Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακαλύφθηκε το μικρότερο άστρο λευκός νάνος που έχει βρεθεί ποτέ

Published

on

Λευκός νάνος (καλλιτεχνική απεικόνιση). Πηγή: Giuseppe Parisi

Αμερικανοί και άλλοι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον μικρότερο και με μεγαλύτερη μάζα λευκό νάνο που έχει ποτέ βρεθεί στο σύμπαν έως τώρα.

Έχει μάζα κατά 35% μεγαλύτερη του Ήλιου, παρόλο που ξεπερνά ελάχιστα σε μέγεθος τη Σελήνη, έχοντας διάμετρο μόνο 4.300 χιλιομέτρων (έναντι 3.475 χλμ. του φεγγαριού).

Πρόκειται για ένα βαρύ άστρο, σε απόσταση 130 ετών φωτός από τη Γη, το οποίο έχει προέλθει από τη συγχώνευση δύο άλλων μικρότερων λευκών νάνων.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την αστροφυσικό Ilaria Caiazzo του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη τόσο με επίγεια τηλεσκόπια της Καλιφόρνια και της Χαβάης, όσο και με διαστημικά (το ευρωπαϊκό Gaia και το αμερικανικό Neil Gehrels Swift).

Ο εν λόγω λευκός νάνος ZTF J1901+1458 διαθέτει ένα πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο φορές ισχυρότερο από εκείνο του Ήλιου.

Το άστρο, που έχει ηλικία μόνο 100 εκατομμυρίων ετών σε αυτή τη μορφή, περιστρέφεται με αστραπιαία ταχύτητα γύρω από τον άξονα του, διαγράφοντας μια πλήρη περιστροφή κάθε επτά λεπτά (έναντι 27 ημερών του Ήλιου).

Οι λευκοί νάνοι είναι τα απομεινάρια της βαρυτικής κατάρρευσης άστρων που κάποτε είχαν έως οκτώ ηλιακές μάζες.

Ο δικός μας Ήλιος, αφού διογκωθεί σε ερυθρό γίγαντα σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, τελικά θα αποβάλει τα εξωτερικά στρώματα του και θα συρρικνωθεί σε ένα πυκνό λευκό νάνο.

Σχεδόν το 97% των άστρων καταλήγουν λευκοί νάνοι.

Μόνο οι μαύρες τρύπες και τα άστρα νετρονίων έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα από τους λευκούς νάνους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα «σχεδόν φεγγάρι» ανακαλύφθηκε να περιστρέφεται γύρω από τη Γη

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα έναν αστεροειδή που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, και μάλιστα για χιλιάδες χρόνια.

Με την ονομασία 2023 FW13, ο διαστημικός αυτός βράχος θεωρείται ως ένα «σχεδόν φεγγάρι» ή «σχεδόν δορυφόρος», που σημαίνει ότι περιφέρεται γύρω από τον ήλιο σε παρόμοιο χρονικό πλαίσιο με αυτό της Γης, αλλά επηρεάζεται ελάχιστα από τη βαρυτική έλξη του πλανήτη μας.

Εκτιμάται ότι έχει διάμετρο 15 μέτρα, που ισοδυναμεί περίπου με τρία μεγάλα SUV παρκαρισμένα το ένα δίπλα στο άλλο.

Κατά τη διάρκεια της τροχιάς του γύρω από τον ήλιο, ο 2023 FW13 κάνει επίσης κύκλο γύρω από τη Γη, πλησιάζοντας σε απόσταση 14 εκατομμυρίων χιλιομέτρων τον πλανήτη μας, αναφέρει το Livescience.

Για λόγους σύγκρισης, το φεγγάρι έχει διάμετρο 3.474 χιλιόμετρα και πλησιάζει τη Γη στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του σε απόσταση 364.000 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τη NASA.

Ο 2023 FW13 παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο από το παρατηρητήριο Pan-STARRS, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του ηφαιστειακού βουνού Χαλεακάλα στη Χαβάη. Στη συνέχεια, η ύπαρξη του αστεροειδούς επιβεβαιώθηκε από το τηλεσκόπιο Καναδά-Γαλλίας-Χαβάης στη Χαβάη και από δύο παρατηρητήρια στην Αριζόνα.

Τελικά, καταχωρήθηκε επίσημα ως εύρημα την 1η Απριλίου από το Κέντρο Μικρών Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αστεροειδής περιστρέφεται γύρω από τη Γη τουλάχιστον από το 100 π.Χ. ενώ θα συνεχίσει να έχει τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας τουλάχιστον μέχρι το 3700.

Παρά το γεγονός ότι αιωρείται σχετικά κοντά στη Γη, αυτός ο… οιονεί δορυφόρος πιθανότατα δεν βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τον πλανήτη μας.

«Τα καλά νέα είναι ότι μια τέτοια τροχιά δεν οδηγεί σε τροχιά πρόσκρουσης», δήλωσε ο αστρονόμος Άλαν Χάρις στο Ινστιτούτο Διαστημικής Επιστήμης, στο Sky & Telescope.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολυετής έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ερημοποίηση των δασών της Μεσογείου

Published

on

Από

Φωτογραφία από την έρευνα στην περιοχή Τενάγη Φιλίππων. Πηγή φωτογραφίας: Andreas Koutsodendris

Η περιοχή Τενάγη Φιλίππων, στην ανατολική Μακεδονία, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σημεία αναφοράς για την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνοντας πληροφορίες για τις αλλαγές που σημειώθηκαν στην περιοχή για πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια.

Μια ομάδα ερευνητών από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ελλάδας μελέτησε απολιθωμένη γύρη που συνέλεξε στο σημείο αυτό και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ερημοποίηση που απειλεί τα δάση της Μεσογείου.

Ο τυρφώνας (έλος) στα Τενάγη Φιλίππων είναι μοναδικός. Είναι ο βαθύτερος σε παγκόσμιο επίπεδο, με πάχος περίπου 170 μέτρα που αντιστοιχούν σε μια απόθεση της τύρφης τα τελευταία 1.300.000 χρόνια.

Αποτελεί λοιπόν ένα σπάνιο κλιματικό αρχείο, ένα από τα λίγα σημεία αναφοράς για τα χερσαία περιβάλλοντα σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έλληνας ερευνητής του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, Ανδρέας Κουτσοδενδρής, παρομοιάζει τα Τενάγη Φιλίππων με ένα μεγάλο βιβλίο Ιστορίας, όπου κάθε εκατοστό της τύρφης αντιστοιχεί σε μια σελίδα με πληροφορίες για αλλαγές στη βλάστηση και στο κλίμα της περιοχής.

«Οι πιο πολλές περιοχές μάς δίνουν πληροφορίες για μερικές εκατοντάδες ή λίγες χιλιάδες χρόνια. Το μοναδικό της περιοχής Τενάγη Φιλίππων είναι ότι έχουμε ένα κλιματικό αρχείο που πηγαίνει πίσω σε βάθος χρόνου και είναι μοναδικό. Αφορά στην Ιστορία που έχει καταγραφεί εκεί τα τελευταία 1,3 εκατομμύρια χρόνια», λέει χαρακτηριστικά.

Μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και τον κ. Κουτσοδενδρή, διεξάγει στην περιοχή έρευνα για σχεδόν 20 χρόνια, έχοντας ως στόχο να καταγράψει τις αλλαγές στο οικοσύστημα της περιοχής σε βάθος χρόνου, πληροφορίες πολύτιμες και για τη βιωσιμότητά της στο μέλλον.

Η επιλογή της περιοχής αυτής έγινε και για έναν ακόμα λόγο.

Το κλίμα στα Τενάγη Φιλίππων είναι αντιπροσωπευτικό για τις ξηρές περιοχές της Μεσογείου, δηλαδή για τα δύο τρίτα της λεκάνης της Μεσογείου που υπολογίζονται σε περίπου 76 εκατομμύρια εκτάρια.

Οπότε οι εκτιμήσεις των ερευνητών για τις αλλαγές στο κλίμα εδώ αφορούν και στο μεγαλύτερο ποσοστό των οικοσυστημάτων της Μεσογείου.

Αντικείμενο μελέτης αποτέλεσε η γύρη, που, όπως εξηγεί ο κ. Κουτσοδενδρής, αν βρεθεί στο κατάλληλο περιβάλλον, μπορεί να διατηρηθεί για εκατομμύρια χρόνια μέσα στα ιζήματα και να δώσει σημαντικές πληροφορίες για τη βλάστηση και άρα το κλίμα του παρελθόντος.

Η ερευνητική ομάδα εστίασε στα ανώτερα 90 μέτρα της τύρφης, που αντιστοιχούν περίπου στα τελευταία 500.000 χρόνια ιστορίας της περιοχής.

Αφού έκαναν γεωτρήσεις για τη συλλογή ιζημάτων, οι επιστήμονες μελέτησαν περίπου 2.500 δείγματα γύρης που διατηρήθηκαν σε ιζήματα διαφορετικού βάθους για να εντοπίσουν τις διακυμάνσεις του κλίματος και της βλάστησης κατά την περίοδο αυτή.

Τα δείγματα που επιλέχθηκαν έχουν χρονική απόσταση μεταξύ τους περίπου 200 χρόνια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η χρονική διαφορά είναι μόλις 80 χρόνια, προκειμένου η βλάστηση και οι αλλαγές της κατά τη διάρκεια αυτών των 500.000 χρόνων να μπορεί να μελετηθεί με μεγάλη ακρίβεια.

Τα δεδομένα από τη μελέτη της γύρης συσχετίστηκαν με γεωχημικές αναλύσεις της τύρφης, η χημική σύσταση της οποίας αλλάζει ανάλογα με το κλίμα της κάθε εποχής, καταγράφοντας με λεπτομέρεια τις μεταβολές στα επίπεδα βροχόπτωσης.

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν καταδεικνύουν ότι στο παρελθόν, μόλις οι βροχοπτώσεις έπεσαν σε χαμηλά όρια, τα μεσογειακά δάση μετατράπηκαν σε στέπες ταχύτατα, μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι η ποσότητα των βροχοπτώσεων στην περιοχή της Μεσογείου επηρεάστηκε από τις αλλαγές στην περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο του άνθρακα, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό σήμερα που, όπως εξηγεί ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θεωρείται η μεγαλύτερη των τελευταίων 4,5 εκατομμυρίων χρόνων.

«Επειδή τα μεσογειακά δάση είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην κλιματική αλλαγή, η ανησυχία για την επιβίωσή τους αυξάνεται υπό το πρίσμα των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της συνακόλουθης υπερθέρμανσης του πλανήτη», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουτσοδενδρής.

Οι παραπάνω πληροφορίες σε συνδυασμό με τα εξειδικευμένα κλιματικά μοντέλα που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες προειδοποιούν για μια δραματική μείωση των βροχοπτώσεων και άρα πιθανή ερημοποίηση των δασών της Μεσογείου στο εγγύς μέλλον.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η εξαφάνιση των δασών της Μεσογείου δεν θα γίνει σταδιακά αλλά με πολύ γρήγορους ρυθμούς, γι’ αυτό και χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις διαχείρισης των δασών ώστε αυτά να γίνουν πιο ανθεκτικά.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications», συμμετέχει μια μεγάλη ομάδα ερευνητικών φορέων. Από την Ελλάδα συμμετέχει το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με τον καθηγητή Κίμωνα Χρηστάνη. Επίσης, παίρνουν μέρος το Ινστιτούτο Εξελικτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ με τον Έλληνα ερευνητή, Βασίλη Δάκο, η Σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, το Τμήμα Μοριακής Βοτανολογίας του Πανεπιστημίου του Χόχενχαϊμ, το Ινστιτούτο Γεωλογίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Ρόγιαλ Χόλογουεϊ του Λονδίνου, το Κέντρο Βιοποικιλότητας και Κλιματικής Έρευνας Σένκενμπεργκ στη Φρανκφούρτη και η Σχολή Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημιουργίες μαθητών και μαθητριών απ’ όλη την Ελλάδα με θέμα την κλιματική κρίση

Published

on

Από

Η ομαδκή αφίσα από το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Πατρών με τίτλο: «Σπίτι μας είναι εκεί, που το περιβάλλον είναι γεμάτο ζωή».
Πηγή φωτογραφίας: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χρησιμοποιώντας μολύβια, ξυλομπογιές, πινέλα και μπογιές, μαθητές και μαθήτριες νηπιαγωγείων, γυμνασίων και λυκείων απ’ όλη την Ελλάδα προσπάθησαν να αποτυπώσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον.

Περισσότεροι από 1.800 μαθητές και μαθήτριες όλων των ηλικιών, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά πρόσφυγες, έλαβαν μέρος στον 26ο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας που διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με θέμα «Το αύριο είναι τώρα! Κλιματική κρίση και αναγκαστικός εκτοπισμός».

Σκίτσα, αφίσες, κολλάζ και κόμικς μαθητών και μαθητριών από Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Λαμία, Σέρρες και Χαλκιδική, ήταν τα έργα που διακρίθηκαν και προσπάθησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα για την κλιματική αλλαγή και τις δράσεις που χρειάζονται, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που αυτή φέρει.

Σε σκούρο φόντο και με χρώματα όπως το γκρι, το κόκκινο και το μαύρο, ο μαθητής της Γ’ Λυκείου, Shahram Alami, που παράλληλα με το σχολείο του παρακολουθεί τα μαθήματα του SolidarityNow στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Σερρών με το σκίτσο «Πυρκαγιά» προσπάθησε να αναδείξει τις δασικές πυρκαγιές ως μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Έμπνευση για εκείνον αποτέλεσαν οι εικόνες από τις δασικές πυρκαγιές που προέβαλλαν οι ειδήσεις το προηγούμενο καλοκαίρι.

«Σπίτι μας είναι εκεί που το περιβάλλον είναι γεμάτο ζωή», ήταν το μήνυμα της αφίσας που δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Αρσακείου νηπιαγωγείου Πατρών, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα ότι όσοι μεταναστεύουν κουβαλούν μαζί τους τα όνειρα και τις ελπίδες τους για μια καλύτερη ζωή. Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η νηπιαγωγός Μαρία Κανελλοπούλου, στην αρχή τα παιδιά έπρεπε να κατανοήσουν τι είναι η κλιματική αλλαγή, πώς επηρεάζει το περιβάλλον και πώς συνδέεται με τη μετανάστευση.

«Κλείσαμε τα μάτια και ονειρευτήκαμε ένα περιβάλλον που είναι υγιές, που δεν θα έχει μόλυνση. ‘Αρχισαν τα παιδιά και έλεγαν διάφορες ιδέες για το πώς θα αποτυπώσουμε σε μια αφίσα ένα περιβάλλον που θα έχει πράσινο και θα είναι χαρούμενο, κι ένα άλλο περιβάλλον που θα είναι θλιβερό. Αναλύσαμε τι είναι αυτό που κάνει κακό στο περιβάλλον μας. Μετά πήγαμε στο δεύτερο θέμα που αφορά την μετανάστευση», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κανελλοπούλου.

«Το αύριο είναι τώρα!», είναι ο τίτλος του σκίτσου της μαθήτριας της Α’ Τάξης στο 4ο Γυμνάσιο Πολίχνης Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνας Τσαχουρίδου, που μοιράζεται το βραβείο με την Ειρήνη Καρμάλη, μαθήτρια της Γ’ Τάξης στο 5ο Γυμνάσιο Λαμίας. 

Στο σκίτσο της, η 13χρονη Κωνσταντίνα Τσαρουχίδου απεικονίζει μία αρκούδα εγκλωβισμένη μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι, πάνω σε έναν πάγο που λιώνει, την ίδια ώρα που από κάτω υπάρχουν σκουπίδια. Η μαθήτρια της πρώτης γυμνασίου, προσπάθησε να αναδείξει τον κίνδυνο και την απειλή που διατρέχει ο πλανήτης λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την αβεβαιότητα που υπάρχει για το μέλλον.

Για το νικητήριο κόμικ της με τίτλο «Μία ανάκλαση του κόσμου μας», η Ειρήνη Καρμάλη εμπνεύστηκε από το ποίημα του Robert Frost “Nothing Gold Can Stay” και εξηγεί: «Με βάση το ποίημα, προσπάθησα να αποδώσω τον πλανήτη μας προσωποποιημένο ως μια γυναίκα, έχοντας πάνω της μια ποικιλία από οργανισμούς που ακμάζουν, δηλαδή στην χρυσή εποχή του. Όπως ο κόσμος μας παρακμάζει από την κλιματική αλλαγή, έτσι και ο κήπος της Εδέμ, από το έντονο χρυσό χάνει τα φύλλα του».

Παίρνοντας κούτες που βρήκαν πεταμένες από τα σούπερ μάρκετ, καθώς και πλαστικές σακούλες, οι συμμετέχοντες από την Στ’ τάξη του δημοτικού σχολείου Πευκοχωρίου Χαλκιδικής, έφτιαξαν το ομαδικό κολλάζ «Μια θάλασσα όλο θλίψη». Τα παιδιά, αφού είδαν διάφορα βίντεο από το διαδίκτυο, καθώς και μια ταινία για όσα βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών Μάρσαλ, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το κολλάζ απευθύνοντας ουσιαστικά κάλεσμα σε όλες τις κυβερνήσεις να εργαστούν πραγματικά για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης της γης.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπαιδευτικός και διευθύντρια του σχολείου, Βικτωρία Παντελίδου, «αυτό που τους εντυπωσίασε είναι ότι συνειδητοποίησαν ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι μία ανθρωπογενής ενέργεια και ότι χρειάζεται ο άνθρωπος να κάνει πολλές αλλαγές στη ζωή του για να σώσει το περιβάλλον».

Αναλυτικότερα τα έργα που διακρίθηκαν είναι τα εξής:

Ομαδική συμμετοχή, Αφίσα – Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Πατρών. Δημιουργία: Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Μπαλτουμάς, Αλέξης Καρκούλιας, Φοίβος Παναγόπουλος, Ανδρέας – Οδυσσέας Μαζαράκης, Αντώνης – Μάριος Κωνσταντινίδης, ‘Αγγελος Κανελλόπουλος, Ευαγγελία Κουλαξή, Μαριάμ Νικολοπούλου, Χάρις Μητρούλια, Αγγελική Βασιλοπούλου. Τίτλος έργου: «Σπίτι μας είναι εκεί, που το περιβάλλον είναι γεμάτο ζωή».

Ομαδική συμμετοχή, Κολλάζ – Δημοτικό Σχολείο Πευκοχωρίου Χαλκιδικής, ΣΤ’ Δημοτικού- Δημιουργία: Στυλιανός Μιτελούδης, Σαφαρίδης Κωνσταντίνος, Πάολο Σουμπάσι, Νικόλαος Καπουράνης. Τίτλος έργου: Μια θάλασσα όλο θλίψη

Ατομική συμμετοχή, Κόμικ – Δημιουργία: Ειρήνη Καρμάλη, Γ’ Γυμνασίου, 5ο Γυμνάσιο Λαμίας. Τίτλος έργου: Μία ανάκλαση του κόσμου μας

 Ατομική συμμετοχή, Σκίτσο. Δημιουργία: Κωνσταντίνα Τσαρουχίδου, Α’ Γυμνασίου, 4ο Γυμνάσιο Πολίχνης. Τίτλος έργου: Το αύριο είναι τώρα!

Ατομική συμμετοχή, Σκίτσο. Δημιουργία: Alami Shahram, Γ’ Λυκείου, Solidarity Now, Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Σερρών. Τίτλος έργου: Πυρκαγιά

Στον διαγωνισμό, που διεξήχθη ηλεκτρονικά με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, συμμετείχαν μαθήτριες και μαθητές από σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και δομές μη κυβερνητικών οργανώσεων για την υποστήριξη της εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων.

Όπως τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού είχε το δύσκολο έργο να κρίνει όλα τα έργα με βάση τη συνάφεια, την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητά τους, καταλήγοντας στις νικητήριες συμμετοχές ανά σχολική βαθμίδα.

Τα έργα των παιδιών που διακρίθηκαν, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα https://www.unhcr.org/gr/student-contest-22

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πανσέληνος Ιουνίου: Ορατό σήμερα το «Φεγγάρι της Φράουλας»

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η πρώτη Πανσέληνος του φετινού καλοκαιριού θα σημειωθεί σήμερα το βράδυ (4/6) και πρόκειται για το λεγόμενο «Φεγγάρι της Φράουλας».

Η πανσέληνος φέρει αυτή την ονομασία, καθώς ο Ιούνιος είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για τη συγκομιδή της.

Οι ειδικοί την περιγράφουν ως πορτοκαλί σφαίρα που σταδιακά θα κιτρινίζει και όταν ανέβει ψηλά θα είναι ως και 30% πιο φωτεινή αλλά ίσως και υπερβολικά θολή.

Πηγή: ertnews.gr

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Θεσσαλονίκη η Διεθνής Έκθεση CRAFTHUB με περισσότερα από 100 έργα σύγχρονων δημιουργών

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: OECON GROUP

Ο εμβληματικός Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ υποδέχεται τη διεθνή έκθεση «CraftHub, Investigating craft practices across Europe», από 7 έως 21 Ιουνίου 2023.

Η Έκθεση παρουσιάζει μια σειρά επιλεγμένων έργων Ευρωπαίων και Ελλήνων σύγχρονων χειροτεχνών που βασίστηκαν στη βαθιά κατανόηση των υλικών και των διαδικασιών τους.

Μοιράζονται – μέσω της έκθεσης – τη σύλληψη και τη δημιουργία αντικειμένων σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων και εφαρμογών κεραμικής, κοσμήματος, ραπτικής, γλυπτικής, υφαντικής και μεικτών τεχνικών.

Η επιλογή των έργων έγινε από διεθνή κριτική επιτροπή μέσα από ανοικτό κάλεσμα.

Έργο του Βασίλη Καρκατσέλη, Εκλεγμένου Απόφοιτου. Πηγή φωτογραφίας: OECON GROUP

Η έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται την Τεταρτη 7 Ιουνίου και ώρα 18:30, σε συνεργασία με τον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ και διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη από την ΟECON Group, υπό την επιμέλεια των Βασίλη Καρκατσέλη και Εβίτας Σταύρου, θα πλαισιωθεί με διάφορες παράλληλες δραστηριότητες και διαδραστικά δωρεάν εργαστήρια (Εργαστήριο εικαστικού κοσμήματος, Εργαστήριο κατασκευής πιλήματος-feltingprocess), σκιτσορεπορτάζ, ξεναγήσεις στην έκθεση και την περιοχή καθώς  και liveart παρουσιάσεις, στις οποίες θα διερευνηθούν οι στόχοι και ο αντίκτυπος του έργου Crafthub σε τρία σημαντικά και επίκαιρα ζητήματα: κυκλική οικονομία, κοινωνική ένταξη και ενδυνάμωση.

Έργο του Θοδωρή Λάλου. Πηγή φωτογραφίας: OECON GROUP

Σημειώνεται ότι τα έργα έχουν εκτεθεί ήδη σε Ιταλία και Γερμανία, και μετά την Ελλάδα, θα ταξιδέψουν σε Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ουαλία και Νορβηγία.

Την παραγωγή της έκθεσης ανέλαβαν η CUBE Ngo και το CrafTopia Hub, και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής & Marketing του Νομού Θεσσαλονίκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Έργο της Μαρίας Παπατζέλου – Nukumori washi art kimono.
Πηγή φωτογραφίας: OECON GROUP

Η μοναδική αυτή έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Crafthub, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Creative Europe και είναι μια σύμπραξη εννέα ευρωπαϊκών οργανισμών από διάφορους τομείς εμπειρογνωμοσύνης, όλοι αφοσιωμένοι στο όραμα της προώθησης της χειροτεχνίας σε νέο κοινό, νέες αγορές, υποστηρίζοντας παράλληλα ανερχόμενους δημιουργούς.

Έργο του Θανάση Ράπτη – Φωτοχαρακτική. Πηγή φωτογραφίας: OECON GROUP

Σύμφωνα με τους διοργανωτές “το έργο Crafthub γεννήθηκε από ένα κοινό πάθος για την χειροτεχνία, την κληρονομιά, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, την πρακτική, τα υλικά, την καινοτομία και τον πειραματισμό της.

Η συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας έδωσε τη δυνατότητα να παραδώσουμε ένα ευρύ πρόγραμμα δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει: τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης υλικών, καλλιτεχνικές διαμονές, εργαστήρια ενδυνάμωσης ανερχόμενων κατασκευαστών, δημιουργία εκπαιδευτικών βίντεο,
συνεντεύξεις δημιουργών, μία περιοδεύουσα έκθεση, ένα συνέδριο, ένα φεστιβάλ και πολλά άλλα”.

Έργο της Κωνσταντίνας Σούρα – Σπείρα. Πηγή φωτογραφίας: OECON GROUP

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ, Ελένης Ζωγράφου 3, στη Θεσσαλονίκη, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ώρες λειτουργίας: Από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 14:00, Τετάρτη 10:00-20:00. Σημειώνεται ότι οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα.

Έργο της Μερόπης Βερβέρη – The Interlacement Silkline.
Πηγή φωτογραφίας: OECON GROUP

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Διεθνή Έκθεση CRAFTHUB, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στο τηλέφωνο 2314054506, στα Emails info@craftopia.gr & info@oecon.gr αλλά και στις ιστοσελίδες oecon.gr και crafthub.eu.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμμόρφωση της Ελλάδας με τους κανόνες φορολογίας των αυτοκινήτων ζητά η ΕΕ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για τη φορολογία των αυτοκινήτων.

Με μια συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι δεν εφαρμόζει ορθά τους ενωσιακούς κανόνες για τα μεταχειρισμένα οχήματα που αγοράζονται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Μια πρώτη προειδοποιητική επιστολή εστάλη στην Ελλάδα στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 σχετικά με το τέλος ταξινόμησης και τον περιβαλλοντικό φόρο για τα εν λόγω οχήματα. Έκτοτε, η Ελλάδα έχει επεκτείνει την εφαρμογή του περιβαλλοντικού φόρου σε νέες κατηγορίες οχημάτων.

Ο εν λόγω περιβαλλοντικός φόρος εισάγει διακρίσεις μεταξύ των μεταχειρισμένων οχημάτων που αγοράζονται και ταξινομούνται στην Ελλάδα και των μεταχειρισμένων οχημάτων που αγοράζονται σε άλλα κράτη μέλη και στη συνέχεια ταξινομούνται στην Ελλάδα.

Κατά συνέπεια, η Επιτροπή επεκτείνει τώρα το πεδίο εφαρμογής της παράβασης λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τροποποιήσεις που εισήχθησαν στην ελληνική νομοθεσία.

Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στη συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή. Αν η Ελλάδα δεν λάβει μέτρα εντός των επόμενων δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ6 ώρες ago

Ένα «σχεδόν φεγγάρι» ανακαλύφθηκε να περιστρέφεται γύρω από τη Γη

ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες ago

Απευθείας σύνδεση Πρέβεζα – Λάρνακα με δύο εβδομαδιαίες πτήσεις της Cyprus Airways

ΕΙΔΗΣΕΙΣ19 ώρες ago

Πολυετής έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ερημοποίηση των δασών της Μεσογείου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Δημιουργίες μαθητών και μαθητριών απ’ όλη την Ελλάδα με θέμα την κλιματική κρίση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Πανσέληνος Ιουνίου: Ορατό σήμερα το «Φεγγάρι της Φράουλας»

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Έντονη η παρουσία του τσακαλιού στο Εθνικό Πάρκο της λίμνης Κερκίνης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Στη Θεσσαλονίκη η Διεθνής Έκθεση CRAFTHUB με περισσότερα από 100 έργα σύγχρονων δημιουργών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Οι διαφορές στα ελαστικά μεταξύ ηλεκτρικών και συμβατικών αυτοκινήτων

ΥΓΕΙΑ2 ημέρες ago

Εγχείρημα ανίχνευσης 50 τύπων καρκίνου με εξέταση αίματος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 ημέρες ago

Συμμόρφωση της Ελλάδας με τους κανόνες φορολογίας των αυτοκινήτων ζητά η ΕΕ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Εβδομάδα 4 ημερών, το μέλλον της εργασίας;

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Τα εκλογικά τμήματα στην Γερμανία για τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Μαΐου 2023».

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ7 ημέρες ago

Ενθαρρύνοντας την ειλικρίνεια στα παιδιά

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Προς απλοποίηση η απόκτηση γερμανικής υπηκοότητας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία προς τιμήν του Αγίου Χριστοφόρου στο Μπόχουμ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Το χωριό Χάλστατ ύψωσε φράχτη για να εμποδίζει τους τουρίστες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Αύξηση του κόστους κατασκευής θα επιφέρει η εφαρμογή του Euro 7 στα οχήματα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024 θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Στο Κρέφελντ η έκθεση «1821. Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση»

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βερολίνο για την ψήφο των Αποδήμων

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis