ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Ομόθυμο αίτημα των εκπροσώπων της ομογένειας για άρση περιορισμών στο εκλογικό δικαίωμα

«Είμαστε πάντα Έλληνες. Είτε ζούμε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Πάντα όποτε χρειαστεί η πατρίδα, στεκόμαστε δίπλα της. Μια άλλη Ελλάδα 7,5 εκατ. είναι Έλληνες της Διασποράς. Πάντα, όποτε χρειαστεί η πατρίδα είμαστε δίπλα της. Το παράλογο είναι ότι στην Ελλάδα είμαστε ξένοι, πολίτες δεύτερης κατηγορίας και στο εξωτερικό είμαστε Έλληνες».
Αυτό ήταν το ομόθυμο παράπονο των Ελλήνων της ομογένειας που εκφράστηκε μέσα από τους εκπροσώπους τους, στην κοινή συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.
Εκεί είχαν κληθεί όλοι οι αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που εκπροσωπούν τους απόδημους, για να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με την «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».
Ομόθυμο και επιτακτικό ήταν και το αίτημα τους να αρθούν τα εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος ζητώντας:
Ίση μεταχείριση όλων των Ελλήνων της Διασποράς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους,
δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο όπου διαμένουν,
θέσπιση επιστολικής ψήφου και
αναλογική εκπροσώπηση της ομογένειας στα ψηφοδέλτια.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σε σύντομη παρέμβαση του, διαβεβαίωσε τους ομογενείς ότι θα καταβληθεί από όλους κάθε προσπάθεια διαλόγου για να εξευρεθεί συναινετική λύση που θα αίρει τις αδικίες σε βάρος των Ελλήνων της Διασποράς, ώστε το δικαίωμα ψήφου τους να είναι ισότιμο με όλων των άλλων Ελλήνων.
Ο κ. Βορίδης, χαρακτήρισε «συγκλονιστική την παρουσία και τη συμμετοχή των απανταχού Ελλήνων σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία», τονίζοντας ότι «θυμίζει την οικουμενικότητα του Ελληνισμού, τη διατήρηση της εθνικής κοινότητας, την ενίσχυση των δεσμών και τη συνοχή τους».
«Ήταν αναντίρρητα ομόφωνη η στάση σας και ήταν σαφές και ξεκάθαρο το μήνυμα σας. Συμφωνήσατε όλοι ότι πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί και να διευκολυνθεί η άσκηση του εκλογικού σας δικαιώματος. Κρατώ σαν παρακαταθήκη προβληματισμού, τη λέξη φόβος. Είπατε μην φοβάστε την ψήφο των αποδήμων. Ταυτόχρονα, με πληγώνει η λέξη, μην μας μεταχειρίζεστε ως πολίτες δεύτερης διαλογής. Κρατούμε και τις δύο αυτές παραινέσεις σας και θέλω να ελπίζω, και σας διαβεβαιώνω γι’ αυτό, ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνθέσουμε απόψεις και προτάσεις πάνω σε μια ξεκάθαρη κατεύθυνση. Να αρθούν όλοι οι περιορισμοί που είναι υπερβολικοί, και το δικαίωμα ψήφου σας να είναι ισότιμο με όλων των άλλων Ελλήνων. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα σε αυτή την κατεύθυνση, μέσω του διαλόγου και της συναίνεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.
Από την πλευρά τους, οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που μίλησαν τόνισαν μεταξύ άλλων:
Βασίλης Παπαστεργιάδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Kοινότητας Μελβούρνης
«Το νομοσχέδιο αποκλείει την πλειοψηφία των αποδήμων να ψηφίζουν και δεν τους διευκολύνει στην εκλογική διαδικασία. Δημιουργεί δύο κατηγορίες πολιτών, δεν προβλέπει την επιστολική ψήφο και δημιουργεί αντιφάσεις.
Ο νόμος πρέπει να αγκαλιάσει τον απόδημο ελληνισμό. Υπάρχει μια τεράστια ελληνική δύναμη στο εξωτερικό που προωθεί τα εθνικά, οικονομικά και πολιτιστικά θέματα της Ελλάδος.
Είναι απίστευτο να έχεις ΑΦΜ, να πληρώνεις φόρους αλλά να μην μπορείς να ψηφίζεις».
Αθανάσιος Κήπας, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Γερμανίας
«Το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρίζει αναγκαίων διορθώσεων. Ο πόθος των Ελλήνων του εξωτερικού για την πατρίδα είναι μεγάλος και θέλουν να προσφέρουν. Ξεκινήσαμε με όρεξη, αλλά μας κόπηκαν τα φτερά γιατί δεν θα μπορέσει ένας μεγάλος αριθμός ομογενών να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Πρέπει όλοι και χωρίς εξαιρέσεις, να το έχουν και κανείς δεν πρέπει να εξαιρεθεί».
Κώστας Καχριμανίδης, γραμματέας της Συνομοσπονδίας Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Γερμανίας και Βάδης Βυρτεμβέργης
«Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο, αλλά πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Το μεγαλύτερο μέρος των ομογενών κρατάνε την ελληνική γλώσσα ψηλά. Αυτοί είναι που δημιουργούν λόμπι και είναι πολλαπλασιαστές ισχύος. Πρέπει να τους δίνουμε φωνή.
Με τα φίλτρα που βάζει ο νόμος, ελάχιστοι θα έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν. Μιλάμε για διευκόλυνση τους, αλλά ουσιαστικά αφορά αυτούς που φύγανε με την κρίση. Ο νόμος είναι απλά φωτογραφικός γι’ αυτούς, ενώ η πλειονότητα των αποδήμων έφυγε τη δεκαετία του 1960.
Πρέπει να αφήσουν τους ενδοιασμούς τους τα κόμματα που αντιδρούν, γιατί ελάχιστοι είναι κομματικοποιημένοι από τους Έλληνες του εξωτερικού. Έχουμε δικαίωμα ψήφου, απλά διευκολύνετε μας».
Ελένη Ραφαηλίδου, πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Βαϊπλίνγκεν και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Βάδης – Βυρτεμβέργης
«Η αξία της προσφοράς των Ελλήνων του εξωτερικού είναι γνωστή. Είναι άλλη μια Ελλάδα. Η καρδιά τους χτυπά πάντα για την πατρίδα και σε κάθε κρίση δίνει το “παρών της”. Ο ομφάλιος λώρος τους με την πατρίδα δεν κόβεται ποτέ.
Ήμασταν αισιόδοξοι στην αρχή, όμως βρεθήκαμε μπροστά σε ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί δύο ταχυτήτων ομογενείς, δεν έχει καμία λογική βάση και ίσως εξυπηρετεί σκοπιμότητες. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι είμαστε πάντα και παντού παρόντες όταν μας χρειάζεται η πατρίδα και μόνο θετικά μπορούμε να επηρεάσουμε.
Δεν ζητάμε τίποτα άλλο παρά να έχουμε το ίδιο εκλογικό δικαίωμα που έχουν οι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών».
Χρήστος Γιαννούλης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελλαδιτών Κύπρου
«Υπολογίζουμε ότι περίπου 72.000 Έλληνες είναι νέο-μετανάστες στην Κύπρο, ενώ περίπου 35.000 έχουν και τις δύο υπηκοότητες. Εμείς θεωρούμε ότι το παρόν νομοσχέδιο έπρεπε να ονομάζεται “σχέδιο επανένωσης του ελληνισμού”. Έτσι πρέπει να το δούμε και να μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο που διαμένουν όσοι είναι καταγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Όλοι έχουν ίσα δικαιώματα.
Κάποιοι, εξαιτίας της κρίσης, αναγκάστηκαν να φύγουν. Γιατί τους ξανατιμωρούμε και τους αναγκάζουμε να αποδείξουν ότι είναι Έλληνες;
Θα πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν και να προσμετρείται η ψήφος τους στο γενικό, συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Το αν θα εκπροσωπούνται οι ομογενείς στο επικρατείας ή με άλλο τρόπο, είναι τεχνικό θέμα που μπορεί τα κόμματα να το διευθετήσουν. Θα παλέψουμε ώστε με αυτό το νόμο να μπορεί να ψηφίζει κάθε πολίτης που είναι ή νιώθει Έλληνας».
Κώστας Δημητρίου, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας
«Χαιρετίζουμε την απόφαση να αρθούν με νόμο οι αδικίες για τη διευκόλυνση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού. Στην ομογένεια έχει μείνει διαχρονική πικρία για τον εμπαιγμό της ως προς το εκλογικό της δικαίωμα. Μια ρύθμιση όμως με διακρίσεις, θα είναι βαθιά αντιδημοκρατική και ταξική, γιατί θα καταδικάζει τον Έλληνα του εξωτερικού σε θεατή. Αυτό θα είναι μια έκβαση φοβικού αυταρχισμού που δεν θέλει τον πολίτη ελεύθερο, αλλά δέσμιο.
Ποιος φοβάται την ψήφο του Έλληνα που ψηφίζει για το συμφέρον της χώρα του από τον τόπο διαμονής του;
Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας, όπως η θέσπιση της επιστολικής ψήφου. Χρειάζεται να γίνουν αλλαγές και να καταργηθούν οι απαράδεκτοι όροι που υπάρχουν στο νομοσχέδιο και πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα πολιτικά κόμματα γι’ αυτό».
Σέτα Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων
«Το νομοσχέδιο αποκλείει μεγάλο αριθμό ομογενών να μπορούν να ασκήσουν το συνταγματικό εκλογικό τους δικαίωμα. Η θέση μας ήταν, είναι και θα είναι πάντα, να μην υπάρχουν περιορισμοί στις εθνικές εκλογές.
Η νέα πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών εκφράζει όλους τους Έλληνες εκτός Ελλάδος. Στην ελληνική Βουλή διαπιστώνουμε ότι γίνεται μια στείρα αντιπαράθεση. Δεν θέλετε να αναγνωρίσετε το δίκαιο των Ελλήνων του εξωτερικού; Ο Έλληνας που έφυγε από την Ελλάδα και ζει στο εξωτερικό, συνεχίζει να είναι Έλληνας. Πρέπει να έχει τα ίδια εκλογικά δικαιώματα.
Ζητάμε να ψηφίζουμε από τον τόπο διαμονής μας χωρίς να αναγκαζόμαστε να ερχόμαστε στην πατρίδα. Αυτό θα είναι μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας και όχι ενός κόμματος. Θα έχετε συμβάλει όλοι στο δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Και εμείς από την πλευρά μας θα συμβάλλουμε στα ελληνικά δεδομένα. Γιατί εμείς συνεχίζουμε να είμαστε Έλληνες και κανείς δεν μπορεί να μας αφαιρέσει το δικαίωμα να ψηφίζουμε για τον τόπο μας».
Ιωάννα Ζαχαράκη, εκπρόσωπος Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης
«Είναι πολύ σημαντική και καθοριστική για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές, η θέσπιση της επιστολικής ψήφου. Δεν πρέπει η ελληνική πολιτεία να τη φοβάται γιατί η Ελλάδα θα έχει όφελος ενισχύοντας τους δεσμούς της με την ομογένεια.
Διεκδικούμε ισότιμη συμμετοχή μας ως πολίτες με ελληνική καταγωγή, να μπορούμε να συμμετέχουμε στα κοινά της πατρίδας και να εκπροσωπούμαστε από συμπατριώτες μας που ζουν εκτός Ελλάδος γιατί θα δώσει επιπλέον κίνητρο για μαζικότερη συμμετοχή. Είναι σημαντικό να γραφτούμε στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων, ενώ εξαιρετικά σημαντική είναι η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Πρέπει να καταστήσετε εφικτό το όνειρο των Ελλήνων της Διασποράς, γιατί έτσι η Ελλάδα θα έχει κοντά της τα παιδιά της».
Μωυσής Νικολαϊδης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας
«Πρέπει να εισακουστούμε. Σύμφωνα με το σύνταγμα μας, είμαστε όλοι Έλληνες πολίτες και έχουμε ίσα δικαιώματα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Στο νόμο, όμως, υπάρχει ένας συνταγματικός παραλογισμός.
Το έχω αυτό το δικαίωμα όταν βρίσκομαι στην Ελλάδα και δεν το έχω αν είμαι στο εξωτερικό. Απαιτούμε να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, στον τόπο διαμονής τους με κάλπη, χωρίς αποκλεισμούς και να εκλέγουν αναλογικά έναν αριθμό βουλευτών αποδήμων.
Να μην μεταβληθούμε σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας».
Γιώργος Αγγελόπουλος, συντονιστής Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), περιφέρεια Ωκεανίας και Άπω Ανατολής
«Η ψήφος των αποδήμων είναι ένα θέμα που ταλανίζει την ομογένεια εδώ και 10ετίες. Η συνταγματική κατοχύρωση της ψήφου των αποδήμων παρερμηνεύτηκε, πιθανώς για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Πόσες φορές προεκλογικά ακούσαμε απόψεις κομμάτων να συμφωνούν με τις δικές μας και πόσες φορές απογοητευτήκαμε. Η γενέτειρα μας, μας γύρισε την πλάτη. Συμφέροντα έσπρωχναν την ψήφο μας στις συμπληγάδες, ευκαιριακά.
Τώρα, με το νομοσχέδιο, άνοιξε μια χαραμάδα συζήτησης για άρση των περιορισμών και ελπίζουμε να μην τεθούν εμπόδια, να μην μεταφέρει ο ένας στον άλλο τις ευθύνες και να μην υπάρξει συναίνεση. Σήμερα η πατρίδα αντιμετωπίζει τόσα γεγονότα και χρειάζεται ο ένας τον άλλο. Δεν μπορεί να απορρίπτεται χωρίς βάσιμες δικαιολογίες η επιστολική ψήφος, να αποκλείονται να ψηφίζουν όσοι κατοικούν μακριά από εκλογικά τμήματα.
Ζητάμε να έχουμε διακριτή αναλογική εκπροσώπηση, να εξασφαλίζεται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση. Κάντε μια υπέρβαση όλοι και μην αναζητάτε προφάσεις.
Οι ομογενείς έχουμε κοινή γραμμή όλοι και έτσι πρέπει να το δούνε και οι Έλληνες βουλευτές. Είναι υποχρέωση τους να προχωρήσουμε στην κατάργηση των περιορισμών».
Δημήτρης Αργυρόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας των Βρυξελλών
«Το 80% των Ελλήνων εκτός Ελλάδος δεν έχουν ακόμα δικαίωμα ψήφου. Με το νομοσχέδιο έτσι όπως είναι, θα υπάρξουν πάλι δυσκολίες για τον απόδημο Έλληνα.
Εμείς, όπως και εσείς, είμαστε Έλληνες και δεν είμαστε β’ κατηγόριας πολίτες. Πάντα θα αγωνιζόμαστε για την Ελλάδα μας. Δεν διεκδικούμε να πάρουμε τις θέσεις σας στα κόμματα».
Βασίλης Ματαράγκας, πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου
«Οι Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδας ξεπερνούν τα 7,5 εκατ. Και είναι πολύ λυπηρό μια άλλη Ελλάδα που βρίσκεται παντού, να μην έχει δικαίωμα ψήφου. Και μας λυπεί που δεν μπορεί να μονιάσουμε.
Το ελληνικό σύνταγμα λέει ξεκάθαρα ότι ο κάθε Έλληνας δικαιούται να ψηφίσει. Δεν μπορεί στην Ελλάδα να είμαστε ξένοι και πολίτες δεύτερης κατηγορίας και στο εξωτερικό Έλληνες.
Όλοι πρέπει να έχουμε το δικαίωμα ψήφου όπου και να βρισκόμαστε, γιατί όλοι μας αγαπάμε την πατρίδα μας και όλοι θέλουμε το καλύτερο. Εμείς, το έχουμε δείξει εμπράκτως πολλές φορές όταν χρειάστηκε και δεν σταματάμε ποτέ να στηρίζουμε την πατρίδα με κάθε τρόπο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε το σχεδίου νόμου για την κατάργηση των περιορισμών – NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4648
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Φόρουμ στο Ντύσελντορφ με θέμα: Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία

Ο Σύλλογος Ελλήνων και Κυπρίων Ιατρών Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας – Γένεσις διοργανώνει ιατρικό φόρουμ με θέμα “Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία: Ευκαιρίες, προκλήσεις και επιτυχίες”.
Το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Μαΐου 2025, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Ντύσελντορφ, από τις 18:00 έως τις 22:00.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέσω e-mail στο info@genesis-ev.com.

- Φόρουμ στο Ντύσελντορφ με θέμα: Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία
- Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υστερούν στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
- Με την ημερίδα «Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα» ξεκινά το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»
- Sextortion: Erpressung mit intimen Aufnahmen nimmt auch unter Kindern und Jugendlichen zu
- Αρθρο: H σχέση της τεχνολογίας στην απώλεια της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου (του Γιάννη Ν. Καστελιάνου)
ΕΛΛΑΔΑ
Με την ημερίδα «Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα» ξεκινά το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»

«Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα. Από το Δικαίωμα στη Μνήμη, στην 19η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Θυμάτων του Κεμαλισμού» είναι το θέμα της ημερίδας, με την οποία ξεκινά σήμερα το πενθήμερο «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα», το οποίο έχει καταστεί πλέον θεσμός.
Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων, διατηρώντας την πολιτιστική κληρονομιά, ως βασικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας των Ποντίων, διοργανώνει και φέτος, αμέσως μετά το Πάσχα, από τις 23 Απριλίου έως τις 27 Απριλίου, το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα», που θα κορυφωθεί την Κυριακή του Θωμά με την τέλεση του Ταφικού Εθίμου στο Κοιμητήριο των Σουρμένων.
Η ημερίδα με θέμα «Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα. Από το Δικαίωμα στη Μνήμη, στην 19η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Θυμάτων του Κεμαλισμού» θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 23 Απριλίου, στις 19:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού (Λ. Ιασωνίδη 52, Σούρμενα), με ομιλητές τους:
Σαραφίδης Γιώργος, Πρόεδρος Ένωσης Ποντίων Σουρμένων
Βαρυθυμιάδης Γιώργος, Πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος
Συλλούρης Γιώργος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας – ΟΚΟΕ
Σπαρταλιάν Χαρούτ, Πρόεδρος Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας
Μπατσάρας Κυριάκος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων
Κωνσταντινίδης Δημήτρης, Πρόεδρος ΑGADEKA-Συμβούλιο των λαών α.Σ., Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Ν. Κολωνίας α.Σ. «ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ», Μέλος Διαρκούς Επιτροπής της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. για τη διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Αhmet Askar, Εκπρόσωπος πρωτοβουλίας Αντιόχεια-Κιλικία σε Γαλλία και Ελλάδα.

Επίσης στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό οι:
Dr. Σταυριανίδης Πάνος, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Νέας Ιερσέης (HELLENIC FEDERATION OF NEW JERSEY)
Ιορδανίδου Παρθένα, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, Ο.Σ.Ε.Π.Ε.,
Διαμάντης Παναγιώτης, Διδάκτωρ Ιστορίας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Σίδνεϋ και μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου Μελετητών Γενοκτονιών.
Την ιδιαίτερα σημαντική Εσπερίδα, την οποία διοργανώνει η Ένωση Ποντίων Σουρμένων, θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Λάμπρος Καλαρρύτης, ο οποίος με μεγάλη εμπειρία στα media ασχολείται επί μακρόν με ζητήματα γεωπολιτικής, ασφάλειας και άμυνας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημερίδα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.
Ο αείμνηστος Μιχάλης Χαραλαμπίδης έχει αναφέρει: «Στον Πόντο οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί δεν δολοφονούσαν μόνο τους ανθρώπους, δολοφονούσαν έναν Ευρωπαϊκό και οικουμενικό πολιτισμό. Η δική μας διανοητική, ηθική και αγωνιστική δέσμευση κρίθηκε, καθορίσθηκε από την αγάπη μας προς τη ζωή, προς τους ανθρώπους. Εμπνεόμαστε από τις ιδεολογίες της Ζωής και όχι του Θανάτου.
Αγαπούμε τους λαούς και τους ανθρώπους που εμπνέονται από τα ίδια με εμάς ιδανικά. Εμείς είμαστε με τη ζωή. Αυτός είναι ο δικός μας ανθρωπιστικός ορίζοντας». Καταλήγοντας: «Σ’ αυτό δεν θα είμαστε μόνοι. Θα είναι μαζί μας οι Μούσες από τον Όλυμπο έως το Αραράτ».
- Φόρουμ στο Ντύσελντορφ με θέμα: Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία
- Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υστερούν στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
- Με την ημερίδα «Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα» ξεκινά το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»
- Sextortion: Erpressung mit intimen Aufnahmen nimmt auch unter Kindern und Jugendlichen zu
- Αρθρο: H σχέση της τεχνολογίας στην απώλεια της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου (του Γιάννη Ν. Καστελιάνου)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ελληνική Κοινότητα Κρέφελντ: Θεατρική Παράσταση (ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ)

Η ελληνική θεατρική ομάδα HELL-DE παρουσιάζει το κλασικό έργο της Πηνελόπης Δέλτα (ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ), σε μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους που δεν πρέπει να χάσουμε!
Η Ελληνική Κοινότητα Κρέφελντ στηρίζει και καλεί όλους να έρθουν να απολαύσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία!
10&11 Μαΐου 2025 στην Alte Kirche Quartelnstr 13,47798 Krefeld
Και κάτι πολύ σημαντικό:
Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό!
- Φόρουμ στο Ντύσελντορφ με θέμα: Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία
- Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υστερούν στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
- Με την ημερίδα «Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα» ξεκινά το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»
- Sextortion: Erpressung mit intimen Aufnahmen nimmt auch unter Kindern und Jugendlichen zu
- Αρθρο: H σχέση της τεχνολογίας στην απώλεια της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου (του Γιάννη Ν. Καστελιάνου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Το Νέο Δ.Σ Ηπειρωτών Νυρεμβέργης και Περιχώρων «ΔΩΔΩΝΗ»

Μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης και την αποπεράτωση της εκλογής μελών για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο στις 23 Μαρτίου, προέκυψε η παρακάτω σύνθεση:
Πρόεδρος: Κολιοφώτη Λαμπρινή,
Αντιπρόεδρος: Σακελλαρίου Αθανάσιος,
Γραμματέας: Παπαδοπούλου Χριστίνα,
Υπ. Οικονομικών: Φωτίου Αφροδίτη,
Υπ. Νεολαίας& χορευτικών τμημάτων : Μπασιλάρη Αγγελική,
Μέλη: Μηλιώτης Γεράσιμος & Ζιώγκα Ματίλντα.
Αναπληρωματικά Μέλη: Αθανασίου Αναστασία, Παππάς Αλέξανδρος και Τσομπόλης Κων/νος.
Η Ε.Ε αποτελείται από τους: Αποστολάκη Κατίνα, Πεπόνη Δήμητρα και Ζάχαρη Θεόδωρο.
Στην Πανηπειρωτική Ομοσπονδία τον σύλλογο εκπροσωπούν: Λεονταρής Αχιλλέας, Σπυρίδων Μαρία και ο Τσέπης Παναγιώτης
- Φόρουμ στο Ντύσελντορφ με θέμα: Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία
- Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υστερούν στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
- Με την ημερίδα «Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα» ξεκινά το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»
- Sextortion: Erpressung mit intimen Aufnahmen nimmt auch unter Kindern und Jugendlichen zu
- Αρθρο: H σχέση της τεχνολογίας στην απώλεια της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου (του Γιάννη Ν. Καστελιάνου)
- Συμπλοκή με ένα νεκρό έξω από κλαμπ στη βορειοδυτική Γερμανία
- Ελληνική Κοινότητα Κρέφελντ: Θεατρική Παράσταση (ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ)
ΑΡΘΡΑ
Αρθρο: Πάσχα με Χωρισμένους Γονείς: Όταν η Αγάπη Ενώνει Ακόμη και από Απόσταση (της Κατερίνας Παπαϊωάννου)

Το Πάσχα είναι μια γιορτή γεμάτη φως, αναγέννηση και ελπίδα. Είναι μια υπενθύμιση ότι, ακόμη και μέσα από τις αλλαγές και τις προκλήσεις, μπορεί να ανθίσει κάτι νέο, όμορφο και αυθεντικό. Για τις οικογένειες με χωρισμένους γονείς, το Πάσχα μπορεί να φέρει και σκέψεις, συναισθήματα, ερωτήματα. Όμως δεν χρειάζεται να είναι δύσκολο ή «λιγότερο» όμορφο.
Γιατί όταν υπάρχει αγάπη, δεν υπάρχει διαχωρισμός — μόνο νέοι τρόποι να τη δείξουμε.
Η ουσία του Πάσχα: παρουσία, όχι τελειότητα
Το παιδί δεν περιμένει το τέλειο τραπέζι ή τις ιδανικές συνθήκες. Περιμένει να νιώσει ασφάλεια, συνέπεια και κυρίως, ότι είναι αγαπημένο χωρίς όρους και χωρίς διλήμματα. Δεν του ζητάμε να διαλέξει. Του δίνουμε χώρο να αγαπά ελεύθερα και τους δύο γονείς. Του χαρίζουμε ένα Πάσχα γεμάτο αλήθεια, απλότητα και συναισθηματική ζεστασιά.
4 θετικά βήματα για ένα συνειδητό, φωτεινό Πάσχα:
1. Συνεργασία με σεβασμό και διάθεση προσφοράς
Ο προγραμματισμός των ημερών γίνεται πιο όμορφος όταν δεν κυριαρχεί ο ανταγωνισμός αλλά η κοινή πρόθεση: να περάσει καλά το παιδί. Ένα τηλεφώνημα, μια συμφωνία για τη λαμπάδα, ένα κοινό μήνυμα υποστήριξης, είναι πράξεις που δείχνουν ότι οι γονείς μπορούν να λειτουργούν ως ομάδα – με ωριμότητα και αγάπη.
2. Ειλικρινής και ενδυναμωτική επικοινωνία
Αν το παιδί ρωτήσει γιατί δεν είστε μαζί, μιλήστε με αγάπη και απλότητα. «Η οικογένειά μας άλλαξε, αλλά η αγάπη μας για σένα είναι πάντα η ίδια – σταθερή, βαθιά και αληθινή.» Αυτή η ειλικρίνεια του δίνει δύναμη.
- Αρθρο: H σχέση της τεχνολογίας στην απώλεια της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου (του Γιάννη Ν. Καστελιάνου)
- Αρθρο: Πάσχα με Χωρισμένους Γονείς: Όταν η Αγάπη Ενώνει Ακόμη και από Απόσταση (της Κατερίνας Παπαϊωάννου)
- Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)
- Αρθρο: LostinTranslation: Χαμένοι στην Μετάφραση (της Έλενας Παρασκευοπούλου)
- Αρθρο: Ανάγκη η δημιουργία ενός Ελληνικού Στρατηγικού Κοινωνικοπολιτικού- Πολιτιστικού Κέντρου στην Γερμανία (του Βασίλη Βούλγαρη)
- Αρθρο: «Η Ευρώπη σε Σταυροδρόμι- Προκλήσεις μετά την επανεκλογή Τραμπ» (της Δρ. Μαρίας Τολίκα)
3. Δημιουργήστε νέες, τρυφερές παραδόσεις
Κάθε αλλαγή φέρνει και ευκαιρίες. Ίσως το πασχαλινό πρωινό γίνει πιο διαδραστικό, με ζωγραφιές και παιχνίδια. Ίσως η Ανάσταση συνοδευτεί από μια οικογενειακή βόλτα ή έναν ξεχωριστό τρόπο να πείτε «Χριστός Ανέστη». Το παιδί δεν χρειάζεται το «παλιό όπως ήταν»· χρειάζεται το «καινούριο με νόημα».
4. Αποδοχή όλων των συναισθημάτων με αγκαλιά
Η χαρά δεν έρχεται με το ζόρι. Το Πάσχα μπορεί να φέρει χαμόγελα αλλά και ευαισθησίες. Αφήστε χώρο σε όλα τα συναισθήματα. Το σημαντικό είναι το παιδί να νιώθει πως, ό,τι κι αν νιώθει, είναι αποδεκτό και έχει πού να στηριχτεί.
Το φως της Ανάστασης μέσα από μικρές πράξεις καθημερινής αγάπης
Η ουσία του Πάσχα δεν είναι στο πού και με ποιον, αλλά στο πώς νιώθουμε. Και αυτό το φως της Ανάστασης δεν το φέρνουν οι περιστάσεις, αλλά η πρόθεση – να είμαστε παρόντες, διαθέσιμοι, τρυφεροί.
Ο χωρισμός δεν μειώνει τη γονεϊκή μας αξία. Μας προσκαλεί να τη ζήσουμε πιο συνειδητά. Να δείξουμε ότι η αγάπη μας δεν εξαρτάται από το σχήμα της οικογένειας, αλλά από τη δύναμη της καρδιάς.
Και αν το παιδί σας πει «Δεν είναι όπως παλιά», απαντήστε του με ένα χαμόγελο και μια ζεστή φωνή: «Δεν είναι ίδιο, είναι κάτι νέο. Και μπορούμε να το κάνουμε όμορφο – μαζί.»

Απόφοιτος του ανώτατου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος κεφαλονιάς με πτυχίο τεχνολογίας ήχου και μουσικών οργάνων, έκανα τη διπλωματική μου εργασία με θέμα το παραδοσιακό παιδικό τραγούδι
life coaching για γονείς και δασκάλους και παιδιά, LinkedIn:www.linkedin.com/in/katerina-papaioannou-90b704221, Instagram:katerina.papaioannou.kidscoach, Facebook: Katerina Papaioannou – Kids Life Coach
Website:https://katerina-papaioannou.com/ -Email:info@katerina-papaioannou.com
Τηλέφωνο:+4916092873010
- Φόρουμ στο Ντύσελντορφ με θέμα: Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία
- Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υστερούν στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
- Με την ημερίδα «Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα» ξεκινά το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»
- Sextortion: Erpressung mit intimen Aufnahmen nimmt auch unter Kindern und Jugendlichen zu
- Αρθρο: H σχέση της τεχνολογίας στην απώλεια της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου (του Γιάννη Ν. Καστελιάνου)
Τι είναι η Ενσυνειδητότητα και ποια τα οφέλη της για παιδιά κι εφήβους: Της Κατερίνας Παπαϊωάννου
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Πασχαλινό Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου: Το Πάσχα είναι διά τον άνθρωπον εορτή ελευθερίας και νίκη κατά των αλλοτριωτικών δυνάμεων

“Ἡ ἐκ νεκρῶν Ἔγερσις τοῦ Κυρίου ἀποτελεῖ τόν πυρῆνα τοῦ Εὐαγγελίου, τό σταθερόν σημεῖον ἀναφορᾶς ὅλων τῶν κειμένων τῆς Καινῆς Διαθήκης, ἀλλά καί τῆς λειτουργικῆς ζωῆς καί τῆς εὐσεβείας τῶν Ὀρθοδόξων”, αναφέρει στο μήνυμά του για το Πάσχα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
Σε άλλο σημείο του μηνύματός του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον φετινό κοινό εορτασμό του Πάσχα από όλο τον χριστιανικό κόσμο, σημειώνοντας πως “ο κοινός ἑορτασμός τῆς «Ἁγιωτάτης τοῦ Πάσχα ἡμέρας» ἀναδεικνύει τήν ἐπικαιρότητα τοῦ θέματος, ἡ λύσις τοῦ ὁποίου ὄχι μόνον ἐκφράζει τόν σεβασμόν τῆς Χριστιανοσύνης πρός τά θεσπίσματα τῆς Συνόδου τῆς Νικαίας, ἀλλά καί τήν συνείδησιν ὅτι «οὐ πρέπει ἐν τοιαύτῃ ἁγιότητι εἶναί τινα διαφοράν»”.
Αναλυτικά το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου για το Πάσχα:
† Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ
ΕΛΕῼ ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ – ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΧΑΡΙΝ, ΕΙΡΗΝΗΝ ΚΑΙ EΛΕΟΣ
ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΞΩΣ ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ
* * *
Τιμιώτατοι ἀδελφοί Ἱεράρχαι καί τέκνα ἐν Κυρίῳ εὐλογημένα,
Ἐλέῳ καί δυνάμει Θεοῦ διαπλεύσαντες ἐν προσευχῇ καί νηστείᾳ τό πέλαγος τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς καί φθάσαντες εἰς τό παμφαές Πάσχα, δοξάζομεν τόν κατελθόντα μέχρις ᾍδου ταμείων καί «ἀπεργασάμενον πᾶσιν εἰσηκτόν τόν Παρά-δεισον» διά τῆς ἐκ νεκρῶν Ἐγέρσεως Αὐτοῦ Κύριον τῆς δόξης.
Ἡ Ἀνάστασις δέν εἶναι ἀνάμνησις ἑνός γεγονότος ἀπό τό παρελθόν, ἀλλά «καλή ἀλλοίωσις» τῆς ὑπάρξεώς μας, «ἄλλη γέννησις, βίος ἕτερος, ἄλλο ζωῆς εἶδος, αὐτῆς τῆς φύσεως ἡμῶν μεταστοιχείωσις». Ἐν Χριστῷ Ἀναστάντι ἀνακαινίζεται ὁμοῦ μετά τοῦ ἀνθρώπου ἡ σύμπασα κτίσις.
Ὅταν ψάλλωμεν τήν Γ’ ᾠδήν τοῦ Κανόνος τοῦ Πάσχα, τό «Νῦν πάντα πεπλήρωται φωτός, οὐρανός τε καί γῆ καί τά καταχθόνια· ἑορταζέτω γοῦν πᾶσα κτίσις τήν ἔγερσιν Χριστοῦ, ἐν ᾗ ἐστερέωται», τότε διακηρύσσεται ὅτι ὁλόκληρον τό σύμπαν εἶναι στερεωμένον καί πλῆρες ἀνεσπέρου φωτός. Ὄχι μόνον διά τήν ἱστορίαν τοῦ ἀνθρωπίνου γένους, ἀλλά καί διά τήν ὅλην δημιουργίαν, ἰσχύει τό «πρό Χριστοῦ» καί τό «μετά Χριστόν».
Ἡ ἐκ νεκρῶν Ἔγερσις τοῦ Κυρίου ἀποτελεῖ τόν πυρῆνα τοῦ Εὐαγγελίου, τό σταθερόν σημεῖον ἀναφορᾶς ὅλων τῶν κειμένων τῆς Καινῆς Διαθήκης, ἀλλά καί τῆς λειτουργικῆς ζωῆς καί τῆς εὐσεβείας τῶν Ὀρθοδόξων. Ὄντως, εἰς τό «Χριστός Ἀνέστη» συνοψίζεται ἡ θεολογία τῆς Ἐκκλησίας.
Ἡ βίωσις τῆς καταργήσεως τοῦ κράτους τοῦ θανάτου εἶναι πηγή ἀνεκλαλήτου χαρᾶς, «ἐλευθέρας ἀπό τάς δεσμεύσεις αὐτοῦ τοῦ κόσμου».
«Χαρᾶς τά πάντα πεπλήρωται, τῆς ἀναστάσεως τήν πεῖραν εἰληφότα». Ἔκρηξις «χαρᾶς μεγάλης» ἡ Ἀνάστασις διαποτίζει ὁλόκληρον τήν ἐκκλησιαστικήν ζωήν, τό ἦθος καί τήν ποιμαντικήν δρᾶσιν, ὡς πρόγευσις τῆς πληρότητος ζωῆς, γνώσεως καί χαρᾶς τῆς αἰωνίου Βασιλείας τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ὀρθόδοξος πίστις καί ἀπαισιοδοξία εἶναι ἀσύμβατα μεγέθη.
Τό Πάσχα εἶναι διά τόν ἄνθρωπον ἑορτή ἐλευθερίας καί νίκη κατά τῶν ἀλλοτριωτικῶν δυνάμεων, ἐκκλησιοποίησις τῆς ὑπάρξεώς μας, πρόσκλησις εἰς συνερ-γίαν διά τήν μεταμόρφωσιν τοῦ κόσμου.
Ἡ ἱστορία τῆς Ἐκκλησίας καθίσταται «ἕνα μεγάλο Πάσχα», ὡς πορεία πρός «τήν ἐλευθερίαν τῆς δόξης τῶν τέκνων τοῦ Θεοῦ».
Τό βίωμα τῆς Ἀναστάσεως ἀποκαλύπτει τό κέντρον καί τήν ἐσχατολογικήν διάστασιν τῆς ἐν Χριστῷ ἐλευθερίας. Αἱ βιβλικαί μαρτυρίαι περί τῆς Ἐγέρσεως τοῦ Σωτῆρος ἀνα-δεικνύουν τήν δύναμιν τῆς ἐλευθερίας τῶν πιστῶν, εἰς τήν ὁποίαν καί μόνην φανεροῦται τό «μέγα θαῦμα», τό ὁποῖον παραμένει ἀπρόσιτον εἰς κάθε κατα-ναγκασμόν. «Βουλομένων γάρ, οὐ τυραννουμένων τό τῆς σωτηρίας μυστήριον».
Ἡ ἀποδοχή τῆς θείας δωρεᾶς ὡς «διάβασις» τοῦ πιστοῦ πρός τόν Χριστόν, εἶναι ἡ ἐλευθέ-ρα ὑπαρκτική ἀπάντησις εἰς τήν ἀγαπητικήν καί σωστικήν «διάβασιν» τοῦ Ἀναστάντος πρός τόν ἄνθρωπον. «Χωρίς ἐμοῦ οὐ δύνασθε ποιεῖν οὐδέν».
Τό μυστήριον τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου συνεχίζει καί σήμερον νά κλονίζῃ τάς θετικιστικάς βεβαιότητας τῶν ἀρνητῶν τοῦ Θεοῦ ὡς «ἀρνήσεως τῆς ἀνθρωπίνης ἐλευθερίας», τούς ὀπαδούς τῆς «φενάκης τῆς αὐτοπραγματώσεως χωρίς Θεόν» καί τούς θαυμαστάς τοῦ συγχρόνου «ἀνθρωποθεοῦ». Δέν ἀνήκει τό μέλλον εἰς τόν ἐγκλω-βισμόν εἰς τήν αὐτάρεσκον, συρρικνωτικήν καί κλειστήν ἐνθαδικότητα. Δέν ὑπάρχει ἀληθής ἐλευθερία χωρίς Ἀνάστασιν, χωρίς προοπτικήν αἰωνιότητος.
Πηγήν ἀναστασίμου εὐφροσύνης διά τήν Ἁγίαν τοῦ Χριστοῦ Μεγάλην Ἐκκλησίαν ἀποτελεῖ ἐφέτος καί ὁ κοινός ἑορτασμός τοῦ Πάσχα ὑπό σύμπαντος τοῦ χριστιανικοῦ κόσμου, ὁμοῦ μετά τῆς 1700ῆς ἐπετείου τῆς Α’ ἐν Νικαίᾳ Οἰκουμενικῆς Συνόδου, ἡ ὁποία κατεδίκασε τήν κακοδοξίαν τοῦ Ἀρείου, τοῦ «κατασμικρύναντος τῆς Τριάδος τόν ἕνα, Υἱόν καί Λόγον ὄντα Θεοῦ», καί ἐθέσπισε τόν τρόπον καθορισμοῦ τῆς ἡμερομηνίας διά τήν ἑορτήν τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Σωτῆρος.
Ἡ Σύνοδος τῆς Νικαίας ἐγκαινιάζει μίαν νέαν περίοδον εἰς τήν συνοδικήν ἱστορίαν τῆς Ἐκκλησίας, τήν μετάβασιν ἀπό τό τοπικόν εἰς τό οἰκουμενικόν συνοδικόν ἐπίπεδον. Ὡς γνωστόν, ἡ Α´ Οἰκουμενική Σύνοδος εἰσήγαγε τόν «ἄγραφον» ὅρον «ὁμοούσιος» εἰς τό Σύμβολον τῆς πίστεως, μέ σαφῆ σωτηριολογικήν ἀναφοράν, ἡ ὁποία παραμένει τό οὐσιῶδες χαρακτηριστικόν τῶν δογμάτων τῆς Ἐκκλησίας.
Ἐν τῇ ἐννοίᾳ ταύτῃ, οἱ ἑορτασμοί τῆς μεγάλης ἐπετείου δέν εἶναι στροφή πρός τό παρελθόν, ἐφ᾿ ὅσον τό «πνεῦμα τῆς Νικαίας» ἐνυπάρχει ἀδιαπτώτως εἰς τήν ζωήν τῆς Ἐκκλησίας, ἡ ἑνότης τῆς ὁποίας συναρτᾶται μέ τήν ὀρθήν κατανόησιν καί ἀνάπτυξιν τῆς συνοδικῆς ταυτότητός της. Ὁ λόγος περί τῆς Α’ ἐν Νικαίᾳ Οἰκουμενικῆς Συνόδου ὑπενθυμίζει τά κοινά χριστιανικά ἀρχέτυπα καί τήν σημασίαν τοῦ ἀγῶνος κατά τῶν διαστρεβλώσεων τῆς ἀμωμήτου ἡμῶν πίστεως καί μᾶς προτρέπει νά στραφῶμεν πρός τό βάθος καί τήν οὐσίαν τῆς παραδόσεως τῆς Ἐκκλησίας.
Ὁ δέ κατά τό παρόν ἔτος κοινός ἑορτασμός τῆς «Ἁγιωτάτης τοῦ Πάσχα ἡμέρας» ἀναδεικνύει τήν ἐπικαιρότητα τοῦ θέματος, ἡ λύσις τοῦ ὁποίου ὄχι μόνον ἐκφράζει τόν σεβασμόν τῆς Χριστιανοσύνης πρός τά θεσπίσματα τῆς Συνόδου τῆς Νικαίας, ἀλλά καί τήν συνείδησιν ὅτι «οὐ πρέπει ἐν τοιαύτῃ ἁγιότητι εἶναί τινα διαφοράν».
Μέ τοιαῦτα αἰσθήματα, ἔμπλεοι τοῦ φωτός καί τῆς χαρᾶς τῆς Ἀναστάσεως καί ἀναβοῶντες τό κοσμοχαρμόσυνον «Χριστός Ἀνέστη», ἄς τιμήσωμεν τήν κλητήν καί ἁγίαν ἡμέραν τοῦ Πάσχα διά τῆς ὁλοψύχου ὁμολογίας τῆς πίστεως ἡμῶν εἰς τόν θανάτῳ τόν θάνατον πατήσαντα, πᾶσιν ἀνθρώποις καί ἁπάσῃ τῇ κτίσει ζωήν χαρισά-μενον Λυτρωτήν, διά τῆς πιστότητος εἰς τάς τιμίας παραδόσεις τῆς Μεγάλης Ἐκκλη-σίας καί διά τῆς ἀνυποκρίτου πρός τόν πλησίον ἀγάπης, ἵνα δοξάζηται καί διά πάντων ἡμῶν τό ὑπερουράνιον ὄνομα τοῦ Κυρίου τῆς δόξης.
Φανάριον, Ἅγιον Πάσχα ,βκε´
† Ὁ Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαῖος
διάπυρος πρός Χριστόν Ἀναστάντα εὐχέτης πάντων ὑμῶν.
- Φόρουμ στο Ντύσελντορφ με θέμα: Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία
- Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υστερούν στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
- Με την ημερίδα «Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα» ξεκινά το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»
- Sextortion: Erpressung mit intimen Aufnahmen nimmt auch unter Kindern und Jugendlichen zu
- Αρθρο: H σχέση της τεχνολογίας στην απώλεια της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου (του Γιάννη Ν. Καστελιάνου)
You must be logged in to post a comment Login