ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι επιπτώσεις της κατάχρησης ηλεκτρονικών συσκευών από παιδιά προσχολικής ηλικίας

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που χρησιμοποιούν συχνά ηλεκτρονικές συσκευές με οθόνες, όπως παιγνιδοκονσόλες, κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα συναισθηματικά και συμπεριφοράς, σύμφωνα με μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα.
Η υπερκινητικότητα, η διάσπαση της προσοχής, η αδυναμία συγκέντρωσης και η δυσκολία σύναψης φιλικών σχέσεων είναι ανάμεσα στα προβλήματα που παρατηρούνται συχνότερα στα παιδιά πέντε ετών, τα οποία έχουν κάνει εκτεταμένη χρήση συσκευών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Γιούλια Πααβόνεν του Φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Ευημερίας στο Ελσίνκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», ανέλυσαν στοιχεία για 700 παιδιά.
Η μελέτη συσχέτισε με την ψυχική υγεία του κάθε παιδιού, τον χρόνο που αυτό μέσα στην εβδομάδα, στις ηλικίες των 18 μηνών και των πέντε ετών, έκανε χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.
Η μελέτη επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η χρήση συσκευών από μικρά παιδιά, με αποτέλεσμα στην εποχή μας πολλά τετράχρονα να παίζουν βιντεοπαιγνίδια, να χρησιμοποιούν εφαρμογές (apps) ή να βλέπουν βίντεο σε καθημερινή βάση, χωρίς οι γονείς να έχουν πάντα επίγνωση του τι κάνουν τα παιδιά τους.
Αρκετοί επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των παιδιών, στις γλωσσικές ικανότητες, στις κοινωνικές δεξιότητές τους και για την πιθανότητα τα παιδιά να αποκτούν από νωρίς την τάση εθισμού.
Η νέα έρευνα βρήκε ότι όσο μεγαλώνει ένα σύγχρονο παιδί, τόσο αυξάνει η χρήση συσκευών.
Έτσι, ενώ στην ηλικία των 18 μηνών η χρήση συσκευών ήταν κατά μέσο όρο 32 λεπτά τη μέρα, έφθανε τα 114 λεπτά (σχεδόν δύο ώρες) στην ηλικία των πέντε ετών. Σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά (23%) περνούσε πάνω από μία ώρα καθημερινά μπροστά από μία οθόνη στην ηλικία των 18 μηνών, ενώ στην ηλικία των πέντε ετών αυτό το ποσοστό είχε φθάσει το 95%, δηλαδή ελάχιστα πεντάχρονα παιδιά περνούσαν λιγότερο από μια ώρα μπροστά σε κάποια οθόνη (φορητού υπολογιστή, κινητού, παιγνιδομηχανής κ.α.). Ένα στα δέκα πεντάχρονα παιδιά (11%) περνούσε πάνω από μία ώρα με βιντεοπαιγνίδια.
Η αξιολόγηση της ψυχικής υγείας των παιδιών με χρήση ειδικών ερωτηματολογίων στην ηλικία των πέντε ετών έδειξε ότι τα παιδιά που από την ηλικία των 18 μηνών χρησιμοποιούσαν συχνά συσκευές με οθόνη, είχαν σχεδόν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο προβληματικών σχέσεων με τους συνομηλίκους τους.
Η αυξημένη χρήση gaming σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο υπερκινητικότητας, ενώ η αυξημένη παρακολούθηση ταινιών σχετιζόταν με αυξημένη πιθανότητα διαφόρων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.
Η συνολικά αυξημένη χρήση οθονών στην ηλικία των πέντε ετών σχετιζόταν με δυσκολία εστίασης της προσοχής και συγκέντρωσης, παρορμητικότητα και υπερκινητικότητα, καθώς επίσης διάφορα συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα.
Ο χρόνος που τα παιδιά αφιερώνουν στις συσκευές, συχνά μειώνει το χρόνο που περνάνε με μέλη της οικογένειας τους, που παίζουν ή που διαβάζουν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «τα ευρήματα μας δείχνουν ότι τα πεντάχρονα παιδιά περνάνε σημαντικά περισσότερο χρόνο στα ηλεκτρονικά μέσα από ό,τι συμβουλεύουν οι ειδικοί».
Υπενθυμίζεται ότι η μέγιστη συνιστώμενη διάρκεια χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών από παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι η μία ώρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Τσεχία γίνεται η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που επιτρέπει τα αυτόνομα αυτοκίνητα επιπέδου 3

Η Τσεχική Δημοκρατία επιτρέπει νόμιμα τα αυτόνομα αυτοκίνητα επιπέδου 3, τα οποία επιτρέπουν στους οδηγούς να αφήσουν τα μάτια και τα χέρια τους από τα χειριστήρια και να κάνουν άλλα πράγματα, αλλά πρέπει να είναι έτοιμοι να αναλάβουν τον έλεγχο όταν τους ζητηθεί.
Η Τσεχική Δημοκρατία θα γίνει η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα μετά τη Γερμανία που επιτρέπει νόμιμα τα αυτόνομα αυτοκίνητα επιπέδου 3.
Η νομοθεσία, που υπογράφηκε στα τέλη Απριλίου, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2026, αναφέρει το Automotive News Europe.
Τα αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με αυτή την τεχνολογία μπορούν να χρησιμοποιηθούν υπό τις συνθήκες που καθορίζονται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, γενικά με χαμηλότερες ταχύτητες σε αυτοκινητόδρομους. Οχήματα που είναι ταξινομημένα στη Γερμανία και την Αυστρία μπορούν επίσης να κυκλοφορούν στη χώρα, σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Οι μελλοντικές τροποποιήσεις θα επιτρέψουν σε οχήματα επιπέδου 4 και επιπέδου 5, όπως ρομποτικά ταξί, αυτόνομα λεωφορεία και φορτηγά, να λειτουργούν σε δημόσιους δρόμους έως το 2027.
Εκτός από τη Γερμανία, τα αυτοκίνητα επιπέδου 3 επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην Καλιφόρνια και τη Νεβάδα. Επιπλέον, η Honda έχει αναπτύξει έναν περιορισμένο αριθμό οχημάτων επιπέδου 3 στην Ιαπωνία.
Μια βασική διάκριση για την αυτονομία επιπέδου 3 είναι ότι οι κατασκευαστές είναι υπεύθυνοι για αξιώσεις που προκύπτουν από ατύχημα όταν το αυτοκίνητο έχει τον έλεγχο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου: Δεν σχεδιάζεται η κατάργηση του πολυγλωσσικού σταθμού COSMO
- Η Γερμανία λανσάρει καύσιμο που αποτελείται κατά 95% από μη ορυκτές πρώτες ύλες
- Πάνω από 23.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν στην Ισπανία, «παραμένει ενεργή» πυρκαγιά στη Γαλλία
- Eurostat: Τουλάχιστον ένα παιδί έχει ένα στα τέσσερα νοικοκυριά της ΕΕ
- Άνοιξε η πλατφόρμα για υποβολή μηχανογραφικού από υποψήφιους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ των πανελλαδικών
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έρευνα: Το 5G θα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των κινητών συνδρομών το 2025

Το 5G θα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των κινητών συνδρομών το 2025 σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ericsson Mobility Report.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, προστέθηκαν 145 εκατομμύρια συνδρομές 5G, ανεβάζοντας το σύνολο σε λίγο πάνω από 2,4 δισεκατομμύρια.
Ειδικότερα όπως αναφέρεται στο Ericsson Mobility Report η υιοθέτηση του 5G συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς και αναμένεται να φτάσει τις 2,9 δισεκατομμύρια έως το τέλος του 2025, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο όλων των κινητών συνδρομών εκείνη την περίοδο.
Οι συνδρομές 4G συνεχίζουν να μειώνονται καθώς οι συνδρομητές μεταβαίνουν στο 5G. Οι συνδρομές 4G μειώθηκαν κατά 55 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2025, μειώνοντας το σύνολο σε λίγο κάτω από 4,9 δισεκατομμύρια.
Οι συνδρομές 3G μειώθηκαν κατά 19 εκατομμύρια και οι συνδρομές 2G κατά 38 εκατομμύρια το ίδιο διάστημα.
Η κατάργηση των τεχνολογιών 2G και 3G συνεχίζεται παγκοσμίως. Η κατάργηση του 3G αναμένεται να γίνει ταχύτερα από αυτή του 2G τα επόμενα χρόνια, αλλά το χρονοδιάγραμμα διαφέρει ανάλογα με τη χώρα και τον πάροχο υπηρεσιών.
Στο τέλος του 2024, ο αριθμός των συνδρομών 5G έφτασε τα 2,3 δισεκατομμύρια παγκοσμίως, με διείσδυση περίπου 27%.
Η υψηλότερη διείσδυση 5G καταγράφηκε στη Βόρεια Αμερική με 71%, ακολουθούμενη από τη Βορειοανατολική Ασία με 52%, τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) με 45% και τη Δυτική Ευρώπη με 41%.
Το 5G αναμένεται να ξεπεράσει το 4G ως η κυρίαρχη τεχνολογία πρόσβασης έως το 2027, εννέα χρόνια μετά την εισαγωγή του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου: Δεν σχεδιάζεται η κατάργηση του πολυγλωσσικού σταθμού COSMO
- Η Γερμανία λανσάρει καύσιμο που αποτελείται κατά 95% από μη ορυκτές πρώτες ύλες
- Πάνω από 23.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν στην Ισπανία, «παραμένει ενεργή» πυρκαγιά στη Γαλλία
- Eurostat: Τουλάχιστον ένα παιδί έχει ένα στα τέσσερα νοικοκυριά της ΕΕ
- Άνοιξε η πλατφόρμα για υποβολή μηχανογραφικού από υποψήφιους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ των πανελλαδικών
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Meta υπέρ του ελληνικού σχεδίου για καθιέρωση ενιαίας ψηφιακής ηλικίας ενηλικίωσης

Τις ελληνικές θέσεις σχετικά με την θέσπιση ενιαίας ψηφιακής ηλικίας ενηλικίωσης υιοθετεί η Meta, η μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram και WhatsApp, η οποία με δήλωσή της ανακοίνωσε ότι στηρίζει αυτές τις προτάσεις.
Στο non-paper που παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο, το οποίο συνυπογράφουν η Γαλλία, η Ισπανία, η Δανία, η Κύπρος, η Σλοβενία και η Ιταλία, και στηρίζουν η Κροατία, η Σλοβακία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία και μερικώς η Σουηδία και η Ολλανδία, θέτει ως στόχους μεταξύ άλλων θέματα σχεδιασμού των ψηφιακών συστημάτων, την καθιέρωση μεθόδων επαλήθευσης ηλικίας (age verification) για την πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς και τον ορισμό της ψηφιακής ενηλικίωσης.
Το non-paper συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας, και παρουσιάστηκε από τον κ. Παπαστεργίου στο Συμβούλιο των υπουργών Τηλεπικοινωνιών, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο.
Πρόκειται για την πρώτη από τις μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας που παίρνουν ξεκάθαρα θέση υπέρ της προστασίας των ανηλίκων εκφράζοντας στήριξη στο ελληνικό σχέδιο που ως στόχο την προστασία των ανηλίκων από βλαβερό περιεχόμενο αλλά και από τον ψηφιακό εθισμό.
Η ελληνική πρόταση βασίζεται στην ιδέα του αυτόματου ψηφιακού ελέγχου της ηλικίας του νεαρού χρήστη, λύση που είναι ήδη ενσωματωμένη στην ελληνική εφαρμογή Kids Wallet, με τη Meta να δηλώνει πως αποδέχεται αυτό το μοντέλο επαλήθευσης της ηλικίας οριζόντια στην ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου: Δεν σχεδιάζεται η κατάργηση του πολυγλωσσικού σταθμού COSMO
- Η Γερμανία λανσάρει καύσιμο που αποτελείται κατά 95% από μη ορυκτές πρώτες ύλες
- Πάνω από 23.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν στην Ισπανία, «παραμένει ενεργή» πυρκαγιά στη Γαλλία
- Eurostat: Τουλάχιστον ένα παιδί έχει ένα στα τέσσερα νοικοκυριά της ΕΕ
- Άνοιξε η πλατφόρμα για υποβολή μηχανογραφικού από υποψήφιους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ των πανελλαδικών
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η νευροδιέγερση του εγκεφάλου μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις των “κακών” μαθητών στα μαθηματικά

Τα μαθηματικά σας φαίνονται… κινέζικα; Η νευροδιέγερση του εγκεφάλου μπορεί να λύσει το πρόβλημα, υποστηρίζει μια ομάδα διεθνών επιστημόνων, οι έρευνες των οποίων φωτίζουν τη σύνδεση της εγκεφαλικής λειτουργίας με τη διαδικασία της μάθησης.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση PLOS, προτείνει ένα πιθανό μέσο για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες διαφορές στην κατανόηση των μαθηματικών μεταξύ των μαθητών.
«Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικούς εγκεφάλους και οι εγκέφαλοί τους ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους» είπε ο Ρόι Κόεν Κάντος, ειδικός στη νευροβιολογία και τις γνωστικές επιστήμες, που εργάζεται στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ και είναι ο βασικός συγγραφέας της μελέτης.
«Σκεφτόμαστε διαρκώς ότι (φταίει) το περιβάλλον. Αναρωτιόμαστε συχνά αν πηγαίνουμε σε καλό σχολείο, αν έχουμε τον σωστό καθηγητή. Αλλά φταίει και η δική μας βιολογία. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν δυσκολίες και, αν μπορούμε να βοηθήσουμε τον εγκέφαλό τους να φτάσει στις πλήρεις δυνατότητές τους, τότε θα ανοίξουμε πολλές πόρτες που διαφορετικά θα έμεναν κλειστές», υποστήριξε.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο ραχιοπλευρικός προμετωπιαίος φλοιός και ο βρεγματικός λοβός εμπλέκονται στη διαδικασία απόκτησης γνώσεων και τη μάθηση.
Οι ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν τη δραστηριότητα αυτών των ζωνών σε σπουδαστές που είχαν διαφορετικό επίπεδο γνώσης και κατανόησης των μαθηματικών.
Αφού ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να προβλέψουν τις επιδόσεις των φοιτητών με αυτόν τον τρόπο, επιδίωξαν να τις βελτιώσουν μέσω μιας πολλά υποσχόμενης, ανώδυνης τεχνολογίας, της διακρανιακής διέγερσης τυχαίου θορύβου (tRNS).
Με άλλα λόγια, τοποθέτησαν ηλεκτρόδια στο κρανίο και εφάρμοσαν εναλλασσόμενο ρεύμα χαμηλής τάσης.
Το πείραμα, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 70 φοιτητές, έδειξε ότι οι λιγότερο καλοί στα μαθηματικά παρουσίασαν βελτίωση κατά 25-29%. Οι ήδη καλοί φοιτητές δεν βελτιώθηκαν, όμως «σε εκείνους που ήταν στο μέσο όρο ή κάτω από το μέσο όρο μπορέσαμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις τους», είπε ο Κόεν Κάντος.
Ο καθηγητής σκοπεύει να τα επιβεβαιώσει με μελλοντικά πειράματα και σε άλλους τομείς, όπως στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Στόχος του είναι να αναπτύξει κάποια συσκευή νευροδιέγερσης που θα μπορεί να βοηθά ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου: Δεν σχεδιάζεται η κατάργηση του πολυγλωσσικού σταθμού COSMO
- Η Γερμανία λανσάρει καύσιμο που αποτελείται κατά 95% από μη ορυκτές πρώτες ύλες
- Πάνω από 23.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν στην Ισπανία, «παραμένει ενεργή» πυρκαγιά στη Γαλλία
- Eurostat: Τουλάχιστον ένα παιδί έχει ένα στα τέσσερα νοικοκυριά της ΕΕ
- Άνοιξε η πλατφόρμα για υποβολή μηχανογραφικού από υποψήφιους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ των πανελλαδικών
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, σύμφωνα με επιστήμονες

Το τυρί και το γιαούρτι που τρώτε το βράδυ μπορεί να σας προκαλούν εφιάλτες; Καναδοί ερευνητές λένε ότι υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στα τρομακτικά όνειρα και τη δυσανεξία στη λακτόζη, πιθανότατα λόγω της δυσπεψίας που προκαλεί.
Η λαϊκή σοφία το ήξερε εδώ και καιρό: τρώγε ελαφρά, για να κοιμάσαι καλύτερα. Όμως ελάχιστες επιστημονικές έρευνες έχουν μελετήσει τη σχέση της διατροφής με τα όνειρα.
Για τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Psychology, ψυχολόγοι πήραν συνεντεύξεις από 1.082 φοιτητές του πανεπιστημίου Μακγιούαν στον Καναδά. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειές τους, τον ύπνο τους και, πιο συγκεκριμένα, τους εφιάλτες τους και τη σχέση μεταξύ των δύο.
Τέσσερις στους δέκα πιστεύουν ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουν επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου τους και από αυτούς το 24,7% είπε ότι επηρεάζεται προς το χειρότερο. Το 5,5% πιστεύει ότι το είδος του φαγητού επηρεάζει τα όνειρά τους.
Οι ερωτηθέντες είπαν ότι τα επιδόρπια/ζαχαρώδη (σε ποσοστό 22,75%) και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (15,7%) επηρεάζουν περισσότερο την ποιότητα του ύπνους τους και τα όνειρά τους (29,8% και 20,6% αντίστοιχα), τα οποία περιέγραψαν ως «αλλόκοτα» ή «ενοχλητικά».
Αντιθέτως, τα φρούτα (για το 17,6%), τα λαχανικά (11,8%) και τα αφεψήματα (13,4%) συμβάλλουν σε έναν καλό ύπνο.
Οι ερευνητές συνέκριναν αυτές τις διαπιστώσεις των ερωτηθέντων με τις τροφικές δυσανεξίες τους και βρήκαν ότι οι εφιάλτες συνδέονται στενά με τη δυσανεξία στη λακτόζη.
Μια άλλη εξήγηση ενδέχεται να συνδέεται με τα αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, που προκαλούνται λόγω των γαστρεντερικών ενοχλήσεων.
Η μελέτη δεν βρήκε κάποια σύνδεση μεταξύ της δυσανεξίας στη γλουτένη και των εφιαλτών, πιθανόν επειδή το δείγμα ήταν μικρό ή επειδή η διαταραχή αυτή προκαλεί διαφορετικά σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου: Δεν σχεδιάζεται η κατάργηση του πολυγλωσσικού σταθμού COSMO
- Η Γερμανία λανσάρει καύσιμο που αποτελείται κατά 95% από μη ορυκτές πρώτες ύλες
- Πάνω από 23.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν στην Ισπανία, «παραμένει ενεργή» πυρκαγιά στη Γαλλία
- Eurostat: Τουλάχιστον ένα παιδί έχει ένα στα τέσσερα νοικοκυριά της ΕΕ
- Άνοιξε η πλατφόρμα για υποβολή μηχανογραφικού από υποψήφιους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ των πανελλαδικών
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Παγκόσμια πρωτιά για ερευνητές του ΑΠΘ η ανακάλυψη βαρυτικών κυμάτων μέσω τεχνητών νευρωνικών δικτύων

Την ανακάλυψη οκτώ νέων βαρυτικών κυμάτων, που προέρχονται από συγκρούσεις μαύρων τρυπών, ανακοίνωσε η ερευνητική Ομάδα Βαρυτικών Κυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με επικεφαλής τον καθηγητή Νικόλαο Στεργιούλα.
Πρόκειται για παγκόσμια πρωτιά της Ομάδας του ΑΠΘ, καθώς οι ανιχνεύσεις, που έγιναν χρησιμοποιώντας δεδομένα από την τρίτη περίοδο παρατήρησης Ο3 των ανιχνευτών LIGO, επιτεύχθηκαν μέσω μιας καινοτόμου μεθόδου τεχνητής νοημοσύνης.
«Είναι η πρώτη φορά, παγκοσμίως, που νέες πηγές βαρυτικών κυμάτων ανακαλύπτονται χρησιμοποιώντας ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο για την ανάλυση των δεδομένων από τους δύο ανιχνευτές LIGO (Laser Interferometer Gravitational Wave Antenna) που βρίσκονται στις ΗΠΑ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στεργιούλας, εξηγώντας ότι «αυτή η καινοτόμος προσέγγιση αποκάλυψε σήματα που είχαν περάσει απαρατήρητα, λόγω των περιορισμών που έχουν οι παραδοσιακές μέθοδοι ανάλυσης των δεδομένων».
«Τα σήματα προέρχονται από ζεύγη μαύρων τρυπών με μάζες δεκάδες φορές τη μάζα του Ήλιου, που συγχωνεύτηκαν σε αποστάσεις δισεκατομμυρίων ετών φωτός μακριά. Είναι ένα σημαντικό παράδειγμα της θετικής επίπτωσης που μπορεί να έχει η εφαρμογή τεχνικών της τεχνητής νοημοσύνης στην αστρονομία βαρυτικών κυμάτων», διευκρίνισε ο καθηγητής.
Τα βαρυτικά κύματα είναι «ρυτιδώσεις» στον χωροχρόνο, που προκαλούνται από κοσμικά γεγονότα μεγάλης ισχύος, όπως η συγχώνευση μαύρων τρυπών.
Αυτά τα κύματα ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός και καταγράφονται από ειδικούς ανιχνευτές, όπως οι LIGO και Virgo, που μετρούν τις μικροσκοπικές μεταβολές που προκαλούνται στον χωροχρόνο. Επειδή αυτά τα σήματα είναι πολύ αδύναμα και συχνά «κρύβονται» μέσα σε θόρυβο, η ανάπτυξη προηγμένων αλγορίθμων είναι απαραίτητη για την αξιόπιστη ανίχνευσή τους.
Ο πρωτοποριακός αλγόριθμος που αναπτύχθηκε στο ΑΠΘ ονομάζεται «AresGW» και η ομάδα τον εξελίσσει συνεχώς, προσθέτοντας νέες δυνατότητες. Ήδη, η ομάδα του ΑΠΘ ανέλαβε να εκπαιδεύσει άλλους αστρονόμους από την Ευρώπη στη χρήση του «AresGW», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου ACME.
Οι νέες ανακαλύψεις δημοσιεύτηκαν σε εκτενές ερευνητικό άρθρο στο έγκριτο περιοδικό «Machine Learning: Science and Technology» του Βρετανικού Institute of Physics. Οι συγγραφείς της εργασίας είναι η Αλεξάνδρα Ελένη Κολονιάρη, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, η Ευδοκία Κουρσουμπά, απόφοιτη του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, η Δρ. Παρασκευή Νούση, ερευνήτρια πλέον στο Swiss Data Science Center της Ζυρίχης, ο Παρασκευάς Λαμπρόπουλος, μεταπτυχιακός φοιτητής πλέον στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, ο Νικόλαος Πασσαλής, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, ο Αναστάσιος Τέφας, καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ και ο Νικόλαος Στεργιούλας, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου: Δεν σχεδιάζεται η κατάργηση του πολυγλωσσικού σταθμού COSMO
- Η Γερμανία λανσάρει καύσιμο που αποτελείται κατά 95% από μη ορυκτές πρώτες ύλες
- Πάνω από 23.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν στην Ισπανία, «παραμένει ενεργή» πυρκαγιά στη Γαλλία
- Eurostat: Τουλάχιστον ένα παιδί έχει ένα στα τέσσερα νοικοκυριά της ΕΕ
- Άνοιξε η πλατφόρμα για υποβολή μηχανογραφικού από υποψήφιους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ των πανελλαδικών
You must be logged in to post a comment Login