Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Published

on

Ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί.

Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η πρώτη τήρηση της «Ημέρας της Γυναίκας», ονομαζόταν «Εθνική Ημέρα της Γυναίκας» και πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στη Νέα Υόρκη, όπου διοργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής κατόπιν εισήγησης της Τερέζα Μαλκίελ. Αν και υπήρξαν ισχυρισμοί ότι η μέρα γιόρταζε την διαμαρτυρία των εργατριών στην κατασκευή ενδυμάτων στην Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου του 1857, οι ερευνητές τους καταρρίπτουν ως μύθο.

Στις 19 Αυγούστου 1910 διοργανώθηκε Διεθνής Διάσκεψη Γυναικών ως πρόδρομος της γενικής συνάντησής της Δεύτερης Διεθνούς Σοσιαλιστικής Κοινότητας στη Κοπεγχάγη της Δανίας. Εμπνευσμένη εν μέρει από τους Αμερικανούς σοσιαλιστές, η Γερμανίδα Σοσιαλίστρια Λουίζε Τσίτς πρότεινε την καθιέρωση μιας ετήσιας Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας και υποστηρίχθηκε από τη συνάδελφο σοσιαλίστρια και αργότερα κομμουνίστρια ηγέτιδα Κλάρα Τσέτκιν, υποστηριζόμενη από την Κέιτ Ντούκε χωρίς όμως να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Οι αντιπρόσωποι (100 γυναίκες από 17 χώρες) συμφώνησαν με την ιδέα ως μέσο προώθησης των ίσων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του εκλέγειν για τις γυναίκες.

Το επόμενο έτος, στις 19 Μαρτίου 1911, η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σηματοδοτήθηκε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή πάνω από ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Μόνο στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία υπήρξαν 300 διαδηλώσεις. Στη Βιέννη, οι γυναίκες παρέλασαν στην Ρίνγκστρασσε και σήκωσαν πανό για να τιμούν τους μάρτυρες της Κομμούνας των Παρισίων.

Οι γυναίκες ζήτησαν να τους δοθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και της κατοχής δημοσίων αξιωμάτων. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης κατά της διάκρισης λόγω φύλου στην εργασία. Οι Αμερικανοί συνέχισαν να γιορτάζουν την Εθνική Ημέρα της Γυναίκας την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου.

Το 1913 οι Ρωσίδες όρισαν την πρώτη τους Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας το τελευταίο Σάββατο του Φεβρουαρίου (σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε στη Ρωσία). Παρόλο που υπήρξαν κάποιες απεργίες, πορείες και άλλες διαμαρτυρίες από γυναίκες κατά τα έτη που προηγήθηκαν μέχρι το 1914, καμία από αυτές δεν συνέβη στις 8 Μαρτίου.

Το 1914 έλαβε χώρα η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, πιθανόν επειδή η ημέρα αυτή ήταν Κυριακή και έκτοτε πραγματοποιείται πάντα αυτήν την ημερομηνία σε όλες τις χώρες.

Η τήρηση της Ημέρας στη Γερμανία το 1914 ήταν αφιερωμένη στο δικαίωμα ψήφου των γυναικών, το οποίο οι Γερμανίδες απέκτησαν τελικά το 1918.

Στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε πορεία από το Μπόου μέχρι την πλατεία Τραφάλγκαρ προς υποστήριξη της γυναικείας ψηφοφορίας στις 8 Μαρτίου 1914. Η Σίλβια Πάνκχερστ συνελήφθη μπροστά από το σταθμό Τσάρινγκ Κρος πηγαίνοντας να μιλήσει στην πλατεία Τραφάλγκαρ.

Στις 8 Μαρτίου του 1917 (σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο), στην πρωτεύουσα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Πετρούπολη, οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας διαδήλωσαν γεμίζοντας τους δρόμους όλης την πόλη. Αυτό σηματοδότησε την αρχή της ρωσικής επανάστασης. Οι γυναίκες στην Αγία Πετρούπολη έκαναν απεργία εκείνη την ημέρα για το «Ψωμί και την Ειρήνη» – απαιτώντας το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον τερματισμό των ελλείψεων τροφίμων και το τέλος του τσαρισμού.

Ο Λέων Τρότσκι έγραψε ότι «η 23η Φεβρουαρίου (8 Μαρτίου) ήταν η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας και υπήρξαν συναντήσεις και δρώμενα. Όμως δεν φανταζόμασταν ότι αυτή η «Ημέρα της Γυναίκας» θα κήρυττε την έναρξη της επανάστασης. Έγιναν επαναστατικές ενέργειες αλλά χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία. Το πρωινό, παρά τις διαταγές που είχαν λάβει, οι εργάτριες των κλωστοϋφαντουργίων εγκατέλειψαν τη δουλειά τους στα διάφορα εργοστάσια και έστειλαν αντιπροσώπους για να ζητήσουν υποστήριξη για την απεργία… που οδήγησε σε μαζική απεργία όλοι βγήκαν στους δρόμους».

Επτά ημέρες αργότερα, ο αυτοκράτορας της Ρωσίας, ο Νικόλαος Β παραιτήθηκε και η προσωρινή κυβέρνηση χορήγησε στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου.

Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η Μπολσεβίκικη Αλεξάνδρα Κολλοντάι και ο Βλαντιμίρ Λένιν όρισαν την 23η Φεβρουαρίου (8 Μαρτίου) ως επίσημη αργία στη Σοβιετική Ένωση, αλλά συνέχισε να είναι εργάσιμη μέρα μέχρι το 1965.

Στις 8 Μαΐου 1965 με το διάταγμα του ΕΣΣΔ Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ, η Διεθνής Ημέρας της Γυναίκας κηρύχθηκε ως μη εργάσιμη ημέρα στην ΕΣΣΔ «για τον εορτασμό των εξαιρετικών προτερημάτων των σοβιετικών γυναικών στην κομμουνιστική οικοδόμηση, στην υπεράσπιση της πατρίδας τους κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, στον ηρωισμό και την ανιδιοτέλεια στο μέτωπο και στα μετόπισθεν και επίσης σηματοδοτώντας τη μεγάλη συμβολή των γυναικών στην ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των λαών και τον αγώνα για την ειρήνη. Έτσι η ημέρα των γυναικών πρέπει να γιορτάζεται όπως και οι άλλες αργίες».

Από την επίσημη υιοθέτησή της στη Σοβιετική Ρωσία, μετά την Επανάσταση το 1917, η ημέρα εορταζόταν κυρίως στις κομμουνιστικές χώρες και από το κομμουνιστικό κίνημα παγκοσμίως. Άρχισε να εορτάζεται από τους κομμουνιστές της Κίνας από το 1922. Μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας την 1η Οκτωβρίου 1949, το Κρατικό Συμβούλιο κήρυξε στις 23 Δεκεμβρίου ότι η 8 Μαρτίου ορίζεται ως επίσημη αργία, με της γυναίκες στην Κίνα να δικαιούνται μισή ημέρα άδεια.

Η κομμουνίστρια ηγέτιδα Ντολόρες Ιμπάρρουρι οδήγησε μια πορεία γυναικών στη Μαδρίτη το 1936 την παραμονή του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.

Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Διεθνές Γυναικείο Έτος του 1975. Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.

Με αφορμή την σημερινή ημέρα η Google αφιερώνει το video-doodle που δημιούργησε στις γυναίκες όλου του κόσμου.

Πηγή: cnn.gr

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα τέλη του 2026 η εκτόξευση του διαστημοπλοίου Starship με προορισμό τον Άρη

Published

on

Από

Photo credits: BlenderTimer / pixabay

Ο ιδρυτής της SpaceX, ο Ίλον Μασκ, δήλωσε ότι το διαστημόπλοιό του Starship προβλέπεται να εκτοξευτεί με προορισμό τον Άρη στα τέλη του 2026, μεταφέροντας το ανθρωποειδές ρομπότ της Tesla Optimus.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι αν όλα πάνε καλά θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τρία με πέντε χρόνια αργότερα άνθρωποι.



“Το Starship αναχωρεί για τον Άρη στα τέλη της επόμενης χρονιάς, μεταφέροντας το Optimus. Αν πάνε καλά οι προσεδαφίσεις αυτές, τότε προσεδαφίσεις ανθρώπων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από το 2029, αν και το 2031 δείχνει πιο πιθανό“, ανέφερε σε μήνυμα στο μέσο του κοινωνικής δικτύωσης X ο πολυδισεκατομμυριούχος ιδρυτής της SpaceX και στενός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψαράς βρέθηκε ζωντανός 94 ημέρες αφότου το σκάφος του χάθηκε στην ανοικτή θάλασσα!

Published

on

Από

Σκάφος από τον Ισημερινό εντόπισε την περασμένη Τρίτη το μικρό αλιευτικό του Μάξιμο Νάπα να παρασύρεται από τα ρεύματα στα ανοικτά του λιμανιού Τσιμπότε, στο βόρειο Περού. Photo credits: Kanenori / pixabay

Ένας 61χρονος περουβιανός ψαράς βρέθηκε ζωντανός σε διεθνή ύδατα, 94 ημέρες αφότου το αλιευτικό σκάφος του χάθηκε στην ανοικτή θάλασσα.

Σκάφος από τον Ισημερινό εντόπισε την περασμένη Τρίτη το μικρό αλιευτικό του Μάξιμο Νάπα να παρασύρεται από τα ρεύματα στα ανοικτά του λιμανιού Τσιμπότε, στο βόρειο Περού, σύμφωνα με τον λιμενάρχη Χόρχε Γκονζάλες.

«Ο κ. Νάπα έφθασε σε καλή φυσική κατάσταση. Ήταν σε θέση να περπατήσει και να πλυθεί. Σοκαρισμένος, αλλά σε καλή φυσική κατάσταση», είπε ο λιμενάρχης στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Αφού δέχθηκε ιατρική φροντίδα, ο 61χρονος πήρε εξιτήριο χθες Σάββατο από το νοσοκομείο στο οποίο διακομίστηκε.



Ο ψαράς απέπλευσε την 7η Δεκεμβρίου από το λιμάνι Σαν Χουάν ντε Μαρκόνα. Όμως οι κακές καιρικές συνθήκες και τα ισχυρά ρεύματα τον έκαναν να χάσει τον προσανατολισμό του.

Περίπου 10 ημέρες αργότερα, το μικρό αλιευτικό σκάφος υπέστη μηχανική βλάβη και έμεινε ακυβέρνητο στην ανοικτή θάλασσα, ενώ δεν διέθετε ραδιοφάρο έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τέχνη στην υπηρεσία της ψυχικής υγείας: Επισκέψεις στο μουσείο με… συνταγή γιατρού

Published

on

Από

Σύμφωνα με τις αρχές, η ιδέα προήλθε από μια έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία εξετάζει τον ρόλο της τέχνης στην προώθηση της υγείας και στην αντιμετώπιση των ασθενειών. Photo credits: StockSnap / pixabay

Ελβετοί γιατροί επεκτείνουν το εύρος των συνταγών για ασθενείς με ψυχικά νοσήματα και χρόνιες ασθένειες ώστε να περιλαμβάνουν περιπάτους σε δημόσιους κήπους, αίθουσες τέχνης και μουσεία.

Η πόλη Νεσατέλ της δυτικής Ελβετίας ξεκίνησε αυτή την πρωτοβουλία πιλοτικά τον περασμένο μήνα σε συνεργασία με γιατρούς ώστε να βοηθηθούν οι κάτοικοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά και να προωθηθεί η σωματική δραστηριότητα.

“Για ανθρώπους που κάποιες φορές αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την ψυχική τους υγεία, (αυτό) τους επιτρέπει να ξεχνούν για λίγο τις έγνοιες τους, τον πόνο τους και τις ασθένειές τους, να περνούν μια ευχάριστη στιγμή”, λέει στο Reuters η Πατρισιά Λεμάν, μια γιατρός που συμμετέχει στο πρόγραμμα.



Πεντακόσιες συνταγές θα χορηγηθούν για ελεύθερες επισκέψεις σε τέσσερις χώρους, περιλαμβανομένων τριών μουσείων και του βοτανικού κήπου της πόλης.

Μια από τις συνταγές δόθηκε σε μια 26χρονη γυναίκα, η οποία υπέφερε από υπερκόπωση και την οποία το Reuters συνάντησε στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας της Νεσατέλ, όπου φιλοξενούνται αριστουργήματα του Κλοντ Μονέ και του Εντγκάρ Ντεγκά καθώς και μια συλλογή από πορσελάνινες μηχανικές κούκλες.



Σύμφωνα με τις αρχές, η ιδέα αυτή προήλθε από μια έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του 2019, η οποία εξετάζει τον ρόλο της τέχνης στην προώθηση της υγείας και στην αντιμετώπιση των ασθενειών.

Η πρωτοβουλία θα δοκιμαστεί για ένα χρόνο και πιθανόν να επεκταθεί και σε άλλες δραστηριότητες, όπως στο θέατρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μηχανισμός… αντιγήρανσης των λεμούριων ανοίγει νέους δρόμους για την υγιέστερη γήρανση των ανθρώπων

Published

on

Από

Οι νάνοι λεμούριοι έχουν έναν τρόπο για να εμποδίζουν τα τελομερή τους να μικρύνουν και μάλιστα να τα κάνουν μακρύτερα, αναζωογονώντας αποτελεσματικά τα κύτταρά τους, τουλάχιστον για λίγο. Photo credits: PuaBar / pixabay

Οι νάνοι λεμούριοι, που όπως όλα τα είδη λεμούριων βρίσκονται στη Μαδαγασκάρη, έχουν βρει έναν τρόπο να αντιστρέψουν τη διαδικασία της κυτταρικής γήρανσης, έστω και προσωρινά, κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης.

Αυτό διαπιστώνει έρευνα που διεξήχθη από ομάδα του Πανεπιστημίου Duke και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. Αυτή η διαδικασία οφείλεται στα τελομερή, που βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων προστατεύοντάς τα.

Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, μικρά κομμάτια των τελομερών του χάνονται στη διαδικασία, με αποτέλεσμα τα τελομερή να μικραίνουν με την ηλικία, ενώ συνθήκες, όπως το χρόνιο στρες, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η έλλειψη ύπνου μπορούν να τα κάνουν να μειωθούν ακόμη πιο γρήγορα.

Τελικά, τα τελομερή γίνονται τόσο κοντά που δεν παρέχουν πλέον προστασία και τα κύτταρα χάνουν την ικανότητα να λειτουργούν.



Ωστόσο, οι νάνοι λεμούριοι έχουν έναν τρόπο για να εμποδίζουν τα τελομερή τους να μικρύνουν και μάλιστα να τα κάνουν μακρύτερα, αναζωογονώντας αποτελεσματικά τα κύτταρά τους, τουλάχιστον για λίγο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Biology Letters».

Όλα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης. Όταν ο χειμώνας ξεκινά, οι νάνοι λεμούριοι εξαφανίζονται σε τρύπες δέντρων ή υπόγειες φωλιές, όπου περνούν έως και επτά μήνες κάθε χρόνο. Είναι μια τακτική επιβίωσης κατά τις περιόδους που η τροφή είναι σε έλλειψη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μεταβολικής επιβράδυνσης, ο καρδιακός τους ρυθμός επιβραδύνεται από περίπου 200 παλμούς ανά λεπτό σε λιγότερους από οκτώ, γίνονται ψυχροί στην αφή, ενώ αναπνέουν μόνο μία φορά κάθε δέκα λεπτά περίπου.

Οι νάνοι λεμούριοι σε χειμερία νάρκη μπορούν να παραμείνουν σε αυτή την ψυχρή κατάσταση αναμονής για περίπου μία εβδομάδα πριν χρειαστεί να ζεσταθούν για λίγο. Στη συνέχεια, επιστρέφουν σε λήθαργο.



Η μελέτη αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης, τα τελομερή των λεμούριων δεν μικραίνουν, στην πραγματικότητα μεγάλωσαν. Είναι σαν να γύρισαν τα κύτταρά τους σε μια πιο νεανική κατάσταση, παρά τους μήνες που περνούσαν.

Ο ακριβής τρόπος με τον οποίοι οι λεμούριοι επιμηκύνουν τα τελομερή τους παραμένει μυστήριο.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ανακάλυψη αυτού του μηχανισμού μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέους τρόπους για την πρόληψη ή τη θεραπεία στους ανθρώπους ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, χωρίς να αυξάνονται οι κίνδυνοι της ανεξέλεγκτης κυτταρικής διαίρεσης που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα περιορισμένα σημεία φόρτισης το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης

Published

on

Από

Η απαιτούμενη εγκατάσταση δημόσιων σημείων φόρτισης δεν ταιριάζει με τον ρυθμό χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων, υπονομεύοντας την πρόοδο της ηλεκτροκίνησης. Photo credits: andreas160578 / pixabay

Ένα νέο έγγραφο του Κοινωνικού Ιδρύματος Αγοράς (SMF) επισημαίνει το πρόβλημα, θεωρώντας παράλληλα ότι οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα πρέπει να μειωθούν.

Αν και η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κυρίως εντός πόλης είναι πολύ φθηνότερη σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος που χρειάζεται ένα συμβατικό αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί υγρά καύσιμα, εντούτοις η έλλειψη ταχυφορτιστών δεν βοηθάει την ανάπτυξή της.



Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα από 370 μοντέλα ηλεκτρικών στην αγορά. Όμως, η απαιτούμενη εγκατάσταση δημόσιων σημείων φόρτισης δεν ταιριάζει με τον ρυθμό χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων, υπονομεύοντας την πρόοδο της ηλεκτροκίνησης.

Συνολικά χρειάζονται 1,2 εκατομμύρια δημόσια σημεία φόρτισης μέχρι το 2030 σε όλη την Ευρώπη. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να μπαίνουν 210.000 νέα σημεία φόρτισης.



Η εγκατάσταση των σημείων φόρτισης είναι ένα από τα μέτρα που πρέπει να συμπεριλάβουν τα κράτη μέλη στα σχέδιά τους, ενώ οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στην παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη της υποδομής φόρτισης, αλλά και στην επέκταση των κυβερνητικών προγραμμάτων που καθιστούν τα EV πιο προσιτά.

Όπως προσδιορίζει το έγγραφο SMF, οι εταιρείες μίσθωσης μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης, συμβάλλοντας στην ελάφρυνση του αρχικού κόστους των ηλεκτρικών οχημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα επίπεδα συγκεκριμένων βιταμινών στην εγκυμοσύνη συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης στη μέση ηλικία

Published

on

Από

Προηγούμενη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι υψηλότερα επίπεδα μαγγανίου συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο προεκλαμψίας. Αντίθετα, η χρόνια έκθεση στα μη απαραίτητα μέταλλα μόλυβδο, κάδμιο και αρσενικό συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Photo credits: OsloMetX / pixabay

Γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα βιταμινών και ιχνοστοιχείων στο αίμα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως χαλκό, μαγγάνιο και βιταμίνη Β12, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης 20 χρόνια αργότερα, στη μέση ηλικία, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και θα δημοσιευθεί στο περιοδικό Hypertension.

Το μαγγάνιο, το σελήνιο, το μαγνήσιο και ο χαλκός συγκαταλέγονται στα μέταλλα που είναι σημαντικά για έναν υγιή οργανισμό, επειδή οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Προηγούμενη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι υψηλότερα επίπεδα μαγγανίου συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο προεκλαμψίας (υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης). Αντίθετα, η χρόνια έκθεση στα μη απαραίτητα μέταλλα μόλυβδο, κάδμιο και αρσενικό συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Mingyu Zhang, επιδημιολόγο και καθηγητή Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στο ιατρικό κέντρο Beth Israel Deaconess Medical Center, ανέλυσαν δεδομένα από μια συνεχιζόμενη, μακροχρόνια μελέτη που ξεκίνησε το 1999 για γυναίκες και τα παιδιά τους που ζουν στην ανατολική Μασαχουσέτη.



Οι ερευνητές μέτρησαν τις συγκεντρώσεις μη απαραίτητων μετάλλων (αρσενικό, βάριο, κάδμιο, καίσιο, υδράργυρος και μόλυβδος), των απαραίτητων μετάλλων (χαλκός, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο και ψευδάργυρος), του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης Β12 σε δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν κατά την εγγραφή στη μελέτη.

Οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή πίεση για να αξιολογήσουν τις πιθανές συσχετίσεις των μεμονωμένων μετάλλων με την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Όπως διαπιστώθηκε, όταν τα επίπεδα χαλκού και μαγγανίου διπλασιάστηκαν στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης στη μέση ηλικία ήταν 25% και 20% χαμηλότερος, αντίστοιχα.

Επίσης, όταν τα επίπεδα βιταμίνης Β12 στο αίμα διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες είχαν κατά μέσο όρο 3,64 mm Hg χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση και 2,52 mm Hg χαμηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα. Τα επίπεδα στο αίμα σεληνίου και ψευδάργυρου συσχετίστηκαν επίσης με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.



Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι οι πηγές πρόσληψης αυτών των συστατικών, όπως τα τρόφιμα ή τα συμπληρώματα διατροφής, δεν ποσοτικοποιήθηκαν, οπότε τα ευρήματα αυτά δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως συστάσεις διατροφής.

Συμπληρώνουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες, συμπεριλαμβανομένων κλινικών δοκιμών για να καθοριστεί η βέλτιστη διατροφική πρόσληψη αυτών των μετάλλων και μικροθρεπτικών συστατικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis