Επικοινωνήστε μαζί μας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδέες Ελλήνων μαθητών που ξεχώρισαν στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια στάση όπου μπορούν οι πολίτες να γυμναστούν ενώ περιμένουν το λεωφορείο, μια άλλη όπου βλέποντας τη διαφήμιση οι υποψήφιοι επιβάτες μπορούν να παίξουν pong και να χάνουν θερμίδες παράγοντας ενέργεια για το περιβάλλον κι ένα ρομπότ που κάνει μέχρι και παρκούρ, είναι οι καινοτόμες ιδέες και κατασκευές μαθητών από σχολεία της χώρας μας, που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας FIRST Lego League 2021 και απέσπασαν, εκτός από διακρίσεις, και τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ο διαγωνισμός μπορεί να έγινε φέτος υβριδικά εξαιτίας των υγειονομικών συνθηκών, αλλά οι κατασκευές των μαθητών δεν απέχουν πολύ από το να εφαρμοστούν στην καθημερινότητα και να προάγουν τα οφέλη της γυμναστικής, που ήταν και το φετινό θέμα.

Γυμναστική … περιμένοντας το λεωφορείο

Περιμένεις το λεωφορείο και τα λεπτά κυλούν βασανιστικά και αργά; Όχι πια. Με την κατασκευή των μαθητών της ΝGK ομάδας ρομποτικής του 2ου δημοτικού σχολείου Καλυβίων, με την οποία κατέκτησαν και την 1η θέση ανάμεσα σε 200 ομάδες στην κατηγορία Motivate Award του FIRST LEGO League, ο χρόνος γίνεται εποικοδομητικός.

Ο πολίτης στις στάσεις γυμνάζεται και παράγει ενέργεια μέχρι να επιβιβαστεί.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αβραάμ Τριανταφυλλίδης, προπονητής της  ομάδας, εξήγησε πώς γεννήθηκε η ιδέα των παιδιών να μεταμορφωθούν οι στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) σε ευκαιρίες ήπιας άθλησης και ανταποδοτικού οφέλους με αντίκτυπο στους πολίτες.

«Υπολογίστηκε πως οι Έλληνες περιμένουν στις στάσεις περίπου 152 ώρες τον χρόνο, δηλαδή περίπου 6 μέρες, χωρίς να έχουν κάτι δημιουργικό να κάνουν. Με τη βοήθεια της επιστημονικής της ομάδας και πλήθος από experts στο αντικείμενο, η ομάδα NGK δημιούργησε μία σειρά οργάνων, τα «N Power» κατά τη διάρκεια της χρήσης των οποίων παράγεται ενέργεια, που στη συνέχεια αποθηκεύεται σε μπαταρίες. Τα όργανα αυτά θα τοποθετηθούν σε στάσεις, παρέχοντας την ευκαιρία να αθληθούν οι πολίτες, έχοντας προσωπικό, οικολογικό και οικονομικό παράλληλα όφελος», δήλωσε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, η αναμονή στις στάσεις από …κενός χρόνος μετατρέπεται σε απρόβλεπτη ευκαιρία άθλησης και προσφοράς σε ενέργεια που χρησιμοποιείται είτε με τον φωτισμό του γύρω χώρου, είτε με τη φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών, σύμφωνα με την κατασκευή των μαθητών.

Τα παιδιά από την Πάτρα που έβαλαν … βαράκια για γυμναστική στις στάσεις

Δέκα παιδιά από δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, συγκεκριμένα από την έκτη τάξη μέχρι την πρώτη λυκείου, εννιά αγόρια κι ένα κορίτσι είναι τα μέλη της ομάδας «Happy Fit.Ment – Robotica.gr», που κατέκτησαν την 5η Θέση στον διαγωνισμό. Οι μαθητές κινήθηκαν στο ίδιο πνεύμα, αυτό της αξιοποίησης του χρόνου αναμονής στις στάσεις, με μια διαφορετική  κατασκευή και παρουσιάζοντας το δικό τους καινοτόμο project.

«Στην πόλη μας, την Πάτρα, η αναμονή συνολικά ξεπερνάει τα 3 χρόνια! Τα παιδιά λοιπόν έκαναν χρήση της διαφήμισης που υπάρχει στις στάσεις και συνήθως δεν παρατηρεί ο πολίτης. Ένα μέρος της διαφήμισης μετατρέπεται σε ηλεκτρονικό παιχνίδι (το ιστορικό παιχνίδι pong)», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προπονητής της ομάδας, ηλεκτρολόγος μηχανικός Ανδρέας Τσιμπούρης.

Για την υλοποίηση της ιδέας της, η ομάδα ενσωμάτωσε στη φωτεινή διαφήμιση των στάσεων μια οθόνη και προγραμμάτισε πλακέτα ώστε να φαίνεται τόσο μέρος της διαφήμισης όσο και το παιχνίδι, ενώ μέσω αισθητήρων μεταφέρεται η κίνηση από τα χειριστήρια- βαράκια στο παιχνίδι.

«Η πλακέτα έχει επίσης δυνατότητες ασύρματης σύνδεσης (bluetooth, wifi) που μπορούν να αξιοποιηθούν σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα αλλά και μελλοντικά συστήματα ενημέρωσης των πολιτών για τα δρομολόγια των λεωφορείων», εξηγεί ο κ. Τσιμπούρης.

Όπως λέει, το όφελος για τους χρήστες και για την κοινωνία είναι πολύ μεγάλο, αν σκεφτούμε ότι η χρήση του συστήματος μόνο 8 ώρες σε κάθε στάση ημερησίως μπορεί να βοηθήσει συνολικά να καίγονται πάνω από 400.000 θερμίδες ετησίως και μάλιστα σ’ έναν χώρο που οι άνθρωποι ήταν εντελώς ακίνητοι πριν από την εφαρμογή της ιδέας.

Το ρομπότ που κάνει μονόζυγο, παρκούρ και αναλαμβάνει επικίνδυνες αποστολές

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της Ακαδημίας Ρομποτικής – FutureLab από τη Θεσσαλονίκη απαρτίζεται από 7 μαθητές, ηλικίας 14 έως 16 ετών, και κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη του Robot Game στο FLL Open Greece 2021.

Το ρομπότ που σχεδίασαν και κατασκεύασαν εκτέλεσε άριστα τις αποστολές μιας ειδικά σχεδιασμένης πίστας στον καλύτερο χρόνο συγκεντρώνοντας σκορ 585/600 και κάνει απίστευτα πράγματα!

Ο προπονητής τους Πέτρος Περλαντίδης, Μηχανικός Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Υπ. Διδάκτορας Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονία, που κατεβαίνει στους αγώνες για δεύτερη φορά με τους μαθητές του τα τελευταία τρία χρόνια, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως το ρομπότ έχει πολλές διαφορές από άλλες κατασκευές και διαφορετικό ρόλο, που δεν είναι άλλος από το να καταφέρει να διαγωνιστεί σε μια πίστα με πολλές δοκιμασίες.

«Το ρομπότ των μαθητών μας έχει αποστολές σε μια πίστα. Εκτός από το να κουνήσει πόδια, να βάλει αντικείμενα σε κάποιες θέσεις, είναι ένα ρομπότ που λύνει γρίφους, συμμετέχει σε αποστολές, κάνει αθλήματα αναποδογυρίζει, παίζει μπάσκετ, κάνει μονόζυγο και προσομοιώνει το παρκούρ και το σκέιτμπορντ», σημειώνει ο κ. Περλαντίδης.

Μάλιστα, όπως λέει, τα παιδιά έχουν στόχο να πάρουν τα βιώματα από τον συνδυασμό τη μηχανικής και προγραμματισμού και να συμμετάσχουν στην ολυμπιάδα ρομποτικής.

Περισσότεροι από 2000 μαθητές από όλο τον κόσμο, ηλικίας 9 έως 16 ετών, διαγωνίστηκαν στον τομέα της Ρομποτικής, της Έρευνας και της Καινοτομίας. Πιο συγκεκριμένα 200 ομάδες από 115 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, συνδέθηκαν εξ’ αποστάσεως για πρώτη χρονιά φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, παρουσιάζοντας την δουλειά τους σε κριτές και διαιτητές από όλο τον κόσμο.

Φέτος ο Παγκόσμιος διαγωνισμός ρομποτικής FLL διοργανώθηκε για πρώτη φορά από την Ελλάδα προς τιμήν των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Το επίπεδο των ομάδων που συμμετέχουν κάθε χρόνο σε τέτοιες Παγκόσμιες διοργανώσεις είναι εξαιρετικά υψηλό. Κάθε χρόνο, χώρες από όλο τον κόσμο στέλνουν τις καλύτερες ομάδες τους που αναδεικνύονται μέσα από τοπικά εθνικά πρωταθλήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement
Σχολιάστε

Γράψτε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα τεχνολογία μεταμορφώνει το αυτοκίνητο σε κινηματογραφική αίθουσα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: BMW Group

Η δυνατότητα των αυτοκινήτων να κινούνται μόνα τους χωρίς την παρέμβαση του οδηγού είναι μια από τις προτεραιότητες των αυτοκινηβιομηχανιών.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουν επιλυθεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τεχνολογία της αυτόνομης κίνησης των οχημάτων και πως δεν θα αργήσει να έρθει η στιγμή που τα αυτοκίνητα θα είναι πιο ασφαλή καθώς θα κινούνται χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

Όταν εφαρμοσθεί η αυτόνομη κίνηση των οχημάτων, ο οδηγός και οι υπόλοιποι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις ειδήσεις, να ακούν μουσική, να βλέπουν ταινίες ακόμη και να βελτιώνουν τις γνώσεις τους στην εργασία και στην επιστήμη τους.

Το αυτοκίνητο θα μετατραπεί σε ένα κινητό σαλόνι το οποίο θα κινείται σύμφωνα με τον προγραμματισμό που θα έχει λάβει πριν ξεκινήσει η κίνηση του από τον οδηγό ακόμη και την νύχτα.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες παράλληλα εξελίσσουν και το πρόγραμμα ψυχαγωγίας των επιβατών, καθώς όταν εφαρμοσθεί η αυτόνομη κίνηση να ψυχαγωγούνται οι επιβάτες.

Η BMW, ανακοίνωσε στην έκθεση CES 2022, ότι ανέπτυξε το σύστημα Theatre Screen, το οποίο μετατρέπει το ταξίδι σε κινηματογραφική εμπειρία. Μεταμορφώνει το πίσω τμήμα της καμπίνας σε ιδιωτική κινηματογραφική αίθουσα με ήχο surround και συνδεσιμότητα 5G χάρη στην και σε μία πανοραμική οθόνη UltraWide οθόνη 31 ιντσών με ανάλυση έως 8k ,σε διάταξη 32:9.

Η μεγάλη οθόνη με λειτουργία smart TV ξεδιπλώνεται από την επένδυση οροφής όταν χρειάζεται, μέσω προηγμένης περιστροφικής κίνησης σε δύο αρθρωτές ράγες στο πλάι. Οι επιβάτες μπορούν να χειρίζονται το σύστημα μέσω επιφανειών αφής, είτε πάνω στην οθόνη ή μέσω touch panels στις πίσω πόρτες.

Στοχεύοντας σε μία ολοκληρωμένη εμπειρία ψυχαγωγίας, το BMW Group συνεργάζεται με την Amazon ώστε να προσφέρει στους πίσω επιβάτες ένα ποικίλο πρόγραμμα ψυχαγωγίας.

Με μία λειτουργία zoom, το περιεχόμενο του προγράμματος ψυχαγωγίας μπορεί να αναπαραχθεί σε πλάτος: ύψος 16:9, 21:9 ή ακόμα και σε μορφή 32:9. Η εξαιρετικά υψηλή ανάλυση των 8000 × 2000 pixels περίπου ανά στήλη οθόνης, εξασφαλίζει μία εξαιρετικά καθαρή και λεπτομερή οπτική απεικόνιση θυμίζοντας προβολή κινηματογραφικών ταινιών σε ποιότητα ultra HD. Το ενσωματωμένο ηχοσύστημα Bowers & Wilkins Diamond Surround προσφέρει μία υψηλών προδιαγραφών και πολυδιάστατη εμπειρία ήχου.

Η κλίση της οθόνης ρυθμίζεται μέσω αφής από τον μοχλό ελέγχου του συστήματος ψυχαγωγίας. Αυτό διασφαλίζει την κινηματογραφική εμπειρία με μέγιστη άνεση σε όλα τα καθίσματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι βασικοί τρόποι με τους οποίους οι χάκερ κλέβουν κωδικούς πρόσβασης και πώς να προστατευτείτε

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Οι κωδικοί πρόσβασης (passwords) είναι η αχίλλειος πτέρνα της ψηφιακής ζωής πολλών ανθρώπων, ειδικά σε μια εποχή που ο μέσος άνθρωπος πρέπει πια να θυμάται δεκάδες κωδικούς σύνδεσης, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Οι κωδικοί είναι τα εικονικά “κλειδιά” για τον ψηφιακό κόσμο, προσφέροντας πρόσβαση στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, στο Netflix, στα δεδομένα που φιλοξενούνται στο “νέφος” (cloud) κ.ά.

Με τους παραβιασμένους κωδικούς πρόσβασης ένας χάκερ μπορεί:

Να κλέψει προσωπικές πληροφορίες χρηστών και μετά να τις πουλήσει σε άλλους εγκληματίες.

Να πουλήσει απευθείας τους κωδικούς πρόσβασης, καθώς ιστοσελίδες του “σκοτεινού διαδικτύου” (dark web) εμπορεύονται αδρά αυτές τις πληροφορίες.

Να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς πρόσβασης για να ξεκλειδώσει άλλους λογαριασμούς με τον ίδιο κωδικό πρόσβασης.

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET παρουσίασε τους πέντε βασικούς τρόπους με τους οποίους οι χάκερ κλέβουν κωδικούς πρόσβασης:

Phishing και κοινωνική μηχανική

Στο ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) οι χάκερ “μεταμφιέζονται” σε φίλους, συγγενείς, εταιρείες με τις οποίες έχετε συνεργαστεί κλπ. Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή το κείμενο που θα λάβετε, θα φαίνεται αυθεντικό, αλλά θα περιλαμβάνει έναν κακόβουλο σύνδεσμο ή συνημμένο αρχείο, στο οποίο αν κάνετε κλικ, θα “κατεβάσετε” κακόβουλο λογισμικό ή θα σας μεταφέρει σε μια ιστοσελίδα για να συμπληρώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία.

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν ακόμη και τηλεφωνικές κλήσεις για να αποσπάσουν απευθείας κωδικούς πρόσβασης και άλλες προσωπικές πληροφορίες από τα θύματά τους, προσποιούμενοι συχνά ότι είναι αντιπρόσωποι τεχνικής υποστήριξης. Αυτή η μέθοδος λέγεται “vishing” (φωνητικό phishing).

Κακόβουλο λογισμικό/Malware

Ένας άλλος δημοφιλής τρόπος για να πάρουν οι χάκερ στα χέρια τους κωδικούς, είναι το κακόβουλο λογισμικό. Τα email ηλεκτρονικού “ψαρέματος” αποτελούν πρωταρχικό φορέα για αυτού του είδους τις επιθέσεις, αν και μπορεί επίσης να πέσει κανείς θύμα κάνοντας κλικ σε μια κακόβουλη διαφήμιση στο διαδίκτυο (malvertising) ή αν επισκεφτεί μια παραβιασμένη ιστοσελίδα (drive-by-download).

Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί ακόμη και να κρυφτεί σε μια εφαρμογή για κινητά που μοιάζει νόμιμη, η οποία συχνά βρίσκεται σε καταστήματα εφαρμογών τρίτων. Υπάρχουν διάφορα είδη κακόβουλου λογισμικού που κλέβουν πληροφορίες, αλλά μερικά από τα πιο συνηθισμένα έχουν σχεδιαστεί για την καταγραφή της πληκτρολόγησης ή για τη λήψη στιγμιότυπων από την οθόνη της συσκευής και την αποστολή τους στους επιτιθέμενους.

Επιθέσεις Brute Forcing

Ο αριθμός των κωδικών πρόσβασης που πρέπει να διαχειριστεί ο μέσος άνθρωπος, αυξάνεται κατά περίπου 25% σε ετήσια βάση. Πολλοί χρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης που είναι εύκολο να τους θυμάται (αλλά και να μαντεύει κάποιος άλλος) και τους χρησιμοποιούν σε πολλές διαφορετικές ιστοσελίδες. Ωστόσο, αυτό μπορεί να ανοίξει την πόρτα στις λεγόμενες τεχνικές brute-force.

Μια από τις πιο συνηθισμένες είναι αυτές του τύπου credential stuffing, στις οποίες οι επιτιθέμενοι τροφοδοτούν σε αυτοματοποιημένο λογισμικό μεγάλους όγκους συνδυασμών ονόματος χρήστη/κωδικού πρόσβασης που έχουν παραβιαστεί στο παρελθόν. Στη συνέχεια, το εργαλείο δοκιμάζει αυτούς τους συνδυασμούς σε μεγάλο αριθμό ιστοσελίδων, ελπίζοντας να βρει μια αντιστοιχία.

Με αυτόν τον τρόπο, οι χάκερ μπορούν να ξεκλειδώσουν πολλούς λογαριασμούς με έναν μόνο κωδικό πρόσβασης. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, πέρυσι έγιναν περίπου 193 δισεκατομμύρια τέτοιες προσπάθειες παγκοσμίως.

Μια άλλη τεχνική brute-force είναι η επίθεση τύπου password spraying, στην οποία οι χάκερ χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένο λογισμικό για να δοκιμάσουν στον λογαριασμό του χρήστη μια λίστα από συχνά χρησιμοποιούμενους κωδικούς πρόσβασης.

Μαντεύοντας

Παρόλο που οι χάκερ έχουν στη διάθεσή τους αυτοματοποιημένα εργαλεία για την παραβίαση των κωδικών πρόσβασης, μερικές φορές αυτά δεν είναι καν απαραίτητα: ακόμη και η απλή εικασία – σε αντίθεση με την πιο συστηματική προσέγγιση που χρησιμοποιείται στις επιθέσεις Brute Force – μπορεί να κάνει τη δουλειά.

Ο πιο συνηθισμένος κωδικός πρόσβασης του 2020 ήταν ο “123456”, ακολουθούμενος από τον “123456789”. Στην τέταρτη θέση ήταν η λέξη “password”. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης ή ένα παράγωγο αυτού σε πολλούς λογαριασμούς, οπότε διευκολύνουν τους απατεώνες.

Shoulder surfing – Κρυφοκοιτάζοντας πάνω από τον ώμο του θύματος

Ορισμένες δοκιμασμένες από παλιά τεχνικές υποκλοπής συνεχίζουν να αποτελούν κίνδυνο. Αυτές προϋποθέτουν τη φυσική παρουσία του επιτιθέμενου κοντά στο θύμα-χρήστη, έτσι ώστε ο πρώτος να έχει οπτική επαφή και να μπορεί να δει το πληκτρολόγιο και την οθόνη του δεύτερου.

Μια πιο υψηλής τεχνολογίας εκδοχή, γνωστή ως επίθεση “man-in-the-middle” που περιλαμβάνει υποκλοπή ασύρματου σήματος Wi-Fi, μπορεί να επιτρέψει σε χάκερ που είναι συνδεδεμένοι σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi, να παρακολουθούν τον κωδικό πρόσβασης, καθώς ο ανύποπτος χρήστης τον εισάγει, ενώ είναι συνδεδεμένος στον ίδιο κόμβο.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από όλα αυτά

Σύμφωνα με την ESET μπορείτε να προστατευτείτε με τους παρακάτω τρόπους:

Χρησιμοποιείτε μόνο ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης ή φράσεις πρόσβασης σε όλους τους διαδικτυακούς λογαριασμούς, ιδίως στους τραπεζικούς, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μη χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε διαφορετικούς λογαριασμούς.

Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) σε όλους τους λογαριασμούς.

Χρησιμοποιήστε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, ο οποίος θα αποθηκεύει ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε ιστοσελίδα και κάθε λογαριασμό.

Αλλάξτε αμέσως τον κωδικό πρόσβασης, εάν ένας πάροχος σας ενημερώσει ότι τα δεδομένα σας ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί.

Να επισκέπτεστε μόνο ιστοσελίδες https://

Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους και μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία σε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Κατεβάζετε εφαρμογές μόνο από επίσημα καταστήματα εφαρμογών.

Επενδύστε σε λογισμικό ασφαλείας από έναν αξιόπιστο πάροχο για όλες τις συσκευές σας.

Βεβαιωθείτε ότι όλα τα λειτουργικά συστήματα και οι εφαρμογές είναι αναβαθμισμένα στην τελευταία έκδοση.

Προσοχή στους “παράνομους¨ αναγνώστες σε δημόσιους χώρους.

Ποτέ μη συνδέεστε σε έναν λογαριασμό, αν βρίσκεστε σε δημόσιο δίκτυο Wi-Fi. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα τέτοιο δίκτυο, χρησιμοποιήστε ένα VPN.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαστημική αναιμία απειλεί τους αστροναύτες, δείχνει νέα έρευνα για πρώτη φορά

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Τα ταξίδια στο διάστημα καταστρέφουν πολλά περισσότερα ερυθροκύτταρα ή ερυθρά αιμοσφαίρια, από ό,τι στη Γη, προκαλώντας παρατεταμένη διαστημική αναιμία που μπορεί να αποδειχθεί σοβαρό πρόβλημα στις μελλοντικές επανδρωμένες διαστημικές αποστολές.

Αυτό προκύπτει από μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, την πρώτη του είδους της στον κόσμο, η οποία έγινε στο σώμα 14 αστροναυτών και έδειξε ότι αυτοί είχαν χάσει 54% περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια σε σχέση με τις φυσιολογικές αναμενόμενες κυτταρικές απώλειες τους, αν δεν είχαν ταξιδέψει στο διάστημα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκι Τριντέλ του καναδικού Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου της Οτάβα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Nature Medicine”, ανέφεραν ότι “η διαστημική αναιμία είχε συστηματικά διαπιστωθεί, όταν οι αστροναύτες επέστρεφαν στη Γη από τις πρώτες διαστημικές αποστολές τους, αλλά μέχρι σήμερα δεν ξέραμε γιατί συνέβαινε. Η μελέτη μας δείχνει ότι από τη στιγμή που οι αστροναύτες φτάνουν στο διάστημα, καταστρέφονται περισσότερα ερυθροκύτταρα τους και αυτό συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής τους”.

Πριν από αυτή τη μελέτη, πιστευόταν ότι η διαστημική αναιμία ήταν απλώς μια ταχεία προσαρμογή στην μετατόπιση των υγρών στο πάνω μέρος του σώματος των αστροναυτών, όταν έφταναν στο διάστημα.

Οι αστροναύτες χάνουν με αυτόν τον τρόπο το 10% των υγρών μέσα στα αιμοφόρα αγγεία τους. Οι επιστήμονες νόμιζαν ότι στο σώμα των αστροναυτών καταστρεφόταν γρήγορα ένα αντίστοιχο 10% από τα ερυθρά αιμοσφαίρια τους (αιμόλυση) προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία των υγρών, κάτι που εκτιμάται ότι συμβαίνει μετά από 10-15 μέρες.

Όμως η νέα έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από την Καναδική Υπηρεσία Διαστήματος, βρήκε ότι η καταστροφή των ερυθροκυττάρων – τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλο το σώμα παίζοντας έτσι ζωτικό ρόλο – δεν προκαλείται από την ανισορροπία των υγρών στον οργανισμό, αλλά αποτελεί πρωταρχική συνέπεια του ίδιου του γεγονότος ότι το σώμα ξαφνικά βρίσκεται στο διάστημα.

Αυτό επιβεβαιώθηκε, επειδή παρακολουθήθηκε και μετρήθηκε η καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε 14 αστροναύτες στη διάρκεια όλης της εξάμηνης παραμονής τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Στη Γη το ανθρώπινο σώμα δημιουργεί και καταστρέφει σχεδόν δύο εκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια κάθε δευτερόλεπτο, αλλά στο διάστημα ο ρυθμός καταστροφής αυξάνεται σε περίπου τρία εκατομμύρια ανά δευτερόλεπτο (αύξηση κατά 54%).

Το ίδιο συμβαίνει τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες αστροναύτες, που νιώθουν εξίσου πιο αδύναμοι και κουρασμένοι λόγω της διαστημικής αναιμίας.

“Ευτυχώς η ύπαρξη λιγότερων ερυθρών αιμοσφαιρίων στο διάστημα δεν αποτελεί πρόβλημα, όταν το σώμα βιώνει την έλλειψη βαρύτητας. Όταν όμως επιστρέφει στη Γη ή στο μέλλον πιθανώς θα προσεδαφιστεί σε άλλους πλανήτες ή δορυφόρους, η αναιμία θα επηρεάζει την ενέργεια, την αντοχή και τη δύναμη των αστροναυτών, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους μιας αποστολής. Οι συνέπειες της αναιμίας γίνονται αισθητές μόνο όταν κανείς προσεδαφίζεται και πρέπει να αντιμετωπίσει ξανά τη βαρύτητα“, δήλωσε ο δρ Τριντέλ. Όπως είπε, η διαστημική αναιμία θυμίζει την κατάσταση των ασθενών που έμειναν για καιρό σε ΜΕΘ λόγω Covid-19 ή άλλης αρρώστιας.

Η μελέτη MARROW των 14 αστροναυτών έδειξε ότι η διαστημική αναιμία είναι μεν αναστρέψιμη, αλλά στη Γη χρειάζονται τρεις έως τέσσερις μήνες για να επιστρέψουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια σταδιακά προς τα φυσιολογικά επίπεδα τους.

Αλλά και πάλι, διαπιστώθηκε ότι ένα έτος μετά την επιστροφή στη Γη (χρονικό διάστημα ανησυχητικά μεγάλο για έναν αστροναύτη σε άλλο πλανήτη), η καταστροφή των ερυθρών κυττάρων των αστροναυτών παρέμενε 30% πάνω από τα επίπεδα προτού πάνε στο διάστημα. Διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η παραμονή στο διάστημα, τόσο χειρότερη είναι η διαστημική αναιμία, κάτι που αφορά ιδίως τις μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη και, ακόμη περισσότερο, στον ‘Αρη, ένα ταξίδι στον οποίο μετ’ επιστροφής θα διαρκεί τουλάχιστον δύο χρόνια.

Η επίπτωση των νέων ευρημάτων αφορά και τους μελλοντικούς διαστημικούς τουρίστες, ιδίως αν πάσχουν από αναιμία ή άλλες παθήσεις του αίματος. Τόσο γι’ αυτούς, όσο και για τους αστροναύτες θα απαιτηθεί ειδική διατροφή, με περισσότερο σίδηρο και πιο πολλές θερμίδες, για να αυξηθεί η παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων τους τόσο κατά το διαστημικό ταξίδι, όσο και μετά από αυτό.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παραμένει άγνωστο για πόσο καιρό το σώμα μπορεί να υφίσταται αυτή την ταχύτερη καταστροφή και παραγωγή των αιμοσφαιρίων στο αίμα, προκειμένου να αυτο-επιδιορθωθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΕΕ πιέζει τη Europol να διαγράψει δεδομένα χρηστών που δεν συνδέονται με εγκλήματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων (EDPS) έδωσε εντολή στην Europol να διαγράψει όλα τα δεδομένα ατόμων που δεν συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες και βρίσκονται στη βάση της για διάστημα μεγαλύτερο εκείνου των έξι μηνών.

Ερευνώντας τη συλλογή των δεδομένων που διενεργούσε η Europol από τον Απρίλιο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2020, η EDPS κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπηρεσία της επιβολής του νόμου διατηρούσε δεδομένα ατόμων που δεν συνδέονται με το έγκλημα.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς:

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πρέπει να είναι επαρκή, σχετικά και να περιορίζονται σε ό,τι είναι αναγκαίο αναφορικά με τους σκοπούς για τους οποίους υποβάλλονται σε επεξεργασία. Επίσης, τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται η Europol διατηρούνται με βάση το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αναλυτική επεξεργασία τους και όχι περισσότερο.

Η Europol δεν όρισε χρονικό όριο για τη διαδικασία επεξεργασίας ή διατήρησης των δεδομένων που δεν περιλάμβαναν κατηγορίες υποκειμένων. Ωστόσο, η Europol ανέφερε ως δικαιολογία, για τη διατήρηση των δεδομένων για μεγάλο χρονικό διάστημα, την ανάγκη των μακροχρόνιων ποινικών ερευνών.

Ο Wojciech Wiewiórowski της EDPS είπε σε δήλωσή του: “Η Europol έχει αντιμετωπίσει αρκετούς κινδύνους σχετικά με την προστασία των δεδομένων που εντοπίστηκαν στην αρχική έρευνα της EDPS. Ωστόσο, δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για την αντιμετώπιση της βασικής ανησυχίας ότι η Europol αποθηκεύει συνεχώς δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για άτομα που δεν έχει αποδείξεις ότι η επεξεργασία των δεδομένων τους συμμορφώνεται με τους κανονισμούς που ορίζονται.”

Η εντολή για την επιβολή ενός ορίου έξι μηνών για την αποθήκευση τέτοιων δεδομένων δόθηκε στην Europol στις 3 Ιανουαρίου, ανέφερε ο Wiewiórowski.

Μια περίοδος έξι μηνών για προανάλυση και φιλτράρισμα μεγάλων συνόλων δεδομένων θα επιτρέψει στην Europol να ανταποκριθεί στις επιχειρησιακές απαιτήσεις των κρατών μελών της ΕΕ που βασίζονται στην Europol, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τους κινδύνους για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ατόμων“, σημείωσε.

Αυτό σημαίνει ότι η Europol δεν θα επιτρέπεται πλέον να διατηρεί δεδομένα για άτομα που δεν έχουν κάποια σχέση με εγκληματικές δραστηριότητες για μεγάλες χρονικές περιόδους, χωρίς καθορισμένη προθεσμία.

Πηγή: techgear.gr

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Τσιβιλίκας: Ο πληθωρικός κωμικός που πίστευε ότι το γέλιο είναι υγεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Φωτογραφία από την ταινία "Η Ρένα Είναι Οφ-σάιντ", σενάριο/σκηνοθεσία Αλέκος Σακελλάριος, 1972.

Έφυγε ξαφνικά όπως μπούκαρε στο χώρο του θεάματος, ενθουσιάζοντας με το πληθωρικό του ταλέντο.

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας, ήταν ένας κωμικός που έπιασε το νήμα των μεγάλων της προηγούμενης γενιάς κωμικών, καταφέρνοντας με τη σειρά του να το μεταφέρει στην επόμενη γενιά. Ήταν ένας μάστορας της υποκριτικής, που μπορούσε να παίξει τα πάντα, αλλά προτιμούσε να δοκιμάζεται στην απαιτητική κωμωδία, στοχεύοντας πάντα στο γέλιο, που ο ίδιος θεωρούσε υγεία.

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας, που γεννήθηκε πριν 80 χρόνια (17 Ιανουαρίου του 1942) και πέθανε πριν δέκα χρόνια (29 Φεβρουαρίου 2012), υπήρξε κατά κύριο λόγο ένας θεατράνθρωπος, καθώς λάτρεψε το σανίδι και όπως είχε πει ο ίδιος ήθελε να πεθάνει πάνω σε αυτό. Κάτι που… πέτυχε, αλλά δυστυχώς πρόωρα, αφού μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή έπαιζε στο θέατρο Ακάδημος, στην παράσταση “Η ζωή ποδήλατο”.

Υψηλών προδιαγραφών

Ο ψηλόλιγνος πληθωρικός ηθοποιός, με τα αστεία χαρακτηριστικά, μεγάλο στόμα, μεγάλη μύτη, μεγάλα εκφραστικά μάτια, αλλά και μεγάλα χέρια και πόδια, δίνοντας την αίσθηση ότι δεν μπορούσε να τα κουμαντάρει αλλά του έδωσαν την ευχέρεια να παίζει με όλο του το σώμα, είχε όλα τα απαραίτητα για να κάνει κωμωδία υψηλών προδιαγραφών. Γιατί πέρα απ’ τα παραπάνω είχε και το ταλέντο και την παιδεία και το μεράκι να πάει τους χαρακτήρες που ερμήνευσε ένα βήμα παραπέρα από τα συνηθισμένα και τη σιγουριά της μανιέρας, την ευκολία να προκαλεί το γέλιο και να κερδίζει το χειροκρότημα άμα τη εμφανίσει.

Άτυχος με το σινεμά

Αυτό που δεν είχε ο Βασίλης Τσιβιλίκας ήταν η τύχη, τουλάχιστον στον κινηματογράφο, καθώς έκανε το μπαμ – όπως ο φίλος του Γιώργος Κωνσταντίνου στο “Χτυποκάρδια στο Θρανίο” με το λιγουρευτό προφιτερόλ -, όταν πρωτοεμφανίστηκε, επτά χρόνια αργότερα, στην κωμωδία του 1970 “Η Θεία μου η Χίπισσα”, σαν πλουσιόπαιδο και όψιμος χίπις με μια κουδούνα στο λαιμό, σε μια εποχή που το “παλιό εμπορικό σινεμά” είχε αρχίσει να καταρρέει.

Από τη μια η χούντα, που επέτρεπε μόνο εύπεπτες ανοησιούλες και προπαγανδιστικά φιλμ και από την άλλη το μοιραίο τέλος όλων αυτών των ταλαντούχων ηθοποιών, σκηνοθετών και άλλων συντελεστών, που έκαναν το μεταπολεμικό σινεμά αξιαγάπητο, έφεραν το τέλος μιας θρυλικής – πια – εποχής.

Τηλεόραση και αγαπημένο σανίδι

Αν ο Τσιβιλίκας είχε βγει δέκα χρόνια πριν στο ελληνικό σινεμά, το όνομά του θα ήταν σίγουρα δίπλα στους Αυλωνίτη, Σταυρίδη, Βουτσά, Γκιωνάκη, Ρίζο, Μηλιάδη και όλων αυτών που ακόμη μας κάνουν να γελάμε και να νοσταλγούμε εποχές που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Και όμως, με τις λίγες εμφανίσεις του στις ταινίες κατάφερε να δείξει το πηγαίο ταλέντο του, να προσφέρει το γέλιο.

Ωστόσο, ο Τσιβιλίκας δεν περιορίστηκε στο θέατρο. Καταλαβαίνοντας ότι τη θέση τού σινεμά θα πάρει η τηλεόραση, δούλεψε πολύ στα τηλεοπτικά στούντιο, φέρνοντας το θέατρο στο γυαλί, αλλά και σε αρκετά σίριαλ και εκπομπές. Και πάντα, όμως, παραμένοντας πιστός στο θέατρο, για το οποίο έδινε την αίσθηση ότι γι’ αυτό ανέπνεε.

Απ’ τη Σαλονίκη στο Θέατρο Τέχνης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μέσα στην Κατοχή, έχοντας καταγωγή από τη Δομνίστα και το Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας. Ήταν το πρώτο παιδί μιας ευκατάστατης οικογένειας, ενώ είχε και δυο αδελφές.

Φοίτησε στο Αμερικανικό Κολέγιο της Θεσσαλονίκης “Ανατόλια”, όπου οι καθηγητές του τον παρότρυναν να ασχοληθεί με την ηθοποιία, συμμετέχοντας στη θεατρική ομάδα του σχολείου. Μπήκε στην Αγγλική Φιλολογία, την οποία εγκατέλειψε για να κατέβει στην Αθήνα, για να ασχοληθεί επαγγελματικά με την υποκριτική, σπουδάζοντας στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη.

Το 1965 θα κάνει το ντεμπούτο του στο θέατρο, ενώ δυο χρόνια μετά θα τον καλέσει ο Κάρολος Κουν στο Θέατρο Τέχνης, όπου θα πέσει στα βαθιά κολυμπώντας ερμηνευτικά.

Πέντε κωμωδίες όλες κι όλες

Στο σινεμά, μετά την κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου “Η Θεία μου η Χίπισσα”, στην οποία κέρδισε το στοίχημα και κυρίως τις εντυπώσεις ακόμη και από τους γνωστούς πρωταγωνιστές Ρένα Βλαχοπούλου και Αντρέα Μπάρκουλη, θα ακολουθήσουν οι ταινίες “Ο Κατεργάρης” του Γιάννη Δαλιανίδη, με τον Χρόνη Εξαρχάκο και τον Γιάννη Μιχαλόπουλο, σε ένα περίτεχνο ρόλο βραδύγλωσσου, “Ζητείται Επειγόντως Γαμπρός”, του Σακελλάριου, πάλι με την Ρένα Βλαχοπούλου, “Η Ρένα Είναι Οφ-σάιντ”, ερμηνεύοντας ένα μάνατζερ του ποδοσφαίρου και “Ο Μάγκας με το Τρίκυκλο” κάνοντας έναν φωτογράφο μόδας, δίπλα στον Σταύρο Παράβα, που κι αυτός έφυγε πρόωρα από κοντά μας. Οι εμφανίσεις του σε ακόμη μερικές ταινίες ήταν άνευ σημασίας.

Παρηγοριά στο θέατρο

Έτσι, ο Βασίλης Τσιβιλίκας μπήκε στο χώρο της τηλεόρασης, μεταφέροντας στη μικρή οθόνη το θέατρο – ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο – αλλά και σίριαλ που ορισμένες φορές δεν συμβάδιζαν με το ταλέντο του. Γι’ αυτό βρίσκει παρηγοριά σε αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το θέατρο, παίζοντας καθημερινά, σκηνοθετώντας, μεταφράζοντας, διασκευάζοντας και κάνοντας τεράστιες επιτυχίες.

Ορισμένες απ’ αυτές ήταν “Ξυπόλυτοι στο πάρκο”, “Ό,τι πείτε υπουργέ μου”, “Ο Φιλάργυρος” και προς το τέλος της καριέρας του οι αριστοφανικές κωμωδίες “Θεσμοφοριάζουσες” και “Λυσιστράτη”.

Καλλιτεχνικό Καφενείο

Πάντως, αξιοσημείωτη θα μείνει η εξαίρετη πολιτιστική εκπομπή “Καλλιτεχνικό Καφενείο” στην ΕΡΤ, πρωτοπόρα τηλεοπτικά λόγω της χαλαρής διάθεσής της, που έκανε το 1986-1987 μαζί με τον Κώστα Φέρρη και τον Μίμη Πλέσσα και απ’ την οποία παρέλασαν τεράστια ονόματα της ελληνικής τέχνης και των γραμμάτων.

Μία εκπομπή, στην οποία ανατρέχουμε τα τελευταία χρόνια θέλοντας να θυμηθούμε μεγάλες μορφές της τέχνης, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Σπανός, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Μίμης Φωτόπουλος, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Σταμάτης Κόκοτας, Νίκος Κούρκουλος, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Αντιγόνη Βαλάκου, Λευτέρης Πανταζής, Νίκος Τζόγιας, Βίκυ Μοσχολιού, Άννα Καλουτά, Ανδρέας Βουτσινάς, Δημήτρης Μυράτ και πολλοί άλλοι.

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας θα αφήσει την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 70 ετών, στο δίσεκτο 2012, στις 29 Φεβρουαρίου, σε ένα ασθενοφόρο, στον δρόμο για το Σισμανόγλειο, μετά από έντονη καρδιακή ενόχληση, αφήνοντας πίσω του την αγαπημένη του γυναίκα Αλίκη και δυο παιδιά, αλλά και τη μορφή ενός ευγενέστατου καλοσυνάτου ανθρώπου, που ήθελε να κάνει τους άλλους να γελάνε…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πολύ βροχερές ημέρες κάνουν κακό στην οικονομία, σύμφωνα με γερμανική μελέτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται όταν αυξάνουν οι ημέρες με βροχή, ιδίως με καταιγίδες, σύμφωνα με μία νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που αναλύει τόσο διεξοδικά αυτήν τη συσχέτιση, την οποία τα περισσότερα κλιματικά μοντέλα έχουν υποτιμήσει μέχρι σήμερα.

Η επίπτωση στην παραγωγικότητα από τις συχνές και έντονες βροχές εκτιμάται ότι είναι απρόσμενα μεγαλύτερη στις πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες, ιδίως στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών τους, παρά στις φτωχότερες αγροτικές χώρες, μία διαπίστωση που αναιρεί εν μέρει την κυρίαρχη αντίληψη ότι το κόστος της κλιματικής αλλαγής το φέρουν πρωτίστως οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι συχνές καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες φαίνεται να πλήττουν την παραγωγικότητα στον δευτερογενή και στον τριτογενή τομέα ακόμη περισσότερο από ό,τι στον πρωτογενή, κάτι που ανατρέπει τη συμβατική σοφία για αυτό το ζήτημα.

Οι ερευνητές του γερμανικού Ινστιτούτου Ερευνών του Πότσνταμ στις Επιπτώσεις του Κλίματος, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέλυσαν στοιχεία για 1.554 περιοχές σε 77 χώρες για μία περίοδο 40 ετών (1979-2019), βρίσκοντας σαφή συσχέτιση ανάμεσα στις ημέρες με βροχοπτώσεις, ιδίως όταν τα φαινόμενα είναι ακραία, και στο επίπεδο του ΑΕΠ και στην πορεία της οικονομίας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η αναμενόμενη ένταση των βροχοπτώσεων στο μέλλον, λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, π.χ. προκαλώντας ολοένα συχνότερες διακοπές ρεύματος, καταστροφές υποδομών, παρακώλυση της οικονομικής δραστηριότητας κ.ά.

«Είναι κάτι που αφορά την ευημερία μας και τελικά τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων. Οι οικονομίες σε όλον τον κόσμο επιβραδύνονται όσο περισσότερες είναι οι “υγρές” ημέρες και οι ακραίες βροχοπτώσεις, μία σημαντική διαπίστωση που βελτιώνει την κατανόησή μας για το πραγματικό κόστος της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η ερευνήτρια Λεόνι Βεντς.

Πρόσθεσε ότι «οι μακρο-οικονομικές αξιολογήσεις για τις κλιματικές επιπτώσεις έχουν μέχρι στιγμής εστιαστεί κυρίως στη θερμοκρασία και ελάχιστα στις αλλαγές στις βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να χάνεται η πλήρης εικόνα. Μολονότι οι περισσότερες βροχές μέσα στον χρόνο είναι γενικά καλές για τις οικονομίες, ιδίως όσες εξαρτώνται από τη γεωργία, το βασικό ερώτημα είναι πώς κατανέμεται η βροχή στις ημέρες του έτους».

«Οι έντονες ημερήσιες βροχοπτώσεις, τελικά, κάνουν ζημιά παρά καλό, ιδίως στις πλούσιες βιομηχανοποιημένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία ή η Γερμανία».

Το «φόρτωμα» της ατμόσφαιρας της Γης με «αέρια του θερμοκηπίου», κυρίως από την καύση των ορυκτών καυσίμων, οδηγεί σε σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη και αυτή η υπερθέρμανση του αέρα, μεταξύ άλλων, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα και τελικά να γίνονται βροχή.

«Αποσταθεροποιώντας το κλίμα μας, βλάπτουμε τις οικονομίες μας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η καύση των ορυκτών καυσίμων δεν αποσταθεροποιεί, επίσης, τις κοινωνίες μας», τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πότσνταμ Άντερς Λέβερμαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια
Advertisement
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ10 ώρες πριν

Ανιχνεύθηκε άνθρακας στον Άρη με πιθανή βιολογική προέλευση από αρχαία μικρόβια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ14 ώρες πριν

Νέα τεχνολογία μεταμορφώνει το αυτοκίνητο σε κινηματογραφική αίθουσα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ17 ώρες πριν

Ρεκόρ αδικημάτων με πολιτικά κίνητρα καταγράφηκε το 2021 στη Γερμανία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ19 ώρες πριν

Οι βασικοί τρόποι με τους οποίους οι χάκερ κλέβουν κωδικούς πρόσβασης και πώς να προστατευτείτε

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ20 ώρες πριν

Κρήτη και Ρόδος μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών των Γερμανών για το καλοκαίρι

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα πριν

Η διαστημική αναιμία απειλεί τους αστροναύτες, δείχνει νέα έρευνα για πρώτη φορά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Η ΕΕ πιέζει τη Europol να διαγράψει δεδομένα χρηστών που δεν συνδέονται με εγκλήματα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Στα αυτοκίνητα υγραερίου στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι Έλληνες οδηγοί

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα: Ικανοποιούνται τα τεχνικά ζητήματα σχετικά με την τηλεκπαίδευση

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες πριν

Βασίλης Τσιβιλίκας: Ο πληθωρικός κωμικός που πίστευε ότι το γέλιο είναι υγεία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Αυστηροποίηση των κανονισμών εισόδου αποφάσισε η κυβέρνηση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Τα νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Επιτυχίες των αρχών κατά του λαθρεμπορίου κοκαΐνης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Σημαντικούς περιορισμούς επαφών ανακοίνωσε η κυβέρνηση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Αυστηροποίηση των μέτρων αποφασίζουν σήμερα ομοσπονδία και κρατίδια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Χαμηλότερη ανεργία και υψηλότερους μισθούς προβλέπουν οι οικονομολόγοι

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Οι υπουργοί Παιδείας αποφασίζουν για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Η Ryanair δεν θα πετάει από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Ολλανδία: Άδειοι οι εμπορικοί δρόμοι την πρώτη ημέρα του εορταστικού lockdown

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Πόσα θα μείνουν στο πορτοφόλι το 2022;

Europolitis TV9 μήνες πριν

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Europolitis TV9 μήνες πριν

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV11 μήνες πριν

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV1 έτος πριν

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Europolitis TV2 έτη πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 έτη πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Advertisement Europolitis
Advertisement