Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

WWF: Σημαντική αύξηση της ανησυχίας των ανθρώπων για την απώλεια της φύσης παγκοσμίως

Published

on

Νέα έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα το WWF δείχνει πως υπάρχει αναμφισβήτητα μία αλλαγή στη συμπεριφορά των πολιτών, ως απάντηση στην πλανητική κρίση, καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο που εκφράζουν πλέον την όλο και μεγαλύτερη ανησυχία τους για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την οργάνωση: τώρα είναι η στιγμή για δράση, προτού η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη, ενώ τα στοιχεία δίνονται στη δημοσιότητα, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Βιοποικιλότητας που έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη στις 22 Μαΐου.

Ειδικότερα, η νέα παγκόσμια έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα ερευνών του Economist (Economist Intelligence Unit) για λογαριασμό του WWF, και δείχνει πως το ενδιαφέρον και η ανησυχία των πολιτών για τη φύση έχει αυξηθεί σημαντικά (+16%) τα τελευταία πέντε χρόνια.

Συνεχίζει, μάλιστα, να αυξάνεται, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία COVID-19.

Σύμφωνα με το WWF, η απώλεια της φύσης συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης πανδημιών, υπονομεύει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενώ απειλεί και τον βιοπορισμό μας.

Εντός του 2021, οι πολιτικοί ηγέτες αναμένεται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με το κλίμα και το περιβάλλον.

Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία προκειμένου να αντιστραφεί η απώλεια της βιοποικιλότητας και να διασφαλιστεί ένας «θετικός προς τη φύση» κόσμος αυτή τη δεκαετία, προς υποστήριξη της δράσης για το κλίμα και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα αποτελέσματα της έρευνας, πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως όμως στις αναδυόμενες οικονομίες, συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την πλανητική κρίση, γεγονός που επηρεάζει τη συμπεριφορά τους. Πρόκειται για μία αυξανόμενη παγκόσμια τάση, την οποία το WWF αποκαλεί «οικολογική αφύπνιση» (eco-wakening). Προβληματισμένοι πολίτες και καταναλωτές εξωτερικεύουν την ανησυχία τους και απαιτούν δράση για την απώλεια της φύσης και της βιοποικιλότητας, με διάφορους τρόπους.

Σύμφωνα με το WWF, η έκθεση με τίτλο «Μία οικολογική αφύπνιση: Μετρώντας την παγκόσμια ευαισθητοποίηση, την ενασχόληση και τη δράση για τη φύση» (“An Eco-wakening: Measuring global awareness, engagement and action for nature”), κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον ψηφιακό ακτιβισμό.

Τα στοιχεία δείχνουν πως οι αναφορές στο Twitter αυξήθηκαν κατά 65%, εντείνοντας την ανησυχία για το περιβάλλον παγκοσμίως, με τις αναφορές για τη φύση και τη βιοποικιλότητα να έχουν αυξηθεί από 30 εκατομμύρια σε 50 εκατομμύρια τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ενώ, influencers, celebrities, πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, αλλά και μεγάλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί, έχουν μιλήσει δημοσίως για την ανάγκη προστασίας της φύσης, με τις αναρτήσεις τους στα social media να αγγίζουν συνολικά ένα κοινό σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ατόμων παγκοσμίως.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι οι καταναλωτές «ψηφίζουν» με τα κλικ τους στο Google, δείχνοντας αύξηση της δημοτικότητας των αναζητήσεων που σχετίζονται με τη φύση, κυρίως από την Ασία και τη Λατινική Αμερική, και συγκεκριμένα σε χώρες όπως η Ινδονησία (+53%) και η Ινδία (+190%). Επιπλέον, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν την απώλεια της φύσης ως ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα, με το ποσοστό να φτάνει το 96% για τους ερωτηθέντες στη Λατινική Αμερική – πρόκειται για το υψηλότερο σε σχέση με όλες τις άλλες περιοχές που μελετήθηκαν. Αυτή η αλλαγή στο δημόσιο αίσθημα αντικατοπτρίζει μια σκληρή πραγματικότητα, καθώς οι άνθρωποι στις αναδυόμενες οικονομίες είναι πιο πιθανό να βιώσουν τον καταστροφικό αντίκτυπο της απώλειας φύσης.

Κάνοντας ένα βήμα παραπάνω, πέρα από τις διαμαρτυρίες και τις εκστρατείες συλλογής υπογραφών, καταναλωτές σε όλο τον κόσμο αλλάζουν τώρα τη συμπεριφορά τους, τροποποιώντας για παράδειγμα τις αγοραστικές τους συνήθειες ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις αξίες τους.

Επιπλέον, η έρευνα διαπίστωσε μια εντυπωσιακή αύξηση 71% στη δημοτικότητα των αναζητήσεων για βιώσιμα αγαθά από το 2016, αυξανόμενη σε χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Ωστόσο, η τάση δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές τις κοινωνίες, αλλά επίσης επιταχύνεται σε αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες, όπως για παράδειγμα στην Ινδονησία (+24%) και στον Ισημερινό (+120%).

Σύμφωνα με το WWF, όλη αυτή η πίεση αναγκάζει τις εταιρείες να ανταποκριθούν όσον αφορά στα βιώσιμα προϊόντα, ιδίως στους τομείς των καλλυντικών, των φαρμακευτικών προϊόντων, της μόδας και των τροφίμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισπανία: Δύο συλλήψεις για την κλοπή εκατοντάδων ζαμπόν

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Δύο άνθρωποι συνελήφθησαν κοντά στη Μαδρίτη, καθώς κατηγορούνται ότι έκλεψαν περισσότερα από 700 τεμάχια ιβηρικού χαμόν υψηλής ποιότητας, ενός εμβληματικού προϊόντος της Ισπανίας, ανακοίνωσε η ισπανική Πολιτοφυλακή.

Η συνολική αξία της λείας εκτιμάται σε σχεδόν 200.000 ευρώ. Πρόκειται για αλλαντικά Los Pedroches, ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης, όπως εξήγησε η ισπανική αστυνομία.

Σε εικόνες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισπανικές αρχές διακρίνονται ολόκληρα τεμάχια ιβηρικού χαμόν στοιβαγμένα στο εσωτερικό ενός μικρού φορτηγού.

Τα αλλαντικά εκλάπησαν το πρωί της περασμένης Τετάρτης στο Βιγιανουέβα ντε Κόρδοβα, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ένα μέρος των κλοπιμαίων βρέθηκε σε δύο φορτηγάκια στο Χετάφε, στα νότια προάστια της Μαδρίτης και ένα άλλο μέρος στη Βιγιανουέβα ντε Κόρδοβα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΕ: Άσκηση κυβερνοασφάλειας για «τη διασφάλιση ελεύθερων και δίκαιων ευρωεκλογών»

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Άσκηση κυβερνοασφάλειας, ώστε να αξιολογηθεί και να ενισχυθεί η συνεργασία με τις εθνικές αρχές για τη «διασφάλιση ελεύθερων και δίκαιων ευρωεκλογών» τον Ιούνιο του 2024, διοργάνωσαν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, εκπρόσωποι των εθνικών εκλογικών αρχών και των αρχών κυβερνοασφάλειας, παρατηρητές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη CERT-ΕΕ και τον Οργανισμό της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA), δοκίμασαν τα υπάρχοντα σχέδιά τους και εξέτασαν «πιθανές απαντήσεις» σε «πιθανά περιστατικά κυβερνοασφάλειας που επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές εκλογές».

Παρότι, η κύρια ευθύνη «για την προστασία της ακεραιότητας των εκλογικών διαδικασιών ανήκει στα κράτη-μέλη της ΕΕ», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η άσκηση επέτρεψε στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές» και τους βοήθησε «να ενισχύσουν την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται σε περιστατικά κυβερνοασφάλειας» και συνέβαλε, μεταξύ άλλων, «στην ενημέρωση των υφιστάμενων κατευθυντήριων γραμμών και καλών πρακτικών για την κυβερνοασφάλεια όσον αφορά την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην εκλογική διαδικασία».

Ντίτα Χαράνζοβα: «Η άσκηση μας επέτρεψε
να δοκιμάσουμε και να ενισχύσουμε την ικανότητά μας
να αντιδρούμε στις υβριδικές απειλές»

«Η ευρωπαϊκή δημοκρατία και ειδικότερα οι ευρωπαϊκές εκλογές αντιμετωπίζουν σοβαρές υβριδικές απειλές, που κυμαίνονται από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και άλλα περιστατικά που προκαλούνται από τον κυβερνοχώρο, μέχρι παραπληροφόρηση και χειραγώγηση πληροφοριών», τόνισε σε δήλωσή της η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντίτα Χαράνζοβα.

«Η άσκηση μας επέτρεψε να δοκιμάσουμε και να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να αντιδρούμε σε αυτές τις υβριδικές απειλές. Χρησίμευσε, επίσης, στο να υπογραμμιστεί ότι τα κράτη-μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ εργάζονται ήδη στη βάση καλά εδραιωμένων δομών, δικτύων και συνεργασιών για τη διασφάλιση ελεύθερων και δίκαιων ευρωεκλογών τον Ιούνιο του 2024».

Με βάση τα διάφορα σενάρια που χρησιμοποιήθηκαν και τα οποία αφορούσαν «πιθανές απειλές και περιστατικά που ενεργοποιούνται από τον κυβερνοχώρο» (από χειραγώγηση πληροφοριών έως κυβερνοεπιθέσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις υποδομές), η άσκηση επέτρεψε στους συμμετέχοντες:

  • Να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους για το επίπεδο των κρίσιμων πτυχών των ευρωπαϊκών εκλογών, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης του επιπέδου ευαισθητοποίησης και επαγρύπνησης μεταξύ άλλων ενδιαφερομένων (π.χ. πολιτικά κόμματα, οργανώσεις προεκλογικής εκστρατείας και προμηθευτές σχετικού εξοπλισμού πληροφορικής).
  • Να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία σε εθνικό επίπεδο (αρχές που εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία και άλλοι σχετικοί φορείς και υπηρεσίες, όπως αρχές κυβερνοασφάλειας, Ομάδες Αντιμετώπισης Συμβάντων Ασφάλειας Υπολογιστών [CSIRTs], Αρχές Προστασίας Δεδομένων [DPAs], αρχές που ασχολούνται με θέματα παραπληροφόρησης, μονάδες εγκλήματος στον κυβερνοχώρο κ.λπ.) καθώς και σε επίπεδο ΕΕ (υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι αρμόδιες για την επιβολή του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες [DSA]).
  • Να επαληθεύσουν την ικανότητα να αξιολογούν επαρκώς τους κινδύνους που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια των ευρωεκλογών και να αναπτύσσουν αμέσως επίγνωση της κατάστασης και να συντονίσουν την επικοινωνία με το κοινό.
  • Να δοκιμάσουν τα υπάρχοντα σχέδια διαχείρισης κρίσεων, καθώς και τις σχετικές διαδικασίες για την πρόληψη, τον εντοπισμό, τη διαχείριση και την απόκριση σε επιθέσεις κυβερνοασφάλειας και υβριδικές απειλές, συμπεριλαμβανομένων των εκστρατειών παραπληροφόρησης.
  • Να προσδιορίσουν όλα τα άλλα πιθανά κενά, καθώς και τις κατάλληλες πρωτοβουλίες μετριασμού του κινδύνου, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν πριν από τις ευρωεκλογές.

«Όλα είναι κατάλληλα για να διασφαλιστεί ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να εμπιστεύονται την ευρωπαϊκή εκλογική διαδικασία», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσφυγή της Tesla κατά της Σουηδίας λόγω µποϊκοτάζ των ταχυδρομείων

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο αμερικανικός κολοσσός Tesla προσέφυγε εναντίον του σουηδικού κράτους, λόγω της άρνησης των ταχυδρομικών υπαλλήλων να παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των νέων αυτοκινήτων της.

Η απεργιακή κινητοποίηση στην Tesla ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου με πρωτοβουλία του μεταλλουργικού συνδικάτου IF Metall, λόγω της άρνησης της αυτοκινητοβιομηχανίας να τηρήσει τη συλλογική σύμβαση για τις αποδοχές των εργαζομένων. Πλέον έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς.

Τα ταχυδρομεία προσχώρησαν στην κινητοποίηση στις 20 Νοεμβρίου και οι υπάλληλοί τους σταμάτησαν να εξυπηρετούν τα γραφεία και τα συνεργεία επισκευής της Tesla.

Επειδή οι πινακίδες κυκλοφορίας στέλνονται μόνο ταχυδρομικά, η απεργία αυτή θα μπορούσε να εμποδίσει τα καινούρια αυτοκίνητα Tesla να κυκλοφορήσουν στους δρόμους, κάτι που ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Έλον Μασκ, χαρακτήρισε «παράλογο».

Στο αίτημά που κατέθεσε στο δικαστήριο του Νόρκεπινγκ, η Tesla ζητά να επιβληθεί στη σουηδική Υπηρεσία Μεταφορών να διασφαλίσει ότι οι πινακίδες κυκλοφορίας θα παραδοθούν στην εταιρεία. Ζητά επίσης να επιβληθεί πρόστιμο 1 εκατομμυρίων κορώνων (87.000 ευρώ) αν η υπηρεσία δεν τηρήσει την απόφαση του δικαστηρίου.

Η Υπηρεσία Μεταφορών διευκρίνισε την περασμένη εβδομάδα ότι η αποστολή των πινακίδων έχει ανατεθεί στην εταιρεία Postnord, ιδιοκτησίας του σουηδικού και του δανέζικου κράτους, με βάση μια σύμβαση που αφορά όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Με άλλο αίτημά της, η Tesla ζήτησε από δικαστήριο της πόλης Σόλνα, στα προάστια της Στοκχόλμης, να επιβάλει στην Postnord να παραδώσει τις πινακίδες.

Εκτός από το IF Mettall άλλα οκτώ συνδικάτα – μεταξύ άλλων, οι λιμενεργάτες και οι οικοδόμοι – ανακοίνωσαν ότι λαμβάνουν μέτρα «αλληλεγγύης» προς τους εργαζομένους της Tesla.

Η διαπραγμάτευση των συλλογικών συμβάσεων, που αποτελούν τον κανόνα στην αγορά εργασίας της Σουηδίας, γίνεται ανά τομέα. Οι συλλογικές συμβάσεις, που αφορούν το ύψος των αποδοχών και τις συνθήκες εργασίας, καλύπτουν το 90% των μισθωτών.

Οι εργαζόμενοι στην Tesla όμως δεν μπορούν να επωφεληθούν από τη συλλογική σύμβαση του τομέα τους, επειδή η εταιρεία δεν την έχει υπογράψει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρυξέλλες: Η υψηλή συγκέντρωση καταλυμάτων Airbnb αυξάνει τα ενοίκια για τους μόνιμους κατοίκους

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Στο συμπέρασμα ότι η υψηλή συγκέντρωση καταλυμάτων στην πλατφόρμα Airbnb σε ορισμένες γειτονιές των Βρυξελλών συνδέεται με τη σημαντική αύξηση των μέσων ενοικίων μακροπρόθεσμων συμβολαίων, καταλήγει η έρευνα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών, VUB, τα ευρήματα της οποίας παρουσιάζει η ιστοσελίδα «Brussels Times».

Για να αποδείξουν την επίδραση της Airbnb στην αγορά ενοικίων, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου VUB μελέτησαν δεδομένα από το 2015 ως το 2020, στις γειτονιές των Βρυξελλών με την υψηλότερη συγκέντρωση καταλυμάτων βραχυχρόνιας ενοικίασης.

Τα ευρήματά τους δείχνουν άμεση συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των ακινήτων στην πλατφόρμα Airbnb και των τιμών που πληρώνουν οι ντόπιοι ενοικιαστές.

Τα καταλύματα Airbnb συγκεντρώνονται περισσότερο στο τουριστικό κέντρο των Βρυξελλών, στην ευρωπαϊκή συνοικία (Σουμάν και Λεοπόλντ Παρκ) και στους δήμους Ιξέλ και Σεν-Ζιλ.

Το μηνιαίο ενοίκιο ανά δωμάτιο αυξήθηκε από 365 ευρώ το 2016 σε 460 ευρώ το 2018 και το 2020 εν μέσω πανδημίας, μειώθηκε στα 428 ευρώ.

Έχει καταγραφεί ότι για κάθε κατάλυμα Airbnb ανά 100 νοικοκυριά υπάρχει μέση αύξηση 1,6% στην τοπική αγορά ενοικίασης. Με ορισμένες γειτονιές στο κέντρο των Βρυξελλών να μετρούν πυκνότητες Airbnb πάνω από 20, ο σωρευτικός αντίκτυπος στην τοπική κατοικία είναι σημαντικός.

Η πληθωριστική επίδραση που παρατηρείται στις Βρυξέλλες είναι σύμφωνη με παρόμοιες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό, επισημαίνουν οι ερευνητές του VUB. Όπως και σε άλλες μεγάλες πόλεις, έτσι και στις Βρυξέλλες, υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση των ιδιοκτητών που προτιμούν την επικερδή αγορά βραχείας διαμονής Airbnb από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για τις αρχές των Βρυξελλών, καθώς παρατηρείται ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων χρησιμοποιούν την Airbnb ως επιχειρηματικό εγχείρημα και όχι ως «πρόσθετο περιστασιακό εισόδημα».

Οι «Brussels Times» σημειώνουν ότι την περασμένη εβδομάδα ένα ολόκληρο κτίριο με παράνομα τουριστικά καταλύματα σφραγίστηκε κοντά στη Grand Place, καθώς ο ιδιοκτήτης έχει αρκετά ακίνητα στο ιστορικό κέντρο τα οποία προσέφερε επαγγελματικά στην Airbnb, χωρίς την απαραίτητη γραφειοκρατία.

Τον περασμένο μήνα, οι αρχές της πόλης κέρδισαν μια νομική μάχη για τις προτεινόμενες αλλαγές στο νόμο, ανοίγοντας το δρόμο για αυστηρότερα μέτρα κατά των «παράνομων Airbnb» και για ρύθμιση των δραστηριοτήτων της.

Οποιοσδήποτε στη βελγική πρωτεύουσα επιθυμεί να νοικιάσει το ακίνητό του μέσω Airbnb (ή σε παρόμοιες πλατφόρμες) πρέπει να εγγραφεί στην περιοχή και να υποβληθεί σε μια σειρά ελέγχων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυρ. Μητσοτάκης: Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτήν την τολμηρή πορεία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Σε εκδήλωση της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς της Νέας Δημοκρατίας στο Λονδίνο απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ομιλία του ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο “πολύ φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο έχουμε περιγράψει στον ελληνικό λαό και το οποίο τώρα αρχίζει και ξεδιπλώνεται. Με μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια, τολμηρά νομοσχέδια, όπως παραδείγματος χάρη το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αναγνωρίζοντας τις αδικίες οι οποίες υπήρχαν, τις στρεβλώσεις, και δίνοντας μεγάλη έμφαση στην έννοια της φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης” ενώ πρόσθεσε ότι “κοιτάμε κάθε μέρα να κάνουμε τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων καλύτερη. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, αυτό είναι το κύριο μέλημά μας. Πώς θα αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της εισαγόμενης ακρίβειας, πώς θα βελτιώσουμε την ποιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα καλύτερο, να ανοίξουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, μη κρατικά πανεπιστήμια, να κάνουμε και αυτό το μεγάλο μεταρρυθμιστικό βήμα το οποίο τόσο χρειάζεται η χώρα μας.

Αναφερόμενος στους Έλληνες του εξωτερικού, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως “πολλοί από εσάς φύγατε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και τώρα μπορεί να σκέφτεστε να γυρίσετε πίσω. Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω νέα παιδιά τα οποία έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και τα οποία γυρίζουν σήμερα στην Ελλάδα.

Γιατί το κάνουν; Διότι έχουν πειστεί ότι η χώρα πια έχει μπει σε μια μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης κι ότι θα μπορούν να σχεδιάσουν ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και για τα παιδιά τους πίσω στην πατρίδα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς της ΝΔ στο Λονδίνο:

“Κύριε Υπουργέ, φίλες και φίλοι, με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι για ακόμα μία φορά εδώ, στο Λονδίνο, μια πόλη που όπως ξέρετε αγαπώ πολύ.

Είχα την ευκαιρία τρεις φορές να βρεθώ εδώ, την πρώτη ήμουν λίγο μεγαλύτερος από τον Αλέξανδρο, 20 χρονών, όταν είχα έρθει στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών από το Harvard για να περάσω ένα εξάμηνο στο London School of Economics.

Η δεύτερη φορά ήταν το 1990, όταν έκανα τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα, τότε δουλεύοντας στην Chase Manhattan και η τρίτη όταν ξεκίνησα στα σοβαρά την επαγγελματική μου καριέρα, μαζί με την Μαρέβα τότε, νιόπαντροι. Εδώ στο Λονδίνο γεννήθηκε και η πρώτη μας κόρη, η Σοφία. Οπότε έχω πάντα εξαιρετικά ευχάριστες αναμνήσεις.

Είναι μια πόλη την οποία αγαπώ ιδιαίτερα και χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω τον Ελληνισμό του Λονδίνου να προκόβει και να δίνει και σε εμάς μεγάλη δύναμη γι’ αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε στην πατρίδα μας.

Θυμάμαι πέρυσι, όταν βρέθηκα πάλι εδώ και σας μίλησα, ήμασταν κάποιους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές. Σας είχα μιλήσει τότε για την πολύ μεγάλη σημασία αυτής της εκλογικής αναμέτρησης για το μέλλον της χώρας.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Είχαμε κάνει όντως, και έχουμε κάνει, πάρα πολύ σημαντικά βήματα προόδου. Τότε σας ζήτησα να συνταχθούμε όλοι ώστε αυτή η πρόοδος να συνεχιστεί, να μην διακοπεί, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε στο ακέραιο το μεταρρυθμιστικό μας έργο.

Και πράγματι κι εσείς και όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες μας επιβράβευσαν με ένα ποσοστό που ήταν ακόμα μεγαλύτερο από το ποσοστό των εθνικών εκλογών του 2019. Οπότε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην καθεμία και στον καθέναν, γιατί όλα αυτά τα οποία πετύχαμε τα πετύχαμε μαζί.

Πρέπει να σας πω βέβαια ότι το ποσοστό αυτό είναι ένα ποσοστό το οποίο βαραίνει πολύ στις δικές μου πλάτες και των συνεργατών μου. Είναι ένα ποσοστό ευθύνης. Ένα ποσοστό το οποίο με υποχρεώνει κι εμένα να δουλεύω κάθε μέρα ακόμα πιο σκληρά, προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα πολύ φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο έχουμε περιγράψει στον ελληνικό λαό και το οποίο τώρα αρχίζει και ξεδιπλώνεται.

Με μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια, τολμηρά νομοσχέδια, όπως παραδείγματος χάρη το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αναγνωρίζοντας τις αδικίες οι οποίες υπήρχαν, τις στρεβλώσεις, και δίνοντας μεγάλη έμφαση στην έννοια της φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Δεν είναι το μόνο, θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα, τα οποία ήδη έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Και ο κύριος σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε αυτήν την φιλόδοξη, σε αυτήν την τολμηρή πορεία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων οι οποίες, όπως έχω πει πολλές φορές, χρειάζονται ουσιαστικά μία οκταετία προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρωθούν πλήρως.

Και βέβαια, αυτές οι μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχω μιλήσει πολλές φορές, είναι αυτές οι οποίες τελικά κάνουν τη μεγάλη διαφορά μεταξύ της δικής μας παράταξης και των άλλων κομμάτων, που αυτή τη στιγμή φαίνεται να πασχίζουν να βρουν τον δικό τους ρυθμό.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Δεν μας αφορά καθόλου το τι γίνεται στον χώρο της αντιπολίτευσης. Εμείς κοιτάμε τα δικά μας, κοιτάμε το έργο μας, κοιτάμε κάθε μέρα να κάνουμε τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων καλύτερη. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, αυτό είναι το κύριο μέλημά μας.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της εισαγόμενης ακρίβειας, πώς θα βελτιώσουμε την ποιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα καλύτερο, να ανοίξουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, μη κρατικά πανεπιστήμια, να κάνουμε και αυτό το μεγάλο μεταρρυθμιστικό βήμα το οποίο τόσο χρειάζεται η χώρα μας.

Όλα αυτά λοιπόν θέλουμε να τα κάνουμε πράξη, θα τα κάνουμε πράξη. Και βέβαια θέλουμε και στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών, σε λίγους μήνες από τώρα, να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και πάλι ένα υψηλό ποσοστό ώστε να εδραιώσουμε αυτή την πολιτική υπεροχή την οποία διαμορφώσαμε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Σε αυτό θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας, τη βοήθεια όλων των αποδήμων.  Ξέρετε πια ότι μπορέσαμε και αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο, μπορείτε τώρα να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας χωρίς κανένα εμπόδιο και χωρίς καμία δυσκολία.

Πάμε λοιπόν μαζί να αυξήσουμε κι άλλο τα ποσοστά τα οποία μπορέσαμε και πετύχαμε εδώ στο Λονδίνο, όπου ξεπεράσαμε το 50%. Διότι πιστεύω ότι κατεξοχήν οι Έλληνες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό μπορούν να βλέπουν πιο καθαρά όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας, ίσως απαλλαγμένοι από τα πάθη της εγχώριας πολιτικής αναμέτρησης, ίσως πιο -θα έλεγα- αντικειμενικοί κριτές.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Πολλοί από εσάς φύγατε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και τώρα μπορεί να σκέφτεστε να γυρίσετε πίσω. Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω νέα παιδιά τα οποία έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και τα οποία γυρίζουν σήμερα στην Ελλάδα. Γιατί το κάνουν; Διότι έχουν πειστεί ότι η χώρα πια έχει μπει σε μια μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης κι ότι θα μπορούν να σχεδιάσουν ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και για τα παιδιά τους πίσω στην πατρίδα.

Αυτή για εμένα, ξέρετε, είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση. Διότι είναι και η καλύτερη πιστοποίηση ότι τελικά αφήσαμε για τα καλά πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Αύριο θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω και πάλι σε ένα μεγάλο συνέδριο διεθνών επενδυτών και να επαναβεβαιώσω αυτή τη δυναμική πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Και θα χαρώ ιδιαίτερα γιατί θα διαπιστώσω ότι όλα αυτά τα οποία είχαμε πει πριν από έναν χρόνο μπορέσαμε και τα πετύχαμε.

Ανακτήσαμε επιτέλους την επενδυτική βαθμίδα, πουλήσαμε τις μετοχές από τις τράπεζες, στο χρηματιστήριο, σε εξαιρετικές αποτιμήσεις, η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ γρηγορότερους από αυτούς του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Άρα, έχουμε μπει πια σε έναν ενάρετο κύκλο. Η πρόκληση είναι να τον συνεχίσουμε, να τον διευρύνουμε, να τον εδραιώσουμε και η επίπτωση τελικά από αυτόν τον ενάρετο κύκλο να μπορέσει να διαχυθεί σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Και κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να γνωρίζει ότι τελικά μπορεί να έχει ένα μέρισμα από αυτήν τη νέα δυναμική ανάπτυξη.

Αυτό θέλω να πετύχω και με τη δική σας τη βοήθεια θα τα καταφέρω. Να είστε καλά.”

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βενετία: Επίσκεψη με… online κράτηση από τον Απρίλιο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Βενετία θα δοκιμάσει την εφαρμογή εισιτηρίου και ανώτατου ορίου στην είσοδο επισκεπτών των καναλιών της από τον ερχόμενο Απρίλιο.

Θα είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο μέτρο εφαρμόζεται παγκοσμίως, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ιταλικής πόλης και θα έχει ως στόχο την διαχείριση των τουριστικών ροών κατά τις επίσημες αργίες και ορισμένα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού όταν υπάρχει κορύφωση του αριθμού επισκεπτών.

«Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που θα δείτε κάτι τέτοιο… μια πόλη με κράτηση», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Λουΐτζι Μπρουνιάρο.

Οι περιορισμοί θα ισχύουν από τις 08.30 έως τις 16.00, αρχικά για διάστημα 29 ημερών συνολικά και θα καλύπτουν τα περισσότερα σαββατοκύριακα από τις 25 Απριλίου μέχρι τα μέσα του Ιουλίου 2024.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να κάνουν online κράτηση και θα πληρώσουν το ποσόν των 5 ευρώ για να αποκτήσουν ένα QR code που θα ελέγχεται σε συγκεκριμένα σημεία εισόδου όπου και θα χορηγείται πρόσβαση στις ιστορικές συνοικίες της Βενετίας.

Οι περιορισμοί δεν θα ισχύουν για τα μικρότερα νησιά τη λιμνοθάλασσας, όπως το Μουράνο.

Τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 50 έως 310 ευρώ και θα επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα.

Οι κάτοικοι της πόλης ή άνθρωποι που έχουν γεννηθεί στην Βενετία, καθώς και φοιτητές, εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες κατοικιών στην πόλη θα εξαιρούνται των μέτρων.

Οι επισκέπτες ηλικίας κάτω των 14 ετών θα καταγράφονται, αλλά η πρόσβαση θα είναι δωρεάν.

Ο μαζικός τουρισμός και οι πλημμύρες είναι τα διαχρονικά προβλήματα της Βενετίας.

«Θέλουμε να μετρήσουμε τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής, θέλουμε να μετρήσουμε το αποτέλεσμα του συστήματος των κρατήσεων», δήλωσε ο δήμαρχος που θεωρεί ότι το πείραμα θα οδηγήσει αρχικά σε απώλεια χρημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ27 λεπτά ago

Ισπανία: Δύο συλλήψεις για την κλοπή εκατοντάδων ζαμπόν

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ώρες ago

«Τελεσίγραφο» Google στους κατόχους λογαριασμών: Ποιοι κινδυνεύουν με διαγραφή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ6 ώρες ago

ΕΕ: Άσκηση κυβερνοασφάλειας για «τη διασφάλιση ελεύθερων και δίκαιων ευρωεκλογών»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 ώρες ago

Προσφυγή της Tesla κατά της Σουηδίας λόγω µποϊκοτάζ των ταχυδρομείων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 ώρες ago

Βρυξέλλες: Η υψηλή συγκέντρωση καταλυμάτων Airbnb αυξάνει τα ενοίκια για τους μόνιμους κατοίκους

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Στην κορυφή της Ευρώπης μαθητές από το Ηράκλειο Κρήτης για υποβρύχιο που κατασκεύασαν

Deutsch1 ημέρα ago

POLYTECHNIO: Musikalischen Lesungen in Düsseldorf

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Κυρ. Μητσοτάκης: Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτήν την τολμηρή πορεία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το χριστουγεννιάτικο παζάρι του Αμιγούς Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου του Ντύσσελντορφ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Η ΝASA βράβευσε Ελληνίδα Ερευνήτρια Φυσικής Διαστήματος για την έρευνα των μυστηρίων του Ήλιου

auf Deutsch3 εβδομάδες ago

Winterreifenpflicht: Das gilt im Ausland

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Η KLM ματαίωσε δεκάδες πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ λόγω καταιγίδας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Τι αποκάλυψε το τηλεσκόπιο James Webb για την ατμόσφαιρα του Δία

Deutsch3 εβδομάδες ago

Göttinnen, Gattinnen, Sklavinnen: Fragen zur Frau im alten Griechenland

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του πνεύμονα βελτιώνει σημαντικά τη μακροπρόθεσμη επιβίωση

Deutsch2 εβδομάδες ago

50 JAHRE POLYTECHNIO: Eine musikalische Lesung in deutscher und griechischer Sprache

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Ναυτικός χάρτης από κατοικία αποδείχθηκε θησαυρός του 14ου αιώνα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Ένοπλοι σε σχολείο του Αμβούργου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Εγκαίνια της Έκθεσης «1821. Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση» στο Ludwigshafen

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ημερίδα για το εκλογικό δικαίωμα των Γυναικών στο Πανεπιστήμιο LMU Μονάχου

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis