μαρία Θέμελη Αν. Καθηγήτρια Αιματολογίας του Πανεπιστημιακού Κέντρου Καρκίνου Άμστερνταμ,  την Δρ. Μαργαρίτα Αχνούλα Γυναικολόγο / Διευθύντρια Τμήματος Μαστού στο Ντισλάγκεν, την Δρ. Αδρεανή Νερούλια Επιμελήτρια/ Αγγειοχειρούργο στο Νοσοκομείο Ανγκούστα του Ντύσσελντορφ και την Δρ. Έλενα Ζιώγα  Επιμελήτρια/ Ω.Ρ.Λ του Νοσοκομείου Μαρία Χιλφ της πόλης του Μενχενγκλαντμπαχ.

Την εκδήλωση- συζήτηση  συντόνισαν ο Πρόεδρος του συλλόγου Δρ. Ιωάννης Γιαννακόπουλος και ο Α‘ Αντιπρόεδρος  Δρ. Ιωάννης Κανάκης .

Στο τέλος  του φόρουμ πραγματοποιήθηκε συζήτηση γνωριμίας, συνεργασίας με την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος στον Τομέα Υγείας  Δρ.  `Αννα Μαστροράκου.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό και ενημέρωση για τις ευρωεκλογές, τη σημασία της συμμετοχής σε αυτές από την ομογένεια, μέσα από τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, ο οικοδεσπότης Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Βασίλης Κοΐνης: « Μια σημαντική συμμετοχή των εκτός Ελλάδος Ελλήνων  δείχνεικαι εξασθενεί τα επιχειρήματα των εντός Ελλάδος Ελλήνων, ότι οι Έλληνες του εξωτερικού  έχουν χαμηλότερη βαρύτητα ως προς τις εκλογές άρα δεν θα έπρεπε να ψηφίζουν….. έως 29 Απριλίου, είναι η καταληκτική ημερομηνία, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε εάν επιθυμείτε να ψηφίσετε είναι να μπείτε στο ψηφίζω με επιστολική και δεν χρειάζεται πάνω από 5 λεπτά.»

Βασίλης Κοΐνης Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ


Εκ μέρος του  Συλλόγου Genesis ο Β’ Αντιπρόεδρος  Δρ. Φαίδωνας Κατινάκης

Δρ. Φαίδωνας Κατινάκης Β΄Αντιπρόεδρος συλλόγου Genesis

τόνισε ότι  η εκδήλωση είναι αφιερωμένη και προς τιμή των Ελληνίδων Γιατρών. Ευχαρίστησε τον Γενικό Πρόξενο για την αιγίδα και τη συμβολή του, με την παραχώρηση του χώρου του Γενικού Προξενείου για τα Ιατρικά Φόρουμ , το προσωπικό του Προξενείου που αγόγγυστα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μέρες, που το Προξενείο είναι εκτός λειτουργίας και τον κ. Βασίλη Βούλγαρη Εκδότη- Δημοσιογράφο  του Ευρωπολίτη για την κάλυψη  δράσεων και στήριξη στο σύλλογο.

Φ.Κ: « Στα Medical Forum ιδιαίτερα σημαντική είναι η γνωριμία και σύναψη σχέσεων μεταξύ των μελών, το γνωστό Net Working. Η σημερινή εκδήλωση σε ακόμη ποιο έντονο Net Working με τις Ελληνίδες γιατρούς τόσο μεταξύ τους, όσο και με τα μέλη του συλλόγου μας. Ο σύλλογός μας στηρίζει όλες τις βασικές αρχές της ισότητας των φύλλων και επίσης των ίσων δικαιωμάτων για όλους, για μια πετυχημένη καριέρα στην ιατρική. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους στο πανεπιστήμιο το 65% των φοιτητών είναι γυναίκες ενώ σε διευθυντικές θέσεις είναι μόνο το 20%.»

Πριν να προχωρήσουν στο κύριο μέρος της εκδήλωσης καλέστηκε για χαιρετισμό η επίτιμη προσκεκλημένη κυρία Ιωάννα Ζαχαράκη (Φιλόλογος – Κοινωνιολόγος) δημοτική σύμβουλος της πόλης Σόλιγκεν και κάτοχος του τιμητικού τίτλου της Δημάρχου της πόλης, όπως και πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Ευρώπης « ΙΝΙΟΧΟΣ».

Ιωάννα Ζαχαράκη δημοτική σύμβουλος της πόλης Σόλιγκεν και κάτοχος του τιμητικού τίτλου της Δημάρχου της πόλης, όπως και πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Ευρώπης « ΙΝΙΟΧΟΣ».

Η κα Ζαχαράκη ευχαρίστησε για την πρόσκληση και την ευκαιρία να απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση, αναφέρθηκε σε αντίστοιχη εκδήλωση που διοργάνωσε το Δικτύου Αιρετών την ημέρα της γυναίκας, τόνισε τη δραστηριοποίηση στα κοινά της τοπικής αυτοδιοίκησης και την ενίσχυση της δικτύωσης. Ολοκλήρωσε με κάλεσμα για πιο ενεργή συμμετοχή και στα πολιτικά δρώμενα της Γερμανίας.



5ο Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική»

Ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιαννακόπουλος ξεκίνησε ζητώντας από τις γυναίκες μεγαλύτερη συμμετοχή σε δράσεις του συλλόγου και εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι μετά την εκδήλωση, θα υπάρχει μεγαλύτερη επιθυμία και κίνητρο.

Παρουσίαζε και απεύθυνε μια ερώτηση σε κάθε ομιλήτρια, ξεκινώντας από  την  Δρ. Μαρία Θέμελη Αν. Καθηγήτρια Αιματολογίας του Πανεπιστημιακού Κέντρου Καρκίνου Άμστερνταμ και ερευνήτριας, που το 2017 βραβεύτηκε ως η επιστήμονας της χρονιάς στην Ολλανδία, για  έρευνα που έχει κάνει στον τομέα της ανοσοθεραπείας.

  • Πώς καταφέρνει να γίνει κάποιος επιστήμονας της χρονιάς; Τι χρειάζεται γι’ αυτό;
Δρ. Μαρία Θέμελη Αν. Καθηγήτρια Αιματολογίας του Πανεπιστημιακού Κέντρου Καρκίνου Άμστερνταμ

Δρ. Μαρία Θέμελη: «Βρέθηκα σε μια χώρα που το μόνο κριτήριο ήταν, μια γυναίκα η οποία έχει μια ιδέα και αυτή την ιδέα την πραγματοποιεί. Έκριναν το έργο και δεν είχαν κάποιο πρόβλημα να δώσουν αυτό το βραβείο και ας μην ήμουν Ολλανδέζα, ότι ερχόμουν από μια άλλη χώρα και αυτό το εκτίμησα ιδιαίτερα από τους Ολλανδούς.»

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η αναφορά της  « Θα ήθελα να ζω σε έναν κόσμο στον οποίο δεν θα υπάρχουν βραβεία για γυναίκες. Αισθάνομαι σαν να είμαι ένα πουλί που του έχουν κόψει τα φτερά και του λένε μπράβο που πέταξες, γιατί; Εγώ θέλω να έχω τα φτερά εξαρχής. Οπότε θα ήθελα βραβεία για άντρες και γυναίκες, όπου και οι δύο θα έχουμε ισότιμα την ευκαιρία να δείξουμε ποιες είναι οι δυνατότητές μας, ποιο είναι το έργο μας.»

Η Δρ. Μαργαρίτα Αχνούλα Γυναικολόγος / Διευθύντρια Τμήματος Μαστού στο Ντισλάγκεν η οποία δουλεύει και σε ιατρείο, έχει καταφέρει από το 2008 να υπάρξει σε θέση ιεραρχίας,  Υποδιευθύντρια και Διευθύντρια κλινικής γυναικολογίας, έχοντας αποδείξει ότι ΝΑΙ μπορεί να είναι άξια μια γυναίκα στις θέσεις αυτές.

Δρ. Μαργαρίτα Αχνούλα Γυναικολόγος / Διευθύντρια Τμήματος Μαστού στο Ντισλάγκεν

Η ερώτηση ήταν απλή: Πώς γίνεται αυτό;

Δρ. Μαργαρίτα Αχνούλα: « Πώς γίνεται; Με μεγάλη επιμονή.»

Έκανε αναφορά για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε όπως και το αίσθημα απογοήτευσης και κόψιμο στα φτερά της που έχει ζήσει. Τις δυσκολίες να βρει θέση εργασίας, τότε δεν υπήρχαν πολλές κενές θέσεις, υπήρχε και η προκατάληψη του ότι ήταν γυναίκα και της έλεγαν: « Δε σε θέλω γιατί είσαι γυναίκα, θα κάνεις παιδιά και θα φύγεις»

Για να τα καταφέρει υποχρεώθηκε και πήρε μια θέση στην οποία εργαζόταν 150% ενώ αμειβόταν στο 50% μόνο και μόνο για να μπορέσει από κάπου να ξεκινήσει. Γινόταν πρόσληψη νέων επιμελητών που αμειβόταν πολύ καλύτερα από την ίδια. «Πιστεύω ότι σήμερα δεν είναι ίδιες οι συνθήκες αλλά και πάλι οι γυναίκες το ζούνε, ότι πρέπει να αγωνίζονται πιο πολύ, ότι δεν αναγνωρίζεται αυτό που κάνουν, ότι προτιμούν τους άντρες για τις μεγάλες θέσεις. Χρειάζεται επιμονή, επιμονή, επιμονή καλή οικογένεια που σε στηρίζει καλούς φίλους που σε στηρίζουν »

Η Δρ. Αδρεανή Νερούλια Επιμελήτρια/ Αγγειοχειρούργος στο Νοσοκομείο Ανγκούστα του Ντύσσελντορφ, μια ειδικότητα που είναι ιδιαίτερα ανδροκρατούμενη, ρωτήθηκε  πόσο εύκολο είναι να κατακτάς και να προχωράς την σταδιοδρομία σε αυτό το περιβάλλον;

Δρ. Αδρεανή Νερούλια: «Δεν είναι εύκολο. Η πρώτη μου εμπειρία ήταν Αδρεανούλα πήγαινε φέρε καφέδες, το οποίο στην Ελλάδα το ζεις πολύ έντονα. Φυσικά έχουμε και το θέμα των σχέσεων το οποίο εγώ δεν μπορούσα να το δουλέψω και κάποια στιγμή συνειδητοποιείς ότι οκ, εάν θέλω να εξελιχθώ, η μόνη μου επιλογή είναι το εξωτερικό.»

Δρ. Αδρεανή Νερούλια Επιμελήτρια/ Αγγειοχειρούργο στο Νοσοκομείο Ανγκούστα του Ντίσελντορφ

Δρ. Αδρεανή Νερούλια Επιμελήτρια/ Αγγειοχειρούργος στο Νοσοκομείο Ανγκούστα του Ντίσελντορφ

Η Δρ. Νερούλια επεσήμανε  ότι όλα είναι καλά όσο βρίσκεσαι υπό την προστασία κάποιου, αλλά όταν αποφασίζεις ότι θέλεις και εσύ να ανοίξεις τα φτερά σου και να γίνεις αητός, αρχίζουν και δυσκολεύουν τα πράγματα, οπότε ο μόνος τρόπος είναι η ΕΠΙΜΟΝΗ.

«Δεν είναι η μητρότητα που πρέπει να προσαρμοστεί στο σύστημα είναι το σύστημα που πρέπει να προσαρμοστεί στην μητρότητα. Δεν γινόμαστε μητέρες, μόνο για το καλό το δικό μας και της οικογένειάς μας. Είναι της κοινωνίας το καλό.»



Στην Δρ. Έλενα Ζιώγα  Επιμελήτρια/ Ω.Ρ.Λ του Νοσοκομείου Μαρία Χιλφ της πόλης του Μενχενγκλαντμπαχ έγινε η ερώτηση, ποιο είναι το στρατηγικό πλάνο για να μπορέσει να συνεχίσει την καριέρα της, να εξελιχθεί και να ανελιχθεί ώστε να κατακτήσει και τις επόμενες κορυφές;

Η Δρ. Έλενα Ζιώγα έκανε αναφορά στο πρόγραμμα Εράσμους και την δυνατότητα που τις έδωσε να έρθει σε επαφή με το Γερμανικό σύστημα υγείας, όπως και το ότι η Γερμανία θεωρείται η «Μέκκα» στον τομέα του Ωτορινολαρυγγολογικού και χειρουργικού σε πανεπιστημιακό επίπεδο, σε ότι αφορά την ιατρική εξέλιξη των ιατρικών μηχανημάτων .   

  


Δρ. Έλενα Ζιώγα  Επιμελήτρια/ Ω.Ρ.Λ

«Έπρεπε να αποφασίσω σαν Έλενα ανάμεσα  σε τρεις δρόμους ο πρώτος να μείνω στην κλινική που ήμουν σαν ειδικός, να περιμένω σταδιακά να έρθει το επόμενο βήμα, σ’ένα για εμένα οικείο περιβάλλον, είτε να κάνω το επόμενο βήμα, να κάνω τα χαρτιά μου σε μια ανοικτή θέση και να δοκιμαστώ και να δοκιμάσω τον εαυτό μου, είτε να πάω στην πρωτοβάθμια υγεία… Επέλεξα να κάνω το επόμενο βήμα που είναι να κάνω τα χαρτιά μου και μπορώ να πω ότι είχα την τύχη, να μην ερωτηθώ στην συνέντευξη ούτε εάν έχω παιδιά, ούτε ποια είναι η προσωπική μου ζωή, ούτε εάν θέλω να κάνω παιδιά, ούτε εάν σκέφτομαι να γυρίσω στην Ελλάδα. Γι’αυτό θεωρώ ότι υπάρχουν πράγματα που αλλάζουν αυτή την στιγμή στο Γερμανικό σύστημα υγείας.»

Το στρατηγικό της πλάνο ως κλινικός γιατρός είναι να παραμείνει στην κλινική  να μπορεί να μαθαίνει στους ειδικευόμενους, αλλά και να μαθαίνει από συναδέλφους που έχουνε μεγαλύτερη εμπειρία. Η πορεία της Ω.Ρ.Λ τα τελευταία 10 χρόνια εξελίσσεται, δημιουργώντας όμορα, αλλά αυτόνομα τμήματα μέσα στον ίδιο τον τομέα, οπότε για να μπορέσει να ανέλθει, μένει στην κλινική για να ζήσει της εξελίξεις.



Η διαδραστική συζήτηση που ακολούθησε είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί προσέγγισε κοινωνικά και όχι στενά επιστημονικά τα διάφορα θέματα. Έγιναν αναφορές στο οικονομικό θέμα και την φορολογική διαφορά, που δημιουργεί μεγάλο κόστος στην οικογένεια από τη στιγμή που δεν υπάρχουν και οι ανάλογες υποδομές για να μπορείς να αφήσεις το παιδί και αναγκάζει αυτόν που βγάζει τα περισσότερα και είναι συνήθως ο άντρας, να συνεχίζει να εργάζεται. Η οικογένεια θα πρέπει να μπορεί να βρει τις ισορροπίες της και να μπορέσει ο κάθε ένας να βρει τον χώρο του. Να σκεφτούν πολύ καλά οι νέες γυναίκες τί θέλουν και εάν θέλουν να κάνουν καριέρα, να το διεκδικήσουν, να αναζητήσουν την ενημέρωση και συμβουλή, για να υπάρχει πιο γρήγορη ανέλιξη.  Με κάποιον-α  άλλον-η ποιο έμπειρο-η στο πλάι τους, θα είναι πιο εύκολο για αυτές. Από τις κύριες θυσίες που χρειάζεται η επιτυχία, είναι ο χρόνος. Απαραίτητος και ο  ενθουσιασμός γι΄αυτό που κάνουν. Το θάρρος να πουν θέλω να προχωρήσω.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την  απονομή αναμνηστικών πλακετών στις 4 ομιλήτριες και τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες.


Από αριστερά ο Β’ Αντιπρόεδρος του συλλόγου Δρ. Φαίδωνας Κατινάκης, ο Πρόεδρος Δρ. Ιωάννης Γιαννακόπουλους δίπλα του η  Δρ. Έλενα Ζιώγα η Δρ. Αδρεανή Νερούλια το μέλος του συλλόγου Δρ. Αλεξάνδρα Βαρθρολομαίου ή Δρ. Μαργαρίτα Αχνούλα ή Δρ. Μαρία Θέμελη και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του συλλόγου Ιωάννης Κανάκης
 

Όπως συνηθίζεται στα τελευταία φόρουμ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις συνεργασίες με τον ιατρικό χώρο της Ελλάδος. Έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε συζήτηση γνωριμίας, συνεργασίας με την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος στον Τομέα Υγείας  Δρ.  `Αννα Μαστροράκου.

Η κα Μαστροράκου ευχαρίστησε για την πρόσκληση και φιλοξενία, συνεχάρη το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του συλλόγου για το έργο τους.

Έκανε αναφορά για την αφοσίωση του Έλληνα γιατρού και ιατρικού προσωπικού που μέσα από την αυτοθυσία, κράτησε το σύστημα υγείας στην δύσκολή περίοδο της πανδημίας.

Όπως και ότι στον πολιτικό και θεσμικό χώρο στον οποίο δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες, χρειάζεται τσαγανό, ατσάλινα νεύρα, γιατί ο πόλεμος και ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος.

Η δικτύωση των φορέων μπορούν να δώσουν λύσεις, οπότε οι συνεργασίες είναι πολύ σημαντικές και για τα δύο μέρη.

Η κα Μαστροράκου αναφέρθηκε στο πολιτικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί το οικοσύστημα του ιατρικού χώρου, αλλά δεν αναγνωρίζει  την αξία του και είναι μεγάλο θέμα, βλέποντας την αποζημίωση των Ελλήνων ιατρών, που έμεινε μόνο στα χειροκροτήματα.


Από αριστερά ο Α΄ Αντιπρόεδρος του συλλόγου Ιωάννης Κανάκης ο Πρόεδρος Δρ. Ιωάννης Γιαννακόπουλους δίπλα του η Δρ.  `Αννα Μαστροράκου το μέλος του συλλόγου Δρ. Αλεξάνδρα Βαρθρολομαίου και ο Β’ Αντιπρόεδρος του συλλόγου Δρ. Φαίδωνας Κατινάκης

Από την πλευρά του ο σύλλογος επενδύει στην εκπαίδευση συνδέοντας την πρωτοβάθμια με τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, ώστε να δώσει καλύτερες λύσεις και αποφόρτιση του συστήματος, όπως και την καλύτερη εικόνα και ενημέρωση για την κατάσταση του ασθενούς, οπότε να υπάρχει γρηγορότερη ίαση και λιγότερες επανεισαγωγές.

Ολοκλήρωσε καλώντας τους γιατρούς να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την επιστροφή στη χώρα.

Του Βασίλη Βούλγαρη Εκδότη-Δημοσιογράφο Ευρωπολίτη voulgaris@europolitis.eu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

https://youtube.com/watch?v=KuDbUa1HxKY%3Fsi%3DvqSUkt0RnYKrKm99

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Η διαβίωση κοντά σε χώρους πρασίνου συνδέεται με λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Τα παιδιά που ζουν από τη γέννησή τους σε περιοχές με πράσινο (δάση, πάρκα, αυλές), μπορεί να αντιμετωπίζουν λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα μεταξύ των ηλικιών 2-5 ετών, σύμφωνα με μελέτη.

Οι ερευνητές του προγράμματος ECHO (Environmental Influences on Child Health Outcomes) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ ανέλυσαν πληροφορίες από γονείς σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών τους από τις ηλικίες δύο έως έντεκα ετών.

Συνδύασαν τα δεδομένα με τη διεύθυνση κατοικίας της οικογένειας όταν γεννήθηκε το παιδί και δορυφορικά δεδομένα για την πυκνότητα της βλάστησης γύρω από τα σπίτια τους. Τα δεδομένα αφορούσαν σε 2.103 παιδιά που γεννήθηκαν το χρονικό διάστημα 2007-2013 και τα οποία ζούσαν σε 41 πολιτείες των ΗΠΑ.



Όπως διαπίστωσαν στην ανάλυσή τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Network Open», τα υψηλότερα επίπεδα χώρων πρασίνου σε απόσταση έως και ενός χιλιομέτρου από το σπίτι ενός παιδιού συνδέονταν με χαμηλότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης στις ηλικίες από δύο έως πέντε ετών.

Η συσχέτιση παρέμεινε ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν το φύλο του παιδιού, την εκπαίδευση των γονέων, την ηλικία τους κατά τη γέννηση και την κοινωνικοοικονομική ευπάθεια της γειτονιάς.

Αντίθετα, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ του χώρου πρασίνου γύρω από το σπίτι και των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας σε μεταγενέστερα παιδικά χρόνια, στις ηλικίες 6-11 ετών, οπότε τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στο σχολείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

38 εκατ. οι αδιάγνωστοι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια παγκοσμίως

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί παγκοσμίως μία διαρκώς αυξανόμενη σε συχνότητα πάθηση, αναγνωρίζεται ως μία επιδημία της εποχής μας και για την αντιμετώπισή της έχει ιδιαίτερη σημασία η έγκαιρη διάγνωση.

Πρόκειται για μία σοβαρή πάθηση, που αποτελεί τη συχνότερη αιτία νοσηλειών στις καρδιολογικές κλινικές, αλλά και την κύρια αιτία απώλειας ποιότητας ζωής.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, οι νοσηλείες για καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνουν συνεχώς και διαρκούν από 8 έως 10 ημέρες, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται τόσο ο ασθενής όσο και το σύστημα υγείας.

Υπάρχουν πλέον νεότερες και αποτελεσματικότερες θεραπείες για την καρδιακή ανεπάρκεια αλλά η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από το πόσο πρώιμα έγινε η διάγνωση της νόσου και η έναρξη της θεραπείας.



Έχει ιδιαίτερη σημασία η διάγνωση να γίνει στα αρχικά στάδια και η θεραπεία να ξεκινήσει άμεσα. Επίσης, όπως στο σύνολο σχεδόν των καρδιαγγειακών νοσημάτων, υπάρχουν τρόποι πρόληψης της νόσου και το κοινό πρέπει να τους γνωρίζει.

Τα συμπτώματα που πιθανόν υποδηλώνουν παρουσία της νόσου είναι αρκετά κοινά, όπως δυσκολία εκτέλεσης καθημερινής δραστηριότητας, λόγω εύκολης κόπωσης ή δύσπνοιας, που επιδεινώνεται με τον καιρό ή/και πρήξιμο στα πόδια, συμπτώματα που συχνά αποδίδονται λανθασμένα στην ηλικία ή σε άλλες παθήσεις.

Υπάρχουν πλέον διαθέσιμοι τρόποι για την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση, αν όσοι αισθάνονται παρόμοια συμπτώματα απευθυνθούν στον γιατρό τους.

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, το Καρδιολογικό Τμήμα (Εργαστήριο Καρδιακής Ανεπάρκειας) του νοσοκομείου Παπανικολάου προγραμματίζει για τις 16 και 17 Απριλίου δωρεάν προληπτικό έλεγχο για την έγκαιρη διάγνωση της πάθησης.



Ο έλεγχος θα γίνεται στο Εργαστήριο Καρδιακής Ανεπάρκειας (2ος όροφος, Νέο Κτίριο), στις 09:00-13:00, κι αφού γίνει συζήτηση με όσους/ες εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα ακολουθεί λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση, ηλεκτροκαρδιογράφημα και σε επιλεγμένες περιπτώσεις υπερηχοκαρδιογράφημα ή/και έλεγχος νατριουρητικών πεπτιδίων.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες για προγραμματισμό ραντεβού θα πρέπει να επικοινωνήσουν τηλεφωνώντας στον αριθμό 2313307632 (Αλεξία Σταυράτη, επιστημονικά υπεύθυνη Εργαστηρίου Καρδιακής Ανεπάρκειας).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού παγκοσμίως και υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις Ευρωπαίους θα εμφανίσει την πάθηση κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τους υγιείς συνομηλίκους τους.

Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν συνολικά 400.493 ενήλικες ηλικίας 40-69 ετών, οι οποίοι είχαν κάνει χρήση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας για οποιονδήποτε λόγο και είχαν εγγραφεί στη βρετανική τράπεζα βιοϊατρικών δεδομένων «UK Biobank». Από τη μελέτη αποκλείστηκαν οι καπνιστές και όσοι είχαν ήδη κολπική μαρμαρυγή.



Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για τον αριθμό των ωρών που είχαν εκτεθεί σε καπνό άλλων ανθρώπων σε μια τυπική εβδομάδα κατά το τελευταίο έτος, είτε στο σπίτι, είτε σε άλλα περιβάλλοντα. Το 21% των συμμετεχόντων είχε εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα το προηγούμενο έτος με μέση έκθεση 2,2 ώρες την εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 12,5 ετών, κολπική μαρμαρυγή αναπτύχθηκε στο 6% των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα και της εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής μετά την προσαρμογή σε παράγοντες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν αυτή τη συσχέτιση, όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, ο δείκτης μάζας σώματος, η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλά λιπίδια αίματος και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Όπως διαπιστώθηκε, η ομάδα που εκτέθηκε στο παθητικό κάπνισμα είχε 6% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης περιστατικού κολπικής μαρμαρυγής σε σύγκριση με την ομάδα που δεν εκτέθηκε.

Ο κίνδυνος αυξήθηκε στα σπίτια, τους χώρους εργασίας και τους εξωτερικούς χώρους. Επίσης, κάθε αύξηση της διάρκειας του εβδομαδιαίου παθητικού καπνίσματος συνδεόταν με ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Για παράδειγμα 7,8 ώρες παθητικού καπνίσματος την εβδομάδα σχετίζονταν με 11% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης διαταραχής του καρδιακού ρυθμού σε σύγκριση με το μηδενικό παθητικό κάπνισμα.



«Σύμφωνα με τη μελέτη, μόλις εκτεθείς σε παθητικό κάπνισμα, η πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής αρχίζει να αυξάνεται με τον κίνδυνο να κλιμακώνεται σημαντικά όσο παρατείνεται ο χρόνος έκθεσης.

Η διαπίστωση ότι το παθητικό κάπνισμα είναι επιβλαβές όχι μόνο σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικά περιβάλλοντα υπογραμμίζει τη σημασία της απαγόρευσης του καπνίσματος για την προστασία της δημόσιας υγείας», σημειώνει ο συγγραφέας της μελέτης, Κιούνγκ-Γέον Λι από το Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σεούλ, στη Δημοκρατία της Κορέας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Λιγότερο από το 25% του πληθυσμού με επαρκή φυσική δραστηριότητα

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η 6η Απριλίου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η παγκόσμια ημέρα φυσικής δραστηριότητας, με στόχο την ανάδειξη του ρόλου της, ως απαραίτητου στοιχείου της συνολικής υγείας του οργανισμού.

Για κάθε ηλικιακή ομάδα έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα, κατώτερα όρια φυσικής δραστηριότητας, τα οποία είναι αναγκαίο να πληρούνται, ώστε οι ευεργετικές επιδράσεις της στην καρδιαγγειακή λειτουργία, στις αναπνευστικές εφεδρείες, στο μεταβολικό προφίλ και στην γνωσιακή λειτουργία να είναι εφικτές.

Συγκεκριμένα, σε ενήλικες συνιστώνται τουλάχιστον 150-300 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης εβδομαδιαία, σε συνδυασμό με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον 2 φορές εβδομαδιαία, ενώ σε ενήλικες άνω των 65 ετών πρέπει να προστίθενται και ασκήσεις που ενισχύουν την ισορροπία.



Οι γενικές αρχές που διέπουν την συνιστώμενη φυσική δραστηριότητα είναι παρόμοιες και σε ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα, αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).

Δυστυχώς, παρά τις διεθνείς συστάσεις, λιγότερο από το 25% του πληθυσμού παρουσιάζει επαρκή φυσική δραστηριότητα.

Ορισμένοι από τους σημαντικότερους παράγοντες που σχετίζονται με την έλλειψή της είναι η μεγαλύτερη ηλικία, η κακή λειτουργική κατάσταση, το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και οι συννοσηρότητες. Αυτοί όμως είναι και οι παράγοντες που σχετίζονται με χειρότερη φυσική κατάσταση και με βαρύτερο στάδιο νόσου στους αναπνευστικούς ασθενείς.

Επομένως, οι ασθενείς που χρειάζονται περισσότερη φυσική δραστηριότητα είναι αυτοί που ασκούνται και λιγότερο, με συνέπεια να επιδεινώνεται ο φαύλος κύκλος της δύσπνοιας, της μειωμένης ικανότητας για άσκηση, της κακής ποιότητας ζωής και της αδυναμίας αυτοεξυπηρέτησης, σημειώνει η ΕΠΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια που παρουσιάζουν μέτρια ή έντονη φυσική δραστηριότητα έχουν σημαντικά καλύτερη επιβίωση από αυτούς που έχουν χαμηλή ή πολύ χαμηλή.



Για το λόγο αυτό η σύσταση για επαρκή φυσική δραστηριότητα και επαναλαμβανόμενη, δομημένη άσκηση αποτελεί την βάση της μη φαρμακολογικής αντιμετώπισης της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, όπως αυτή αποτυπώνεται σε όλες τις διεθνείς συστάσεις, ενώ έχει προσφάτως ενταχθεί και στις οδηγίες αντιμετώπισης ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση και με Διάμεσες Πνευμονοπάθειες.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, με το εργαλείο Ζωή με ΧΑΠ (τον πρώτο ελληνικό ιστότοπο για κατ’ οίκον άσκηση ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια), βάσει των Εθνικών Συστάσεων για την Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια, των Οδηγιών για ασθενείς με Post-Long COVID και τις ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις και σε ασθενείς με άλλα αναπνευστικά νοσήματα, επιδιώκει να ενισχύσει και να αναδείξει τον ρόλο της φυσικής δραστηριότητας και της εξατομικευμένης άσκησης, ως αναγκαίο θεραπευτικό μέσο των ασθενών με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε παγκοσμίως την τελευταία 30ετία

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 6,2 χρόνια από το 1990, καθώς αντιμετωπίστηκαν κύριες αιτίες θανάτου, όπως η διάρροια, οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η ισχαιμική καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The Lancet».

Ωστόσο, η ανεπαρκής διαχείριση της πανδημίας Covid-19 περιόρισε την πρόοδο σε πολλά μέρη.

Η περιοχή που περιλαμβάνει τη νοτιοανατολική Ασία, την ανατολική Ασία και την Ωκεανία είχε τη μεγαλύτερη αύξηση του προσδόκιμου ζωής μεταξύ 1990 και 2021 που ανέρχεται σε 8,3 έτη, κυρίως λόγω της μείωσης της θνησιμότητας από χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού και καρκίνο. Η ισχυρή διαχείριση της πανδημίας συνέβαλε στη διατήρηση αυτών των αριθμών.

Η νότια Ασία είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση του προσδόκιμου ζωής (7,8 έτη), κυρίως χάρη στην απότομη μείωση των θανάτων από διαρροϊκές ασθένειες.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η ανατολική υποσαχάρια Αφρική παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση του προσδόκιμου ζωής, κατά 10,7 έτη.



Συνολικά, η μείωση θανάτων από εντερικές ασθένειες αύξησε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά 1,1 χρόνια μεταξύ 1990 και 2021.

Οι μειώσεις των θανάτων από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος πρόσθεσαν 0,9 χρόνια στο παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής. Στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής συνέβαλε και η πρόοδος στην πρόληψη θανάτων από άλλες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων, των νεογνικών διαταραχών, της ισχαιμικής καρδιοπάθειας και του καρκίνου.

Οι ερευνητές αναδεικνύουν τις τοποθεσίες, όπου συγκεντρώνονται πλέον ορισμένες από τις πιο επιβαρυντικές ασθένειες, υπογραμμίζοντας τις ευκαιρίες για παρέμβαση.

Για παράδειγμα, το 2021 οι θάνατοι από εντερικές νόσους ήταν σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένοι στην υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία. Επιπλέον, το 90% των θανάτων από ελονοσία συνέβη σε μια περιοχή που κατοικείται από μόλις το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού και εκτείνεται από τη δυτική υποσαχάρια Αφρική, μέσω της κεντρικής Αφρικής, έως τη Μοζαμβίκη.



Οι ερευνητές εντοπίζουν και άνιση πρόοδο κατά παθήσεων, όπως η ισχαιμική καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο καρκίνος. Οι χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν μειώσει τους θανάτους από πολλούς τύπους μη μεταδοτικών ασθενειών, σε αντίθεση με πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Η μελέτη, που έγινε από το αμερικανικό ανεξάρτητο ερευνητικό Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας, υπογραμμίζει επίσης πως ο Covid-19 άλλαξε ριζικά τις πέντε κύριες αιτίες θανάτου για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια. Εκτόπισε έναν επί μακρόν κυρίαρχο δολοφόνο, το εγκεφαλικό επεισόδιο, και έγινε η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Τέλος, η μελέτη αποκαλύπτει αυξανόμενες απειλές από μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι νεφροπάθειες, που αυξάνονται σε κάθε χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ1 ώρα ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ώρα ago

Βερολίνο: Τα μουσεία περιορίζουν τις ημέρες και τις ώρες λειτουργίας τους

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ5 ώρες ago

Επίσημη επίσκεψη Φ. Φόρτωμα στη Ν. Υόρκη και επαφές με την Ελληνική Ομογένεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ8 ώρες ago

Γερμανία: Επιφυλακτική η κυβέρνηση περί νομιμοποίησης της άμβλωσης εντός των πρώτων 12 εβδομάδων κύησης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ9 ώρες ago

Σε εξέλιξη η “Εβδομάδα Ταχύτητας” στη Γερμανία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ10 ώρες ago

Διάκριση φοιτητικής ομάδας του ΑΠΘ για καινοτόμα συσκευή προστασίας θαλάσσιων ειδών

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ21 ώρες ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Σπάνιο σεληνιακό γεγονός ίσως ρίξει φως στη σχέση του Στόουνχεντζ με το φεγγάρι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Ιστορικό ρεκόρ ζέστης για την εποχή στον ιαπωνικό βορρά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

EASA: Συστάσεις στις αεροπορικές εταιρείες για προσοχή στον ισραηλινό και τον ιρανικό εναέριο χώρο

ΑΡΘΡΑ3 εβδομάδες ago

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΒΙΝΤΕΟ3 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΑΡΘΡΑ4 εβδομάδες ago

Απογοητευτικά τα νούμερα συμμέτοχής μέχρι τώρα από τους απόδημους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Η νομιμοποίηση της κάνναβης πέρασε και από την Bundestag

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Συμφωνία Deutsche Bahn – μηχανοδηγών για μείωση των ωρών εργασίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Το προφίλ της παγκόσμιας αυτοκίνησης το 2023

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Το πείραμα της εβδομάδας τεσσάρων ημερών εργασίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Μήνυμα ΠτΔ Κατ. Σακελλαροπούλου προς τον Απόδημο Ελληνισμό για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ1 ώρα ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

ΒΙΝΤΕΟ3 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis