Επικοινωνήστε μαζί μας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σολτς: Ουδέτερη κλιματικά Γερμανία είναι δυνατή μόνο με το SPD

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια ουδέτερη κλιματικά βιομηχανία το 2045 είναι δυνατή μόνο με το κόμμα του, είπε σε εκπομπή του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς.

Ο ίδιος θεωρεί επίσης δυνατή την αύξηση του – χαμηλού – ποσοστού του κόμματος του ώστε να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.

Το κόμμα του υποψηφίου καγκελαρίου του SPD, Όλαφ Σολτς συγκεντρώνει εδώ και μήνες γύρω στο 20% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες διεξάγονται εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Παρ’ όλα αυτά, ο αντικαγκελάριος συνεχίζει να ελπίζει ότι θα ηγηθεί της επόμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Στις δημοσκοπήσεις, ο ίδιος συγκεντρώνει μεγαλύτερο ποσοστό προτιμήσεων από το κόμμα του στο ερώτημα της καταλληλότητάς του ως καγκελαρίου.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο βλέπει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί το δημοσκοπικά μικρότερο ποσοστό του κόμματος σε εκείνο του δικού του ως υποψηφίου καγκελαρίου.

«Πώς θα καταφέρουμε να χαράξουμε τη σωστή πορεία τώρα, στην μεγαλύτερη καμπή της βιομηχανικής ιστορίας; Aυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα. Εάν αυτό απαντηθεί λανθασμένα, θα κοστίσει ευημερία στη Γερμανία και αυτό θα συμβεί εάν το CDU ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης. Μόνο με το SPD θα υπάρξει μια βιομηχανία χωρίς διοξείδιο του άνθρακος (CO2) το 2045», τόνισε ο Σολτς στο ARD.

«Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας (SPD) τάσσεται επίσης υπέρ του να αποκτήσει ξανά μεγαλύτερη σημασία ο σεβασμός στην κοινωνία και να αναγνωρίζονται περισσότερο τα επιτεύγματα της ζωής.

«Δεν είμαστε αυτοί οι οποίοι κοιτούν τους άλλους αφ΄ υψηλού. Το να κοιτάμε τους πολίτες όχι αφ΄ υψηλού αλλά ως ίσοι προς ίσους είναι χαρακτηριστική για το SPD και το διακρίνει από τους πολιτικούς του ανταγωνιστές», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement
Σχολιάστε

Γράψτε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σε δύσκολη κατάσταση τα περιφερειακά αεροδρόμια στη Γερμανία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η πτώχευση του περιφερειακού αεροδρομίου Χαν καθιστά σαφές πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για τα μικρότερα αεροδρόμια. Ο κορωνοϊός έχει επιδεινώσει τα προβλήματα.

Το Χαν στο Χουνσρύκ, ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια της Γερμανίας, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο και τα άλλα μικρότερα αεροδρόμια αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της πανδημίας.

Πολύ λίγα είναι κερδοφόρα, όπως κατέδειξε μελέτη του Φόρουμ Οικολογικής Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε πέρυσι η περιβαλλοντική οργάνωση BUND.

Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο δύο από τα 14 αεροδρόμια που εξετάστηκαν ήταν κερδοφόρα, το Μέμινγκεν και το Βέετσε.

«Αν δείτε τα αποτελέσματα για τα αεροδρόμια στη Γερμανία, θα καταλάβετε ότι χρειάζονται περίπου τρία εκατομμύρια επιβάτες για να είναι κερδοφόρα», εξηγεί η Ιβόν Τσίγκλερ, καθηγήτρια Διεθνούς Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Φρανκφούρτης.

Πολλά περιφερειακά αεροδρόμια όμως έχουν λιγότερους επιβάτες ακόμη και σε κανονικές συνθήκες με αποτέλεσμα να μην έχουν κέρδος.

Δεν είναι περίεργο. Στην ήδη δύσκολη χρονιά της πανδημίας, το αεροδρόμιο Έρφουρτ-Βάιμαρ κατέγραψε μόνο περίπου 27.000 επιβάτες, το Μύνστερ-Όσναμπρικ έφτασε τους 220.000. Τα πράγματα πήγαν καλύτερα για το Ντόρτμουντ με 1,2 εκατομμύρια επιβάτες.

Με 24 κύρια αεροδρόμια – συμπεριλαμβανομένων γνωστών μεγάλων αεροδρομίων όπως η Φρανκφούρτη, το Μόναχο, το Ντίσελντορφ, το Βερολίνο και το Αμβούργο, καθώς και μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια όπως η Κολωνία / Βόννη, η Στουτγάρδη, το Ανόβερο και μερικά άλλα, η Γερμανία έχει υπερπροσφορά.

Όταν χάνεται ο τακτικός πελάτης …

Το να συνιστά ένα αεροδρόμιο βάση για μια αεροπορική εταιρεία του διασφαλίζει έναν ορισμένο αριθμό πτήσεων και επιβατών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αίτηση πτώχευσης του αεροδρομίου δεν αποτέλεσε έκπληξη αφού η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair απέσυρε όλο και περισσότερα αεροπλάνα από εκεί και τα μετέφερε στο μεγάλο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

Πολλά από τα περιφερειακά αεροδρόμια εξακολουθούν να λαμβάνουν κρατική υποστήριξη, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει λειτουργικές επιδοτήσεις μέχρι το 2024. Ένα μεγάλο πρόβλημα για τα αεροδρόμια, γιατί στην πραγματικότητα δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς επιδοτήσεις και άλλους δημόσιους πόρους.

Η εξειδίκευση ως ευκαιρία επιβίωσης

Το πώς θα πάνε τα πράγματα με τα αεροδρόμια μετά το 2024 είναι πάνω από όλα πολιτικό ζήτημα, λέει ο ειδικός της Deutsche Bank Έρικ Χάιμαν. Το κλείσιμο αυτών των αεροδρομίων είναι πιθανό. Αλλά θα μπορούσαν επίσης να μειωθούν τα πάγια κόστη συρρικνώνοντας τα, για παράδειγμα βγάζοντας από την κανονική κυκλοφορία τα μεγάλα αεροπλάνα. Τότε δεν θα χρειάζονταν πλέον να διατηρηθούν οι απαραίτητες υποδομές.

Το μέλλον ορισμένων περιφερειακών αεροδρομίων θα μπορούσε να συνίσταται στην εξειδίκευση σε πτήσεις εκπαίδευσης ή διάσωσης ή στην ιδιωτική αεροπορία, για παράδειγμα.

Η αεροπορική υποδομή στη Γερμανία περιλαμβάνει συνολικά σχεδόν 1.000 αεροδρόμια και πίστες προσγείωσης.

Η σημασία τους φάνηκε στην κρίση του κορωνοϊού, όταν πολλές μεταφορές γίνονταν συχνά με μικρότερα αεροπλάνα έξω από τα μεγάλα αεροδρόμια. Η περσινή έκθεση του BUND αναφέρθηκε επίσης στις κλιματικές επιπτώσεις των πτήσεων. Το συμπέρασμα της έκθεσης ήταν πως η στήριξη των μικρών αεροδρομίων με φορολογικά έσοδα είναι «σπατάλη χρημάτων που καταστρέφει το κλίμα».

Και όσο η χρήση τους περιορίζεται, τόσο οι κάτοικοι των γύρω περιοχών θα ασκούν πιέσεις, ώστε τα κονδύλια των δήμων ή των κρατιδίων για τα αεροδρόμια να χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς.

Πηγή: dw.com

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Οι “Παρασκευές για το Μέλλον” υπέβαλαν τα αιτήματά τους στα κόμματα του “φωτεινού σηματοδότη”

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Τα αιτήματά τους προς τα κόμματα που θα διαπραγματευτούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «φωτεινού σηματοδότη», Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), Πράσινους και Φιλελεύθερους (FDP), απηύθυναν οι εκπρόσωποι του κινήματος «Παρασκευές για το Μέλλον» στο Βερολίνο.

«Αυτή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι η τελευταία που μπορεί να πετύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα», δήλωσαν οι Λουίζα Νοϊμπάουερ και ‘Ανικα Ρίτμαν, ενώ στέκονταν μπροστά σε σκελετό δεινοσαύρου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. «Οι νέοι δεν θέλουν να εξαφανιστούμε όπως οι δεινόσαυροι», είπαν χαρακτηριστικά.

Ο νέος συνασπισμός πρέπει να δράσει πολύ γρήγορα στα θέματα του κλίματος, δήλωσαν οι ακτιβίστριες, τονίζοντας ότι το κίνημα δεν είναι ικανοποιημένο από όσα καταγράφονται στο κείμενο αρχών που προέκυψε από τις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των τριών κομμάτων.

Από κοινού με την οργάνωση «Επιστήμονες για το Μέλλον», το κίνημα «Παρασκευές για το Μέλλον» συνέταξε λίστα αιτημάτων.

Μεταξύ των αιτημάτων αυτών είναι η κατάρτιση προϋπολογισμού CO2 συμβατού με τη μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό, η κατάργηση του φυσικού αερίου έως το 2035, ο τερματισμός κατασκευής νέων αυτοκινητοδρόμων και η διάθεση 14 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τη χρηματοδότηση πολιτικών για το κλίμα διεθνώς.

«Δεν μιλάμε για πρασίνισμα του κυβερνητικού έργου, αλλά για ολοκληρωμένες αλλαγές στο σύστημα, οι οποίες είναι σε εκκρεμότητα. Το να συνεχίσουμε όπως μέχρι τώρα είναι πολιτική καταδικασμένη να αποτύχει», δήλωσε η κυρία Νοϊμπάουερ.

Από την πλευρά των επιστημόνων, ο Φόλκερ Κβάσνινγκ, καθηγητής για Ανανεώσιμα Ενεργειακά Συστήματα, επισήμανε ότι η ανθρωπότητα έχει πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι πίστευε και χαρακτήρισε «ενοχλητικό» το γεγονός ότι τα τρία κόμματα που διαπραγματεύονται δεν έχουν, όπως είπε, αντιληφθεί ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5 βαθμού, η Γερμανία θα πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτερη ήδη από το 2030.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες εκπομπές καυσαερίων μετά την πανδημία, απαιτούνται ακόμη πιο ριζικές περικοπές για να επιτευχθεί η επιθυμητή κλιματική ουδετερότητα. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διορθώσει ριζικά την πολιτική για το κλίμα», ανέφερε ο κ. Κβάσνινγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Υπηρεσιακή από την Τρίτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου ορκίζονται οι νέοι ομοσπονδιακοί βουλευτές, στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Bundestag. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καθίσταται κατόπιν υπηρεσιακή.

Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, μετά την ορκωμοσία στο Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της οποίας θα εκλεγεί και το νέο Προεδρείο του Σώματος, η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και τα μέλη της κυβέρνησης θα μεταβούν στο Προεδρικό Ανάκτορο Bellevue. Εκεί ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα ενημερώσει την Καγκελάριο ότι είναι πλέον υπηρεσιακή και εκείνη με τη σειρά της θα ζητήσει με επιστολή από τα μέλη της κυβέρνησης να παραμείνουν στις θέσεις τους, μέχρις ότου σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προαχθεί σε ανώτερες θέσεις περίπου 200 αξιωματούχοι του Δημοσίου, με μηνιαίες αποδοχές που φθάνουν ακόμη και τις 7.000 ευρώ.

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της Καγκελαρίας, με τον προσωπάρχη Χέλγκε Μπράουν να στέλνει αυστηρή σύσταση προς τους υπουργούς να περιοριστούν, αυτό το διάστημα, στην άσκηση των απολύτως αναγκαίων καθηκόντων τους.

Σύμφωνα με την BILD, ο κ. Μπράουν, με επιστολή του, ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να μην εγκρίνουν προαγωγές ή νέα προγράμματα διαφήμισης και να μην λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίες θα δεσμεύουν τους διαδόχους τους.

Η Μέρκελ μπορεί “να κοιμάται ήσυχη” με τον Σολτς στην καγκελαρία

Η Άγγελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι μπορεί «να κοιμάται ήσυχη» με την ιδέα ότι θα περάσει τη σκυτάλη της καγκελαρίας στον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, τον νικητή των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

«Θα υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές, αυτό εννοείται» εξήγησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. «Αλλά μπορώ να κοιμάμαι ήσυχη», πρόσθεσε.

Η Μέρκελ θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά της πριν από τα τέλη του έτους, έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία, εφόσον έχουν αίσια κατάληξη οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων (FDP).

Δίνοντας τη σκυτάλη στον νυν υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής της, η συντηρητική καγκελάριος δεν αναμένει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική.

«Δεν είχα ποτέ την εντύπωση ότι ο κ. Σολτς δαπανά εύκολα» χρήματα, σημείωσε.

Ο διάδοχός της θα αναλάβει επικεφαλής μιας χώρας όπου «το πολιτικό κλίμα έχει γίνει πιο τραχύ», σημείωσε. «Όταν έγινα καγκελάριος τα smartphone δεν υπήρχαν. Το Facebook ήταν ενός έτους, το Twitter εφευρέθηκε έναν χρόνο αργότερα. Ζούμε σε έναν κόσμο των μέσων ενημέρωσης που έχει μεταμορφωθεί εντελώς και αυτό συνέβαλε στην επιδείνωση του πολιτικού κλίματος», εξήγησε.

Η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε εξάλλου ότι «δεν καταφέραμε ακόμη να εγείρουμε το ενδιαφέρον των γυναικών για την πολιτική», ζητώντας «να συνεχιστεί η δουλειά ώστε οι γυναίκες να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους».

«Δεν μπορώ παρά να ενθαρρύνω τις γυναίκες» να ασχοληθούν με την πολιτική, πρόσθεσε. «Μόνο άνδρες, αυτό δεν ανταποκρίνεται πλέον στην εποχή μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η ελληνική συμμετοχή στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης το Σαββατοκύριακο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Με περισσότερους από 800 τίτλους βιβλίων, δεκατέσσερις εκδότες, πολλές εκδηλώσεις, τέσσερις συγγραφείς και πλήθος επαγγελματικές συναντήσεις συμμετέχει στη συνεχιζόμενη 72η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (ΔΕΒ) της Φρανκφούρτης το Ελληνικό Περίπτερο.

Η ΔΕΒ της Φρανκφούρτης είναι φέτος υβριδική. Αυτό σημαίνει πως πραγματοποιείται τόσο στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Έκθεσης όσο και διαδικτυακά, με τους περισσότερους συγγραφείς να λαμβάνουν μέρος ψηφιακά και τον Καναδά να αποτελεί την τιμώμενη χώρα.

Η Έκθεση λειτουργεί για το κοινό όλο το Σαββατοκύριακο (λήγει την Κυριακή 24 Οκτωβρίου).

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις βιβλιοθήκες του Ελληνικού Περιπτέρου, να ενημερωθούν για τις νέες κυκλοφορίες αλλά και να συναντήσουν τους προσκεκλημένους συγγραφείς: Ανδρέα Μήτσου, Νίκο Μπακουνάκη, Έρση Σωτηροπούλου και Λήδα Βαρβαρούση.

Οι εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου

Σάββατο 23 Οκτωβρίου

19.00-20.30 / (Weltenleser Bookshop, Oeder Weg 40, 60318, Frankfurt)

DAS KAVAFIS PROJECT

Παρουσίαση τριών νέων εκδόσεων για τον Καβάφη στη γερμανική γλώσσα από τις εκδόσεις Romiosini. Μια ανθολογία ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη, μια «Ανοιχτή επιστολή του Joachim Sartorius προς τον Καβάφη» και η μυθιστορηματική βιογραφία του ποιητή «Τι μένει από τη νύχτα» της Έρσης Σωτηροπούλου συνθέτουν την τριλογία «Das Kavafis Projekt».

Ομιλητές: Έρση Σωτηροπούλου, συγγραφέας του βιβλίου «Τι μένει από τη νύχτα» (Πατάκης 2015) και Κώστας Κοσμάς, επιμελητής εκδόσεων Romiosini. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του ΕΙΠ Νίκος Α. Κούκης.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: EDITION ROMIOSINI, ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (CeMoG) ΚΑΙ (ΕΙΠ).

  • Σήμερα το πρωί στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ HALL 4.1 / STAND G83 έγινε η διαδραστική παρουσίαση από τη συγγραφέα και εικονογράφο Λήδα Βαρβαρούση της επετειακής έκδοσης “Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας” του Ιδρύματος Ωνάση.

Κυριακή 24 Οκτωβρίου

11.00 – 13.00 / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ HALL 4.1 / STAND G83

Ανοιχτή συνάντηση συνεργασίας με εκπαιδευτικούς των ελληνικών σχολείων της Γερμανίας.

Στην έκθεση βιβλίων που παρουσιάζει το Ελληνικό Περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης συμμετέχουν φέτος 21 πολιτιστικοί φορείς και μουσεία που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΕΙΠ με πρόσφατες εκδόσεις τέχνης και πολιτισμού (λευκώματα, κατάλογοι μουσείων κλπ): Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Ακρόπολης, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ΜΟΜUS- Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Φεστιβάλ Αθηνών, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη, Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Casa Bianca), Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλειδών, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών (ΑΠΘ), Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Μουσείο Μπενάκη, Νομισματικό Μουσείο, Μουσείο Ούζου-ο κόσμος του Ούζου, Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Παράδοση της ορθόδοξης εικόνας της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας στο παρεκκλήσι της, στο Arget της Βαυαρίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Αγία Κορώνα μαρτύρησε το β΄ αιώνα μ.Χ. και η μνήμη της τιμάται από την ορθόδοξη Εκκλησία στις 11 Νοεμβρίου, ως Αγία Στεφανίδα, και στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία στις 14 Μαΐου, ως Αγία Κορώνα.

Σύμφωνα με το Συναξάριο οι δήμιοι λύγισαν τις κορυφές δύο δένδρων, έδεσαν εκεί τα χέρια της Αγίας και κατόπιν άφησαν ελεύθερες τις δύο κορυφές, με αποτέλεσμα το σώμα της μάρτυρος να διαμελιστεί. Η Αγία είναι γνωστή και για τη μεσιτεία της προς Κύριον ενάντια σε πανδημίες.

Πολλοί ρωμαιοκαθολικοί ιεροί ναοί στη Γερμανία και στην Αυστρία φέρουν το όνομα της Αγίας Κορώνας.

Στην κωμόπολη Arget της Βαυαρίας (κοντά στο Μόναχο) κτίστηκε το 1599 ένα παρεκκλήσι προς τιμή της Αγίας Κορώνας, μετά από μια θαυμαστή παρέμβαση της Αγίας.

Το 1807 κατεδαφίστηκε το παρεκκλήσι και μετά από νέα παρέμβαση της Αγίας επανακτίστηκε το 1820 και διασώζεται μέχρι σήμερα, ως διατηρητέο μνημείο του βαυαρικού κρατιδίου.

Όταν πέρυσι η πανδημία του κορωνοϊού εισέβαλε στη Βαυαρία και το Μόναχο, οι ιερείς της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης επισκέφθηκαν, στις 15 Μαρτίου 2020, το παρεκκλήσι της Αγίας Κορώνας και προσευχήθηκαν για τη σωτηρία της ανθρωπότητας από την πανδημία, τη θεραπεία των ασθενούντων από τον κορωνοιό και την ενίσχυση των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο π. Απόστολος Μαλαμούσης εξέφρασε πάραυτα την επιθυμία να δωρίσει η Ενορία Αγίων Πάντων μια ορθόδοξη βυζαντινή εικόνα της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας.

Ανέθεσε στον ιεροψάλτη του ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου και αγιογράφο κ. Πασχάλη Δουγαλή να αγιογραφήσει με βάση την ορθόδοξη βυζαντινή παράδοση μια εικόνα της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας με σκοπό την μόνιμη τοποθέτησή της στο παρεκκλήσι της, ως αέναη συνοδό των προσευχών των πιστών.

Στο γεγονός αναφέρθηκαν διεξοδικά τα τοπικά βαυαρικά ΜΜΕ αλλά και πολλές ιστοσελίδες και εφημερίδες σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Λόγω των διετών πολιτειακών περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας, η εικόνα παρέμεινε στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου και ορίστηκε τελικά η Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 για την επίσημη παράδοσή της στο παρεκκλήσι στο Arget.

Ο ιερατικώς προϊστάμενος της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης μετέφεραν την εικόνα της Αγίας και στα πλαίσια μιας σύντομης τελετής την επέδωσαν στον ρωμαιοκαθολικό ιερέα κ. Josef Steinberger και την τοποθέτησαν στο εσωτερικό του παρεκκλησίου.

Στο πίσω μέρος της εικόνας αναγράφηκαν τα ονόματα των δωρητών της εικόνας, εις μνημόσυνον αιώνιον.

Στην τελετή έλαβαν μέρος ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών Μονάχου υπό τη διεύθυνση του Προέδρου του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου και πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας ελλογ. καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Νικολακόπουλου και η εκκλησιαστική χορωδία της ρωμαιοκαθολικής ενορίας της πόλεως Sauerlach.

Το Απολυτίκιο της Αγίας Κορώνας συνέθεσε ο πρόεδρος του Οικουμενικού Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών Γερμανίας, Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Μύρων, ιερατικώς προϊστάμενος της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κολωνίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας επευλόγησε το γεγονός με χαιρετισμό, στον οποίο μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι η πανδημία μετατρέπει το ερώτημα για το νόημα της ζωής σε ερώτημα για τον Θεό και ότι η αναζήτηση του Θεού συνοδεύεται με τη μαρτυρία των Αγίων.

“Αυτή η πανδημία μας έδωσε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε και πάλι τη μαρτυρία και το μαρτύριο της Αγίας Κορώνας. Χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι αυτό λαμβάνει χώρα από κοινού, με διεκκλησιαστική ομόνοια και αρμονία. Επιτρέψτε μου ένα ακόμη σχόλιο. Στην εποχή μας γίνεται πολύς λόγος για μια „επιστροφή στην κανονικότητα“. Για μας τους Ορθοδόξους χριστιανούς η παρουσία του Θεού και των Αγίων Του στην καθημερινή μας ζωή ΕΙΝΑΙ μία βιωμένη και μεστή εμπειρίας κανονικότητα”.

Επίσης ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Φράισινγκ, Καρδινάλιος Reinhard Marx, με τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι με την πανδημία στράφηκε η προσοχή των πιστών στην Αγία Κορώνα και στο παρεκκλήσι της στο Arget, χάρηκε ιδιαίτερα για την διεκκλησιαστική τιμή στην Αγία, ευχαρίστησε την Ενορία των Αγίων Πάντων για την δωρεά της εικόνας και ευχήθηκε στους πιστούς που επισκέπτονται το παρεκκλήσι της Αγίας να έχουν την ευλογία του Θεού σε όλα τους τα προβλήματα.

Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ανέφερε το ότι η δωρεά της εικόνας στο παρεκκλήσι της Αγίας Κορώνας έλαβε χώρα με το τριπλό σκεπτικό: α) το παρεκκλήσι βρίσκεται μέσα στο δάσος, όπου ο άνθρωπος συναντά με την προσευχή το Θεό μέσα από το φυσικό περιβάλλον, με το θρόισμα των δένδρων, με τα αρωματικά φυτά και λουλούδια, με το τιτίβισμα των πουλιών και με τα ζώα του αγρού (οικολογία και προσευχή), β) το παρεκκλήσι εορτάζει το 200ο ιωβηλαίο του, με την εκ νέου ανοικοδόμηση το 1820 και έχει παράλληλη ιστορία με το 200o ιωβηλαίο της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021) και γ) δίνεται μαρτυρία για την κοινή των δύο αδελφών εκκλησιών, ορθοδόξου και ρωμαιοκαθολικής, τιμή των Αγίων της Εκκλησίας της πρώτης χιλιετίας μ.Χ.

Ο χρονικογράφος της περιοχής κ. Helmut Berthold ανέφερε εν ολίγοις βασικούς σταθμούς της ιστορίας του παρεκκλησίου της Αγίας Κορώνας στο Arget από το έτος 1599 μέχρι σήμερα και παρουσίασε μια μικρή έκθεση με φωτογραφίες σχετικά με την ιστορία του.

Η βαυαρική τηλεόραση παρουσίασε τρίλεπτο ρεπορτάζ σχετικά με την εκδήλωση στην εκπομπή Abendschau στις 11.10.21 με την δημοσιογράφο κ. Iris Tsakiridis και η μεγάλης κυκλοφορίας βαυαρική εφημερίδα Merkur με δύο ρεπορτάζ στις 06.10. και στις 12.10.21 αναφέρθηκε διεξοδικά στην προετοιμασία και στην παράδοση της εικόνας στο παρεκκλήσι.

Στην τελετή παράδοσης παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος Μονάχου Δρ. Βασίλειος Γκουλούσης με τη σεβαστή μητέρα του, η Δήμαρχος της πόλης Sauerlach κ. Barbara Bogner, ο Dr. Armin Wouters διευθυντής των διοικητικών υπηρεσιών (Ordinariat) της Αρχιεπισκοπής Μονάχου, ως εκπρόσωπος του Σεβ. Καρδιναλίου Μονάχου κ. Marx, η πρώην Δημοτική Σύμβουλος Μονάχου κ. Barbara Schone, η Πρόεδρος του Ιδρύματος Παλλάδιον Δρ. Βασιλεία Τριάρχη-Χέρρμανν, η αρχαιoλόγος-φιλόλογος και καθηγήτρια Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου κ. Μαρία Λιάνου, οι δωρητές της εικόνας κ. Ελένη Νταλάσου-Mertz με το σύζυγό της και η κ. Όλγα Συρανίδου, το ζεύγος Θεοδώρου και Ελένης Σιακαβάρα κ.ά.

Στις 11 Νοεμβρίου 2021, ημέρα εορτής της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας θα τελεστεί στις 11 π.μ. παράκληση της Αγίας και το παρεκκλήσι θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τις 3 μ.μ. για ξεναγήσεις των πιστών.

Πηγή φωτογραφιών: Βασίλειος Αδημούδης/ π. Απόστολος Μαλαμούσης και Robert Kinderle

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Σφοδρή κακοκαιρία προκάλεσε ο τυφώνας “Ιγνάτιος”

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο τυφώνας «Ιγνάτιος» πλήττει από χθες το πρωί τη Γερμανία με ιδιαίτερη σφοδρότητα, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, πέντε άτομα έχουν τραυματιστεί είτε επιβαίνοντας σε αυτοκίνητα τα οποία χτυπήθηκαν από ξεριζωμένα δέντρα είτε σε άλλα τροχαία ατυχήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία.

Στο Βρανδεμβούργο, ο μηχανοδηγός αμαξοστοιχίας τραυματίστηκε σοβαρά όταν, ενώ προσπαθούσε να απομακρύνει δέντρο από τις γραμμές, χτυπήθηκε από άλλο δέντρο.

Στην Σαξονία – ‘Ανχαλτ ένας 62χρονος ποδηλάτης τραυματίστηκε επίσης από την πτώση δέντρου και χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο με ελικόπτερο.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε χθες περισσότερες από 800 κλήσεις για βοήθεια, ενώ περισσότερα από 50.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Στο Βερολίνο έπνεαν χθες ισχυροί άνεμοι ενώ θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα πάρκα και ζωολογικοί κήποι.

Προβλήματα και καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν χθες όλη την ημέρα στη λειτουργία των σιδηροδρόμων, κυρίως στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν και στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, ενώ στη Θουριγγία, τη Σαξονία και και την Σαξονία – ‘Ανχαλτ η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών είχε διακοπεί για αρκετές ώρες.

Η ταχύτητα των ανέμων σε περιοχές του Μέλανα Δρυμού έφθασε ακόμη και τα 166 χλμ/ώρα.

Η Ομοσπονδιακή Μετεωρολογική Υπηρεσία σήμανε λήξη συναγερμού για τις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου η κακοκαιρία φαίνεται να υποχωρεί, συνιστά ωστόσο στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια
Advertisement
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ26 λεπτά πριν

Εκατόν πενήντα συλλήψεις σε επιχείρηση της Europol κατά του dark web

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ώρες πριν

Στα αυτοκίνητα κυψελών υδρογόνου το μέλλον της αυτοκίνησης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 ώρες πριν

Ναυάγιο κλασικών χρόνων που εντοπίσθηκε το 2019, διερευνήθηκε αρχαιολογικά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ19 ώρες πριν

Ανακαλύφθηκε και φωτογραφήθηκε ένας από τους πιο «βρεφικούς» εξωπλανήτες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ22 ώρες πριν

Σχεδόν 12.000 χιλιόμετρα το χρόνο διανύουν οι Ευρωπαίοι οδηγοί

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Λήγει αύριο η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τα δωρεάν εισιτήρια InterRail

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα πριν

Σε δύσκολη κατάσταση τα περιφερειακά αεροδρόμια στη Γερμανία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ1 ημέρα πριν

Η Ελλάδα κορυφαίος προορισμός για την Ευρώπη το 2021 στα WTΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες πριν

Κρατούμενος ζήτησε να επιστρέψει στη φυλακή γιατί δεν άντεχε τη… σύζυγό του

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Φύση, πολιτισμός και γαστρονομία: Οι βασικοί πυλώνες για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Τρίωρος αποκλεισμός για το αεροδρόμιο του Μονάχου λόγω… οπλοβομβίδας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ5 ημέρες πριν

Νέα Διοίκηση στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών – Νέος Πρόεδρος ο Γιάννης Νικολακάκης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 ημέρες πριν

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν βοηθούν ιδιαίτερα τους καπνιστές να κόψουν το παραδοσιακό τσιγάρο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Η Lufthansa συνιστά στους επιβάτες να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο του Βερολίνου τέσσερις ώρες πριν την αναχώρηση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 ημέρες πριν

Γερμανία: Σφοδρή κακοκαιρία προκάλεσε ο τυφώνας “Ιγνάτιος”

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

69χρονη ανέκτησε το τυχερό «ξυστό» μετά από απόπειρα κλοπής!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ5 ημέρες πριν

Γερμανία: Η πλειοψηφία απορρίπτει την ψήφο στα 16 έτη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Γερμανία: Λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας εισηγείται τον Νοέμβριο ο υπουργός Υγείας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες πριν

Εντυπωσιακή παρέλαση Ομογενών και Φιλελλήνων στη Στουτγάρδη για τα 200 χρόνια από το 1821

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

UBS: Στη Φρανκφούρτη ο μεγαλύτερος κίνδυνος “φούσκας” στην αγορά ακινήτων

Europolitis TV6 μήνες πριν

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Europolitis TV7 μήνες πριν

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV9 μήνες πριν

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV12 μήνες πριν

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Europolitis TV1 έτος πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV1 έτος πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 έτη πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement