Επικοινωνήστε μαζί μας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Το CDU κερδίζει με διαφορά τις εκλογές στην Σαξονία – Άνχαλτ

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρώτη δύναμη με μεγάλη διαφορά αναδεικνύεται το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) στις κρατιδιακές εκλογές στην Σαξονία – ‘Ανχαλτ, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που μετέδωσε το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Το CDU αυξάνει κατά 5,7 μονάδες τα ποσοστά του από τις εκλογές του 2016 και εξασφαλίζει το 35,5% των ψήφων, αφήνοντας πολύ πίσω την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία περιορίζεται στο 23,1% (-1,2).

Η Αριστερά είναι τρίτη στην κατάταξη με 10,9% και απώλειες 5,4 μονάδων, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) μένει τέταρτο με 8,1% (-2,5). Ακολουθούν το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) με 6,7% (+1,8) και οι Πράσινοι με 6,0% (+0,8), οι οποίοι δεν επιβεβαιώνουν τα προγνωστικά που τους ήθελαν να διπλασιάζουν τις δυνάμεις τους.

Οι εκλογές στο πρώην ανατολικογερμανικό κρατίδιο των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων εξελίχθηκαν σε ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο, καθώς οι δημοσκοπήσεις έφερναν την ΑfD ακόμη και πρώτη στην κατάταξη.

Εάν οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνονταν, μπορεί η ακροδεξιά να μην σχημάτιζε κυβέρνηση, αφού όλα τα υπόλοιπα κόμματα είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας, αλλά ο συμβολισμός της κατάκτησης του πρώτου ομόσπονδου κρατιδίου και μάλιστα τέσσερις μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές θα ήταν εξαιρετικά σοβαρός, ενώ θα μπορούσε να συνεπάγεται και συνέπειες στο εσωτερικό του CDU.

«Έκανα το παν για να πείσω τον κόσμο ότι χρειαζόμαστε σταθερότητα και το δημοκρατικό κέντρο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός του κρατιδίου Ράινερ Χάζελοφ, ο οποίος συγκυβερνά με το SPD και τους Πράσινους. Εξέφρασε μάλιστα την ευγνωμοσύνη του προς τους πολίτες, οι οποίοι, όπως επισήμανε, «οριοθέτησαν την κατάσταση προς τα δεξιά». Το αποτέλεσμα «είναι ένα σαφές μήνυμα προς τα έξω», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του αδελφού κόμματος του CDU, τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) της Βαυαρίας, ο αρχηγός Μάρκους Ζέντερ έκανε λόγο για προσωπική επιτυχία του κ. Χάζελοφ επισημαίνοντας ότι «είχε την υποστήριξη όλης της Ένωσης, αλλά κέρδισε κυρίως με τις δικές του δυνάμεις».

Η αρχηγός του SPD Σάσκια Έσκεν από την πλευρά της απέδωσε το αρνητικό αποτέλεσμα για το κόμμα της στην ανάδειξη της AfD ως το κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας. «Εμείς μιλούσαμε για εργασία, στέγη, παιδεία και υγεία, αλλά το θέμα της προεκλογικής περιόδου περιορίστηκε στις προοπτικές της AfD», δήλωσε.

Σχολιάζοντας τα πενιχρά κέρδη των Πρασίνων, το στέλεχος του CDU Φρίντριχ Μερτς αναφέρθηκε σε «εκτροχιασμό του τρένου Αναλένα Μπέρμποκ».

Πρόθυμο να συζητήσει ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας δήλωσε ήδη το FDP, με τον αρχηγό του Κρίστιαν Λίντνερ να επισημαίνει ότι περιμένει πρόσκληση από την τοπική οργάνωση του CDU. «Το αποτέλεσμα στην Σαξονία – Άνχαλτ θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό μήνυμα και για τις ομοσπονδιακές εκλογές», δήλωσε.

Ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων στην Γερμανία Γιόζεφ Σούστερ εξέφρασε την ανακούφισή του για το αποτέλεσμα, το οποίο χαρακτήρισε «νίκη της δημοκρατίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement
Σχολιάστε

Γράψτε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ευρω-ασπίδα για την αποθήκευση ηλεκτρονικών δεδομένων

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Εάν δεν πρόκειται για υπεράσπιση της ασφάλειας, η αποθήκευση δεδομένων που αφορά σε κινήσεις και τοποθεσίες είναι δυνατή μόνο εντός στενών ορίων, σύμφωνα με τo δικαστήριο. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η γερμανική νομοθεσία περί αποθήκευσης ηλεκτρονικών δεδομένων δεν είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η απόφαση αναμένονταν πολύ καιρό τώρα για έναν νόμο που έχει ουσιαστικά παγώσει από το 2017.

Την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η γερμανική νομοθεσία που ρυθμίζει θέματα αποθήκευσης δεδομένων, τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για την διερεύνηση ποινικών αδικημάτων δεν είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο (C-793/19 και C-794/10).

Για το ζήτημα αυτό το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Γερμανίας (Bundesverwaltungsgericht) είχε υποβάλει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Αποθήκευση μόνο για εξαιρετικά σοβαρό λόγο

Εάν δεν πρόκειται για την υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας, η αποθήκευση δεδομένων που αφορά σε κινήσεις και τοποθεσίες στον τομέα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας είναι δυνατή μόνο εντός στενών ορίων, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.

Με εξαίρεση ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, η πρόσβαση σε τέτοιες πληροφορίες θεωρείται σοβαρή καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και θα μπορούσε να οδηγήσει τους πολίτες στην αίσθηση ότι βρίσκονται συνεχώς υπό παρακολούθηση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όρισε, ωστόσο, ότι για την καταπολέμηση της βαριάς εγκληματικότητας, τα κράτη-μέλη μπορούν να προβλέπουν στοχευμένη διατήρηση ή/και άμεση δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας τέτοιων δεδομένων, καθώς και μία γενική και χωρίς διακρίσεις αποθήκευση διευθύνσεων IP, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται αυστηρά η αρχή της αναλογικότητας.

Η απόφαση ήταν αναμενόμενη για ένα θέμα που προκάλεσε πολλές διαμάχες. Οι αρχές ασφαλείας έβλεπαν την αποθήκευση δεδομένων ως ένα βοηθητικό εργαλείο για την πάταξη της εγκληματικότητας, οι πολέμιοι θεωρούσαν την αποθήκευση χωρίς συγκεκριμένη αιτία ως καταπάτηση των πολιτικών ελευθεριών και ένα απαράδεκτο μέσο παρακολούθησης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν από το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), χαρακτήρισε στο Twitter την ετυμηγορία «ιστορική» και έκανε λόγο για «καλή μέρα για τα δικαιώματα του πολίτη». Αναφερόμενος στην κυβερνητική συμφωνία είπε ότι «καθιστά σαφές τι πρέπει να γίνει τώρα».

Καταργείται κάθε αποθήκευση δεδομένων επικοινωνίας χωρίς λόγο. Στο μέλλον, τέτοια δεδομένα θα μπορούσαν να αποθηκευτούν μόνο εάν «υπάρχει επαρκής λόγος, δηλαδή η υπόνοια για σοβαρό ποινικό αδίκημα και ένας εύλογος λόγος για τη σύνδεση αυτών των δεδομένων με αυτό το έγκλημα».

Ο Μπούσμαν ανακοίνωσε ότι εντός δύο εβδομάδων σκοπεύει να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο νόμου, προκειμένου να διασφαλιστεί νομική βάση. Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας «θα διαγράψουμε από τον νόμο γρήγορα και οριστικά τη διατήρηση δεδομένων χωρίς σοβαρό λόγο».

Διαφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό;

Από την πλευρά της η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ξεκαθαρίσει με σαφήνεια ποια δεδομένα ΙΡ πρέπει να αποθηκεύονται για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος.

Επιπλέον, επιτρέπει κάποιες ρυθμίσεις αποθήκευσης για συγκεκριμένες τοποθεσίες, όπως αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί ή περιοχές με υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας. «Αυτές οι νομικές επιλογές πρέπει τώρα να χρησιμοποιηθούν», τόνισε.

Για την ίδια η αποφασιστική καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η κυβέρνηση συνασπισμού είχε ήδη ανακοινώσει πριν από την δικαστική απόφαση ότι ήθελε να μεταρρυθμίσει τον νόμο, αλλά τα κόμματα που τον απαρτίζουν εμφανίζονται διχασμένα στο συγκεκριμένο θέμα.

Τι περιθώρια υπάρχουν;

FDP και οι Πράσινοι, καθώς και ορισμένοι κορυφαίοι πολιτικοί του SPD, έχουν ήδη τοποθετηθεί δηλώνοντας, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης, ότι δεν θέλουν να προχωρήσουν πέρα ​​από όσα προβλέπει η κυβερνητική συμφωνία, σύμφωνα με την οποία οι ρυθμίσεις για την αποθήκευση δεδομένων πρέπει να γίνει μέσα στο νομικό πλαίσιο που ορίζουν οι δικαστικές αποφάσεις.

Η Χριστιανική Ένωση της αντιπολίτευσης (CDU/CSU) καλεί την υπουργό Εσωτερικών να εξαντλήσει τα περιθώρια που αφήνει η δικαστική απόφαση για αποθήκευση ενός μίνιμουν διαδικτυακών δεδομένων με χρονικό περιορισμό για την καταπολέμηση σοβαρών εγκληματικών πράξεων.

Ο εκπρόσωπος για θέματα εσωτερικής πολιτικής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών, Αλεξάντερ Τρομ, είπε ότι «η υπουργός πρέπει να επιβληθεί στους εταίρους της και πάνω από όλα στο FDP και τον υπουργό Δικαιοσύνης, που προέρχεται από αυτό το κόμμα».

Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Πρασίνων Κόνσταντιν φον Νοτς και ο πολιτικός των Πρασίνων Χέλγκε Λίμπουργκ δήλωσαν πάντως ότι δεν βλέπουν «ούτε νομικό αλλά ούτε και πολιτικό περιθώριο για οποιαδήποτε είδους μεταρρύθμιση του νόμου περί αποθήκευσης δεδομένων» και ότι «η διατήρηση δεδομένων ανήκει στα σκουπίδια της ιστορίας».

Φαίνεται ότι με την δικαστική απόφαση του Λουξεμβούργου δεν μπαίνει τέλος στην ατέρμονη διαφωνία για το θέμα.

Πηγή: dw.com

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Γερμανία εθνικοποίησε τη γιγάντια εταιρεία αερίου Uniper

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Μετά την εξαγορά του μεριδίου της Fortum, το γερμανικό κράτος θα κατέχει περίπου το 99% της Uniper, δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Γερμανία εθνικοποίησε σήμερα την Uniper, μετά την αποτυχία μιας προηγούμενης απόπειρας διάσωσης με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ αυτής της εταιρείας εισαγωγής φυσικού αερίου και μετά την περαιτέρω άνοδο των τιμών του πετρελαίου, που ακολούθησε την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση.

Το Βερολίνο συμφώνησε να εξαγοράσει τις υπόλοιπες μετοχές της γερμανικής εταιρείας εισαγωγής αερίου, οι οποίες ανήκαν στο φινλανδικό όμιλο Fortum, για να εξασφαλίσει τη λειτουργία της και τη συνέχιση των επιχειρήσεών της, σε μια κίνηση που έχει στόχο να παραμείνουν τα φώτα αναμμένα και οι καυστήρες σε λειτουργία φέτος το χειμώνα στη Γερμανία.

«Το κράτος θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να κρατήσει σταθερές τις εταιρείες στην αγορά», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοινώνοντας την εθνικοποίηση της Uniper και άλλα μέτρα για να μπορέσει η Γερμανία να μην βάλει δελτίο στην ενέργεια φέτος το χειμώνα.

Εκτός από την αύξηση των ευρωπαϊκών τιμών του αερίου, η τιμή του αργού πετρελαίου σημείωσε άλμα πάνω από 2% σήμερα μετά την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης από τον Πούτιν, η οποία κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία και αυξάνει τις ανησυχίες για τις ενεργειακές προμήθειες.

Μετά την εξαγορά του μεριδίου της Fortum, το γερμανικό κράτος θα κατέχει περίπου το 99% της Uniper, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Η συμφωνία περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου 8 δισεκ. ευρώ, ανακοίνωσε η Uniper. Με την αύξηση αυτή, στην οποία θα προχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση, το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί για τη διάσωση της εταιρείας ανέρχεται σε τουλάχιστον 29 δισεκ. ευρώ.

Ξεπέρασε το 90% η πληρότητα στις αποθήκες φυσικού αερίου

Στο μεταξύ, το 90,07% της πληρότητάς τους έφθασαν την Κυριακή οι γερμανικές αποθήκες φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο η πληρότητα να φθάσει το 95% έως την 1η Νοεμβρίου, ακόμη και αν δεν παραδίδεται καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο.

Σε αυτό το επίπεδο, διασφαλίζεται η επάρκεια για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023.

Αυτή τη στιγμή οι παραδόσεις αερίου προέρχονται από τη Νορβηγία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, αλλά από τον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσει η παροχή φυσικού αερίου από τον πρώτο τερματικό σταθμό LNG στη Βόρεια Θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Χάμπεκ: Ακόμη και με τετραψήφια ποσά στους λογαριασμούς απειλούνται οι καταναλωτές

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Αντιμέτωποι ακόμη και με τετραψήφια ποσά στους λογαριασμούς ενέργειας κινδυνεύουν να βρεθούν τους επόμενους μήνες οι καταναλωτές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και παραδέχθηκε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική κατάρρευση – «αν και δεν πρέπει να συμβεί αυτό».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Funk των ARD και ZDF, ο κ. Χάμπεκ δήλωσε ότι το κόμμα του, οι Πράσινοι, «τα κάνουν όλα καλά, αλλά θα έπρεπε να έχουν λίγη περισσότερη υπομονή», ανέφερε ότι κοιμάται κατά μέσο όρο έξι ώρες, αλλά όταν έχει κυβερνητική επιτροπή δεν κοιμάται καθόλου και εκτίμησε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα των νέων στη Γερμανία είναι η κλιματική αλλαγή.

Αν μπορούσε να κρατήσει κάτι από τη ζωή του πριν από την πολιτική, αυτό θα ήταν, δήλωσε, η ανωνυμία, ενώ ως τη χειρότερη πλευρά της δουλειάς του ανέδειξε την πολιτική επικοινωνία.

«Κατά μέσο όρο, οι καταναλωτές πρέπει να περιμένουν αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας από 30 σε 60 λεπτά, αλλά αν είμαστε καλοί και αναθεωρήσουμε το σύστημα, ίσως η κατάσταση να είναι καλύτερη. Με το φυσικό αέριο η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, απειλούμαστε με τριπλασιασμό ή και τετραπλασιασμό του κόστους», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ και παραδέχθηκε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει κοινωνική διάλυση.

«Πολύς κόσμος έχει εξοργιστεί με το θέμα της εισφοράς φυσικού αερίου», ανέφερε και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απογοήτευση των νέων από την πολιτική της κυβέρνησης για το κλίμα, ζήτησε υπομονή έως το τέλος της νομοθετικής περιόδου, καθώς τώρα, όπως είπε, κυριαρχεί η συζήτηση για την κρίση.

Ακόμη και για τη διατήρηση των λιγνιτικών μονάδων σε λειτουργία, ο κ. Χάμπεκ έκανε λόγο για «λάθος από την άποψη της πολιτικής για το κλίμα, αλλά αναγκαία», λόγω των συνθηκών. «Αν αντέξουμε αυτόν τον χειμώνα, έχουμε καλές πιθανότητες το καλοκαίρι και τον επόμενο χειμώνα η κατάσταση στη Γερμανία να είναι πολύ πιο εύκολη», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ουκρανία, ο κ. Χάμπεκ τάχθηκε και πάλι υπέρ της παράδοσης βαρέων όπλων. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορούμε να λέμε ότι οι Ουκρανοί αγωνίζονται για την ελευθερία στην Ευρώπη και να τους αφήνουμε μόνους», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η στρατιωτική και οικονομική στήριξη της Γερμανίας θα συνεχιστεί.

Ερωτώμενος για ποιον λόγο θα έπρεπε οι νέοι να κοιτάζουν το μέλλον με αισιοδοξία παρά την κρίση, ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στους «δικτάτορες όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίοι δεν θα πέσουν με εκλογές, αλλά θα ανατραπούν και για αυτό φοβούνται». Το αντίθετο είναι το σύστημά μας, σημείωσε, η δημοκρατία, στην οποία πρέπει κανείς να είναι ενεργός, να συμμετέχει, να ψηφίζει.

«Κάποιες φορές δεν πάει καλά. Αλλά από τη μία πλευρά έχουμε ένα σύστημα στο οποίο κυριαρχεί ο φόβος και από την άλλη ένα σύστημα στο οποίο υπάρχει θάρρος και ελπίδα για το μέλλον», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Το Oktoberfest επέστρεψε μετά από δύο χρόνια απουσίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το φεστιβάλ θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, χωρίς να ισχύουν κάποια μέτρα. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το Oktoberfest, το φημισμένο φεστιβάλ μπύρας της Γερμανίας, το οποίο συγκεντρώνει εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο, άνοιξε χθες τις πόρτες του στο Μόναχο έπειτα από δύο χρόνια απουσίας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Στα 200 χρόνια της ιστορίας του το μεγαλύτερο φεστιβάλ του είδους σε ολόκληρο τον κόσμο έχει ματαιωθεί μόλις 26 φορές, κυρίως λόγω των δύο παγκόσμιων πολέμων αλλά και δύο φορές εξαιτίας ξεσπάσματος χολέρας.

Την τελευταία φορά που διοργανώθηκε, το 2019, οι 6,3 εκατομμύρια επισκέπτες του κατανάλωσαν περισσότερα από 7, 3 εκατομμύρια λίτρα γερμανικής μπύρας.

Τα εγκαίνια του φεστιβάλ έκανε ο δήμαρχος του Μονάχου Ντιντιέ Ράιτερ ανοίγοντας με σφυρί ένα βαρέλι μπύρας και προσφέροντας το πρώτο ποτήρι στον επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Μάρκους Σέντερ.

Το φεστιβάλ θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 3 Οκτωβρίου χωρίς να ισχύουν κάποια μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας.

Το Oktoberfest αποφέρει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι Γερμανοί συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους καταναλωτές μπύρας στην Ευρώπη με μια ετήσια μέση κατανάλωση 84 λίτρων για το 2021.

Την Παρασκευή, η Γερμανική Ομοσπονδία Ζυθοποιών DBB ενημέρωσε την κυβέρνηση για τις πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ανάμεσά τους οι αυξημένες τιμές της ενέργειας και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

“Η κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει… Χωρίς ταχεία κρατική παρέμβαση και βοήθεια εκατοντάδες επιχειρήσεις στον γερμανικό τομέα ποτών θα εξαφανιστούν και χιλιάδες άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι“, τόνισε η Ομοσπονδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Εισιτήριο 29 ευρώ ανά μήνα έως το τέλος του έτους εισάγει το Βερολίνο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Από την 1η Ιανουαρίου, όπως έχει ανακοινώσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αναμένεται η εισαγωγή εθνικού μέτρου για τις μετακινήσεις. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Ένωση Συγκοινωνιών Βερολίνου – Βραδεμβούργου (VBB) έδωσε το «πράσινο φως» για την εισαγωγή του εισιτηρίου των 29 ευρώ ανά μήνα για την περίοδο από 1η Οκτωβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου στη γερμανική πρωτεύουσα.

Η Δήμαρχος Φραντσίσκα Γκίφαϊ δήλωσε ικανοποιημένη, η κριτική ωστόσο της αντιπολίτευσης αφορά το ενδεχόμενο στο Βερολίνο να διεξαχθούν σύντομα επαναληπτικές εκλογές, λόγω παρατυπιών που διαπιστώθηκαν στην τελευταία αναμέτρηση, τον Σεπτέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με την VBB, το εισιτήριο θα εκδοθεί ως τριμηνιαία συνδρομή και θα αφορά τις μετακινήσεις με όλα τα μέσα στη ζώνη ΑΒ, σε όλο δηλαδή το αστικό δίκτυο του Βερολίνου, αλλά όχι στην περιοχή C, η οποία περιλαμβάνει τα περίχωρα και το Βραδεμβούργο, του οποίου η κυβέρνηση δεν έδειξε αντίστοιχη διάθεση.

Το κόστος της παροχής, το οποίο εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 111 εκατομμύρια ευρώ, θα αναλάβει εξ ολοκλήρου η πόλη του Βερολίνου, ενώ από την 1η Ιανουαρίου, όπως έχει ανακοινώσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αναμένεται η εισαγωγή εθνικού μέτρου για τις μετακινήσεις.

«Πρόκειται για μεταβατικό μέτρο, μεταξύ του εισιτηρίου των 9 ευρώ/μήνα, που έληξε στις 31 Αυγούστου, και του εθνικού εισιτηρίου, που θα εισαχθεί το νέο έτος. Το Βερολίνο προσφέρει και πρωτοπορεί», δήλωσε η κυρία Γκίφαϊ και πρόσθεσε ότι μακροπρόθεσμος στόχος της παραμένει μια μόνιμη, καλή προσφορά εισιτηρίου για τις δημόσιες συγκοινωνίες, «με την οποία οι Βερολινέζοι θα μπορούν να κινηθούν οπουδήποτε στην πόλη με όχι περισσότερο από ένα ευρώ την ημέρα».

Ενδεικτικά, μια απλή διαδρομή με το μετρό του Βερολίνου κοστίζει σήμερα 3 ευρώ, ενώ η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών 86 ευρώ και η ετήσια 946 ευρώ.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ (FDP) εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το μέτρο, σημειώνοντας ότι ο ίδιος επιδιώκει «διαφορετικό στόχο», ένα ενιαίο εισιτήριο, ελκυστικό για περιστασιακούς οδηγούς, οι οποίοι θα ήταν πρόθυμοι να δοκιμάσουν να μετακινηθούν με τρένο ή λεωφορείο.

Σε κρατιδιακό επίπεδο, ο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Όλιβερ Φριντερίτσι, δήλωσε στην Berliner Zeitung: «Η κυρία Γκίφαϊ θέλει απλώς να ξεχωρίσει σε περίπτωση που διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στο Βερολίνο. Πρόκειται μόνο για προεκλογική εκστρατεία του SPD».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Υπό κρατικό έλεγχο η θυγατρική της Rosneft

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Από τη λειτουργία του Σβεντ εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα περίπου 3000 θέσεις εργασίας, ενώ η περιοχή στηρίζεται οικονομικά από αυτό το διυλιστήριο. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Υπό ομοσπονδιακή εποπτεία τέθηκε η Rosneft Deutschland, θυγατρική της ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου στη Γερμανία, η οποία ελέγχει ένα από τα σημαντικότερα διυλιστήρια της χώρας, το PCK στο Σβεντ του Βραδεμβούργου.

Η κίνηση της κυβέρνησης εντάσσεται σε ευρύτερο πακέτο μέτρων με στόχο τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού.

«Με την επιτροπεία αντιμετωπίζεται η απειλή για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και τίθενται οι βάσεις για τη διατήρηση και το μέλλον του Σβεντ. Η απόφαση συνοδεύεται από ολοκληρωμένο πακέτο για το μέλλον, το οποίο θα δώσει μετασχηματιστική ώθηση στην περιοχή και θα στηρίξει το διυλιστήριο προκειμένου να εξασφαλίσει προμήθεια πετρελαίου από εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού», αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας στην ανακοίνωσή του.

H Rosneft Deutschland αντιπροσωπεύει περίπου το 12% της συνολικής ικανότητας επεξεργασίας πετρελαίου στη Γερμανία και το διυλιστήριο του Σβεντ εξυπηρετεί σχεδόν εξ ολοκλήρου τις ανάγκες του Βερολίνου, των βορειονατολικών κρατιδίων της Γερμανίας και τμήματος της δυτικής Πολωνίας και από το 1963 προμηθευόταν πετρέλαιο αποκλειστικά από τον αγωγό «Ντρούζμπα» («Φιλία»).

Από τον Αύγουστο τουλάχιστον το 20% του πετρελαίου στο Σβεντ προέρχεται από τις ΗΠΑ, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την εξασφάλιση περισσότερων εναλλακτικών.

Μαζί με το PCK, η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Αρχή αναλαμβάνει τον έλεγχο και των μετοχών της εταιρίας στα διυλιστήρια MiRo της Καρλσρούης και Bayernoil στο Φόμπουργκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, η απόφαση ελήφθη όταν διαπιστώθηκε ότι η συνέχιση της επιχειρηματικής λειτουργίας της εταιρίας κινδύνευε λόγω της μητρικής ρωσικής εταιρίας. Κεντρικοί πάροχοι κρίσιμων υπηρεσιών, προμηθευτές, μεταφορείς, ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες πληροφορικής, τράπεζες και πελάτες δεν ήταν πλέον πρόθυμοι να συνεργαστούν με τη Rosneft – ούτε με τα διυλιστήρια στα οποία κατείχε μετοχές.

Το νομικό πλαίσιο για την απόφαση της κυβέρνησης είναι το άρθρο 17 του Νόμου για την Ενεργειακή Ασφάλεια, σύμφωνα με το οποίο μια εταιρία η οποία λειτουργεί υποδομές ζωτικής σημασίας στον ενεργειακό τομέα μπορεί να τεθεί υπό κηδεμονία, εάν θεωρηθεί ότι υπάρχει συγκεκριμένος κίνδυνος ότι χωρίς αυτό δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, με τον κίνδυνο υποβάθμισης της ασφάλειας εφοδιασμού.

Ο διαχειριστής της εταιρίας, σε πρώτη φάση για έξι μήνες, είναι πλέον η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, όπως δημοσιεύεται στην Ομοσπονδιακή Εφημερίδα.

Ο υπουργός Οικονομίας είχε πριν από λίγο καιρό επισκεφθεί την περιοχή προκειμένου να καθησυχάσει τους εργαζόμενους του διυλιστηρίου, το οποίο ωστόσο είχε περιγράψει ως «το δυσκολότερο σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα εξεύρεσης εναλλακτικών οδών προμήθειας». Από τη λειτουργία του Σβεντ εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα περίπου 3000 θέσεις εργασίας, ενώ ολόκληρη η περιοχή των 30.000 κατοίκων στηρίζεται οικονομικά από αυτό το διυλιστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια
Advertisement

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 ώρες πριν

Διπλή αποστολή σε Δία και Ουρανό σχεδιάζει η Κίνα για το 2030

ΥΓΕΙΑ7 ώρες πριν

Ιδανικά τα 300 λεπτά την εβδομάδα άσκησης ως θεραπευτική αγωγή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ10 ώρες πριν

Διεθνές βραβείο σε ομάδα του ΕΚΠΑ για την πρωτότυπη έκθεση “Planets in Your Hand”

ΓΕΡΜΑΝΙΑ12 ώρες πριν

Γνωρίστε την Γερμανία: Αυτή είναι η πόλη που βγήκε από παραμύθι

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ14 ώρες πριν

Ένα «ανθρώπινο ραντάρ» για τη νόσο Πάρκινσον

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Η ESA παρουσίασε τους Ευρωπαίους αστροναύτες που θα ταξιδέψουν στη Σελήνη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα πριν

Επιστήμονες δημιούργησαν κουνούπια που δεν μεταδίδουν την ελονοσία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα πριν

Τι να προσέξουν οι οδηγοί που χρησιμοποιούν σχάρες ποδηλάτων στο αυτοκίνητο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Για ελλείψεις προειδοποιούν οι καλλιεργητές λαχανικών στην Ευρώπη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Φθινόπωρο και… τυπικά από σήμερα

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες πριν

Σχεδόν 6 αιώνες παραμένει «ζωντανό» το παλαιότερο κερκυραϊκό αστικό σπίτι της ενετοκρατίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 εβδομάδες πριν

Τα λάθη των οδηγών με τη χρήση του συμπλέκτη κατά την οδήγηση

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες πριν

Δεν έχουν όλες οι ομάδες αίματος τον ίδιο κίνδυνο για πρώιμο εγκεφαλικό πριν τα 60

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Πώς περνούν τον χρόνο τους οι Γερμανοί στις διακοπές τους;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες πριν

Οι λόγοι που οι οδηγοί επιλέγουν SUV και τετρακίνητα οχήματα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Μέτρα 65 δις ευρώ κατά του υψηλού πληθωρισμού

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες πριν

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη διάρκεια οδήγησης στη βροχή

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Τέλος στα μέτρα ελάφρυνσης στην μετακίνηση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ12 ώρες πριν

Γνωρίστε την Γερμανία: Αυτή είναι η πόλη που βγήκε από παραμύθι

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Αναθεώρηση του έκτακτου «τέλους φυσικού αερίου»

Europolitis TV1 έτος πριν

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Europolitis TV1 έτος πριν

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV2 έτη πριν

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV2 έτη πριν

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Europolitis TV2 έτη πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 έτη πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Advertisement Europolitis
Advertisement