Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομόθυμο αίτημα των εκπροσώπων της ομογένειας για άρση περιορισμών στο εκλογικό δικαίωμα

Published

on

«Είμαστε πάντα Έλληνες. Είτε ζούμε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Πάντα όποτε χρειαστεί η πατρίδα, στεκόμαστε δίπλα της. Μια άλλη Ελλάδα 7,5 εκατ. είναι Έλληνες της Διασποράς. Πάντα, όποτε χρειαστεί η πατρίδα είμαστε δίπλα της. Το παράλογο είναι ότι στην Ελλάδα είμαστε ξένοι, πολίτες δεύτερης κατηγορίας και στο εξωτερικό είμαστε Έλληνες».

Αυτό ήταν το ομόθυμο παράπονο των Ελλήνων της ομογένειας που εκφράστηκε μέσα από τους εκπροσώπους τους, στην κοινή συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.

 

Εκεί είχαν κληθεί όλοι οι αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που εκπροσωπούν τους απόδημους, για να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με την «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

Ομόθυμο και επιτακτικό ήταν και το αίτημα τους να αρθούν τα εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος ζητώντας:

Ίση μεταχείριση όλων των Ελλήνων της Διασποράς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους,

δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο όπου διαμένουν,

θέσπιση επιστολικής ψήφου και

αναλογική εκπροσώπηση της ομογένειας στα ψηφοδέλτια.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σε σύντομη παρέμβαση του, διαβεβαίωσε τους ομογενείς ότι θα καταβληθεί από όλους κάθε προσπάθεια διαλόγου για να εξευρεθεί συναινετική λύση που θα αίρει τις αδικίες σε βάρος των Ελλήνων της Διασποράς, ώστε το δικαίωμα ψήφου τους να είναι ισότιμο με όλων των άλλων Ελλήνων.

Ο κ. Βορίδης, χαρακτήρισε «συγκλονιστική την παρουσία και τη συμμετοχή των απανταχού Ελλήνων σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία», τονίζοντας ότι «θυμίζει την οικουμενικότητα του Ελληνισμού, τη διατήρηση της εθνικής κοινότητας, την ενίσχυση των δεσμών και τη συνοχή τους».

 «Ήταν αναντίρρητα ομόφωνη η στάση σας και ήταν σαφές και ξεκάθαρο το μήνυμα σας. Συμφωνήσατε όλοι ότι πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί και να διευκολυνθεί η άσκηση του εκλογικού σας δικαιώματος. Κρατώ σαν παρακαταθήκη προβληματισμού, τη λέξη φόβος. Είπατε μην φοβάστε την ψήφο των αποδήμων. Ταυτόχρονα, με πληγώνει η λέξη, μην μας μεταχειρίζεστε ως πολίτες δεύτερης διαλογής. Κρατούμε και τις δύο αυτές παραινέσεις σας και θέλω να ελπίζω, και σας διαβεβαιώνω γι’ αυτό, ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνθέσουμε απόψεις και προτάσεις πάνω σε μια ξεκάθαρη κατεύθυνση. Να αρθούν όλοι οι περιορισμοί που είναι υπερβολικοί, και το δικαίωμα ψήφου σας να είναι ισότιμο με όλων των άλλων Ελλήνων. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα σε αυτή την κατεύθυνση, μέσω του διαλόγου και της συναίνεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Από την πλευρά τους, οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που μίλησαν τόνισαν μεταξύ άλλων:

Βασίλης Παπαστεργιάδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Kοινότητας Μελβούρνης

«Το νομοσχέδιο αποκλείει την πλειοψηφία των αποδήμων να ψηφίζουν και δεν τους διευκολύνει στην εκλογική διαδικασία. Δημιουργεί δύο κατηγορίες πολιτών, δεν προβλέπει την επιστολική ψήφο και δημιουργεί αντιφάσεις.

Ο νόμος πρέπει να αγκαλιάσει τον απόδημο ελληνισμό. Υπάρχει μια τεράστια ελληνική δύναμη στο εξωτερικό που προωθεί τα εθνικά, οικονομικά και πολιτιστικά θέματα της Ελλάδος.

Είναι απίστευτο να έχεις ΑΦΜ, να πληρώνεις φόρους αλλά να μην μπορείς να ψηφίζεις».

Αθανάσιος Κήπας, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Γερμανίας

«Το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρίζει αναγκαίων διορθώσεων. Ο πόθος των Ελλήνων του εξωτερικού για την πατρίδα είναι μεγάλος και θέλουν να προσφέρουν. Ξεκινήσαμε με όρεξη, αλλά μας κόπηκαν τα φτερά γιατί δεν θα μπορέσει ένας μεγάλος αριθμός ομογενών να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Πρέπει όλοι και χωρίς εξαιρέσεις, να το έχουν και κανείς δεν πρέπει να εξαιρεθεί».

Κώστας Καχριμανίδης, γραμματέας της Συνομοσπονδίας Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Γερμανίας και Βάδης Βυρτεμβέργης

«Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο, αλλά πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Το μεγαλύτερο μέρος των ομογενών κρατάνε την ελληνική γλώσσα ψηλά. Αυτοί είναι που δημιουργούν λόμπι και είναι πολλαπλασιαστές ισχύος. Πρέπει να τους δίνουμε φωνή.

Με τα φίλτρα που βάζει ο νόμος, ελάχιστοι θα έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν. Μιλάμε για διευκόλυνση τους, αλλά ουσιαστικά αφορά αυτούς που φύγανε με την κρίση. Ο νόμος είναι απλά φωτογραφικός γι’ αυτούς, ενώ η πλειονότητα των αποδήμων έφυγε τη δεκαετία του 1960.

Πρέπει να αφήσουν τους ενδοιασμούς τους τα κόμματα που αντιδρούν, γιατί ελάχιστοι είναι κομματικοποιημένοι από τους Έλληνες του εξωτερικού. Έχουμε δικαίωμα ψήφου, απλά διευκολύνετε μας».

Ελένη Ραφαηλίδου, πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Βαϊπλίνγκεν και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Βάδης – Βυρτεμβέργης

«Η αξία της προσφοράς των Ελλήνων του εξωτερικού είναι γνωστή. Είναι άλλη μια Ελλάδα. Η καρδιά τους χτυπά πάντα για την πατρίδα και σε κάθε κρίση δίνει το “παρών της”. Ο ομφάλιος λώρος τους με την πατρίδα δεν κόβεται ποτέ.

Ήμασταν αισιόδοξοι στην αρχή, όμως βρεθήκαμε μπροστά σε ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί δύο ταχυτήτων ομογενείς, δεν έχει καμία λογική βάση και ίσως εξυπηρετεί σκοπιμότητες. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι είμαστε πάντα και παντού παρόντες όταν μας χρειάζεται η πατρίδα και μόνο θετικά μπορούμε να επηρεάσουμε.

Δεν ζητάμε τίποτα άλλο παρά να έχουμε το ίδιο εκλογικό δικαίωμα που έχουν οι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Χρήστος Γιαννούλης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελλαδιτών Κύπρου

«Υπολογίζουμε ότι περίπου 72.000 Έλληνες είναι νέο-μετανάστες στην Κύπρο, ενώ περίπου 35.000 έχουν και τις δύο υπηκοότητες. Εμείς θεωρούμε ότι το παρόν νομοσχέδιο έπρεπε να ονομάζεται “σχέδιο επανένωσης του ελληνισμού”. Έτσι πρέπει να το δούμε και να μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο που διαμένουν όσοι είναι καταγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Όλοι έχουν ίσα δικαιώματα.

Κάποιοι, εξαιτίας της κρίσης, αναγκάστηκαν να φύγουν. Γιατί τους ξανατιμωρούμε και τους αναγκάζουμε να αποδείξουν ότι είναι Έλληνες;

Θα πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν και να προσμετρείται η ψήφος τους στο γενικό, συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Το αν θα εκπροσωπούνται οι ομογενείς στο επικρατείας ή με άλλο τρόπο, είναι τεχνικό θέμα που μπορεί τα κόμματα να το διευθετήσουν. Θα παλέψουμε ώστε με αυτό το νόμο να μπορεί να ψηφίζει κάθε πολίτης που είναι ή νιώθει Έλληνας».

Κώστας Δημητρίου, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας

«Χαιρετίζουμε την απόφαση να αρθούν με νόμο οι αδικίες για τη διευκόλυνση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού. Στην ομογένεια έχει μείνει διαχρονική πικρία για τον εμπαιγμό της ως προς το εκλογικό της δικαίωμα. Μια ρύθμιση όμως με διακρίσεις, θα είναι βαθιά αντιδημοκρατική και ταξική, γιατί θα καταδικάζει τον Έλληνα του εξωτερικού σε θεατή. Αυτό θα είναι μια έκβαση φοβικού αυταρχισμού που δεν θέλει τον πολίτη ελεύθερο, αλλά δέσμιο.

Ποιος φοβάται την ψήφο του Έλληνα που ψηφίζει για το συμφέρον της χώρα του από τον τόπο διαμονής του;

Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας, όπως η θέσπιση της επιστολικής ψήφου. Χρειάζεται να γίνουν αλλαγές και να καταργηθούν οι απαράδεκτοι όροι που υπάρχουν στο νομοσχέδιο και πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα πολιτικά κόμματα γι’ αυτό».

Σέτα Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων

«Το νομοσχέδιο αποκλείει μεγάλο αριθμό ομογενών να μπορούν να ασκήσουν το συνταγματικό εκλογικό τους δικαίωμα. Η θέση μας ήταν, είναι και θα είναι πάντα, να μην υπάρχουν περιορισμοί στις εθνικές εκλογές.

Η νέα πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών εκφράζει όλους τους Έλληνες εκτός Ελλάδος. Στην ελληνική Βουλή διαπιστώνουμε ότι γίνεται μια στείρα αντιπαράθεση. Δεν θέλετε να αναγνωρίσετε το δίκαιο των Ελλήνων του εξωτερικού; Ο Έλληνας που έφυγε από την Ελλάδα και ζει στο εξωτερικό, συνεχίζει να είναι Έλληνας. Πρέπει να έχει τα ίδια εκλογικά δικαιώματα.

Ζητάμε να ψηφίζουμε από τον τόπο διαμονής μας χωρίς να αναγκαζόμαστε να ερχόμαστε στην πατρίδα. Αυτό θα είναι μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας και όχι ενός κόμματος. Θα έχετε συμβάλει όλοι στο δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Και εμείς από την πλευρά μας θα συμβάλλουμε στα ελληνικά δεδομένα. Γιατί εμείς συνεχίζουμε να είμαστε Έλληνες και κανείς δεν μπορεί να μας αφαιρέσει το δικαίωμα να ψηφίζουμε για τον τόπο μας».

Ιωάννα Ζαχαράκη, εκπρόσωπος Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης

«Είναι πολύ σημαντική και καθοριστική για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές, η θέσπιση της επιστολικής ψήφου. Δεν πρέπει η ελληνική πολιτεία να τη φοβάται γιατί η Ελλάδα θα έχει όφελος ενισχύοντας τους δεσμούς της με την ομογένεια.

Διεκδικούμε ισότιμη συμμετοχή μας ως πολίτες με ελληνική καταγωγή, να μπορούμε να συμμετέχουμε στα κοινά της πατρίδας και να εκπροσωπούμαστε από συμπατριώτες μας που ζουν εκτός Ελλάδος γιατί θα δώσει επιπλέον κίνητρο για μαζικότερη συμμετοχή. Είναι σημαντικό να γραφτούμε στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων, ενώ εξαιρετικά σημαντική είναι η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Πρέπει να καταστήσετε εφικτό το όνειρο των Ελλήνων της Διασποράς, γιατί έτσι η Ελλάδα θα έχει κοντά της τα παιδιά της».

Μωυσής Νικολαϊδης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας

«Πρέπει να εισακουστούμε. Σύμφωνα με το σύνταγμα μας, είμαστε όλοι Έλληνες πολίτες και έχουμε ίσα δικαιώματα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Στο νόμο, όμως, υπάρχει ένας συνταγματικός παραλογισμός.

Το έχω αυτό το δικαίωμα όταν βρίσκομαι στην Ελλάδα και δεν το έχω αν είμαι στο εξωτερικό. Απαιτούμε να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, στον τόπο διαμονής τους με κάλπη, χωρίς αποκλεισμούς και να εκλέγουν αναλογικά έναν αριθμό βουλευτών αποδήμων.

Να μην μεταβληθούμε σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Γιώργος Αγγελόπουλος, συντονιστής Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), περιφέρεια Ωκεανίας και Άπω Ανατολής

«Η ψήφος των αποδήμων είναι ένα θέμα που ταλανίζει την ομογένεια εδώ και 10ετίες. Η συνταγματική κατοχύρωση της ψήφου των αποδήμων παρερμηνεύτηκε, πιθανώς για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Πόσες φορές προεκλογικά ακούσαμε απόψεις κομμάτων να συμφωνούν με τις δικές μας και πόσες φορές απογοητευτήκαμε. Η γενέτειρα μας, μας γύρισε την πλάτη. Συμφέροντα έσπρωχναν την ψήφο μας στις συμπληγάδες, ευκαιριακά.

Τώρα, με το νομοσχέδιο, άνοιξε μια χαραμάδα συζήτησης για άρση των περιορισμών και ελπίζουμε να μην τεθούν εμπόδια, να μην μεταφέρει ο ένας στον άλλο τις ευθύνες και να μην υπάρξει συναίνεση. Σήμερα η πατρίδα αντιμετωπίζει τόσα γεγονότα και χρειάζεται ο ένας τον άλλο. Δεν μπορεί να απορρίπτεται χωρίς βάσιμες δικαιολογίες η επιστολική ψήφος, να αποκλείονται να ψηφίζουν όσοι κατοικούν μακριά από εκλογικά τμήματα.

Ζητάμε να έχουμε διακριτή αναλογική εκπροσώπηση, να εξασφαλίζεται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση. Κάντε μια υπέρβαση όλοι και μην αναζητάτε προφάσεις.

Οι ομογενείς έχουμε κοινή γραμμή όλοι και έτσι πρέπει να το δούνε και οι Έλληνες βουλευτές. Είναι υποχρέωση τους να προχωρήσουμε στην κατάργηση των περιορισμών».

Δημήτρης Αργυρόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας των Βρυξελλών

«Το 80% των Ελλήνων εκτός Ελλάδος δεν έχουν ακόμα δικαίωμα ψήφου. Με το νομοσχέδιο έτσι όπως είναι, θα υπάρξουν πάλι δυσκολίες για τον απόδημο Έλληνα.

Εμείς, όπως και εσείς, είμαστε Έλληνες και δεν είμαστε β’ κατηγόριας πολίτες. Πάντα θα αγωνιζόμαστε για την Ελλάδα μας. Δεν διεκδικούμε να πάρουμε τις θέσεις σας στα κόμματα».

Βασίλης Ματαράγκας, πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου

«Οι Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδας ξεπερνούν τα 7,5 εκατ. Και είναι πολύ λυπηρό μια άλλη Ελλάδα που βρίσκεται παντού, να μην έχει δικαίωμα ψήφου. Και μας λυπεί που δεν μπορεί να μονιάσουμε.

Το ελληνικό σύνταγμα λέει ξεκάθαρα ότι ο κάθε Έλληνας δικαιούται να ψηφίσει. Δεν μπορεί στην Ελλάδα να είμαστε ξένοι και πολίτες δεύτερης κατηγορίας και στο εξωτερικό Έλληνες.

Όλοι πρέπει να έχουμε το δικαίωμα ψήφου όπου και να βρισκόμαστε, γιατί όλοι μας αγαπάμε την πατρίδα μας και όλοι θέλουμε το καλύτερο. Εμείς, το έχουμε δείξει εμπράκτως πολλές φορές όταν χρειάστηκε και δεν σταματάμε ποτέ να στηρίζουμε την πατρίδα με κάθε τρόπο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε το σχεδίου νόμου για την κατάργηση των περιορισμών – NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4648

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

“ΠΟΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΝΗ” ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ: Σάββατο 18η Μαΐου 2024

Published

on

Από

” Σας προσκαλούμε να υπερασπιστείτε το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την Ιστορία μας “

Σαββάτο 18η Μαΐου 2024, για ακόμη μία χρονιά η “ΔΩΔΕΚΑΠΟΛΙΣ ” των Ποντιακών Συλλόγων της Βάδης-Βυρτεμβέργης σας προσκαλεί να παρευρεθείτε στην καθιερωμένη μας εκδήλωση με Θέμα

“ΠΟΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΝΗ”

Η Πορεία προς τον στόχο μας μπορεί για κάποιους να φαίνεται μεγάλη ουτοπία και πολύ δύσκολη, όμως για εμάς σημασία έχει ότι:

Οδεύουμε σταθερά προς αυτήν την κατεύθυνση, διεκδικώντας το ανθρώπινο δικαίωμα μας για δικαιοσύνη.

Χωρίς όμως τη δική σας παρουσία, την δική σας στήριξη δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα, για τον λόγο αυτό παρακαλούμε τη συμμετοχή σας στην πορεία ειρήνης.

Ας γίνουμε όλοι μαζί και ο κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά ο κρίκος που θα αποτελέσει την μεγάλη αλυσίδα, Ανδρών, Γυναικών και Νεολαίας μας.

Όλοι μαζί μπορούμε! να δικαιώσουμε τους νεκρούς μας.Για πρώτη φορά στην Ιστορία η εκδήλωση μας πλαισιώνεται από αντιπροσώπους όλων τον των πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας και μάλιστα ο κάθε ένας Βουλευτής εξέφρασε την επιθυμία να λάβει μέρος στη πορεία μας και να χαιρετήσει την “19η Μαΐου ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου “.


Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:

Η Γενική Πρόξενος στη Στουτγάρδη κ. Μαρία Κεχρή.

Ο Βουλευτήςτου Γερμανικού κοινοβουλίου κ.Bernd Riexinger MdB του πολιτικού κόμματος: Die Linke.

O Βουλευτής του Γερμανικού κοινοβουλίου κ.Takis Mehmet Ali MdB του πολιτικού κόμματος SPD.

O Βουλευτής του τοπικού κοινοβουλίου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της CDU κ. Manuel Hagel MdL.

Ο Βουλευτής του τοπικού κοινοβουλίου κ. Nico Weinmann MdL του πολιτικού κόμματος: FDP/DVP.

Η Βουλευτής του τοπικού κοινοβουλίου κ. Fadime Tuncer MdL του πολιτικού κόμματος: Bündnis 90/Die Grünen.

Με φιλικούς Χαιρετισμούς

ΔΩΔΕΚΑΠΟΛΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Φόρο τιμής από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων στο Ravensbrück

Published

on

Από

ο Γραμματέας της Ο.Ε.Κ κ.Νίκος Αθανασιάδης πηγή φωτογραφίας ΟΕΚ -Ν.Α

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων στην 79ο εκδήλωση μνήμης του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης του Ravensbrück

Την Κυριακή 14.04.2024, η ΟΕΚ έδωσε το παρόν στην κεντρική εκδήλωση, επ’ ευκαιρία της 79ης επετείου από την απελευθέρωση των κρατούμενων του γυναικείου στρατοπέδου συγκέντρωσης του Ravensbrück, βορειοανατολικά του Βερολίνου, στην μνήμη των πάνω από 290 Ελληνίδων και Ελλήνων που φυλακίστηκαν κατά την περίοδο 1943/1945Την εκδήλωση οργάνωσε όπως κάθε χρόνο, η ομάδα πρωτοβουλίας Ελλήνων Γυναικών, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ravensbrück(IRK-ICR).

Ο πρόξενος της Ελλάδος στο Βερολίνο κ. Κλουβάτος απεύθυνε χαιρετισμό.

Την εκδήλως εκπροσώπησε και χαιρέτισε ο Γραμματέας Νίκος Αθανασιάδης.

Η Ελληνογερμανική χορωδία Πολυφωνία τραγούδησε γνωστά τραγούδια από τον κύκλο Μάουτχάουζεν που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΝΕΟΣ ΑΕΡΑΣ ΣΤΗΝ Ο.Σ.Ε.Π.Ε!

Published

on

Από

Διοικητικό Συμβούλιο ΟΣΕΠΕ : Φωτο- ΟΣΕΠΕ

Μετά  από την τετραετή αδράνεια του θεσμού, συνέβη το πολυπόθητο, ο μεγαλύτερος φορέας των Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ), επαναδραστηριοποιείται.

Οι φωνές πολλές, εδώ και χρόνια η ανησυχία έντονη. Η απογοήτευση μεγάλη, μετά από τόση ένδοξη πορεία των συλλόγων, τέτοιο έργο και παρακαταθήκη δεκαετιών να μην συμβαίνει τίποτε.

Και να λοιπόν που αυτό αλλάζει. Μετά από ζυμώσεις αρκετών μηνών, πραγματοποιήθηκε στις  30 και 31 Μαρτίου 2024 στην Ελληνική Ορθοδόξη Κοινότητα Λούντβιχσχαφεν, με την ενεργό συμμετοχή 30 Συλλόγων – μελών της Ομοσπονδίας  και 97 συνέδρων, το 20ο Τακτικό Συνέδριο της Ο.Σ.Ε.Π.Ε.

Η επιτυχημένη διεξαγωγή του οδήγησε και την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Ενός Δ.Σ που θα σηκώσει τα μανίκια, για να οδηγήσει τον θεσμό στην παλιά του αίγλη.

Με ανακοίνωσή του το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ), που απευθύνεται προς τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων – μελών της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. και τον ευρύτερο Ελληνισμό της Ευρώπης, την οποία υπογράφουν η πρόεδρος Παρθένα Ιορδανίδου και η γενική γραμματέας Γεωργία Κουσίδου, τονίζουν * Ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστούμε θερμά όλες τις συμμετέχουσες και όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και την προθυμία τους για την εύρεση δίκαιων λύσεων με δημοκρατικές διαδικασίες.Σε αυτή την θητεία, το Διοικητικό Συμβούλιο αναλαμβάνει την σημαντική και απαιτητική αποστολή της ανασυγκρότησης της Ομοσπονδίας μας όπως και την αναδόμησή της σύμφωνα με σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η συλλογική εκπροσώπηση του Ποντιακού Ελληνισμού στην Ευρώπη σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο αποτελεί το κύριο μέλημά μας.

Δεσμευόμαστε να εργαστούμε με πλήρη αφοσίωση, διαφάνεια και εντιμότητα για την ενδυνάμωση της ποντιακής ταυτότητας στην ευρωπαϊκή διασπορά, την προαγωγή των γραμμάτων και τεχνών καθώς και την διεθνοποίηση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και της Ανατολής.Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την στήριξή σας απέναντι στους νέους ανθρώπους, που απαρτίζουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ως επί το πλείστων. Ελπίζουμε σε μια στενή συνεργασία με όλους τους Συλλόγους – μέλη, που θα διέπεται από σύνεση και ομοψυχία.

Νέο διοικητικό συμβούλιο στην ΟΣΕΠΕ

Οι σύνεδροι εκπρόσωποι των Συλλόγων – μελών εξέλεξαν το παρακάτω Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο συστάθηκε ως εξής:

Πρόεδρος: Ιορδανίδου Παρθένα.

Αντιπρόεδρος: Μαρτίδης Κωνσταντίνος.

Γενική Γραμματέας: Κουσίδου Γεωργία.

Αναπληρώτρια Γραμματέας: Μαρινίδου Ανδριάνα.

Ταμίας: Μυστακίδης Βασίλειος.

Υπεύθυνη Νεολαίας: Ζαπουνίδου Αλεξάνδρα.

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αγαθαγγελίδης Βασίλειος.

Αναπληρωματικά μέλη έχουν εκλεγεί οι εξής:

Παπασυμεωνίδης Γεώργιος.

Καρασαββίδης Ηρακλής.

Αναστασία Ντικ.

Μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής εξελέγησαν, ο Αμανατίδης Κωνσταντίνος, ο Κεϊσίδης Λάζαρος και ο Βασιλειάδης Δημήτριος.

Continue Reading

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Published

on

Από

Από αριστερά ο Β’ Αντιπρόεδρος του συλλόγου Δρ. Φαίδωνας Κατινάκης, ο Πρόεδρος Δρ. Ιωάννης Γιαννακόπουλους δίπλα του η Δρ. Έλενα Ζιώγα η Δρ. Αδρεανή Νερούλια το μέλος του συλλόγου Δρ. Αλεξάνδρα Βαρθρολομαίου ή Δρ. Μαργαρίτα Αχνούλα ή Δρ. Μαρία Θέμελη και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του συλλόγου Ιωάννης Κανάκης

Το Σάββατο 13 Απριλίου πραγματοποιήθηκε το 5ο Ιατρικό φόρουμ με διοργανωτές τον Ιατρικό Σύλλογο Ελλήνων και Κυπρίων γιατρών,  Γένεσις (Genesis e.V) της Βόρειας Ρηνανίας Βεσφαλίας, στους χώρους του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ. Με θέμα «Γυναίκες στην Ιατρική (WomeninMedicine)»  και σύνθημα «ΣΠΑΣΤΕ ΤΗΝ ΓΥΑΛΙΝΗ ΟΡΟΦΗ»

Συνεπής στις δράσεις για την ενδυνάμωση της δικτύωσης και του διαλόγου μεταξύ συναδέλφων, για τις προκλήσεις και τα προβλήματα που συναντούν στον κλάδο, το 5ο φόρουμ αφιερωμένο στην γυναίκα, μητέρα, σύζυγο,  επιστήμονα και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει στον κλάδο ακόμα και σήμερα στον ανεπτυγμένο κόσμο, όπως θέλουμε να λέμε τη Δύση του 21ου αιώνα.  Με προκατάληψη και επιφύλαξη σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους τους. Ταμπού ή οι ίδιες αδικούν τον εαυτό τους; Ποιοι οι λόγοι; Ποιος ο ρόλος του συζύγου ή  συντρόφου στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους; Αυτά και άλλα πολλά ειπώθηκαν μέσα από μια διαδικασία διαλόγου με ομιλήτριες  τέσσερις καταξιωμένες γυναίκες επιστήμονες, την  Δρ. Μαρία Θέμελη Αν. Καθηγήτρια Αιματολογίας του Πανεπιστημιακού Κέντρου Καρκίνου Άμστερνταμ,  την Δρ. Μαργαρίτα Αχνούλα Γυναικολόγο / Διευθύντρια Τμήματος Μαστού στο Ντισλάγκεν, την Δρ. Αδρεανή Νερούλια Επιμελήτρια/ Αγγειοχειρούργο στο Νοσοκομείο Ανγκούστα του Ντύσσελντορφ και την Δρ. Έλενα Ζιώγα  Επιμελήτρια/ Ω.Ρ.Λ του Νοσοκομείου Μαρία Χιλφ της πόλης του Μενχενγκλαντμπαχ.

Την εκδήλωση- συζήτηση  συντόνισαν ο Πρόεδρος του συλλόγου Δρ. Ιωάννης Γιαννακόπουλος και ο Α‘ Αντιπρόεδρος  Δρ. Ιωάννης Κανάκης .

Στο τέλος  του φόρουμ πραγματοποιήθηκε συζήτηση γνωριμίας, συνεργασίας με την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος στον Τομέα Υγείας  Δρ.  `Αννα Μαστροράκου.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό και ενημέρωση για τις ευρωεκλογές, τη σημασία της συμμετοχής σε αυτές από την ομογένεια, μέσα από τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, ο οικοδεσπότης Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Βασίλης Κοΐνης: « Μια σημαντική συμμετοχή των εκτός Ελλάδος Ελλήνων  δείχνεικαι εξασθενεί τα επιχειρήματα των εντός Ελλάδος Ελλήνων, ότι οι Έλληνες του εξωτερικού  έχουν χαμηλότερη βαρύτητα ως προς τις εκλογές άρα δεν θα έπρεπε να ψηφίζουν….. έως 29 Απριλίου, είναι η καταληκτική ημερομηνία, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε εάν επιθυμείτε να ψηφίσετε είναι να μπείτε στο ψηφίζω με επιστολική και δεν χρειάζεται πάνω από 5 λεπτά.»

Βασίλης Κοΐνης Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ


Εκ μέρος του  Συλλόγου Genesis ο Β’ Αντιπρόεδρος  Δρ. Φαίδωνας Κατινάκης

Δρ. Φαίδωνας Κατινάκης Β΄Αντιπρόεδρος συλλόγου Genesis

τόνισε ότι  η εκδήλωση είναι αφιερωμένη και προς τιμή των Ελληνίδων Γιατρών. Ευχαρίστησε τον Γενικό Πρόξενο για την αιγίδα και τη συμβολή του, με την παραχώρηση του χώρου του Γενικού Προξενείου για τα Ιατρικά Φόρουμ , το προσωπικό του Προξενείου που αγόγγυστα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μέρες, που το Προξενείο είναι εκτός λειτουργίας και τον κ. Βασίλη Βούλγαρη Εκδότη- Δημοσιογράφο  του Ευρωπολίτη για την κάλυψη  δράσεων και στήριξη στο σύλλογο.

Φ.Κ: « Στα Medical Forum ιδιαίτερα σημαντική είναι η γνωριμία και σύναψη σχέσεων μεταξύ των μελών, το γνωστό Net Working. Η σημερινή εκδήλωση σε ακόμη ποιο έντονο Net Working με τις Ελληνίδες γιατρούς τόσο μεταξύ τους, όσο και με τα μέλη του συλλόγου μας. Ο σύλλογός μας στηρίζει όλες τις βασικές αρχές της ισότητας των φύλλων και επίσης των ίσων δικαιωμάτων για όλους, για μια πετυχημένη καριέρα στην ιατρική. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους στο πανεπιστήμιο το 65% των φοιτητών είναι γυναίκες ενώ σε διευθυντικές θέσεις είναι μόνο το 20%.»

Πριν να προχωρήσουν στο κύριο μέρος της εκδήλωσης καλέστηκε για χαιρετισμό η επίτιμη προσκεκλημένη κυρία Ιωάννα Ζαχαράκη (Φιλόλογος – Κοινωνιολόγος) δημοτική σύμβουλος της πόλης Σόλιγκεν και κάτοχος του τιμητικού τίτλου της Δημάρχου της πόλης, όπως και πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Ευρώπης « ΙΝΙΟΧΟΣ».

Ιωάννα Ζαχαράκη δημοτική σύμβουλος της πόλης Σόλιγκεν και κάτοχος του τιμητικού τίτλου της Δημάρχου της πόλης, όπως και πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Ευρώπης « ΙΝΙΟΧΟΣ».

Η κα Ζαχαράκη ευχαρίστησε για την πρόσκληση και την ευκαιρία να απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση, αναφέρθηκε σε αντίστοιχη εκδήλωση που διοργάνωσε το Δικτύου Αιρετών την ημέρα της γυναίκας, τόνισε τη δραστηριοποίηση στα κοινά της τοπικής αυτοδιοίκησης και την ενίσχυση της δικτύωσης. Ολοκλήρωσε με κάλεσμα για πιο ενεργή συμμετοχή και στα πολιτικά δρώμενα της Γερμανίας.5ο Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική»

Ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιαννακόπουλος ξεκίνησε ζητώντας από τις γυναίκες μεγαλύτερη συμμετοχή σε δράσεις του συλλόγου και εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι μετά την εκδήλωση, θα υπάρχει μεγαλύτερη επιθυμία και κίνητρο.

Παρουσίαζε και απεύθυνε μια ερώτηση σε κάθε ομιλήτρια, ξεκινώντας από  την  Δρ. Μαρία Θέμελη Αν. Καθηγήτρια Αιματολογίας του Πανεπιστημιακού Κέντρου Καρκίνου Άμστερνταμ και ερευνήτριας, που το 2017 βραβεύτηκε ως η επιστήμονας της χρονιάς στην Ολλανδία, για  έρευνα που έχει κάνει στον τομέα της ανοσοθεραπείας.

  • Πώς καταφέρνει να γίνει κάποιος επιστήμονας της χρονιάς; Τι χρειάζεται γι’ αυτό;
Δρ. Μαρία Θέμελη Αν. Καθηγήτρια Αιματολογίας του Πανεπιστημιακού Κέντρου Καρκίνου Άμστερνταμ

Δρ. Μαρία Θέμελη: «Βρέθηκα σε μια χώρα που το μόνο κριτήριο ήταν, μια γυναίκα η οποία έχει μια ιδέα και αυτή την ιδέα την πραγματοποιεί. Έκριναν το έργο και δεν είχαν κάποιο πρόβλημα να δώσουν αυτό το βραβείο και ας μην ήμουν Ολλανδέζα, ότι ερχόμουν από μια άλλη χώρα και αυτό το εκτίμησα ιδιαίτερα από τους Ολλανδούς.»

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η αναφορά της  « Θα ήθελα να ζω σε έναν κόσμο στον οποίο δεν θα υπάρχουν βραβεία για γυναίκες. Αισθάνομαι σαν να είμαι ένα πουλί που του έχουν κόψει τα φτερά και του λένε μπράβο που πέταξες, γιατί; Εγώ θέλω να έχω τα φτερά εξαρχής. Οπότε θα ήθελα βραβεία για άντρες και γυναίκες, όπου και οι δύο θα έχουμε ισότιμα την ευκαιρία να δείξουμε ποιες είναι οι δυνατότητές μας, ποιο είναι το έργο μας.»

Η Δρ. Μαργαρίτα Αχνούλα Γυναικολόγος / Διευθύντρια Τμήματος Μαστού στο Ντισλάγκεν η οποία δουλεύει και σε ιατρείο, έχει καταφέρει από το 2008 να υπάρξει σε θέση ιεραρχίας,  Υποδιευθύντρια και Διευθύντρια κλινικής γυναικολογίας, έχοντας αποδείξει ότι ΝΑΙ μπορεί να είναι άξια μια γυναίκα στις θέσεις αυτές.

Δρ. Μαργαρίτα Αχνούλα Γυναικολόγος / Διευθύντρια Τμήματος Μαστού στο Ντισλάγκεν

Η ερώτηση ήταν απλή: Πώς γίνεται αυτό;

Δρ. Μαργαρίτα Αχνούλα: « Πώς γίνεται; Με μεγάλη επιμονή.»

Έκανε αναφορά για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε όπως και το αίσθημα απογοήτευσης και κόψιμο στα φτερά της που έχει ζήσει. Τις δυσκολίες να βρει θέση εργασίας, τότε δεν υπήρχαν πολλές κενές θέσεις, υπήρχε και η προκατάληψη του ότι ήταν γυναίκα και της έλεγαν: « Δε σε θέλω γιατί είσαι γυναίκα, θα κάνεις παιδιά και θα φύγεις»

Για να τα καταφέρει υποχρεώθηκε και πήρε μια θέση στην οποία εργαζόταν 150% ενώ αμειβόταν στο 50% μόνο και μόνο για να μπορέσει από κάπου να ξεκινήσει. Γινόταν πρόσληψη νέων επιμελητών που αμειβόταν πολύ καλύτερα από την ίδια. «Πιστεύω ότι σήμερα δεν είναι ίδιες οι συνθήκες αλλά και πάλι οι γυναίκες το ζούνε, ότι πρέπει να αγωνίζονται πιο πολύ, ότι δεν αναγνωρίζεται αυτό που κάνουν, ότι προτιμούν τους άντρες για τις μεγάλες θέσεις. Χρειάζεται επιμονή, επιμονή, επιμονή καλή οικογένεια που σε στηρίζει καλούς φίλους που σε στηρίζουν »

Η Δρ. Αδρεανή Νερούλια Επιμελήτρια/ Αγγειοχειρούργος στο Νοσοκομείο Ανγκούστα του Ντύσσελντορφ, μια ειδικότητα που είναι ιδιαίτερα ανδροκρατούμενη, ρωτήθηκε  πόσο εύκολο είναι να κατακτάς και να προχωράς την σταδιοδρομία σε αυτό το περιβάλλον;

Δρ. Αδρεανή Νερούλια: «Δεν είναι εύκολο. Η πρώτη μου εμπειρία ήταν Αδρεανούλα πήγαινε φέρε καφέδες, το οποίο στην Ελλάδα το ζεις πολύ έντονα. Φυσικά έχουμε και το θέμα των σχέσεων το οποίο εγώ δεν μπορούσα να το δουλέψω και κάποια στιγμή συνειδητοποιείς ότι οκ, εάν θέλω να εξελιχθώ, η μόνη μου επιλογή είναι το εξωτερικό.»

Δρ. Αδρεανή Νερούλια Επιμελήτρια/ Αγγειοχειρούργο στο Νοσοκομείο Ανγκούστα του Ντίσελντορφ

Δρ. Αδρεανή Νερούλια Επιμελήτρια/ Αγγειοχειρούργος στο Νοσοκομείο Ανγκούστα του Ντίσελντορφ

Η Δρ. Νερούλια επεσήμανε  ότι όλα είναι καλά όσο βρίσκεσαι υπό την προστασία κάποιου, αλλά όταν αποφασίζεις ότι θέλεις και εσύ να ανοίξεις τα φτερά σου και να γίνεις αητός, αρχίζουν και δυσκολεύουν τα πράγματα, οπότε ο μόνος τρόπος είναι η ΕΠΙΜΟΝΗ.

«Δεν είναι η μητρότητα που πρέπει να προσαρμοστεί στο σύστημα είναι το σύστημα που πρέπει να προσαρμοστεί στην μητρότητα. Δεν γινόμαστε μητέρες, μόνο για το καλό το δικό μας και της οικογένειάς μας. Είναι της κοινωνίας το καλό.»Στην Δρ. Έλενα Ζιώγα  Επιμελήτρια/ Ω.Ρ.Λ του Νοσοκομείου Μαρία Χιλφ της πόλης του Μενχενγκλαντμπαχ έγινε η ερώτηση, ποιο είναι το στρατηγικό πλάνο για να μπορέσει να συνεχίσει την καριέρα της, να εξελιχθεί και να ανελιχθεί ώστε να κατακτήσει και τις επόμενες κορυφές;

Η Δρ. Έλενα Ζιώγα έκανε αναφορά στο πρόγραμμα Εράσμους και την δυνατότητα που τις έδωσε να έρθει σε επαφή με το Γερμανικό σύστημα υγείας, όπως και το ότι η Γερμανία θεωρείται η «Μέκκα» στον τομέα του Ωτορινολαρυγγολογικού και χειρουργικού σε πανεπιστημιακό επίπεδο, σε ότι αφορά την ιατρική εξέλιξη των ιατρικών μηχανημάτων .   

  


Δρ. Έλενα Ζιώγα  Επιμελήτρια/ Ω.Ρ.Λ

«Έπρεπε να αποφασίσω σαν Έλενα ανάμεσα  σε τρεις δρόμους ο πρώτος να μείνω στην κλινική που ήμουν σαν ειδικός, να περιμένω σταδιακά να έρθει το επόμενο βήμα, σ’ένα για εμένα οικείο περιβάλλον, είτε να κάνω το επόμενο βήμα, να κάνω τα χαρτιά μου σε μια ανοικτή θέση και να δοκιμαστώ και να δοκιμάσω τον εαυτό μου, είτε να πάω στην πρωτοβάθμια υγεία… Επέλεξα να κάνω το επόμενο βήμα που είναι να κάνω τα χαρτιά μου και μπορώ να πω ότι είχα την τύχη, να μην ερωτηθώ στην συνέντευξη ούτε εάν έχω παιδιά, ούτε ποια είναι η προσωπική μου ζωή, ούτε εάν θέλω να κάνω παιδιά, ούτε εάν σκέφτομαι να γυρίσω στην Ελλάδα. Γι’αυτό θεωρώ ότι υπάρχουν πράγματα που αλλάζουν αυτή την στιγμή στο Γερμανικό σύστημα υγείας.»

Το στρατηγικό της πλάνο ως κλινικός γιατρός είναι να παραμείνει στην κλινική  να μπορεί να μαθαίνει στους ειδικευόμενους, αλλά και να μαθαίνει από συναδέλφους που έχουνε μεγαλύτερη εμπειρία. Η πορεία της Ω.Ρ.Λ τα τελευταία 10 χρόνια εξελίσσεται, δημιουργώντας όμορα, αλλά αυτόνομα τμήματα μέσα στον ίδιο τον τομέα, οπότε για να μπορέσει να ανέλθει, μένει στην κλινική για να ζήσει της εξελίξεις.Η διαδραστική συζήτηση που ακολούθησε είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί προσέγγισε κοινωνικά και όχι στενά επιστημονικά τα διάφορα θέματα. Έγιναν αναφορές στο οικονομικό θέμα και την φορολογική διαφορά, που δημιουργεί μεγάλο κόστος στην οικογένεια από τη στιγμή που δεν υπάρχουν και οι ανάλογες υποδομές για να μπορείς να αφήσεις το παιδί και αναγκάζει αυτόν που βγάζει τα περισσότερα και είναι συνήθως ο άντρας, να συνεχίζει να εργάζεται. Η οικογένεια θα πρέπει να μπορεί να βρει τις ισορροπίες της και να μπορέσει ο κάθε ένας να βρει τον χώρο του. Να σκεφτούν πολύ καλά οι νέες γυναίκες τί θέλουν και εάν θέλουν να κάνουν καριέρα, να το διεκδικήσουν, να αναζητήσουν την ενημέρωση και συμβουλή, για να υπάρχει πιο γρήγορη ανέλιξη.  Με κάποιον-α  άλλον-η ποιο έμπειρο-η στο πλάι τους, θα είναι πιο εύκολο για αυτές. Από τις κύριες θυσίες που χρειάζεται η επιτυχία, είναι ο χρόνος. Απαραίτητος και ο  ενθουσιασμός γι΄αυτό που κάνουν. Το θάρρος να πουν θέλω να προχωρήσω.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την  απονομή αναμνηστικών πλακετών στις 4 ομιλήτριες και τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες.


Από αριστερά ο Β’ Αντιπρόεδρος του συλλόγου Δρ. Φαίδωνας Κατινάκης, ο Πρόεδρος Δρ. Ιωάννης Γιαννακόπουλους δίπλα του η  Δρ. Έλενα Ζιώγα η Δρ. Αδρεανή Νερούλια το μέλος του συλλόγου Δρ. Αλεξάνδρα Βαρθρολομαίου ή Δρ. Μαργαρίτα Αχνούλα ή Δρ. Μαρία Θέμελη και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του συλλόγου Ιωάννης Κανάκης
 

Όπως συνηθίζεται στα τελευταία φόρουμ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις συνεργασίες με τον ιατρικό χώρο της Ελλάδος. Έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε συζήτηση γνωριμίας, συνεργασίας με την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος στον Τομέα Υγείας  Δρ.  `Αννα Μαστροράκου.

Η κα Μαστροράκου ευχαρίστησε για την πρόσκληση και φιλοξενία, συνεχάρη το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του συλλόγου για το έργο τους.

Έκανε αναφορά για την αφοσίωση του Έλληνα γιατρού και ιατρικού προσωπικού που μέσα από την αυτοθυσία, κράτησε το σύστημα υγείας στην δύσκολή περίοδο της πανδημίας.

Όπως και ότι στον πολιτικό και θεσμικό χώρο στον οποίο δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες, χρειάζεται τσαγανό, ατσάλινα νεύρα, γιατί ο πόλεμος και ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος.

Η δικτύωση των φορέων μπορούν να δώσουν λύσεις, οπότε οι συνεργασίες είναι πολύ σημαντικές και για τα δύο μέρη.

Η κα Μαστροράκου αναφέρθηκε στο πολιτικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί το οικοσύστημα του ιατρικού χώρου, αλλά δεν αναγνωρίζει  την αξία του και είναι μεγάλο θέμα, βλέποντας την αποζημίωση των Ελλήνων ιατρών, που έμεινε μόνο στα χειροκροτήματα.


Από αριστερά ο Α΄ Αντιπρόεδρος του συλλόγου Ιωάννης Κανάκης ο Πρόεδρος Δρ. Ιωάννης Γιαννακόπουλους δίπλα του η Δρ.  `Αννα Μαστροράκου το μέλος του συλλόγου Δρ. Αλεξάνδρα Βαρθρολομαίου και ο Β’ Αντιπρόεδρος του συλλόγου Δρ. Φαίδωνας Κατινάκης

Από την πλευρά του ο σύλλογος επενδύει στην εκπαίδευση συνδέοντας την πρωτοβάθμια με τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, ώστε να δώσει καλύτερες λύσεις και αποφόρτιση του συστήματος, όπως και την καλύτερη εικόνα και ενημέρωση για την κατάσταση του ασθενούς, οπότε να υπάρχει γρηγορότερη ίαση και λιγότερες επανεισαγωγές.

Ολοκλήρωσε καλώντας τους γιατρούς να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την επιστροφή στη χώρα.

Του Βασίλη Βούλγαρη Εκδότη-Δημοσιογράφο Ευρωπολίτη voulgaris@europolitis.eu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

https://youtube.com/watch?v=KuDbUa1HxKY%3Fsi%3DvqSUkt0RnYKrKm99

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επίσημη επίσκεψη Φ. Φόρτωμα στη Ν. Υόρκη και επαφές με την Ελληνική Ομογένεια

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Επίσημο ταξίδι στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Φίλιππος Φόρτωμας, συμμετέχοντας στην εθνική αποστολή της Βουλής για τους εορτασμούς της ελληνικής Παλιγγενεσίας που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από την Ομοσπονδία των Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Φέτος, οι εορτασμοί ήταν αφιερωμένοι στα 50 χρόνια παράνομης κατοχής της βόρειας Κύπρου από την Τουρκία.

Ο κύκλος των επαφών και επισκέψεων ξεκίνησε με τη συμμετοχή του κ. Φόρτωμα στην τελευταία πανηγυρική πανομογενειακή συνεδρίαση, στην οποία έλαβε μέρος το άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, στο χώρο του Σταθάκειου Μεγάρου, στην Αστόρια.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Εκεί, την εθνική αποστολή υποδέχθηκαν εκπρόσωποι των ομογενειακών μας σωματείων που κρατούν τη φλόγα του ελληνισμού αναμμένη, συνεχίζοντας και τιμώντας τις παραδόσεις και τα έθιμά μας.

Την Κυριακή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, παρακολούθησε την  πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και στη συνέχεια παρευρέθηκε στην παρέλαση.  

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Στο περιθώριο των εορτασμών, ο κ. Φόρτωμας, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο, με τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών  Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ, τον πρωταθλητή του αμερικανικού ποδοσφαίρου (NFL) Γιώργο Καρλαύτη, καθώς και με εκπροσώπους των ομογενειακών σωματείων και κυκλαδίτικων οργανώσεων.

Ο κ. Φόρτωμας τους κάλεσε σε συστράτευση δυνάμεων, ώστε η φωνή των Ελλήνων του εξωτερικού να γίνει ακόμη πιο δυνατή και να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη επιρροή, προς όφελος της προώθησης των εθνικών μας συμφερόντων.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Τις ημέρες της παρουσία του στη Νέα Υόρκη, ο βουλευτής Κυκλάδων επισκέφθηκε το Hellenic Charter School στο Brooklyn  και ξεναγήθηκε επίσης στις εγκαταστάσεις του Α. Frantis Parochial School.

Οι εκπαιδευτικοί των δύο ιδρυμάτων, αλλά και πολλών άλλων ακόμη, επιτελούν ένα καθοριστικής σημασίας έργο, καθώς η  διατήρηση της γλώσσας μας και η εκμάθησή της από τις νεότερες γενιές ομογενών αλλά και μαθητές άλλων εθνικοτήτων, συμβάλουν ουσιαστικά στη διατήρηση ισχυρών δεσμών με την μητροπολιτική Ελλάδα και βοηθούν στο φιλελληνικό κίνημα ανά την υφήλιο.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Και στις δυο παραπάνω επισκέψεις, ο κ. Φόρτωμας συνοδευόταν από την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Αμερικής κ. Στέλλα Κοκόλη και την κ. Παναγιώτα Πεχλιβανίδου, Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης. 

Τέλος, σημαντικός και συγκινητικός σταθμός της επίσκεψης  ήταν η έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Bowling Green του ιστορικού Square Public Park στην περιοχή του  Lower Manhattan.

Πηγή φωτογραφιών: Φίλιππος Φόρτωμας

Με την ολοκλήρωση του ταξιδιού του, ο κ. Φόρτωμας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είμαι πολύ συγκινημένος που συμμετείχα στις εορταστικές εκδηλώσεις για την ελληνική παλιγγενεσία, οι οποίες πραγματοποιούνται παραδοσιακά κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη. Είμαι όμως και ιδιαιτέρως χαρούμενος που  συνάντησα από κοντά ελληνόπουλα δεύτερης και τρίτης γενιάς που κουβαλούν μέσα τους την πατρίδα, ακόμη και τόσα χιλιόμετρα μακριά.

Το έργο που επιτελείται από τα Ελληνικά σωματεία, την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την Εκκλησία, τους παροικιακούς συλλόγους είναι ανεκτίμητης αξίας!».


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

Published

on

Από

Στο Ντύσσελντορφ και συγκεκριμένα στην Ενορία του Αποστόλου Αγίου Ανδρέα παραβρέθηκαν ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας 2004 Άγγελος Μπασινάς και ο διοργανωτής της εορταστικής εκδήλωσης  για την 20η επέτειο από την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλου το 2004 από την Εθνική μας ομάδα κ. Αλέξης Πολίτης.

Ενημερώνοντας ότι η Εθνική ομάδα στο σύνολό της με τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο, τον προπονητή τον `Οττο Ρεχάγκελ και τον Γιάννη Τοπαλίδη, θα γιορτάσει την επέτειο παίζοντας φιλικό αγώνα με αντίπαλο την ομάδα επίλεκτων της Ουέφα,  με την συμμετοχή μεγάλων ονομάτων.

Προσκαλώντας επίσης την ομογένεια να απολαύσει αλλά και να συμπαρασταθεί, όπως αυτή ξέρει σε αυτό το μεγάλο γεγονός 

Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουλίου στην πόλη του `Εσσεν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΑΡΘΡΑ3 εβδομάδες ago

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΒΙΝΤΕΟ3 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Συμφωνία Deutsche Bahn – μηχανοδηγών για μείωση των ωρών εργασίας

ΑΡΘΡΑ4 εβδομάδες ago

Απογοητευτικά τα νούμερα συμμέτοχής μέχρι τώρα από τους απόδημους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Η νομιμοποίηση της κάνναβης πέρασε και από την Bundestag

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Μήνυμα ΠτΔ Κατ. Σακελλαροπούλου προς τον Απόδημο Ελληνισμό για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Παιδιά και Νέοι: Μαθαίνοντας πώς να παίρνουν έξυπνες αποφάσεις

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Έχει νόημα η απαγόρευση κινητών στο σχολείο;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ3 ημέρες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

ΒΙΝΤΕΟ3 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis